4. 9. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
4. 9. 2008

Tam, kde je ropa a kde jsou problémy, tam najdete amerického viceprezidenta Dicka Cheneyho. A ten právě přicestoval do Baku, hlavního města Ázerbajdžánu, na krátkou návštěvu Kavkazu. Má navštívit i Gruzii a Ukrajinu, tři státy, které jsou na frontové linii západního úsilí zajistit si asijské energetické zdroje, píše v deníku Times Carl Mortishead.

4. 9. 2008

BRITÁNIE

V Británii jsou nejvěrnějšími spojenci Ruska příslušníci staré prosovětské levice. Jednodušší přístup je prostě motivován rusofilií. Širší skupina lidí je motivována antiamerikanismem. Když nenávidíte George Bushe, budete přátelsky pohlížet na lidi, kteří mu ztěžují život, jako Vladimír Putin či venezuelský Hugo Chávez. Jenže je to podivné. Pokud někdo kritizuje, že muslimové jsou v Americe pronásledováni, neměla by se nad ruskými mučicími tábory v Čečensku kritikům zlostí vařit krev?

To píše pro Guardian Edward Lucas (1962), středo- a východoevropský korespondent "The Economist" , bývalý šéf jeho moskevského vydání a autor knihy The New Cold War: How the Kremlin Menaces Both Russia and the West (Palgrave Macmillan, 2008, ISBN 0230606121).

4. 9. 2008

Rusko stáhne své jednotky z "nárazníkové zóny", kterou vytvořilo v Gruzii, až budou nahrazeny mezinárodními mírovými sbory a až Gruzie podepíše dohody o odmítnutí agrese vůči separatistickým regionům Jižní Osetie a Abcházie, řekl ve středu ruský velvyslanec v Londýně Jurij Fedotov.

4. 9. 2008

Spojené státy oznámily, že poskytnou Gruzii miliardu dolarů na znovuvýstavbu země po konfliktu s Ruskem. Ministryně zahraničí Condoleezza Ricová uvedla, že tyto peníze budou použity na výstavbu domů a infrastruktury - a nikoliv pro vojenské účely.

Gruzie požádala mezinárodní společenství o pomoc ve výši 2 miliard dolarů. Mezinárodní měnový fond poskytne Gruzii půjčku ve výši 750 milionů dolarů.

Separatistické enklávy Jižní Osetie a Abcházie uznala jako nezávislé Nicaragua, jejíž levicová vláda zastává ostře kritický postoj vůči USA.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 9. 2008

Zužovat francouzskou obranu v období mezi světovými válkymi jen na výstavbu Maginotovy linie je zcela ahistorické. Francie se snažila zajistit svou bezpečnost řadou kroků. Na prvním místě to byla diplomacie, ale samozřejmě i potřebná opatření na vyzbrojení armády. Bohužel, všechny tyto její kroky ztroskotaly. K pochopení příčin je třeba se podívat na politickou situaci v Evropě po I. světové válce, píše čtenář Jan Procházka.

4. 9. 2008

Dne 23.8.2008 uveřejnila MF DNES článek "Řvali na mě jako na psa" podepsaný Jiřím Šťastným. Z článku vyplývá, alespoň z pohledu čtenáře, že se jedná o rozhovor s Michaelem Kocábem. Následuje citace z úvodu článku: "Teprve nedávný úklid v archivu hudebníka Michaela Kocába vynesl na světlo dlouho neviděný cenný dokument-listinu, která stvrzovala odchod sovětské okupační armády z Československa." Následuje fotografie s textem: "VYPROVODIL OKUPANTY. Michael Kocáb s originálem protokolu o odchodu sovětské okupační armády."

Po přečtení tohoto článku jsem se domníval, že se v českých médiích strhne obrovská bouře se společným tématem "..to snad není možné..". Místo toho však na této scéně setrval jen zatuchlý klid, píše Ivan Podlášek:

3. 9. 2008

Martin Bursík se chová jako pětiletý harant, kterému chtějí vzít jeho oblíbenou hračku: když mi ji vezmete, tak všechno poplivu, rozšroubuju, rozdupu, a zničím, říká v podtextu své výhrůžky, že když na sjezdu prohraje , tak odejde z předsednictva (strany?) i vlády. Chce-li tím říci, že všichni ostatní jsou hlupáci a svět se bez něj sesype, nemohl to říci lépe. Aby dodal hrozbám důraz, přiměl zahrozit i Ondřeje Lišku, který se jinak chová v souladu se svým příjmením. Tentokrát se z toho zřejmě nemohl vykroutit, a když si spočítal své šance, s opatrným zdráháním se přidal. To s Džamilou Stehlíkovou neměl pan předseda zajisté žádnou práci, svou oddaností je známá a na jeho cestě vzhůru by bezpochyby představovala nejraději koberec.

3. 9. 2008

Často se o železniční dopravě mluví jako o zkostatnělém systému, který je drahý, všichni na něj doplácíme a tento systém bude často nahrazován silničním systémem, jako to bylo v USA v minulém století.Tyto názory se promítají i do návrhů brněnského nádraží, neboť nekteří architekti upřednostňují odsun hlavního nádraží kvůli jiným aktivitám, včetně jiných způsobů dopravy. Člověk cítí, že to prosazují především odpůrci železniční dopravy a lidé, kteří fandí jen automobilům a železniční dopravu považují za neblahou konkurenci.

Ale přetíženost silnic, hluk a smog na pozemních komunikacích přece jen velkou část obyvatel vrací k zastání železniční dopravy i do daleké budoucnosti.

4. 9. 2008

Dobrý den, myslím, že po Tesařově práci "Mnichovský komplex" už není k Mnichovu 1938 mnoho co dodat - zahrnuje ojedinělou analýzu "možností Naší národní obrany," píše Michael Vimmer. Pokud si pamatuju, Tesař dokládá, že Naše příprava na válku s Německem byla nekoncepční, podceněna, nedostatečně financována - prostě k reálné vlastní obraně nebyla vůle. Po Mnichovu byly realizované fragmenty pevnostního plánu odevzdány Německu, to se rádo omílá, jak jsme byli "Zradou spojenců" najednou nazí v trní. Ale že pak Naši Německu ještě ochotně a rádi prodávali zbylé těžké zbraně, místo aby je třeba sešrotovali, to už se neříká. Tesař zjistil o Našem národě, jeho státotvornosti, mentalitě, tradicích a stereotypech dost na to, aby byl U Nás takřka bezvýhradně ignorován. Kdo snad tu a tam pochybuje, kde to žijeme, jak je to možná a co Nám to chtějí nakukat a pokouší se občas vzbudit z českých mrákot, tomu Tesařovu knihu vřele doporučuji. Třeba to znáte.

4. 9. 2008

vznáším principielní dotaz k tezi v článku Tomáše Stýbla "Orwellova hypotéka", týkající se žití na dluh: jaký je rozdíl mezi splácením hypotéky a placením nájmu? píše Martin Střelec. Podle mého názoru je to v principu totéž: využívám-li něčí kapitál, něco mu za to platím. Využívám-li tedy něčí nemovitost, poplatkem za využití je nájem, využívám-li něčí peníze (půjčka od banky), poplatkem za využití je úrok. Podstata věci je tedy podle mne stejná.

4. 9. 2008

Viděl jsem ho jen jednou v životě, ale těch několik setkání a rozhovorů během čtrnáctidenního prázdninového pobytu s rodinou ve Vysokých Tatrách před čtvrt stoletím mne výrazně ovlivnilo a otevřelo mi celý nový svět. Uvědomil jsem si v ten moment naprosto zřetelně a jednou provždy, jak je moc spjatá s majetkem, bohatstvím a co znamená mít vliv v místě, vliv který je daný dobrým jménem a majetkem.

„Viete, pán Žák“, řekl mi jednou, když jsme spolu připravovali živáňskou a byli jsme stranou ostatních „to všetko je pekné o tom, že chudoba cti netratí a že majetek nie všetko, ale pamätajte si dobre, čo Vám hovorím, chudobný člověk - hotová opíca.“ Trochu mne to pobouřilo, protože jsem tak trochu od přírody i od rodiny idealista, ale ten člověk mne okouzlil.

3. 9. 2008

Kudy do toho? Vůbec nerozumím zdravotnictví a nechci tu být za brouka Pytlíka... jedna věc se ale zdá jasná!

Když pacient musí za lékařem místo jednou třeba 7x, velmi zhruba řečeno, vydělá tenhle lékař sedminásobek peněz. Nejvíce tedy vydělá lékař, který bude pacienta léčit co nejdéle. Je-li ekonomická stimulace oficiálním a hlavním hybným motorem práce lékařů u nás (a to je v tržní společnosti snad mimo pochybnost), pak se jedná z hlediska zájmů pacientů (= veřejného zájmu nás všech) o ryzí ekonomický nesmysl.

4. 9. 2008

CITÁT DNE

... Podařilo se doslova vymazat z povědomí široké veřejnosti prostou skutečnost, že původním a nejvlastnějším účelem zaopatřovacích zařízení bylo a je postarat se o obyvatele a nikoliv o investory. Železnice má dopravovat občany z nejodlehlejších míst, pošta jim tam má doručovat dopisy a telefonní společnost se má postarat o to, aby mohli komunikovat se zbytkem světa. Pokud se při tom docílí zisku, je to dobré a pěkné, ale není to původní smysl a důvod jejich existence.

Viktor Farkas, Lži za války a v míru, Mladá fronta, Praha 2006

3. 9. 2008
Sergej Lukjaněnko, Ogoňok, přeložil BŠ

Je třeba budovat jednotu. Činy, ne řečmi. Nepotřebujeme lov na čarodějnice – potřebujeme jasně fungující zákony. Nepotřebujeme pracovní hrdinství – potřebujeme funkční průmysl. Nepotřebujeme ženy kopající protitankové zákopy a děti u soustruhů obrábějící nábojnice – potřebujeme skutečnou starost státu o rodinu a vzdělání. Potřebujeme prostě začít žít normálně, konečně opustit onu zasněnou opileckou apatii roků po perestrojce. Nikomu nehrozit, s nikým se nespojovat, ale tvrdě a systematicky hájit své zájmy na mezinárodní scéně.

Toto není fantazie – toto je Rusko.

V srpnu roku 2008 jsem dvakrát pocítil hrdost z faktu, že žiji v Rusku. Poprvé – to když bez ohledu na natovský povyk Rusko zastavilo genocidu v Jižní Osetii, a poté rozdrtilo gruzínskou armádu. Podruhé, když náš prezident Dmitrij Medveděv, ve chvíli neuvěřitelného napětí, vyhlásil uznání nezávislosti Abcházie a Jižní Osetie.

3. 9. 2008

V Praze si však, zdá se, nikdo nechtěl připustit, že propagandistický mýtus nedobytného pohraničního opevnění mezitím ve Francii vedl ke vzniku „bunkrové mentality“. Za linií se Francouzi cítili bezpeční; požadavek, aby postoupili a investici v hodnotě tří miliard franků zanechali bez užitku v zázemí představoval riziko, které na sebe žádný politický činitel už nechtěl vzít. Význam geograficky vzdálených spojenců ve srovnání se „zázračným“ technickým monumentem chápaným jako nepochybný zdroj bezpečí poklesl téměř k nule.

Zde je třeba vidět hlavní příčinu toho, že se Hitlerovi v roce 1938 podařilo Československo na mezinárodní scéně takřka úplně izolovat. Duch francouzského mnichovanství vyrostl z nekritické důvěry v superdrahou obrannou technologii, v jejímž zdánlivém lesku spojenecké svazky, jež vždy obsahují i problematické a sporné momenty, nakonec vypadaly nedůležitě.

Úvahy věnované zářijové krizi z roku 1938 se zpravidla soustřeďují teprve na poslední dějství dramatu. S ohledem na okamžik, v němž izolované Československo muselo čelit mnohem silnějšímu protivníkovi, je jistě logické se ptát, zda jsme se neměli bránit, a jaké by byly vyhlídky. K událostem pro rozuzlení celé krize podstatným způsobem však došlo již mnohem dříve a československé orgány je mohly ovlivnit pouze z malé části. Rozhodující se ukázal být rozpad Versailleského systému a následně i francouzské alianční soustavy. Druhou jmenovanou událost přitom výrazně podmínila nekritická důvěra v projekt permanentního opevnění francouzských hranic.

2. 9. 2008

Ve svém článku "Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence?" jsem v souvislosti s aktuálním děním na Kavkaze uvedl, že poválečné Spojené státy během studené války napáchaly ve světě více zla než poválečný Sovětský svaz. Obdobně to platí i o uplynulé dekádě. I když Rusko padlo na kolena, stačilo při tom vést ničivou válku v Čečensku. Přestože se mnohým stýská po éře prezidenta Clintona, srovnávají-li ho se současným americkým prezidentem, v průběhu jeho dvou mandátů se Spojené státy dopustily řady nyní polozapomenutých zločinů.

2. 9. 2008

Již i Hospodářské noviny informují o prudkém poklesu zájmu o hypoteční úvěr. Lidé se konečně začínají probouzet z iluze, že žít na dluh je normální, morální, správné a perspektivní, z iluze, která byla uměle vykonstruována finančníky a zkorumpovanými médii.

2. 9. 2008

Rekordně dosud nejstrašnější film kameramana F.A.Brabce je jeho nové zpracování Máchovy romantické lyricko-epické povídky Máj. Brabcův film je opravdu vážným kandidátem na nejděsnější český film posledních dvaceti let.

9. 8. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 180 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V červenci 2008 přispělo celkem 185 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 40 916.45 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31.7. 2008 částku 231 190.15 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,400.18 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Mnichov 1938 RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2008 Mnichov 1938: Výsledek slepé víry ve spojence a techniku Karel  Dolejší
24. 7. 2008 Událost dne bez komentáře: Přemysl Sobotka (ODS) dostal kopii Mnichovské dohody   
17. 5. 2008 Německý problém František  Nevařil
15. 5. 2008 Sudetští Němci a lidský zmatek Leopold  Kyslinger
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba
8. 1. 2008 Mnichov, tentokrát v Kosovu -- pokračování v dlouhodobé strategii Jaroslav  Foldyna
26. 10. 2007 Kdo v Brně zapomíná na oběti mnichovské dohody? Ivan  Sommer
18. 9. 2007 Rozhlas BBC o Mnichovu   
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
14. 2. 2007 O nás opět v Mnichově Oskar  Krejčí

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
4. 9. 2008 Rusko vyjmenovalo podmínky pro stažení ostatních svých vojsk z Gruzie   
3. 9. 2008 Proč být kvůli Rusku za pitomce?   
3. 9. 2008 K vyhnání Gruzínců z Abcházie došlo v letech 1992-93 v důsledku občanské války Štěpán  Kotrba
3. 9. 2008 Zcela jiná válka, aneb jak to vidí Rusové   
3. 9. 2008 Medvěděv: Saakašvili je "politická mrtvola"   
2. 9. 2008 Immanuel Wallerstein: Přežije NATO Gruzii? Immanuel  Wallerstein
2. 9. 2008 EU na summitu suspendovala rozhovory s Ruskem   
2. 9. 2008 Zpočátku nabubřelá rétorika a směšný konec Štěpán  Kotrba
2. 9. 2008 Černobílé vidění titulků, aneb k čemu je Moskvě "strategická" dohoda Štěpán  Kotrba
1. 9. 2008 Obsesivní zaujetí bývalým dramatikem Štěpán  Kotrba

Nezávislost Kosova RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2008 Výzva proti uznání Kosova   
18. 3. 2008 Kosovo "je součástí Srbska"   
10. 3. 2008 Proč je jednostranné uznání nezávislosti Kosova nezákonné Rajko  Doleček
22. 2. 2008 Kosovo: Země Dohody i země Osy podepisují nový Mnichov Štěpán  Kotrba

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel
3. 12. 2007 Odpor vůči cizincům v České republice Jan  Čulík
15. 6. 2007 Jak je těžké pozvat Rusa do Prahy Jan  Čulík

Filmový festival Karlovy Vary 2008 RSS 2.0      Historie >
13. 7. 2008 Emma Čulík: Karlovy Vary 2008 - A fistful of impressions/Hrst dojmů Ema  Čulík
12. 7. 2008 Ohlédnutí za Karlovými Vary: Přijatelné filmy; nic co by vám od základů změnilo život Jan  Čulík
10. 7. 2008 Jak láká stoka Ema  Čulík
10. 7. 2008 The attraction of the gutter Ema  Čulík
10. 7. 2008 Katyň - film o ideologiích, které zešílely Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík
9. 7. 2008 Západ zjišťuje, že na třetí svět nemá Jan  Čulík
9. 7. 2008 Film není mrtvý. A mrtvý není ani formát VHS Ema  Čulík
9. 7. 2008 Film's not dead. And neither is VHS Ema  Čulík
8. 7. 2008 Vorlův Gympl: Jak film vyjadřuje všeobecnou občanskou nespokojenost v České republice Jan  Čulík

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Privátní zdravotní pojišťovny Petr  Wagner
18. 8. 2008 Zdravotnické reformy bez smlouvy s občany Martin  Gřeš
11. 8. 2008 Pronájem laboratoří ústeckého kraje Petr  Wagner
8. 8. 2008 Praktické zkušenosti s Kaiser Permanente Martin  Zbořil
29. 7. 2008 Zdravotnictví v ČR trpí plýtváním Petr  Wagner
28. 7. 2008 Sedm pohledů na české zdravotnictví   
22. 7. 2008 Euthanásie Petr  Wagner
21. 7. 2008 Úspory ministerstva zdravotnictví Jan  Mertl
10. 7. 2008 Klystýr, nebo kůrovec? Hynek  Hlavenka
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi

Čína RSS 2.0      Historie >
20. 8. 2008 Olympiáda a zdravý rozum Jan  Chmelarčík
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
13. 8. 2008 Amen, pane premiére Miloslav  Štěrba
12. 8. 2008 Podvody při marketingu čínských olympijských her   
11. 8. 2008 Proč česká média nenávidí Čínu - kterou neznají Jan  Polívka
8. 8. 2008 Úvodní ceremonie jsem se rozhodl neúčastnit, Čína se musí změnit   
6. 8. 2008 Pozor na ideologickou zaujatost Lukáš  Zádrapa
6. 8. 2008 Čínský šok   
6. 8. 2008 K diskusi o Číně Boris  Cvek
24. 7. 2008 Čína "povolí politické protesty během Olympijských her"   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Protiraketová obrana Izraele Stanislav  Kaucký
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
22. 8. 2008 Vládní experti: elektromagnetické pole vyzařované plánovaným "brdským" radarem nepředstavuje zdravotní rizika   
15. 8. 2008 Uvítal bych opravdu objektivní zhodnocení parametrů radaru Vladimír  Schejbal
15. 8. 2008 Konflikt v Gruzii a (česko-)americký radar Miroslav  Prokeš
13. 8. 2008 Americký systém protiraketové obrany: Vliv nových technologií od počátku roku 2008 Stanislav  Kaucký
13. 8. 2008 Budou pro americké antirakety k dispozici i nukleární hlavice? Lukáš  Visingr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 RRTV pokutovala Novu za islamofobii   
29. 8. 2008 Točka zvaná Iskander a Sorosovi manipulátoři potřetí a snad už naposled Štěpán  Kotrba
25. 8. 2008 Srpnová noc - perfektně zvládnuté téma? František  Hájek
25. 8. 2008 Český rozhlas: nemohoucnost několika radních   
21. 8. 2008 Srpnová noc v České televizi: Perfektně zvládnuté téma Štěpán  Kotrba
12. 8. 2008 Český rozhlas opět dělá zadarmo reklamu komerčním aktivitám svého radního Štěpán  Kotrba
2. 8. 2008 Ovčáček, Brezina, Potůček, Šafr a PR minulost, přítomnost a budoucnost novinářstva Štěpán  Kotrba
28. 7. 2008 Nejlepší sci-fi redaktor, aneb vyvolení mezi námi Štěpán  Kotrba
24. 7. 2008 Rada Českého rozhlasu opět škodí Českému rozhlasu Štěpán  Kotrba
11. 7. 2008 Radar je správný krok: Pohádky MF Dnes Jakub  Rolčík

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2008 Tajná vězení CIA vyšetřuje polská prokuratura   
26. 8. 2008 Irácký prezident: Američané odejdou r. 2011, USA to popírají   
23. 8. 2008 Američané usmrtili 76 afghánských civilistů, konstatuje afghánské ministerstvo vnitra   
22. 8. 2008 Copak mají Spojené státy nárok odsuzovat humanitární intervence? Daniel  Veselý
8. 8. 2008 Bin Ladinův řidič Hamdan dostal pět a půl roku   
4. 8. 2008 Immanuel Wallerstein: Afghánistán: prezident Obama může najet na mělčinu Immanuel  Wallerstein
26. 7. 2008 Posilní sa závislosť EÚ od Gazpromu?   
23. 7. 2008 Immanuel Wallerstein: Zabrala v Iráku "vlna"? Immanuel  Wallerstein
22. 7. 2008 Historie se opakuje Petr  Nachtmann
15. 7. 2008 BBC: Spojené státy utrpěly v Afghánistánu těžké ztráty   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2008 Ironický vypravěč Pavel Jansa Pavel  Svoboda
23. 8. 2008 Škvoreckého Mirákl: Politická detektivka? Petr  Kleňha
23. 8. 2008 Bylo odpoledne... Josef  Škvorecký
19. 8. 2008 Špatná kniha o životě za komunismu Tomáš  Krček
13. 8. 2008 Vesnická magie: pozdrav ze starých časů moderním civilizacím Hana  Tomšů
13. 8. 2008 O dvanácti koláčcích a normalizaci trochu jinak Jiří  Beránek
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
25. 7. 2008 Aktuální Nesmrtelnost Milana Kundery Hana  Tomšů
21. 7. 2008 Chemik, redaktor a "utajený" spisovatel Boris Cvek Libor  Martinek

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
3. 8. 2008 Letní filmová škola Uherské Hradiště: Konečné ohlédnutí Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Krávy zpochybňují hrdinství Hana  Tomšů
1. 8. 2008 Podporují nekriticky Britské listy svrženého šéfa LFŠ Jiřího Králíka? Jan  Čulík
31. 7. 2008 Veit Helmer: Naděje pro inteligentní filmové diváky Hana  Tomšů
30. 7. 2008 Opojné Jahodové víno Jan  Čulík
30. 7. 2008 Organizační diletantismus na letošní LFŠ Jan  Čulík
30. 7. 2008 Jiří Králík: Nechci vyvolávat konflikty Jiří  Králík
30. 7. 2008 Z ohledu na "neutuchající zájem" obnovujeme prodej akreditací   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2008 Americká ochrana životů a majetku v praxi Ladislav  Žák
27. 8. 2008 O jaký radar se vlastně jedná? Petr  Pokorný
26. 8. 2008 Špionážní družice USA sestřelena - otazníky zůstávají Stanislav  Kaucký
26. 8. 2008 NCADE: Systém k ničení balistických raket ve startové fázi Stanislav  Kaucký
25. 8. 2008 Paroubek: Jednat ještě neznamená dojednat Jiří  Paroubek
23. 8. 2008 Standa chce radar František  Řezáč
22. 8. 2008 Schválením amerického radaru "zůstaneme na Západě" Martin  Štumpf
22. 8. 2008 O americký ostnatý drát ještě ostnatější!! Milan  Kohout
22. 8. 2008 Jestliže se Čechům radar nelíbí, mohou přece Topolánka vyhnat z funkce   
22. 8. 2008 Proč se ČR chová schizofrenně? Jindřich  Pilař

Český film RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2008 Brabcův Máj je opravdu špatný film Jan  Čulík
1. 9. 2008 Štefan Švec: Kouteckého Občan Havel je dobrý film Jan  Čulík
2. 8. 2008 Tenkrát I: Robert Sedláček a jeho pokus zmapovat po deseti letech pád komunismu Jan  Čulík
2. 8. 2008 Jak dnes prezentovat politický útlak za stalinismu Jan  Čulík
30. 7. 2008 Občan Havel: Kouteckého nasládlá propaganda, kterou měla naštěstí rozum odmítnout i Česká televize Jan  Čulík
28. 7. 2008 Překvapivě kvalitní filmy Pavla Kohouta Jan  Čulík
28. 7. 2008 Děs a bezstarostnost poúnorové doby Hana  Tomšů
28. 7. 2008 Znovu o filmu Sedm zabitých Tereza  Chrástová
26. 7. 2008 Kohoutovy a Jasného Zářijové noci: pozoruhodně zralý a promyšlený film Jan  Čulík
9. 7. 2008 Karamazovi: Profesionální záznam divadelní inscenace Jan  Čulík