15. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
17. 9. 2006

V jednom smyslu si tuto reakci papež zaslouží, nejen proto, že musí vědět, že nemá pravdu. To, že Mohamed a Korán vyzývají k užívání meče, má svůj protějšek v Ježíšově výroku: "Nepřicházím, abych přinášel mír, ale meč." Ve skutečnosti, jak vysvětluje Reza Aslan v pozoruhodné knize Žádný bůh než Bůh, islám je mírová, rovnostářská a intenzivně slušná víra. Mohamed by netoleroval útoky z 11. září ani jiné činy islámského terorismu stejně, jako by je netoleroval žádný křesťanský či židovský prorok. Svět svatých džihádu, fatwy či vražedného terorismu není ospravedlňován ničím, co Mohamed kázal.

Aslan přesvědčuje, avšak reakce některých vedoucích islámských představitelů na papežovu provokaci zpochybňují jeho optimismus. Islámští představitelé se mohou rozhodnout ignorovat papeže, konfrontovat ho anebo dokázat odkazy k samotné islámské teologii, že se mýlí. Namísto toho se rozhodli zdůraznit obrovskou urážku, kterou spáchal. Nevytváří to absolutně žádný dojem, že by byli islámští vedoucí představitelé schopni pluralismu či náboženské tolerance.

Evropská křesťanská církev se snaží vyrovnat se s evropským osvícenstvím už více než 200 let, píše Will Hutton v nedělníku Observer. Jak je možno sloučit víru s rozumem, vzhledem k tomu, že rozum rozšiřuje prostor lidských možností? Může víra s rozumem koexistovat, anebo je náboženství neslučitelné s užíváním intelektu?

Sloupek
Bohuslav Reynek

Blázen jsem ve své vsi,
znají mne smutní psi,
bílí psi ospalí,
plynoucí do dáli,
žádný z nich neštěká:
těší mne zdaleka,
jsou to psi oblaka,
beží a nekvílí.
Smutkem jsme opilí,
kam jdeme, nevíme;
požehnej duši mé
Pastýři prastarý
s hlubokými dary
měsíce a bdění,
s trny na temeni
těžkém rozbodaném
jako srdce. Amen.

Bohuslav Reynek * 31. 5. 1892 Petrkov u Havlíčkova Brodu; + 28. 9. 1971 Petrkov u Havlíčkova Brodu)

Básník, překladatel z francouzštiny a němčiny, spolupracovník vydavatele J. Floriana ze Staré Říše, grafik, vydavatel bibliofilií. Celé jeho dílo je hluboce prodchnuto křesťanskou spiritualitou.

z knihy Odlet vlaštovek, BB art, Praha 2002 vybral Štefan Švec

16. 9. 2006

Muslimové hněvivě požadují od papeže Benedikta XVI omluvu za projev, v němž naznačil, že koncept svaté války je "nepřijatelný" a citoval jednoho středověkého vládce, který se vyjádřil, že Mohamedův příspěvek k náboženst ví je "zlý a nelidský".

Protesty se rozšířily po celém islámském světě a ohrozily plánovanou návštěvu papeže v Turecku.

Mluvčí Vatikánu Federico Lombardi řekl ve vatikánském rozhlase: "V žádném případě nebylo úmyslem Svatého Otce dělat podrobnou studii džihádu a muslimské argumentace v této věci, ani nechtěl urazit muslimské věřící."

16. 9. 2006

Výrok papeže Benedikta XVI. o islámu byl vstřícný

Agape [láska] neznamená nic sentimentálního a nic exaltovaného; je to něco naprosto střízlivého a realistického. Snažil jsem se to vysvětlit ve své encyklice Deus caritas est. Agape je opravdovou syntézou Zákona a Proroků. V ní je "rozvinuto" všechno; všechno však musí být stále znovu rozvíjeno každý den. Ve verši 16 našeho textu se nalézá nádherné slovo "My jsme uvěřili v lásku". Ano, v lásku člověk může věřit. Dosvědčujme naši víru tak, aby se jevila jako síla lásky, "aby svět uvěřil"

papež Benedikt XVI. na ekumenickém setkání v Řezně
Pro Radio Vaticana přeložil Milan Glaser

Kontroverze, kterou zejména v muslimském světě vyvolal papežův výrok na adresu islámu, citující slova byzantského císaře, Manuela II. Paleologa: "Ukaž mi, co nového přinesl Mohamed, a nalezneš tam pouze věci špatné a nelidské, jakou je jeho rozkaz šířit jeho víru mečem", jen přilil olej do ohně argumentům, ospravedlňujících v očích muslimů Svatou válku "lidu Knihy" proti "křižákům a sionistům". Vatikánský tiskový mluvčí, P. Lombardi proto přispěchal okamžitě s vysvětlivkou, že "to, co má Svatý otec na srdci, je jasné a radikální odmítnutí náboženské motivace násilí. Úmyslem Svatého otce nebylo provést hloubokou analýzu džihádu a islámského učení v této věci, a tím méně urazit city věřících muslimů." Pokus vatikánského tiskového mluvčího zahladit skandální citaci z dob křižáckých válek proti Turkovi je chvályhodný, ale přišel pozdě. "Činy konejme rozhodně, mluvme však obezřetně," doporučuje Konfucius. A slovanští předci, žíjící povětšinou na vsi, měli na uchování vzájemného soužití ještě trefnější přísloví: "Vyřčené slovo nevtáhneš zpět ani párem koní".

Katolické PR si muselo pomoci krkolomným způsobem:

"Správné ocenění náboženské svobody je totiž základním předpokladem plodného dialogu s velkými kulturami a náboženstvími světa. Právě v závěrečné části promluvy na řezenské univerzitě, Benedikt XVI. uvedl: "Hluboce náboženské kultury světa vídí právě ve vyloučení božského z univerzality rozumu útok na svá nejvnitřnější přesvědčení. Rozum, který je hluchý k božskému a vytlačuje náboženství do oblasti subkultur, není schopný zapojit se do dialogu mezi kulturami."

Přitom z doslovného přepisu papežovy přednášky na univerzitě je vidět, co dokáže novinářská tupost. Argumentace Josefa Ratzingera byla naprosto smířlivá a vstřícná. Hned v další větě papež říká:

"Císař pak dopodrobna vypočítává důvody, proč je šíření víry za pomoci násilí nerozumné. Násilí je v rozporu s přirozeností Boha a s přirozeností duše. "Bůh si nelibuje v krvi; nejednat podle rozumu je protikladem přirozenosti Boha. Víra je plodem duše, ne těla. Kdo chce proto přivést někoho k víře, potřebuje schopnost mluvit dobře a usuzovat správně, a nikoli násilí a hrozby.. K obrácení rozumné duše není nutné používat ruku, ani zbraně ani žádný prostředek, který někomu vyhrožuje smrtí..."

Vysvětlující odpověď Svatého stolce ZDE

inkriminovaná přednáška Benedikta XVI. na univerzitě v Řezně - Víra, rozum a univerzita ZDE

výroky papeže Benedikta XVI. o islámu - server Aktuálně ZDE

15. 9. 2006

To byla otázka, jíž ve čtvrtek večer zahájila televize BBC svůj publicistický pořad Newsnight. Podle nové analýzy je zapotřebí daleko tvrdších omezení emisí kysličníku uhličitého, aby se zamezilo nebezpečné míře globálního oteplování. Konstatuje to zpráva renomovaného Tyndall Centre for Climate Change, o jejíž vypracování požádala organizace Friends of the Earth.

Ze zprávy vyplývá, že Británie musí do roku 2035 snížit své emise uhlíku o 70 procent. A pokud nebudou přijata radikální opatření do čtyř let, bude nutno později snižit emise uhlíku ještě o hodně víc.

Zpráva konstatuje, že britská vláda uvedla ve věci ekologické problematiky britské občany v omyl a varuje, že pokud nemá dojít ke katastrofálním, nevratným podnebným změnám, Británie musí do roku 2050 snížit své emise uhlíku o 90 procent.

Podrobnosti v angličtině ZDE

15. 9. 2006
Republikáni v Kongresu podporují postavení těchto osob před speciální vojenské tribunály. To by mohlo znamenat, že by tito muži mohli být odsouzeni k smrti, přestože jim nebude -- z bezpečnostních důvodů -- řečeno, za co byli odsouzeni.

Americký prezident Bush obhajoval své rozhodnutí postavit 14 osob, podezřívaných z klíčového postavení v organizaci al Kajda, před zvláštní vojenské tribunály. Jeho plány, které by dovolily tvrdé výslechy zadržovaných osob, ale zabránily by tomu, aby byli američtí vyšetřovatelé postaveni před soud pro válečné zločiny, odmítl ve čtvrtek příslušný výbor amerického Senátu uvedla ve čtvrtek večer televize BBC v publicistickém pořadu Newsnight.

15. 9. 2006

Koncepce velmi Jiné politiky na tenkém ledě

Mexiko kráčí již půl roku po tenkém ledě. Jména obce San Salvador Atenco a státu Oaxaca jsou obtěžkána novými významy -- stala se symboly odporu proti establishmentu. Dnes od půlnoci slaví celé Mexiko Den nezávislosti - Výkřik z Dolores (El Grito de Doloros - kdyby nešlo o místní jméno, lze též užít překlad "výkřik bolesti"), kterým byla zahájena válka za nezávislost Mexika. Krátce před svítáním 16. září 1810 na základě výzvy katolického kněze Miguela Hidalgo y Costilly k domorodým criollos ve vesnici Dolores zatknout nenáviděné gachupines -Španěly, kteří Mexičany využívali a utiskovali po 10 generací, začala mexická národně osvobozenecká revoluce. Na zítřek je svolána "Národní demokratická úmluva" -- občanské hnutí, žádající v souladu s Ústavou změnu vlády. Do hlavního města se sjede na milion delegátů z celé země a velmi pravděpodobně bude mít od zítřka Mexiko dva prezidenty a dvě vlády. Musíme doufat, že se pod ním vším tenký led neproboří.

14. 9. 2006

Britský náměstek ministra zahraničí:

Kim Howells, náměstek britského ministra zahraničí pro Blízký východ, přiznal, že to, že premiér Tony Blair odmítal během letošního letního 34 denního masakrování v Libanonu požadovat okamžité příměří, "bylo zřejmě chybou".

Toto Howellsovo přiznání odráží rostoucí obavy vysokých činitelů britské vlády, že Blairova úslužná obrana veškerých aspektů americké zahraniční politiky poškozuje britskou vládu doma i v zahraničí. Howells také přiznal, že rozhodnutí postavit se spolu s USA proti mezinárodním požadavkům na okamžité příměří nebylo řádně vysvětleno britské veřejnosti.

Blairův izolovaný postoj je považován za hlavní důvod rebelie, která ho minulý týden donutila oznámit, že do dvanácti měsíců odejde z premiérské funkce. Blairův kontroverzní přístup k zahraniční politice - Blair je kritizován jako Bushův pudlík - mu začíná působit podstatné problémy, míní britský list Independent. Tento týden Blair zoufale apeloval na členské země NATO, aby poskytly další 2000 vojáků pro Afghánistán, kde v nedávných týdnech bylo usmrceno 40 britských vojáků.

Jiným "podrazem" pro Blair bylo tento týden ve středu, že britský kancléř Lord Falconer of Thoroton ostře odsoudil americký tábor v zálivu Guantánamo jako "šokující urážku zásadám demokracie". Už předtím se o něm vyjádřil jako o něčem "nesnesitelném a nesprávném". Blair odmítá Guantánamo kritizovat. Charakterizuje ho v nejlepším případě jako "anomálii" a opakovaně odmítá o této věci hovořit s Georgem Bushem.

15. 9. 2006

AMERIČANÉ V ČESKU

Americký letecký koncern Boeing již celá desetiletí dobře vydělává na americkém a spojeneckém zbrojení i na civilních letadlech. Je ještě v dobré paměti, jak po intervenci Madeleine Albrightové u prezidenta Havla se stal tento koncern sice minoritním akcionářem Aera Vodochody, ale dostal do rukou celé vedení s výsledkem, nad kterým jsme mohli jenom zaplakat. Boeing Aeru dodával motory a část vybavení pro český lehký bitevník ALCA za maximální ceny, ale vůbec nepomáhal prosadit prodej těchto letadel do zahraničí.

Dnes NATO a s ním i Česká republika pomáhají koncernu Boeing.

Boeing C-17 Globemaster III
15. 9. 2006

Výroba C-17 Globemaster III stojí před krachem

Ono je vše ještě horší, než jak to zkušený bezpečnostní analytik Jiří G. Müller popsal. Výroba C-17 Globemaster III stojí před krachem. Představitelé vlád, zlobbovaní úředníky z ministerstev obrany nových členských států NATO, zaplatí 220 millionů USD za každý stroj. Boeing přitom vyprodává sklad již vyrobených letadel a ruší výrobu pro nezájem vlastní vlády k nákupu těchto strojů. Podle zpráv z oteřených zdrojů má Boeing ukončit program Globemaster, neboť americký Kongres nehodlá financované nové nákupy nákladních letadel pro americkou armádu. Informaci přinesla v polovině srpna agentura AP a potvrdila ji americká síť World News Network na základě informace Pittsburgh Tribune Review.

15. 9. 2006

Občanští demokraté ještě nemají svou důvěru jistou. To jim ale nebrání v razanci.

Zejména ministr zdravotnictví Tomáš Julínek je evidentně přesvědčen, že má pro své záměry čtyři roky. Jen ti náměstci mu to tak nějak kazí. Zmizeli mu. To, že by mohli mít dovolenou, jej nenapadlo. To, že by mohli být nemocní, jej také nenapadlo. Proč taky. Jako nový ministr přece očekával, že ho ve vestibulu bude čekat nastoupený personál v předklonu, dámská část pak v krajkových zástěrkách. Julínek nechtěl své pracovníky pozdravit, chtěl jim dát rovnou výpověď. Předpokládal totiž, že budou neloajální.

Vysílal Český rozhlas 6 WMA

14. 9. 2006

Tak si zase, po delší době, vezměme k ruce české deníky z jednoho data, včerejška, čtvrtka 14. září. Jak vypadaly?

15. 9. 2006

Reakce na článek "O podkuřování kojence a nedodržování zákonů"

Doplňuji některé skutečnosti, jimiž si pisatel v dané chvíli nebyl jistý, píše Jiří Lešovský.

Dle zákona 379/2005 Sb. o opatřeních k ochraně před škodami působenými tabákovými výrobky, alkoholem a jinými návykovými látkami a o změně souvisejících zákonů, a to dle § 8 - Zákaz kouření, odstavce (1), písmene a) se zakazuje kouřit na veřejných místech, kterými jsou ... prostředky veřejné dopravy, veřejně přístupné prostory budov související s veřejnou dopravou, nástupiště, přístřešky a čekárny veřejné silniční a drážní dopravy a městské hromadné dopravy, s výjimkou stavebně oddělených prostor ke kouření vyhrazených ....

15. 9. 2006

Jiří Jírovec se hájí proti nařčení z příslušnosti ke konspiračním expertům. Má pravdu, jeho problém je jiný: věnuje příliš mnoho pozornosti motivům mocných a příliš málo jejich možnostem. Je to dobře vidět právě na jeho někdejším postoji k válce NATO o Kosovo (neboť válka, byť omezená, to byla). Abych předešel neřešitelným sporům (jako tehdy ve při Jírovec-Čulík), budu v následující úvaze ignorovat morální hodnoty a uvažovat čistě v rovině zájmů.

15. 9. 2006

Zdroje v Labouristické straně varovaly, že poslankyni Clare Shortové hrozí vyloučení ze strany poté, co ve čtvrtek požadovala, aby z voleb vznikl takový parlament, v němž by nikdo neměl většinu a Labouristická strana by měla jen třetinu poslanců. Tato bývalá ministryně pro mezinárodní rozvoj v Blairově vládě vyčerpala trpělivost činitelů Labouristické strany, když v deníku Independent ve čtvrtek otiskla ostře kritický článek, v němž oznámila, že se rozhodla po 23 letech rezignovat na svou poslaneckou funkci a obvinila Labouristickou stranu z arogance, bezzásadovosti a "neuvěřitelné" nekompetentnosti.

14. 9. 2006

Hluboce se stydím za labouristickou vládu. Labouristická strana neví kam dál

Labouristická poslankyně Clare Shortová se rozhodla vzdát se svého poslaneckého mandátu, aby mohla usilovat o parlament, v němž by nikdo neměl většinu, a o volební reformu britského většinového systému. Ostře při tom zaútočila na "diktátorskou" vládu Tonyho Blaira.

Věnovala jsem veškerý svůj dospělý život Labouristické straně. Usilovala jsem o zvýšení sociální spravedlnosti doma i v zahraničí. Ráda jsem sloužila 23 let svým voličům, ráda jsem pracovala v Dolní sněmovně, ráda jsem bojovala proti ničivé politice thatcherovských let, která poškodila tolik lidí. Byla jsem poctěna, že jsem mohla být v britské vládě ministryní pro mezinárodní rozvoj.

Od roku 1997, kdy se dostali labouristé v Británii k moci, učinili mnoho dobrého. Nyní jsem ale dospěla do etapy, kdy se hluboce stydím za [labouristickou] vládu. Blairova zbabělá podpora pro extremismus americké neokonzervativní zahraniční politiky posílila nebezpečí terorismu a zvýšila nestabilitu a utrpení na Blízkém východě. Tony Blair zostudil Velkou Británii, ochromil britské i mezinárodní právo a přispěl k tomu, že je dnes svět nebezpečnějším místem k životu. Ochromování zákonnosti a občanských svobod oslabilo naši demokracii a zvýšilo odcizení muslimů, píše dosavadní ministryně labouristické vlády Clare Shortová ve čtvrtečním deniku Independent.

14. 9. 2006
reakce na tiskovou zprávu Ministerstva práce a sociálních věcí o tom, že MPSV dostane finance na důchody

Bývalý stínový ministr obrany za ODS se zřejmě rozhodl vyhlásit válku stávajícímu důchodovému systému v České republice. Psychologická příprava odpovídá moderně vedené válce. Každá lež se hodí k zneklidnění a vystrašení občanů. "Dělostřelecká příprava" k rozbití systému je připravena. Už prý chybí peníze! To je dříve, než se čekalo. A spojenci? Ti jsou jasní - nadnárodní penzijní fondy.

Debata se, žel, přenáší na neodbornou rovinu, rovinu manipulace. Vyzkoušené i lživé formy z volební kampaně ODS jsou dále beztrestně šířeny veřejnými i soukromými sdělovacími prostředky. Stojí proto za úvahu, zda by mělo smysl, podat stížnost příslušným radám na neobjektivní a nevyvážené informování veřejnosti.

14. 9. 2006

Václav Soukup, pracovník kapituly na Pražském hradě tvrdí, že rozšíření placeného prostoru ihned přineslo viditelné zklidnění chrámového prostoru.

Zdroj ZDE

Ale k ještě daleko viditelnějšímu zklidnění chrámového prostoru by došlo, pane Soukupe, kdybyste vybírali od každého návštěvníka pět tisíc Kč za vstup! Ježíš Kristus by také platil? |

14. 9. 2006

Je to o ... Tak začínají již několik let odpovědi našich vyvolených i povolaných, Superstar i členů hvězdných pěchot všeho druhu. Přitom otázka nezačíná "o čem" ale "jak", "co", "kdo" nebo i všelijak jinak. Je to jedna z typických floskulí naší doby. Nicméně každá doba má svůj slang, žargon a nejinak je tomu u různých sociálních skupin. Často v těchto žargonech znamená jedno slovo něco úplně jiného. Ale o to nejde.

14. 9. 2006

Vojenský kaplan se rozhodl skoncovat se svou službou v armádě poté, co mu bylo řečeno, aby ignoroval a toleroval pornografii na palubě dvou britských válečných lodí. Jeho případ řešil tento týden v Británii zaměstnanecký tribunál.

Reverend Mark Sharpe, 37, byl tak šokován množstvím pornografie na britských válečných lodích, že odešel po pouhých několika týdnech. Soudí se s britským ministerstvem obrany o odškodné kvůli sexuálnímu šikanování a diskriminaci na základě své náboženské víry.

14. 9. 2006

Ačkoliv několik průzkumů veřejného mínění ukázalo, že se jasná většina obyvatel Česka staví k postavení americké základny v ČR negativně (podle jednoho průzkumu to bylo až 83% občanů), všechna hlavní média -- ať již soukromá nebo ta hrající si na veřejnoprávní, vytrvale pokračují v jednostranné propagandě za základnu. V rámci této kampaně jsme ujišťováni, že základna posílí českou bezpečnost, přinese ekonomický profit a upevní české svazky k Západu. Proti argumentům odpůrců, které se tu a tam jako "krajní hlasy" přece jen objeví v éteru, se například namítá, že personál základny bude pod českou jurisdikcí, a tedy že se základnou nepřijde ČR o část své suverenity. Zdůrazňuje se také údajné mírové poslání základny. Obstojí ale tyto argumenty zastánců základen při konfrontaci s realitou?

14. 9. 2006

Otvorenie prvej vodíkovej čerpacej stanice 23. augusta znamenalo prvý zásadný krok k vytvoreniu 580-kilometrovej "vodíkovej diaľnice", ktorá spojí nórske mesto Stavanger pri atlantickom pobreží s Oslom. V Kanade bude vodíková diaľnica vo Vancouveri spustená do otvorenia ZOH 2010.

Kalifornia aj Florida pracujú na vývoji svojich vlastných vodíkových diaľnic a konzorcií. Pre rýchle nahradenie fosílnych palív čistejšími nosičmi energie existuje množstvo argumentov. Americky žurnalista Thomas Friedman v článku "Prvý zákon petropolitiky" uverejnenom v júnovom čísle časopisu Foreign Policy prichádza k záveru, že ak to Západ s bojom proti terorizmu myslí naozaj vážne, musí ukončiť svoju závislosť od ropy importovanej z nedemokratických a labilných krajín.

14. 9. 2006

Věž ze slonoviny

Někdy je zajímavé pročítat s tužkou v ruce internetové diskuse a počítat výskyt jednotlivých typů reakcí. Zábavnější je sledovat reakce negativní, kterých je také na českém internetu mnohem, mnohem více. V nadávání a popuzeném odsuzování má myslím český internetový divák na to, aby se stal světovou špičkou.

Řekněme, že se nadávky dělí na dvě zásadní škatulky -- osobní a tématickou. Jsou autoři, kteří (nebudu zde zaujímat žádné stanovisko) vyvolávají už svým jménem drsnou reakci -- kupříkladu někdejší rozhlasovo-televizní radní Petr Štěpánek či Petr Žantovský, ex-senátor František Vízek či Zdeněk Jičínský. Nikdo ani nečte co napsali a rovnou jede: tajtrlík, normalizátor Melodie, komouš a podobně. S popuzenou reakcí můžete počítat, dotknete-li se ekologie, Czech-Teku a antisemitismu, samozřejmě to není výčet kompletní.

14. 9. 2006

Moje jméno se v poslední době stalo předmětem zájmu několika přispěvatelů, kteří mají výhrady k tomu co a jak píšu.

V souvislosti s 9-11 jsem se například dostal mezi konspirační experty BL. To je dost odvážné tvrzení, protože jsem na toto téma napsal jediný článek nazvaný " 9-11 Informace a dezinformace" . Popsal jsem v něm krátce čtyři okruhy otázek, jejichž zodpovězení by konspirační teorie potlačilo, a dodal, že se americká vláda příliš nesnaží takové odpovědi veřejnosti dát.

14. 9. 2006
Martin Ondreját

V červenci letošního roku zrušil Ústavní soud část zákona o soudech a soudcích, a to jako vedlejší produkt posuzování ústavní stížnosti Ivy Brožové, toho času odvolané neodvolané předsedkyně Nejvyššího soudu ČR. Krom toho, že president Klaus celou záležitost vzal osobně a navíc v ní i nadvakrát prohrál, a tedy se i konečně rozvířily vody v okurkovém nálevu prázdninové letargie stavu vládí bezvládí, měl tento blesk z čistého Brna, kdy napotvoru Klausem jmenovaní soudci Ústavního soudu, k libosti jeho nesympatizantů, zle zaryli svému jmenovateli dýku do zad, i jeden zajímavý aspekt, který se odehrál na Ústavním soudu samotném.

14. 9. 2006

Podľa všeobecne rozšírenej mienky i podľa niektorých legislatívnych ustanovení by médiá mali byť nezávislé, objektívne a vyvážené. Už letmý pohľad na spravodajstvo slovenských médií nás privedie k záveru, že tomu tak nie je.

Pritom to nie je len záver nejakého povrchného ľavičiarskeho mudrlanta: pozoruhodné je, že k podobnému úsudku sa dopracuje väčšinou aj priaznivec konzervatívnych ideológií. Prečo je to tak? A sú teda dnešné médiá na Slovensku (ale aj širšie vo svete) pravicové alebo ľavicové (respektíve "ľavicovo-liberálne", aby sme použili obľúbený termín našich konzervatívcov)?

14. 9. 2006

Nechvalně známé vězení v Abu Ghraib v Iráku je znovu obviňováno, že tam dochází k mučení vězňů, pouhý týden poté, co bylo předáno iráckým úřadům. Vězení bylo předáno Iráčanům dne 1. září. Iráčtí věznitelé prý znovu mučí tamější vězně. Tento týden tam byly také popraveny desítky osob.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2006 Americké základny: okinawská noční můra Nikola  Čech
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně   
11. 9. 2006 Rakety a teror Milan  Valach
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti   
8. 9. 2006 Oprava: USA smlouvy o základně s ČR a Polskem "teprve podepíší"   
8. 9. 2006 Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci Oldřich  Průša
7. 9. 2006 Vojáci ve výslužbě proti válce   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke
31. 8. 2006 Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě   
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   
26. 8. 2006 Většina Izraelců "chce, aby Olmert odešel"   
26. 8. 2006 Americký podnikatel obžalován za šíření televize organizace Hizbullah v New Yorku   
25. 8. 2006 Mohou evropská vojska stabilizovat Blízký východ? Josef  Brož

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2006 Blázen Bohuslav  Reynek
14. 9. 2006 Malé věci -- List v sešitu Jan  Nedvěd
13. 9. 2006 Rychlé ranní vstávání Karel  Danaus
12. 9. 2006 Svět je báječné místo k narození Lawrence  Ferlinghetti
11. 9. 2006 Uprostřed cesty Fráňa  Šrámek
7. 9. 2006 Ustýlání pro dva Tomáš  Fürstenzeller
6. 9. 2006 Mám v sobě třísku Karla  Erbová
5. 9. 2006 Odskok Jana  Štroblová
1. 9. 2006 Jeden sen Tomáš  Čurda
31. 8. 2006 Rozdal jsem... Gregory Nunzio Corso

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích   
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno   
17. 8. 2006 Je segregace cestujících při bezpečnostních kontrolách řešením?   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
8. 8. 2006 Hacker pronikl do nových biometrických pasů   
7. 8. 2006 Gordon Brown chce umožnit soukromým firmám přístup do státních databází o občanech   
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
15. 9. 2006 Julínek, ach ten Julínek Irena  Ryšánková
11. 9. 2006 Topolánkova vláda: fraška na náš účet Boris  Cvek
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
5. 9. 2006 Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je" Josef  Baxa
1. 9. 2006 Sparta, vláda, talenty Vít  Klíma
31. 8. 2006 Sledování povolebního vývoje má svůj specifický půvab Luděk  Prokop
31. 8. 2006 Všichni skuteční demokraté Milan  Vlk
29. 8. 2006 Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno? Miloš  Dokulil
28. 8. 2006 KDU-ČSL nemůže porušit své předvolební sliby Boris  Cvek
28. 8. 2006 Když Bůh dělal čas Pavel  Kopecký

Hysteria okolo Hysterie.sk RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
19. 10. 2004 100% Dastych free Štěpán  Kotrba
3. 2. 2004 Emmanuel Goldstein : "Hackeri sú tí, ktorí vám ukážu, že cisár je nahý"   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
6. 7. 2003 Československý underground se směje   
12. 6. 2003 "Triuhorky": Slovenské telekomunikácie obeťou útoku hackerov Michal  Feik

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Neonacista Tobiáš konečně končí u policie, kdy se k němu vyjádří domovská strana - KDU-ČSL? Jiří  Asher