1. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 12. 2006

Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA?

Spojené státy si prý vyjasnily, jak chtějí východoevropským státům otevřít dveře do Ameriky. Tak to alespoň píší média po zasedání NATO v Rize, vyjádření náměstka ministra vnitřní bezpečnosti Paula Rose a souhlasném potlesku velvyslance ČR ve Washingtonu Petra Koláře. Cenou za "otevření dveří" k bezvízovému styku s USA má být český souhlas s drakonickými požadavky americké vlády na předávání a uchovávání osobních údajů o totožnosti občanů EU a všech pasažérů letadel, letících do USA.

Vyjednávači Evropské unie a Spojených států se v říjnu 2006 dohodli na přechodné úmluvě o výměně dat cestujících v letecké dopravě na transatlantických linkách platné pouze do července 2007. Dohodu dosaženou na poslední chvíli schválili velvyslanci zemí EU. Otázka předávání dat vyjadřuje evropské obavy z masivního nerespektování lidských práv v USA po nástupu neokonzervativců k moci a po přijetí takových norem, jako je Patriot Act.

iHNed, Jan Macháček: Když George Bush něco slíbí... ZDE

Zneužitelné technologie TÉMA BL

Teroristická hrozba, zpravodajské a politické hry TÉMA BL

Blaho pro střední a východní Evropu

Úřad pro cla a ochranu hranic Spojených států požaduje od roku 2003 informace o cestujících od leteckých společností - podrobné informace o přepravovaných osobách, tzv. Passenger Name Record (PNR). Celkem šlo o 34 různých dat, které aerolinky musejí poskytnout americkým úřadům během 15 minut po odletu letadla do USA. Zahrnují mj. jméno, adresu, datum narození, telefonní číslo, čísla úvěrových karet, jídlo objednané v průběhu přepravy či počet a váhu zavazadel. Je zakázáno předávat data, jež by mohla svědčit o náboženském vyznání, etnickém původu nebo zdravotním stavu. EU odmítla Američany vyžadovaný "pull system", který by znamenal volný přístup orgánů USA do databází leteckých společností a rezervačních systémů.

Přístupem k datům o cestujících se vytváří obrovský grid - prostor sdílení dat, znalostí ("human resources") a počítačů, proti kterému protestují inspektoři ochrany osobních dat .

Evropský komisař pro vnitro, justici a bezpečnost Franco Frattini připustil, že k informacím budou mít přístup i další bezpečnostní složky, nejen celní služba, která údaje nyní dostává, a ministerstvo vnitřní bezpečnosti. Další agentury jako Ústřední zpravodajská služba (CIA) nebo Federální úřad pro vyšetřování (FBI) by dle oficiálního znění dohody o data musely požádat. Nikdo ale nedokáže zkontrolovat, zda USA dohodu plní a nevyužívají osobní údaje cestujících pro špionáž. Konkrétně jde jednak o požadavek respektování nové kontroverzní americké legislativy - Vlasteneckého zákona a Zákona o vnitřní bezpečnosti, ale i o zachování stávajících mechanismů automatického zpracování dat úřady USA. Podle vlastního vyjádření americké strany totiž není nikomu přesně známo, které instituce mají k údajům přístup.

Nejprve bylo toto opatření uplatňováno na dvě desítky muslimských zemí; což vyvolalo podezření z náboženské diskriminace. Proto byl systém rozšířen. Spojeným státům přitom jde o vytvoření integrovaného dopravního systému, založeného na interoperabilní a intermodální telematice, při které by měly plnou kontrolu nad totožností osob i nákladu, vstupujícího na území USA.

Visit us -- US VISIT

Údaje, získané od leteckých společností, jsou v USA zařazeny do informačního systému US-VISIT (Visitor and Imigrations Status Indicated Technology). Tento systém má v současnosti pět velkých databází, ve finální podobě jich má být dvacet. Systém se doplňuje o biometrické údaje, získávané prozatím formou daktyloskopických vzorků, a o digitální fotografie od občanů států, se kterými USA nemají bezvízový styk. Lze však očekávat rozšíření o další metody. Nezahrnuje však některé západoevropské země s početnými (a zčásti antisystémově naladěnými) muslimskými komunitami, které mají s USA styk bezvízový.

Údaje jsou intenzivně zpracovávány prostřednictvím screeningového systému CAPPS II a jsou mimo jiné porovnávány s informacemi z databází FBI. S výsledky může pracovat široký okruh amerických úřadů. Teprve po třech a půl letech by měla být většina dat vymazána a držena v neaktivní databázi osm let. USA původně požadovaly, aby se data uchovávala 50 let a aby mohla být využita nejenom v boji s terorismem. Je však otázkou, jak bude likvidace dat kontrolována. Kromě toho USA trvají na zachování biometrických údajů v po dobu 100 let. A jelikož biometrické údaje bez totožnosti a dalších operativních dat jsou k ničemu, je jasné, že ze systému nebudou v zájmu národní bezpečnosti vymazána nikdy...

Evropský parlament 21. dubna 2004 požádal těsnou většinou 276 proti 260 hlasům Evropský soudní dvůr o posouzení jejího souladu s právem EU. Reagoval na rezoluci svého Výboru pro lidská práva, která dohodu s USA odsoudil jako příliš vágní a nezaručující dostatečnou úroveň ochrany dat. Poslanci volali po zákazu předávání dat, dokud ESD nerozhodne. Rada EU ale 17. května 2004 přijala rozhodnutí, které umožňuje předávání dat osob cestujících letadly ze zemí EU do USA americkým orgánům. EK dohodu uzavřela dne 28. května 2004.

Letos v květnu však dohodu zrušil Evropský soudní dvůr, neboť právní základ smlouvy byl podle jeho stanoviska neslučitelný s evropským právem na ochranu osobních údajů. Obě strany měly na vytvoření nové dohody čas do 30. záři. Americká strana však přišla s požadavky na věcné změny ve smlouvě. Američané požadují, aby k údajům měly snazší přístup nejen celní úřady, jak tomu bylo dosud, ale také další bezpečnostní složky, které mají ve své agendě boj proti terorismu - a to je více jak dvě desítky institucí a tajných služeb. Nová dohoda by mohla umožnit americkým bezpečnostním složkám (CIA, FBI) plný přístup k údajům o cestujících pod formální podmínkou, že dodrží standardy na ochranu osobních údajů. Stávající dohoda je totiž pouze přechodná. Její platnost vyprší v červenci roku 2007. Jednání s Washingtonem mají proto začít co nejdříve. Podle vyjádření velvyslance Koláře dovozuji, že právě začala.

V čím zájmu vlastně je mít s USA bezvízový styk?

Velvyslanec České republiky ve Washingtonu by měl vědět, že Česká republika není členem Spojených států amerických, ale Evropské unie. Právní kultura v Evropě je naprosto odlišná od právní kultury a zpravodajské praxe USA. V současnosti je vlivem proamerické) orientace politiků po roce 1989 vízová dohoda asymetrická, navíc neobsahuje reciprocitu ani v množství poskytovaných údajů o občanech USA, kterou Spojené státy vyžadují po České republice. Stále taháme za kratší konec provazu demokracie...

České aerolinie (ČSA) na svých linkách mezi New Yorkem a Prahou přepraví na 200 tisíc cestujících , cca 53 procent letenek přitom prodají ČSA ve Spojených státech. Češi tvoří asi 20 procent cestujících z New Yorku. Zhruba 17 procent jsou Slováci.

EurLex:Council Directive 2004/82/EC of 29 April 2004 on the obligation of carriers to communicate passenger data ZDE

BBC 30. 9. 2006: EU-US airline data talks collapse ZDE
EUBusiness.com 1.10.2006: EU hopes for air data deal with US this week after missing deadline ZDE
Deutsche Welle 1.10.2006: EU, US Still Divided Over Passenger Data Deal as Deadline Passes ZDE
Statewatch Observatory: EU surveillance of passengers ZDE
US Department Homeland Security: Travel and Transportation ZDE
                 
Obsah vydání       1. 12. 2006
3. 12. 2006 Pinochet utrpěl infarkt
3. 12. 2006 Prý chtěl vydírat čelné ruské špiony a podnikatele
3. 12. 2006 Rusko má v současnosti v Británii víc než 30 špionů
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"
2. 12. 2006 USA: Korupce je "druhé povstání". Stojí 4 miliardy dolarů ročně
3. 12. 2006 Negroponte srovanal Irák s Vietnamem
2. 12. 2006 Nemocný Fidel Castro se neobjevil na obřích oslavách svých narozenin
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
3. 12. 2006 Z Iráku odešli už všichni italští vojáci
2. 12. 2006 Kuřáci kouří polonium
2. 12. 2006 Má IHT v propočtech chybu?
2. 12. 2006 Afghánistán -- problematický úkol NATO Miroslav  Polreich
2. 12. 2006 KSČM: Rvačka o střechu nad hlavou skončila defenestrací Václava Exnera Štěpán  Kotrba
2. 12. 2006 Italský expert na terorismus kontaminován poloniem-210
1. 12. 2006 Litviněnko byl obětí "ruských agentů jednajících na svou pěst"
1. 12. 2006 Jak funguje radiační monitor britských letišť? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Nekouřili cestující v letadle papirosy? Jan  Klepetář
1. 12. 2006 Relativně jedovatý alfa zářič Jiří  Jírovec
1. 12. 2006 Britský psycholog: "Chytrých mužů je víc než chytrých žen"
1. 12. 2006 S IQ testy je to zřejmě složitější
1. 12. 2006 Testy inteligence Darina  Martykánová
1. 12. 2006 Muži rádi extrémy Petra  Procházková
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 O základně definitivně rozhodne Bush nejspíš v lednu. Možná. Snad.
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Turecko: "Slova papeže, to je zázrak"
1. 12. 2006 Žena-matka na plný úvazek, to není tradiční model rodiny Darina  Martykánová
1. 12. 2006 Variace na povzdech Jana  Štroblová
1. 12. 2006 Hranice není korzo Václav  Dušek
1. 12. 2006 Německé domácnosti měly v roce 2005 menší kupní sílu než v roce 1991 Uwe  Ladwig
1. 12. 2006 Town's Mole x Blaha Masons
1. 12. 2006 Doba, která přišla po 15. březnu 1939
1. 12. 2006 Čaká Venezuelu "farebný prevrat"? Radovan  Geist, Chris  Carsson
1. 12. 2006 Pokus o puč proti Chavezovi v roce 2002 organizoval Bush, Chavez nyní vytváří globální alianci proti USA Štěpán  Kotrba
30. 11. 2006 Ekvádor kráča doľava Mark  Weisbrot
1. 12. 2006 Kolumbie a "válka proti terorismu" Daniel  Veselý
1. 12. 2006 Jaké je menší než malé množství komunistů Oldřich  Průša
1. 12. 2006 Buzková političkou jen naoko Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Buranství české politické scény Darina  Martykánová
1. 12. 2006 Socializmus má budúcnosť Alexander  Dubček
30. 11. 2006 Momentky z narodenín Michal  Polák
1. 12. 2006 Dzurindov Zákonník -- nástroj smrti Jakub  Topol
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Žádná "totální neznalost"
30. 11. 2006 Záhada počítače z roku 65 př. Kr. vyřešena
30. 11. 2006 Amerika v barevné fotografii 1939 - 1943
1. 12. 2006 O falešných mýtech v umírání a o nezájmu státu Jan  Paul
30. 11. 2006 Conservative, my ass! Meike  Snijder
30. 11. 2006 Konzervativní? Ani náhodou Meike  Snijder
30. 11. 2006 Dva zásadní průlomy v umění mučit Greg  Evans
30. 11. 2006 Mikrokredita -- možný úpadek patriarchátu? Věra  Říhová
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Talabání dal v pondělí Bushovi facku Štěpán  Kotrba
28. 11. 2006 Sedm letů Guantanamo Express do Polska   
27. 11. 2006 Michael Moore: Musíme činit pokání. Stáhněte teď americká vojska z Iráku   
27. 11. 2006 Jak opustit Irák se ctí   
27. 11. 2006 Poláci už splnili v Iráku svou misi   
26. 11. 2006 Tajná studie USA: Výsledkem americké okupace Iráku je občanská válka   
22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
20. 11. 2006 Novinári urobili pri Iraku chybu -- a ja som bol jedným z nich Branislav  Ondrášik
18. 11. 2006 Blairovo přiznání, že je Irák "katastrofa", vyvolalo v Británii mediální bouři   
14. 11. 2006 Úspěch mladé demokracie Ladislav  Žák
8. 11. 2006 Oko za oko! Oskar  Krejčí
8. 11. 2006 Saddám Husajn a jiní komplicové v zločinech proti lidskosti Daniel  Veselý

Zneužitelné technologie RSS 2.0      Historie >
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
29. 8. 2006 Amerika zavádí všude biometrické průkazy   
15. 8. 2006 Jak transparentně propojit informační systémy veřejné správy a nepostavit přitom Velkého bratra Jiří  Kofránek
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 Pajkus největším nepřítelem Jaroslava Spišiaka, Spišiak odvolán Štěpán  Kotrba
24. 7. 2006 Virtuální Bush Štěpán  Kotrba
22. 7. 2006 Hackeři "análně penetrovali" NBÚ, policie zatkla server, hackeři v odpověď "zhasli" celé NBÚ Štěpán  Kotrba
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
21. 11. 2005 Bible proti zájmům církve Irena  Ryšánková
17. 10. 2005 Autorské právo, písmo svaté a veřejná služba Štěpán  Kotrba
29. 9. 2005 Amerika by měla vrátit nakradené létající talíře Jiří  Míka
15. 9. 2005 Mobil útočí na knihy Marek  Kuchařík

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
3. 12. 2006 Prý chtěl vydírat čelné ruské špiony a podnikatele   
3. 12. 2006 Rusko má v současnosti v Británii víc než 30 špionů   
2. 12. 2006 Italský expert na terorismus kontaminován poloniem-210   
2. 12. 2006 Kuřáci kouří polonium   
2. 12. 2006 Má IHT v propočtech chybu?   
2. 12. 2006 Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Litviněnko byl obětí "ruských agentů jednajících na svou pěst"   
1. 12. 2006 Jak funguje radiační monitor britských letišť? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Kdo vlastně touží po "otevření dveří" do USA? Štěpán  Kotrba
1. 12. 2006 Relativně jedovatý alfa zářič Jiří  Jírovec
1. 12. 2006 Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák Štěpán  Kotrba
30. 11. 2006 Alfa, beta, gamma: kupte si radioaktivní materiál se slevou Štěpán  Kotrba
30. 11. 2006 Polonium-210 nalezeno v letadlech British Airways   
29. 11. 2006 Polonium Hynek  Bíla
28. 11. 2006 Sedm letů Guantanamo Express do Polska