18. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 5. 2005

Největší distributor dálničních kuponů přišel o 5,7 procenta z 1,3 miliardy korun

Kdo navrhne dnes vládě zrušení prodeje státního podílu v ABA - ministr průmyslu Milan Urban? Ministr financí Sobotka nevyloučil, že vláda v případě návrhu některého z členů vlády by nemohla své usnesení revokovat. Dopis, který dostal premiéra Paroubka i ČKA do prekérní situace, obsahuje ale i některé nesrovnalosti...

Trestní oznámení odboru ministerstva financí, o kterém se zmiňuje dopis členky dozorčí rady ABA premiérovi Paroubkovi, bylo policií odloženo jako neopodstatněné, což už v dopise nebylo. Škodou je v tomto případě zmařený prodej dálničních známek společností ÚAMK na konci roku 2004 a počátku roku 2005. Trestní oznámení připravil bratr ministra průmyslu Milana Urbana, ředitel odboru řízení územních finančních orgánů Jan Urban, do jehož kompetence spadá i oddělení dálničních kupónů a kolkových známek. Vysoký státní úředník, kerý má ale náročného koníčka. Ve volném čase je to automobilový závodník, jehož tým se nechává sponzorovat řadou polostátních průmyslových firem a jehož spolujezdkyní je tisková mluvčí televize Prima.

ÚAMK vydala včera tiskové prohlášení, ve kterém tvrdí, že splnila všechny smluvní podmínky a trvá na dodržení podmínek i ze strany státních orgánů. Stát především má podle mluvčího ÚAMK odpovědnost nejen vyhlašovat vykonatelnost práva v zemi, ale především, je-li účastníkem obchodněprávních vztahů, je povinen se tímto principem sám řídit. Pokud Česká konsolidační agentura akcie ABA nepředá, poruší tím právní závazek a ÚAMK se bude domáhat právními nástroji nejen splnění tohoto závazku, ale i náhrady škody. Předání akcií měl být výsledek mnohaměsíčního procesu schváleného Usnesením vlády ČR ze dne 15. 9. 2004. Odkládací podmínky v podobě souhlasu Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže a doplacení kupní ceny byly splněny dne 29. 4. a 3. 5. 2005 v souladu s příslušnými smlouvami.

Prodej dálničních známek, který je mimo jiné špinavosti českého podnikatelského světa v pozadí privatizace Autoklub Bohemia Assistence - ABA, byl předmětem sporu mezi ministerstvem finací a ÚAMK. Ministerstvo podalo trestní oznámení na statutární orgány ÚAMK a.s. za neodvedení prostředků stržených za distribuované ceniny - dálniční známky. Následně podal prezident Autoklubu České republiky, menšinový akcionář ABA, Roman Ječmínek, trestní oznámení na Oldřicha Vaníčka pro údajný podvod v souvislosti s nepravdivým čestným prohlášením o bezdlužnosti ÚAMK a.s. v návaznosti na proces prodeje státního podílu v ABA a.s.

Sloupek

Debata o tom, jestli tábor v Letech u Písku byl koncentrační nebo nebyl koncentrační, je absurdní. Vytahování exaktních historických posudků a pře o naprosto nepodstatné podružnosti jsou hloupé. Argumentace: "Není to sice úplně v pořádku, ale oni zemřeli jen na skvrnitý tyfus" není dost dobře slučitelná s představou o tom, jak asi bude uvažovat hlava státu.

Parlamentní odmítnutí veřejné volby prezidenta tím nabývá dalšího smutku a apatie -- o nadstranickém prezidentovi, jako hlavně reprezentantovi této země, tak budou nadále rozhodovat pouze nálady a mindráky v politických stranách.

Na rozdíl od Ondřeje Slačálka si nemyslím, že by Václav Klaus primárně uvažoval jako sympatizant totalitních režimů. Nemyslím si také, že by Václav Klaus zastával nějaký skutečný názor na to, jestli tábor v Letech byl koncentrační nebo ne.

Ony ty nešťastné Lety se do toho dostaly jako "slepé k houslím". Nešťastnou náhodou byly "konfiskovány" jako předmět politického boje. Kdyby Evropský parlament odhlasoval rezoluci o tom, že jsou v ČR špinavé chodníky, byly by ty chodníky podle prezidenta jen zašlapané. A rozhodně by to bylo, cituji prezidenta, "smrtící suplování domácího rozhodování" naprosto nepatřičnou institucí.

Václavu Klausovi jde, stejně jako v názoru na zachování občasného debatního kroužku s názvem Rada Evropy, o jeho ideový princip. Václavu Klausovi nejde o to, jestli byl v Letech koncentrák, jde mu právě o to rozhodování.

Škoda, že prezident nezůstal jen u tvrzení, že rozhodnout si o tom musíme sami. Rozhodnout si o tom musí skutečně jedině Česká republika, nikoli EU. Je to totiž její vnitřní etický problém. To znamená, že ta hloupá argumentace nebyla vůbec třeba. Jak já bych si chtěl zvolit prezidenta...!

18. 5. 2005

Řekl jsem světu, že Irák, navzdory vašim tvrzením, nemá žádné zbraně hromadného ničení. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že Irák nemá žádnou vazbu na al Kajdu. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že Irák nemá nic společného se zvěrstvem z 11. září 2001. Řekl jsem světu, navzdory vašim tvrzením, že irácký lid se postaví se zbraní v ruce proti britské a americké invazi do jejich země a že pád Bagdádu nebude začátkem konce, ale pouze koncem začátku.

Senátore, ve všem, co jsem řekl o Iráku, se ukázalo, že jsem měl pravdu, a zároveň se ukázalo, že vy jste pravdu neměli. A za to zaplatilo 100 000 lidí životem, 1600 z nich byli američtí vojáci, vyslaní na smrt na základě lží. 15 000 z nich bylo zraněno, mnoho z nich je nadosmrti invalidy kvůli vašim lžím.

Bojovný britský poslanec George Galloway v úterý energicky zkritizoval pravicové americké senátory, kteří ho obvinili z údajného korupčního přijímání velkého množství ropy od bývalého iráckého diktátora Saddáma Husajna. Galloway v americkém senátě zdůraznil, že proti němu nemají senátoři žádné důkazy, že se dopustili při svém obviňování věcných chyb a že celosvětově pošpinili jeho jméno, aniž by mu předem dali možnost se hájit. Poukázal na to, že celé obvinění, vznesené proti němu, je "kouřovou clonou", jejímž účelem je odvrátit pozornost od fiaska irácké války a obvinil pravicové senátory, že zavinili smrt 100 000 osob, z toho 1600 amerických vojáků, vyslaných do irácké války "na základě prolhaných důvodů".

George Galloway byl před časem vyloučen z Labouristické strany za to, že nazval Blaira a Bushe "vlky" a apeloval na britské vojáky v Iráku, aby se protivili rozkazům svých velitelů. Spektakulárně vyhrál soudní spor nad konzervativním deníkem Daily Telegraph, který ho neprávem obvinil z korupčního přijímání Saddámovy ropy - a obdržel finanční odškodné ve výši 150 000 liber (cca 7,5 milionu Kč). V britských všeobecných volbách dne 5. května 2005 Galloway dramaticky zvítězil v londýnském volebním okrsku Bethnal Green a Bow nad labouristickou kandidátkou s původně velkou volební podporou, která prosazovala Blairovu politiku vůči Iráku. Galloway kandidoval na základě politiky ostře kritizující útok na Irák a vyhrál na celé čáře.

17. 5. 2005

V období před válkou v Iráku ignorovala americká vláda rozsáhlé porušování sankcí uvalených na prodej irácké ropy, zdůrazňuje nové vyšetřování amerického Senátu.

Zpráva, kterou v pondělí zveřejnili Demokraté zasedající v senátním výboru pro vyšetřování, předložila veřejnosti dokumentární důkazy, že Bushova vláda věděla o ilegálním prodeji ropy, ale nezabránila mu.

17. 5. 2005

Khurram Husain, Neocons: The men behind the curtain (Bulletin of the Atomic Scientists, November/December 2003-- ZDE

Navzdory událostem v reálném světě neokonzervativní stratégové, kteří vedli válku proti Iráku, stále věří, že jejich historický okamžik právě nastal a že již brzo dosáhnou svého cíle - tedy že Spojené státy ovládnou celý svět, zatímco jsou samy chráněny nedobytnou obranou. Situace v Iráku je sice asi těžší, než očekávali, stále jsou však přesvědčeni, že jejich základní doktrína je pravdivá - že USA musí zničit kohokoliv, kdo se opováží odporovat americké globální nadvládě.

Michael Marčák: Samozřejmě jsme  tím Benešovým pomníkem vyslali Landsmanschaftu signál, ale koukám, že jeden nesačil...
18. 5. 2005

Jiří Paroubek
18. 5. 2005

Přijetí programového prohlášení Poslaneckou sněmovnou ukončilo vládní krizi. To ale znamená, že je nutné řešit nové problémy.

Třetí program vlády jedné koalice během tří let těžko mohl přinést nějaké překvapení. Porovnání jednotlivých textů také neukazuje převratně nové cíle, neskrývá ani žádné dramatické posuny v prioritách. Přesto je vláda nová. Nová v postavě svého předsedy. Proto se jako mnohem zajímavější než program jeví nový styl vládnutí, který premiér Jiří Paroubek nasadil.

Někteří političtí psychologové tvrdí, že státníkův styl je určen podobou prvního politického úspěchu. Porovnání tří posledních premiérů může tuto tezi podpořit. Špidlovy první úspěchy na úřadu práce, Grossovy zkušenosti v  Parlamentu a Parobkovy v pohostinství jako by předurčily jejich způsob řešení problémů: Špidlovo nekonečné vyčkávání, Grossovo úsilí porazit na hlavu každého faktického i potenciálního protivníka -- a Paroubkovu snahu dohodnout se. I když může Paroubkova první zkušenost jevit jako méně důstojná, působí v této zemi a v této době nejen uklidňujícím dojmem. A může mu dokonce přinést úspěch.

18. 5. 2005

Přečetl jsem si článek "Pravice a chudoba". Je to zajímavé psaní.Chtěl bych Vám jenom něco napsat z mých zkušeností, ozval se Oskar Patera z Austrálie.

Díky emigraci před 22 roky jsem měl unikátní možnost porovnat oba systémy, jak politický tak ekonomický. Díky své práci jsem projel hodně zemí a žil tam nějaký čas. Až jsem na konec skončil zde v Austrálii.

T. G. Masaryk
18. 5. 2005

DOKUMENT

Recenze Hitlerovy knihy Mein Kampf

Tomáš Garrigue Masaryk
S lidovostí se pojí snaha, aby byly požadavky programu a základní názory formulovány nejen jasně, ale také velmi určitě a precizně. V tom směru by se mohli mnozí vůdcové stran a lidu od Hitlera učit.

V archivu Masarykova ústavu AV -CD33 je dochován Masarykův rukopis, psaný tužkou, datováno 18. 4.... (1931) a strojopisný překlad Masarykovy recenze do češtiny od dr. Jaromíra Doležela. (F 47 -- I -- 36/21.) Podrobná recenze, kterou napsal tehdejší československý prezident T.G. Masaryk, a která byla vydána pod šifrou VS v roce 1933 v pražském německém liberálním listu Prager Presse, neupoutala přilišnou pozornost. Přesto stojí zato si ji přečíst. Britské listy přinášejí dokument předválečné diskuze české inteligence o nastupujícím nacismu.

V Masarykově Světové revoluci z roku 1925 můžeme číst: "V politice jsem stále pozoroval a studoval lidi [...] Pro politickou organizaci je třeba znát lidi, vybírat je a dávat jim náležité úkoly. Záhy jsem si osvojil takové přímo monografické pozorování u lidí, se kterými jsem se stýkal a kteří stáli v popředí veřejného života. Sbíral jsem si všechna možná data o svých přátelích a odpůrcích; shledával jsem životopisy a zprávy o politicky činných lidech. Než jsem s politiky a státníky vešel ve styk, přečetl jsem si jejich spisy nebo řeči. Informoval jsem se o nich všemožným způsobem. Tato vlastnost projevovala se ve mně záhy; asi ve 14. roce věku [...] se mi dostala do rukou fyziognomika Lavaterova, četl jsem ji s velkou dychtivostí [...] Z toho pak mi snad zůstalo to stálé studium lidí [...]"

Varování z hlubin minulosti. Upoutá pozornost dnes?

Recenze Masarykovy práce o Hitlerovi: Jiří Hoskovec: T. G. Masaryk a politická psychologie, Vesmír 76, 87 / 1997 ZDE

18. 5. 2005

Dnes jsem četl o výsledcích vývoje finančního trhu, jak svoji zprávu nazvalo ministerstvo financí. Bombastický titulek hlásal, že průměrná rodina má naspořeno 340 000 korun.

Myslím, že taková zpráva naštvala hodně lidí - tedy, pokud si jí vůbec všimli. Já jsem si všiml. A nejen to. Dal jsem si tuto zprávu do souvislosti s jinou statistikou, ve které 12. 5. 2005 sdělilo CVVM , že za prvé : "šest respondentů z deseti uvedlo, že má potíže vyjít se svým platem" za druhé : "jen asi třetině lidí zbývají prostředky na spoření".

17. 5. 2005

Musím vyvést pana Víta z omylu, pakliže si snad myslí - že někde na světě existuje země, kde je zdravotní pojištění v celé své šíři dnešních možností a technologií poskytováno úplně všem a zadarmo. Tak tomu samozřejmě není - ani v ČR, ani nikde jinde na světě. To je realita.

18. 5. 2005

Japonské dráhy pracují prakticky bez státních dotací, jsou v zásadě ziskové ZDE, píše Ondřej Palkovský

Dle odkazu pana Drahokoupila:

Komise sdělila, že vládní výdaje na londýnské metro se od let 1997-98 do dneška zvýšily téměř dvacetkrát.

To není privatizace, ale klientelismus. Možná by komise mohla sepsat manuál "Jak přesunout peníze daňových poplatníků do vlastní kapsy".

Erik Olin Wright
18. 5. 2005

V pondělí 23. 5. navštíví Prahu v rámci svého přednáškového turné po Evropě Erik Olin Wright, přední americký sociolog a zároveň jeden z hlavních reprezentantů tzv. analytického marxismu - významného proudu v rámci současného marxismu. Analytický marxismus v protikladu k moderním mainstreamovým sociálním vědám a ekonomii aplikuje jejich metody na jiné problémy a za jiných podmínek - například teorii her na problém vykořisťování. Wright vystoupí 23. května v 10 hodin s přednáškou nazvanou "Challenge of Social for Social Democracy" v Poslanecké sněmovně Parlamentu ČR a tentýž den - 23. května v 15 hodin v Modré posluchárně UK - Celetná 20.

Wright je profesorem sociologie na University of Wisconsin a ředitel Haven's Center for The Study of Social Structure and Social Change. Ve své práci se zabývá se rolí státu za kapitalismu, jeho vztahu k třídám a problematice ekonomických krizí Kromě jiného je editorem ediční řady věnované ekonomickým a politickým alternativám ke kapitalismu - "Real Utopias Project", kam sám přispěl knihou "Deepening Democracy - Institutional Innovations in Empowered Participatory Governance".

17. 5. 2005

"Česká konsolidační agentura v úterý proti očekávání nevydala společnosti ÚAMK 69 procent akcií v konkurenční asistenční službě Autoklub Bohemia Assistence (ABA)", napsala ve své zprávě Česká tisková kancelář dnes, 17. 5. 2005 ve 14:13.

ČKA podle mluvčího Jiřího Pekárka odklad zvolila proto, aby v rámci transakce nebyly případně podniknuty nevratné kroky. "Nový termín převodu akcií, pokud vláda nerozhodne jinak, je agentem stanoven na 23. května, což smlouva umožňuje," řekl ČTK bez dalších podrobností. ÚAMK složil v prosinci zálohu 25 milionů korun a zbylých 42 milionů Kč doplatil minulý týden, kdy transakci po pěti měsících rovněž schválil Úřad pro ochranu hospodářské soutěže. Antimonopolní úřad určil, že obě firmy musí kvůli zachování soutěžního prostředí pět let udržet nynější podmínky a rozsah poskytovaných služeb. Proti převzetí největším konkurentem je část zaměstnanců ABA včetně prezidenta Autoklubu Bohemia Romana Ječmínka, který je minoritním vlastníkem ABA. Ječmínek je současně místopředseda představenstva SAZKA, a.s. a člen správní rady České dopravní nadace.

Britské listy s odvoláním na doslovné znění dopisu premiéru Paroubkovi informovaly o okolnostech i pochybách ohledně tohoto prodeje státního podílu.

Š. Kotrba: Jak popisuje spor kvůli prodeji akcií společnosti ABA televize Prima? ZDE

17. 5. 2005

Privatizační dědictví po Svazarmu - Svazu pro spolupráci s armádou bývalé ČSSR - se kupodivu stalo po článku v Britských listech i námětem zpravodajství televize PRIMA. Způsob, jakým toto zpravodajské téma uchpili její redaktoři, je natolik zajímavý, že si zaslouží bližšího pohledu. Televize přinesla "informaci", aniž by ji zasadila do kontextu. Televizní zpravodajství nepřineslo nic, i když mohlo... V reportáži totiž zazněla věta z úst premiéra Jiřího Paroubka, která vrhá pochybnosti na funkčnost vládních mechanismů a smysl vlády jako takové: "Já jsem premiérem a nejsem odpovědný za celou tuto záležitost," říká předseda VLÁDY a zapomíná dodat, že VLÁDA rozhodla o prodeji státního podílu v ABA firmě ÚAMK a.s. i když existoval rozpor mezi privatizačním poradcem, kterého ČKA, firma VLÁDOU řízená, vybrala a meziresortní komisí, kterou jmenovali opět členové VLÁDY.

Ptáte se, proč je to téma zpravodajské? Protože by někoho ve VLÁDĚ mohlo zajímat, jakou roli při prodeji hrál nejen ministr této VLÁDY Němec (US-DEU), o kterém se v dopise premiérovi zmiňuje členka dozorčí rady ABA, ale jakou roli hrál vedoucí odboru Jan Urban z Ministerstva financí, zodpovědný za rozprodej dálničních známek, případně jaké zájmy v celé operaci má management ABA, samotná dozorčí rada ABA, bývalý předseda představenstva ABA či Antonín Charouz anebo Milan Maděryč. Nebo podnik nad jiné zajímavý - Sazka a její akcionáři. Mělo by se zkoumat, zda informace, které dostal o celé operaci premiér a vláda, případně nejvyšší státní zástupkyně Marie Benešová, byly úplné a pravdivé k danému datu. Tím by se také došlo k roli politiků v celé hře a podivné koalici, kdy jeden poslanec ODS je v dozorčí radě a druhý interpeluje premiéra...

Ale to vše snad ani nevyřeší dvacetivteřinový zpravodajský šot televize, ale zpravodajská služba. Pokud by měla zájem rozplétat gordický uzel ekonomických a politických vazeb, jdoucí v České republice napříč politickým spektrem . V naší zemi by dopravdy nemělo existovat samoděržaví.

Prima TV: Spor kvůli prodeji akcií společnosti ABA, 16. 5. 2005 19:00 Zpravodajský deník ZDE

18. 5. 2005

Nyní odhalená socha Edvarda Beneše v Praze --- břevno také ve Stoiberově oku?

Druhému prezidentu republiky, dr. E. Benešovi, se vytýká v ČR mnohé; zvláště že se mu nepodařilo zvládnout "mnichovskou" nebo "únorovou" krizi --- obě s osmičkou na konci (září 1938 a únor 1948). Od mnohých bývalých německých spoluobčanů (a s nimi občas na stejnou vlnu naladěných lidí) se setrvačně ozývají výtky na účet poválečného odsunu německého obyvatelstva z ČSR. Ty výtky jsou adresovány přímo prezidentu dr. Benešovi.

17. 5. 2005

Spojené státy uvádějí, že jsou "vážně znepokojeny" zprávami, že vojska v Uzbekistánu střílela během protestů na východě země na neozbrojené civilisty. Požadují, aby uzbecká vláda umožnila Mezinárodnímu červenému kříži plný přístup do oblastí, nedávno postižených protesty.

17. 5. 2005

Uzbekistán, který se stal v roce 1991 nezávislým státem, si ponechal hodně ze své sovětské minulosti. Nemá žádné nezávislé politické strany, nemá svobodné volby, nemá nezávislá média. Mučení a policejní brutalita jsou všeobecně rozšířené. Nejzranitelnější jsou političtí disidenti a zbožní muslimové, kteří vykonávají náboženské obřady mimo kontrolu státu.

Human Rights Watch, 4. října 2001

Bylo mým potěšením přivézt panu prezidentu Karimovovi pozdravy od pana prezidenta Bushe a také mu poděkovat za veškerou podporu, kterou jsme obdrželi z Uzbekistánu pro tento boj proti terorismu v Afghánistánu a všude jinde po světě. Uzbekistán je důležitým členem této koalice proti terorismu a jsem si jist, že jím bude i v budoucnu.

Americký ministr zahraničí Colin Powell, společná tisková konference s Karimovem, 8. prosince 2001

17. 5. 2005

Monitor Jana Paula

Vždycky jsem měl rád na vesnicích obyčejné české hospody, bavila mě jejich stylová rozmanitost, ona estetika překvapení i milé trapnosti, v níž se třeba setkal z drátů svařený Švejk s barvotiskem Disneyovy Sněhurky. Ikona češství, symbol prostého rozumu vítězícího nad blbostí, vedle symbolu tehdejší masové zábavy za ostnatým drátem. I tenkrát to byl kýč, ale pod ním sedávali lidé, kteří si museli vystačit jen s tím, co mají v hlavě. Dnes mají všude televizi a mluvené slovo vystřídal v těchto dnech neartikulovaný skřehot. Co by na takové hospodské ožralecké pseudovlastenectví asi říkal dobrý voják Švejk?

17. 5. 2005

Koncentrační tábor Lety byl zřízen na okraji obce Lety v okrese Písek na základě vládního nařízení č. 72 o kárných pracovních táborech ze dne 2. března 1939 -- dva týdny před obsazením republiky -- nařízením ministra vnitra protektorátní vlády Josefa Ježka ze dne 15. července 1940. Stavba tábora začala 17. července, dodatečné svolení ke zřízení tábora dal říšský protektor von Neurath 27. července. Později k Letům přibyl cikánský tábor v Hodoníně u Kunštátu. Tábory podléhaly kriminálním ústřednám v Praze a v Brně, velitelem Letů byl jmenován četník Josef Janovský, personál sestával z českých četníků a úředníků a z dozorců rekrutovaných z přilehlých obcí. Svědci shodně vypovídají, že se Němci v táboře s výjimkou přípravy deportace do Osvětimi nevyskytovali.

17. 5. 2005

Kdysi, ještě jako famák (student filmové fakulty), jsem potkával ve staroměstských hospodách mládence jménem Jano, který stále nosil klobouk, chodil v klobouku už asi v devatenácti a skoro nikdy ho nesundával, místům, kde by musel smeknout, se vyhýbal. Jinak byl oblečen jako my, měl zelenou americkou parku, džíny, nijak se z naší otravné uniformity (chtěli jsme totiž být originální) nevymykal - až na ten klobouk. Hádali jsme, zda ho sundává aspoň na toaletě nebo v koupelně -- ovšem kolega Ájínek tvrdil, že Jano koupelnu na nic nepotřebuje -- či při některých tělesných zábavách, ale ani holky nám nic zajímavého neprozradily.

17. 5. 2005

Sál praská ve švech a tisíce věrných Čechů, kteří nezapomněli na svůj mateřský jazyk, napjatě očekávají, kdo že se to stane tím Největším Čechem. Za bouřlivých ovací se na pódiu objevuje Marek Eben s tajemným výrazem ve tváři.

Irák
16. 5. 2005

Irák je krvavá země nikoho

O americkém fiasku svět neví, protože je pro novináře nebezpečné o něm informovat

Minulý týden bylo v Iráku usmrceno deset amerických vojáků. Boje v Iráku jsou nyní trvalé a úporné. Patrick Cockburn, držitel ceny Marthy Gellhornové za novinářskou práci, vysvětlil v týdeníku Independent on Sunday proč Američané v Iráku nevyhráli:

Martha Gellhornová byla velká americká válečná novinářka, manželka Ernesta Hemingwaye. V červnu 1997 s ní v Londýně pro Britské listy hovořil Jan Čulík ZDE

16. 5. 2005

S pojmy jako nacismus, fašismus, genocida či koncentrační tábory by se mělo zacházet velmi opatrně. Hrozí totiž jejich vyprázdnění a to, že už nebudou upomínat na hrůzu minulosti, ale na to, jak jsou v současnosti zneužívány. Na druhou stranu, jestliže někdo relativizuje zločiny nacistického režimu a jeho pomahačů, je třeba ptát se po jeho motivaci. Je zcela legitimní se obávat, že touto motivací mohou být i skrývané sympatie s režimem, který tyto zločiny způsobil.

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce   
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Více než polovina Francouzů žije na vzdálené planetě   
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk
12. 5. 2005 Superbohatí lidé utrácením české ekonomice neprospějí   
12. 5. 2005 Zelená je dobrá -- ale modrá je lepší! Martin  Škabraha
12. 5. 2005 Neschopnost solidárnosti nebo citový defekt? Lubomír  Novotný

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala

Joseph Ratzinger - papež Benedikt XVI. RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Kterak si Ratzinger vyhradil smilstvo kněží s nezletilými pod svou jurisdikci Štěpán  Kotrba
28. 4. 2005 Benedikt XVI. - strach, alebo nádej?   
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
26. 4. 2005 Některé vatikánské dominanty (1) Miloš  Dokulil

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 5. 2005 Mediální násilí -- nahodilost či logický důsledek stavu společnosti Petr  Sak
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
16. 5. 2005 Zázrak jako setrvalý argument pro "spasitelnost" víry Miloš  Dokulil
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
13. 5. 2005 Papež Jan Pavel II. bude blahoslaven   
13. 5. 2005 Krizová komunikace české katolické církve, smlouva s Vatikánem a ošukaní chlapečci Štěpán  Kotrba
13. 5. 2005 Je vyšetřování pedofilních zločinů podle církevního práva "nevinným vnitropodnikovým disciplinárním řízením"? Jan  Čulík
9. 5. 2005 Oslovily Vatikán představy o Bohu-Hodináři nebo Bohu-Návrháři? Miloš  Dokulil
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Ratzinger chtěl chránit církev Boris  Cvek
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík