7. 11. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
7. 11. 2006

Saddámu Husajnovi nebylo u soudu dovoleno hovořit o tom, jak jeho režimu, tak podobnému nacismu, prodával Západ chemikálie.

Tak byl někdejší spojenec USA odsouzen k smrti za zločiny, které spáchal, když byl nejvěrnějším přítelem Washington v arabském světě, píše v deníku Independent Robert Fisk. Amerika věděla všechno o jeho zvěrstvech a dokonce mu dodala smrtící plyn -- Británie samozřejmě taky.

Sloupek
Mikuláš Bryan

Házeli po mně kameny.
Můžeš mě v sobě, dešti, schovat?
Kolem je tma. Jsem zraněný.
A chtěl bych politovat...

Vystačím zatím s písmeny.

(...)

ze sbírky Kolem lámání, Klub rodáků a přátel Kutné Hory, Kutná Hora 2006 vybral Štefan Švec

Mikuláš Bryan * 1982 Básník. Vítěz první ceny literární soutěže Ortenova Kutná Hora (jeden ze dvou v třináctileté historii festivalu). Kolem lámání je jeho básnickou prvotinou.

Daniel Ortega
7. 11. 2006

Bývalý vůdce sandinistické revoluce Daniel Ortega se po 16 letech vrací do čela nikaragujské politiky poté, co byl vyhnán surovou občanskou válkou s Contras, podporovanými Američany . Nyní demokraticky vyhrál nedělní nikaragujské prezidentské volby jako kandidát Sandinistické fronty národního osvobození (FSLN) s více než 38% hlasů. Tvrdí to dvě mezinárodní pozorovatelské skupiny - Ipade a Ethics and Transparency Group, které nasadily během nedělního hlasování 11 000 pozorovatelů. Ortega vede o téměř devět procent před nejbližším soupeřem, konzervativním kandidátem, bankéřem Eduardem Montealegrem, kterého podporují USA. Ortega vyhrál s 38,49 %, následován Montealegrem se 29,52% a dalším konzervativcem Jose Rizo, který získal 24,15%. Po sečtení hlasů ze 61 % hlasovacích míst dle jiných zdrojů má Ortega podporu 38,7 % voličů. Ortegovo téměř jisté vítězství je ranou politice Washingtonu, který spolupracoval s Contras v občanské válce osmdesátých let a obává se, že Ortega by spojil protiamerický blok v Latinské Americe spolu s venezuelským prezidentem Hugo Chavezem.

Rumsfeld si potřásá pravicí se Saddámem
7. 11. 2006

VIDEO

ZDE

"Iraq: Declassified Documents of U.S. Support for Hussein" - Washington Post "Live Online" chat with Archive Middle East Analyst Joyce Battle

February 27, 2003 ZDE

Video Clip: "Shaking Hands with Saddam Hussein" - Iraqi President Saddam Hussein greets Donald Rumsfeld, then special envoy of President Ronald Reagan - Baghdad, December 20, 1983.

Iraqi television; courtesy CNN 2.54 MB734 kB

Odkazy zaslal Vladimír Rott.

7. 11. 2006

Britský premiér Tony Blair v pondělí na naléhání reportérů na tiskové konferenci v Londýně přiznal, že je i nadále proti trestu smrti, ať je to trest smrti pro bývalého šéfa iráckého státu anebo pro kohokoliv jiného. Avšak během tiskové konference v Downing Street odmítl Blair kritizovat irácký soud za jeho rozhodnutí. Uvedl, že tento rozsudek připomene všem brutalitu iráckého diktátora. Pozoruhodnou přestřelku mezi reportérem a britským premiérem v pondělí několikrát odvysílal rozhlas BBC:

7. 11. 2006

Masaryk podepsal mnoho rozsudků smrti.

Stručná polemika s článkem Milana Daniela "Evropa nemá trest smrti. Proč jej Topolánek podporuje?"

Již samotný titulek článku ("Evropa nemá trest smrti. Proč jej Topolánek podporuje?") naznačuje netoleranci k nositelům "nekorektních" názorů. Topolánek, nebo kdokoliv jiný, má nárok trest smrti podporovat či odmítat, jak se mu zachce, a ne slepě se přizpůsobovat diktátu z Bruselu. Evropská unie (dosud) není Sovětský svaz, kde jedinou svobodou byla svoboda bezvýhradně souhlasit, píše Marian Kechlibar.

7. 11. 2006

Pan Kechlibar se nás snaží přesvědčit, že odmítání trestu smrti je věc elitářská, že v zemích EU je většina lidí pro jeho znovuzavedení. Omyl, nesměšujme autoritářské nostalgie a černobílé vidění světa v postkomunistických zemích se zeměmi s demokratickou tradici. Ve Francii například nedávno slavili výročí zrušení trestu smrti a při té příležitosti průzkumy ukázaly, že většina obyvatel je proti tomuto trestu a nepřeje si jeho znovuzavedení, píše Darina Martykánová.

7. 11. 2006

Prezident, jako v poslední době spíše pravidelně než občas, nepřekvapil. Svým posledním krokem totiž opět překvapil. Překvapil tím, že do hry na zdrženou v úsilí o sestavení funkční vlády vložil prvek urychlení a vyslal několik vzkazů.

7. 11. 2006

POZVÁNKA NA VÝSTAVU

Sejgej Michajlovič Ejzenštejn : Petrograd, kresba, 1917

Kolekce 75 faksimilií zapůjčených z Musei Kino v Moskvě, představuje známého režiséra jako autora kreseb, srovnávaných s pracemi P. Piccasa, H. Matisse, D. Rivera...

8.11.2006 00:00 - 30.11.2006 Kino Ponrepo, Praha

Vernisáž výstavy kreseb - úterý 7. 11. ve 20.00 hod

Součástí večera bude i projekce tří krátkých filmů. Dva z nich představují torza Ejzenštejnových projektů (Běžin luh, Ať žije Mexiko), třetí z nich je dokumentem o portrétech S. Ejzenštejna (Glumovův deník).

7. 11. 2006

Možná bychom měli očekávat, že prezident republiky bude sloužit především republice, to se ale nechce věřit, když se podrobněji zamyslíme nad rolí Václava Klause v pěti měsících, které uplynuly od sněmovních voleb. Hned po volbách mohl vytvořit kompromisní scénář, s nímž by souhlasily všechny poslanecké frakce a který by okamžitě mohl odblokovat Sněmovnu: teď pověřím tebe (Topolánka), potom jeho (Paroubka), oba na to dostanete každý tři týdny, a do třetice už na tom nezáleží, protože půjde jen o formální pokus, který nevyhnutelně povede k předčasným volbám, v nichž se voliči budou moci rozhodovat podle této úvahy: pravou tvář politika nejlépe poznáš, když politik odhodí masku v domnění, že už občana nepotřebuje, čili hned po volbách.

7. 11. 2006

Právě proběhlé komunální a senátní volby oživují různé scénáře možného budoucího vývoje v České republice. Jedním z nich je i obava z možné "bavorizace" české politiky, z možné, a především trvalé nadvlády ODS na všech mocenských stupních a ve všech mocenských strukturách českého státu.

Dříve než si na takovou otázku můžeme odpovědět, je nutné se zamyslet nad důvody momentálně vysoké podpory ODS.

7. 11. 2006

Polemika s článkem Lubomíra Novotného "Hrozí České republice bavorský scénář?"

Zrovna Bavorsko je podle příkladem toho, že i země, spravovaná desítky let stále toutéž stranou, vítězící ve svobodných volbách, může být vysoce prosperující, svobodná a kulturní. O tom, že Bavorsko je jedním z nejbohatších regionů Evropy, ví snad každý. Bavorsko není na druhé straně nějakým odpudivým průmyslovým centrem, naopak sdružuje péči o krajinu, staré tradice a moderní liberální i sociální politiku. Zajímavé je, že v této zemí, v níž je CSU dlouhodobým hegemonem, je hlavním městem Mnichov, který bývá považován za jedno z evropských center gay komunity.

Kdyby se mělo Česko "bavorizovat", bylo by to super. Jenže bohužel v Česku není žádná strana srovnatelná s CSU - a zejména: Česko není v žádném smyslu, tím méně v obyčejích a tradicích, v morálních hodnotách (osobně jsem mohl vidět úžasné poměry v Tyrolsku, které je s Bavory v tomto ohledu určitě srovnatelné) na úrovni Bavorska.

Jen bych podotkl, že ideově jsem odpůrcem strany typu CSU.... pokud by ovšem nějaká reálná CSU v nějaké reálné zemi dokázala to, co CSU v Bavorsku, volil bych ji ihned a bez pochyb, kdybych byl občanem té země.

7. 11. 2006

Nedá mi to, abych nepřičinila několik poznámek k příspěvku pana Březiny "Krátká sonda do českého sociálního parazitismu,".

Korelace mezi chudobou, sociálními dávkami a počtem dětí není zdaleka tak jednoznačná, jak věří, nebo chce věřit, pan Brezina. Pokud pan Brezina otevře nějakou příručku solidní historické demografie, zjistí, že někdy v polovině devatenáctého století dochází v Evropě k postupnému poklesu porodnosti (tedy k poklesu počtu porodů na jednotku obyvatel) a také k poklesu celkové plodnosti (počtu dětí, které připadají na jednu ženu) a že se tento pokles projevuje v různých segmentech společnosti různě.

7. 11. 2006

SIROMACHA

Památce mého otce, bez jehož vzpomínek by tato kniha nikdy nevznikla.

Ne, neukážeme vám stín, který se ráno plazí před vámi.
Má příchuť kyselých a nedozrálých malin.
Ne, neukážeme vám ani stín, který se večer táhne za vámi.
Jak pavučina vrůstá do rozvalin.
Ukážeme vám hořkosladkou vůni strachu.
A ještě nenávist. A beznaděj. A zmatek.
Jak plíseň vniká k ránu v lázních do oplatek.
Ukážeme vám život v hrsti prachu.

Egon Feilchenfeld: Pustá země

Byl to zvláštní a trochu odporný sen, který se zdál Sabině ve zlaté vaně. Mívala většinou sny a někdy byly krásné, přesné a barevné jako filmy; většinou však byly hnědobílé a ošklivé a brzy na ně zapomínala. Tehdy mluvila ze spaní neznámým jazykem.

Tento sen byl ale jiný.

Viděla sice zvenčí jako ve skutečném světě věci a děje, které se dály, viděla krajinu, les a dravé ptáky, ale zároveň také Sabina slyšela jejich myšlenky, rozuměla jejich rozhovorům a slyšela někoho, snad boha, vyprávět jejich příběh. Vyprávěl líně a pobaveně, vyprávěl jako někdo, kdo zná předem konec anekdoty a jejích hrdinů si neváží.

7. 11. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Německý federální parlament chce ještě v tomto volebním období rozhodnout o novém zákonů proti prostituci, podle kterého by měly být nikoliv prostitutky, ale jejich zákazníci trestáni, pokud by si sexuální služby vynucovali násilím.

Poté, co německá vláda a červenozelení poslanci v posledním volebním období zpřísnili zákon proti obchodování s lidmi, chce teď vláda udělat něco proti nucené prostituci. Přitom se nepomýšlí na absolutní zákaz, pro který se rozhodli Švédové, ale jen o teoretickou ochranu prostitutek před tělesným útiskem a finančním vykořisťováním.

7. 11. 2006

Žijeme v době prudké eskalace politického boje, který se promítá do všech oblastí společenského života. Jedním z jeho průvodních jevů je i falešný antikomunismus. Antikomunismus svůj základní obsah, kterým je odmítání totalitárního výkonu moci, již dávno ztratil a stal se ideologickým nástrojem. Slouží k upevňování vlivu a moci jednoho z politických proudů, konkrétních skupin a osob. V následujících odstavcích se stručně pokusím analyzovat uvedený problém filosoficky a zároveň zdůvodnit reálné obavy z ohrožení objektivního a kritického vědeckého bádání.

(Autor do konce června 2006 pracoval v Úřadu dokumentace a vyšetřování zločinů komunismu.)

7. 11. 2006

Reakce na článek Petera Dinuše "Proti falešnému antikomunismu"

Komunistické strany často o emancipaci (a stejně tak o míru, svobodě, spravedlnosti) mluvily, nicméně když dostaly (nebo si ji spíše násilím vzaly) možnost uskutečňovat své ideály, skončilo to gulagy, potlačením svobody slova a svobody náboženské víry, potlačením politické soutěže, ideovým dozorem nad školstvím a justicí, přetvořením práva ve slouhu jedné mafiánské strany, která ovládala vše.

Se slovem EMANCIPACE si spojujme raději ty, které komunisté a nacisté brutálně potlačovali: anarchisty, sociální demokraty, feministky, nonkonformisty, homosexuální aktivisty, osvícenské liberály a antiklerikály, beat generation, hippies, stoupence drog a volné lásky, evangelikální odpůrce rasismu (jakým byl kazatel M. L. King) atd. Nikdo z těch, které jsem právě jmenoval, by neprošel jako dobrý kádr komunistickými cejchovacími komisemi.

7. 11. 2006

Význam jedince pro společnost a společnosti pro jedince

Referát přednesený na mezinárodní konferenci "Mládež a kriminalita" Nitra, 25. - 27. 10. 2006

Negativní jevy u dětí a mládeže jsou převážně vnímány jako důsledek chybného převzetí společenských obsahů, hodnot a norem dětmi a mládeží, tedy jako chyba v procesu socializace, v širším významu chyba ve  funkcionálním působení společnosti a v užším významu v intencionálním působení na mladou generaci. Jako individuální chyba socializovaného a socializujícího se jedince. Ve skutečnosti stav sociability a existence negativních jevů u mladé generace je výsledkem působení všech prvků fungujících v procesu socializace. K pochopení rezultátu socializace je proto nutné analyzovat stav a vývoj základních prvků socializačního procesu.

7. 11. 2006

(polemika s článkem Eduarda Chmelára, "Byť dnes svetoobčanom")

Huntigtonův střet civilizací není vizí. Je to paradigma, které podle svého tvůrce nejlépe popisuje specifika mezinárodní politiky po skončení studené války. Není to tedy univerzální klíč k pochopení světa, ba ani mezinárodní politiky. Pouze jednoho jejího faktoru, který je dnes ovšem důležitější, než v časech omezení i možností bipolárního světa. Byť možná ne o tolik, jak se politolog domnívá. Pokud Chmelár vyčítá střetu civilizací nedostatečnou propracovanost, pak nepochopil smysl Huntigtonem popisovaných paradigmat.

7. 11. 2006
jméno autora je redakci známo

Desítky milionů se vydávají na to, aby se národ naučil správně říkat ou tů. Naučit firmu jako celek slušnému chování ke svým klientům by snad nemuselo být tak nákladné. Je to zvláštní, přijdou noví lidé, ale vzorce chování zůstanou. Inu těžko učit starého psa novým kouskům...

Když před nedávnem popisoval jeden z čtenářů BL své zkušenosti se zaváděním Internetu expres od Eurotelu, měl jsem pocit, že mluví přesně o tom, co jsem i já zažil ve stejné firmě jen o rok dříve. Chtěl bych tohoto čtenáře ujistit, že to není všechno, co se dá s Eurotelem resp. teď po novu s O2 zažít. Na začátku listopadu 2006 jsem dostal výhružný dopis, v němž mi příslušný referent O2 sděluje, že jsem nezaplatil za červenec.

7. 11. 2006
Sergej Timofějev

Cíl a smysl vývoje lidstva byl, je a zůstává Everestem poznání.

Již pouhá myšlenka na přípravu k výstupu je intelektuální drzost. Dokonce největší z velikánů myšlení byli schopni pouze přešlapávat na úpatí. Aristoteles, Platon, Sokrates, Lao-c', Kung-c', sv. Augustin, F. Bacon, G. Galieo nebo G. Bruno, I. Kant, K. Marx, A. Schweitzer, P. Leroi, Teilhard de Chardin či F.Capra nebo A. Toffler, nikdo z nich či autorů Bible, Koránu nebo Tóry, ani Valné shromáždění OSN, které schválilo rezoluci "Cíle rozvoje lidstva v novém tisíciletí", zkrátka nikdo dosud nedokázal nabídnout globální ideu cíle pro lidstvo, která by byla lidstvem pochopena a přijata.

7. 11. 2006
Sergej Timofějev

Цель развития человечества -- Эверест познания.

Сама мысль о подготовке к восхождению -- интеллектуальная наглость, поскольку самые великие умы оказались способны лишь потоптаться у подножья. Ни Аристотель, ни Платон, ни Сократ, ни Лао-Цзы, ни Кун Цзы, ни Вентам, ни Рерихи, ни А. Швейцер, ни П.Леру, ни Тейяр де Шарден, ни авторы Библии, Корана или Торы, ни Генеральная Ассамблея Организации Объединенных Наций, принявшая резолюцию "Цели развития человечества в новом тысячелетии", словом -- никто, не смог предложить глобальную идею цели для человечества, им понятую и принятую.

7. 11. 2006

Rád bych polemizoval s autorem článku "Anarchie, nebo otevřená společnost" ze dne 30. října, panem Lánským. Nechci být ničím soudcem, ale některé myšlenky a názory, které byly v tomto článku představeny, mohou přinejmenším vyvolat námět na diskusi, a z tohoto hlediska jsem osobně za tento příspěvek vděčný.

Systém SBIRS
7. 11. 2006

Funkci antiraket při ničení nepřátelských raket ve střední fázi letu jsme už popsali. Bez senzorů včasné výstrahy a prostředků navedení by ale antirakety amerického protiraketového systému byly "hluché a slepé".

Ke své správné činnosti nutně potřebují informace pro vhodné manévry a navedení do vstřícného kursu tak, aby dosáhly správného bodu -- jinými slovy: aby se dostaly "do cesty" útočícím raketám a jejich bojovým hlavicím. I když se takový proces na první pohled zdá být jednoduchý, ve skutečnosti je nesmírně složitý a přináší řadu technických problémů. Družice včasné výstrahy, obíhající kolem Země a nesoucí špičkové infračervené senzory, sehrávají nezastupitelnou roli a v konečném důsledku se výrazně podílejí na efektivnosti a účinnosti systému protiraketové obrany.

3. 10. 2006 Protiraketová obrana USA: Výsledky testů budí rozpaky v odborných kruzích ZDE

28. 8. 2006 Protiraketová obrana USA: XBR a SBX radary ZDE
7. 11. 2006
Rozumný člověk nemůže fakta nikdy odmítnout
Sir David Attenborough
tisková zpráva Českého rozhlasu

Český rozhals Leonardo a Zoologická zahrada Praha Vás zvou na Oslavu "divokého Oscara", která se uskuteční v sobotu 11. 11. 2006 od 13 hodin v pavilonu goril v pražské ZOO. Bude pro vás připraven program plný zábavy a soutěží včetně hudebního vystoupení TAM TAM Orchestra. V 15 hodin proběhne křest knížky goriích pohádek "Moja a páv". Kmotrem knihy bude herec a senátor Tomáš Töpfer. Udělejte si hezké odpoledne ! Přijďte si zasoutěžit o oceněné DVD tak trochu jiné reality show Odhalení, knížku pohádek a další zajímavé ceny. Máte se na co těšit.

repro: ČRo Leonardo

SOUVISEJÍCÍ INFORMACE:

Podrobnosti - tisková zpráva Českého rozhlasu: Odhalení získalo prestižního "Oscara" - vítězství v soutěži Wildscreen ZDE

Reportáž Martina Smrčka z Bristolu ZDE
úvodní showreel festivalu WMVRVQTV

Videoarchiv Odhalení ZDE

6. 11. 2006
tisková zpráva Markéty Škodové z průzkumu CVVM "Hodnocení informací v médiích"

Součástí říjnového šetření CVVM byla též baterie otázek zjišťujících, jak čeští občané hodnotí média. Zajímalo nás, zda si o vybraných médiích lidé myslí, že informují pravdivě, a také, zda poskytují ucelený přehled o důležitých událostech. Vzhledem k tomu, že médiem s největším dosahem je v současnosti televize, ptali jsme se též na to, jak často respondenti sledují právě televizní zpravodajství.

průzkum CVVM 2006, Markéta Škodová: "Hodnocení informací v médiích" ZDE

průzkum CVVM 2005, Gabriela Šamanová : "Sledování zpravodajských pořadů" ZDE
průzkum CVVM 2004, Daniel Kunštát : "Sledování zpravodajství v médiích" ZDE
průzkum CVVM 2003, Naděžda Horáková : "Česká veřejnost a média" ZDE
6. 11. 2006

Rád bych vyslovil několik poznámek k problematice tzv. pokojného stavu, která je zmiňována v článcích "Byt" M. Zabloudilové a "§5 OZ" J. Potměšila.

Jakkoliv se to na první pohled nezdá, patří § 5 Občanského zákoníku ("Došlo-li ke zřejmému zásahu do pokojného stavu, lze se domáhat ochrany u příslušného orgánu státní správy...") k jeho nejdůležitějším a nejzásadnějším ustanovením. Jeho akceptace není ničím menším, než měřítkem právního státu! Nic tak neodporuje představám o právním státě, jako neschopnost chránit pokojný stav. V právní státě totiž nejde ani tak o ochranu právního stavu, totiž stavu, který byl vytvořen již "proběhlou" akceptací práva, ale o ochranu stavu pokojného, tedy stavu, který existuje, a který nebyl dosud rozhodnutím oprávněného orgánu dotčen.

6. 11. 2006

Ne tak zcela, i když by tomu útoky některých neokonzervativců na presidenta Bushe mohly nasvědčovat.

Kritika Bushe před volbami zdánlivě nedává smysl, tedy pokud si neuvědomíme, že za určitých okolností se porážka ve volbách stává méně bolestnou.

6. 11. 2006

Žádný důraz není dost velký, chceme-li mluvit o tom, jak nebezpečným útokem na lidská práva je nový americký zákon "Military Commissions Act". Podle toho zákona může být každý cizinec, který navštíví USA, zadržen na neomezeně dlouho dobu bez práva na soudní proces (tedy nejen člověk, který je v USA nelegálně, ale i ten, který má turistické vízum, nebo ten, který získal povolení k trvalému pobytu). Stačí, když americká vláda usoudí, že cizinec má nějaké "spojení s terorismem", a může být zatčen a vězněn do konce života, přičemž vláda nemusí předložit žádnému soudu ani jiskru důkazu, že její obvinění je oprávněné.

6. 11. 2006

Podzimní "českokrumlovská" mediální konference, která posledních pět let vždy předznamenávala vývoj české mediální scény, byla tentokráte ve znamení několika zásadních prohlášení.

Ač se zdálo, že nejvýznamnější výrok o zpětvzetí kasační stížnosti vůči rozhodnutí soudu o zrušení digitálních licencí zazněl z úst generálního ředitele TV Nova Martina Dvořáka, zástupce kmitočtového regulátora, ředitel odboru správy kmitočtového spektra ČTÚ Jiří Duchač ho předčil. Dal totiž právníkům Novy návod, jak jiným způsobem torpédovat realizaci Technického plánu přechodu České republiky na digitální vysílání, který ČTÚ připravil. Richard Rybníček se pozastavil nad tím, že TPP není závazný, ačkoliv to nikdo neřekl, jen Duchač připustil roztrhání TPP na kousky voluntaristickými rozhodnutími správního soudu. A tak ačkoliv se v průběhu konference zdálo, že Generální dohoda je možná a nové televize by mohly odstartovat příští rok, do kompromisu může být daleko a spíše než ústupek, je krok Novy úskok směřující nakonec k arbitráži spíše, než k vysílání. V tom má Nova praxi... Bývalý předseda ČTÚ David Stádník, dnes úředník Ministerstva informatiky, které chce vláda ODS nechat zrušit, se chce stát přesto mediátorem dohody všech o všem a potvrdit svou roli "otce české digitalizace" . Chce zprostředkovat odblokování současného patu udílení digitálních licencí a neasného přechodu k definitivním multiplexům, zaviněný podivným rozhodnutím soudu, který zrušil rozhodnutí RRTV o udělení licencí na vysílání DVB-T. Evropská komise nyní zvažuje, že členské země EU vyzve, aby analogové vysílače vypnuly ještě dříve, než určuje nejzažší termín pro celou Evropu - konec roku 2012.

V Krumlově bylo po dva dny horko, i když začal padat sníh.

Krumlovská mediální konference 2006 - FOTOGALERIE IIIIIIMEJDAN

Veřejnoprávní média - média veřejné služby TÉMA BL

Digitalizace sdělovacích prostředků TÉMA BL
6. 11. 2006

Upřímně řečeno, nechápu proč dávat tomuto pokání, nebo lépe řečeno zoufalému pokusu zachránit, alespoň minimum zbývajících pozic kliky předních neokonzervativců načasovaném pár dní před volbami tolik prostoru. O to více zarážející jsou spíš známa fakta, která nebyla zmíněna při této příležitosti ani v Guardianu či BL.

Pokud se zaměříme na postavu Richarda Perleho (známého též jako "Princ Temnot" pro svoji zuřivou opozici proti jakýmkoliv odzbrojovacím mezinárodním závazkům) a to jen z pohledu posledních patnácti let, získáme obrázek značně odlišný od proklamované zástavy neokonzervativců, "používání a projekci naší síly (US) pro morální dobro ve světě."

5. 11. 2006

Materiál o možné americké raketové základně a jejích složkách u nás, který připravilo české ministerstvo zahraničních věcí pro Poslaneckou sněmovnu, nechtěně potvrdilo obavy vyslovené odpůrci tohoto plánu USA, že taková základna představuje velké nebezpečí pro náš stát a jeho obyvatele.

Materiál totiž uvedl, že v případě použití těchto raket by o jejich odpálení rozhodoval výhradně velitel armády USA, nebo jím pověřený důstojník. Představitelé České republiky by byli o tom pouze informováni, neměli by žádné právo spolurozhodovat. Podle americké obranné doktríny "US National Security Strategy", přijaté Bushovou vládou v březnu letošního roku, si USA dávají právo na preventivní válku, pokud jsou ohroženy americké zájmy. Jako to učinil prezident Bush již před třemi roky proti Iráku. Tuto vojenskou akci, jež nebyla schválena ani orgány OSN ani NATO, nepodpořila řada států - Francie, Německo i Česká republika.

3. 11. 2006

Chtěl bych jen velmi stručně zareagovat na článek p. Zabloudilové "Byt", konkrétně na zmínku o poskytování ochrany dle § 5 občanského zákoníku.

Musím upozornit, že ochrana dle § 5 OZ, o níž autorka hovoří, není poskytována automaticky, ale pouze na návrh (žádost), kdy je pak zkoumáno, zda existoval určitý pokojný/faktický stav, zda došlo k nějakému zásahu do tohoto stavu, a to k zásahu zřejmému, a zda po tomto zásahu nedošlo k ustavení nového pokojného stavu (nelze se domáhat ochrany např. rok po zásahu),píše Jan Potměšil.

6. 11. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

"Norwegian Pearl" se jmenuje loď, s níž je možná spojen výpadku dodávky elektrického proudu, který v sobotu večer postihl asi deset milionů obyvatel západní Evropy.

Byl večer v západní Evropě. Bylo čtvrtého listopadu, normální sobotní večer v průmyslovém světě. Na štěstí sobotní, protože najednou zhasla světla u asi deseti milionů lidí.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

6. 10. 2006

V září přispělo celkem 111 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 19 516,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 30. 9. 2006 částku 386 416.21 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,665.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2006 ČT 1: Jak jim mohlo ujít, že jim to ušlo? Oldřich  Průša
7. 11. 2006 Klaus a jak je tomu se žoldy Boris  Cvek
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdy předčasné volby Oskar  Krejčí
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
30. 10. 2006 Další volební podraz ČT 1. Jak dlouho ještě? Stanislav  Křeček
29. 10. 2006 Klaus: Občané si přejí, aby politici jednali konstruktivně a aby jejich soupeření nevedlo k nesmiřitelnému dělení společnosti Václav  Klaus
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Co bude s ostravskou Karolinou? RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2006 Jak bude využita ostravská Karolina? Vít  Hinčica
22. 6. 2006 Shopping mall není městotvorný element Jan  Mech
6. 6. 2006 Veřejná diskuse o budoucnosti Karoliny   
7. 12. 2005 Ostravskou Karolinu bylo nutno zbourat Tomáš  Krček
6. 12. 2005 Krátce k ostravskému "areálu Karolina" Aleš  Uhlíř
6. 12. 2005 Zedník bude pískat, kdo bude skákat? Jan  Mech
5. 12. 2005 "Primátor Zedník mluví jako dlaždič"   
5. 12. 2005 Neznalost zákona neomlouvá   
23. 11. 2005 Podmínky konkursu na zástavbu Karoliny jsou sporné   
21. 11. 2005 Město je na delší dobu než volební období... Igor  Krčmář

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Dva z mužů, obviněných ze spiknutí vyhodit do povětří transatlantická letadla, byli propuštěni   
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
4. 11. 2006 Židovská liberální unie chce po Langerovi důkazy, média to dodnes tajila Štěpán  Kotrba
1. 11. 2006 Kdo už konečně zastaví prolhané policejní grázly? Štěpán  Kotrba
31. 10. 2006 KSM protestuje proti nepravdivému prohlášení pražské policie   
28. 10. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: volby skončily, proboha zapomeňte Štěpán  Kotrba
27. 10. 2006 Golgova starost o kvalitu Britských listů a o zachování mediálního monopolu Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 ČSSD se obává, že případ poslance Pohanky je výsledkem vydírání   
24. 10. 2006 V Česku zuří válka policajtů, přiznává už i Mladá fronta Dnes   
20. 10. 2006 Nejtvrdší a nejšpinavější Štěpán  Kotrba
10. 10. 2006 Vojenská rozvědka si vyřizuje účty prostřednictvím Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
4. 10. 2006 Jiří David: Protestuji proti pořadu České televize o VŠUP Jiří  David
4. 10. 2006 Marek Wollner: Jiří David nevyvrací podstatu věci   
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2006 ■ ■ ■ Mikuláš  Bryan
6. 11. 2006 9. Jaroslav  Žila
3. 11. 2006 Ženám po padesátce Theodora  Žurková
2. 11. 2006 Chvění vody za požáru Petr  Fiala
1. 11. 2006 Variace Theodora  Žurková
31. 10. 2006 Neměj mi za zlé Jiří  Pištora
30. 10. 2006 Vyhnanství Jiří  Karásek ze Lvovic
27. 10. 2006 Nemožná láska Jiří  Karásek ze Lvovic
26. 10. 2006 ■ ■ ■ Zuzana  Vajnerová
25. 10. 2006 ■ ■ ■ J. H. Krchovský

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2006 Anarchie, nebo otevřená společnost? Egon T. Lánský
25. 10. 2006 Kreml -- energetický nepřítel? Oskar  Krejčí
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba
4. 10. 2006 Klaus: Cesta po dějinách komunismu s tržními prvky Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý
15. 11. 2005 Ztracená generace Ladislav  Žák
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
6. 11. 2006 Ministr Kalaš: Reakce na protestní akci Greenpeace   
6. 11. 2006 Greenpeace dnes uzavřelo ministerstvo životního prostředí   
1. 11. 2006 Jak britské státní instituce už nyní bojují proti klimatickým změnám   
1. 11. 2006 V Praze se jednalo o udržitelném rozvoji   
31. 10. 2006 Blair: Musíme platit nyní, abychom se vyhnuli katastrofě   
31. 10. 2006 Sternova zpráva o globálním oteplování: Hlavní body   
31. 10. 2006 Globální oteplování -- Brezina versus modely Ladislav  Metelka
30. 10. 2006 160 bilionů Kč: To je cena, jíž bude muset uhradit svět, pokud nezačne bezodkladně bojovat proti podnebným změnám   
30. 10. 2006 Ivan  Brezina
30. 10. 2006 Britská vláda se dohodla s Al Gorem, aby v Americe přesvědčoval o nutnosti boje proti klimatickým změnám   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2006 Tony Blair donucen veřejně říci: Jsem proti trestu smrti   
7. 11. 2006 Rozsudek nad Saddámem: Obscénní směsice spravedlnosti a pokrytectví   
7. 11. 2006 Donald Rumsfeld si potřásá rukou se Saddámem Husajnem   
6. 11. 2006 "Neokonzervativcovo pozdní pokání" nebo jen další pokleslé dějství? Michal  Brož
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen k smrti oběšením   
5. 11. 2006 Saddám Husajn odsouzen Jakub  Rolčík
5. 11. 2006 Evropa nemá trest smrti. Proč jej Topolánek podporuje? Milan  Daniel
3. 11. 2006 Irák byla cesta? A má přijatelný východ ven? Miloš  Dokulil
2. 11. 2006 Pentagon: Irák je na hranici chaosu   
27. 10. 2006 Ash: Proměnili jsme Irák ve skutečné peklo   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 11. 2006 Školné podle Britů odrazuje mladé lidi od studia   
10. 10. 2006 Pedagogika na rozcestí? František  Augusta
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
7. 11. 2006 Protiraketová obrana USA: družicový systém SBIRS Stanislav  Kaucký
5. 11. 2006 Prst na spoušti raket v Česku by měl jen velitel armády USA Jiří G. Müller
30. 10. 2006 Hlasování o základnách - chybělo více než jeden hlas Štěpán  Kotrba
26. 10. 2006 Pohanka: A je to jasné, proč referendum k základnám neprošlo o jeden hlas Štěpán  Kotrba
20. 10. 2006 Server mladých komunistů je mimo provoz Štěpán  Kotrba
18. 10. 2006 Vojáci proti válce   
14. 10. 2006 Zaorálek o antiraketovém systému USA Jiří G. Müller
12. 10. 2006 Tři pětiny občanů proti americké základně   
4. 10. 2006 Příznivci americké základny v Česku zoufale hledají argumenty Zdeněk  Havel
4. 10. 2006 Radar u Mohyly míru? Miroslav  Jandora