1. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
raketa STARS
1. 6. 2006
British American Security Information Council (BASIC), 31. května 2006

Takže kdy evropské parlamenty a veřejnost uvidí tuto studii proveditelnosti? Pokud v NATO půjde vše obvyklou cestou, nikdy. Studie je stále utajována. Úředníci NATO odmítli byť jen prozradit cenu systému nebo dobu potřebnou k vybudování, pokud projekt získá politickou podporu...

Marshall Billingslea, zastupující generální tajemník pro obranné investice, prezentoval 10. května na tiskové konferenci v Hlavním stanu NATO v Bruselu výsledky čtyřletého výzkumu raketového ohrožení Evropy a způsobů, jak se proti němu bránit. Ačkoliv tato zpráva je utajována, Billingslea řekl, že shledala protiraketovou obranu Evropy technicky a finančně proveditelnou.  Teď, řekl, je na státech NATO, aby rozhodly, co dělat.

Jak bude toto rozhodnutí učiněno? Soudě podle minulých zkušeností, stane se tak za zavřenými dveřmi na příštím summitu NATO, který se uskuteční v listopadu v litevské Rize, s minimálním či žádným přezkoumáním a debatou v parlamentech 26 členských států. Může být, že základ k jakémukoliv rozhodnutí bude položen na setkání ministrů obrany NATO ve Švýcarsku, které se uskuteční 8. června.

BASIC požaduje, aby tato poslední studie proveditelnosti a četné další posudky NATO a Velké Británie hodnotící ohrožení balistickými raketami, ale i průmyslové studie, byly odtajněny a předloženy veřejnosti, aby je bylo možno nejdříve podrobit nezávislému a parlamentnímu přezkoumání.

Sloupek

Někteří čtenáři čekali, že se vyjádříme k případu, který cloumá kolegy v "kamenných" médiích. Statečný bojovník proti zlu, policejní disident Kubice zveřejnil dvě desítky stránek z šuplete a český mediální svět vibruje. Britské listy zůstávají klidné. Od té doby, co Zeman měl prodat Čechy i s vládními křesly Čechošvýcarům, od té doby co na Kavana tak dlouho hledali, až nenašli a stal se ředitelem zeměkoule, od té doby, co ožrala a feťák z podsvětí Citrón měl zabít rusovlasou novinářku, jejíž nejlepší zábavou bylo vynášet drby z policejních služeben, když ho na to měl navést do té doby elitní vojenský rozvědčík Srba, jsem klidný. Neb vím, že v Česku je možné všechno. Více Kožených! Rozvědčíci schovávají statisíce v krabicích od bot. Podnikatelé mají i Lamborghini. Ministři sympatizují s pedofily. It's legal to have children. Čech sežere - nejen před volbami - každý špek. It's legal to be different.

Někdy mívám dojem, že se scénárista, ne stylem nepodobný autorovi Kubiceho pamfletu, se musí neskutečně bavit ve fabrikování příběhů policejních zápletek i předvolebních kampaní. Premiér si měl užívat se školačkou - dcerou svého známého na jachtě, na které ovšem nebyl, protože v tu dobu se mu váleli fotoreportéři před alpskou chatou, kde fotili nejen jeho, ale i jeho trenýrky. Pak fotky přihlásili do soutěže Czech Press Photo. Přesto tu blbost zveřejní redaktoři veřejnoprávního rozhlasu a čekají Pulitzerovu cenu za chrabrost. Meresjevové...

Kapitáni kupují kapry pro celé mužstvo a jdou za to sedět. Sledovaní vědí, že jsou sledovaní a setkávají se na fotbale, který je promořen korupcí. Sdělují si, že mají "špinavé uši". Uši se mezitím marně namáhají. Na fotbale je hluk. Zbytek si musí domyslet. Prověří stopy v trávě. Sepíší hlášení. Jako kdysi. Oštemplovat. Založit. A pak kopii nechat v parlamentu na stole dva metry od nějakého novináře... Jen kapři přece nemlčí.

Technaři se dohodli s ministrem obrany, který za měsíc už nebude ministrem obrany, kde bude přístí CzechTek. Na vojenském cvičišti. Domlouvali se v Síni státních aktů v Parlamentu. Domluvili se. It's legal to protest. It's legal to write. Policejní prezident se probudil. Ministr vnitra ho pochválil. Policejní mluvčí už nemluví. Velitel svých podřízených se nejspíše odmlčí také. V policii nastane zděšené ticho. Respekt už nebude mít o čem psát. Sabina Slonková nyní nejspíše zůstane nějakou dobu také bez až příliš důvěrných informačních zdrojů. It's legal to love.

Střílecí tužky, rekvizity špiónů Velké hry, tlusté milenky s bájnou lhavostí, práskající policajtům pod tlakem (okolností), falešní poslanečtí asistenti, cestující po politických partajích ve jménu morální očisty společnosti, létající na Srí Lanku VIP érem na falešnou objednávku. Policajti, kteří toho podvodníka nechali volně běhat na svobodě ještě tři měsíce, aniž mu zabavili pas. Pražské advokátky sepisující podvodníkům nejen odvolání, ale i knihy - za podíl na zisku. Homosexuální prostituti, činící totéž za jednorázovou úplatu pro jiné zločince. It's legal to make money.

Co chybí ke komiksu? Kreslíř. Třebas Štěpán Mareš... It's legal to smoke.

Nejlépe popsal onu ještě nenakreslenou grotesku čtenář Britských listů Jan Mezdříč

2004 Tomáš Pitr souzen a dehonestován. Prohlašuje "jsem nevinen"
2005 Tomáš Pitr souzen a dehonestován. Prohlašuje "jsem nevinen"
Prosinec 2005 na popud civilní rozvědky vydán zatykač na Tomáše Pitra. Ten se vrací domů z Alp, aby se dal zatknout.
8. 1. 2006 Tomáš Pitr prohlašuje že je obětí zpravodajské hry.
17. 5. 2006 policie odnáší z kanceláří Tomáše Pitra pytle dokumentů.
26. 5. 2006 Jan Kubice oznámí, že chce vystoupit před poslanci. Když vystoupí, má již novinářsky zpracovatelné informace z pytlů dokumentů zabavených 17.5. u Tomáše Pitra
30. 5.2006 počíná soud z Tomášem Pitrem, který trvá na své nevině.

Velmi nechvalně proslulý komunistický ministr vnitra Nosek se mi jeví jako břídil...

It's legal to vote.

1. 6. 2006

PROTIRAKETOVÁ OBRANA NA ÚZEMÍ ČR

Místopředseda sněmovního Výboru pro obranu a bezpečnost Václav Frank (KSČM) tvrdí, že tajný dokument, kterým britské ministerstvo zahraničí vybídlo českou stranu k jednání o umístění amerických vojenských základen a který zřejmě měl k dispozici jen předseda tohoto výboru Jan Vidím (ODS) již v roce 2003, mu byl dodnes zatajen.

Dokument, který získala z důvěryhodného zdroje redakce, dokazuje snahu britské, potažmo americké strany o zahájení jednání a veřejné diskuse na téma umístění amerických protiraketových základen v ČR.

Americká protiraketová základna v České republice TÉMA BL
1. 6. 2006
Stanovisko Nezávislého odborového svazu Policie České republiky

V souvislosti s případem zveřejněných informací z vyšetřovacího spisu ÚOOZ, vyjadřuje NOS PČR následující stanovisko: Díky krokům, které jsou zjevně nestandardní z pohledu trestního řízení, dochází znovu k situaci, kdy se Policie České republiky stává prostředkem v politickém boji. Od těchto postupů se důrazně distancujeme. Nedůvěra veřejnosti, která se touto kauzou opětovně vyvolává, zpochybňuje nestrannost a profesionalitu práce policie nebo činnost některých jejích složek. Takováto situace je nepřijatelná.

1. 6. 2006

Toto velmi zajímavé, i když nepřímé propojení osob na první pohled navzájem velmi vzdálených existuje, až si ho kdo všiml - mimo jednoho čtenáře Britských listů. Ze zprávy vyšetřovatele Nováka z 1. října 2004 o důvodech, proč má být uvalena vazba na hlavní aktéry 'kauzy Kořistka' Marka Dalíka a Jana Večerka vyplývá, že Topolánkův asistent Marek Dalík se znal s policejními důstojníky a při svém zadržení měl u sebe vizitku ředitele Správy hl. m. Prahy Františka Snopka a ředitele UOOZ Jana Kubice...

Dne 24. 8. a 25. 8. 2004 hovořil podle zprávy policejního vyšetřovatele Marek Dalík s kolegou z PR agentury NEW DEAL COMMUNICATIONS, který se nabídl, že může ovběřit policejní šetření kolem osoby Souček. Marek Dalík mu připomíná, že jeho otec zná policajty ať t ozkusí ověřit...

Zpráva vyšetřovatele Nováka ke kauze Kořistka leží nepovšimnuta, nikým, včetně samotných "investigativních" redaktorů, v internetovém archivu Českého rozhlasu... ZDE

Kdyby se "náhodou" ztratila nebo byla "nepřístupná", tak je ZDE
1. 6. 2006

Kdyby byl podnikatel Mrázek naživu, asi by se současnému vývoji kauzy biolíh smál, až by se za břicho popadal. Podobně se jistě baví Krejčíř, Pitr a další aktéři mediálních kauz. Nic totiž nevypovídá o tristním stavu české policie tak, jako obsah i forma tzv. tajné zprávy o prorůstání organizovaného zločinu do státní správy. A to je dobrá zpráva pro organizovaný zločin. Občan nad tím může jen zaplakat.

Předpokládám totiž na rozdíl od premiéra Paroubka, že plukovník Kubice skutečně nelhal, nezná osobně čelné představitele ODS a jednal pouze z vlastního vnitřního popudu.

1. 6. 2006
Čestmír Hofhanzl
Motto: "Historie je učitelkou moudrosti, její znalost je těžké břímě v dnešním reálném světě."

Nábožensko-filosofické, židovsko-křesťanské základy evropské civilizace byly fenoménem, který otevřel cestu zvídavosti lidského ducha. Symbolem bylo Ježíšovo poselství, že všichni lidé jsou si před Bohem rovni. Cokoli činí, mají dělat tak jakoby činili sami sobě. Při posledním soudu bude Bůh vážit jejich dobré i špatné skutky.

Toto morální poselství umožnilo spolupráci lidí. Dokud se lidská pýcha nepostavila nad "Boží soud", tradice udržovala evropskou společnost v rovnováze. Po excesech, se po staletí Evropa vždy zase vracela ke svým kořenům a křesťanským hodnotám. Křesťanská morálka, z ní vyrůstající filosofie, udržovaly síly uvolněné lidskou vynalézavostí v míře a bránily zneužití. Vždy, když došlo k potlačení morální části křesťanského poselství následovalo neštěstí a tendence k totalitě. Nedílnou částí podstaty lidského ducha je, že každý vynález, zvýšení moci lidských institucí, jsou nejdříve zneužity.

1. 6. 2006

Další důkaz: dodavatel lidoveckého piva porušil zákon

Propagovat alkohol pod heslem volte rozum není fér, neboť je dostatečně prokázáno a odzkoušeno, že alkohol vyřazuje z provozu mozková centra citu, paměti a rovnováhy.

Uvážíme-li, že lidovci patří k nejhlasitějším odpůrcům drog, volají po přísných trestech a poukazují na důležitost rodiny, pak je jejich letošní pivní kampaň skutečně síla. Je to síla, nad kterou zůstává rozum stát.

Předseda lidovců Kalousek se 26.května vyjádřil pro MfDnes následovně: "Je to protivínský platan. Netroufl bych si v jižních Čechách rozdávat něco špatného."

1. 6. 2006

Můj otec tvrdil, že ani indián nebije své dítě a, líbání že je nehygienické. To ovšem říkal jen doma, veřejné by to nebyla až taková moudrost. Ani jednoho, ani druhého jsem se za jeho života nedočkal. Bylo to dobře, nebo špatně?

Ve škole to bylo jinak. Učiteli hudební výchovy a matematiky se říkalo profesor "Pecka". Jinak se jmenoval Pohanka. To snad je rostlina, nebo dokonce květina. Na matyku jsem ho neměl. Tuším, že tam říkal: "Jdi si sednout, je to pecka." Snad chtěl říci pětka. V hudební výchově se tato známka nedávala, i když by si jí mnozí, včetně mne, zasloužili.

1. 6. 2006

ANALÝZA JEDNOHO VOLIČSKÉHO SEGMENTU PŘED VOLBAMI

Staré české lidové pořekadlo vychází z životních zkušeností lidu. Představa, že letošní volby vyhraje KSČM, je naprosto absurdní, ale mějme na paměti, že naše země se Absurdistánem nenazývá nadarmo. Absurdnostmi je naopak naplněna již mnoho let. A šokových událostí jsme již zažili několik.

1. 6. 2006

V následujících řádcích jde o výsledky mého poznávání, kolikrát dost náročného a dlouholetého pozorování a o mé osobní hodnocení. Myslím, že jsem k tomu kvalifikován některými okolnostmi víc než jiný řadový občan. Vedle své společenskovědní průpravy musím zmínit, že jsem zažil v nejbližším příbuzenstvu vrcholovou politickou kariéru, což je zajímavá, nicméně nepříliš povzbudivá zkušenost.

Díky své práci se navíc po řadu let dostávám do dotyku s komunální i vrcholovou politikou, občas nahlédnu do zákulisí a opakovaně pozoruji zblízka odpudivé podrobnosti selhávání politiků a úředníků tam, kde existuje zákonná povinnost hájení veřejných zájmů a ochrany obecného dobrého, ale kde se dostávají pod tlak silných komerčních zájmů. Myslím, že mám co říci a považoval bych za své selhání, pokud bych mlčel.

1. 6. 2006

Volby jsou již doslova za dveřmi. Úměrně s jejich přibližováním stoupá nervozita ve štábech všech politických stran, zejména však ODS a ČSSD. Volební kampaň byla přes všechna předchozí ujišťování razantní, obhroublá a neslušná. Rovným dílem se o to zasloužily právě ODS a ČSSD, které by rády, aby již tyto volby byly soubojem jen dvou stran. Hodilo se vše, facky, podpásové údery, skandalizace i kriminalizace. Na druhé straně jsme zaznamenali zejména od ODS téměř salta mortale v obsahových změnách volebního programu, který od Modré šance a jejích modifikací dospěl k pokusu o rádoby seriozně se tvářící Smlouvu ODS s občany ČR. Prostě laik se diví, odborník žasne. Ale může to být i naopak.

Mirek Topolánek
31. 5. 2006

ANALÝZA PŘED VOLBAMI

"Nečekejte ode mě nic jiného než noc dlouhých nožů. Ta prostě přijde."
Mirek Topolánek

ODS už nepokračuje ve svém vítězném tažení, znervózněla. Ještě vloni touto dobou to totiž vypadalo, že vítězství bude drtivé a absolutní. Čáru přes rozpočet občanským demokratům ale udělal Jiří Paroubek, pod jehož vedením se ČSSD vzpamatovala a z hlubin katastrofy vyskočila na roveň preferencím ODS. Občanští demokraté zareagovali nesmírně podrážděně, jak v Evropě nikdo konzervativní strany nezná. Je otázkou, zda je ODS pro občany tak atraktivní, či zda byly jejich vítězné preference dány únavou z ještě bezradných a rozpačitých sociálních demokratů, když jejich řady vedl Stanislav Gross. Drtivé finále legislativní smršti ve sněmovně těsně před koncem poslední schůze dokázalo, že sociální demokraté po létech trapného handrkování našli svou politiku i stranickou disciplínu. ODS chybělo 20% poslanců a tak poslední parlamentní souboj vzdala. Zákoník práce , neziskové nemocnice a další zákony, které vrátil čestný předseda ODS, prezident Klaus byly většinou hlasů schváleny.

Jánským vrškem obchází strašidlo sociální demokracie...

1. 6. 2006
polemika s článkem Jiřího Šatánka S Topolánkem růst, s Paroubkem dluhy, který reagoval na článek místopředsedy vlády Jiřího Havla S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy

Pan Šatánek nám dává knížecí rady a jak jinak, používá při tom lži a manipulace s fakty. "ČSSD vytvořila za 8 let svého vládnutí dluh více než 1000 miliard Kč (tj. přibližně 35% HDP)". Co nám pan Šatánek už neřekl, že základ tohoto dluhu vygenerovaly vlády nynějšího prezidenta a čestného předsedy ODS, Václava Klause. Dluh roste a ještě nějakou dobu růst bude - nejen dík předešlé podfinancovanosti ekonomiky a nynější nutnosti zabezpečit stabilní ekonomický růst, ale částečně i proto, že se stále napravují přehmaty starých vlád. Už osm let. Už osm let se čistí Augiášův chlév.

1. 6. 2006

aneb snůška nesmyslů na ekonomické téma

polemika s článkem Jiřího Šatánka S Topolánkem růst, s Paroubkem dluhy, který reagoval na článek místopředsedy vlády Jiřího Havla S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy

Kdyby podobné uvažování nebylo typické i pro mnohé vysoké představitele současné pravicové politiky v ČR, dal by se článek Jiřího Šatánka označit jen za špatný vtip. Bohužel, s odchodem Václava Klause na Hrad zachází česká pravicová ekonomie na úbytě. To ale nechci pár dní před volbami komentovat. Proto se pokusím jen pár největších (ale patrně obecně rozšířených) nesmyslů ze zmíněného článku uvést na pravou míru.

31. 5. 2006

Při posuzovaní reality a vytváření hodnocení vycházíme z pozorování.

Vidíme-li někoho vytvářet dluhy, je rozumné předpokládat, že v této praxi bude pokračovat. Odvolává-li se někdo takový na přátele s podobnými zvyky a udává je jako příklad, je zřejmé, že půjčování peněz a rostoucí zadlužovaní považuje za přirozené.

ČSSD vytvořila za 8 let svého vládnutí dluh více než 1000 miliard Kč (tj. přibližně 35% HDP).

Dluh "socialního státu" Francie činí 1250 milard Euro. Tvrzení Jiřího Havla je tedy pouhou předvolební manipulací, čísla hovoří naprosto jasně. Specialisté na půjčování peněz jsou socialisté, bohužel je nebudou vracet oni, ale my všichni.

Václav Havel: Prosím stručně. Rozhovor s Karlem Hvížďalou, poznámky, dokumenty
30. 5. 2006

RECENZE KNIHY OD VÁCLAVA HAVLA POHLEDEM AKTÉRA DĚJIN

"V sobotu 20. 5. 2006 vyšla vo slovenskom denníku SME recenzia Havlovej novej knihy. Citujem citáciu z knihy, uvedenú v recenzií: 'V rokoch 1990 a 1991 sme prerokovali vari tisíce hodín na najrôznejších politických schôdzkach a hľadali optimálny model súžitia našich národov v spoločnom štáte. Nenašli sme ho a asi sme ho ani nájsť nemohli: nielen Česi, ale aj mnohí Slováci vtedy zrejme úplne nepochopili stav slovenskej mysle. Veď keby Slováci naozaj chceli žiť s Čechmi v jednom štáte, museli by sa proti rozdeleniu štátu vzbúriť, nemyslím nejakým povstaním, ale aspoň v podobe nejakej petície. Nič také nebolo.`

Vyzerá to hodne nehorázne. Alebo žeby pán prezident stratil pamäť??? Navyše, tú istú knihu recenzoval Porubjak (režisér, po rozpadu komunistického režimu slovenský politik, krátce předseda slovenské vlády za Federace a tedy jeden z těch, co s prezidentem Havlem zřejmě ty 'tisíce hodin` trávili... - pozn. ETL), ktorý pre zmenu si všimol toho klamstva, ale jeho láska a obdiv k Havlovi mu nedovolili ho kritizovať. Milé, však?"

Až do této připomínky jsem knihu Václava Havla Prosím stručně jen velmi zběžně prolistoval. Teď jsem jí část přečetl a zbytek prolistoval mnohem důkladněji.

31. 5. 2006

Zástupci Lékařského odborového klubu Fakultní nemocnice Brno se ve svém aktuálním prohlášení zásadně distancují od současných akcí Krizového štábu, vedeného MUDr. Jiřím Pekárkem.

Ivo Hanke a Miroslav Šeda, kteří jsou pod textem prohlášení brněnského LOK-SČL podepsáni, "odmítají demagogické výroky o 'znárodňování' nemocnic z úst neinformovaných lidí".

další informace ZDE

31. 5. 2006

Nejvyšší soud Evropské unie rozhodl v úterý, že je nezákonné nařizovat evropským leteckým společnostem, aby předávaly americké vládě informace o cestujících, kteří směřují do USA.

Evropský justiční soud konstatoval, že Spojené státy neposkytují dostatečné množství ochrany pro soukromí cestujících.

1. 6. 2006
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Irácká loutková policie a armáda vtrhly do několika vesnic v okolí Ba'qúby s úmyslem zatýkat tamní muže. Vesničané však popadli zbraně, které měli k dispozici, a začali se bránit. V nastalém boji byli zabito devět loutkových vojáků a 16 dalších zraněno. Zabity nebo zraněny byly ovšem také desítky místních. Po utichnutí boje pozatýkali američtí vojáci v doprovodu kolaborantů desítky dalších vesničanů a obvinili je z kladení odporu okupačním silám.

Po 26 letech byl v Bagdádu opět jmenován vyslanec sousedního Íránu. Stal se jím dosavadní chargé d'affaires Hasan Kázimí Qommí. Při přijetí "prezidentem" Tálabáním prohlásil, že "Írán bude Irák všemožně podporovat, ať už v otázkách bezpečnosti, služeb, nebo v tom nejdůležitějším, v boji proti terorismu".

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
1. 6. 2006

Svaz pro budoucnost Rakouska BZÖ se rozhodl nominovat na červnovém stranickém sjezdu za svého nového předsedu Petera Westenthalera.

Ten do služeb současného šéfa BZÖ Jörga Haidera nastoupil těsně po složení maturity v roce 1988 jako pomocná síla, která měla na starosti vybírat z tisku články a rozmnožovat je. Svému idolu sloužil tak věrně, že se stal spolupracovníkem poslaneckého klubu Svobodných a osobním tajemníkem předsedy strany Haidera. Podporoval jeho razantní xenofobní krajně pravicovou politiku a nakonec se stal předsedou poslaneckého klubu Svobodných. V září 2002 se však dostal do ostrého sporu s Haiderem, kterého označil za "neštěstí pro Rakousko".

Josef Čihák na demonstraci lékařů proti ministru Rathovi
1. 6. 2006

Zúčastnil jsem se demonstrace lékařů na Palackého náměstí v pátek 26.5.06 od 12 hodin. S důvody, proč byla tato demonstrace pořádána jsem nesouhlasil tak silně, že jsem si vyrobil vlastní transparent. Kromě těchto důvodů se mi hnusilo, jakým hrubým a nízkým způsobem tam byl napadán a zesměšňován ministr naší vlády. To bych čekal od opilých bezdomovců, ne od "elity národa" za které se lékaři považují - za své vzdělání a platové požadavky?

Nejde o rakovinu,ebolu atd, ale o nemoci běžné, nebo takové, jimiž trpí spousta lidí, nebo většina v určité věkové kategorii. Rád bych to řekl pánům Jelínkům, Pekárkům, Chudobům, protože stejně není kde si stěžovat. Mnohem horší případy skončily pod kobercem, jak to i oni říkají. Uříznutá špatná noha, špatná ledvina, utržená hlavička při porodu atd - vše skončilo bez potrestání. Za všemi těmito demonstracemi vidím jen boj o peníze, jdoucí přes mrtvoly.

Svým tansparentem jsem chtěl dát najevo, že mně lékaři ve většině mých zdravotních problémů neumí pomoci, píše Radě pro rozhlasové a televizní vysílání 77 letý důchodce Josef Čihák ze Všenor.

1. 6. 2006

Aféra z roku 2002, kedy vo Veľkej Británii uväznili pilota Českých aerolínií za nájdenie jeho legálnej zbrane, dáva príležitosť prezentovať, že jednoduché riešenia zložitých problémov sú príťažlivé buď len pre hlupákov - alebo pre všetkého schopných populistov, či v zlom zmysle slova "humanistov z povolania". Dostali sa nám do rúk výsledky vedeckej štúdie, ktorá hovorí o neúspechu jedného "rýchleho riešenia" zločinnosti, ktoré spočívalo v prakticky totálnom zákaze strelných zbraní pre britských občanov. Túžbou bežného človeka pravdaže nie je ťahať so sebou "železo". Ale vytvorenie legislatívy, ktorá naopak verejnú bezpečnosť zhoršila, je absolútne neprijateľné. Za Kanálom, aj v našich krajinách, kde by sme nemali bezducho opakovať cudzie slepé uličky.

Ako je známe, v roku 1997 zastrelil duševne narušený muž v Dunblane školské deti svojou automatickou zbraňou. Na incident reagoval premiér Tony Blair rázne : Presadil legislatívu, prakticky znemožňujúcu občanom vlastniť akúkoľvek strelnú zbraň. Nič proti tomu, ak by šlo ozaj o zmysluplný krok. Lenže už od počiatku zaznievali hlasy, že akcia nemá odborný podklad a podobné kroky v dejinách obyčajne viedli ku tomu, ku čomu viedla napr. predvojnová prohibícia v USA, či Gorbačovova v ZSSR - teda celkovému stúpnutiu alkoholizmu, konjuktúre organizovaného zločinu a obrovským daňovým stratám.

29. 5. 2006
Na tomto místě najdete všechna témata v chronologickém pořadí od nejmladšího po nejstarší tak, jak jsme se jimi začali zabývat. Některá témata, která jsme založili před více než třemi lety, jsou dodnes aktuální - stejně jako události, ke kterým se váží. Kliknutím na tlačítko tématu dostanete seznam článků, ke kterým je téma přiřazeno. Jeden článek se může vázat i k více tématům.
6. 5. 2006

V dubnu přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 25 812.00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

O českých tajných službách RSS 2.0      Historie >
31. 3. 2006 Respektovaný fízl Štěpán  Kotrba
17. 9. 2004 Velké policejní ucho Štěpán  Kotrba
9. 1. 2004 Proč prodávat zlatá vejce Telecomu? Štěpán  Kotrba
13. 11. 2003 Odposlech, "státní orgán" a možné melouchy Ivan  David
30. 10. 2003 Srba: Mrzena má více rozumu než vedení České televize Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Kdo dnes může bez povolení odposlouchávat i poslance? Štěpán  Kotrba
1. 7. 2003 Kauza Srba: shovívavost soudu nebo mediální kalkul? Karel  Mašita
30. 6. 2003 Za přípravu vraždy dostal Srba osm let Štěpán  Kotrba
13. 3. 2003 Srba a konec vojenské rozvědky v Čechách Štěpán  Kotrba
13. 1. 2003 Jaké petice jsou přípustné   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2006 Frank: "Neměl jsem o tajných dokumentech o americké základně ani tušení" Robert  Kvacskai
31. 5. 2006 Šifra mistra Blaira Robert  Kvacskai
30. 5. 2006 Staly se Britské listy cílem dezinformační hry, anebo předseda výboru pro obranu a bezpečnost Parlamentu Jan Vidím zatajil poslancům důležitá fakta? Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Týdeník Euro: Čechům plány na americkou základnu v ČR nevadí   
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Další názory českých politiků   
26. 5. 2006 Jak mohou mít tu drzost ptát se jménem občanů! Oldřich  Průša
26. 5. 2006 Americkou raketovou základnu za bezvízový styk Oldřich  Průša
26. 5. 2006 NYT: Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
1. 6. 2006 Předvolební mumraj jako příležitost k hlubší reflexi fungování českého reálného kapitalismu Petr  Kužvart
1. 6. 2006 Pravicová agitka Jan  Hošek
31. 5. 2006 Paroubek, nebo Topolánek? Oskar  Krejčí
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
31. 5. 2006 Vole, volils dobře? Miloš  Dokulil
30. 5. 2006 ČTK: Ukázková manipulace mediální kočkou Filip  Rožánek
30. 5. 2006 Kasl napadl objektivitu průzkumů STEM Štěpán  Kotrba
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
30. 5. 2006 S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy Jiří  Havel
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba

Financování "neziskových" struktur RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
9. 5. 2006 Mé námitky proti Greenpeace Ivan  Brezina
21. 4. 2006 Zakážeme Přátele Země a Greenpeace? Ivan  Brezina
19. 3. 2006 Koheze, nebo kolize? Na co také jsou euromiliardy   
17. 3. 2006 Hušák: Problémy Duhy nebo Martina Bursíka jsou nám jedno   
17. 3. 2006 Duha: Rozplétání nespletených sítí Vojtěch  Kotecký
16. 3. 2006 Spiklenecké teorie o financování NGO Miroslav  Šuta
16. 3. 2006 Nic z toho, co píše Kotrba o Nadaci Charty 77, není pravda František  Janouch
16. 3. 2006 Vznešený boj za křišťálové studánky Ivan  Brezina
16. 3. 2006 Zelený kruh Duhy Štěpán  Kotrba

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Jan Paul nepsal o všem   
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul
11. 2. 2004 Artsemestr 2004 - a co dál? Jan  Paul

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Násilí policie a četky taky Milan  Daniel
2. 5. 2006 Jak to přesně bylo Karel  Jech

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Dolejš: Za přesvědčení z přesvědčení Oldřich  Průša
28. 4. 2006 Blíží se noc dlouhých nožů? Ivan Odilo Štampach
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek

Millennium Declaration RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2006 Pachatelé nepravosti a zbyteční lidé Zdeněk  Bárta
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
29. 12. 2005 Světová ekonomika a globální problémy lidstva Stanislav  Heczko
3. 12. 2005 WTO: hra na jistotu Ludmila  Štěrbová
27. 11. 2005 WTO: dva týdny před konferencí Ludmila  Štěrbová
5. 9. 2005 Osm rozvojových cílů tisíciletí   
11. 6. 2005 Skupina G7 odpustí rozvojovým zemím dluhy ve výši 55 miliard dolarů, avšak rozvojové země potřebují volný trh   
31. 3. 2005 Lidská činnost ohrožuje přežití planety   
9. 4. 2004 Socialistická internacionála: Deklarace za Sao Paula   
21. 1. 2004 Globální podnikatelé se musejí snažit víc   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   

Competitive intelligence RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
31. 3. 2006 USA "v kostce" Ladislav  Žák
28. 3. 2006 Bezpečnost jako moderní zaklínadlo Ladislav  Žák
20. 3. 2006 Česká televize uvádí na pravou míru... Štěpán  Kotrba
28. 11. 2005 Je to bezpečné...?!? Ladislav  Žák
18. 11. 2005 Umíte mluvit? Umíte psát? A víte vůbec, co říkáte? Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Competitive intelligence Josef  Provazník
30. 9. 2005 Vojáci stále na odstřel? Josef  Kovařík
19. 1. 2005 Stejně, nebo jinak? Oskar  Krejčí
18. 12. 2004 Rusko a Čína posilují svou vojenskou spolupráci   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
31. 5. 2006 ODS -- cesta nejprve vzhůru a pak dolů (ten Topolánek...) Irena  Ryšánková
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
30. 5. 2006 S Paroubkem růst, s Topolánkem dluhy Jiří  Havel
29. 5. 2006 Malé upřesnění k rovné dani Jan  Hošek
23. 5. 2006 Jak obhájci facky pro Ratha užívají mýtu proti vnitřní nejistotě Bohumil  Kartous
22. 5. 2006 Toto je změna, kterou slibuje ODS? Štěpán  Kotrba
20. 5. 2006 Bude se ODS snažit vysvětlit zbabělost jako oprávněnou? Bohumil  Kartous
20. 5. 2006 Program ODS je mi nejbližší, ale...   
12. 5. 2006 ODS se důrazně ohrazuje   
26. 4. 2006 Kořistka: "ODS zadržuje důkazy"   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 1. 2006 Nesmíme se orientovat jen na požitkářství a přepych Zdeněk  Bárta
5. 11. 2005 Reality show Odhalení: gorily v přímém televizním a rozhlasovém přenosu Štěpán  Kotrba
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich

Socialistická politika a ekonomika RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2006 DOKUMENT: "Braňme demokracii proti pučistickým praktikám ODS!" Jiří  Paroubek
1. 3. 2006 Joker Blonde v roce 2005 Irena  Ryšánková
23. 2. 2006 Sociální ekonomie a sociální podnikání jako nástroje politiky zaměstnanosti Václav  Novotný
17. 2. 2006 Klausovi: Z chybných premis plyne Váš chybný závěr Jiří  Paroubek
30. 1. 2006 Program až na posledním místě? Štěpán  Kotrba
28. 9. 2005 Paroubek dal sociálním demokratům jasně najevo, jak vypadá a jak jedná konzervativní levicový lídr Štěpán  Kotrba
9. 5. 2005 Místopředseda vlády odpovědný za ekonomiku státu neumí počítat Josef  Vít
14. 4. 2005 Slovenské zdravotnictví - reforma k horšímu Ivan  David
25. 3. 2005 Škromach: Nejsme ODS s lidskou tváří Zdeněk  Škromach
18. 3. 2005 O chybách konštruktívnej utópie alebo úpadok sociálnej demokracie Egon  Matzner

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
26. 5. 2006 Klausovy liché obavy   
3. 1. 2006 Vzdají se Dánové svých výjimek? Jedni chtějí, druzí ne Roman  Grametbauer
17. 12. 2005 Evropská unie se dohodla na rozpočtu   
8. 12. 2005 Kudy ven ze slepé ulice evropské ústavní krize? Josef  Brož
6. 12. 2005 Je jasné, proč Ukrajinci nechtějí do EU Kamil  Abbid
25. 11. 2005 První debata z cyklu Zamyšlení nad Evropou Josef  Provazník
21. 11. 2005 Ač v EU, cizí nechceme a svoje nedáme Bohumil  Kartous
8. 11. 2005 Kam se dívá Evropská unie? Egon T. Lánský
2. 11. 2005 Quo vadis, Evropo Oskar  Krejčí
24. 10. 2005 Je Evropská unie před zánikem?   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí