29. 8. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 8. 2006

Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno?

Aneb překvapení typu "bartolomějského čtvrtku" bylo jen "paradoxem" (české) politiky?

Pro mnohé z nás je asi překvapením, že máme sice vytčenu zásadu "poměrného zastoupení" v parlamentu, ale s nikoli zrovna "poměrným" zastoupením v něm. Také si přiznejme, že v uplynulém týdnu nebylo o rozmanitá další překvapení mezi pondělkem a čtvrtkem žádná nouze. Lidovci (kéž by ku svému prospěchu) dali najevo, že nechtějí být stranou jednoho muže. M. Topolánek by měl konečně bez dalších průtahů mít možnost dovést stát k předčasným volbám; jiné řešení už opravdu teď není. Také nezapomínejme, že k vyjádření nedůvěry vládě nestačí sto hlasů (aniž máme "ústavně-právně" jasno, co by znamenala důvěra sta hlasů).

Pro volby do Poslanecké sněmovny prý máme u nás volební systém s "poměrným zastoupením". Dovolil bych si připomenout, že původní trojkoalice vzešlá z letošních červnových voleb společně získala 48,9 % hlasů, zatímco ČSSD spolu s KSČM zhruba o čtyři procenta méně: 45,1 %. Takže při "spravedlivějším" přepočtu volebních hlasů na poslanecké mandáty by to dalo osm mandátů pro "středopravici" navíc, tj. nad kritických pouhých sto parlamentních hlasů (nehledě na další mandáty z podílu nezhodnocených hlasů). Jinak řečeno: při věcně adekvátním přepočtu bychom už měli dávno vládu, která může naplno vládnout (s odpovídajícím mandátem a postačující většinou v parlamentu).

Po těch volbách se také okamžitě moc nerozeznělo žádoucího žehrání nad další očividnou "nepoměrností": KDU-ČSL sice získala jen o 0,9 % víc hlasů než SZ, ale díky volební aritmetice (anebo spíše její "vinou"?) získala v porovnání se "zelenými" mandátů víc než dvakrát tolik. Taky je hodno povšimnutí, že při pětiprocentní klauzuli pro vstup do parlamentu nemuselo v jednom případě stačit k mandátu mít těch procent devět! Ošidné jsou také návrhy (že by jen ze strany ČSSD?) na zvýšení počtu volebních obvodů; menší strany by nemusely mít dost sil k postačujícímu počtu hlasů na mandát.

Rovněž by nemělo zůstat už v "nepaměti", že ještě počátkem srpna (dva měsíce po volbách!) neměl od prezidenta republiky předseda vítězné strany M. Topolánek ústavně předpokládané pověření k sestavení vlády. Mohlo se zdát, že z "Hradu" zazněly signály, aby se dohodly dvě nejsilnější strany na možném řešení stávajícího "patu". I když teď již M. Topolánek je "designovaným premiérem", ještě ve čtvrtek (24. 8.) kolem poledne J: Paroubek přišel --- spolu s M. Kalouskem --- s překvapivým protitahem, na menšinovou vládu s lidovci; bez ohledu na to, že zatím neměl k tomu žádné pověření.

Nabídnuté čtvrteční řešení --- tandem ČSSD s KDU-ČSL, ovšemže pouze s tichou (nebo i hlasitou a zjevnou) podporou KSČM --- mohlo samozřejmě být jedním řešením stávajícího povolebního "patu" ("krize"). V tomto případě by ale byl prezident V. Klaus pod tlakem nastalé situace, přinejmenším pro "druhé kolo". Nemohl by sice ústavně M. Topolánkovi odejmout ono posléze konečně udělené pověření k sestavení vlády, ale jako by se tak stalo. Pro první kolo by tu byl zjevně levicový stočlenný blok, s přívažkem "středových" lidovců. Designovaný premiér Topolánek by musel nahlédnout, že předstupovat před takto "nalinkovaný" parlament nemá smysl. Volky-nevolky se tu ve čtvrtek v poledne nabízelo jiné a okamžitě schůdné řešení s navenek "menšinovou" vládou v nečekané koalici Paroubek-Kalousek.

Určitě je přinejmenším zajímavé, že J. Paroubek na adresu ODS opakovaně směřoval s náměty na "většinové" řešení povolebního uspořádání (typu "opoziční smlouvy"); na straně druhé jako kdyby "vina" (nebo "zásluha"?) za tuto iniciativu padala na vrub ODS a M. Topolánka. Sám M. Kalousek své překvapující čtvrteční rozhodnutí dát se do spolku s ČSSD (a KSČM) odůvodnil právě tím, že jako kdyby právě ODS vyvíjela iniciativu směrem k likvidaci malých stran. Zapomněl, že ČSSD předtím cíleně směřovala k tomu, aby vyšachovala z trojkoalice obě malé strany a aby takto navodila dvoustranné jednání s ODS? A když bylo --- po kolikáté? --- na spadnutí, že si ODS s ČSSD nějak na dohodu plácne, samotní vyjednavači ČSSD byli ve čtvrtek před polednem opětně překvapeni, že je všechno zase jinak... --- Kupodivu v jedné sondáži (prezentované v nedělním pořadu V. Moravce v ČT1) ani tzv. veřejné mínění si nebylo dost vyhraněně jisto tím, kdo svou taktikou zatím brzdil vznik nové české vlády.

Zároveň jako kdyby ČSSD teď byla stranou jednoho muže, bez ohledu na občasné odvolávky čelných jejích funkcionářů na tzv. mínění členské základny. (Také by bylo velmi poučné porovnat si rozmanité výroky úřadujícího premiéra J. Paroubka jen z posledních několika dní, počínaje pondělkem, 21. srpna.) Právě tohle spoléhání na zatím slepou poslušnost centrálních orgánů stálo nakonec krk M. Kalouska, jinak zjevně obratného diskutéra působícího mediálně přesvědčivě. Funkcionáři krajských organizací KDU-ČSL nemlčeli; a nepostavili se za svého předsedu. Přitom paradoxně týž M. Kalousek --- který "smetl" St. Grosse, když ČSSD prožívala horké chvíle odlivu voličské přízně --- nepřímo přispěl k novému triumfálnímu nástupu téže ČSSD pod vedením J. Paroubka, do jehož náruče se důvěryhodně a bez přiměřených skrupulí o "bartolomějském čtvrtku" vrhl. (Stačilo, aby zůstali lidovečtí funkcionáři "zdola" potichu, a měli bychom s novou vládou "vystaráno". Jak moc se naši čelní politikové spoléhají na to, že když mají moc, netřeba mít ohledy ani na jistou osobní korektnost v jednání, ani na případný zájem občanů státu o řádný jeho chod, bez křeče a siláckých projevů jeho představitelů.)

Samozřejmě že se už v říjnu tyhle rozmanité zkušenosti českých voličů projeví. "Překlenovací" vláda M. Topolánka je v mezičase a před příštími předčasnými parlamentními volbami řešením, které už by nemělo být dále zpochybňováno, ať už máme jako voliči mínění o původní tzv. "modré šanci" jakékoli. Svou školu nezbytné vstřícnosti k politickým partnerům z jiných stran už si za ty tři měsíce M. Topolánek poctivě a s nemalým nasazením odbyl. Ústavní právníci by si měli včas ujasnit, co znamená případná "důvěra" pouhých sto hlasů (když to není vyjádření nedůvěry; viz článek 72 Ústavy ČR; v BL jsem o tom psal 20. 7.).

O něčem z toho, co se dalo předvídat už před třemi měsíci, jsem psal v BL mj. ve třech příspěvcích:

Vole, volils dobře?

Bude po volbách co bilancovat?

Vole, či spíše volíce... co jsme komu nadrobili?

                 
Obsah vydání       29. 8. 2006
29. 8. 2006 Lidé, kteří mají takové štěstí jako my, nepotřebují odvahu
29. 8. 2006 Odarčenková znovu zakazuje Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jimmy Carter: Tony Blair je povolný a podlézavý
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy
29. 8. 2006 Neonacista Tobiáš konečně končí u policie, kdy se k němu vyjádří domovská strana - KDU-ČSL? Štěpán  Kotrba, Jiří  Asher
29. 8. 2006 Katrina po roce -- využitá příležitost Helena  Franke
28. 8. 2006 V Americe rostou zisky podniků, ale platy zaměstnanců se nezvyšují
29. 8. 2006 19. XII. Petr  Borkovec
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
2. 5. 2006 Strana zelených nehovoří ve svém tiskovém prohlášení pravdu
29. 8. 2006 Michael  Marčák
28. 8. 2006 Mastery nového seriálu televize BBC ukradeny v Budapešti
28. 8. 2006 KDU-ČSL nemůže porušit své předvolební sliby Boris  Cvek
29. 8. 2006 Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno? Miloš  Dokulil
29. 8. 2006 Hegemonie nebo přežití podle Noama Chomského Jitka  Baumanová
29. 8. 2006 Hromadné vraždění v Kongu, které nikomu nevadí Daniel  Veselý
28. 8. 2006 Protiraketová obrana USA: XBR a SBX radary Stanislav  Kaucký
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
28. 8. 2006 Antikomunismus jako (jediný) program Stanislav  Křeček
28. 8. 2006 Nechci komunismus Britských listů!
28. 8. 2006 Keith Richards z Rolling Stones vyšetřován, že si zapálil na jevišti
28. 8. 2006 Ratzinger chce přijmout "teorii inteligentního designu"
28. 8. 2006 Ministerstvo průmyslu a obchodu poskytuje zahraničním investorům miliardové investiční pobídky, aniž se zabývá hodnocením jejich ekonomické návratnosti
28. 8. 2006 Ideologická neústupnost za každou cenu? Jan  Čulík
28. 8. 2006 Google o vás ví všechno
28. 8. 2006 Telefon do nebe Stanislav  Heczko
28. 8. 2006 Pragmatismus Miroslava Kalouska Luboš  Zálom
27. 8. 2006 Vynalezla irská technologická firma energetické perpetuum mobile?
28. 8. 2006 Půl století od zákazu Komunistické strany Německa Richard  Seemann
28. 8. 2006 Zprovozněn tajný systém automatické kontroly státních poznávacích značek na silnicích
28. 8. 2006 Jiný svět je možný Jan  Čulík
28. 8. 2006 Czechtek British style?
2. 8. 2006 Cizí protiraketová základna v Česku? Stanislav  Kaucký
28. 8. 2006 V britském zdravotnictví umírají v důsledku chyb lékařů ročně tisíce osob
28. 8. 2006 Lži PR a zuřícího Štěpánka Štěpán  Kotrba
28. 8. 2006 Kámen není v Zimbabwe tradiční materiál Bohumil  Kartous
6. 8. 2006 Hospodaření OSBL za červenec 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno? Miloš  Dokulil
28. 8. 2006 KDU-ČSL nemůže porušit své předvolební sliby Boris  Cvek
28. 8. 2006 Když Bůh dělal čas Pavel  Kopecký
28. 8. 2006 Pragmatismus Miroslava Kalouska Luboš  Zálom
28. 8. 2006 Ideologická neústupnost za každou cenu? Jan  Čulík
28. 8. 2006 Antikomunismus jako (jediný) program Stanislav  Křeček
28. 8. 2006 Nechci komunismus Britských listů!   
27. 8. 2006 Test logického myšlení Bohumil  Kartous
26. 8. 2006 Jak Miroslav Kalousek chtěl zničit KDU-ČSL atd. Boris  Cvek
25. 8. 2006 Takže: ČSSD pohřbí vládu, která ještě není? Miloš  Dokulil
21. 8. 2006 Srpnové hospodské kecy a žurnalistické komentáře Ladislav  Žák
21. 8. 2006 Dva premiéři? Bouře ve sklenici vody Jiří  Pehe
15. 8. 2006 Oposmlouva jiného druhu Jiří  Pehe
11. 8. 2006 Citát dne (včerejšího)   
4. 8. 2006 Má Černého Petra Topolánek, anebo Paroubek? Miloš  Dokulil