9. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
9. 4. 2009

Nino Burdžanadzeová se demonstrantům omluvila

Vůdci gruzínské opozice, kteří v den 20. výročí zásahu Sovětské armády proti demonstracím za nezávislost svolali protestní shromáždění k budově parlamentu na prospektu Rustaveli, dali dnes odpoledne prezidentovi 24 hodin na to, aby rezignoval. Pokud tak neučiní, opozice poté oznámí plán dalších akcí. V prohlášení, které bylo na demonstraci přečteno, je příštích 24 hodin označeno jako "poslední šance". Opozice tvrdí, že se protestů v Tbilisi účastní ohlášených 100 000 lidí, nezávislí pozorovatelé hovoří spíše o desítkách tisíc, náměstek ministra vnitra o 25 000. K akci se připojili také studenti Státní univerzity v Tbilisi.

Protestní shromáždění s učastí asi 10 000 lidí se však koná také na jihu země - a sice na území Adžarské autonomní republiky. Organizátorem protestů, které začaly u letního sídla prezidenta v Kobuleti a pokračovaly pochodem do asi 30 kilometrů vzdáleného přístavu Batumi, je bývalý premiér Zurab Nogaideli.

9. 4. 2009

V rozhovoru pro MfD zalitoval Alexandr Vondra, 8. dubna, ještě ve funkci vicepremiéra a odpovědný za "evropskou" politiku Topolánkovy vlády, že zřekne-li se Česká republika výstavby radarové základny, "přijdeme o možnost trochu exkluzivnějšího vztahu se Spojenými státy." A dodal: "To by byla pro nás, zemi mezi Německem a Ruskem, velká škoda."

Geograf -- doktor přírodních věd -- sice zeměpisně umístil ČR přesně, geopoliticky však (třebaže ve své osobě spojuje politiku i zeměpis) dost chybně. Zřejmě je to dáno jeho promerickým zaměřením, daným nejenom jeho osobním spojením. I pesimisti si totiž podle mého přesvědčení sotva dovedou představit, že by nás kterákoliv z citovaných dvou zemí mohla kdykoliv pohltit, v tom ohledu se dějiny určitě změnily. Nemluvě o tom, že Evropská unie, ať se na ni díváme jakkoliv, by sotva připustila násilnou změnu hranic.

9. 4. 2009

V neděli jsem se také zúčastnil ostře sledované demonstrace. Trochu mě ale zklamalo, že žádný z projevů se nedotkl dle mého soudu opravdu zásadní věci, a to skutečnosti, že Barack Obama navštívil Evropu s krajně pragmatickým cílem -- naverbovat lidský materiál, aby eskaloval svůj konflikt v Afghánistánu, potažmo Pákistánu (AfPak -- nový termín Pentagonu pro novou strategii v Afghánistánu a Pákistánu). Přes dlouhodobý evropský appeasement se mu podařilo získat 5 000 vojáků například z Polska, Španělska, Turecka, Holandska nebo Británie. Zajímavá je skutečnost, že Poláci a Britové byli výsadními podporovateli Bushovy války proti terorismu. Prestižní novinářka Amy Goodmanová v relaci Democracy Now! v aktuálním interview s Noamem Chomskym přímo uvedla, že "Obama dodatečně do Afghánistánu poslal 21 000 vojáků a zvažuje, jestli má poslat ještě 10 000 dalších."

9. 4. 2009

CYKLUS Z ROKU 1965 SE UZAVÍRÁ:

KD│Nová afghánská politika prezidenta Baracka Obamy děsivě připomíná vietnamskou politiku Lyndona B. Johnsona, který v roce 1965 oznámil rozšíření války v Jihovýchodní Asii a prohlásil, že tam posílá více amerických bojových jednotek i civilních pracovníků, napsal redaktor Middle East Times Claude Salhani.

Když Obama zdůrazňuje důležitost rozmístění civilních poradců, kteří pomohou Afghánistán znova vybudovat, je důležité připomenout, že v roce 1964 měl Johnson v Jižním Vietnamu 23 300 amerických civilních poradců spolupracujících se 184 300 příslušníky bojových jednotek. O necelé čtyři roky později se počet příslušníků amerických jednotek zvýšil na 536 100 osob.

9. 4. 2009

Mají média vychovávat? Mají média vzdělávat? Učitelé tvrdí, že ano. Alespoň jsem měla ten dojem. Ve sněmovně byl totiž seminář. Který se vůbec netýkal médií. Byl pro učitele a byl o problematice chování žáků ve školách. Ale jeden z bodů se týkal médií. Jako kdyby média mohla za to, jací jsou žáci.

9. 4. 2009

Bývalý britský premiér Tony Blair, který v roce 2007 konvertoval ke katolicismu, kritizuje papeže Benedikta XVI. za "zakořeněné" názory Vatikánu na homosexualitu. Tvrdí, že průměrní katolíci mají daleko více liberálnější názory na homosexualitu, než představitelé církve. Tvrdí, že "organizované náboženství čelí stejnému dilematu jako politické strany, když čelí změněným podmínkám. ..."

9. 4. 2009

Britský tisk vzrušuje už týden informace o tom, že vědci Royal Victoria Hospital v Belfastu vyvinuli sprej proti předčasné ejakulaci. Píše o tom dokonce i British Medical Journal...

9. 4. 2009

Nikoliv deset tisíc bankéřů nbo brokerů - kteří tam pracují - nýbrž 10.000 demonstrantů pochodovalo v sobotu na Wall Streetu u příležitosti výročí projevu Martina Luthera Kinga v roce 1967, projevu, v němž předložil svou vizi Překonat Vietnam (Beyond Vietnam). Pochod se konal na protest proti válkám v Iráku a Afgánistánu, současně však i jako požadavek větších investic "do lidí". Odboráři, veteráni, studenti, skupiny hájící práva přistěhovalců, rodiny vojáků, různé skupiny různých církví, feministky, ti všichni se dokázali spojit k velkému pochodu. Reverend James Lawson, Kingův spolubojovník, zahájil pochod proslovem: "V duchu dr. Kinga a hnutí za rovnost a spravedlnost z 50. a 60. let prohlašuji, že chceme-li, aby rozkvetl mír, musíme ve Spojených státech vyhubit chudobu, rasismus, sexismus, násilí a chamtivost. Mír nepřijde, budeme-li jenom volat mír. Mír bude vznikat jenom tehdy, bude-li vznikat spravedlnost."

9. 4. 2009

K otázce filosofie přírody, kultury a techniky

Text se týká jedné ze zásadních i aktuálních oblastí moderního teoretického myšlení – ekologické filosofie přírody a kultury, uchopované v prizmatu evoluční ontologie, a s ní přímo související problematiky filosofie techniky jako nejaktivnější složky společenské materiální kultury. Brilantní ontologický, gnoseologický i etický rozbor čím dál všudypřítomnější techniky a technologické racionality, jejíž komplexní, hlubší i systematická reflexe je v nynější konformní, ba snad i přímo duchovně atrofované atmosféře doby často účelově opomíjena a záměrně přehlížena, stejně jako kritická analýza palčivých otázek vzájemného vztahu přírody a kultury a jeho ekologických konsekvencí, je především vynikajícím životním dílem prof. Josefa Šmajse. Tato teoretická stať je jednak zhuštěným obsahovým shrnutím základních myšlenkových pozic Šmajsovy koncepce, jednak na podkladě tohoto shrnutí samého představuje i skromný pokus o rámcové postižení, adekvátní interpretaci i náznakově dílčí propracování alespoň některých z mnoha bohatých a inspirativních momentů, inherentně přítomných právě ve Šmajsově filosofii.

9. 4. 2009

LVI│ŠOK│ Sýrie by měla obdržet moderní ruské stíhací letouny MiG-31E a MiG-29M/M2, na což Izrael pravděpodobně zareaguje žádostí o nejvýkonnější americké bojové stroje F-22 Raptor. Jejich exportu se zatím americká strana brání, avšak je dost možné, že tento postoj se již brzy změní. Píše o tom izraelský deník Jerusalem Post.

9. 4. 2009
tisková informace Rádia Hortus

Dokumentární pořad k 70.výročí obsazení republiky fašisty 15. března 1939 bude pro velký zájem a na četná přání publika opakován znovu V SOBOTU 11. DUBNA V 10.00 HOD. Jde o autentické nahrávky dramatických okamžiků ve střední Evropě 1933-1945, pořízené za iniciativního přispění archívu Českého rozhlasu v Praze, americké firmy Sonic a dalších přátel. Pořad je vysílán anglicky, německy, česky i rusky. Zazní i krácené ukázky z projevů Hindenburgových, Hitlerových, Göringových a dalších. Myslíme, že je dobré si znovu připomenout hlasy a zvuky té doby. Právě teď.

Program vysílání pásma "Třetí říše" v Rádiu Hortus ZDE

9. 4. 2009

Forenzní audit, provedený kanceláří ADP Audit, s.r.o., zaměřený na právní, účetní a ekonomický stav Slovenské televize, jehož výsledky ve středu 8. 4. 2009 prezentovalo vedení STV, neprokázal žádné z pochybení, které vyjadřovali někteří členové Rady STV a někteří bývalí zaměstnanci. Stejně tak neprokázal žádné nehospodárné nakládání s prostředky koncesionářů či trestné činy hospodářské povahy ani poslanecký průzkum, který inicioval generální ředitel STV Štefan Nižňanský.

Ukazuje se už ale naopak, že někteří členové Rady STV i bývalí zaměstnanci, až příliš těsně spjatí s některými slovenskými politiky (včetně jednoho stále ještě současného zaměstnance v poměrně vysoké pozici), měli nejspíš vlastní politický a možná i ekonomický zájem na destabilizaci vedení STV a zpochybňování jeho kompetence.

9. 4. 2009

KD│Gruzínská opoziční hnutí plánují na 9. duben masový protest, především v Tbilisi, ale také mimo hlavní město. Tyto protesty mohou prezidentovi Michailu Saakašvilimu způsobit problémy. Západu nakloněný prezident už v minulosti protestům čelil, ale tentokrát je opozice konsolidovanější než dříve. Navíc se očekává, že někteří dosavadní příznivci vlády se k protestům připojí, a také Rusko vystupňovalo své úsilí sesadit Saakašviliho.

Demonstrace proti Saakašvilimu
9. 4. 2009

ŠOK│ Gruzínská opozice připravuje časově neohraničené masové protesty za odstoupení prezidenta Michaila Saakašviliho. Protesty by měly začít ve čtvrtek v Tbilisi. Iniciátoři akce, naplánované na 20. výročí protisovětských demonstrací, při jejichž potlačení přišlo o život 20 osob, očekávají až 100 000 účastníků.

9. 4. 2009

KD│Před protestními akcemi gruzínské opozice, která požaduje odstoupení prezidenta Saakašviliho a předčasné prezidentské volby, zůstala velká část hlavního města Tbilisi bez internetového připojení, informoval ve středu pozdě večer server ruského deníku Kommersant.

9. 4. 2009

Úvodní výsledky studie Hebrejské univerzity v Jeruzalémě ukazují, že nepsychoaktivní části konopí, marihuany, mohou zvýšit šanci na zpomalení postupu Alzheimerovy nemoci. Výzkum, který je stále ještě v úvodní fázi, naznačuje, že ztráta paměti, první a primárnÍ symptom Alzheimerovy nemoci, může být u myší významně zpomalena cannabidiolem (CBD).

8. 4. 2009

Česká společnost byla v sedmdesátých a osmdesátých létech dvacátého století v úzkém smyslu svobodná. Každý se mohl rozhodnout, jestli bude stranit, nebo nebude. Ten, který stranil, dostal od strany zaměstnání, ve kterém spíš poroučel, než makal, a ve kterém měl větší plat. Ten, kdo nestranil, měl zaměstnání, ve kterém spíš makal a za méně peněz.

Když strana vybírala kádry k povýšení v pracovním procesu, hrálo větší roli stranění než odbornost a pracovitost.

8. 4. 2009

KD│Odpálení několikastupňové severokorejské rakety experti vyhodnotili jako technické selhání, nicméně test byl přinejmenším částečným úspěchem, neboť zasáhl čtyři politické cíle: Domácí severokorejskou veřejnost; využil rozdělení mezi jednotlivými účastníky šestistranných mezinárodních rozhovorů; otestoval novou Obamovu administrativu; a využil dilematu Číny ohledně vyvážení vzájemně konfliktních cílů její severokorejské politiky, napsal v analýze pro server GlobalSecurity Scott Snyder.

8. 4. 2009

Po nějaké době mi napsal jeden z těch, pro něž jsem mírovým štváčem -- člověk svatosvatě přesvědčený, že radar v Brdech zajistí bezpečnost České republiky. Patří rozhodně k těm slušnějším: Jeho maily nepřetékají slovními splašky, ani mi nedoporučuje exotická místa z oblasti geografie či anatomie, kam bych se měl podle něj přestěhovat. Pokouší se předkládat argumenty, byť mu to tedy moc nejde. Je totiž v radarovém rauši, a většina uměle navozených extází racionalitě příliš nepřeje.

8. 4. 2009

Bývalý student geografie, jinak zastánce radaru Saša Vondra, vysvětlil politiku své vlády:

Pokud bychom řekli ne, najde se celá řada zemí připravených říci ano. My akorát přijdeme o možnost trochu exkluzivnějšího vztahu se Spojenými státy. To by byla pro nás, zemi mezi Německem a Ruskem, velká škoda. Ale každý svého štěstí strůjce.

Zdroj ZDE

Je to pořád to samé: ČR musí někomu lézt kamsi, a za to bude odměněna. Jenže ono to tak v mezinárodní politice skutečně nefunguje. Politikové nedělají pro nějakou zemi něco, protože se vůči ní cítí zavázáni, ale proto, že je to pro ně a jejich zemi užitečné. Čeští politikové by si pro jednou měli uvědomit, že takto to chodí - že "odměnu" nedostanou, polezou-li nějakému Brežněvovi kamsi. Zeptejte se libovolného, normálního Američana, zda si myslí, že jen proto, že Amerika bude mít v ČR nějakou základnu, bude ve věci nezávislosti Česka posílat za Česko své vojáky na smrt.

K tomu:Alexandr Vondra: Geomorfologie vlhošťské části Polomených hor [rukopis, vedoucí práce: Václav Přibyl]. Praha, 1984, 80 s. + 2 příl. ZDE

8. 4. 2009

Deník Guardian získal exkluzivní záběry, z nichž vyplývá, že na Iana Tomlinsona, muže, který zemřel minulý týden během protestů proti summitu G20, zaútočil zezadu policista obuškem. Policista pak Tomlinsona strhl na zem. Tomlinson hned poté utrpěl infarkt a zemřel.

Deník Guardian připravuje svazek důkazního materiálu, který předá inspekčnímu orgánu dohlížejícímu na práci britské policie.

8. 4. 2009

Přátelství k českému lidu mohl Obama dát najevo mnohem důrazněji tím, že by nás ubezpečil, že americký radar v Brdech bude tehdy a jen tehdy, pokud s tím my, čeští občané, vyslovíme souhlas v celonárodním referendu.

Člověk je asi vskutku nenapravitelný snílek.

Mlžným oparem pokryté zlaté město, do kterého právě vtrhlo léto hned po zimě a donutilo lidi vysvléci se z krunýře oděvů, jako když hadi svlékají svou kůži, aby započali nový, tentokrát o tolik nadějnější život. Nejmocnější světový státník, přijíždějící na slavný hrad českých králů i s chotí s postavou jako modelka. A samozřejmě to nepřeslechnutelné bubnování médií: Obama, Obama, Obama!

8. 4. 2009

Sledoval jsem presidentův projev v živém přenosu a také jsem si ho potom důkladně přečetl. Stálo mně to za to, protože jen výjimečně za svůj život můžeme v naší vlasti a před panorámatem Prahy zažít něco podobného, píše Michal Horák.

Vůbec se nemohu ztotožnit s plytkým posuzováním vystoupení presidenta Obamy, řečmi o nějaké "klace" na Hradčanském náměstí a sofistikovaném strukturování publika. O to přeci vůbec nejde a je to standardní situace diktovaná mnoha okolnostmi. Pro mne byly důležité jiné věci.

8. 4. 2009

LVI│ Ruská federace zveřejnila informace o plnění závazků vyplývajících z dohody START. Podle nich Rusko postupně vyřazuje starší strategické zbraňové systémy. V lednu 2009 disponovaly ruské strategické síly celkem 634 platformami pro dopravu nukleárních zbraní, jež mohly nést celkem 2825 hlavic. Před rokem vlastnily 702 nosičů a 3155 hlavic.

8. 4. 2009

V Čechách jsme protrpěli porážku fotbalistů od slovenské družiny, ale i uznale kvitovali, že bratříci zvládli merunový katechismus naprosto bravurně. Holt, každý chvilku tahá pilku. Sport nás milosrdně povznáší nad denní starosti, a fotbal zvláště. Učí nás přijímat porážku jako samozřejmou rekvizitu férového zápasu. Lepší vyhrává. Jenže ani tento axiom není jednoznačně platný. Je tu i nezbytná dávka štěstí, náhoda, momentální selhání. Také vždy přítomné zklamání těch, kteří zaslouženě-nezaslouženě prohráli. Ale je tu i možnost remízy, kdy není důvod k velké radosti ani k velkému zklamání.

8. 4. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Los Angeles stanul přede soudem Christopher Brown. Podle Spiegel Online tvrdí, že je nevinen Jde přitom o těžkou hádku, z níž jeho životní družka Robyn Fenty vyšla jako tělesně dost poškozená. Vlastně to není nic zajímavého, stejně je to ale příčina mé dnešní poznámky...

7. 4. 2009

Koncem minulého týdne jsem neprozřetelně své francouzské ženě oznámil, že se v Praze během návštěvy amerického prezidenta bude konat protiradarová demonstrace. Když jsme potom namísto ní viděli v televizních záběrech Obamovy jásající fanoušky, byl jsem jí v tichosti vděčný za to, že se mne -- zřejmě z ohleduplnosti -- nezeptala, jak to s ní dopadlo. Zatím co několik tisíc lidí šlo "na Obamu", akce, jež měla demonstrovat vůli většiny národa, se zúčastnilo podle rozdílných údajů v tisku tři sta až osm set občanů. I kdyby jich byla plná tisícovka - přiznám se, že od tohoto okamžiku jsem ženě ze studu tato čísla zamlčel.

8. 4. 2009

DOKUMENT

text dopisu, který z příkazuy soudu odeslal bývalý místopředseda ODS Miroslav Macek ČTK ke zveřejnění

Omlouvám se MUDr. Davidu Rathovi za to, že jsem ho dne 20.5.2006 na sjezdu delegátů České stomatologické komory zezadu fyzicky napadl a udeřil.

8. 4. 2004

Pesach (anglicky Passover) se nazývá osm dní (v diaspoře, ale sedm dní v Erec Jisra'el) trvající židovský "svátek přejití", který odpovídá křesťanským velikonočním svátkům; dodnes se v židovství slaví na památku vysvobození z Egypta a přechod rozestoupivšího se Rudého moře. Název Pesach (překročení) připomíná i to, že Bůh obešel, minul, "překročil" domovy Izraelitů, které byly označeny krví baránka, kduž zahubil egyptské prvorozené poslední z deseti egyptských ran (Ex. 12:23.27). Nekvašené chleby, které se požívají v týdnu pesach, macesy, symbolizují chvat při útěku z Egypta. Letošní Pesach začal od večera 5. do večera 13. dubna 2004, čili 15. - 22. nisanu 5764 hebrejského kalendáře.

Pesach: Stvoření mých rukou se utopilo v moři a vy chcete zpívat píseň? BL

Velikonoce jsou nejvýznamnějším svátkem křesťanské církve, je spojený s památkou umučení a vzkříšení Ježíše Krista. Ježíšovo vzkříšení je pro křesťany centrálním bodem jejich víry, smrt pro ně není konec, ale nový začátek nového života, a proto se o Velikonocích zvěstuje, že život zvítězil nad smrtí, pravda nad lží, spravedlnost nad nespravedlností a láska nad nenávistí. V rané církvi se Velikonoce slavily zprvu v den židovského svátku Pesach. Ještě dnes se považuje křesťanská slavnost velikonoční noci také za vzpomínku na "Starou" smlouvu.

Velikonoce - po stopách Ježíšových BL
8. 4. 2009

Srovnání efektivity nákladů prohibice a regulace doporučuje skončit s drogovou prohibicí

Regulovaná legalizace drog by měla obrovský prospěch pro daňové poplatníky, pro oběti zločinnosti, místní komunity i systém trestní spravedlnosti. Vyplývá to z první podrobné studie, která srovnávala náklady legalizace drog s náklady zakazováním drog. Autoři studie dospěli k závěru, že legalizovaný, regulovaný trh s drogami by Británii ušetřil náklady asi 14 miliard liber.

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Obamova afghánská politika jako dèja vu   
9. 4. 2009 Primární účel Obamovy cesty do Evropy: naverbovat vojáky pro válku USA v Afghánistánu a Pákistánu Daniel  Veselý
9. 4. 2009 Deset tisíc na Wall Streetu Štěpán  Steiger
8. 4. 2009 Čeho vlastně dosáhl severokorejský raketový test?   
7. 4. 2009 Radar a plán Anakonda Karel  Dolejší
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
6. 4. 2009 Sílící bouře   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Z jedné náruče do druhé? Štěpán  Steiger
2. 4. 2009 G20 zklame   
30. 3. 2009 Topolánek on the Road Karel  Dolejší
27. 3. 2009 Topolánkův útok na Obamu byl začátkem předvolební kampaně   
10. 3. 2009 Jako "Východní Evropa" už jsi i na jídelníčku! Miloš  Dokulil
3. 3. 2009 Hospodářský kolaps Východní Evropy by ohrozil i Západ   
2. 3. 2009 Dahrendorfova vakcína proti nesvobodě Karel  Dolejší
1. 3. 2009 Irská vláda chce před hlasováním o Lisabonu reformu financování politických stran   
21. 2. 2009 O české výjimečnosti Karel  Dolejší
15. 2. 2009 ČSSD si pozvala na sjezd "přítele z USA", válečného zločince Štěpán  Kotrba

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Deset tisíc na Wall Streetu Štěpán  Steiger
8. 4. 2009 Ruské ministerstvo předpovídá pro rok 2010 pokračování hospodářské stagnace   
6. 4. 2009 Čína v dolarové pasti   
6. 4. 2009 Soros: Krize letos neskončí, banky v USA jsou insolventní   
3. 4. 2009 Čtvrteční dohoda skupiny G20 "vyřeší finanční krizi", tvrdil Gordon Brown   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Shrnutí: Výsledky londýnského summitu skupiny G20 Karel  Dolejší
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
2. 4. 2009 Summit G20: Sarkozy a Merkelová chtějí konkrétní výsledky   
2. 4. 2009 G20 zklame   

Teroristická hrozba a politické hry RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2009 Summit EU-USA: šance zahájit zodpovědnou spolupráci   
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
13. 3. 2009 Šéf amerického Národního centra pro kybernetickou bezpečnost rezignoval   
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
10. 3. 2009 Člověk sledovaný Patrick  Ungermann
18. 2. 2009 Pomsta archaického   
19. 1. 2009 Izraelci obvinili Írán, že pašuje do Gazy zbraně   
18. 1. 2009 Navzdory vyhlášenému zastavení palby boje pokračují   
17. 1. 2009 Zpackaná válka v Gaze William S. Lind
17. 1. 2009 Izrael oznámil přerušení palby v Gaze   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
7. 4. 2009 Neviditelní Češi Petr  Schnur
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Plynovod Nabucco RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
19. 1. 2009 Komu prospívá plynová krize v Evropě? Pavel  Rott, Štěpán Kotrba
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
10. 11. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část II Jaroslav  Ungerman
31. 10. 2008 Energetická bezpečnost a zemní plyn -- část I. Jaroslav  Ungerman

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2009 Ultrakonzervativní Občanský institut se přiznal: nechal se financovat z USA   
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   

Krajské a senátní volby říjen 2008 RSS 2.0      Historie >
4. 12. 2008 Analýza neúspěchů ODS   
20. 11. 2008 Jak se jedná o krajské vládě na jižní Moravě   
20. 11. 2008 Když dva dělají totéž... Antonín  Hubený
31. 10. 2008 Co řekly volby 2008? Soňa  Hromátková
29. 10. 2008 Kdo měl jít k volbám   
29. 10. 2008 Jak by interpretoval Klausovo chování před volbami Ústavní soud? Václav  Chyský
27. 10. 2008 O hyenách, kočárku a "velké" politice Jan  Keller
27. 10. 2008 Topolánek: podmínky mé demise Mirek  Topolánek
27. 10. 2008 Nebude diktatura v ČR Bohumír  Tichánek
27. 10. 2008 Zeman měl pravdu, severočeská ČSSD nejspíš má v plánu uzavřít koalici s ODS Štěpán  Kotrba

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Před protesty opozice v Tbilisi odpojili internet   
9. 4. 2009 Stratfor: V Gruzii se možná blíží revoluční bod varu   
9. 4. 2009 Gruzínská opozice dala prezidentovi čtyřiadvacetihodinové ultimátum Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   

Šikana od Cizinecké policie RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2009 Etnická čistka pracovního trhu aneb Při loupání cibule Karel  Dolejší
10. 10. 2008 Další překážka příchodu lidí ze zahraničí do ČR   
18. 8. 2008 Welcome to Prague   
14. 7. 2008 Fronty na cizinecké polici chce řešit Akademie věd: vlastním cizineckým policistou pro vědce   
6. 7. 2008 Imigrace Petr  Wagner
4. 7. 2008 Jak Cizinecká policie v Praze bojuje proti cizincům   
2. 7. 2008 Jak Cizinecká policie ČR zachází s lidmi   
5. 3. 2008 Stop, už nejste legály Milan  Daniel
22. 1. 2008 Korupce státních úředníků aneb Jak se žije cizincům v ČR   
16. 1. 2008 Třeba se Britové poučili v Česku Milan  Daniel

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2009 G20 aneb udržitelné dynamické ekvilibrium ohněm a mečem Daniel  Solis
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Učící se učitelé Irena  Ryšánková
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize   
27. 3. 2009 Matematická rovnice ČT: 2026 = ¾ z 2 500 000   
24. 3. 2009 Rada Českého rozhlasu se vážně chce soudit s koncesionáři...?   
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2009 Boj proti terorismu "znamená konec soukromí"   
28. 1. 2009 Chcete opravdu poskytnout svá data společnosti Google? Jan  Molič
28. 1. 2009 Ochrana osobních údajů -- není co slavit   
19. 1. 2009 Vláda zbrkle přijala návrh zákona o registrech, který může ohrozit občany   
31. 12. 2008 Moc Velkého bratra má výrazně posílit   
24. 2. 2008 Britská vláda požaduje, aby všichni cestující v EU poskytovali úřadům podrobná osobní data   
6. 2. 2008 Výhledy a rizika ochrany osobních dat v ČR Štěpán  Kotrba
16. 1. 2008 FBI požaduje přímý přístup k datům o totožnosti britských občanů   
31. 12. 2007 USA, Británie, Rusko, Čína, Singapur a Malajsko nejvíce porušují soukromí občanů   
5. 12. 2007 Máme se bát Velkého bratra?   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2009 Technický pokrok, který byl synonymem lidského vzestupu, se stal jeho hrozbou David  Pěcha
16. 3. 2009 Web druhé generace jako výzva i hrozba Štěpán  Kotrba
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Dva scénáře mediální civilizace, dvě vize digitalizovaného světa Petr  Sak
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek