7. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 12. 2006

V Lidových novinách vyšel ve středu 6. 12. 2006 pod titulkem "Ministr ve stínu" s podtitulkem - "Zaorálek zaštítil akci, které se měli účastnit extremisté" článek Ondřeje Neffa, ve kterém, napadá jednoho ze zahraničních účastníků konference Pražská výzva pro Irák , profesora Al Nahiho. Dokonce dává do uvozovek -- jako jeho přímou řeč - slova, která lze nalézt (jak uvádí) v materiálech "Bruselského" tribunálu.

Stránky, o kterých Ondřej Neff hovořil, mají následující adresu: www.brusselstribunal.org. Jedná se o Tribunál Bertranda Russella, tedy o B. Russell's Tribunal. Jde o hnutí za mírové iniciativy. Víc nemá cenu znalostní zázemí Ondřeje Neffa komentovat.

Sloupek
Bogdan Trojak

Nedávno jsem kdesi četl, že v krvinkách ženy
plavou tělíska podobná paličkám na buben!

Jako bych to nevěděl!

Kdykoliv se tě dotýkám, mám pocit, jako by v každé tvé buňce tlouklo do jejího jádra sto tisíc drobných paliček...

Rezonuji skrytým bubnováním.
Jsem tvá ozvučnice.

z knihy Kumštkabinet, Host, Brno 2005 vybral Štefan Švec

7. 12. 2006

DOKUMENT

Irácká výzva, která se nelíbí Ondřeji Neffovi a označuje ji za "extremistickou"

My, nížepodepsaní iráčtí spisovatelé, novináři a intelektuálové ze středního a jižního Iráku směřujeme své výroky našemu lidu, všem našim spoluobčanům po celém Iráku. Iráčanům všech etnických a náboženských totožností.

Jsme donuceni promluvit jako iráčtí občané na obranu naší vlasti, je naší svatou povinností toto učinit.

Jsme přesvědčeni, že federalistický zákon, zavedený rychle a bez řádné celonárodní debaty, není ničím jiným než starým plánem na zničení Iráku jeho rozdělením. Irák bude rozdělen na malé navzájem se hašteřící celky, aby byl oslaben a aby byla erodována autorita jeho ústřední vlády. Tak bude Iráku, s bohatstvím jeho lidských a přírodních zdrojů, zabráněno, aby se rozvinul v silný národ, schopný být v regionu významným hráčem. Účelem je zabránit Iráku, aby se stal silným regionálním hráčem proti plánům imperialistů na Blízkém východě. A proti sionistické entitě v Palestině, cílem jejíhož vytvoření bylo zabránit arabským zemím, aby dosáhly svých ambicí prosperity a hospodářské nezávislosti.

7. 12. 2006

Vzhledem k mimořádné závažnosti tématu, jímž je plánovaná akce s názvem Pražská výzva, si Vám dovoluji veřejně položit tři otázky a prosím o jejich zodpovězení v Britských Listech, píše Jan Klepetář.

1) Je dokument otištěný v BL 7.12. jako Irácká výzva, která se nelíbí atd..." totožný s originálem Irácké výzvy a kvalitně přeložený do češtiny?

2) Můžete mně i dalším čtenářům i přispěvatelům do BL sdělit jak rozumíte pojmu "sionistická entita v Palestině" ?; tento pojem je v textu zmíněné Irácké výzvy a jeho definici či vymezení v češtině jsem nenašel.

3) Jste si vědoma, že v textu výše popsané Irácké výzvy jsou uváděny připomínky historie, které jsou v rozporu se zjištěnými fakty, tak jak jsou už po desítky let známa a interpretována?

Rád bych Vás ujistil, že utrpení obětí války v Iráku mi není lhostejné, právě tak jako utrpení obětí dalších konfliktů a válek, že mám rád mír i pokoj a přeji ho i druhým.

7. 12. 2006

Zajímalo by mne, jestli by bylo možné, aby konferenci Londýnská výzva, mohl spoluorganizovat místopředseda britského parlamentu a jestli by se tato konference mohla sejít na půdě parlamentu, ptá se čtenář Tschernoster Erhard.

Odpověď Jana Čulíka: Jak víte, pane Tschernostere, v Británii je velmi silná opozice proti irácké válce. Blairovi lidi by na takové konferenci asi nespolupracovali, ale například liberální demokraté, nebo někteří konzervativci, zřejmě ano. Velmi ostře vystupoval proti útoku na Irák bývalý Blairův ministr zahraničí Robin Cook, který kvůli tomu odstoupil z funkce. Ostře ho napadala i bývalá ministryně pro mezinárodní rozvoj Claire Shortová. Ostrou kritiku proti válce v Iráku vznášejí v současné době v Dolní sněmovně opoziční liberální demokraté i konzervativci. Konala se četná velmi kritická slyšení ohledně války v Iráku. Blair dosud odmítá požadavek opozice na utvoření nadstranické komise, která má vyšetřovat, jak je možné, že byla Británie zavlečena do této války. Argumentuje, že není "slušné" takové vyšetřování konat, dokud riskují v Iráku britští vojáci své životy. Toto parlamentní vyšetřování se však velmi pravděpodobně bude dříve nebo později konat, opozice si to vynutí. Situace je však s českým parlamentem nesrovnatelná - britský systém je většinový a není koaliční. V parlamentě nemají funkce členové jiných než vládních stran. Zdá se mi však, že na půdě Evropského, či třeba německého nebo francouzského parlamentu by se takováto konference klidně konat mohla.

Napadá mě, v čem je problém. Média v "české vesnici" - stejně jako Neff - si zakazují určité názory a děsí se jich. Jejich nositele skandalizují jako "extremisty". Podobně jako za komunismu, v ČR je vám předepsáno, co si musíte "správně" myslet, jenže tento názor na svět je prajednoduchý. Média skandalizují nositele jiných názorů buď jako blázny, "komunisty" či extremisty. Jenže situace v mezinárodním prostředí je daleko složitější a rozrůzněnější, názorově i jinak, než jak ji zjednodušují česká média.

Jakmile do uzavřeného českého prostředí, připomínající loutkové divadlo, vstoupí lidé zvenčí, dojde ke kulturnímu střetu. Kdykoliv se český diskurs dostane do mezinárodní pozornosti, vznikne průšvih. (Vzpomeňte, jak při návštěvě v Izraeli se vyjádřil někdejší český premiér Miloš Zeman, že by měli být Palestinci uzavřeni do koncentračních táborů, a vysloužil si například od britského deníku Independent přezdívku "idiot z České republiky".)

Na Západě je totiž možné, aby někdo, jako profesor Al Nahi zastával takovéto názory, a přesto byl ve své vlastní zemi, na vlastní univerzitě a mezinárodně silně respektován. Takový člověk samozřejmě nevěří vlastním očím, přijede-li do české vesničky, z mezinárodního hlediska zcela nevýznamného prostoru, a tamější provinční tisk ho začne skandalizovat... :)

Prosím uvažujte nad tímto citátem:

Invaze do Iráku byla činem banditů, činem otevřeného státního terorismu, který projevil absolutní pohrdání nad pojmem mezinárodního práva. Invaze byla svévolnou vojenskou akcí, inspirovanou sérií lží nad lžemi a hrubou manipulací sdělovacích prostředků, a tedy veřejnosti; byl to čin, jehož účelem bylo upevnit americkou vojenskou a hospodářskou nadvládu nad Blízkým východem a navlékli to - na poslední chvíli, když selhaly všechny ostatní pokusy tuto akci ospravedlnit - jako osvobození. Bylo to obrovské prosazení vojenské moci, které způsobilo smrt a zohavení tisíců a tisíců nevinných lidí. Přinesli jsme mučení, kazetové bomby, ochuzený uran, nesčetné případy náhodného vraždění, ponižování a smrt iráckému lidu a říkáme tomu "přinášení demokracie na Blízký východ".

Toto je citace z projevu britského dramatika Harolda Pintera, předneseného dne 7. prosince 2005 při udělování Nobelovy ceny. Ondřej Neff by to jistě také v Lidových novinách označil za extremismus a doporučil by českým parlamentním činitelům, aby se s Pinterem nikdy nestýkali...:)

7. 12. 2006

Irácké ministerstvo vnitra obvinilo téměř stovku svých zaměstnanců, včetně policejního generála a dalších vysokých důstojníků, ze spoluúčasti na týrání vězňů v bagdádské trestnici známé pod názvem Site 4. Jde o první reakci na opakované obviňování ze strany sunnitských Arabů, podle nichž policie a další složky ministerstva vnitra řízeného šíity zřizují mučírny a podzemní kobky, v nichž týrají sunnitské vězně.

LN 7. 11. 2006: Irácké ministerstvo obvinilo své lidi z týrání ZDE

ČTK 7. 11. 2006: Stovka pracovníků iráckého ministerstva vnitra obviněna z týrání ZDE

Tyto informace přinesl světový i český tisk na základě zpráv agentury Reuters před měsícem, počátkem listopadu 2006. Nikdo je od té doby nezpochybnil jako nepravdivé. Paradoxní je, že šíitský premiér Nouri Al Maliki, plným jménem Nouri Kamil Hammadi Abul-Mahasin al-Maliki, známý i pod "odbojovým" jménem Dzawad al-Maliki či Abu Isra (podle jména své dcery Isrá) , příslušník arabského kmene Bani Malik, místopředseda islamistické strany Ad-Da'wa a jeho ministr vnitra, šíita Abd al Kadir al Mufridzi in Jawad al-Bulani, do roku 1999 inženýr vojenského letectva, byli donuceni konat teprve pod nátlakem USA. Těch USA, které týraly vězně ve věznici Abú Ghraib a týrají vězně v táboře Guantánamo. Do té doby ke zločinnému týrání vězňů převážně jiného vyznání příslušníky vlastního ministerstva premiér i ministr vnitra, případně další šíita z islamistické strany Ad-Da'wa, ministr národní bezpečnosti (a "boje proti terorismu") Shirwan al-Wa'ili mlčeli. K této islamistické straně patří mimo jiné i současný irácký velvyslanec v České republice Dija ad-Dabbas...

Jaká jsou v tu chvíli východiska řešení "irácké krize"?

7. 12. 2006

V neděli 10. prosince 2006 ve 12.00 v Praze na Palackého náměstí se opět po roce koná demonstrace bezdomovců a jejich příznivců za dodržování lidských práv.

Demonstrace je pořádána na Den lidských práv a jejím cílem je upozornit na to, že i bezdomovci jsou občany této země a mají stejná práva, která jim jsou však žel upírána. Proto je potřeba, abychom na to upozornili my sami.

Jestli vám záleží na vašem vlastním osudu, přijďte demonstraci podpořit. Podpoříte tím sami sebe.

Jelikož bude zima, bude i buřtguláš na zahřátí...

Srdečně zve

Jirka Vancl

7. 12. 2006

Zatímco jsme po podepsání Komplexní mírové dohody mezi súdánskou vládou a Súdánským lidovým osvobozeneckým hnutím (SPLM) v lednu 2005 mohli být svědky návratu naděje do Jižního Súdánu, násilí v Dárfúru pokračuje. Zdá se, že jen masivní nasazení mezinárodních mírových sil OSN, společně s důsledným politickým tlakem ze strany nejmocnějších zemí světa, může být základem řešení konfliktu v Dárfúru a krokem k vyřešení humanitární krize. Již dopředu ovšem musíme zavrhnout myšlenku, že mezinárodní společenství má schopnost, a to i v případě dostatečné podpory ze strany světových velmocí, mír v Dárfúru samostatně "vytvořit". Dlouhodobé řešení tohoto konfliktu může spočívat jen v nastolení místní mocenské rovnováhy a takového politického uspořádání, které dárfúrským africkým povstalcům zaručí splnění základních politických a ekonomických potřeb, jež byly centrální vládou dlouhodobě opomíjeny.

7. 12. 2006

Jistě znáte kauzu Nomura a žádosti o milost pro lidi z této firmy, píše student práv Karel Stehlík.

Ve čtvrtek na našem semináři považoval JUDr. Libor Hanuš, asistent Ústavního soudu ČR, za důležité, zmínit se o jedné smutné skutečnosti.

V demokratickém a právním státě je naprosto nepřípustné, aby někdo vyvíjel tlak na prezidenta republiky a nějak doporučoval hlavě státu, jak má jednat a komu dávat milost. Je to naprosto nepřípustné vměšování se do pravomocí nejvyššího ústavního činitele. A je alarmující, že v tomto vměšování byla aktivní samotná vláda a nejvíce ministr financí Tlustý.

7. 12. 2006

SKANDÁL

Zbyněk Dudek, Jiří Šimák

"Sdělovací prostředky, tisk, rozhlas, televize, film, jsou nesmírně důležitým nástrojem moci a masové politické výchovy, který se nikdy nesmí vymknout řízení a kontrole marxisticko-leninské strany a socialistického státu, nemá-li se věc socialismu dostat do vážného nebezpečí."

Poučení z krizového vývoje ve straně a společnosti po XIII. sjezdu KSČ

podnět ministrovi vnitra Ivanu Langerovi a reakce na reakci tiskového mluvčího ÚDV, poručíka Jana Srba, zveřejněnou pod titulkem "Podejte trestní oznámení na ÚDV"

V minulém měsíci jsme se se zájmem seznámili s informacemi o připravované reorganizaci "Úřadu pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu". Z toho nás nejvíce zaujalo, že jeho vznik je datován dnem 1.1.1995. Toto zjevně není pravda.

K tomu: Asanace 2006 TÉMA BL

7. 12. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Dříve to bylo jednodušší: kdo chtěl v Německu změnit zaměstnání nebo si najít nové, ten dal dohromady své podklady a hledal adresu odpovídající firmy. A když šlo o něco lepšího, o vyšší místo, tak žadatel dbal na to, aby to všechno také mělo styl, dobrý a osobní. Poštou přišlo všechno na stůl personálního referenta nebo poradce tak, jak to žadatel na poslední chvíli ještě jednou zkontroloval, anebo alespoň měl zkontrolovat. Že to dnes možná už nestačí a že je nutno dělat ještě něco navíc, to ukázala anketa Federálního svazu německých personálních poradců.

7. 12. 2006
Reakce předsedy KSČM na článek Štěpána Kotrby "Co Vojtěch Filip o antikomunismu neřekl a říci měl"

KSČM se distancuje od praktik z 50. let a současně si je vědoma i nedostatků z let 80. V tomto smyslu se veřejně vyjádřily všechny sjezdy KSČM.

Štěpán Kotrba před několika dny napsal, co postrádal v mém projevu na mezinárodní konferenci o antikomunismu. Chybělo mu jednostranné odsouzení čtyřiceti předlistopadových let a propagandistické formulace, které známe od sloupkařů v pravicovém a bulvárním tisku. Jeho zjednodušující a možná účelové vnímání minulosti vytváří zcela pokřivený obraz významné etapy československých dějin.

7. 12. 2006

Nějací aktivisté něco chtějí, někdo často i neurvale. O co v celé věci šlo, zůstalo ve filmu nejasné

5. prosince 2006 vysílala na nátlak některých aktivistů Česká televize konečně film Martina Vadase údajně o Vladimíru Hučínovi. Bohužel, film byl zcela zmatený a neobjasnil jádro věci. Mozaikovitý sestřih desítek krátkých štěků od nejrůznějších sympatizantů není analýzou složitého případu. Film se ani jedinkrát nepokusil o racionální analýzu toho, o co vlastně v Hučínově případě jde. Drtivou většinou se skládal ze sestřihu názorů různých Hučínových sympatizantů, tedy ze subjektivních, nevěcných výroků z druhé či třetí ruky. Často lidé vyjadřovali rozhořčení ("Je to lumpárna, za toto jsem seděl třináct let!") ("Přeju vám klidné předstoupení před Boží soud!") nebylo ale dost dobře jasné nad čím.

7. 12. 2006

Když se má průměrný Čech (tedy většinou osoba strachy pokálená a se svým kouskem špatného svědomí) vyjádřit k případu Vladimíra Hučína, tak většina začne blekotat jako typický český poslanec nebo senátor: "Já o tom nic nevím, nemám dostatek informací...". Po včerejším vysílání (05. 12. 2006, ČT 2) dokumentu Martina Vadase "Pravdě podobný příběh Vladimíra Hučína" Českou televizí to už říkat nebudou moci. I když možná budou zase tvrdit, že se nedívali, protože byli v hospodě, cpali si do gumovky uzený bůček s knedlíkem a zelím a nebo že se dívali na jiném programu na "Třicet případů majora Zemana" - to je přece pravá česká kultura!

Tento příspěvek nám poslal čtenář, který se představil jako "Ross Hedvíček". Recenze myslím dobře dokumentuje to, co jsem už napsal ve svém článku, totiž že Vadasův film nebyl o meritu věci, o tom, o co jde v případě Vladimíra Hučína, ale byly to jakési emocionální tanečky kolem zcela nevyjasněné záležitosti, mozaika "názorů" z druhé či třetí ruky. Čtenář Hedvíček má pravdu, že osoby, apriorně záporně zaměřené proti současnému režimu v České republice, mohou takovéto soukromé názory uspokojit a nadchnout a "dokázat jim", že podle těchto subjektivních názorů je v zemi "všechno špatně" - bohužel z filmu nevyplývá, co je špatně. Vadasův film ani neobjasnil zcela zásadní věc, proč je v Hučínově záležitosti rozhádaná i antikomunistická Konfederace politických vězňů. Je-li Hučínova věc tak jasně spravedlivá, neměla by se Konfederace za něj plně postavit? A pokud jeho věc v Konfederaci vyvolává spory, neměl Vadasův film vysvětlit proč? |

7. 12. 2006

Chápu Vaše zklamání, že čtenáři neprojevili očekávaný zájem o zprávu o použití kmenových buněk, které by mohly znamenat léčbu dosud neléčitelných chorob. Předplácím si americký populárně vědecký časopis Discover a v nejnovějším čísle jsou krátké zprávy o stovce nejzajímavějších objevů a vynálezů v roce 2006. Ještě loni byl tento časopis propagován firmou Publishers Clearing House, kde bylo možné získávat předplatné se slevou a navíc měl předplatitel naději vyhrát 10 milionů dolarů (pravděpodobnost výhry 1:330 milionům)...

7. 12. 2006

DOPIS Z ARGENTINY VIII.

Mám naprosto suchý obličej a jsem trochu spálená od slunce, jak jsem ležela na terase. Přesunula jsem se ale na pohovku do obýváku, protože z velkých černých mraků mi začalo na obličej krápat. Teď si hovím na kanapi a poslouchám relaxující hudbu z Gastonova počítače. Před nedávnem přijel ze Skotska Gastona navštívit kamarád a pořád je u nás, a bude tu zřejmě ještě určitou dobu. Je milej, anebo, jak říkají Skoti: "Ten člověk je úplná legenda!"

7. 12. 2006

A Letter from Argentina VIII.

My face feels all dry and a bit burned from the sun I have been enjoying today, laying on my terrace. But I have just moved myself to the sofa in the living room because by the effort of big dark clouds raindrops were thrown on my face. Now I am wonderfully comfortable on the sofa, with some nice relaxing tunes playing from Gaston's computer. A while ago a friend from back home in Scotland came out here to visit Gaston and he is still staying with us, and is probably going to stay for quite a while longer! He's a real darling, or as they say in Scottish: "He's a legend!"

6. 12. 2006

Iraq Study Group:

Americký prezident Georg Bush se octl pod sílícím tlakem, aby změnil svou politiku vůči Iráku. Dvoustranický výbor Iraq Study Group ve středu zveřejnil svou analýzu, v níž naléhá, aby si Bílý dům ohledně Iráku "vypracoval novou cestu vpřed".

Lee Hamilton, jeden ze společných předsedů Iraq Study Group, uvedl při prezentaci zprávy, že americká "loď státu se octla v bouřlivých vodách".

Analýza nepožaduje odchod amerických vojsk z Iráku do žádné konkrétní lhůty, ale naléhá na Bushovu vládu, aby zahájila proces odchodu dříve než později a aby z Iráku stáhla veškeré bojové jednotky do cca jednoho roku.

Bývalý americký ministr zahraničních věcí James Baker požadoval novou americkou diplomatickou iniciativu, která by zahranovala Irák i jeho sousedy Írán a Sýrii a zdůraznil, že "politika nynějšího kursu už není realistická".

7. 12. 2006

Motto: Vypráví se, že baron Playfair předvedl šifru britskému ministru zahraničí, který sice uznal, že vypadá kvalitně, nicméně ji pro její složitost nedoporučil. Baron pak šifru předvedl v blízké škole, kde žáci její princip velice rychle pochopili a naučili se ji používat bez chyby. Když o tom baron společně s Wheatstonem informoval společně s Wheatstonem informoval ministra zahraničí, ten jim odpověděl: "Ano, džentlmeni, to je možné, ale naši diplomaté se to nikdy nenaučí!" (str. 246)

Vondruška P.: Kryptologie, šifrování a tajná písma; Albatros, Praha 2006 Kryptologie nás provázejí na každém kroku. Mobilní telefony standardu GSM komunikují se sítí šifrovaně, některé instituce po nás při elektronické komunikaci požadují digitální podpis a na šifrách může záviset i průběh válek. Přesto panují i mezi technicky zaměřenými lidmi o šifrování a digitálních podpisech mýty, bezpečnostními slabinami tak může trpět komunikace mafiánů trpět i komerční produkty renomovaných firem.

7. 12. 2006

Morální zábrany padly, v laboratořích je prý tvořen nový světový totalitní systém. K ovládání davu je potřeba vyškolených manipulátorů vybavených především finančními prostředky, z dosud utajovaných rezerv v pověřených bankovních domech. Vymývání paměti je nyní v rukou odborníků a týmy "vojáků" novodobé války, s minimem techniky dosud používané, cvičí se v terénech těžko dostupných. Že by se chystalo nastolení království pravdy? Ořezávátka v rukou vládních mocipanských nedouků tvarují potřebné hroty a nasvědčují jedinému: svět se chystá ke změnám. Nutným změnám. Hlasy volající k umírněnosti plundrování přírodních zdrojů jsou, bohužel, ojedinělé, ale hlavně nezajímají byrokratický aparát, zajišťující ekonomický růst -- přitom růst, jak dobře vědí i oni, není nekonečný...jenže, jsme jen lační lidé. Pravdou zůstane, že každá moc je násilím na lidu.

7. 12. 2006

Obávám se, že Eduard Chmelár ve své odpovědi na moji reakci (BL 15.11.2006) zcela nepochopil můj poslední odstavec (o "prostoru, kde skutečné je uměním možného"). Což je možná i moje chyba.

7. 12. 2006

Divadlo Husa na provázku prokazuje životnost díla F. M. Dostojevského i 125 let po jeho odchodu. Kromě jednotlivých představení uskutečnilo uprostřed října v čase 10.00 - 22.30 hodin "jedenáctihodinovou scénickou fresku o devíti dílech na téma Dostojevskij - Svlékání z kůže". "Takový potlesk žádné divadlo dlouho nezažilo", "nechtěli v tleskání ustat." bylo zhodnocením megapředstavení režiséra Vladimíra Morávka od brněnských diváků.

Fjodor Michajlovič Dostojevskij, jakožto geniální literární umělec, prokázal v jedné povídce zdravý rozum, který lze porovnávat v jednom vědeckém ohledu i s přístupem samotného Alberta Einsteina - v oboru fyziky!

7. 12. 2006

Inženýrská pedagogika, jako speciální oblast Pedagogiky, může řešit jak účinněji se v dnešní době i celoživotně vzdělávat, Inženýrská didaktika jak lépe vyučovat a učit se.

7. 12. 2006

Během posledního půl roku se podstatně zhoršil problém se spamy. Podle Ironportu, firmy, která spamy filtruje, se množství odesílaných spamů od loňského roku zdvojnásobilo. Nevyžádaná pošta nyní čítá 9 emailů na každý jediný, regulérně odeslaný mail.

Velké procento těchto spamů je založeno na obrázcích, v nichž je včleněna spamová reklama - tak se spamu podaří ošálit spamové filtry Od loňského roku stouplo množství obrázkových spamů čtyřnásobně a nyní obrázkové spamy tvoří 25 - 45 procent veškerých spamů, množství závisí na tom kterém dni, píše deník New York Times.

7. 12. 2006

Nesdílím Váš entuziasmus týkající se použití kmenových buněk v moderní medicíně. Po éře monoklonálních protilátek nyní nastupuje další éra buněčné biologické terapie. Odkaz monoklonálních protilátek je takový, že byly sice uvedeny do praxe, ale jejich používání ani zdaleka nesplňuje očekávání, která se do monoklonálních protilátek vkládala. Jsou výjimky: jako například použití Gleevecu u chronické myeloidní leukémie Ph+, Avastinu u makulární degenerace sítnice, lék zvaný Glatiramer acetát u léčby roztroušené sklerózy (i když zde se nejedná o monoklonální protilátku), ale vesměs monoklonální protilátky ve svých hlavních indikacích nepřinesly takový léčebný efekt, aby to stálo za tu mediální kampaň, která se v rámci propagace těchto léků vede, píše čtenář - lékař , chirurg ve velké pražské nemocnici, který se podepsal "Challenger"

7. 12. 2006

S překvapením jsem si přečetl Váš postesk nad tím, že jen málo čtenářů BL zaregistrovalo na stránkách BL tak důležitou informaci jaká je obsažená v článku "Britská firma chce kmenovými buňkami léčit mrtvici", píše Jiří Šíma. Ihned jsem si uvedený článek přečetl a s překvapením zjsitil, že to je článek, který bych, například v Lidovkách nebo jinde, kde takové články vycházejí, četl přednostně.

7. 12. 2006

Arogantní prohlášení novinářů vypovídají obvykle více o nich než o předmětu jejich prohlášení. Nejinak je tomu s tvrzením bohemisty Čulíka, že Češi zřejmě dosud neslezli (na rozdíl od něj) se stromů, neboť nepochopili dosah pokusů s kmenovými buňkami a místo toho se zajímají o budoucnost České republiky.

Je mi líto, ale z článku vyplývá, že v jakési laboratoři mají možná nějaké úspěchy s kmenovými buňkami implantovanými do potkaního mozku. Ohlášení pokusů na lidech po iktu není totéž jako věrohodná zpráva o úspěších v reparaci stavu po iktu pomocí implantace kmenových buněk. Mozek je dosti složitý a představa, že se množící se buňky diferencují a propojí tak, aby nahradily jeho devastovanou část, je hodně jednoduchá.

Snad právě proto je pro laika tak přitažlivá.

6. 12. 2006

Britská firma ReNeuron žádá ve Spojených státech o svolení transplantovat kmenové buňky, vypěstované z tkání lidských plodů, do mozku pacientů, kteří utrpěli mrtvici.

ReNeuron argumentuje, že má přesvědčivé důkazy, že kmenové buňky by měly mít potenciální schopnost regenerovat mozkové buňky, poškozené mrtvicí.

Oponenti protestují, že je to "zvrácený návrh".

Britská firma zažádala americký inspekční orgán US Food and Drug Administration o povolení provést zkoušky na 12 pacientech, kteří utrpěli mrtvici. Pracovníci firmy ReNeuron úspěšně vyjmuli kmenové buňky z mozku dvanáct týdnů starého potraceného plodu. Tyto buňky se začaly specializovat na mozkové buňky a mají schopnost rychle vytvářet mozkovou tkáň.

6. 12. 2006

tisková zpráva hnutí Duha

Vláda má dnes večer schválit razantní zvýšení exhalací oxidu uhličitého z uhelných elektráren, hutí, chemiček a dalších průmyslových podniků. Ekologické organizace varovaly, že Česká republika v nich už tak patří mezi evropské rekordmany.

6. 12. 2006

J. Gregor se v posledním čísle Žurnálu Univerzity Palackého zabývá otázkou, jak by se měla univerzita učinit mezi lidmi lákavou a zajímavou (článek Lid vs. Univerzita). Tato otázka mne pronásleduje už delší dobu. Ne že bych si ji sám kladl, ale z různých kamarádských sedění u piva mám pocit, že je to otázka dne, že naše doba si ji žádá. Univerzita se prý -- jak říkají mnozí -- musí propagovat, musí své nabídky vychvalovat, rozhlašovat je, vnucovat se lidem, aby měla spoustu studentů a společenský vliv.

5. 12. 2006

Všimli jste si?

Za "prázdná slova" označil prezident republiky Václav Klaus termíny "vzdělanostní společnost" a "znalostní ekonomika"....

Lidé, kteří jsou silně přesvědčeni o své pravdě, jako například Václav Klaus, představují důkaz trvalého společenského rizika absolutismu, a to i tehdy, pokud by snad dokonce pravdu měli. Že ji až příliš často nemá, se mohl Václav Klaus přesvědčit v akademickém konfliktu, který vznikl na základě rozhovoru prezidenta České republiky pro Učitelský zpravodaj.

Václavu Klausovi s nezvyklou rázností odpověděl článkem v LN senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Pod nánosem daleko "důležitějších" informací o tom, co se nového (ne)stalo na politické scéně, se samozřejmě nějaká polemika na druhořadé téma o podstatě společnosti naprosto ztrácí. Je charakteristické, že média pouze znásobují politickou grotesku svým věrným stínováním a o věci jdoucí hlouběji pod jejich rozlišovací schopnost se pochopitelně nezajímají. Že by důkaz toho, jak ani naprosto otevřený a medializovaný problém není viditelný, pokud se vymyká zájmu průměru masy?

21. 11. 2006

V září přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 281,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2006 částku 151 838, 27 Kč. Vzhledem k tomu, že čtenost Britských listů trvale stoupá a za nedávné období došlo k podstatnému vzrůstu sledovanosti časopisu, dostal se náš dosavadní server na hranici svého výkonu i životnosti a byli jsme nuceni částkou 243 745.32 Kč zakoupit server nový, který bude zanedlouho zprovozněn. Příspěvky čtenářů dále využíváme k modernizaci funkcí redakčního systému. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,692.59 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   
23. 11. 2006 Mediální monopoly narážejí na společenskou potřebu sdílení kultury Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2006 Je redaktor ČT Martin Rusek nemanželským synem Saddáma Husseina? Lubomír  Brožek
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 David ze Vsetína Oskar  Krejčí
22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
19. 11. 2006 Objevil Ameriku Miloslav "Kraken" Junek
18. 11. 2006 Dopis nestranného publicisty místopředsedkyni ODS Bohumil  Doležal
18. 11. 2006 Topolánek plive na demokracii Boris  Cvek
18. 11. 2006 Jsem rád, že si politici uvědomili, že je demokracie založená na kompromisu Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Radovan  Geist, Chris Carsson
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 EU-Rusko: Partnery nelze mentorovat Oskar  Krejčí
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark
14. 11. 2006 Útěk - část 1. Alex  Koenigsmark
10. 11. 2006 Kometa Alex  Koenigsmark
7. 11. 2006 Ďáblova krása Alex  Koenigsmark

Asanace 2006 RSS 2.0      Historie >
7. 12. 2006 Úřad pro dokumentaci a vyšetřování zločinů komunismu de iure neexistuje   
27. 11. 2006 Co Vojtěch Filip o antikomunismu neřekl a říci měl Štěpán  Kotrba
28. 4. 2006 Asanace - estébácká agitka zase postrádá pohled obětí Miroslav  Šuta
28. 4. 2006 Asanace 2006 - pohled z té druhé strany je také potřebný Štěpán  Kotrba
27. 4. 2006 Asanace 2006   
28. 3. 2006 "Bicí komando" a "ASANACE" opět před soudem Štěpán  Kotrba
3. 12. 2003 Ohlédnutí Jaroslav  Hutka

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2006 Soud uložil tresty za křivé obvinění Milana Venclíka   
10. 11. 2006 Citát dne - včerejšího   
9. 11. 2006 Dnes už se nejde a nic spolehnout... Štěpán  Kotrba
8. 11. 2006 Kraus: Případ postavený na svědectví dvou nájemných fízlů a jednoho uvězněného podvodníka Štěpán  Kotrba
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2006 Velké britské firmy budou muset obchodovat s kvótami uhlíku   
6. 12. 2006 Národní alokační podfuk   
18. 11. 2006 Nepříjemná pravda Jiří  Pálka
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   
31. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina versus modely Ladislav  Metelka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Školství RSS 2.0      Historie >
7. 12. 2006 Inženýrská didaktika František  Augusta
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
30. 11. 2006 Rozhodovací pomoc pro studenty, aneb Konečně konec školních let - ale co potom? Uwe  Ladwig
20. 11. 2006 Nové technologie vzdělávání František  Augusta
20. 11. 2006 Vysoký intelekt a vůdcovství v genech Michal  Giboda
20. 11. 2006 Rozhněvaní angličtí studenti vyžadují za své školné kvalitu   
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 12. 2006 Nikoliv naším jménem   
6. 12. 2006 Robert Gates: "USA v Iráku nevítězí"   
6. 12. 2006 Stáhněme americká vojska z Iráku   
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Sedm letů Guantanamo Express do Polska   
27. 11. 2006 Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku   
27. 11. 2006 Jak opustit Irák se ctí   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 12. 2006 Exhibicionismus plže a exces jako normalita Miroslav  Vejlupek
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.   
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Základna: Může být vlastně předem zodpovězená otázka s otazníkem? Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Debata o raketových základnách na půdě Filosofické fakulty UK   
24. 11. 2006 Demokracie a jaderné zbraně Alexej G. Arbatov
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba