23. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
22. srpna 2006: Podezřelí  povstalci  sedí ve vojenském táboře v Baqubě, 65 km  severovýchodně od  Bagdádu .
23. 8. 2006

Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006

Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Organizace Mi'mar oznámila, že v 8:30 přistálo na bagdádském letišti americké letadlo, na jehož palubě byl "izraelský" diplomatický posel s poselstvím pro tzv. premiéra Málikího a vůdce strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma. Emisar ve 14:10 zase z Iráku odletěl směrem přes Jordánsko.

Kromě toho přistálo v 10:20 na stejném letišti americké nákladní letadlo, které přepravovalo druhou část zásilky amerických "chytrých zbraní"od amerických sil v Iráku a Perském zálivu do "Izraele", aby mohly být použity při sionistické agresi vůči Libanonu. Podobná tři letadla už z Bagdádu odletěla v úterý 1. srpna v 16:00, rovněž směrem přes Jordánsko do "Izraele" a se stejným nákladem, naloženým v Kuvajtu a Kataru. Organizace k této informaci dodala, že podle dohody mezi iráckým režimem a americkou armádou nejsou Američané povinni informovat iráckou stranu o pohybech svých zbraní.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

◄ 22. srpna 2006: Podezřelí "povstalci" sedí ve vojenském táboře v Baqubě, 65 km severovýchodně od Bagdádu . Muži byli mezi 13 lidmi, které hlídka zastavila a zabavila u nich během časné ranní razie v Muqdadiyi rozmanité zbraně, řekl reportérovi představitel armády. Foto: Reuters/Stringer

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL

Úterý 1. srpna 2006

Sebevražedné útoky

Kolem 10:00 najel v bagdádské Ámiríji fidá'í s autem naloženým výbušninou do americké vojenské kolony. Exploze zničila jedno vozidlo a zabila nebo zranila několik vojáků.

V Karradá na východní straně Bagdádu najel další fidá'í do hlídky sil Magháwir. Tady výbuch zabil čtyři a zranil dalších 11 příslušníků sil a šest civilistů.

Ozbrojené akce odboje

V Chálidíji asi 80 km západně od Bagdádu zaútočili partyzáni na tábor okupačních a loutkových sil, kde způsobili hmotné škody; podrobnosti o rozsahu lidských ztrát se nepodařilo zjistit.

Skupina partyzánů přepadla v Kirkúku auto s několika policisty a unesla je s sebou na neznámé místo.

Štáb tzv. národní gardy v hotelu Salam v průmyslové zóně Fallúdže napadli kolem poledne partyzáni. Během 15 minut způsobili značné materiální škody, zabili tři gardisty a čtyři zranili.

Ostřelování vojenských cílů

Asi v 16:30 zasáhly čtyři silné minometné střely leteckou základnu Hadba v Habbáníji, kde si americké síly zřídily největší ze svých základen v Iráku.

Bombové útoky

Auto naložené výbušninou explodovalo nedaleko nemocnice v Miqdádíji ve chvíli, kdy kolem něho projížděla policejní hlídka. Výbuch usmrtil dva policisty a tři civilisty, zranil dalších sedm osob, z toho tři policisty.

V centru Kirkúku nedaleko policejní akademie zneškodnil výbuch bomby Humvee z americké kolony a zabil nebo zranil pět Američanů v něm. Zranění utrpělo též několik náhodných chodců.

Na jihu Kirkúku poblíž rybího trhu zasáhl výbuch bomby vozidlo policejní hlídky, úplně je zničil, dva policisty usmrtil a druhé dva, podplukovníka a řadového policistu, zranil.

Na silnici mezi Tádží a Mušáhadou zneškodnila exploze bomby americké obrněné vozidlo Bradley a vážně zranila čtyři vojáky v něm.

Kolonu loutkové armády zasáhly na hlavní ulici Bajdží exploze dvou bomb, které zcela zničily dvě transportní vozidla a usmrtily 20 vojáků. Dalších 14 bylo zraněno, z toho pět těžce.

Policejní hlídka narazila na bombu na severovýchodě Bagdádu; ve zničeném vozidle jeden policista na místě zemřel, další tři byli zraněni.

Jihozápadně od Abú Ghurajb zasáhl výbuch bomby kolonu pěti Humvee a dvou hledaček min, zneškodnil jednu z hledaček a zranil v ní čtyři vojáky.

Hlídka složená z pěti Humvee se stala terčem bomby ve čtvrti Džawlan na severozápadě Fallúdže. Jedno z vozidel bylo explozí zničeno, jeden voják v něm zemřel a tři byli zraněni.

Středa 2. srpna 2006

Bagdád

Na náměstí Tajrán uprostřed Bagdádu došlo ráno krátce po sobě ke třem podezřelým explozím bomb, instalovaných v malé vzdálenosti od sebe na místě, kde se pravidelně shromažďují šíitští dělníci a čekají na pracovní příležitost. Výbuchy usmrtily čtyři z nich a 14 dalších zranily, většinou těžce.

Šíitští ozbrojenci zaútočili po poledni v západním Bagdádu na sunnitskou mešitu Baraka. Místní lidé se jim postavili se svými zbraněmi na odpor a útok odrazili.

Madá'in

Pokus tzv. národní gardy a šíitských ozbrojenců o razii sunnitských částí města překazili ráno partyzáni, kteří12 z útočníků zabili nebo zranili a zničili tři jejich vozidla.

Jiná skupina partyzánů mezitím severně od města zaútočila na hlídku loutkových sil, jedno hlídkové vozidlo zničila a druhé zneškodnila. Přitom byli tři příslušníci tzv. národní gardy zabiti a čtyři zraněni.

Ozbrojené akce

Na jedné z hlavních ulic v centru Ramádí zaútočili ráno partyzáni na americkou hlídku, zcela zničili Humvee a poškodili obrněné vozidlo Bradley.

Na silnici z Júsufíje do Karbaly přepadli partyzáni auto se šesti badristy, čtyři z nich zastřelili a dva zranili.

Ostřelování

Odbojové síly vypálili dopoledne šest minometných střel ráže 82 mm na štáb sil Magháwir v Durá. Ze zasaženého objektu bylo vidět stoupat sloupy kouře.

Bombové útoky

Výbuch bomby v Ridwáníji na jihozápadě Bagdádu zničil za svítání Humvee americké hlídky a zabil nebo zranil pět vojáků, kteří v něm seděli.

V 7:00 vybuchla silná bomba pod americkou hlídkou ve fallúdžské čtvrti Šuháda, zneškodnila Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

Jižně od Tikrítu zneškodnila ráno bomba Humvee americké hlídky a vážně zranila čtyři Američany.

Na hlavní ulici Mosulu vedoucí k bývalému prezidentskému paláci, v němž nyní sídlí společný americko-irácký štáb, zasáhl dopoledne výbuch bomby americkou kolonu, zneškodnil obrněné vozidlo Bradley a zranil několik členů jeho posádky.

Exploze bomby v Baládu zasáhla dopoledne kolonu několika amerických Humvee a obrněných vozidel Bradley, zneškodnila jedno Humvee a zranila dva vojáky.

Při explozi bomby pod americkou zásobovací kolonou byl na jihu Bagdádu zničen kamion s vojenským vybavením a jeho řidič usmrcen.

Na mostě Halabis v západní části Fallúdže zničil večer výbuch bomby americký tank, v němž dva vojáky usmrtil a dva zranil. Další bomba explodovala v tamní čtvrti Džaghifi pod hlídkou tzv. národní gardy, zneškodnila její vozidlo a zabila dva gardisty. Třetí bomba zasáhla policejní hlídku a zničila jedno vozidlo; partyzáni pak na stojící hlídku zaútočili a zranili tři policisty, z nichž jeden cestou do nemocnice zemřel.

Čtvrtek 3. srpna 2006

"Izraelský" emisar v Bagdádu

Organizace Mi'mar oznámila, že v 8:30 přistálo na bagdádském letišti americké letadlo, na jehož palubě byl "izraelský" diplomatický posel s poselstvím pro tzv. premiéra Málikího a vůdce strany SCIRI Abd al-Azíze al-Hakíma. Emisar ve 14:10 zase z Iráku odletěl směrem přes Jordánsko.

Kromě toho přistálo v 10:20 na stejném letišti americké nákladní letadlo, které přepravovalo druhou část zásilky amerických "chytrých zbraní"od amerických sil v Iráku a Perském zálivu do "Izraele", aby mohly být použity při sionistické agresi vůči Libanonu. Podobná tři letadla už z Bagdádu odletěla v úterý 1. srpna v 16:00, rovněž směrem přes Jordánsko do "Izraele" a se stejným nákladem, naloženým v Kuvajtu a Kataru. Organizace k této informaci dodala, že podle dohody mezi iráckým režimem a americkou armádou nejsou Američané povinni informovat iráckou stranu o pohybech svých zbraní.

Ramádí

Ráno zasáhl smrtelnou ranou partyzánský ostřelovač amerického vojáka na stráži u amerického štábu v centru města.

Kolem poledne propukl ve městě boj mezi partyzány a americkými vojáky, který trval téměř dvě a čtvrt hodiny. Během prvních patnácti minut bylo už několik vojáků zabito, partyzáni pak zničili dvě americká Humvee, jejichž posádky zahynuly. Boj ukončil teprve přílet amerických bojových vrtulníků a letadel. Podle lékařského zdroje bylo během střetu zabito též více než deset civilistů, protože Američané bez rozmyslu stříleli po lidech, kteří se snažili dostat pryč z oblasti boje.

Bagdád

Šíitští ozbrojenci unesli tři Palestince žijící v okrsku Baladíjat, mezi nimi i bratra Kámila Ibráhíma, člena Hamásu, jenž zemřel mučednickou smrtí v Gaze. Všechny tři cestou do práce v továrně na mléčné výrobky unesli muži v automobilu patřícím tzv. ministerstvu vnitra. Jejich sousedé se je vydali hledat a obcházeli nemocnice a policejní stanice v naději, že by se o nich mohli něco dozvědět.

Madá'in

Ve městě došlo dopoledne k prudkým bojům, když se policie doprovázená šíitskými milicemi pokusila vtrhnout do převážně sunnitských čtvrtí. Proti nim se postavili po boku partyzánů i místní lidé, rozhodnutí své čtvrti uhájit. V bojích byla zničena tři policejní vozidla a zabito sedm útočníků. Policisté i badristé se pak stáhli zpět do města Suwajrá, ležícího asi 50 km jihovýchodně od Bagdádu, kde je největší věznice tzv. ministerstva v zemi.

Mahmúdíja

Podle večerní zprávy korespondenta Mafkarat al-Islam se právě nejméně deset aut plných šíitských ozbrojenců připravovalo k vpádu do města. Na výzvu sunnitských mešit, aby se všichni připravili k obraně, se místní lidé ozbrojili a vyšli na střechy svých domů, aby odtud odráželi útok. Partyzáni zaujali s týmž cílem postavení po obvodu města.

Ostřelování

Ráno zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm štáb loutkové armády ve čtvrti Saraj v centru Tal Afáru.

Bombové útoky

Ráno došlo na hlavní silnici z Isháqí do Baládu k explozi pod americkou kolonou, při níž byl zneškodněn jeden kamion a v něm zabiti dva vojáci.

Další americký konvoj narazil na bombu na silnici jižně od Dulu'íje. Tady výbuch zcela zničil dva kamiony s nákladem pro americké základny a usmrtil tři řidiče.

Pod hlídkou tzv. národní gardy vybuchla dopoledne bomba v Durá, zneškodnila její vozidlo Hino, dva gardisty usmrtila a čtyři zranila.

Americkou vojenskou kolonu zasáhla bomba na hlavní silnici do Buhrízu jižně od Ba'qúby, zneškodnila Humvee a zranila dva vojáky.

V centru Durá zneškodnil výbuch bomby Humvee americké hlídky, v něm jednoho vojáka zabil a tři vážně zranil.

Podobný osud stihl americkou hlídku ve východní části Fallúdže. Ve zničeném Humvee byli čtyři vojáci zraněni, jeden z nich těžce.

Pátek 4. srpna 2006

Ramádí

Kolem 21:00 došlo ve čtvrti Mal'ab k boji partyzánů s americkými vojáky, kteří předtím střelbou zasáhli dům, v němž zabili ženu s 12letým synem.

Qá'im

V ranních hodinách bombardovalo americké letadlo pouštní pás země ležící mezi stanovišti irácké a syrské pohraniční stráže. Příčina tohoto útoku nebyla jasná, na tomto pruhu země nestojí žádná budova; možná se jednalo o útok na osoby, které se pokoušely přejít hranici.

Hadíd

Za svítání začaly americké síly prohledávat toto město, ležící západně od Ba'qúby, a zatýkat přitom obyvatele. Vojáci vpadli do velké městské mešity, znesvětili výtisky Koránu, do nichž kopali, rozbili okna a zařízení mešity a tanky vyvrátili hradbu kolem ní. Pak pozatýkali řadu mladých mužů, jejichž přesný počet nebylo možno stanovit vzhledem k zákazu vycházení.

Mosul

Kolem 10:00 se partyzáni střetli v centru města s americkými vojáky a kurdskými pešmergy. V průběhu boje mezi vojáky vybuchl na dálku odpálený automobil naložený výbušninou.

O hodinu později explodovala v různých částech města další tři auta a odboj současně minomety ostřeloval čtyři policejní stanice. Boj v centru mezitím stále pokračoval a soustředil se do čtvrtí Wahda a Jarmúk a do značné části města na levém břehu Tigridu.

Americká námořní pěchota i loutkové síly utrpěly značné ztráty, zabito bylo minimálně devět pešmergů a brigádní generál Džásim Muhammad, velitel pohotovostních sil ve městě. Američané v odvetu za útok vyhlásili zákaz vycházení, město uzavřeli, odřízli od okolního světa a přivolali posily. Proti těm se postavily společně odbojové organizace Základna džihádu a Ansar as-Sunna a boje znovu propukly ve čtvrtích Dukkar, Núr a Muthanna, které skončily teprve kolem 14:00. Američané v nich ztratili celkem tři Humvee i s posádkami, zabito či zraněno bylo přes 70 pešmergů, minometné útoky zničily tři policejní stanice.

Sebevražedné útoky

V Miqdádíji najel kolem 6:00 fida'í s Volkswagenem naloženým výbušninou do americké hlídky projíždějící od 5:00 čtvrtěmi města, zničil Humvee a zranil celou jeho posádku.

Silná exploze otřásla městem Hadar, ležícím 120 km jižně od Mosulu, kde auto řízené fidá'ím narazilo do budovy policejní stanice. Podle předběžných zpráv bylo přitom usmrceno nebo zraněno 23 policistů a proamerických kurdských pešmergů.

Organizace Mi'mar oznámila, že na základě prohlášení a zpráv vydávaných iráckým odbojem zjistila, že od počátku okupace na jaře 2003 do konce letošního července provedlo 76 iráckých žen sebevražedné útok proti okupantům a jejich přisluhovačům. Z nich 23 bylo vdaných, všechny byly ve věku od 18 do 40 let. Z celkového počtu útoku provedly tyto ženy 71 akcí v Bagdádu a provinciích Saláh ad-dín, Ninwa, Anbár, Dijála a Ta'mím. Ke zbývajícím pěti došlo v provinciích Basra, Majsán, Wásit a Bábil.

Ozbrojené akce

Skupina partyzánů přepadla v Hítu pěší hlídku amerických a loutkových vojáků, zabila dva americké a jednoho loutkového vojáka a další dva Američany zranila.

Ostřelování

V 8:00 vypálil odboj pět raket na americkou základnu v Habbáníji. Krátce nato na základnu dopadla minometná střela a po ní dalších devět Kaťuší.

Americkou základnu Ghazlání v Mosulu zasáhlo 17 minometných střel ráže 82 a 120 mm.

Odpoledne dopadly dvě rakety Kaťuša na hlavní americký štáb v centru Fallúdže.

Bombové útoky

V 11:15 vybuchla v Kirkúku bomba pod hlídkou vojáků loutkové armády a podle prvních zpráv zabila nejméně tři vojáky a jednoho důstojníka a dalších pět zranila.

Ve městě Kubajsá asi 200 km západně od Bagdádu podminovali partyzáni dvoupatrovou budovu sportovního klubu, používanou nyní americkou armádou, odpálili ji a zničili.

Sobota 5. srpna 2006

Ramádí

Američtí vojáci zajali ve městě 24 žen -- lékařek, univerzitních profesorek a gymnaziálních učitelek. Ty pak byly po deset hodin vystaveny různým formám fyzického týrání, mj. kopání, štípání, plivání do tváří a bití do břicha a prsou. Každá z nich byla dlouze vyslýchána, tázána na zaměstnání jejich manželů a synů, na to, zda je zarmoutila smrt Zarqáwího a zda se radovaly, když slyšely o tom, že "povstalci" útočí na americké vojáky. Pak jim vojáci sebrali snubní prsteny a šperky.

Mezitím zatkli Američané 319 lékařů, profesorů a učitelů a shromáždili je na stadionu. Dostali rozkaz napsat na papír slovo "pes" a postavit se do řady jeden vedle druhého, načež jim byla přidělena čísla "pes 1", "pes 2" atd. Kdo odmítl tak učinit, byl mučen a ztýrán. Také toto zacházení s muži spojené s výslechy trvalo celých deset hodin.

Mahmúdíja

Ráno uzavřela americká námořní pěchota doprovázená brigádou loutkové armády město a vyhlásila v něm zákaz vycházení. Poté začala pod záminkou, že se do města dostalo 40 členů al-Qá'idy se sedmi auty naloženými výbušninami, razie v domech příslušníků kmene Gharír. Akci jako obvykle kryly ze vzduchu americké bojové vrtulníky.

Razie trvala až do odpoledne, vojáci během ní zatkli přes 70 lidí ve věku 15-60 let. Zabrali čtyři soukromá auta a jejich majitele rovněž zatkli s obviněním, že auta ukradli šíitským majitelům, které zavraždili.

Velitel odbojové organizace Islámská armáda, která ve městě existuje, popřel, že by vojáci zatkli některého z jejích členů a vyvrátil rovněž zprávy, že vojáci nalezli skrýše zbraní, jak hlásala režimní propaganda.

Ozbrojené akce

Poté, co výbuch bomby zastavil u Chálidíje kolonu americké armády, zaútočil na ni oddíl partyzánů, zničil dvě americká vozidla a zabil nebo zranil sedm vojáků.

V Mosulu ráno zasáhl a usmrtil partyzánský ostřelovač vojáka z americké hlídky.

Odpoledne podnikli partyzáni v centru města Nu'maníja komplexní útok na pravidelnou hlídku polských okupačních vojáků. Současně s explozí bomby pod hlídkou zahájili na ni palbu, zneškodnili polské vozidlo a zabili nebo zranili nejméně sedm vojáků. Ostatní Poláci s přivolanou americkou vojenskou policií pak uzavřeli okolí, prohledali a zatkli několik osob, které prohlásili za podezřelé. Šlo o první útok na polské vojáky po několika měsících.

V hadíthské čtvrti Askarí přepadli partyzáni americkou hlídku, zabili jednoho a zranili dva vojáky.

Ostřelování

Dvě rakety středního doletu zasáhly ráno hlavní štáb amerických sil ve fallúdžské čtvrti Muallimín.

Dvě rakety Kaťuša dopadly na základnu americké armády na západě Ramádí.

Bombové útoky

V ranních hodinách došlo k výbuchu tří bomb na ba'qúbském tržišti, které byly zřejmě určeny policejní hlídce, vybuchly však se zpožděním, zabily dva civilisty a devět dalších zranily.

V Durá zasáhl výbuch bomby ráno hlídku šesti amerických Humvee, jedno úplně zničil a zabil nebo zranil pět vojáků v něm.

V Azamíji na severu Bagdádu došlo dopoledne k explozi bomby pod hlídkou tzv. národní gardy, jejíž Humvee bylo zneškodněno, jeden gardista zabit a tři vážně zraněni.

Neděle 6. srpna 2006

Bagdád

Těla čtyř řadových loutkových vojáků a jednoho seržanta, unesených partyzány, byla nalezena v bagdádském předměstí Arab Džabbúr.

Sebevražedné útoky

Sebevražedný útočník na jel v Tikrítu do domu, kde se shromáždili smuteční hosté, aby pohřbili podnikatele, který pracoval pro okupační síly a zemřel přede dvěma dny. Pohřbu byli přítomni většinou jeho přátelé a příbuzní. Protože auto naložené trhavinou nevybuchlo a zůstalo stát ve dveřích domu, nebylo v první chvíli možno určit počty mrtvých nebo zraněných.

Kolem 18:00 najel další fidá'í do ležení amerických sil v centru Fallúdže, kde způsobil mohutnou explozi a rozsáhlý požár.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Jarmúk na jihozápadě Mosulu zaútočili partyzáni na americkou hlídku, poškodili dvě její vozidla a zranili čtyři Američany, jednoho těžce.

Americký zásobovací konvoj směřující na okupační základnu Bakr (nyní Camp Anaconda) zasáhla v Dudžajlu bomba a zničila celý kamion včetně nákladu.

Další americký zásobovací konvoj se stal terčem útoku v Dulu'íji, kde partyzáni zneškodnili dva kamiony a zabili jejich řidiče.

Americká hlídka narazila na bombu v centru Tikrítu. Výbuch tu zneškodnil Humvee a pravděpodobně zranil jeho posádku; přesný údaj se pro blokádu místa nepodařilo zjistit.

V Hadíthě zasáhl partyzánský ostřelovač amerického vojáka stojícího na stráži na střeše bývalého učitelského ústavu, nyní amerického štábu, a usmrtil ho.

Před půlnocí zaútočil oddíl partyzánů na dálnici mezi Ridwáníjí a Júsufíjí na americkou kolonu a během 20minutového boje z ní zničili obrněné vozidlo a zneškodnili Humvee. O rozsahu amerických ztrát se nepodařilo získat informaci.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 120 mm dopadly ráno na štáb Brigád Badr v Tádží.

Devět raket Kaťuša středního doletu zasáhlo dopoledne štáb britských okupačních sil v prezidentském paláci v centru Basry.

Bombové útoky

V Rabí'i v severozápadním Iráku vybuchla ráno bomba pod hlídkou tzv. národní gardy, zničila jeden z jejích pickupů a zranila čtyři gardisty.

Hlídku sil Magháwir zasáhl výbuch bomby v bagdádském okrsku Džihád, zneškodnil vozidlo, zabil jednoho příslušníka sil a dva zranil.

V Hadíthě došlo k explozi bomby pod americkou hlídkou nedaleko místního amerického štábu, zřízeného v bývalém učitelském ústavu, při němž bylo zničeno Humvee, dva vojáci v něm zabiti a dva zraněni.

Pondělí 7. srpna 2006

Ramádí

Asi 20 partyzánů zaútočilo v poledne na dva domy, obsazené americkými vojáky ve čtvrti Sufíja, které sloužily jako štáb a současně sem přicházeli za Američany lidé, kteří se nechtěli veřejně ukazovat v americkém ležení. Během 15minutového útoku bylo několik Američanů zabito a partyzáni pak zmizeli. Americké dělostřelectvo na útok odpovědělo palbou, která zničila tři obytné domy a zabila nebo zranila 19 místních lidí, většinou žen a dětí

Kolem 20:00 došlo v okrsku Bú Alwán k útoku partyzánů na další dům, jehož majitel byl nedávno vyhozen na ulici a dům zabrán vojáky. Velká část domu byla při akci zničena a partyzáni se pak s příslušníky námořní pěchoty střetli v otevřeném prostoru.

Bagdád

Americké síly v doprovodu loutkových sil a vrtulníků vpadli na několika místech do bagdádského Madínat as-Sadr, odkud pak byla slyšet střelba, jaká obvykle doprovází razie.

Sebevražedný útok

Kolem 17:00 najel v Sámarrá fidá'í s automobilem Renault naloženým výbušninou do štábu sil Magháwir. Podle předběžných zpráv bylo při výbuchu auta zabito nebo zraněno 30 loutkových vojáků.

Ozbrojené akce

Loutková armáda přiznala ztrátu čtyř svých vojáků, kteří byli časně ráno zabiti při útoku partyzánů ve městě Balád Rúz.

V Ghazalíji na západě Bagdádu zastřelili ráno partyzáni tři policisty, kteří byli současně členy šíitských milic.

Pozdě v noci zaútočil oddíl partyzánů na hlavní silnici jihozápadně od Fallúdže na americkou kolonu, zničil zcela jedno a zneškodnil druhé Humvee.

Bombové útoky

Výbuch bomby ráno zasáhl v centru Latífíje hlídku tzv. národní gardy, zneškodnil Humvee, zabil dva gardisty a tři vážně zranil.

Americká hlídka narazila dopoledne na bombu na severu Hillá; výbuch zneškodnil jedno Humvee a čtyři vojáky v něm zabil nebo zranil. Odpoledne došlo ve stejných místech k další explozi, při níž bylo zneškodněno další vozidlo a zraněn jeden Američan.

Také ve Fallúdže najela americká hlídka na bombu, jejíž výbuch zničil Humvee. Zběsilá střelba vojáků zabránila komukoli přiblížit se k místu a zjistit rozsah amerických ztrát.

V západní části Mosulu zasáhl dopoledne výbuch bomby americkou vojenskou kolonu, zneškodnil jedno Humvee a zranil čtyři vojáky, dva z nich těžce.

Na dálnici jihozápadně od Bajdží najela na bombu další americká kolona; ve zneškodněném obrněném vozidle Bradley byl jeden voják zabit a tři zraněni.

Ani v Ramádí neušla americká kolona bombě, která zcela zničila jedno Humvee, v něm tři vojáky usmrtila a dva zranila.

Bombový útok na štáb sil Magháwir si v Sámarrá vyžádal 40 mrtvých nebo zraněných příslušníků těchto sil.

Úterý 8. srpna 2006

Sámarrá

Odvetou za rozsáhlý útok na štáb sil Magháwir byla ve městě ráno za svítání vyhlášena "bezpečnostní opatření". Značné množství amerických vojáků uzavřelo hlavní ulice, zatímco policie prohledávala dům od domu několik částí města. Řada obchodníků své obchody uzavřela a odešla domů v obavách, že by mohli být zatčeni, budou-li Američanům či jejich pomahačům připadat "podezřelí".

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Džamí'a na západní straně Bagdádu zastřelil partyzánský ostřelovač dva příslušníky tzv. národní gardy na kontrolním stanovišti, zřízeném na silnici vedoucí k tunelu Šurta.

Kolem 14:20 zasáhl další ostřelovač vojáka z americké hlídky v Durá a rovněž ho usmrtil. Američané pak prohledali okolí a zatkli přitom šest lidí, které s sebou odvezli na základnu v Sukkaníji.

Ostřelování

Čtyři minometné střely ráže 82 mm zasáhl ležení tzv. irácké národní gardy jižně od Latífíje.

Dvě silné minometné střely dopadly na budovu vedení známého vězení v Abú Ghurajb, odkud zazněly mohutné exploze.

Jeden z místních amerických štábů v Hadíthě zasáhly tři minometné střely ráže 82 mm.

Bombové útoky

Na hlavní ulici bagdádské Sajjidíje zasáhl výbuch bomby policejní hlídku a ve zneškodněném pickupu usmrtil nebo zranil pět policistů.

Další bagdádská policejní hlídka narazila na tři bomby blízko garáží Nahda ve východní části hlavního města. Jejich postupné exploze zneškodnily dvě policejní auta a autobus, zabily čtyři policisty a pět civilistů a zranily osm dalších lidí, z toho tři policisty.

K podezřelé explozi došlo na největším bagdádském tržišti Šurjá, kde zabila 12 a zranila přes 62 lidí.

V Baládu zničil výbuch bomby Humvee z americké kolony. O osudu jeho posádky se nepodařilo nic zjistit, protože Američané místo výbuchu okamžitě uzavřeli.

Jižně od Saqlawíje zneškodnila exploze bomby Humvee americké hlídky, v němž zabila nebo zranila čtyři vojáky.

Ve východní části Ramádí dopadli američtí vojáci partyzány, kteří se snažili instalovat na silnici bombu. Zahájili na ně palbu ze vzdálenosti 300 metrů, jednoho zabili, druhému partyzánu se podařilo uniknout. Vojáci bombu zneškodnili a mrtvé tělo pak odvezli s sebou.

Kolem 19:00 zasáhl americkou kolonu projíždějící Qá'imem silný výbuch, který zničil Humvee a zabil nebo zranil celou jeho posádku. O síle výbuchu svědčí to, že rozbil několik oken v okolních domech. Ve městě je v současné době více než 1 000 příslušníků americké námořní pěchoty a 3 000 loutkových vojáků, nejsou však přesto schopni zastavit útoky partyzánů.

Pozdě večer zasáhl výbuch bomby ve Fallúdže americkou kolonu, z níž zapálil jedno Humvee, v němž byla zraněna nebo zemřela jeho posádka.

Středa 9. srpna 2006

Hadítha

Za úsvitu uzavřely americké síly město a sousední Haqlaníji a Barwaná, vydaly zákaz vycházení a zahájily své obvyklé razie. Stovky příslušníků námořní pěchoty, doprovázených loutkovými silami prohledávaly po celý den více než 50 domů a čtyři mešity, protože prý dostali od kolaborantů zprávy, že se do oblasti údajně dostalo několik arabských členů al-Qá'idy. Ačkoli obyvatelé všech tří měst popřeli, že by se v nich byl v poslední době někdo cizí objevil, Američané odpoledne zatkli přes 70 lidí, vesměs mladších 25 let a narozených v Hadíthě.

Irbíl

Kolem poledne explodoval ve městě kamion naložený výbušninami a municí, určenými pro arzenál kurdských pešmergů v tamním komplexu Kasanzan. Příčina exploze, při níž bylo několik lidí zabito nebo zraněno, nebyla známa, podle tvrzení pešmergů šlo o nehodu.

Sebevražedný útok

Kolem 10:00 najel fidá'í v automobilu Caprice naloženém výbušninou do policejní stanice v Habbáníji, kde jeho výbuch zabil podle prvních zpráv čtyři a zranil pět policistů.

Ozbrojené akce

Při ranním útoku partyzánů na hlídku tzv. národní gardy v Madá'inu byla zničena dvě vozidla, zabiti tři loutkové vojáci a pět dalších zraněno.

Ve východobagdádských okrscích Qahíra a Ur zastřelili ráno partyzáni dva členy Brigád Badr a dva příslušníky Mahdího armády.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Terčem ostřelování raketami S-5 středního doletu se v Sámarrá staly dva štáby amerických a loutkových sil -- jeden v budově provinční správy v centru města, druhý v hotelu Buhajrá v jižní části Sámarrá.

Západně od Bagdádu v provincii Anbár sestřelil odboj ráno americký vrtulník. Americké síly přiznaly jeho ztrátu s tím, že čtyři členové posádky byli zraněni a zbývající dva jsou nezvěstní (později byly nalezeny jejich mrtvoly). Současně jako obvykle tvrdily, že nešlo o sestřelení.

Bombové útoky

Ráno zasáhl výbuch bomby americkou hlídku na silnici severně od Jathribu, zneškodnil Humvee a jeho čtyřčlennou posádku zabil nebo zranil.

Podobný osud stihl americkou hlídku v Ramádí, kde bylo rovněž z provozu vyřazeno Humvee a jeho posádka zabita či zraněna.

V mosulské čtvrti Sukkar došlo k explozi bomby pod americkou hlídkou, která zneškodnila její Humvee, vážně zranila tři Američany a lehce dva náhodné chodce.

Kolem 11:00 došlo v Mahmúdíji k explozi auta naloženého výbušninou u obytného komplexu Qa'qa, odkud mahdisté vyhnali sunnitské obyvatele a obsadili jej pro sebe.

Americký zásobovací konvoj najel večer jižně od Mosulu na bombu, jejíž výbuch zničil jeden kamion a usmrtil jeho řidiče.

Čtvrtek 10. srpna 2006

Ramádí

Okupační síly ráno úplně zabraly městskou hlavní nemocnici, vyhodily všechny pacienty a zřídily si z ní vojenské ležení. Podle sdělení jednoho z řidičů sanitek vjeli Američané v obrněných vozidlech Bradley a obrněných Humvee do objektu nemocnice a všechny pacienty bez ohledu na jejich stav vyhnali na dvůr před nemocnicí. Řidičům a příbuzným nemocných nařídili, aby je odtud odvezli pryč. Pak kolem nemocnice postavili zátarasy z betonových panelů a písku a na střeše nemocnice rozestavěli své ostřelovače, aby zastřelili každého, kdo by se k nemocnici přiblížil. Sanitky pak převážely nemocné do hlavní nemocnice ve Fallúdže.

Kolem 21:00 zastřelili američtí vojáci těhotnou ženu a těžce zranili jejího manžela, kteří se v očekávání blížícího se porodu vydali do městské nemocnice. Vojáci rozmístění po ulicích odmítali místním lidem dovolit, aby vyšli ze svých domů, odnesli tělo mrtvé ženy a pomohli jejímu manželovi.

Hadítha

Americké a loutkové síly uzavřely během dne město, do něhož Američané vyslali obrněnou jednotku a příslušníci námořní pěchoty se rozmístili po ulicích i uličkách. Navzdory tomu se jim nepodařilo zastavit akce odboje.

Po explozi bomby pod transportním vozidlem loutkové armády partyzáni podnikli na kolonu přímý útok a zabili během 15 minut devět vojáků.

Asi v 10:00 usmrtil ostřelovač ve čtvrti Šurta dva příslušníky americké námořní pěchoty. Na stejném místě byl o hodinu později zabit třetí Američan.

Situace zůstávala ve městě po celý den napjatá a vojáci rozhazovali letáky, vyhrožující zatčením každému, kdo by použil internet nebo mobilní telefon.

Nadžaf

Muž oblečený do vesty naplněné výbušninami se odpálil na kontrolním stanovišti loutkové armády u vchodu do šíitské svatyně, přičemž podle prvních zpráv usmrtil pět policistů a čtyři civilisty. Počty ztrát se během odpoledne zvyšovaly, až podle poslední informace stoupl počet zabitých na 33 a zraněných na 102. Většina zraněných byla přitom ve vážném stavu.

Ozbrojené akce

Skupina partyzánů zaútočila v bagdádském okrsku Ša'b na automobil se třemi členy Mahdího armády, z nichž dva se podíleli na zapalování sunnitských mešit v šíitských čtvrtích, a postřílela je.

Na americkou hlídku podniklo několik partyzánů útok v západní části Fallúdže, jednoho z vojáků zabili a dva zranili, jednoho těžce. Američané střelbou kolem sebe zranili čtyři civilisty.

Ostřelování, sestřelení vrtulníku

Sedm minometných střel ráže 82 mm zasáhlo štáb loutkové armády v Júsufíji.

Šest stejných střel dopadlo na štáb amerických a loutkových sil v Kázimíji na severu Bagdádu.

Dva tábory americké armády a tzv. národní gardy v Džazírat al-Chálidíja ostřeloval odboj osmi minometnými střelami ráže 60 a 82 mm.

V 15:00 dopadly čtyři rakety Grad na americkou základnu východně od Fallúdže.

Kolem 17:00 zasáhli partyzáni nad městem Amára britský vrtulník, jenž se v plamenech zřítil do obytné čtvrti.

Bombové útoky

Při explozi bomby a dálnici mezi bagdádskou Džadídou a Durá bylo za svítání zničeno Humvee, zabiti dva američtí vojáci a dva zraněni.

Americkou kolonu zasáhla dopoledne bomba v severní části Júsufíje a zneškodnila jedno Humvee.

Exploze silné bomby zničila odpoledne v Nadžafu americké vozidlo, jehož posádku usmrtila nebo zranila.

Pátek 11.srpna 2006

Ramádí

Ráno američtí vojáci chladnokrevně postavili ke zdi mešity a zastřelili 15letého chlapce, kterého dva dny předtím sebrali v rámci hromadného zatýkání. Muhammad Hámid byl žákem čtvrtého ročníku střední školy a současně živil matku a tři sestry z tržby svého krámku, v němž prodával cukrovinky. Jeho otec je totiž už přes rok vězněn v táboře Bucca.

Kolem 20:00 se asi 70 partyzánů pokusilo zaútočit na americký štáb v budově imigračního úřadu v centru města, zatímco další partyzáni současně bojovali s námořní pěchotou v okolí budovy provinční správy. Štábem otřásla série raket Grad a Kaťuša, které zničily jeho fasádu;

v průběhu bojů bylo zničeno několik vojenských vozidel. Boje trvaly přes dvě hodiny, asi hodinu okolí obou objektů ostřelovaly americké vrtulníky a letadla, snažící se zatlačit partyzány a zmírnit jejich nápor na pozemní americké oddíly.

V nočních hodinách zatkli Američané ve městě 60 lidí, které obvinili z příslušnosti k odboji. Zároveň oznámili, že v boji zabili 26 "povstalců", o nichž tvrdili, že byli vycvičeni v kladení bomb.

Qá'im

Kolem 10:00 vyhlásily okupační síly ve městě zákaz pátečních modliteb a zablokovaly přístupy do mešit tanky. Současně po městě zatýkali lidi s plnovousy, kteří vzhledem připomínali duchovní.

Bagdád

Během noci do 6:00 provedly americké síly razii v Ámiríji rozsáhlou razii, při níž zatkli značný počet lidí včetně žen. Ze čtvrti byla v noci daleko slyšitelná střelba a výbuch granátů.

Další razie proběhla během noci v Durá, kde trvala čtyři hodiny, během nichž byly zatčeny desítky lidí.

Na několika místech Bagdádu byla během rána a dopoledne nalezena těla mrtvých sunnitů. Pět z nich bylo nalezeno u Madínat as-Sadr; patřila příslušníkům kmene Zawbí, kteří byli uneseni před několika dny na jednom z tržišť. Mezi dalšími oběťmi byl muezzin mešity Furqán v Kamalíji, jehož mučitelé před smrtí pálili, lámali mu prsty a vypíchali oči.

Sebevražedný útok

Zasvítání najel ve Fallúdže fidá'í do americké vojenské kolony, zničil jedno a zneškodnil další vozidlo a zabil několik vojáků.

Ozbrojené akce

Kolem 11:00 zasáhl ve Fallúdže ostřelovač amerického vojáka a usmrtil jej.

Ostřelování

Dopoledne došlo k minometnému ostřelování bagdádského sídla Vlasteneckého svazu Kurdistánu, při němž bylo několik Kurdů zabito či zraněno. Podle místních svědků pak partyzáni na objekt ještě zaútočili přímo.

Americko-iráckou základnu v Maháwílu zasáhlo kolem 13:00 sedm minometných střel a čtyři rakety Kaťuša. Usmrtily pět a zranili tři americké vojáky, zabito bylo také osm loutkových vojáků včetně velitele.

Čtyři rakety dopadly odpoledne na základní dívčí školu v Hadíthě, v níž si americké síly zřídily před měsícem svůj místní štáb.

Bombové útoky

V noci ze čtvrtka na pátek došlo ve městě Amára na jihovýchodě Iráku pod britskou hlídkou k výbuchu bomby, který zneškodnil vozidlo a zranil tři vojáky, jednoho z nich těžce.

Kolem 9:00 zasáhl výbuch bomby ve čtvrti Wahda v severní části Mosulu americkou hlídku, zneškodnil Humvee a zranil čtyři vojáky.

Sobota 12. srpna 2006

Fallúdža

Od svítání do pozdních ranních hodin proběhla v řadě fallúdžských čtvrtí další z nekonečné řady razií. Předcházelo jí rozpuštění městské policie, nařízené americkými silami, a předání jejích povinností tzv. národní gardě. Většina policistů totiž na základě zvláštní dohody mezi zástupci města a okupačními silami pocházela z místních rodin, které nejsou okupantům příliš nakloněny. Národní gardu naopak tvoří především členové šíitských milic. Někteří lidé ve městě se domnívají, že jedním z důvodů rozpuštění policie bylo také to, že se Američané snažili udělat si z policistů lidské štíty a ti se odmítali k tomu propůjčit.

Sámarrá

Během odpoledne se po městě rozmístilo množství amerických vojáků doprovázených silami Magháwir, na ulicích v centru města zřídili řadu kontrolních stanovišť. Mnozí obyvatelé poslali své děti mimo město ze strachu, že se vojáci chystají na noční razii.

Ostřelování

Pět minometných střel ráže 82 mm dopadlo ráno na sídlo šíitských milic ve čtvrti Husajníja na severovýchodě Bagdádu.

Sedm stejných střel vypálil odboj na sídlo sil Magháwir v jihozápadním Bagdádu.

Minometná palba zasáhla dopoledne také americkou základnu v Saqlawíji u Fallúdže.

Čtyři minometné střely ráže 120 mm zasáhly základnu amerických a polských okupačních vojáků v Nu'majníji.

Bombové útoky

Ranní exploze bomby v Madá'inu zničila Humvee americké hlídky, zabila jednoho a zranila tři Američany, jednoho z nich těžce.

Další americká hlídka narazila na bombu na hlavní ulici Dulu'íje. Ve zničeném Humvee byli čtyři vojáci zabiti či zraněni.

Konvoj s vojenským materiálem pro americké základny se stal terčem bomby severně od Dudžajlu. Jeden z kamionů výbuch zničil a vážně zranil jeho řidiče.

V bagdádské Džadídě zneškodnil výbuch bomby pickup policejní hlídky, tři z policistů usmrtil a dva zranil. Hlídku tzv. národní gardy zasáhla exploze bomby v Azamíji, zneškodnila její džíp a čtyři gardisty zabila nebo zranila.

V poledne zasáhl výbuch bomby policejní hlídku ve čtvrti Kafa'at v západní části Mosulu blízko kontrolního stanoviště, zneškodnil hlídkové vozidlo, zabil jednoho a zranil dva policisty. Přibližně v tutéž dobu explodovala na mosulské ulici Abú Tammám další bomba, zneškodnila Humvee z americké kolony a zranila čtyři vojáky v něm.

Při výbuchu bomby na hlavní ulici v centru Ba'qúby bylo zničeno policejní hlídkové vozidlo, zabit velitel hlídky a dva její členové zraněni.

Na dálnici na severním okraji Fallúdže došlo krátce po sobě k explozi dvou bomb, které zasáhly americkou kolonu, zcela zničily dvě Humvee, zabily šest Američanů a tři zranily.

Večer zasáhl výbuch bomby americkou hlídku na silnici mezi Hur Radžab a Durá jižně od Bagdádu, zneškodnil Humvee, zabil jednoho a zranil dva vojáky.

Neděle 13. srpna 2006

Bagdád

Ve 3:00 zablokovali američtí vojáci Ámiríji, Ghazalíji a čtvrť Džihád, vydali zákaz vycházení s tím, že zastřelí každého, kdo jej poruší, a začali prohledávat domy. Razie probíhala až do odpoledních hodin.¨

Kolem 20:00 unesli neznámí ozbrojenci šíitského duchovního vůdce ájatolláha Sajjida Husajna al-Husajního, který do Bagdádu přijel z Nadžafu navštívit své stoupence. Šajch Husajní je považován za čtvrtou nejvyšší šíitskou autoritu v zemi.

V noci explodovalo a tržišti v Zafaraníji sedm minometných střel ráže 82 mm a krátce nato ještě motocykl a auto naložené výbušninou. Výbuchy usmrtily 48 lidí a dalších 150 zranily, většinou vážně. Šlo převážně o členy Brigád Badr a Mahdího armády

Mosul

Dva partyzáni zahájili ráno palbu na zdejšího guvernéra Durajda Kašmulu ve chvíli, kdy vystupoval z auta, aby provedl kontrolu čerpací stanice. Guvernérovi se podařilo ukrýt za barely s naftou, vážně zraněn byl však velitel jeho tělesných strážců a zranění utrpěli i dva další strážci. Šlo o druhý útok na sobu tohoto guvernéra, k prvnímu došlo 20. července, kdy byli zabiti tři jeho strážci.

Miqdádíja

Večer došlo ke střetnutí mezi místními muži a příslušníky loutkové armády, kteří za podpory šíitských milic vpadli do vesnic Džabbúr a Džaff, kde vtrhli do domů strážců tamní sunnitské mešity a snažili se je zatknout na základě obvinění z nedovoleného držení zbraní, ač dobře věděli, že jako strážci mají na jejich držbu oprávnění. Muže zbili, stříleli na domy, zabili dva vesničany a pět zatkli.

Nadžaf

Podle informace iráckého tlumočníka amerických vojáků zabili Američané pasáka Sajjida Husajna, člena Brigád Badr, který jim po dva roky opatřoval prostitutky, jež přivážel z jižního Iráku na jejich základny, kde za ně dostával zaplaceno. Podle jeho informace nebylo zatím známo, proč byl zabit; Američané prý zahájili vyšetřování a zdá se, že vojáci byli ve chvíli vraždy opilí.

Ozbrojené akce

Na polní silnici u Júsufíje usmrtil přesným výstřelem partyzánský ostřelovač jednoho z vojáků americké hlídky.

Ostřelování

Několik minometných střel zasáhlo ráno soustředění amerických a loutkových vojáků na okraji Miqdádíje.

Šest minometných střel ráže 100 mm dopadlo na společný americko-irácký štáb v centru Hítu.

Čtyři rakety Kaťuša vypálil odboj odpoledne na americkou základnu Warrár západně od Ramádí. Rakety zasáhly zásobní cisterny s naftou a devět jich zničil. Šlo o třetí raketový útok na tuto základnu za posledních 24 hodin.

Bombové útoky

Za úsvitu došlo v Ámiríji v západní části Bagdádu k explozi bomby pod hlídkou tzv. národní gardy. Zničil její Humvee, zabil tři gardisty a dva zranil. Kolem 10:30 zasáhla další bobmba policejní hlídku projíždějící okrskem Karradá na východě Bagdádu, zneškodnila Toyotu a vážně zranila tři policisty.

Bombová exploze na dálnici severně od Latífíje zasáhla americkou kolonu, zneškodnila Humvee a zabila nebo zranila jeho posádku.

Hlídku několika amerických Humvee a transportních vozidel zasáhl výbuch bomby na hlavní ulici Miqdádíje, kde zneškodnil Humvee a zabil nebo zranil členy jeho posádky.

Pondělí 14. srpna 2006

Bagdád

Kolem 10:00 zmizelo na kontrolním stanovišti u dálnice v Ghazalíji 11 mladých sunnitů. Přijeli v automobilu Kia, z něhož museli vystoupit; auto pak bylo objeveno na kraji silnice opodál stanoviště, o osudu mladíků však nebyly žádné zprávy. Za podobných okolností zmizelo na kontrolním stanovišti v Ámiríji, obsluhovaném "pořádkovými silami" tzv. ministerstva vnitra v posledním týdnu 20 mladých mužů.

Po poledni převzala nemocnice Jarmúk zmučené mrtvé tělo Palestince Mahíra Misbaha al-Madího, který byl minulý týden unesen mahdisty.

Kirkúk

Neznámí ozbrojenci v 10:30 přepadli a zabili předsedu městské kmenové rady šajcha Badra Hášima. Jeho syn Alí Badr Hášim byl při útoku těžce zraněn.

Sebevražedný útok

Do kontrolního stanoviště tzv. irácké národní gardy najel ráno na okraji Tal Afáru fidá'í a odpálil se, čímž zneškodnil jedno vozidlo gardy, dva gardisty zabil a sedm zranil.

Ozbrojené akce

Ve čtvrti Intisar na jihozápadě Mosulu přepadli partyzáni americkou hlídku a zranili tři vojáky, jednoho z nich těžce.

U vjezdu do Džazírat al-Chálidíja zaútočili partyzáni na kolonu tzv. národní gardy, kterou zastavil výbuch bomby, když zničil jedno Humvee. Zničili další vozidlo zabili čtyři gardisty a pět dalších vážně zranili.

Ostřelování

Tři silné minometné střely ráže 120 mm a čtyři rakety Kaťuša zasáhly ve 3:00 britský štáb v Basře.

Nejméně tři rakety vypálil odboj krátce před 11:00 na mezinárodní letiště v Bagdádu.

Při raketovém útoku odboje na bagdádskou tzv. Zelenou zónu byli zraněni čtyři australští vojáci. Jak australské síly oficiálně přiznaly, jeden z vojáků utrpěl těžké poranění hlavy, zranění ostatních tří byla méně vážná.

Během odpoledne dopadlo sedm minometných střel a jedna raketa na americkou základnu v Habbáníji.

Bombové útoky

V jižní části Bagdádu zničil ráno výbuch zaparkovaného auta dva soukromé automobily, zabil čtyři civilisty a osm dalších zranil. Tak v okrsku Karradá došlo k podezřelé explozi auta, při níž byli zabiti tři a zraněni čtyři civilisté.

V Durá u Bagdádu zasáhl výbuch bomby hlídku sil Magháwir, zničil jeden pickup, dva vojáky zabil a dva zranil.

V bagdádské Ridwáníji zasáhl výbuch bomby americkou kolonu, zničil Humvee a zabil nebo zranil pět vojáků.

K mohutné explozi došlo v poledne ve fallúdžské čtvrti Džawlan, kde silná bomba zničila americké Humvee, na místě zabila tři vojáky a čtvrtého smrtelně zranila.

Úterý 15. srpna 2006

Ramádí

V centru města zaútočili partyzáni dopoledne na budovu imigračního úřadu, v níž nyní sídlí americká armáda, způsobili škody na budově a zničili americké vojenské vozidlo. V budově bylo při útoku zabito a zraněno několik vojáků, přesnější údaje nebylo možno zjistit, protože vojáci stříleli po každém, kdo se k objektu přiblížil.

V poledne zasáhli partyzáni raketou S-5K ve čtvrti Mal'ab americké Humvee, které zásah roztrhl na několik kusů a čtyřčlennou posádku na místě usmrtil.

Kolem 19:00 zasáhl nálet amerického letadla jeden z místních domů, v němž byla zabita čtyřčlenná rodina -- otec, matka a dvě děti mladší pěti let. Šlo o sunnitskou rodinu, která před časem utekla z Basry, aby unikla sektářskému řádění šíitských milic.

Večer partyzáni podnikli útok na ležení amerických vojáků v centru města. Během 15minutové přestřelky byla zničena dvě americká vozidla a zabito nebo zraněno 15 vojáků. Zemřeli rovněž dva z partyzánů, třetí utrpěl zranění. Střelba usmrtila také několik civilistů.

Fallúdža

Během 234 hodin došlo ve městě k několika útokům na americké a loutkové síly. Ve východní části města byli poblíž základny tzv. národní gardy ve čtvrti Zajdán uneseni a zabiti čtyři členové gardy.

Na severovýchodě města zastřelil ostřelovač vojáka z americké hlídky.

Kromě toho zaútočil oddíl partyzánů severně od města na americkou-iráckou hlídku, poškodil její vozidla a zranil tři vojáky, z toho jednoho Američana. V následné přestřelce byli zraněni také dva civilisté.

Bagdád

Již druhý den blokovali američtí vojáci v doprovodu loutkových sil převážně sunnitské čtvrti Ámiríji a Ghazalíji, pokračovali v raziích a zatýkání. Na střechách vysokých domů hlídkovali američtí ostřelovači, kolem mešit v Ámiríji byly rozmístěny hlídky.

Zatčeny byly desítky lidí, prohledávané domy loutkoví vojáci plenili a kradli zlato a peníze. Přerušeny byly dodávky vody, elektřiny i plynu. Obyvatelům bylo zakázáno účastnit se ranních a nočních modliteb v mešitách. I během dne byly mešity většinou prázdné, odvážili se do nich jen obyvatelé blízkých domů.

Večer unesli ozbrojenci duchovního Siruba Chušabu z kostela Panny Marie v Durá. Podle prvních zpráv stála za únosem Mahdího armáda, která se s církví dostala do sporu o obchody, patřící církví, ale provozované šíity. Duchovnímu bylo údajně už před několika dny vyhrožováno, neodvolá-li obvinění proti mahdistům vznesená.

Kirkúk

Za úsvitu zahájily loutkové síly razii ve vesnicích Burajdž, Qassamíja, Siláhidžá a Šadžará u Kirkúku, zatkly 27 vesničanů a rozebraly si jejich majetek. Vojáci řádili ve vesnicích až do 11:00 a pak i se zajatci a s lupem odjeli.

Karbalá

Poté, co loutková policie obklíčila dům Mahmúda al-Husajního, čtvrté nejvyšší šíitské autority v zemi, došlo ke střetnutí mezi ní a Husajního stoupenci. V něm bylo zraněno šest osob, z toho dva policisté. Situace ve městě byla napjatá už od neděle, kdy byl šajch al-Husajní unesen ze své úřadovny v Bagdádu a v Karbable byl po ozbrojených nepokojích vyhlášen zákaz vycházení.

Ostřelování

Americké ležení v okrsku Sadžár ve Fallúdže zasáhly čtyři minometné střely ráže 60 mm.

Kolem 19:00 zasáhlo šest raket americkou základnu na kirkúckém letišti.

Bombové útoky

V Karamá na jihovýchodě Mosulu zneškodnila exploze bomby ráno policejní Toyotu, jednoho z policistů zabila a tři vážně zranila.

Kolona loutkové armády ráno najela na bombu v Dulu'íji. Ve zneškodněném transportním vozidle Hino byl jeden voják zabit a čtyři zraněni.

V centru Sámarrá zasáhl výbuch bomby hlídku sil Magháwir, zneškodnil vozidlo, zabil jednoho a zranil dva vojáky.

V Isháqí 85 km severně od Bagdádu zneškodnila bomba transportní vozidlo americké armády, v němž zabila nebo zranila pět vojáků.

Na jihovýchodě Bagdádu blízko mostu Dijála explodovalo ráno zaparkované auto, kolem něhož projížděla policejní hlídka. Výbuch usmrtil policistu a tři civilisty, další policista a dva civilisté utrpěli zranění.

V ramádské čtvrti Dubbat zničil výbuch jedno ze šesti Humvee americké hlídky a zabil nebo zranil pět vojáků v něm.

Večerní výbuch bomby v mosulské čtvrti Núr zneškodnil policejní Toyotu a zranil dva policisty, jednoho z nich těžce.

Zdroj: ZDE

                 
Obsah vydání       23. 8. 2006
23. 8. 2006 Amnesty International obvinila Izrael z válečných zločinů
23. 8. 2006 Beneš a nenucená nadřazenost Martin  Škabraha
23. 8. 2006 Analýza: Americké intervence posílily Írán
23. 8. 2006 Dobrý člověk stále žije -- Jan Špáta Martin  Štoll
23. 8. 2006 Člověk má přece právo být blbý Bohumil  Kartous
23. 8. 2006 ČT stáhla moderátora, který nezvládl rozhovor s Paroubkem
23. 8. 2006 Obezita je nemoc Petr  Wagner
23. 8. 2006 Výlet Českých médií do minulosti
23. 8. 2006 Americká protiraketová základna a právo občanů Milan  Valach
23. 8. 2006 Rozvrat současných mediálních jistot Štěpán  Kotrba
23. 8. 2006 Tenkrát na sídlišti Karel  Škrabal
23. 8. 2006 "Východoevropané", kteří pracují v Británii
23. 8. 2006 Michael  Marčák
23. 8. 2006 Mezi reportéry BBC a ČT je zásadní rozdíl Jan  Raszyk
23. 8. 2006 Něco jiného je být jako moderátor nekompromisní a něco jiného je být blbec Jan "Matt" Hájek
23. 8. 2006 Černý pátek rakouských lidovců Richard  Seemann
23. 8. 2006 Kdo v Německu neměl nacistickou minulost? Radek  Vogl
23. 8. 2006 Ségolène Royal: Jen ona může porazit Sarkozyho Simone  Radačičová
23. 8. 2006 Michael  Marčák
23. 8. 2006 Kolem Kuby za 20 dní Lubomír  Molnár
23. 8. 2006 Nechtěné dítě Oskar  Krejčí
24. 8. 2006 Michael  Marčák
23. 8. 2006 V Iráku jsou vězněny nevinné děti
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let
22. 8. 2006 Simulované spojenectví? Karel  Dolejší
22. 8. 2006 Jsme pro základnu!
23. 8. 2006 Nelžeme
22. 8. 2006 Zelená mozaika pod drobnohledem Pavel  Pečínka
23. 8. 2006 Smutný konec kazeťáku Štěpán  Kotrba
22. 8. 2006 Kotrba, Paroubek, Borek, Blair a Paxman Fabiano  Golgo
22. 8. 2006 Nové volby na krku! Wenzel  Lischka
21. 8. 2006 Cabanissovy polopravdy Milan  Vlk
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
23. 8. 2006 Valná hromada Občanského sdružení Britské listy
22. 11. 2003 Adresy redakce

Zpravodajství iráckého odboje RSS 2.0      Historie >
23. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. srpna 2006   
16. 8. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. až 31. července 2006   
25. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. července 2006   
21. 7. 2006 Irácký Vietnam Štěpán  Kotrba
11. 7. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. června 2006   
1. 6. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. května 2006   
16. 5. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 30. dubna 2006   
25. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. -- 15. dubna 2006   
3. 4. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. března 2006   
13. 3. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 15. - 28. února 2006   
25. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 14. února 2006   
10. 2. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. ledna 2006   
30. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 1. - 15. ledna 2006   
23. 1. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 31. prosince 2005   
20. 12. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. - 30. listopadu 2005