27. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 9. 2007

Podle ruských medií bývalý německý kancléř Gerhard Schröder považuje strategické partnerství mezi Německem a Ruskem za prospěšné pro obě země jak v politické, tak i v ekonomické, kulturní a v dalších oblastech a považuje za důležité působit na jejich další rozvoj. Prohlásil to na konferenci na ruském velvyslanectví v Berlíně, které se zúčastnili významní představitelé podnikatelských kruhů SRN.

27. 9. 2007

Parlament právě projednává třetí čtení novely vysílacího zákona, která by měla odblokovat přechod České republiky z analogového na digitální televizní vysílání. Přímý audiopřenos, vládní návrh zákona a stenozáznam diskuze lze sledovat na stránkách Parlamentu.

Na třicet větších či menších úprav - to je výsledek dosavadního projednávání tzv. digitální novely několika zákonů ve sněmovně. Když se všechny zanesou do původního textu, který do dolní komory parlamentu doputoval o prázdninách, rázem nezbývá z práce týmu kolem Zdeňka Zajíčka prakticky nic. V návrzích poslanců se ale vyskytují chybné, nebo přinejmenším sporné pasáže, které mohou způsobit problémy.

28. 9. 2007

Před pár dny proběhla ve Strašicích schůzka, na kterou si tamnější radnice pozvala paní ministryni Parkanovou a cca 200 starostů z Plzeňského i Středočeského kraje. Předsednictvím téhle monstrakce byl pověřen starosta Němčovic, pan Ferschmann. (Pozn.: Němčovice u Berounky mají s Brdami společného asi tolik, co třeba Kolín s Krkonošemi.) K téhle funkci byl kvalifikován patrně pro svůj důsledný proradarový postoj. To vzápětí prokázal, když se v Rokycanském deníku nechal slyšet, že ve Strašicích se sejde "mlčící většina", která proti americkému radaru nic nemá. Dost možná, že i díky tomu nakonec dorazilo do Strašic jen kolem padesátky starostů. Překvapením nebyl konec. Pan Ferschmann se vyzbrojil žlutými a červenými kartami a zvoncem a strašická radnice, ústy svého starosty a místostarosty sdělila přítomným, že novináři nebudou moci být jednání přítomni. Rozpor s informací, uvedenou na pozvánce, kde se tvrdilo, že je zajištěna účast novinářů, pan místostarosta neviděl. Mazaně vysvětlil, že účast novinářů ještě neznamená jejich fyzickou účast na celém jednání a že je to sice možná slovíčkaření, ale že to bude takhle a basta. Pan starosta Hahner se zmínil, že je to na přání ministerstva obrany, které se v té věci obtěžovalo hned pěti telefonáty.

28. 9. 2007

Jan Beránek, čerstvý absolvent Pedagogické fakulty UK v Praze, ve svém článku "Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí" publikovaném v Britských listech z 10. září 2007 shrnul své výtky na adresu PF UK do několika bodů: a) Výuka na fakultě je ve většině předmětů zcela odtržená od reality, tj. od praxe výuky na základních a středních školách. b) Celá výuková praxe na fakultě je minimální (2 týdny na ZŠ, 2 týdny na SŠ), přičemž student nemá možnost postupovat relativně samostatně; očekává se, že bude pouze kopírovat výuku dozorujících učitelek. Jiný postup je hodnocen jako chybný. c) Jakákoli kritika postupů učitelů je neuplatnitelná a je sankciována. Problém je, že řada učitelek a učitelů působících na fakultě výukovou praxí na ZŠ a SŠ buď vůbec neprošla, nebo na ní zkrachovala. Mohou být takoví učitelé vzorem?

Svatý Václav a jeho matka, svatá Ludmila
30. 9. 2007

VIRTUÁLNÍ BOHOSLUŽBA NEJEN PRO KANDIDÁTY NA PREZIDENTA

Biblický text: Žalm 72

Svatý Václave, vévodo české země,
kníže náš, pros za nás Boha, svatého Ducha!
Kriste, eleison.

Ty jsi dědic české země, rozpomeň se na své plémě,
nedej zahynouti nám ni budoucím, svatý Václave!
Kriste, eleison.

Pomoci my tvé žádáme, smiluj se nad námi,
utěš smutné, zažeň vše zlé, svatý Václave!
Kriste, eleison.

Po osmé jsme si připomínali Den české státnosti, jímž v roce 2000 parlament ustanovil svátek svatého Václava svátkem státním. Opět s rozpaky, bez velikého zájmu většiny lidí, s okázalou distancí celé řady předních politiků země. Co je to vlastně za svátek a kdo to byl svatý Václav?

28. 9. 2007

A tak jsem začal žít v Praze. Sice jako student, sice v bytě s dvěma spolubydlícími a ne sám (co se koleje týče, ta pro mě bohužel -- navzdory exkluzivním cenám -- nepřipadá v úvahu jednak pro veliké množství lidí, které se na ní nachází, jednak pro s tím související prostředí, které na rozdíl od zábavy tvůrčí práci zdaleka nepřeje), sice na snad asi nejzapadlejším místě hlavního města, zato však velmi pěkném, přímo u lesa, daleko od mé rodné Ostravy, kde jsem strávil krásných 19 let, občas s hořkým, až kyselým nádechem, možná ovlivněným vzduchem ocelového Mittalu. Díky úžasné rychlo-pomalé nejmenované vlajkové lodi jednoho nejmenovaného (zatím) státního podniku jsem ale doma zpátky za vskutku luxusní 3 hodiny a 9 minut, které mohu při troše štěstí trávit s několika málo -- a nutno říci, že příjemnými -- lidmi z námi nedávno opuštěného gymnázia, kteří také šli -- oproti většině bývalého osazenstva tohoto váženého institutu, která prchla zpravidla do Brna -- zkusit štěstí do centra veškerého dění ve střední Evropě, tedy Prahy.

28. 9. 2007

"Je to žena, středopravicového myšlení, která by mohla být přijatelná i pro některé poslance a senátory ODS, kteří s Klausem nejsou zcela spokojeni,"

Místopředseda ČSSD Zdeněk Škromach k "zlehčení" hledání protikandidátky prezidenta Klause v osobě Petry Buzkové ZDE

29. 9. 2007

LN: Podle psychologů má na krizi rodiny značný podíl skutečnost, že dnes máme mnohem větší možnosti se realizovat, v důsledku toho se mění mužské a ženské role. Jak vy vnímáte tyto role?

Lucie Talmanová: Můj názor na tohle se k mému velkému překvapení nesmírně vyvíjí. Nejsem člověk, který by si ve dvaceti letech stanovil nějaké dogma a pak už nebyl ochoten z něj ustoupit. Víte, my se tváříme jako moderní společnost a na druhou stranu žijeme v devatenáctém století.

27. 9. 2007

Udělal jsem si průzkum....a 129 % občanů je proti radaru

"Proti výstavbě radaru se podle zářijového průzkumu STEM staví 49 procent lidí. Polovina dotázaných je ochotna svůj názor změnit, když bude o základně mít více informací či argumentů. Jen 24 procent lidí má pocit, že toho o základně ví dost. Výzkum si nechal vypracovat vládní koordinátor pro radar Tomáš Klvaňa."

Tolik tisk, tolik pan vládní mluvčí.

Něco tu páchne.

Aha, zapomněl jsem. Chci-li se dozvědět, jak vypadá názor lidí, nesmím si průzkum objednávat sám. Výsledky by mohly být štuckrkloflové a nikdo by mi to nevěřil.

27. 9. 2007

Ředitel společnosti British American Tobacco pro firemní a právní záležitosti Tomáš Klvaňa, toho času zaměstnán vládou České republiky jako koordinátor komunikace programu protiraketové obrany, zadal Středisku empirických výzkumů (STEM) provedení průzkumu veřejného mínění, který měl zjistit, jak občané ČR pohlížejí na plánovaný radar americké Národní protiraketové obrany.

Výsledky průzkumu byly již ve středu 26. září srozumitelně artikulovány většinou českých internetových serverů. Tak např. zpravodajský server ČTK ceskenoviny.cz informoval o průzkumu zprávou s názvem Podíl odpůrců radaru poklesl. Na serveru aktualne.cz nesl obdobný článek titul Proti radaru je poprvé méně než polovina obyvatel; podobně na webových stránkách kanálu ČT24 České televize: STEM: Podíl odpůrců radaru poklesl. Odpovídají však tyto titulky realitě?

27. 9. 2007

Debata o americké protiraketové obraně v Ostravě

"Jak říkali staří Římané: chceš-li mír, připravuj válku!" Těmito slovy zahájil Dny NATO 15. 9. 07 primátor Ostravy Petr Kajnar. O dva dny později se v Ostravě uskutečnila debata na téma stavby prvků americké protiraketové obrany v České republice. Pod záštitou hejtmana Moravskoslezského kraje se konala v budově bývalého kina Vesmír, které nyní slouží jako aula Vysoké školy báňské; rektor byl také přítomen. Dle slov koordinátora vládní komunikace programu protiraketové obrany (a současně také ředitele společnosti British American Tobacco pro firemní a právní záležitosti) Tomáše Klvani, přijeli o tématu "informovat, nikoliv přesvědčovat" následující lidé: gen. Ing. Jiří Šedivý, který hovořil zejména o současných a budoucích hrozbách vůči NATO, MUDr. Peter Bednarčík, jeden z autorů zprávy, která odmítla obavy z nebezpečnosti XBR radaru na zdraví obyvatel, a v neposlední řadě také RNDr. Jiří Grygar, který se zmínil o působení spolku Sysifos, a zaníceně se věnoval tématu "technofobie", vraceje se až k vynálezu hromosvodu a zejména tomu, jaký strach dokázal mezi vesničany 18. století vyvolat.

27. 9. 2007

Česká Strana zelených, která má v posledním roce blíže spíš ke svým lotyšským než západoevropským partnerům, se drží vládních postů dál jako klíště. A hledá náhradu za Danu Kuchtovou do čela ministerstva školství, přičemž mezi zvažovanými nástupci údajně poletuje i jméno Jiřího Zlatušky.

Tohoto brněnského senátora za Liberální reformní stranu lze Bursíkovu vedení Strany zelených jen doporučit. Zlatuška je protržní neoliberál, od ODS se liší jen větší vstřícností k Evropské unii, vystupuje proti korupci a klientelismu. Ale hlavně -- je otevřeným zastáncem školného. Vedení a poslanci Strany zelených už s takovým ministrem školství nebudou muset hledat nenápadné cesty, jak nepřímo vycouvat z předvolebních slibů o bezplatném školství pomocí "půjček" a "odloženého školného", jak tomu bylo za Kuchtové, a dokážou to naservírovat přímo.

27. 9. 2007

Jsem poněkud otrávený z toho kam se snaží naše noviny, rozhlas a televize zavést diskuzi o radaru, píše Jiří Havlačka.

Jsem rád, že jsme členy Unie a NATO. Nepovažuji za žádoucí, aby se k tomu ještě přidávala nějaká americká základna na našem území. Jsem rád, že odtud vypadl Sovětský svaz a jeho armáda, která tu čtyřicet let držela stranu a vládu u moci. Nechápu jak může někdo zase chtít další cizí vojáky na našem území. (Leda že by zase držela nějakou stranu a vládu čtyřicet let u moci.) Vůbec mně nezajímá, zda je radar zdraví prospěšný, nebo naopak. Vůbec nepotřebuji žádné povzbudivé informace o jeho prospěšnosti. Prostě ho nechci a je mi jedno jaký dopad bude mít na životní prostředí, TV provoz, rušení mobilních telefonů, růst hub atp. Myslím si, že tím jak se debata o radaru prezentuje, jde jenom o to, že vlastně všichni radar chceme, jenom někteří o tom ještě nevíme, protože nám chybí informace. Mně rozhodně žádné informace nechybí.

27. 9. 2007

Vzácní přátelé, zvu vás spolu s nakladatelstvím Mladá Fronta na křest mého románu Siromacha v úterý 2. října 2007 v 16.30 v Domě Knihy Kanzelsberger na Václavském náměstí (dole vedle Bati). Kmotříčky a sudičkami jsou Jiřina Jirásková, prof. MUDr. Jaroslav Blahoš, Jiří Šalamoun a Lubomír Brabec, který přijde s kytarou. Zveme na skleničku vína. Těším se!

Román Alexandra Koenigsmarka Siromacha vycházel na pokračování v Britských listech ZDE

27. 9. 2007

Šéf katolické církve v Mozambiku sdělil BBC, že je přesvědčen, že některé prezervativy, vyráběné v Evropě, jsou záměrně napouštěny virem HIV. Arcibiskup Francisco Chimoion z Maputa také tvrdil, že některé retrovirální léky jsou také záměrně napuštěny virem HIV, "aby se rychle Afričané zlikvidovali". Katolická církev oficiálně zakazuje užívání kondomů. Doporučuje věrnost v manželství, anebo sexuální abstinenci. V Mozambiku je nakaženo virem HIV asi 16 procent z tamějších 19 milionů obyvatel. Denně je nově nakaženo dalších 500 osob. Kondomy chrání před šířením infekce HIV. Asi 17,5 procent Mozambičanů jsou katolíci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 9. 2007

Bill O'Reilly, jeden z hlavních komentátorů extremně pravicové televizní stanice Ruperta Murdocha Fox News, se stal terčem veřejné kontroverze, když ve svém rozhlasovém programu vyjádřil překvapení, že slavná restaurace Sylvia's v Harlemu je stejně dobrá jako jakákoliv restaurace bělošská. O'Reilly tam byl na večeři s reverendem Al Sharptonem, černošským kazatelem a politikem.

Bill O'Reilly se vyjádřil, že "byl nesmírně překvapen, že vlastně nebyl žádný rozdíl mezi restaurací Sylvia's a jakoukoliv jinou restaurací v New Yorku. Chci říct, bylo to úplně stejné, přestože ji vedou černoši. Lidi tam seděli, objednávali a bavili se. Nedocházelo k žádnému šílení."

27. 9. 2007

Rada bezpečnosti OSN apelovala na vládnoucí vojenskou juntu v Barmě, aby se uprostřed zhoršující politické krize chovala umírněně. Požadovala také, aby barmští generálově dovolili vstup do země zvláštnímu vyslanci OSN. Barmské úřady ve středu potvrdily, že jedna osoba zahynula, když policie použila střelby a slzného plynu proti demonstrantům za demokracii v Rangúnu. Americký prezident George Bush oznámil posílení hospodářských sankcí proti Barmě, avšak čínský velvyslanec u OSN Wang Guangya, uvedl, že sankce proti barmským vojenským vládcům by nebyly "konstruktivní". Čína a Rusko argumentují, že situace v Barmě je čistě vnitřní záležitostí a v lednu vetovaly rezoluci OSN, kritickou vůči vojenské juntě v Barmě. Odborníci konstatují, že Čína, trvalý člen Rady bezpečnosti OSN a významný dovozce energie z Barmy, použije svého velkého vlivu v zemi za scénou, aby přiměla barmské vládce k umírněnosti.

Analytikové se obávají opakování masakru z r. 1988, kdy armáda začala střílet na demonstranty a usmrtila tisíce lidí.

Podrobnosti v angličtině ZDE

27. 9. 2007

Viděl jsem na internetu, jak se někteří čeští politici hrnou do pořádání olympijských her. Také vím, jak Montreal splácel dluhy za olympijské hry celých 30 let! píše z Kanady Miloš Kaláb. Olympijské hry v Montrealu r. 1976 byly finanční katastrofou, které umístily břemeno dluhu na obyvatele Kanady a Quebeku na dlouhá desetiletí.

Takto o tomto problému píše wikipedia:

27. 9. 2007

Portrét/výročí

Život a smrt české herečky Anny Sedláčkové (1887-1967) psaly múzy, které měly smysl pro detail i repetici. K jejímu životu patřily skandály i společenské aféry. Slavná herečka, známá prostě jako Andula, se narodila 29. září 1887, zemřela o 80 let později 24. listopadu 1967.

Její bustu byste marně hledali: nenajdete ji ani v Národním, ani ve Vinohradském divadle. Přesto to byla právě ona, která ve 20. a 30. letech 20. století plnila pokladny obou pražských divadel. Ve vrcholném období hostovala: publikum chodilo "na Andulu" a na hry, které si vybírala. Vytvořila vlastní styl a strategii: neváhala vyvolat skandál a byla připravena se soudit před celým národem.

Andula Sedláčková, jejíž jméno dnes čerstvým maturantům nic neřekne, byla první velkou českou divadelní hvězdou: muži ji milovali, ženy se jí chtěly podobat. Konkurentky při jejích vystoupeních nenávistně skřípaly zuby...

27. 9. 2007

V politické publicistice týkající se popisu současné české reality, je pojem podnikání velmi často užíván jako prostředek ideologizované argumentace. Zajímá mne, kde leží skutečné základy tohoto pojetí.

Určitá skupina publicistů i politicky aktivních lidí veřejně se projevujících v českém kyberprostoru, často vytýká svým oponentům, že slovo podnikání v nich vyvolává negativní emoce až po jeho totální negativní hodnocení. Takovýto názor jsem zaznamenal několikrát i v textech vyvěšených v Britských listech. Což mně přimělo k několika následujícím poznámkám.

27. 9. 2007

tisková zpráva Greenpeace

President Václav Klaus zjevně nezná programové prohlášení současné české vlády a neví, jak její členové hlasují v orgánech EU. Nebo tyto skutečnosti zná, ale veřejně o nich lže. Klaus totiž podle ČTK prohlásil, že vláda ČR údajně nemá "definitivní" stanovisko ke globálnímu oteplování a zdráhá se přijmout snižování emisí a zvyšování podílu obnovitelných zdrojů. Vláda má však ve skutečnosti ochranu klimatu a rozvoj obnovitelných zdrojů vetknuty přímo ve svém programovém prohlášení. Její členové včetně premiéra navíc letos opakovaně v orgánech EU podpořili návrh na závazné snížení evropských emisí skleníkových plynů o 30 % d roku 2020.

27. 9. 2007

Před několika dny vyhlásila izraelská vláda Gazu za "nepřátelskou entitu", což v reálu znamená, že Pásmo bylo odříznuto od již tak nedostatečných dodávek potravin, pitné a užitkové vody, elektřiny a paliva. Rozhodnutí bylo okamžitě schváleno šéfkou americké diplomacie Riceovou. Gaza trpí pod hospodářskými sankcemi od počátku minulého roku, kdy v palestinských volbách zvítězilo hnutí Hamas. Životní podmínky 1.5 milionu obyvatel se před zraky mlčícího mezinárodního společenství značně vyhrotily a krize je opravdu alarmující.

27. 9. 2007

Titulní strana newyorského listu Daily News se v pondělí skvěla titulkem "Ďábel přistál". Americký tisk uvítal prezidenta Íránu Mahmúda Ahmadínedžáda, který se přijel zúčastnit Valného shromáždění OSN. Nepříliš vřelé přijetí. Ale není se co divit, vždyť Ahmadínedžád je muž, který nejenže kritizuje zahraniční politiku USA, kam přijde, ale navíc si získal opovržení celého západního světa svým slavným výrokem o "vymazání Izraele z mapy". Co naplat, že nikdy nic takového neřekl.

Britské listy o falešnosti překladu výroku íránského prezidenta aktuálně psaly v článku "Irán: Kým sa pravda obuje, lož obehne pol sveta" ZDE

27. 9. 2007

Pokud bychom popírali rozsah zejména židovských obětí při holokaustu, budeme potrestáni -- a to dokonce podle speciálního zákona. Pokud však vláda ČR (naše vláda!) oficiálně popírá hrůzy a počet mrtvých v Iráku -- jejich počet je dnes už srovnatelný s počtem za 2. světové války - neděje se vůbec nic. Nikoho to nezajímá, nikoho to nevzrušuje. Zdá se, že není mrtvý jako mrtvý...

27. 9. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Že pro zločin neexistují hranice, to se ví, a taky, že má globalizace vliv na vznik různých mezinárodních mafiánských skupin. Že ale je globalizací ovlivněna i kriminální fantazie, to jsem zjistil, až když jsem ve Spiegelu Online četl o krádeži mědi v Číně...

27. 9. 2007

"Tak nám odvolali Duška, paní Müllerová." "Tak to je už jako v tom Sarajevu, ale tam šlo o život a tady naštěstí jen o funkci." "Ono to nebylo v Sarajevu, ale někde v zahraničí byl, když mu to odvážně oznámili." Tak nějak by mohl probíhat rozhovor mezi Švejkem a jeho hospodyní inspirovaný aktuálními událostmi. Jistě si všichni pamatujeme také ono legendární "Sedm kulí jako v Sarajevu". Dnes se většinou řeší situace s nepohodlným vladařem mírumilovněji, nicméně se označení Sarajevský atentát vžilo poměrně dobře.

Není to tak dávno, kdy si někteří druhové Václava Klause v době jeho zahraniční cesty odvážně dupli a vyzvali jej k odchodu z čela ODS. Dodnes se v souvislosti s touto akcí používá pojmenování inspirované onou historickou událostí. Nyní mi připadlo, jako bych to již někdy viděl (déja vu). Stejný rukopis či spíše trus (ptačí)?

27. 9. 2007

Málokdy je k vidění (a čtení) tak provokativní článek, jakým bezesporu je příspěvek Jana Bláhy Reforma státní šrajtofle". Prostým pohledem na strukturu státních financí lze jednoduše zjistit, že téměř každé hodnotící slovo zmíněného článku je pouhým vyjádřením vnitřního přesvědčení p. Bláhy a s fakty nemá vůbec nic společného.

Příjmy státního rozpočtu jsou z převážné části tvořeny příjmy z nepřímých daní (hlavně DPH), a tak úderné jádro příspěvku p. Bláhy postrádá jakýkoliv reálný podklad. Domnívám se, že by bylo vhodné zveřejnit státní rozpočet s neutrálním výkladem tak, aby bylo přehledně jasné, co je fakt a co je ideologická zaslepenost, míní Leopold Kyslinger.

27. 9. 2007

(Lehká delší legrace)

U nás v zemědělském družstvu na Vysočině byla před čase ohlášena návštěva ministra zemědělství. Už ani nevím, jak se jmenoval. Dnes se ministři střídají jako počasí. Dříve, když táhnul vítr z východu, tak vydrželo stejné počasí třeba týden, dva, někdy i tři. V zimě mrzlo, jako když praštělo. Dnes se střídá počasí tak rychle, že ráno máte třeba podzim, dopoledne jaro a odpoledne zimu. Vždyť to znáte. Člověk neví, co by si měl na sebe přes den obléci. Zvláště, když dělá na poli. Meteorologové to vysvětlují tím, že dnes vanou euro-atlantické větry a nikoliv pevninské, jako tomu bývalo dříve. My, burani a nevolníci, na vsi však dobře víme odkud ty větry pocházejí -- přece ze zadnice.

27. 9. 2007

Všichni to známe.

Člověk se jednoho dne probudí, reflexivně se podívá na displej svého mobilního telefonu, a nemůže uvěřit svým vyděšeným očím. Smsky, hýčkané týdny, měsíce, ba i roky, zaslané pro něj osobou mimořádného významu, zmizely....jsou prostě fuč. Pak je zoufalý.

Ach, ta technika. Jsme na ní závislí víc než ona na nás. Spoléháme se na virtuální komunikaci přes počítač, vyznáváme lásku přes smsky, důležité informace shromažďujeme na všelijakých discích. A jednoho dne to přijde.

26. 9. 2007

tisková zpráva

Podle informací uveřejněných dnes serverem Novinky.cz si nechala vláda ČR prostřednictvím svého zmocněnce vyhotovit z peněz daňových poplatníků průzkum veřejného mínění u soukromé společnosti STEM. Z uveřejněných výsledků průzkumu je zřejmé, že cílem jeho zadání vládou bylo vyvolat dojem, že odpor vůči umístění vojenské základně USA na území ČR klesá. Důkazem, že se tato snaha vládě vydařila, je i samotný článek serveru Novinky.cz, který v názvu uvádí, že polovina lidí je ochotná změnit na radar názor a jako první větu článku volí tvrzení, že proti radaru je 49% lidí, čímž se snaží implikovat, že oproti dřívějším 65% došlo k poklesu odporu.

26. 9. 2007

Případ studenta Andrewa Meyera mi připomenul velmi nepříjemný okamžik v mém vlastním životě, protože ve stejné místnosti na Univerzitě na Floridě, jsem i já byl zatčen a strávil jsem noc v americkém vězení (a kdyby neposlal můj otec kauci sedm tisíc dolarů, býval bych ve vězení strávil celý víkend). Došlo k tomu v roce 1991 a byl jsem potrestán za to, že jsem se zeptal, během takzvaného "radničního setkání" studentů, proč všichni, kteří tam hovoří, dřív, než začnou mluvit o válce v Perském zálivu, začínají slovy, které jsem já osobně považoval za cynická: "Podporujeme naše vojska, ale..."

26. 9. 2007

Tak jsem šel dnes dopoledne na "radniční fórum" s Johnem Kerrym, jehož cílem bylo přimět studenty, aby se registrovali k volbám. Vedu studentskou vládní organizaci jménem Chomp the Vote. Tak jsem šel na tu akci. Senátor Kerry vešel na pódium a přednesl řeč o Blízkém východu, o Iráku, o diplomacii a tak. Když skončil, univerzitní vyslanec mu položil několik předem připravených otázek. Jakmile to skončilo, senátor Kerry oznámil, že bude odpovídat na otázky od studentů. Na obou stranách uličky byly umístěny dva mikrofony. Jeden na mé straně a druhý na straně Andrewa Meyera. Senátor Kerry začal odpovídat na otázky studentů z obou částí publika. Pak bylo oznámeno, že odpoví už jen na několik posledních otázek. Vzhledem k tou, že Meyer i já jsme byli na konci fronty, nezdálo se pravděpodobné, že budou naše otázky zodpovězeny.

Tuto reakci studenta, přítomného při incidentu, nám zaslal Václav Žák.

26. 9. 2007

Nejsem jako on žurnalista, ale stejně cítím potřebu jemně pana Golga pokárat za jeho článek "Amerika: Policejní stát", kde napsal:

Student žurnalistiky Andrew Meyer byl zasažen elektrickou pistolí, protože položil ztrapňující otázky senátoru Johnu Kerrymu. Je jistě chvályhodné, že se zmínil o tomto závažném incidentu, nicméně tak učinil způsobem, jenž pomíjí pravou podstatu věci -- tj. onu "ztrapňující" otázku. Podle všeho nebyl pan Mayer "zpacifikován" za nevymáchanou hubu, ale za to ze tnul do živého, když se senátora Kerryho ptal: "In this book, it says five million votes were supressed. Didn't you want to be President?"

Přeloženo: "V této knize se říká, ze pět milionu hlasů (pro G. W. Bushe) bylo zfalšováno. Proč nechcete být prezident?"

26. 9. 2007

Největším "proviněním" Jana Kavana je to, že je živoucím příkladem levicově orientované osobnosti, ručí za své postoje celým svým životem a nenechá se mocensky korumpovat. V době, kdy vedl ministerstvo zahraničí, měla Česká republika relativně nezávislou zahraniční politiku. Je samozřejmě přirozené, že něco takového nemohlo uniknout lidem, kteří svých pozic v médiích i politice dosáhli kvůli pravému opaku -- nekonečné servilnosti, o jejíž správnosti se neustále vzájemně ujišťují.

25. 9. 2007

RESPEKT POTLAČIL PRÁVO NA ODPOVĚĎ

V Respektu 35 z 27.srpna 2007 vyšel článek "Velké loučení Jana Kavana", který je plný nepřesností i lží.

Toto dementi Jana Kavana v týdeníku Respekt nevyšlo.

25. 9. 2007

JAK TÝDEN ZKRESLUJE INFORMACE

Vážený pane šéfredaktore, Vzhledem k Vašemu úvodnímu slovu k číslu 10/2007 předpokládám, že se ztotožňujete s útokem Martina Fendrycha na mou osobu. Přesto si dovolím tímto dopisem požádat o právo reagovat na tři články, které v jednom čísle Týdne si mne vybraly za svůj terč. Vy sám tvrdíte, že jsem "mlžením a lhaním" získal od soudu verdikt, že jsem s StB nespolupracoval. To je závažné a lživé tvrzení, které byste měl podepřít aspoň nějakou ukázkou mého údajného mlžení a lhaní.

26. 9. 2007

Americký prezident, který včera vystoupil v OSN a požadoval "osvobozující misi", jejímž prostřednictvím by svět přinesl demokracii a lidská práva do diktatur, potřebuje při svých projevech tak trochu pomoc, píše britský deník Independent.

Zaměstnanci Bílého domu omylem zpřístupnili novinářům text Bushova projevu pro OSN, kde mu v závorkách napsali, jak se foneticky vyslovují různá jména zahraničních politiků a zemí. Z oficiální, pozdější verze tohoto projevu pro novináře byly tyto tahákové pomůcky už odstraněny.

Takže bylo v textu pro Bushe uvedeno, že jméno francouzského prezidenta se vyslovuje "sar-KO-zee", zimbabweského prezidenta zase "moo-GAH-bee". Hlavní město Zimbabwe se čte "hah-RAR-ray" a Venezuely "kah-RAH-kus". Kyrgyzstán se podle Bushových poradců vyslovuje "KEY-geez-stan" a Mauretánie "moor-EH-tain-ee-a".

Bohužel, Bushovi poradci neporadili s výslovností všech slov, a tak se Bushovi podařilo zmršit výslovnost názvu země Sierra Leone. Udělal z ní "Sýrii Leone" - což zjevně je člen "osy zla", poznamenává ironicky Independent.

Je to skutečně vhodný vedoucí představitel světové supervelmoci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

25. 9. 2007

Jen dva prstíčky si ohřejeme, Smolíčku, pacholíčku.....

Volně z ruského internetu

Koncem minulého týdne, tj. 19.-23. září 2007, byly završeny rozhovory mezi Američany a Čechy o výstavbě radaru.

V Praze koncem minulého týdne byly dovršeny české-americké rozhovory o podmínkách umístění -- vybudování protiradarové základny v Česku. Podle oficiální verze rozhovory byly úspěšné. Dle neoficiálních pramenů však, podle Hospodářských novin, se proslýchá, že v menší míře dva neméně vážné aspekty budoucí smlouvy o umístění základny zůstávají doposud spornými.

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous

Írán RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Je na programu útok na Írán? Immanuel  Wallerstein
19. 9. 2007 DEBKA: Írán nemá veké množství střel Shahhab-3   
18. 9. 2007 Schyluje se k válce s Íránem?   
18. 9. 2007 Směřujeme nezadržitelně k válce s Íránem, varuje OSN   
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
12. 9. 2007 Svět se změnil - 11.9.2001 Antonín  Hubený
7. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Nešíření jaderných zbraní aneb odpočívej v pokoji Immanuel  Wallerstein
6. 9. 2007 V předvečer útoku na Írán? Daniel  Veselý
31. 8. 2007 Bushův příští cíl: Írán Tomáš  Krček

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
22. 9. 2007 Najde se v ČRo 6 ještě více mluvčích? Určitě ano... Štěpán  Kotrba
12. 9. 2007 Spolkový ústavní soud podpořil platby veřejnoprávním sdělovacím prostředkům Richard  Seemann
11. 9. 2007 Ta sebedůvěřivá média! Miloš  Dokulil
11. 9. 2007 Bude znamenat Klausova porážka pád kabinetu? Štěpán  Kotrba
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
27. 9. 2007 Stokrát opakovaná lež se stává pravdou Tomáš  Gawron
24. 9. 2007 Další mystifikace ve zprávě vládní komise o radaru Jaroslav  BRDSKÝ
19. 9. 2007 Ministerstvo obrany se bojí diskusí o radaru - nemá argumenty Zdeněk  Štefek
19. 9. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
17. 9. 2007 Kurt Beck v Praze, Gerhard Schröder v Moskvě Richard  Seemann
14. 9. 2007 Memento radaru u města Skrunda v Lotyšsku Ivan  Sommer
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Schröder se s Putinem shodl na odporu k americkému radaru v Česku   
6. 9. 2007 MAKS 2007 - Symbol ruských ambicí Jiří  Csermelyi
4. 9. 2007 Rusko si klade podmínky pro jednání s USA   
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
23. 8. 2007 Co znamenají "Medvědi" na obloze? Jaroslav  Kuba
8. 8. 2007 Rusko na pranýři Oskar  Krejčí
8. 8. 2007 Rusko začíná sériovou výrobu nejmodernějších střel pro jaderné ponorky Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Rusko instalovalo protiraketový a protiletadlový systém S-400 Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
17. 9. 2007 EU: Namísto radaru v Brdech plynovod z Íránu Štěpán  Kotrba
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   

Čína RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2007 Stredoázijské energetické lišiactvo Peter  Stupavský
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2007 Senzitivní téma, anebo jen (navíc?) prestiž v sázce?! Miloš  Dokulil
19. 9. 2007 Záporné následky globálního oteplování pocítí už naše generace   
10. 8. 2007 Britský meteorologický úřad předpovídá nejprve klid, pak rekordní teploty   
7. 8. 2007 Soudce částečně zakázal ekologické protesty proti letecké dopravě   
2. 8. 2007 Hnědé mraky z Asie oteplují planetu   
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2007 Módní přehlídka Emil  Bok
25. 9. 2007 Zarůstáš Kateřina  Komorádová
24. 9. 2007 Jan  Skácel
21. 9. 2007 V hodině studeného slunce se mi zdá Inka  Machulková
12. 9. 2007 O posledních věcech Miroslav  Florian
11. 9. 2007 Přítomnost Milena  Fucimanová
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
24. 9. 2007 Okupace Iráku: Přes milion mrtvých Jakub  Rolčík
15. 9. 2007 Irak -- bez stratégie Radovan  Geist
12. 9. 2007 Válka proti terorismu: stala se již lidská práva přežitkem ? Jaroslav  Kuba
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona