14. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 9. 2006

Clare Shortová: Rozhodla jsem se odstoupit, abych mohla říkat pravdu

Hluboce se stydím za labouristickou vládu. Labouristická strana neví kam dál

Labouristická poslankyně Clare Shortová se rozhodla vzdát se svého poslaneckého mandátu, aby mohla usilovat o parlament, v němž by nikdo neměl většinu, a o volební reformu britského většinového systému. Ostře při tom zaútočila na "diktátorskou" vládu Tonyho Blaira.

Věnovala jsem veškerý svůj dospělý život Labouristické straně. Usilovala jsem o zvýšení sociální spravedlnosti doma i v zahraničí. Ráda jsem sloužila 23 let svým voličům, ráda jsem pracovala v Dolní sněmovně, ráda jsem bojovala proti ničivé politice thatcherovských let, která poškodila tolik lidí. Byla jsem poctěna, že jsem mohla být v britské vládě ministryní pro mezinárodní rozvoj.

Od roku 1997, kdy se dostali labouristé v Británii k moci, učinili mnoho dobrého. Nyní jsem ale dospěla do etapy, kdy se hluboce stydím za [labouristickou] vládu. Blairova zbabělá podpora pro extremismus americké neokonzervativní zahraniční politiky posílila nebezpečí terorismu a zvýšila nestabilitu a utrpení na Blízkém východě. Tony Blair zostudil Velkou Británii, ochromil britské i mezinárodní právo a přispěl k tomu, že je dnes svět nebezpečnějším místem k životu. Ochromování zákonnosti a občanských svobod oslabilo naši demokracii a zvýšilo odcizení muslimů, píše dosavadní ministryně labouristické vlády Clare Shortová ve čtvrtečním deniku Independent.

Rozhodnutí Gordona Browna nahradit [jaderné ponorky] Trident novou generací jaderných zbraní je urážkou demokracie. Postoj Blairovy "Nové labouristické strany" k reformě veřejného sektoru snížilo obrovskou hodnotu veřejných služeb. A kromě arogance a nedostatku zásadovosti Nové labouristické strany vládne také neuvěřitelná nekompetentnost. Politická rozhodnutí jsou oznamována z úřadu premiéra v Downing Street číslo 10 tak, aby se to dostalo do médií, a žádná politika není předem řádně promyšlena.

Vláda už dávno nevládne kolektivně, parlament je slabý a neefektivní a vzestup třetí britské politické strany v zemi znamená, že je britský volební systém stále zkreslenější. V roce 2004 hlasovalo pro Labouristickou stranu 9,54 milionů voličů -- byl to druhý nejnižší počet hlasů pro labouristy v poválečné Británii. Labouristickou stranu tedy podporuje jen 22 procent voličů a přitom jsme svědky, že se moc stále více koncentruje v úřadu premiéra. Ten se neradí s nikým, podvádí ve věcech hlubokého významu a nezodpovídá se ani vládě, ani labouristickým poslancům v parlamentu ani celé straně. Premiérova přízeň a jeho nesmírný vliv proměňuje mnoho poslanců v poslušné loutky, kteří čekají, až budou jmenováni ministry, anebo, pokud jsou starší, až se dostanou do Horní sněmovny.

Labouristická strana neví, co dál. Ústavní uspořádáni je rozbito a propast mezi politickou elitou a občany je stále větší. Zároveň se Británie stala více nerovnou a více násilnou a nešťastnou zemí. A svět je v zoufalé krizi. Situace na Blízkém východě se zhoršuje a globální oteplování hrozí velkými katastrofami.

Existují řešení pro tyto obrovské problémy, ale ne na cestě, po níž jdeme my. Máme-li zlepšit kvalitu života v Británii, musíme následovat skandinávský model. V zahraniční politice musíme spolupracovat s Evropskou unií i jinými, aby svět byl schopen dosáhnout dohody, jak jednat proti globálnímu oteplování, zvyšování počtu obyvatel a ekologickým tlakům.

Říkají mi, abych zůstala ve funkci a dál bojovala. Jenže [v britské vládě] už se o politice vůbec nedebatuje. Ti, kdo kritizují Blaira, hovoří o jen osobách [nikoliv o politice] a dál chtějí prohlubovat Blairovy chyby.

Dospěla jsem k závěru, má-li dojít k změně, potřebujeme aby z voleb vznikl takový parlament, v němž by nikdo neměl většinu. To způsobí volební reformu. Pak bychom měli druhé volby. Labouristická strana -- s nynější volební podporou -- by měla v parlamentě jen třetinu křesel, konzervativci také jen třetinu a do parlamentu by se zřejmě dostali Zelení a někteří další, takže by se v Dolní sněmovně zvýšila pluralita názorů. Britská politika by se tak radikálně změnila. Vláda by musela parlamentu a tedy voličům, naslouchat. Měli bychom šanci vytvořit novou politiku, civilizovanější zemi a hráli bychom čestnější roli ve světě.

Činitel parlamentní Labouristické strany pro poslaneckou disciplínu mě varoval, že nesmím jako labouristický poslanec doporučovat nerozhodný parlament, protože by to znamenalo, že Labouristická strana přijde o poslanecká křesla. Rezignuji tedy na své poslanecké křeslo, abych mohla říci pravdu a podpořit změny, kterých je zapotřebí. Je mi líto, že to musím říct, ale jako labouristický poslanec je skoro nemožné něco takového učinit.

Kompletní článek Clare Shortové ZDE

                 
Obsah vydání       14. 9. 2006
14. 9. 2006 Clare Shortová: Rozhodla jsem se odstoupit, abych mohla říkat pravdu
14. 9. 2006 Výkřiky bolesti od mučených osob se znovu ozývají z Abu Ghraib
14. 9. 2006 Pornografie mě vyhnala z britského námořnictva, stěžuje si vojenský kaplan
14. 9. 2006 Michael  Marčák
14. 9. 2006 Malé věci -- List v sešitu Jan  Nedvěd
14. 9. 2006 O Pepovi a Maxovi Alex  Koenigsmark
14. 9. 2006 Americké základny: okinawská noční můra Nikola  Čech
14. 9. 2006 11. září: Jsem konspirační teoretik? Jiří  Jírovec
14. 9. 2006 Digitalizace: Další plán bude v říjnu Filip  Rožánek
14. 9. 2006 Argumentum ad populum
14. 9. 2006 O čem to je... Ladislav  Žák
14. 9. 2006 Viditelné zklidnění v chrámu svatého Víta
14. 9. 2006 Zamoření pozemků Spolanou před soudem Miroslav  Šuta
14. 9. 2006 Médiá -- babylon krivých zrkadiel Alex  Komnen
14. 9. 2006 Causa Brožová: Ústavní soudci kritizují vlastní nález jako nezákonný Martin  Ondreját
14. 9. 2006 Úsvit éry vodíka Juraj  Mesík
14. 9. 2006 Den otevřených dveří
14. 9. 2006 Nečasova válka: za spojence má nadnárodní penzijní fondy Miroslav  Opálka
14. 9. 2006 Poplašná zpráva členů vlády o deficitu na důchodovém účtu
14. 9. 2006 MPSV dostane finance na důchody
13. 9. 2006 Všeobecná deklarácia o laicite v 21. storočí
12. 9. 2006 Švédská veřejnoprávní televize kritizovaná vlastními novináři za chamtivost Štěpán  Kotrba
12. 9. 2006 Brožová zvítězila nad Klausem - nastává vláda soudců
13. 9. 2006 Chceš se jít pomodlit? Zaplať! Ivan Odilo Štampach
13. 9. 2006 Bin Ladin zvítězil
11. 9. 2006 Metro k výročí 11.září: Chaos a propaganda Jan  Čulík
12. 9. 2006 Julínek chce otevřít dveře privatizaci všech nemocnic v České republice
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce