11. 1. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
11. 1. 2007

Konzervativci uvažují o plánu, podle něhož by požadovali zpřísnění nového Zákona o podnebných změnách, který má být vbrzku zveřejněn. Britská vláda v něm plánuje snížení emisí uhlíku do roku 2050 o 60 procent. Analýza britské Konzervativní strany podporuje snížení emisí uhlíku do té doby o 80 procent a konzervativci zřejmě budou hlasovat v parlamentě pro zpřísnění tohoto zákona.

Labourističtí ministři obávají, že by se tak konzervativci dostali do ofenzívy. Bojí se také, že mnoho labouristických a liberálnědemokratických poslanců takové zpřísnění navrhovaného zákona podpoří a budou hlasovat proti vládě. Konzervativci však dosud neučinili v této věci rozhodnutí.

Předběžná zpráva Konzervativní strany zdůrazňuje, že by se Británie neměla vzdát pokusu omezit vzrůst průměrné teploty o 2 stupně, i když Sir David King, vládní poradce pro vědecké otázky, upozorňuje že limit 3 stupňů je realističtější. Britští konzervativci upozorňují, že dojde-li k vzrůstu teploty o 3 stupně, ohrozí to hladem dalších 400 milionů osob.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Josef Kroutvor

Co si o tom všem myslet? Slova jsou slova a zvyk je zvyk. Krásné myšlenky jsou jen myšlenky. Život je utržené kolečko od trakaře! Nebo co?
Pokus o definici

Báseň je nepříjemná věc, kamínek v botě, smítko v oku. Báseň je zvláštní pocit, tikot ztracených hodinek ve vysoké trávě. Báseň je nedorozumění s autorem, které nestojí za řeč. Báseň je to či ono. Báseň je náhoda, malá nehoda, ztráta předmětu či nečekaný nález. Nikdy ne dobrý nápad! Báseň je událost, epizoda. Žádná představa! Nikdy ne básnická iluze!

ze sbírky Pouštění papírových draků, BB art, Praha 2002 vybral Tomáš Fürstenzeller

11. 1. 2007

Evropská komise naléhá na své členy, aby se připojili k bezprecedentní společné energetické politice. Zveřejnila plán, jehož cílem je diverzifikovat energetické zdroje Evropské unie.

Šéf komuse José Manuel Barroso uvedl, že nastal čas pro "postindustriální revoluci".V jejím důsledku mají být do roku 2020 sníženy emise skleníkových plynů o dvacet procent.

A-kontra 4/2006
11. 1. 2007

Sedmdesátka nedisidenta a neprezidenta

Pavel Černý

Letos nás média krom mnohého jiného obdařila i oslavami sedmdesátých narozenin Václava Havla. Příběhů bylo na rozdávání -- podle osobní nátury jsme se mohli pokochat Havlem spisovatelem, Havlem politikem, Havlem disidentem, Havlem prezidentem, Havlem svůdcem žen, Havlem vzorným manželem. Silnější povahy měly na výběr mezi Havlem mírotvůrcem a Havlem stoupencem válek. Vzpomínal se inzerát zveřejněný k Havlovým narozeninám roku 1989. A dostalo se tak trochu i na Havlovy myšlenky a jejich kořeny...

11. 1. 2007

Ministr zahraničí Karel Schwarzenberg prohlásil v rozhovoru na Radiožurnálu, že ačkoliv je proti trestu smrti obecně, dokáže pochopit akt pomsty vykonaný na Saddámu Husajnovi během jeho popravy. Přirovnal tuto skutečnost ke vzpomínce na konec druhé světové války, kdy se celá společnost radovala při sledování záznamů z popravy nacisty K.H. Franka. Je to přirovnání hrubě zjednodušující, stejně jako všechna přirovnání mediálního formátu.

11. 1. 2007

Nomádi ubytovaní v městě nechápou mnoho-článkový řetěz úplatně poskytovaných životních a sociálních potřeb, který je zde zaveden. Jejich nazírání na svět je jednoduché či primitivní. Není tím však řečeno, že je špatné nebo, že oni jsou špatní. Možná je tomu někdy naopak.

11. 1. 2007

Svět je nekonečnou sérií nahodilých možností. S tím nehnou ani porevoluční škrholové. O čem asi mohli přemýšlet v dnešním prosinci za přítomnosti pražského biskupa lidé při poslechu zvonů na boží hod vánoční v Praze, co jim běželo v hlavách, když spustil Jan Křtitel, Svatý Václav a Matka Tereza; jo, i zvony mají mužskou převahu. Boží intervence (Máří Magdaléna by mohla vyprávět) se nedostavuje. Osvobodit se z vlastních pout je marné. A potřeba zázraku se rovná kruté náhodě, a tak si vyznavači nízkých myšlenek mnou ruce. Tradiční keltské žehnání vysílá poselství: Přeji ti hluboký mír na běžící vlně/ Přeji ti hluboký mír na vanoucím větru/ Přeji ti hluboký mír na tiché zemi/ Přeji ti hluboký mír zářivých hvězd/ Přeji ti hluboký mír v laskavé noci/ Měsíc a hvězdy ať na tebe vrhají svou léčivou zář/ Přeji ti hluboký mír/.

11. 1. 2007

Umožňuje vznik života, tvorí skoro 70% zemského povrchu a sme od nej úplne závislí. Áno, reč je o vode.. Prostý človek z rozvinutej krajiny si ani nedokáže predstaviť nedostatok tejto pre nás veľmi dôležitej zlúčeniny. Voda patrí medzi nevyčerpateľné zdroje biosféry a zároveň sa začína považovať za kľúčovú surovinu budúcnosti. Dôvod je jednoduchý a o to ťažšie sú riešenia problémov, ktoré nedostatok kvalitnej vody vytvára. Svet zažil nespočetné množstvo či už väčších alebo menších konfliktov. V drvivej väčšine prípadov bol dôvodom boj o suroviny. Od zlata, uhlia, ropy a drahých kameňov až po bežnejšie ako napríklad jedlo či voda. Bežný občan prežije bez diamantov, ale určite nie bez vody, a práve preto považujem konflikty o vodu za najzákernejšie. Nie každý mal také šťastie ako my a narodil sa v Európe, ktorá je bohatá na zrážky. Ľudia z Blízkeho východu a najmä Afričania vedia, o čom hovorím. Neustále sú svedkami utláčania, ktoré je zjednodušene povedané o konflikte medzi ľuďmi, ktorí sa potrebujú napiť a osobou, ktorá má moc pustiť prepotrebnú vodu z kohútika.

11. 1. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Nejlepší vzdělání je nutné, aby mohla být německá ekonomika úspěšná také v budoucnosti. Vysokou úroveň platů ve srovnání s jinými zeměmi lze udržet pouze za předpokladu, že budou věda, vývoj a výroba ve zemi na špičce ve světovém měřítku. A na to je nutné, aby mladé lidé studovali, studovali a studovali, rychle a úspěšně.

To ví každý, dokonce i politikové už zjistili, že se musí dbát už ve školkách na to, aby mělo každé dítě možnost rozvíjet své nadání. A samozřejmě o to víc pak ve škole a na univerzitě. A to nejen kluci, ale také holky. Ve všech možných oborech.

11. 1. 2007

V červnovém čísle amerického časopisu Armed Forces Journal byl uveřejněn článek pod názvem ,,Blood borders: How a better Middle East would look", jehož autorem je Ralph Peters, specialista ve vyhodnocování strategie válek budoucnosti, autor několika knih a řady studií.

Peters má zato, že pouze podle jeho plánu je možné ukončit letité problémy, stabilizovat nebezpečnou oblast a především likvidovat terorismus, zavést (mezi muslimy tolik vytouženou) demokracii (tu západní samosebou) a zabezpečit Západu naftu. Tomu poslednímu věříme bezvýhradně.

11. 1. 2007

Dramatický rast globálnych hrozieb, ktoré zasahujú civilizáciu v jej existenčnej podstate, skôr či neskôr prinúti ľudstvo zásadným spôsobom zmeniť paradigmu svojho rozvoja.

Z týchto problémov sa nedostaneme pomocou nejakého nového politického či ekonomického programu. Od objavenia sa prvých náznakov blížiacej sa krízy je jasné, že tieto trendy sú dôsledkom hlbokého podcenenia hodnotových otázok éry globalizácie. Dejiny ukazujú, že každá civilizácia sa ocitá pred zánikom práve vtedy, keď stratí istý nepísaný konsenzus o tom, čo sa môže a čo nie, keď sa človek domnieva, že čo mu prospieva, je dovolené.

11. 1. 2007

Kazašský prezident Nursultan Nazarbajev dal na nedávnom Zhromaždení národov Kazachstanu jasný pokyn. Jeho krajina musí prejsť z azbuky na latinku. V Strednej Ázii, kde je latinka už povinná v Uzbekistane a Turkmenistane, tak nastane kvalitatívne nová situácia.

Takáto zmena je výrazným zásahom do života tej-ktorej spoločnosti. Len v Uzbekistane bola v prvej polovici 20. storočia v priebehu dvanástich rokov arabčina nahradená uzbečtinou podľa vzoru latinky a následne uzbečtinou písanou v azbuke. Abeceda umelo vytvorená z latinky bola ťažko využiteľná v prostredí starej turkojazyčnej kultúry.

11. 1. 2007

DOKUMENT

Česká odpůrkyně atomu a designovaná ministryně Kuchtová v exkluzivním interview pro rakouský deník Neues Volksblatt 8. 1. 2007, který podle jejího vyjádření v českém tisku rakouští novináři překroutili. 9. 1. 2007 zveřejnil stejný rozhovor s Danou Kuchtovou i pasovský deník PNP.

Dana Kuchtová není v Horních Rakousích žádnou neznámou. Jako předsedkyně "Jihočeských matek proti jadernému nebezpečí" nesla po léta prapor odpůrců atomu v jižních Čechách. Nyní stojí vicestarostka z Krumlova před vrcholem své kariéry: stane se jako ministryně školství zástupcem Zelených v nové vládě Mirka Topolánka.

11. 1. 2007

"Co je naší základní vadou: žijeme den ze dne! Naše politika nesahá dále než od případu k případu, nanejvýše že tu onde v nějakém úvodním článku si vzpomeneme na svoje kardinální potřeby, že formulujeme svá přání, jejichžto splnění by po našem soudu nás plně uspokojilo..."

Tolik slova českoněmeckého filozofa Huberta Gorgona Schauera. Jeho kritická zkoumání smyslu národní existence Čechů vedle Němců jsou sice z devatenáctého století, ale marná sláva, po jmenování konglomerátního spolku tří ideově odlišných stran docházejí nové aktualizace. Významnost aktu, který se tentokrát v médiích obešel bez setrvačného přídomku slavnostní, zvýraznil strohý prezidentův projev spíše znepokojivého obsahu ("potřebujeme pevnou vládu"). Hradní pán byl při vyrovnávání účtů s "valašsky" zatvrzelým předákem ODS důsledný, jelikož řečenému úkonu se šampaňským předcházela prohlášení, jimiž jasně zhodnotil staronové politické otcovství předsedy vlády.

11. 1. 2007

Vážený pane Čulíku, tohle snad nemyslíte vážně, píše Karel Stehlík.

Při jednání mezi koalicí a zástupci ČSSD bylo absolutně nechutné, co předvedli sociální demokraté. Zástupci koalice přišli s nabídkou tolerance jejich vlády, řekli, proč by ČSSD měla tolerovat vznik jejich vlády a čekali tedy jasnou odpověď ze strany ČSSD.

Jenže Paroubek se nepřišel dohodnou, ani diskutovat, žádná nabídka ho nezajímala. On si přizval kamery všech televizí (bez vědomí koalice) a před "celým národem" chtěl zkritizovat program koalice, jak je nesociální, jak je špatný a jak ho nemůžou podpořit. Jednání sociálních demokratů bylo zcela předem připravené a podpásové. Prostě to měl být od Paroubka politický a hlavně mediální tah, kterým se chtěl zalíbit občanům.

Jsem smutný, že to nekritizujete a jen děláte ČSSD reklamu tím směšným tzv. Desaterem programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády.

To, co včera předvedla v přímém přenosu ČSSD nemá obdoby. Zástupci koalice se nestačili divit.

11. 1. 2007

Pane Stehlíku, to snad nemyslíte vážně. Ve svém dopise panu Čulíkovi opakujete jen to, co spustila všechna média sympatizující s pravicovou koalicí, nic originálního. Zajímalo by mě, kdo to režíruje, když všechna média dokonce používají téměř stejnou formulaci. Podívejte se na to z druhé strany, míní Josef Mezihorák.

11. 1. 2007

Dobrý den, velmi bych redakci Britských listů prosil o to, aby uveřenila moje jméno, jako alespoň jednoho voliče, který není nejen ve "vrstvě tunelářů a podvodníků", ani nedoufá, že se jím stane a není naprogramován pravicovou propagandou, jak píše Josef Mezihorák v článku "Nechutné a tragické", upozorňuje Martin Prokeš. Existuje ještě jedna skupina - lidé, kteří program přečetli a zcela svéprávně se pro něj rozhodli, a kteří patří do úplně obyčejného průměru jako já. Víte, nejsem sice spolu s většinou lidí členem klubu Chytrých geniálních světoborců, ale přesto se dovedu rozmyslet sám, pro kterou politickou sílu budu hlasovat a cítím se poněkud uražen, pokud mě někdo takto v jedné větě pošle do několika nelichotivých škatulek.

11. 1. 2007

Dovoluji si reagovat na článek "Nedělejte reklamu ČSSD" od Karla Stehlíka. nemyslím si, že zveřejnění "desatera" je reklamou, píše Oldřich Palička. Rozhořčení pisatele nesdílím, protože se v podstatě jednalo o divadlo, a tak je lze hodnotit co do výkonu a ne obsahu. Dle mého názoru to byla nejhorší šmíra.

Z článku lze snadno dovodit politickou příslušnost pisatele, proto si dovolím jeho výlevy doplnit o to, co bylo na celém představení podstatné pro mne.

Totiž veřejná nabídka lukrativních míst panem Topolánkem. Z jeho úst jsem slyšel, že za toleranci jeho vlády dostane ČSSD místa ve správních radách ve státních a polostátních podnicích - přeloženo pro neznalé politické mluvy, dostanou "výnosná koryta". Pan Topolánek se usmíval, a tak zcela veřejně dal signál těm váhavým, co je v případě podpory nebo i tolerance dostali. Už se těším na hlasování o důvěře vládě.

11. 1. 2007

Nesnížit zaměstnanecké jistoty a stabilitu podnikatelského prostředí

  • Nesnižovat vyměřovací základ pro sociální a zdravotní pojištění OSVČ na původních 35 %.
  • V novém zákoníku práce opravit pouze zjevné chyby, na nichž se shodnou jednak zaměstnanci se zaměstnavateli a jednak vláda s opozicí.
  • Neprivatizovat Českou poštu a České dráhy, ČEZ privatizovat pouze za předpokladu, že nezávislá analýza ukáže výhodnost pro spotřebitele elektřiny a stát a že příjem bude použit výhradně na realizaci důchodové reformy.
10. 1. 2007

ANALÝZA BEZPEČNOSTNÍHO PROSTŘEDÍ

"Žádná raketa není mírová" sdělovala nám kdysi studie Charty 77 v dobré víře po svém mírovém poslání. Jako vždy, ani toto kategorické tvrzení se nezakládá zcela na pravdě.

Probíhá vesmírný výzkum. Mimo něj rakety udělaly užitečný průlom i do světové komunikace. Mají však i podstatnou vojenskou funkci a mohou proto být i prvkem nedůvěry a ohrožení. K tomu napomáhá stále ještě existující projev slabosti, který v této výzbroji hledá posilnění své bezvýchodné ideové tendence "hledáním nepřítele" a tím absurdně i vlastní jistoty. Opírá se dále o základnu servility Hujerů. Na naší domácí scéně jsou snadno identifikovatelní. Sami se tak "statečně" zařazují - jako stoupenci základen na našem území.

10. 1. 2007
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

V noci podnikl odboj rozsáhlý útok na americkou základnu v Siníji u Bajdží - Mosul. Zásahy RPG a dalších zbraní způsobily na základně požár, který několik hodin osvětloval noční nebe a vyvolával druhotné exploze minučních skladišť. Na základnu přiletěly svazky amerických vrtulníků, které krátce po přistání znovu vzlétaly a odvážely vojáky prchající před ohněm, a pravděpodobně i mrtvé a zraněné. K útoku se přihlásily Brigády Revoluce 1920. Američané se jako obvykle o útoku vůbec nezmínili, ač šlo údajně o nejrozsáhlejší akci od likvidace americké základny Falcon v Bagdádu v říjnu 2006.

Ramádí - Několik amerických vojenských vozidel obklíčilo dům korespondenta agentury Reuters Ammára ad-Dulajmího ve čtvrti Bú Alwán. Dům prohledali a vyrabovali, korespondenta zatkli, zabavili mu veškeré pracovní materiály včetně kamery a odvezli jej na svou základnu Warrár.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
10. 1. 2007

Přečetl jsem si text výzvy "Jsme občané" a napadlo mne, že by možná bylo dobré, kdybychom se ve svém okolí poohlédli po těch nejkřiklavějších případech společenských jevů a chování, které jsou v textu kritizovány. Možná bychom tak mohli zároveň ukázat sobě i jiným, jak se dá takové výzvě rozumět a čeho všeho se může dotýkat.

10. 1. 2007

Vzťahy medzi Veľkou Britániou a bývalým Československom boli len málokedy intenzívnejšie ako počas druhej svetovej vojny. A práve toto obdobie je predmetom záujmu britského historika Martina Davida Browna.

K tomu: Martin Škabraha, "Beneš a nenucená nadřazenost" ZDE

(Vychází v lednovém čísle londýnského časopisu Echomagazín)

10. 1. 2007

(reportáž z ženského kláštera)

Petra Hudcová

S mnichovskými sestrami benediktinkami jsem se poprvé potkala na Břevnově. Slabost pro návštěvy sakrálních staveb ve mně přebila ostych, a tak jsem vyrazila na setkání, které se ve spřáteleném mužském klášteře koná několikrát do roka. Když se během něj sestry zmínily, že si k nim do Mnichova české návštěvy jezdí procvičovat němčinu, byl plán na letošní dovolenou na světě.

(Z časopisu Dobrá adresa

10. 1. 2007

Nerozumím vlastním emocím. Pociťuji smutek, že Sadam Hussain byl popraven, protože cítím, že je špatné popravit kohokoli, ale kdyby byl popraven Tony Blair, myslím, že bych pociťoval uspokojení.

Tim Hothersall, Accrington, United Kingdom

Poprava Saddama Husajna vyvolala dvě kvalitativně odlišné reakce. První, obsažená v úvodním citátu nalezeném v diskusním fóru BBC odráží přibližné pocity 95% ze vzorku 20 000 lidí. Tito lidé nebyli v žádném případě proti tomu, aby byl Husajn řádně souzen, ale zjevně ztratili důvěru ve vlastní vládu a jejího vůdce.

Tato část veřejnosti se snaží vyrovnat s tím, že z filosofického hlediska není rozdíl mezi zabíjením a mučením lidí pro tu či onu ideologii či strategický zájem.

9. 1. 2007

Otázky Haliny Pawlovské

Je legrační sledovat elitního českého novináře, jak zasvěceně komentuje osobní a čistě soukromé rodinné problémy Mirka Topolánka. Od pitomých průpovídek kolegyně z branže, bavičky Haliny Pawlovské, jej odlišoval pouze lehce moralistní tón řeči, tématicky a obsahově identické. Neuvěřitelný kýč, nefalšované pokrytectví. Bavičky blednou závistí. No představte si moralizující Halinu Pawlovskou....Bylo to skutečně šťavnaté -- bulvár vyšňořený do róby rádoby intelektuálního zamyšlení nad nosným problémem uplynulého týdne, bulvár pojatý jako dějinná událost, která teď bude čnít z archivu ČT jako významná událost druhého týdne roku 2007.

ČT ve svém pořadu 168 hodin ukázala, že pokud jí něco jde stoprocentně, tak je to schopnost hrát schizofrenní roli ve vztahu k divákovi na jedné straně a ve vztahu ke svému statu quo na straně druhé. Chytrá horákyně uměla být nahá i oblečená a přinést dar nedar.

31. 12. 2006

V prosinci 2006 přispělo celkem 126 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 59 492.24 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2006 částku 176 537.77 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffeisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffeisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Soud a poprava Saddáma Husseina RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Nevykonáš dvakrát stejný trest smrti Bohumil  Kartous
10. 1. 2007 Dvojí reakce na popravu Saddáma Husajna Jiří  Jírovec
9. 1. 2007 Pomsta, nebo trest? Petr  Wagner
9. 1. 2007 Bylo správné otisknout fotografii oběšeného Saddáma Husajna?   
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 "Ostudná oprátka" Viliama Bucherta Jan  Čulík
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 "Oběšením se Saddám Husajn stal mučedníkem"   
5. 1. 2007 Tony Blair k Saddámově popravě mlčí   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   
3. 1. 2007 Ropný zlom či vrchol? Aneb zdroje jsou a budou Michal  Brož
3. 1. 2007 Novoroční zamyšlení Egon T. Lánský
2. 1. 2007 Peak Oil aneb výběr ze zpráv Rádia Jerevan Jan  Hošek
20. 12. 2006 OPEC: ropný zlom do deseti let Michal  Brož
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Chris  Carsson, Radovan Geist
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
4. 1. 2007 Konec starých časů Alex  Koenigsmark
22. 12. 2006 Císařova vana Alex  Koenigsmark
21. 12. 2006 Jarní vody II. Alex  Koenigsmark
14. 12. 2006 Jarní vody I. Alex  Koenigsmark
8. 12. 2006 Plesová sezóna II. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Antonín  Rašek, Miloš Balabán
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 O státě českém Pavel  Kopecký
11. 1. 2007 Desatero programových podmínek ČSSD pro toleranci vlády   
11. 1. 2007 ČSSD: Nejhorší šmíra   
10. 1. 2007 Hra na náhodu Oskar  Krejčí
9. 1. 2007 Klausovo druhé Sarajevo Boris  Cvek
9. 1. 2007 Napoleon? Antonín  Hubený
8. 1. 2007 Mirek, beránek boží Zdeněk  Jemelík
8. 1. 2007 NOVA: "Těhotenství úzce spjato s Mirkem Topolánkem" Štěpán  Kotrba
5. 1. 2007 Nebezpečné archivy: Kateřina Jacques a Ya Basta Topí  Pigula
5. 1. 2007 Dejte do ústavy prázdniny Bohumil  Kartous

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Evropská unie plánuje "novou průmyslovou revoluci"   
11. 1. 2007 Britští konzervativci budou požadovat snížení emisí uhlíku o 80 procent   
5. 1. 2007 Krize klimatu, nepríjemná pravda Ala Gora Dobrota  Pucherová
2. 1. 2007 Svět v roce 2007 "zaznamená dosud nejteplejší rok, dopad El Niña se sloučí s globálním oteplováním"   
6. 12. 2006 Velké britské firmy budou muset obchodovat s kvótami uhlíku   
6. 12. 2006 Národní alokační podfuk   
18. 11. 2006 Nepříjemná pravda Jiří  Pálka
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
6. 1. 2007 Peníze a zabíjení v Iráku   
6. 1. 2007 Přehodnotíme své styky se zeměmi, které kritizují popravu Saddáma Husajna   
5. 1. 2007 Nejhorší noční můra Spojených států: Tahá za nitky dnešní irácké vlády Írán?   
4. 1. 2007 Závěrečná bilance vlády režimu Saddáma Husseina a možná východiska z krize Jaroslav  Bureš
3. 1. 2007 Americký generál: "My bychom popravili Saddáma Husajna jinak"   
2. 1. 2007 Irák bude vyšetřovat, kdo nafilmoval Saddámovu popravu   
2. 1. 2007 Proces se Saddámem nebyl spravedlivý   
1. 1. 2007 Utajená symbologie: vražda tyrana v předvečer 10. tevetu Štěpán  Kotrba
1. 1. 2007 Trest smrti jako pornografie   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 1. 2007 Vědecké a profesní vzdělávání žen, aneb Německo má jen jednu možnost, kdyby chtělo být dále úspěšné Uwe  Ladwig
8. 1. 2007 Gymnázium, "profesoři" a studenti Boris  Cvek
8. 1. 2007 Řízené vzdělávání František  Augusta
3. 1. 2007 Do nového roku Jan  Čulík
3. 1. 2007 Jediná cesta, jak "zachránit ČR"?   
2. 1. 2007 Traumatické zaměstnání - učitel v Německu, aneb Co dělat jinak Uwe  Ladwig
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
22. 12. 2006 Anglosaští fotbaloví fanoušci diskutují o české literatuře :)   
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
8. 1. 2007 Začátek roku už je, ale americká vláda stále neřekla, jestli chce stavět raketovou základnu v Česku Štěpán  Kotrba
8. 1. 2007 Raketová základna USA -- otázku Česku vůbec nepokládat Oldřich  Průša
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller