18. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 5. 2005

Nikde není zdravotnictví poskytováno všem celé a zadarmo

Musím vyvést pana Víta z omylu, pakliže si snad myslí - že někde na světě existuje země, kde je zdravotní pojištění v celé své šíři dnešních možností a technologií poskytováno úplně všem a zadarmo. Tak tomu samozřejmě není - ani v ČR, ani nikde jinde na světě. To je realita.

Jen bohatí si mohou například dovolit profylaktickou výroční prohlídku za 50-70 tisíc a víc, při které se jim dostane komplexního screeningu, CT, imunologických a zátěžových testů, preventivní katetrizace tepen, a skutečně podrobného vyšetření - běžný občan je odkázán na služby obvodního lékaře, který mu leda tak změří tlak a provede pětiminutovou vizuální prohlídku.

Již dnes se čeká několik let (nejen) na protetické operace - ale bohatý si může připlatit za popostrčení v pořadníku. Bohatý si může připlatit na lepšího doktora či dokonce primáře, koupit si lepší léky s méně vedlejšími účinky, zaplatit si vyšetření na kvalitnějších přístrojích nebo obecně taková vyšetření, a tisíce dalších příplatků a úplatků, o kterých se chudým ani nezdá - konče lepším pokojem a kvalitnější stravou v nemocnici, neb ani psychická pohoda není pro rekonvalescenci zanedbatelná. To je realita.

Podle stistik MZČR by rozšíření dostupnosti všech vymožeností zdravotní péče na všechny občany bez rozdílu vyžadovalo (při dnešních cenách a dnešních vymoženostech) ZDVOJNÁSOBENÍ objemu výběru pojistného. To je sociálně neprůchodné nejen pro chudé. To je realita, pan Víte. Již dnes je v našem domnělém socialistickém ráji, který tak zoufale chcete konzervovat - pro desetitisíce našich spoluobčanů NEDOSTUPNÁ zdravotní péče na existující úrovni, a na zanedbání základní zdravotžní péče zbytečně zemřou. A rozdíl se samozřejmě bude zvětšovat - a neexistují zdroje ani pojišťovny, které by zaplatily veškerou péči.

Pokud se týče tech chudinek Američanů: jistě sám tušíte, že to co říkáte a co vám někteří exoti píší, asi není tak úplně pravda. Kdyby tomu tak bylo - asi by imigrační a pracovní úřady všech evropských států PRASKALY VE ŠVECH ve švech pod náporem zoufalých Američanů, kteří by po statisících prchali z imperialistockého zla, do pohodlí a bezpečí (zejména českého) socialistického zdravotnictví. Pakliže se tak neděje, přestože z USA do česka platí bezvízový režim a volný vstup - asi bude ve vašich úvahách někde něco špatně. Asi má Amerika pro Američany (a české emigranty tam) paletu jiných výhod, možností, a předností - která jim ta rizika zdravotního systému, více než dostatečně kryje. (Nebo je to možná tím, že řadoví Američané o Evropě, včetně středovýchodní, nic nevědí, a myslí si, že je to tam sto let za opicemi. Tuhle se ptal nějaký Američan, jestli máme v ČR mobilní telefony a internet, pozn. red.) A já bych si přál, abychom i v Česku měli možnost si vybrat.

Jinak pokud jste si ten dokument alespoň přečetl - modrá šance neobsahuje žádný návrh na zrušení nebo omezení veřejného zdravotního pojištění.

Modrá šance přináší pouze rozšíření zdravotního pojištění i o jiné pojistné modely. Pokud budou komunisti o plánech ODS žvástat tak exponenciální a snadno prokazatelné kraviny, stačí modrým ptákům jen mlčky vyčkat na své drtivé volební vítězství.

Mimochodem - za vás, za komunistů, se například na dialýzu dostali jen "perspektivní jedinci" - a důchodci se nechali demokraticky pochcípat. Ovšem pouze důchodci plebejců, jako třeba moje babička - komunisti měli pro sebe hyperluxusní SANOPS, postavený pár desítek metrů vedle papundeklových hitlerových polních lazaretů, které sloužily "vládnoucí" dělnické třídě.

Nikdy nezapomenu, jak jsem od vexláků a všelijakého bolševického sajrajtu kupoval život udržující léky pro svoje rodiče, protože socialistické zdravotnictví "zdarma a pro všechny" usoudilo, že pro nás na ně takzvaně "nebyly devizy". Děkuji, nestýská se mi po tom.

                 
Obsah vydání       18. 5. 2005
18. 5. 2005 Ministerstvo financí poškodilo ÚAMK Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 George Galloway ostře zaútočil na americké senátory, že ho obvinili z korupce
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"
17. 5. 2005 Neokonzervatici: muži za oponou Greg  Evans
18. 5. 2005 Jak já bych si chtěl zvolit prezidenta...! Bohumil  Kartous
18. 5. 2005 Michael  Marčák
18. 5. 2005 Paroubek odstartoval Oskar  Krejčí
18. 5. 2005 ODS už jednou u moci byla
18. 5. 2005 Masaryk: Zkušenost učí, že charakter politiky je stejný jak v zahraniční, tak ve vnitřní politice Tomáš Garrigue Masaryk
18. 5. 2005 Statistika - první člověk sní kuře a druhý se na něj kouká Josef  Vít
17. 5. 2005 Nikde není zdravotnictví poskytováno všem celé a zadarmo Jan  Bláha
18. 5. 2005 Na stejnou věc je vždy možný i jiný pohled...
18. 5. 2005 Wright vystoupí na Karlově univerzitě s kritikou kapitalismu Martin  Brabec
17. 5. 2005 Česká konsolidační agentura nevydala 69 procent akcií ABA Štěpán  Kotrba
17. 5. 2005 Jak popisuje spor kvůli prodeji akcií společnosti ABA televize Prima? Štěpán  Kotrba
18. 5. 2005 Edvard Beneš --- stále nepochybně pochybný a nanejvýš kontroverzní? Miloš  Dokulil
17. 5. 2005 Američané přitvrzují v postoji vůči Uzbekistánu
17. 5. 2005 Demokracie v akci
17. 5. 2005 Mistrovství světa v hokeji skončilo, vyhrál ale kýč a bezohlednost k druhým Jan  Paul
17. 5. 2005 Lety Přemysl  Janýr
17. 5. 2005 Image Alex  Koenigsmark
17. 5. 2005 Největší Čech Filip  Sklenář
16. 5. 2005 Proč Američané v Iráku nevyhráli
16. 5. 2005 S jakými myšlenkami si zahrává Václav Klaus? Ondřej  Slačálek
6. 5. 2005 Hospodaření OSBL za duben 2005
22. 11. 2003 Adresy redakce