21. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
21. 6. 2005

Jsou to tři týdny, kdy byl publikován v Britských listech předchozí text ("Případ dvou domů v ulici Pod Vyšehradem v Praze--Podolí", BL 30.5. 2005), míněný jako zahájení volného cyklu o tom, jako to (nejen v Praze 4) opravdu v reálu funguje. Neměl jsem v úmyslu vracet se k témuž, ale mezitím vyplavaly další poučné podrobnosti, jež si zasluhují zachytit.

Přikládám též fotografii zničeného veřejného schodiště, píše autor. Prý šlo o "stavbu nespojenou s pevným základem". Fotografie byla zhotovena 4. února 2005, schodiště bylo zničeno v květnu 2005."

21. 6. 2005
tisková zpráva Občanského sdružení Chmelnice
a Centra pro podporu občanů sdružení Arnika

PRAHA -- Zastupitelstvo třetí městské části bude znovu projednávat kauzu domů zamořených azbestem na sídlišti Chmelnice. Postižení nájemníci obecních bytů totiž požádali zastupitele o odložení privatizace do doby, než budou byty zbaveny nebezpečného azbestového prachu. To radnice dosud odmítala s tím, že o žádných problémech neví a snažila se byty co nejdříve rozprodat. K zamoření bytů došlo neodbornou demolicí staré vzduchotechniky. Zasedání zastupitelstva se koná dnes, v úterý 21. června od 15 hodin.

21. 6. 2005

Americké bezpečnostní složky požádaly od října 2001 více než dvěstěkrát veřejné knihovny, aby jim poskytly informace o tom, kdo si vypůjčil jaké knihy, a o dalších interních záležitostech. Vyplývá to z nové studie, kterou vypracovala American Library Association.

V některých případech použily bezpečnostní složky soudních příkazů či dalších oficiálních prostředků, aby zjistily, kteří uživatelé veřejných knihoven si vypůjčili knihu o Usámu bin Ladinovi. Jiné žádosti byly neoficiální a někdy je knihovníci prostě odmítli - protože je rozčílilo, že se bezpečnostní orgány vůbec dožadují takovýchto soukromých informací.

21. 6. 2005

"Chorobou arabského světa je to, že lidé neumějí milovat. Dívají se z frustrace v televizi na romantické seriály. Sní o lásce, poslouchají písně, jsou sentimentální, ale nejsou něžní. Oceňují krásnou milostnou poezii, ale nemají odvahu ve vlastním srdci."

Mandle, částečně autobiografický erotický román, jehož autorkou je v anonymitě se skrývající muslimka, píšící pod pseudonymem Nedjma a žijící v "tradiční arabské společnosti v severní Africe", vyšel loni ve Francii v Éditions Plon a dosud se ho prodalo 50 000 výtisků. Kniha vyšla už také v překladu do osmi jiných jazyků.

Při příležitosti amerického vydání poskytla anonymní autorka rozhovor listu New York Times. V něm zdůraznila, že vylíčila ženu, která má potěšení ze sexu, jako oslavu fyzického těla, které je výrazem života. Jejím cílem bylo také zaútočit na utlačování muslimských žen, k němuž dochází už celá staletí.

Prvotní motivací její knihy byl hněv nad útoky z 11. září 2001 a nad reakcí Washingtonu na ně. "Střetly se dva fundamentalismy," konstatuje autorka. "Fundamentalisté spáchali nezvratný, šokující, šílený čin. Ale reakce byla také zvěrstvem, byla šokující a šílená. Obě strany hovořily jen o vraždění a o krvi. Lidské tělo nikoho nezajímalo."

21. 6. 2005

Ostré zintenzivnění britského a amerického bombardování Iráku dlouho před invazí do této země v březnu 2003, jehož účelem bylo "vyvinout na irácký režim silný tlak" bylo porušením mezinárodního práva. Vyplývá to z prozrazeného tajného dokumentu z britského ministerstva zahraničí. Toto oficiální varování bylo poprvé předloženo členům britské vlády v březnu 2002. O dva měsíce později zahájilo britské a americké letectvo "intenzivní bombardování", jehož účelem bylo vyvolat od Saddáma Husajna protiakci a poskytnout tak západním Spojencům záminku k invazi do Iráku.

21. 6. 2005

Téměř 60 procent absolventů britských univerzit podporují finančně rodiče ještě tři roky poté, co absolvovali vysokou školu. Vyplývá to z průzkumu, který zkoumal situaci absolventů britských vysokých škol. Britský Národní svaz studentů tento týden odsoudil skutečnost, že v Británii není celá současná generace absolventů vysokých škol schopna se finančně osamostatnit. Varoval, že vysoká míra zadluženosti vysokoškoláků nakonec lidi odradí od studia na vysoké škole, informuje konzervativní britský deník Daily Telegraph.

21. 6. 2005

Milé děti, lituji, ale v této pohádce prostě musím používat sprosté slovo, a sice slovo prdel. Bez něho to prostě nejde a takové to p.... se čtyřmi tečkami mi připadá vlastně mnohem sprostší. Takže se omlouvám, ale tohle je prostě pohádka o prdeli.

Tak tedy, bylo nebylo, za devaterými horami, bylo to v pohádkové zemi Boémii a já šel navštívit někdejšího dlouholetého přítele. Možná to bylo proto, že jsme před tím v hospodě přemítali o starém vtipu Jak vznikl dvojocasý český lev.

21. 6. 2005

Sylvia Pricová (53) obdržela od právníků, zastupujících hudební průmysl, požadavek, aby zaplatila odškodné ve výši 4000 liber (cca 180 000 Kč) za to, že si její čtrnáctiletá dcera Emily stahovala z internetu skladby svých oblíbených skupin. Paní Pricová, která sama s počítačem zacházet neumí, se vyjádřila: "Nevím, kde ty peníze vezmu. Budu zřejmě muset jít do vězení, protože je nemám."

21. 6. 2005

Kontroverzný poslanec KDH v NR SR si bol v Budapešti opäť doplniť svoju zbierku vyznamenaní. Po pamätnej medaile Jánoša Eszterházyho, ktorú obdržal pred pár rokmi, si nedávno prevzal z rúk odchádzajúceho maďarského prezidenta Ferencza Mádla Cenu sv. Vojtecha, ktorá mu bola udelená "za jeho príspevok k rozvoju Európy a integrácii strednej a východnej Európy do Európskej únie".

Milého Mikloška posadili do kresla, vyblýskali bleskami fotoaparátov a ožiarili reflektormi kamier. Akákoľvek podobnosť s Leonidom Brežnevom, ktorému v pravidelných, aj menej pravidelných intervaloch prikladali na širokú hruď ďalšie a ďalšie vyznamenanie, je čisto náhodná.

21. 6. 2005

Růst vládního dluhu a jeho skryté formy nás nutí k zamyšlení a k zodpovězení otázky, jak dlouho je ještě možné se zadlužovat. Podíváme-li se na země EU a na poměr vládního dluhu k HDP v těchto zemích, můžeme si říci, že ještě minimálně dvě až tři volební období může stát hospodařit tak, jak nemůže hospodařit žádná rodina -- tedy nevyrovnaně. Z dlouhodobého nesouladu příjmů a výdajů veřejných rozpočtů si vládní politici nedělají těžkou hlavu a krmí nás keynesiánskými historkami o výhodách zadlužování.

Joint
20. 6. 2005

V poslední době se je k dispozici stále více důkazů ohledně toho, že kouření konopí záporným způsobem ovlivňuje funkce lidského mozku. V neděli večer vysílala televize BBC v pořadu Panorama dokumentární film "Konopí: Co by měli vědět mladí lidé, v němž se zabývala rostoucím množstvím informací o vazbách mezi kouřením konopí a psychotickými onemocněními u mladých lidí.

Zdroje televize BBC (v angličtině:

Konopí a naše geny

Bushka Bryndová: Konopí nezpůsobuje duševní choroby, ale dobře se tím straší veřejnost ZDE

Michael Marčák: Vběhneme do kostela, dostaneme církevní azyl... Raději do Senátu, tam je to jistý !
20. 6. 2005

20. 6. 2005

Mí romští přátelé mají takovouhle zkušenost. Ve své rodné vesnici to byli oblíbení lidé. Měli stavební firmu, dost vydělávali, hodně sousedům pomohli, všichni je znali jako šikovné, pracovité a veselé sousedy. Pro jejich nejbližší okolí to nebyli "nějací cikáni", před kterými je třeba mít se na pozoru. Lidé kteří je znali, měli dost času k tomu, aby je primárně neposuzovali podle barvy kůže. Posuzují je tedy podle "normálních" měřítek. Podle toho co umí, jaké mají zájmy, povahu nebo charakter. Pro ně to byli pan a paní XY. Jedni z mnoha, lišili se snad jenom tím, že byli trošku movitější a trošku zábavnější než průměr.

Pán a paní XY se ovšem stáli během několika minut vyvrheli, před kterými je třeba mít se na pozoru a kteří jsou hodni jen nejhlubšího opovržení. Jak je to možné? Proměna nastala, jakmile vyrazili mimo okruh svých známých a sousedů. Když vyjeli do města, přestali být sympatickým a milým "normálním" sousedem a stali se "cikánem". Snědou osobou, která je pro většinu lidí potenciálně nebezpečná a kterou může kdekdo beztrestně urazit nebo ignorovat.

Tohle povídání je reakcí na článek Milana Valacha: Romové a SuperStar. Pan Valach je přesvědčen, že Češi nejsou rasisté. K takovému závěru došel na základě jedné definice a výsledku jedné televizní soutěže. Já si myslím, že pan Valach se plete. K tomu přesvědčení mě vede jiná definice téhož rasismu, výsledky sociologického průzkumu, který pan Valach taky uvádí, a hlavně pak životní zkušenost.

Michael Marčák:Rád vidím, příteli, že pokračujete v ekologickém zemědělství i přes problémy s vládními dotacemi
20. 6. 2005

20. 6. 2005

Některé sociální, kulturní, ekonomické a společenské souvislosti rozvoje digitálního vysílání viděné ještě před projednáním novely vysílacího zákona

Žadatelé o licence pro pozemní digitální televize zveřejnili desatero důvodů pro rychlé zavedení digitálního televizního vysílání v České republice. RadioTV přinesl 7. 6. jeho komentovanou verzi.

Ke každému bodu dodal Jan Potůček hlavní rizika, kvůli kterým se digitalizace v Česku zpožďuje. Některé z těchto argumentů jsou však do té míry demagogické, že zůstává na uvážení čtenáře, jaké motivy vedly jindy seriózního Jan Potůčka k tak neobjektivní obhajobě monopolu stávajících analogových celoplošných televizních stanic. Autor tohoto článku si proto dovoluje komentář jak k původnímu "desateru", tak k Potůčkově "komentáři". Zároveň k "desateru" přidává pro reflexi Jana Potůčka z Reflexu ještě jedenácté přikázání:

Nelži, neboť faleš tvých úst je jako had, který žere svůj ocas. Přes zdánlivou dokonalost kruhu nepřináší řešení ani počátku, ani konce.

20. 6. 2005
tisková zpráva

V pondělí 20. června 2005 ve 21.00 hodin v Kramářově vile setkají vrcholní představitelé KSČM a ČSSD, kteří posoudí další možnosti ratifikace Smlouvy o Ústavě pro Evropu, vstup České republiky na trh Čínské lidové republiky, legislativní program vlády a další aktuální politické otázky. Za KSČM se schůzky účastní předseda ÚV KSČM Miroslav Grebeníček a předseda poslaneckého klubu KSČM Pavel Kováčik, za ČSSD premiér Jiří Paroubek a předseda ČSSD Stanislav Gross.

Oskar Lafontaine
20. 6. 2005

Bývalý dvaašedesátiletý předseda Sociálně demokratické strany Německa SPD Oscar Lafontaine , který opustil téměř po čtyřiceti letech její řady, byl zvolen v sobotu na zemském sjezdu "Volební alternativy práce a sociální spravedlnosti WASG" v Kolíně nad Rýnem do čela její kandidátky k nastávajícím volbám do Spolkového sněmu.Pro se vyslovilo 124 delegátů z 162 přítomných po té, co Lafontaine naléhavě žádal, aby WASG utvořilo společnou kandidátku s postkomunistickou "Stranou demokratického socialismu PDS".

20. 6. 2005

Nedělní Otázky

Otázky Václava Moravce ztratily nejen část názvu, ale z větší míry i kvalitu, která byla s jejich bývalým moderátorem spojena. Nucená výměna moderátorů je dobrá snad jen jako názorný důkaz toho, že role moderátora je pro televizní politickou diskusi klíčová. Pro Jana Němce, který Václava Moravce vystřídal, to určitě nebyla jednoduchá situace. Moravec si svým působením v české sekci BBC a v ČT i dobrovolným odchodem, odůvodněným neschopností českých politiků respektovat dohodnutá pravidla, vytvořil renomé novinářské špičky, čímž svému nástupci značně znepříjemnil existenci.

Ale nový moderátor se ani moc nesnaží. Poslední vydání pořadu Otázky České televize, jehož hosty byli premiér Paroubek a předseda ODS Topolánek, bylo místy až směšné. Zatímco Moravec se skutečně snažil podněcovat, usměrňovat a řídit, snaha jeho nástupce se nesla v duchu laissez faire. Moderátor snad měl pocit, že by neměl příliš rušit a přečkat ve zdraví do titulků.

Václav Moravec: Můj odchod z České televize ZDE

20. 6. 2005

V pokračující diskusi o liberalismu, daňovém a důchodovém systému se objevil zajímavý problém: zda jde stanovit jeho hranici, kterou bychom mohli chápat jako bod, kdy to či ono přestává být liberálním. Argumentuje se na jedné straně výší údajně nadměrných daňových a důchodových odvodů a na straně druhé je připisován liberalismu nadměrný egoismus a individualismus.

20. 6. 2005

Josef Vít se zde nedávno právem pozastavil nad obsahem jedné diskuse na webu Liberálního institutu a hned se mu to vrátilo v podobě polemické odezvy. Je sice pravda, že tentokrát oponentovi sám vložil do ruky účinnou zbraň v podobě své silně za vlasy přitažené logiky, ale to na celé věci patrně není to nejpodstatnější. Tato polemika totiž ukázala na mnohem závažnější problém, na hlubokou krizi myšlení, kterou lze vysledovat v diskusích o společnosti, politice a ekonomii. Krize se projevuje nikoli v tom, o čem je řeč, ale v tom, o čem se nemluví, co se a priori považuje za dané, a tudíž o tom není nutno ani záhodno diskutovat.

19. 6. 2005

Americký Bílý dům se intenzivně snaží zlikvidovat snahy britské vlády dosáhnout mezinárodní dohody o akci proti globálnímu oteplování. Vyplývá to z tajných dokumentů americké vlády, které v neděli zveřejnil britský týdeník Observer.

Z těchto dokumentů, připravovaných pro akční plán skupiny G8, která se má příští měsíc sejít ve skotském Gleneagles, podle britského týdeníku vyplývá, že se Spojené státy už dva měsíce tajně snaží zlikvidovat návrhy Tonyho Blaira na mezinárodní koordinovanou akci proti podnebným změnám.

17. 6. 2005
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Výtvarníci rozlišují desítky barevných odstínů, Inuité (dříve Eskymáci) užívají desítky pojmů pro sníh a čeština si libuje nejen ve zdrobnělinách a v mazlivých názvech, ale i v synonymech, označujících spor. Pokud se nechcete přít a hádat, můžete se hašteřit, škorpit či vadit, vyvolat hádku, svár, různici, rozmíšku či roztržku, pustit se se svým oponentem do křížku, vjet si do vlasů či dokonce vykopat válečnou sekeru, abyste svému sporu dodali patřičný důraz. Takový výrazný fenomén jistě stojí za bližší prozkoumání.

14. 6. 2005

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík zastává názor, že při současném relativně vysokém počtu čtenářů tohoto deníku by mělo být možné, na základě relativně minimální osobní finanční újmy, aby čtenáři Britským listům umožnili (pravidelnou měsíční částkou cca 50 - 100 Kč) skutečně profesionální provoz v nezávislém občanském zájmu. Kdyby totiž z 8000 denních čtenářů Britských listů jen polovina přispěla pravidelnou měsíční padesátikorunou, list by měl k dispozici 200 000 Kč měsíčně a s takovou částkou by mohl dělat podstatné věci ku prospěchu řadových občanů v české společnosti. Jde tedy přirozeně jen o rozhodnutí čtenářů, zda mají pocit, že je takového nezávislého a průrazného listu v českém prostředí zapotřebí.

Po zveřejnění Čulíkova apelu "Proč to nejde" přispělo na konto Britských listů v posledních čtyřech pracovních dnech (do pondělí 13.6.) 104 čtenářů celkovou částkou přibližně 50 000 Kč, na naše konto na www.paypal.com přispělo 10 lidí celkovou částkou 440 dolarů. Tato částka nám umožní odstranit dosavadní technické nedostatky v redakčním systému. Děkujeme. Kdo z dárců chce potvrzení pro daňové účely, napište si o ně, prosíme.

Britské listy mají účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo konta: 1001113917, kód banky 5500. (PS. Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.)

Diskuse "Měli by čtenáři přispívat na Britské listy?" ZDE

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

8. 6. 2005

V květnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 5000 Kč, dalších 5000 Kč byl příjem z reklamy. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová
15. 6. 2005 Orwellovská vize Jan  Čulík
10. 6. 2005 Svět vydává bilion dolarů na zbrojení   
10. 6. 2005 Příčinou evropské krize je euro   
10. 6. 2005 Británie zavede placení za jízdu autem do pěti let   
9. 6. 2005 Reakce na článek pana Kechlibara: "Japonci jsou agresivní" Antonín  Líman
9. 6. 2005 Milióny dolárov "nezávislým" inštitútom Eduard  Chmelár
9. 6. 2005 Americká vláda ustoupila tabákovým koncernům   
8. 6. 2005 Bush odmítl kjótský protokol pod vlivem ropné společnosti Exxon   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   
7. 6. 2005 S hlubokou neúctou   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina
9. 6. 2005 Světové akademie žádají zásah proti globálnímu oteplování   
8. 6. 2005 Bush odmítl kjótský protokol pod vlivem ropné společnosti Exxon   
8. 6. 2005 Šéf britských konzervativců varuje před podnebnými změnami   
31. 5. 2005 Taky bude Vaše dovolená samozřejmě s leteckou dopravou? Miloš  Dokulil
27. 5. 2005 Říkají Vám něco čísla? Miloš  Dokulil

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Aby se špinavé od čistých peněz rozeznaly Štěpán  Kotrba
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2005 Evropská integrace ničí sebe samu Martin  Horut
6. 6. 2005 Pánové politologové jistě něco vymyslí Michal  Vimmer
6. 6. 2005 Rebelie kmánů   
6. 6. 2005 Pozice mrtvého brouka v časech globalizace Milan  Černý
3. 6. 2005 Barroso: Evropská ústava není mrtvá   
3. 6. 2005 Poučení z francouzského a nizozemského NE Michael  Kroh
1. 6. 2005 Návrat politiky do Francie Milan  Neubert
1. 6. 2005 Problémy Evropské ústavní smlouvy Martin  Kunštek
1. 6. 2005 PBS: Co bude znamenat odmítnutí EU Francií pro USA?   
31. 5. 2005 Timothy Garton Ash: Francii ovládl strach   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek