17. 2. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
19. 2. 2006

V nedělních Otázkách exceloval šéf ODS svým klidem a korektností ve srovnání s premiérem Paroubkem. Diskutovanými tématy byly daně, zdravotnictví a problémy, jež dle konkrétního výzkumu veřejného mínění tlačí voliče před volbami 2006 nejvíce.

V oblasti daní i zdravotnictví pokračoval hanebně nepřehledný kolotoč, v němž se politici na úkor korektního informování veřejnosti častují navzájem bahnem, jež svorně vyprodukovali. Bohužel (a pochopitelně!) neexistuje vůle vnést do této frašky jasno -- a to ani ze strany médií veřejné služby, jež by mohla jednak chytat politiky za slovo a neúprosně trvat na podrobném vysvětlení, jednak naproti nim posadit tři čtyři nezávislé odborníky, jejichž mezinárodní prestiž je víc než dostatečnou zárukou objektivity. Moderátor místo toho už dlouho připomíná komika, který se s politiky dobře baví a nevynechá příležitost ke kamarádskému zavtipkování. Tím je dojem frašky výrazně znásoben.

Sloupek
Jan Vladislav


Abys je mohla číst,
abys jim rozuměla, aby ses
jako list pod ústy
větru chvěla.

z knihy Fragmenty a jiné básně, Torst, Praha 1998 vybral Štefan Švec

19. 2. 2006

Oba účastníci nedělní televizní debaty se chovali urážlivě

Vážený pane Cveku,

se zájmem jsem si přečetl Vás článek v BL. Nepochopil jsem ale, co vás vedlo k odvážnému tvrzení: "V nedělních Otázkách exceloval šéf ODS svým klidem a korektností ve srovnání s premiérem Paroubkem." Můžete být konkrétní? Nějak jsem onen údajný klid a korektnost nezaznamenal.

19. 2. 2006

Je nutno hájit nepopulární menšiny - lidi, kteří jsou obviňováni z teroristických zločinů, lidi, kteří žádají o azyl, lidi, kteří se staží vyhnout deportaci - protože se ve svém životě my všichni jednou octneme v postavení menšiny a potřebujeme ochranu od zákona. "Každý z nás by mohl být nespravedlivě obviněn z nějakého zločinu."

Prosím vás, abyste si uvědomili, že musíme bojovat na záchranu naší společnosti před noční můrou nového policejního státu. Musíme donutit všechny politiky, že tohle je něco, co si lidé nenechají líbit. V Británii za posledních padesát let nebyla závažnější kauza.

Blairovy nové zákony z nás činí oběti budoucích tyranů. Svobody, které bychom měli usilovně hájit, tato neliberální vláda systematicky likviduje, varuje v britském nedělníku Observer Henry Porter:

19. 2. 2006

Kauza usmrceného Brazilce:

Několik policistů z londýnské Metropolitní policie bude trestně stíháno za to, že se pokusili zfalšovat důkazy v případě brazilského elektrikáře Jeana Charlese de Menezese, kterého policie omylem v červenci zastřelila na jedné londýnské stanici metra.

Britská prokuratura Crown Prosecution Service plánuje zahájit trestní stíhání proti policejním důstojníkům, kteří dohlíželi na průběh operace, za to, že se pokusili "překroutit důkazy a zabránit průběhu spravedlnosti".

16. 2. 2006

Mluvčí Bílého domu: "Tato zpráva diskredituje OSN"

čtvrtek 18.00: Spojené státy by měly uzavřít vězeňský tábor v zálivu Guantánamo a postavit vězně před nezávislý soudní tribunál, anebo je propustit, požaduje zpráva OSN, která byla právě zveřejněna.

Tato čtyřiapadesátistránková zpráva požaduje, aby Washington "zlikvidoval tábor v zálivu Guantánamo a nepoužíval tam praxi, která se rovná mučení či krutému, nelidskému či ponižujícímu zacházení".

17. 2. 2006

Představa USA ohledně toho, co je mučení, "není totožná s naší a jak se zdá se neshoduje s tím, co za mučení považuje většina civilizovaných zemí", konstatoval britský soudce.

Tři osoby z Británie, vězněné v americkém táboře v zálivu Guantánamo, které však nemají britské občanství, a proto se dosud britská vláda nezasazovala u Američanů o jejich propuštění, získaly ve čtvrtek soudní právo žádat u britského Nejvyššího soudu o soudní příkaz, který by donutil britského ministra zahraničních věcí Jacka Strawa požadoval od Spojených států jejich propuštění.

17. 2. 2006

Irácký ministr pro lidská práva Zuhair al-Čalabi vyzval ve čtvrtek americkou vládu, aby předala všechny osoby, které vězní v Iráku, irácké vládě, poté, co byly zveřejněny nové fotografie údajného týrání iráckých vězňů, k němuž docházelo v roce 2003.

17. 2. 2006

Američané patrně zahájili likvidaci íránského spojence

V srpnu 2004 dohoda zprostředkovaná ajatolláhem Sistáním ukončila druhé kolo protiamerického povstání Mahdího armády vedené radikálním šíitským duchovním Muktadou al-Sadrem. Záhy po dosažení politického kompromisu Sadrovy milice spolu s šíitskými extrémisty z dalších uskupení infiltrovaly iráckou policii a pod jejím pláštíkem zahájily teroristické operace proti sunnitskému obyvatelstvu. Stížnosti sunnitů, že někteří z nich byli zatčeni ozbrojenými muži v policejních uniformách a později nalezeni zastřelení nebo umučení, však zůstávaly dlouho bez odezvy iráckých úřadů nebo okupačních orgánů.

22. ledna ale Sadr na setkání s íránským vyjednavačem prohlásil, že jeho oddíly jsou připraveny bránit Írán, pokud by byl napaden.

17. 2. 2006

Bratři Orffové (Ivan Gajdoš, Lukáš Novotný, Matouš Godík), Bingriwingri, vyšlo 30.10. 2005 na Quazi Delict Records. Web http://www.bratriorffove.net

Bratři Orffové jsou vlastně takoví staromódní romantici. Lítají na Měsíc, válejí se v trávě, prožívají představy literárního fantasy světa, v němž získávají roli svých vlastních představ. Když se nad tím člověk zamyslí, mohl by jednoduše dojít k závěru, že to vlastně nestojí za poslech. To je ovšem velký omyl.

17. 2. 2006

Únor 2006 se zapíše do historie Poslanecké sněmovny: otevřeli jsme Informační centrum pro veřejnost. Krok je to promyšlený a zejména potřebný.

Důvěra občanů vůči oběma komorám Parlamentu ČR dlouhodobě osciluje někde mezi 20 -- 25 %. To není žádná sláva pro instituci, která není žádný úřad, ale nejdůležitější ústavní orgán země. Důvěra v parlament, to je důvěra v celý náš systém politické reprezentace, důvěra občanů v náš ústavní a politický řád.

Nejhorší, co se může parlamentu stát, je, když se o něm říká: "Oni tam někde zase rozhodli nějakou hloupost." V téhle větě je obsažena taková vzdálenost mezi veřejností a zákonodárci, která je naprosto zhoubná.

18. 2. 2006

Britským listům:

Mně je zle, co to sem dáváte za petici? Tak šáh byl tyran. A řekněte mi, co jsou ti vrazi pod vedením Chomejního a Chameneího? Můžete mi to říci? Po těch sadistickejch popravách, kterými se ještě Írán chlubí světu? Zase v týdnu popravili i děti, píše Jan Karafiát a pokračuje:

Šáhova administrativa byla daleko tolerantnější než ty zrůdy klerikální, které tady obhajujete. Ano, nebyla to demokracie, ale jak chcete modernizovat zemi, která žije středověkem? Co třeba potratový zákon z té doby? Na co se hrabe ten z roku 2005? A co tolerance k jiným náboženstvím? Jakto, že je tolik emigrantů právě v USA? Proč američani neemigrují do Íránu? Vysvětlíte mi ABSOLUTNÍ!!! úbytek zoroastristů? Kde máte tu svobodu?

Jediné o čem je jsou tyto stránky je nenávist vůči USA. To je jediné. Já jsem rád, že USA jsou tou vedoucí silou a že to nejsou ti odporní mullahové z Íránu. Doufám, že NATO bude sílit a ne v Evropě hnít. A doufám, že se šaríja neobjeví v Evropě. S vaším přístupem už by tu asi musela dávno být.

Tak si do toho Íránu odjeďte.

17. 2. 2006

Strana zelených jde v předvolebních průzkumech zvolna nahoru, a to ještě nezveřejnila svůj volební program, který je v mnoha ohledech moderní, nepopulistický, a reagující na některé problémy společnosti podstatně důsledněji, než to činí současné parlamentní strany. Práva menšin (včetně sexuálních) důsledně uplatňovaný gender princip, požadavek na odstranění diskriminace migrantů, na narovnání křivd, jichž jsme se dopustili vůči Němcům -- to vše a mnohé další jsou témata, která zneklidňují stále ještě do sebe zahleděnou českou společnost. Témata, jež současně mezi příznivce SZ přivádějí lidi přemýšlivé, kteří nepodléhají zkratkovitým odsudkům.

17. 2. 2006

Ledovce v Grónsku se pohybují směrem do moře daleko rychleji, než se dosud vědci domnívali. Debatovalo se o tom na konferenci v americkém městě St. Louis.

Původně si vědci mysleli, že potrvá asi 1000 let, než roztaje veškerý led v Grónsku, avšak z nejnovějších důkazů vyplývá, že k tomu zřejmě dojde daleko dříve. To znamená tedy, že i daleko dříve stoupnou hladiny moří. Ze studií, které provedly NASA a University of Kansas, vyplývá, že množství ledu, které se z grónské pevniny přesunuje do Atlantického oceánu, se za posledních pět let zdvojnásobilo. Pokud by roztál veškerý led v Grónsku, hladiny světových moří by stouply asi o 7 metrů. Led v Grónsku taje rychleji už od roku 1996 zřejmě v důsledku vyšších teplot vzduchu a od roku 2000 taje i v severních polohách, zřejmě protože vyšší teploty se už rozšířily i tam.

Podrobnosti v angličtině ZDE

17. 2. 2006

Ostrou kampaň vede v Británii na internetu aliance aktivistů, odborářů, ekologů a charitativních organizací proti supermarketu Tesco a jeho "ničivému" dopadu na místní komunity.

Aktivisté otevřeli tento týden novou frontu proti tomuto obřímu supermarketu tím, že umožnili místním lidem organizovat na internetu prostřednictvím nového serveru, Tescopoly (Tescopol - podle slova monopol), opozici proti žádostem firmy Tesco o nová stavební povolení. Server útočí na firmu Tesco proto, že porušuje práva zaměstnanců, poškozuje zemědělství, životní prostředí a místní maloobchodní podniky.

Tescopoly
17. 2. 2006

V úterý 21.2.2006 v 10. 30 hodin vynese Krajský soud v Plzni v místnosti číslo 14 v přízemí rozsudek nad Daliborem Pechem. Senátu předsedá soudce Jiří Šilhavý. Pech měl pomluvit vedoucího stavebně správního odboru plzeňského magistrátu Jiřího Balihara větou: "Máme dost důvodů k přesvědčení, že v obou případech byli a jsou nejvyšší městští politici a úředníci zkorumpovaní. Za co jiného, než za úplatek například vydal Jiří Balihar stanovisko, že projekt je v souladu s územním plánem?"

Okresní soud Pecha shledal vinným a odsoudil jej k jednodennímu vězení s odkladem na jeden rok. Význam vět uvedených v tiskové zprávě podle něho nedovoluje jiný výklad než ten, že Balihar přijal úplatek za to, že vydal stanovisko, že projekt Nemaku je v souladu s územním plánem. Odvolal se jak Pech, který tvrdí, že o Baliharovi nesdělil žádný údaj, i státní zástupce, kterému se nelíbí nejnižší možný trest. Domnívá se, že Pechova kritika zdejších úředníků je společensky nebezpečnější, než usoudil Okresní soud. Očekáváme proto, že rozsudek Krajského soudu bude tvrdší. Pech si připravuje zvláštní závěrečnou řeč.

K tomu: OBSE: Trestní stíhání za pomluvu a stíhání verbálních názorů musí být zrušeno ZDE

Michael Marčák: S poctivostí  nejdál dojdeš, Karlíku, ale jdeš holt furt pěšky
16. 2. 2006

17. 2. 2006

Ve čtvrtek oznámili představitelé jednoho z největších německých zaměstnaneckých odborových svazů VER.DI (Vereinte Dienstleistungsgewerkschaft), že budou nuceni rozšířit stávku do dalších spolkových zemí. Tento svaz má 2,4 milionů členů. V současné době se stávkuje v Bádensku-Würtembersku, Dolním Sasku, Bavorsku, Vestfálsku, Porýní-Falcku, Sársku, Hamburgu, Šlesvicko-Holštýnsku a Sasku. Sjednocujícím faktorem je snaha jednotlivých zemí, které jsou zaměstnavateli stávkujících, prodloužit týdenní pracovní dobu z 38,5 na 40 až 42 hodin bez příslušné úpravy mzdy.

17. 2. 2006

Stalo se už zvykem u českých voličů, že se vybírají pro svůj hlas ve volbách stranu, u které není pochyb, že se dostane do parlamentu. Znáte ty hlasy, které tvrdí, že dát hlas menší partaji, která v průzkumech veřejného mínění lavíruje pod hranicí 5%, je jako vyhodit volební lístek do koše? Ono to jistě má svoji logiku. Jenže pokud takto budeme uvažovat všichni, tak se vzduch v tom našem zatuchlém parlamentu nikdy nepročistí. Karty jsou až příliš dlouho rozdány stále stejně. U kormidla se střídá ODS a ČSSD. Nechci být přehnaně kritický, ale obě strany ukázaly, že tudy cesta nevede.

17. 2. 2006

Filip Rožánek se podrobil pravidelnému, zvláštnímu středoevropsko-rakouskému rituálu a šel si nechat vystavit výpis z rejstříku trestů... Ano, je mi to nepochopitelné, jsem odrodilec - během více než pětadvaceti let v Británii jsem nikdy takový dokument nepotřeboval. Kromě toho se v Británii na žádné úřady nechodí - všechno se vyřizuje poštou či telefonem. Slovo má Filip Rožánek... (JČ)

17. 2. 2006

Článek "Nejvyšší soud rozhodl, že se nebude řídit platným právním řádem" uveřejněný v Britských listech dne 13. 2. 2006 zaznamenal více než 4 000 návštěvníků, což je na příspěvek z oblasti práva počet nečekaně velký. S vysokou návštěvností kontrastuje počet čtenářských reakcí. Odpovědi byly pouze dvě. Přesto jsme se rozhodli nezůstat pouze u odpovědí těm, kteří na článek reagovali a vzhledem k závažnosti věci (jde přece jen o Nejvyšší soud) zodpovědět vznesené námitky na stránkách Britských listů.

17. 2. 2006

Tisková zpráva Společnosti pro trvale udržitelný život

Plzeň/Brusel, 17. února 2006 - Nejnovější studie Evropské komise ukázala, že schválení návrhu nové chemické politiky EU může jen v přínosech pro životní prostředí a zdraví představovat úspory až 95 miliard euro v nejbližších 25 letech (1). Například jen přetížené systémy zdravotnictví EU by díky REACH mohly ušetřit v nejbližších 10 letech asi 2,5 miliardy euro (2).

Michael Marčák: Vždy jsem si myslela, že mi stačí jen chlap s gulama, ale dneska v noci mě snad přejel BULDOZÉR  !!!
17. 2. 2006

17. 2. 2006

Česká evangelikální aliance vítá prezidentské veto zákona o registrovaném partnerství a jeho vrácení do PSP ČR. ČEA souhlasí s důvody pro vrácení zákona, které prezident uvedl ve svém prohlášení a které plně korespondují s dopisem, který ČEA prezidentu Klausovi zaslala 3.2. 2006. Vítá rovněž novou možnost pro hlubší a věcnou diskusi navrhovaného zákona, který by zcela zásadním způsobem mohl změnit postavení instituce manželství v České republice a zavést nevratné změny do oblasti rodinného práva.

Institucionalizace registrovaného partnerství homosexuálů představuje nevratný a zásadní zásah státu do oblasti rodinného života a jeho norem. Odstranění reálných obtíží homosexuálních párů považuje ČEA za řešitelné v rámci občanského práva a jeho úprav a žádá, aby poslanci PSP ČR zvážili možná alternativní řešení, která by nevyžadovala formu institucionalizovaného registrovaného partnerství jako instituce paralelní k manželskému soužití.

17. 2. 2006
Jiří Paroubek
Dnešní veto zákona o registrovaném partnerství považuji za jednu z největších chyb, které se kdy Václav Klaus dopustil. Je smutné, že se prezident republiky nedokázal přenést přes své předsudky vůči minoritní skupině obyvatel České republiky a nechce umožnit odstranění její diskriminace.

S argumentací Václava Klause, kterou odůvodnil své veto, nesouhlasím. Vidění světa, které aplikuje prezident republiky v tomto případě, prostě nesdílím.

17. 2. 2006

Čtvrteční prezidentské veto zákona o registrovaném partnerství dokreslilo mé nejhorší představy o představiteli údajně nejdůvěryhodnější ústavní instituce této země. Poté, co byly postupně otupeny hrany všech předchozích návrhů v poslanecké sněmovně a výsledný, velice okleštěný kompromis překvapivě hladce prošel Senátem, posílá jej prezident sněmovně zpět, aby, podle jeho slov, dokázala, že pro takto významnou změnu bude nalezen dostatečný konsenzus v podobě 101 hlasů. Z pozice prezidentské role v zákonodárném procesu a vzhledem ke Klausově světonázorové výbavě, jež s přibývajícím věkem směřuje k stále vyhraněnějším a absurdnějším formám, je to pochopitelné. Zároveň, ačkoliv to sám popírá, prezident vytvořil z tohoto zákona, jehož podpora byla dosud považována za záležitost jaksi intimní, apolitickou, politikum par excelence a naznačil, že jde daleko o víc než jen o administrativní usnadnění soužití osob stejného pohlaví. V tomto pohledu má Václav Klaus pravdu. Nikoliv přijetí tohoto zákona o registrovaném partnerství, ale vztah společnosti ke stejnopohlavním párům, je zásadní otázka.

16. 2. 2006

15:10 -- Václav Klaus vetoval zákon o registrovaném partnerství a je na to hrdý.

Nenechal se totiž zatáhnout do předvolebního boje. Fakt je, že v tomto boji lapá po dechu hlavně jeho "rodná" ODS, jejíž poslanci jsou z části bývalí členové KDS. Norma se nyní vrací do Poslanecké sněmovny. K tomu, aby byl zákon přijat, je třeba nejméně 101 hlasů poslanců. Pro bylo ve sněmovně ze 147 (quorum 74) 86 poslanců, většinou sociální demokraté (45, proti nikdo), unionisté mimo Zdeňka Kořistky a 22 komunistů (proti schválení bylo 6). 13 poslanců ODS bylo také pro, převážná většina jich ovšem byla proti (34). Senátem norma prošla i zásluhou některých osvícených senátorů z KDU-ČSL, i když křesťané ve sněmovně byli do jednoho proti.

Parlament: přehled projednávání tisku 969 ZDE

16. 2. 2006

Vaší odvahy si vážíme

Vážený pane presidente,

dovolte, abych Vám poděkovala za Váš krok směrem k zákonu o registrovaném partnerství. Velmi si vážím Vaši odvahy, konzistentního postoje a pevných myšlenek, které opět podpořily základ jakékoli společnosti, základ státu, rodinu.

Petra Edelmannová

předsedkyně Národní strany

17. 2. 2006

V Britských listech už delší dobu probíhá diskuse mezi zastánci a odpůrci obnovitelných zdrojů energie (OZE). Při surfování po webu jsem narazil na zajímavou studii Lukáše Rytíře, která dává za pravdu druhému z obou pohledů. Na základě podrobné analýzy tzv. externalit totiž dokazuje, že OZE jsou v konečném důsledku dražší (a tím také vice poškozující životní prostředí) než ekologisty tolik kritizovaná energie z jádra. Viz ZDE

Stránky "Pro Atom Web", které tuto studii zveřejnily, jsou úplně nezávislé, provozované soukromými osobami bez jakékoliv vazby na energetické společnosti či jakékoliv politické strany či lobbistické spolky.

17. 2. 2006

Petici proti útoku na Írán podepsali mj. dramatik Harold Pinter, britský poslanec George Galloway a bývalý generální prokurátor USA Ramsey Clark. Do češtiny ji přeložil Jakub Rolčík.

17. 2. 2006
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Značná část diskusí o jaderném programu Íránu je prostě hysterická. Dokládá to prohlášení senátora Johna McCaina z tohoto měsíce:"Jenom jedna věc je horší než vojenská akce, a tou je Írán s jadernými zbraněmi." Člověk má pokušení odpovědět Shakespearovým titulem: "Mnoho povyku pro nic." Jenže "povyku" je strašně moc a někteří vysoce postavení lidé podle všeho vážně uvažují o vojenské akci, která by měla Íránu znemožnit získání jaderných zbraní. Musíme se tedy ptát proč a pro koho je to tak důležité.

Zaprvé, proč bychom měli považovat za katastrofu, jestliže Írán bude mít zítra jaderné zbraně? Dnes je známo devět zemí, které je vlastní - jsou to USA, Velká Británie, Rusko, Francie, Čína, Izrael, Indie, Pákistán a Severní Korea.

16. 2. 2006

Británie

Poslanci britské Dolní sněmovny ve středu kontroverzně schválili nový trestný čin "glorifikace" terorismu, přes odpor od konzervativců i liberálních demokratů a i z Horní sněmovny. Navzdory předpovědím, že dojde k rebelii i mezi labouristickými poslanci, sněmovna nový zákon schválila v poměru 315 k 277 hlasům. Vláda měla při hlasování většinu 38 hlasů. Dolní sněmovna tak schválila vytvoření trestného činu, který loni Horní sněmovna odstranila z nového britského Zákona proti terorismu.

16. 2. 2006

Skupina starých vysokých činitelů z čínské vlády a z čínských univerzit, včetně bývalého tajemníka, který pracoval pro Mao Ce Tunga, požaduje větší otevřenost v médiích. Varují čínské ministerstvo propagandy, že potlačování svobody médií "by mohlo vytvořit v období politické a společenské restrukturalizace katastrofu".

Všech třináct činitelů bývalého režimu konstatovalo, že likvidace významného svobodomyslného časopisu Bod mrazu, který byl zakázán minulý měsíc, byla "obrovským historickým mezníkem".

16. 2. 2006

Jak vidí politiku a politické strany budoucí novináři a jak ji vidí jejich editor

reakce na článek Josefa Víta "Antikomunista nemůže být objektivní", polemizující s prací dvou studentů VŠ JAK, Ondřeje Kříže a Pavla Peřiny, s názvem " Takové normální partaje"

Když jsem zadával práci na analýze oběma autorům, chtěl jsem hloubkové srovnání programů tří největších politických stran. Tří proto, že KDU-ČSL prozatím nepředstavuje stranu, jejíž dlouhodobě klesající volební potenciál by hrozil změnit politickou scénu či vytvářet agendu předvolební kampaně něčím jiným, než odmítáním registrovaného partnerství, potratů a soudem o katedrálu sv. Víta.

To za prvé. Za charakter zadání, které jsem ale otevřeně sdělil čtenářům v preambuli analýzy, je tedy možné kritizovat mne a nikoliv autory. Vážím si studentů, kteří věnovali svůj čas poznávání nudného a místy nesrozumitelného či až příliš odborného jazyka politicko-koncepčních úvah o budoucnosti, která bude stejně za několik měsíců či let jiná. Práci vypracovali a já byl s ní jako vedoucí jejich praxe spokojen. To proto, že jsme si vyjasnili hned na začátku, kde končí práce analytika a začíná práce komentátora, která se ale bez nestranné analýzy neobejde. Na rozdíl od mnoha špičkově placených profesionálních komentátorů v největších českých denících, rádiích či televizích to studenti pochopili rychle.

16. 2. 2006

Nevím, jak moc jsou různá srovnání přírody a kapitalismu přiměřená a jak moc z nich čouhá naše představa o přírodě a ještě více naše vlastní představa o nás a o našich znalostech. Srovnávat věci bylo a je oblíbené, často přímo vzrušující, srovnávat věci společenské a biologické zejména, i když samo toto škatulkování je zase jen odrazem našich konceptů a většinou jednostranného vzdělání v tom či onom směru.

16. 2. 2006

Monitor Jana Paula

Z Letenské pláně sledoval roku 1420 Zikmund Lucemburský porážku svých vojsk pod Vítkovem, nyní má utrpět významný pražský topos vlastní porážku "smíšenou sportovně-kulturní funkcí", komerční soběstačností, obřím akváriem, tzv. Oceanáriem. Považuji to za mainstreamovou aroganci, komerční terorismus, čin, jež jde ve své podstatě proti kultuře.

Zdá se mi, že radnice jsou přímo posedlé komerčním využitím všeho, co se jim zdá být v jejich píli a snaze měnit, zlepšovat, či budovat nevyužito, co si prostě jen tak je, existuje, přebývá a přetrvává. Samotný princip změny je pro ně ona ctižádost být kulturní, bez ohledu na to, o jakou změnu jde.

16. 2. 2006

K úvaze o moci karikatury mě ani tak neinspirovala aféra Mohamed, jako komentář Martina Komárka v Mladé frontě dnes 14. 2. 2006, nadepsaný "Mám se bát Íránu víc než čerta?". Připomněl mi novinářskou poučku, která zní: Je-li titulek zakončen otazníkem, odpověď na položenou otázku zní vždy ANO.

Ve zmíněném komentáři sice autor nepíše, že by íránský prezident Ahmadinežád byl přímo čert, ale že "vypadá tak trochu jako tato (pohádkami zkarikovaná) bytost". Karikatury dnes zkrátka hýbou veřejným míněním, tak proč to nezkoušet dál a dál, zvláště, má-li zmíněný prezident k dispozici rakety středního doletu. Které jsou nejen schopné nést jadernou hlavici, ale zasáhnout i Moravu. Jaderné hlavice, na rozdíl od jiných států regionu, sice ještě nemá, ALE mohl by mít (na obohacování uranu se již pracuje...).

16. 2. 2006

Globální rozšíření angličtiny je "hrozbou Británii"

Globální dominance angličtiny, který přináší anglosaských zemím hospodářský a kulturní prospěch už 100 let, nyní vážně ohrožuje mezinárodní postavení Velké Británie. Vyplývá to z varovných závěrů studie britské státní kulturní organizace British Council.

Ta konstatuje, že anglicky téměř jako rodilí mluvčí nyní po světě hovoří skoro 2 miliardy lidí. Výhoda rodilých Angličanů se tedy ztrácí, protože miliony mladých lidé jinde po světě hovoří plynně anglicky a k tomu nejméně jedním dalším jazykem.

Mluvit jen anglicky v dnešním globalizujícím se světě prostě už nestačí.

16. 2. 2006

Raketový úspěch podcastingu

Vysílání přes internet přestává být jen alternativou, alternativa se dere na první příčky poslechovosti.

Podcasting, automatické dodávání programu přes internet, se stal v Británii mediálním fenoménem. Zhruba dva roky stará technologie založená na RSS-feed během posledních měsíců statisticky přerostla škatulku alternativního způsobu distribuce obsahu klasických médií a láme rekordy v poslechovosti.

16. 2. 2006

Uděláte jednu chybu a také vy budete mít dlouhou dovolenou v zálivu Guatánamo

Maher Arar je Kanaďan syrského původu, kterého v USA sotvakdo zná, což je ironické, protože v Kanadě je slavným právě kvůli tomu, co se mu přihodilo v USA. Když totiž Arar v září 2002 chtěl přestoupit v New Yorku z jednoho letu (z Curychu) na druhý, aby se vrátil domů, byl zatčen kvůli údajnému "spojení s terrorismem". Americká vláda Aramovi nedovolila, aby mluvil s právníkem ani s kanadským konzulem, a brzo poté byl nuceně deportován do Sýrie. V Sýrii byl, jak říká, vyslýchán a mučen. Až v prosinci 2003 se mohl vrátit ke své rodině v Kanadě "jako fyzická i duševní troska". Nyní to vypadá, že jediné, co Arara spojuje s terorismem, je to, že je Arab, a že někteří Arabové jsou teroristé.

16. 2. 2006

Internet je plný komentářů k tomu, že americký viceprezident Dick Cheney postřelil v sobotu na lovu svého přítele, 78 letého právníka Harryho Whittingtona, který z toho pak dostal infarkt. I uprostřed americké Republikánské strany vyvolalo znepokojení, že Cheney hned nepřiznal svou vinu a veřejně se neomluvil. "Tato epizoda se pro Cheneyho proměňuje ve velmi důležitý přelom. Cheney, možná nejmocnější americký viceprezident v historii, měl během posledních pěti let obrovský vliv na Bílý dům a utvářel vládní politiku, aniž by se z toho musel zodpovídat," napsal americký list Washington Post. V redakčním komentáři tentýž americký deník zaútočil na Cheneyho kvůli jeho obrovské "aroganci moci". Komentátora listu to vede k znepokojení ještě nad daleko vážnějšími projevy tohoto syndromu:

16. 2. 2006
Martin Ondreját

Existuje jeden nádherný a věčný zdroj úvah, který se na internetu živě přežvýkává, co já pamatuju, od dob invaze do Iráku, a před internetem snad odnepaměti. Generický model stojí na zařazování lidí do tříd MY a ONI. Sem si lze dosadit libovolné entity, přičemž MY něco uznáváme a ONI to neuznávají (nebo naopak), a v rámci entity MY se vedou spory o to, zda a kdy zasáhnout do entity ONI. Škálu lze napnout od NIKDY až po KDYKOLI.

16. 2. 2006

Stephen KINZER: All the Shah's Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror (Všichni Šáhovi muži aneb Americký převrat a kořeny blízkovýchodního teroru), vydalo nakladatelství John Wiley, Hoboken, New Jersey, 2003. Počet stran 258, cena 14,95 USD.

V poslední době, kdy nemine dne, aby média nepřinesla novou omračující zprávu o vývoji nukleárního programu v Íránu a západní reakce na něj, chybí na českém trhu kniha, která by srozumitelně popsala, jaké jsou kořeny, motivace a souvislosti současných událostí. Na americkém trhu jich je více, jednu z nich napsal novinář Stephen Kinzer, dlouholetý zpravodaj The New York Times. Jeho kniha Všichni šáhovi muži aneb Americký převrat a kořeny blízkovýchodního teroru (All the Shah's Men: An American Coup and the Roots of Middle East Terror, John Wiley, Hoboken, New Jersey, 2003) nabízí pohled do zákulisí události, známé také jako Operace Ajax, respektive do zákulisí britsko-amerického špionážního komplotu, který vedl v roce 1953 ke svržení iránského premiéra Mohhammeda Mossadegha, který měl na tehdejší křehké velmocenské poměry "špatný nápad" - znárodnit ropnou těžbu.

16. 2. 2006

Tisková zpráva NESEHNUTÍ

Stejně jako v předchozích letech vyvezla Česká republika zbraně do zemí porušujících lidská práva. Vyplývá to z Výroční zprávy o kontrole exportu vojenského materiálu v roce 2004, kterou vydalo Ministerstvo zahraničních věcí ČR (MZV). Zbraně prodané z České republiky skončily například v Kolumbii, Uzbekistánu, Číně, Etiopii či Srí Lance. Tyto a další podobné vývozy jsou v jednoznačném rozporu s principy Kodexu chování EU při vývozu zbraní. K jeho dodržování se ČR zavázala již v roce 1998. Celkový objem exportu vojenského materiálu činil v roce 2004 téměř 90 milionů Euro.

15. 2. 2006

Minulý týden zveřejnili šéfové americké armády svůj plán na boj proti globálnímu islámskému extremismu. Předpokládají, že se bude bojovat v desítkách zemí a po dlouhá desetiletí.

Názor generála Petra Pace, předsedy spojených štábů americké armády, je apokalyptický: "Jsme v kritické chvíli historie naší slavné země a čelíme útokům způsobem, který jsme neočekávali. Čelíme krutému nepříteli, který chce zničit náš způsob života. Máme před sebou nejistou budoucnost."

12. 2. 2006

V lednu 2006 přispělo celkem 130 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 236.00 Kč. Příjem z reklamy byl 5500 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1078.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
7. 2. 2006 Konflikty karikatur   
7. 2. 2006 Kde skončily peníze pro odškodnění romských obětí?   
6. 2. 2006 Luciferův ráj aneb úvaha nejen o kovbojích v sukni Karel  Moudrý
6. 2. 2006 Endymión Boris  Cvek
6. 2. 2006 Británie bohatství a bídy, 2006   
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
4. 2. 2006 Bulvární úzkost českých šéfredaktorů Jan  Čulík
3. 2. 2006 Vzdělanostní společnost, univerzity a kvalita vzdělání Boris  Cvek

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit   
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
8. 2. 2006 Studentský šéfredaktor suspendován za to, že publikoval karikaturu Mohameda   
3. 2. 2006 Civilizační retardace a katalyzátory modernosti Martin  Škabraha
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel

Rasismus RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2006 Co je dovoleno k Mohamedovi... Milan  Daniel
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
21. 1. 2006 Server iDnes zrušil diskusi pod článkem o Romech   
18. 1. 2006 Britští extremisté před soudem za šíření rasové nenávisti   
16. 1. 2006 Tvrdě nacistické stránky v češtině Jan  Čulík
8. 1. 2006 Sprostý rasismus na serveru Novinky.cz je dál šířen bez korekce   
30. 12. 2005 "Neuvěřitelný hnůj" na serveru novinky.cz   
30. 12. 2005 Lidská povaha a diskuse na internetových serverech Aleš  Uhlíř
27. 12. 2005 Novinky.cz: "Chtěl bych mít od cikánské krve špičky bot"   
15. 12. 2005 Primitivní rasismus v časopise Mladá fronta Plus Jan  Čulík

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík
13. 12. 2005 Petr Partyk uvězněn   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2006 Sloky Jan  Vladislav
16. 2. 2006 Pohoda Richard  Weiner
15. 2. 2006 Kmotrem Zdeněk  Volf
14. 2. 2006 Mařatkova Eva Miloš  Vodička
13. 2. 2006 Já jsem skřítek Aladin Jan  Vodňanský
9. 2. 2006 Co máme od jiných národů odlišného Josef Svatopluk Machar
8. 2. 2006 Mystická noc Otakar  Auředníček
6. 2. 2006 Viktorie Petr  Pojar
6. 2. 2006 Endymión Boris  Cvek
3. 2. 2006 Cikánova píšťalka František Ladislav Čelakovský

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
13. 2. 2006 Václav Klaus poškozuje ODS Milan  Daniel
2. 2. 2006 Žákovo mlžení: stamiliardové ztráty v příjmu do státního rozpočtu Ivo  Bubeník
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi   
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík
18. 7. 2005 Media mistakes may just be growing pains Jan  Čulík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   
8. 9. 2005 Británie znovu požaduje archivaci informací o emailech a telefonních rozhovorech   
8. 9. 2005 Schraňování údajů o telekomunikačním provozu občanů EU není řešení!   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík
30. 12. 2005 Pohled (post)Husákova dítěte Lubomír  Novotný

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2006 V Iráku zatčeno šíitské komando smrti Karel  Dolejší
16. 2. 2006 Babičky všech zemí, pozor! Greg  Evans
11. 2. 2006 Vysoký činitel CIA: Bush si vybíral z výzvědných informací jen, co se mu hodilo   
10. 2. 2006 Hladovkáři v zálivu Guantánamo jsou nuceně vyživováni   
6. 2. 2006 Náklady války v Iráku a v Afghánistánu dosáhnou 440 miliard dolarů   
3. 2. 2006 Bush řekl Blairovi: "Invazi do Iráku provedeme stůj co stůj"   
26. 1. 2006 Američtí vojáci z Iráku páchají sebevraždu   
23. 1. 2006 Dolary paní Osthoffové Tomáš  Krček
20. 1. 2006 V iráckých volbách zvítězila šíitská aliance   
19. 1. 2006 Oficiální americký úřad vykreslil děsivý obraz "nezvládnutelného" Iráku   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2006 Lidé čtěte !   
13. 1. 2006 Jak Komenský zabloudil v Amsterodamu Adam Samuel Hartmann
31. 12. 2005 Jak tomu bylo ve vězení Václav Vratislav z Mitrovic
24. 12. 2005 O českých špionech v 16. století Václav Vratislav z Mitrovic
13. 12. 2005 Poetry Slam v Ústí nad Labem   
1. 12. 2005 Pavel Janáček- Braková literatura   
24. 11. 2005 Nepotřebnost literatury a bezprizornost spisovatele Michal  Černík
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
17. 10. 2005 Umění je paměť, stopa po živých... Irena  Zítková
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý