26. 5. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 5. 2006

NYT: Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám

Česká republika se snaží veřejné diskusi k této záležitosti vyhnout v obavě, že by se otázka mohla stát závažným tématem červnových parlamentních voleb. Z toho důvodu se americká strana zdržela otevřených vyjádření ohledně umístění základny na nějakém místě v ČR. Ale podle vyjádření jednoho z amerických představitelů, který z uvedených důvodů zůstává v anonymitě, zamýšlejí obě strany o záležitosti jednat soukromě.

Vzhledem k poklesu politického vlivu Tonyho Blaira a odporu vůči jeho rozhodnutí provést invazi do Iráku, které v Británii panuje, neprobíhají jednání o umístění základny na britské půdě, uvedl zmíněný americký činitel.

Shrnujeme pondělní článek z New York Times o tom, že americká vláda zamýšlí vybudovat v Polsku nebo v České republice základnu pro americký protiraketový štít.

Bushova vláda podniká kroky ke zřízení nové protiraketové základny v Evropě, která by měla čelit úderu z Íránu proti Spojeným státům a evropským spojencům.

Návrh sleduje záměr do roku 2011 instalovat v Evropských silech 10 protiraket, a to v době, kdy je Írán podezírán z vývoje jaderných zbraní. V úvahu přicházejí také Polsko a Česká republika.

Představitelé Pentagonu očekávají, že doporučení k umístění základny v Evropě sdělí D. H. Rumsfeldovi letos v létě. Pentagon již požádal Kongres o částku 56 milionů dolarů k financování počátečních prací po zahájení dlouhodobého záměru základnu vybudovat. Proti návrhu je však v Kongresu určitá opozice. Celkové náklady na projekt jsou odhadovány na 1.6 miliardy dolarů, počítaje v to instalované rakety.

Zřízení raketové základny ve východní Evropě by mělo značné politické následky. Například rozmístění raket v Polsku by zde znamenalo vůbec první stálou americkou vojenskou přítomnost na území tohoto státu a dále by to zpevnilo těsné styky mezi armádními strukturami obou zemí.

Ačkoliv byl plán charakterizován během slyšení v Kongresu a v publikovaných analýzách, vyvolal ve Spojených státech jen malou pozornost. Avšak v Polsku se stal živě diskutovaným tématem a vyvolal také ruská obvinění, že mají Američané skrytou agendu a chtějí rozšířit svůj vliv do zemí bývalé Varšavské smlouvy.

Generál Jurij. N. Balujevskij, náčelník generálního štábu, se snaží podnítit v Polsku k záměru odpor. Deníku Gazeta Wyborcza řekl: "Co můžeme dělat? Pokračujte a pořiďte si ten deštník. Ale musíte přitom myslet na to, co vám kvůli tomu potom spadne na hlavu. Nepředpovídám jaderný konflikt mezi Ruskem a Západem, ale je jasné, že země, které se stanou součástí tohoto deštníků, zvyšují své riziko."

Navrhovaná protiraketová základna je poslední kapitolou v dlouhodobé sáze protiraketového obranného systému Spojených států, který inicioval R. Reagan svou vizí vesmírného protiraketového štítu.

Po proinvestovaných miliardách a více jak dvaceti letech, pokračuje Bush s okleštěným protiraketovým systémem, který již není zamýšlen jako naprosté zneschopnění a překonání jaderných dalekonosných zbraní, jak se dušoval Reagan. Místo toho je zamýšlen jako opatření proti možné hrozbě ze zemí jako Írán a Severní Korea.

Prezident Bush učinil tento program nejvyšší prioritou své vlády ihned po zvolení a uvolnil cestu rozmístění antiraket tím, že USA odstoupily od smlouvy o protibalistických střelách z roku 1972.

Ve Fort Greely na Aljašce již bylo umístěno devět protiraket a v rámci širšího, komplexního systému Pentagonu další dvě na letecké základně Vanderberg v Kalifornii. Protiraketa se skládá z nosiče, který obsahuje 70 kilogramové zařízení, mající za úkol vyhledat nepřátelskou hlavici a narazit do ní. Ačkoliv je program ještě stále ve stádiu testování, Pentagon uvedl, že protirakety by už mohly být v případě krize uvedeny do provozu.

Podrobnosti k systému (pozn. red.): ZDEZDE

Četní kritici Pentagonu poukazují, že projekt je zpožděn a má chabé výsledky. Philip Coyle, bývalý ředitel Úřadu pro operační testování a hodnocení v Pentagonu, uvedl, že "po čtyři roky neprovedli jediný úspěšný střelecký test".

Generálporučík Henry A. Obering III, ředitel Missile Defense Agency, uvedl, že v cestě nestojí žádní překážky a zkoušky jsou naplánovány na letošek a na začátek příštího roku.

Pentagon usiluje pro rok 2007 pro práce na raketové obraně o 9.3 miliardy dolarů, z toho 2.4 miliardy připadá na uvedení do provozu nových systémů, na údržbu existujících a zbytek na dodatečný rozvoj a testování.

Díky četným technickým nedodělkům odmítl výbor Sněmovny schválit 56 milionů dolarů pro zahajovací práce na protiraketové základně. Naopak výbor Senátu záměr samotný podpořil, a Pentagon tak tlačí Kongres ke schválení dotace k instalování protiraket v Evropě, stejných, jako jsou ve Fort Greely.

Jak pokračují diskuse nad technickými možnostmi systému, Pentagon usiluje o rozšíření celého programu. Základny Fort Greely a Vandenberg jsou primárně namířeny proti potenciální severokorejské hrozbě. Generálporučík Obering prohlásil, že: "dnes máme omezenou kapacitu a ta je přednostně zřízena kvůli Severní Koreji. Máme ale obavy z vývoje na Středním východě a chceme mít v tomto ohledu dostatečné pokrytí".

Aby Pentagon zlepšil svou připravenost proti potenciální hrozbě z Íránu, vylepšuje radarový komplex ve Fylingdale, britské letecké základně, a plánuje totéž na letecké základně v Grónsku. Postavením protiraketové základny v Evropě Pentagone sleduje přiblížení protiraket odhadovaným trasám střel z Íránu, namířených na Evropu, nebo na Spojené státy přes arktickou oblast. Podle Oberinga je tento systém zcela kompatibilní s úsilím NATO vyvinout vlastní systémy obrany.

Írán dosud mezikontinentální raketový nosič nevlastní, a také dosud nerealizoval ani zkušební let s vícestupňovou raketou. Odhaduje se, že Írán by mohl potřebnou technologii vyvinout pod zástěrkou mírového vesmírného programu. Někteří experti ale považují snahu Íránu o takový počin jako běh na velmi dlouhou trať.

Gary Samore, viceprezident MacArthurovy nadace, sdělil: "Můžeme říci tolik, že Írán je ještě hodně let vzdálen od možnosti vojensky udeřit na Spojené státy. Pokud se rozhodnou opravdu usilovat o vesmírný nosič, bude jim trvat deset let a více, než budou moci proti Spojeným státům vypustit střelu."

Írán přesto už dlouho považuje balistické střely za důležité zbraně. Během války s Irákem odpálil na Bagdád a Kirkúk rakety Scud a později se snažil zajistit si další střely a technologie od zahraničních dodavatelů, včetně Severní Koreje. Íránský Šaháb 3, střela na tekutý pohon, je odvozena od severokorejské rakety No-dong a má dostřel do Izraele, Turecka a dalších zemí v regionu.

Představitelé amerického ministerstva obrany argumentují, že by Írán na vývoji dalekonosných střel mohl spolupracovat se Severní Koreou. A Spojené státy by zatím mohly v Evropě základnu vybudovat. Podle zdroje z amerických vojenských struktur, který nechce být jmenován, Írán dobře ví, že balistické střely změní geopolitickou situaci. Podle něho jde o dlouhodobou otázku a dále dodává, že bychom měli být raději o několik let napřed, nežli pozadu.

Mezitím Bushova administrativa obnovila své úsilí najít pro tento program podporu v zahraničí. Začátkem dubna navštívili američtí vojenští a vládní představitelé Varšavu a obnovili dlouholeté rozhovory. Podle jejich vyjádření byla polská strana přístupná.

"Oficiálně jsem byli dotázáni, jestli záležitost chceme stále projednávat. Samozřejmě jsme řekli ano a očekáváme detailní informace", řekl k tomu zástupce polského ministra zahraničí. Sám polský ministr zahraničí Radoslaw Sikorski se nedávno vyjádřil, že již odeslal Pentagonu předběžné dotazy k přípravě jednání a před týdnem se ve Washingtonu setkal s D. Rumsfeldem, aby projednal otázky bezpečnosti.

Ve snaze získat podporu pro svůj záměr se američtí diplomaté ve Varšavě setkali s opozičními stranami, aby je informovali o procesu výběru místa základny. Podle polského tisku se hlavní dodavatel kontraktu, společnost Boeing, vyjádřil, že počítá s polskými subdodavateli. Mluvčí Boeingu to odmítl komentovat.

Česká republika se snaží veřejné diskusi k této záležitosti vyhnout v obavě, že by se otázka mohla stát závažným tématem červnových parlamentních voleb. Z toho důvodu se americká strana zdržela otevřených vyjádření ohledně umístění základny na nějakém místě v ČR. Ale podle vyjádření jednoho z amerických představitelů, který z uvedených důvodů zůstává v anonymitě, zamýšlejí obě strany o záležitosti jednat soukromě.

Spojené státy mají s východní Evropou již velmi úzké vojenské vztahy. US Pozemní síly v Polsku nacvičovaly před invazí do Iráku vrtulníkové údery a Polsko samo později do Iráku vyslalo své jednotky. Zběhlí iráčtí bojovníci byli podrobováni výcviku v Maďarsku. Polsko a ČR, spolu s dalšími osmi státy východní Evropy, jsou členy NATO.

Vzhledem k poklesu politického vlivu Tonyho Blaira a odporu vůči jeho rozhodnutí provést invazi do Iráku, které v Británii panuje, neprobíhají jednání o umístění základny na britské půdě, uvedl zmíněný americký činitel.

Rozmístění 10 protiraket ve východní Evropě by nemělo nijak významně zvýšit obranné možnosti vůči značnému ruskému jadernému arzenálu.Američtí představitelé uvádějí, že Bushova administrativa ujišťovala Rusy, že systém není zaměřen proti Moskvě, tím, že je informovala o své návštěvě v Polsku. Rusové přesto nejsou myšlenkou nadšeni a popsali ji jako krok, který by mohl ohrozit spolupráci NATO s Ruskem. Běloruským novinám řekl ruský ministr obrany Sergej Ivanov, že vývoj protiraketové základny v Polsku by mohl mít negativní dopad na celý euroatlantický bezpečnostní systém. "Mírně řečeno, považuji výběr místa pro umístění těchto systémů za mírně řečeno pochybný."

Původní text v angličtině: ZDE

                 
Obsah vydání       26. 5. 2006
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Dotaz na Marka Síbrta Jan  Čulík
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl
27. 5. 2006 Koho volit Milan  Valach
28. 5. 2006 Koho volit? Jan  Čulík
28. 5. 2006 Bylo by zavedení rovné daně politickou sebevraždou? Jan  Čulík
27. 5. 2006 Více než 3000 mrtvých
26. 5. 2006 Myslete! Volte. Ale hlavně -- po volbách NEMLČTE! Jakub  Rolčík
26. 5. 2006 Volme sebe!
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
27. 5. 2006 Infantilní "student"
26. 5. 2006 Konečně! ČT přijala profesionální princip vybírání diváků pro diskuse Jan  Čulík
26. 5. 2006 Jak mohou mít tu drzost ptát se jménem občanů! Oldřich  Průša
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Americkou raketovou základnu za bezvízový styk Oldřich  Průša
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Pečínka z Kotrby, nebo kotrba z Pečínky Karel  Dolejší
26. 5. 2006 Alexander Geljevič Dugin: Filozofie války
26. 5. 2006 Energetická bezpečnost EU: akademická otázka nebo reálný problém ?!? Ladislav  Žák
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu
26. 5. 2006 Američané zkoušejí v Iráku laserové zbraně Karel  Dolejší
26. 5. 2006 Další názory českých politiků
26. 5. 2006 Uneseme americký protiraketový deštník? Jan  Sýkora
26. 5. 2006 NYT: Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám
26. 5. 2006 Klausovy liché obavy
26. 5. 2006 Kočky mňoukaly na střeše František  Gellner
26. 5. 2006 Děkujeme vám, odjeďte! Helena  Pavlíková
26. 5. 2006 Panafrikanismus je žijící skutečností Mesfin  Gedlu
26. 5. 2006 Co skutečně chtějí soukromí lékaři Richard  Suda
26. 5. 2006 Nejvíce rad k podnikání pochází od lidí, kteří nepodnikají František  Hájek
26. 5. 2006 Harry Jelínek kontra Vladimír Železný Jaromír  Hájek
26. 5. 2006 Jak se sovětský důstojník zapsal do historie, aniž o tom věděl Filip  Rožánek
25. 5. 2006 Nejvyšší správní soud nařídil vyplatit Evropským demokratům peníze
26. 5. 2006 Volební výzkum České televize
26. 5. 2006 KohoVolit
25. 5. 2006 Není v televizi čas na revizi? Oldřich  Průša
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 Amnesty International USA: Bush je jako Pinochet
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
25. 5. 2006 Dilema českého zdravotnictví Jan  Mertl
24. 5. 2006 Evangelium předvolebních tužeb Štěpán  Kotrba
25. 5. 2006 K čemu nám jsou některé úřady? Zdeněk  Belušík
26. 5. 2006 Sluha a pán? Rudolf  Převrátil
25. 5. 2006 Americké antiraketové základny v Evropě: Je docela jasné, proti komu Karel  Dolejší
24. 5. 2006 Co je důležitější? Kanyza nebo pokus českých politiků zamést pod koberec snad nejvážnější rozhodnutí posledních 17 let? Jan  Čulík
24. 5. 2006 Proč neinformovala ČT o rozhodnutí českých politiků vyloučit z předvolební diskuse téma americké základny v ČR? Jan  Čulík
24. 5. 2006 Jiří David: Hlad a láska Jan  Čulík
26. 5. 2006 Armáda a rozvědka rozhodují samy
27. 5. 2006 Masarykovskej ksindle!
6. 5. 2006 Hospodaření OSBL za duben 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 5. 2006 Ztracená vláda věcí tvých zpět se k tobě nevrátí, lide nevrátí...ani po volbách? Jan  Paul
26. 5. 2006 Nejzávažnější volební téma, které politikové a média zametli pod koberec Jan  Čulík
26. 5. 2006 Další názory českých politiků   
26. 5. 2006 Jak mohou mít tu drzost ptát se jménem občanů! Oldřich  Průša
26. 5. 2006 Americkou raketovou základnu za bezvízový styk Oldřich  Průša
26. 5. 2006 NYT: Spojené státy nabízejí Evropě deštník proti íránským střelám   
26. 5. 2006 Uneseme americký protiraketový deštník? Jan  Sýkora
25. 5. 2006 Americké antiraketové základny v Evropě: Je docela jasné, proti komu Karel  Dolejší
25. 5. 2006 Americká základna a co je důležitější?   
24. 5. 2006 Co je důležitější? Kanyza nebo pokus českých politiků zamést pod koberec snad nejvážnější rozhodnutí posledních 17 let? Jan  Čulík
24. 5. 2006 Vaše hysterie ohledně amerických základen   
24. 5. 2006 TV Nova: "USA zvažují stavbu protiraketové základny v ČR, nebo v Polsku"   
24. 5. 2006 ČT: Pomalá a špatná Jan  Čulík
24. 5. 2006 Rytmus života plní veřejnou službu lépe než ČT Bohumil  Kartous
24. 5. 2006 Oznámení NÚB lidu ČR Oldřich  Průša