5. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 12. 2006

Všimli jste si?

Za "prázdná slova" označil prezident republiky Václav Klaus termíny "vzdělanostní společnost" a "znalostní ekonomika"....

Lidé, kteří jsou silně přesvědčeni o své pravdě, jako například Václav Klaus, představují důkaz trvalého společenského rizika absolutismu, a to i tehdy, pokud by snad dokonce pravdu měli. Že ji až příliš často nemá, se mohl Václav Klaus přesvědčit v akademickém konfliktu, který vznikl na základě rozhovoru prezidenta České republiky pro Učitelský zpravodaj.

Václavu Klausovi s nezvyklou rázností odpověděl článkem v LN senátor a bývalý rektor Masarykovy univerzity Jiří Zlatuška. Pod nánosem daleko "důležitějších" informací o tom, co se nového (ne)stalo na politické scéně, se samozřejmě nějaká polemika na druhořadé téma o podstatě společnosti naprosto ztrácí. Je charakteristické, že média pouze znásobují politickou grotesku svým věrným stínováním a o věci jdoucí hlouběji pod jejich rozlišovací schopnost se pochopitelně nezajímají. Že by důkaz toho, jak ani naprosto otevřený a medializovaný problém není viditelný, pokud se vymyká zájmu průměru masy?

Sloupek
Věra Rosí

Bílý plamen vytryskl ze zaprášené tmy.
Prozářený dvůr, pahýly stromů,
vrak dětského kočárku,
nov.

Sousedé dnes dostali hosty.
Dlouho do noci vyhrává klavír...

ze sbírky Holý bílý kmen, Host, Brno 1999 vybral Štefan Švec

Věra Rosí, vlastním jménem Veronika Schelleová, (* 22. května 1976, Brno) básnířka. Absolvovala Filozofickou fakultu -- obory bohemistika a germanistika. Žije v Brně. V roce 1999 vydala sbírku básní Holý bílý kmen, za kterou získala Cenu Jiřího Ortena.

5. 12. 2006

Letální dávka isotopu 210Po je 12 × 10-6 g. čili dvanáct miliontin gramu. Dnes přinesla média zprávu údajně zdrojovanou z deníku Guardian, že na otrávení Litviněnka byl použit stonásobek smrtelné dávky, t.j. přibližně 1,2 mg 210Po , a toto množství prý stojí na černém trhu miliardu korun - 30 milionů EUR. Toto tvrzení převzaly takřka všechny mediální zdroje, v Česku se ho chytila MfD. Bulvární titluek zněl: "Litviněnko měl v těle polonium za téměř miliardu". Hamoun jeden, ani se nerozdělil... Lehko lze spočítat, kolik stojí kilogram polonia.

Teroristická hrozba, zpravodajské a politické hry TÉMA BL

5. 12. 2006

Na oddělení ARO v nejmenovaném městě došlo k zavraždění nejméně sedmi pacientů. Většina z nich byla po chirurugických výkonech. K zavraždění se přiznal pracovník na úrovní středního zdravotního personálu. Vraždy měl způsobit podáváním heparinu. Léku, který působí proti srážení krve.

K vcelku jednostrannému popisu události a vytváření senzace ve stylu "zatčen fotbalový boss na Strakonické" bych měl pár otázek a připomínek.

Autor je v současnosti primářem oddělení klinické biochemie v Mladé Boleslavi - v Klaudiánově nemocnici

5. 12. 2006

"Yinhe Kylin". Serverový 64 bitový operační systém s vysokým stupněm bezpečnosti (B2 class), zaměřený na vysoký výkon (multithreading), dostupnost a bezpečnost, vhodný pro systémovou integraci v průmyslu, bankovní sféře a při armádním nasazení - to bylo zadání, zpočátku financované vývojovým "Národním 863 High-Tech Programem" , od roku 2001 podporovaném čínskou vládou . Vývoj je nyní ukončen. Hlavním důvodem byla potřeba nezávislosti na cizích autorských právech.

Po vlastních "malých" operačních systémech, založených na bázi či lokalizaci linuxu - Zhongke Redflag Linux / Asianux (Red Hat Enterprise Linux 2.6.9, KDE 3.2.1 a X.Org 6.8.2.), jehož vývoj začal v roce 1999, a NeoShine Linux je Kylin vlajkovou lodí čínské architektury operačních systémů.

5. 12. 2006

Ačkoliv uplynuly více než dva měsíce od oznámení výsledků voleb do rakouské Národní rady, stále není jasné, kdy se podaří vytvořit novou vládu.

Zatím o ní jednají obě největší politické strany - sociální demokracie a lidovci, ale veřejnost zatím vůbec neví, jak se tato jednání vlastně vyvíjejí. Vyjednavači se zatím tváří tajuplně a jednou týdně vyslechnou informaci o postupu jednotlivých pracovních skupin, jejichž cílem by měla být dohoda ve všech projednávaných bodech.... Nejblíže k dohodě mají být údajně skupiny zabývající se vnitřní bezpečností státu a justicí, kulturou, sportem a médiemi a životem na venkově.

5. 12. 2006
Prohlášení ke konferenci Pražská výzva pro Irák

Informace o konferenci Pražská výzva pro Irák, které zazněly v Událostech ČT v sobotu 2. 12. 2006, nejsou pravdivé. Například tvrzení, že konference je financována dcerou Saddáma Hussajna, je naprosto nesmyslné. Pokládám též za politováníhodné, že se žurnalisté nezeptali organizátorů konference na způsob financování konference a též, že informace o zahraničních účastnících nebyly ověřovány také z dalších nezávislých zdrojů.

5. 12. 2006

ANALÝZA BEZPEČNOSTNÍHO PROSTŘEDÍ IRÁKU

Paranoidní a ideologicky zaslepené je stanovisko v článku Radka Bartoníčka "Zaorálek zrušil konferenci o Iráku ve Sněmovně" z MfD z 4. 12. 2006. Bartoničkovi připadá nemožné, aby si někdo dovolil kritizovat Spojené státy americké za průběh a výsledek jejich "války o iráckou ropu". Připadá mu nemožné, aby někdo zpochybnil "soud" nad Saddámem Husseinem, jak tak učinil předseda Česko-iráckého sdružení Faisal Ismail nedávno v České televizi.

"Saddám Husajn je kus historie. Lidé v Iráku chtějí vidět naději v dnešním životě, tento soud pro ně skutečně ztratil význam, nepřináší nic, proces je zveličován pro politické cíle. Musím se zmínit o tom, že rozsudek soudu byl udělen dva dny před volbami v USA, což není náhoda ... Soud se koná v době okupace, je ten soud tedy legitimní? To je velký otazník"

Toto vyjádření Faisala Ismaila cituje Bartoníček jako argument pro ospravedlnění názoru redaktora ČT, který tvrdil vytrvale ve svých reportážích, že konference může znamenat pro Česko bezpečnostní riziko, protože se ho prý účastní i příznivci bývalého diktátora Saddáma Husajna. Je opravdu bezpečnostním rizikem v této "demokratické" zemi kritizovat Spojené státy?

4. 12. 2006

15:25 Místopředseda Sněmovny Lubomír Zaorálek dnes v 15 hodin potvrdil trvání záměru uspořádat konferenci Pražská výzva k Iráku, vzhledem k záměru neeskalovat konflikt v Parlamentu nalezne s organizátory jiný prostor pro konání konference. Na tiskové konferenci v Ostravě odmítl, že by kdokoliv z pozvaných hostů byl exponentem saddámovského režimu. "Evropská unie má určitý dluh vůči Iráku", řekl Zaorálek.

5. 12. 2006

Tak nějak nevím, co si mám myslet: Nejprodávanější solidní celostátní noviny, které v den voleb do poslanecké sněmovny slovy šéfredaktora varují své čtenáře, že naší zemi díky sociální demokracii hrozí návrat komunistů, mne informují, že si ČSSD zaangažovala profesionálního obchodníka s informacemi, aby ji sehnal zaručené a právně účinné "špeky" na protistranu...

5. 12. 2006

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Mannesmann byla velká, ve světě známá německá firma. V poslední době se angažovala hlavně v telekomunikačním byznysu, až tu firmu převzal Vodafone. Špičkoví manažeři Mannesmannu dostali tehdy prémie a peníze na důchod ve výši 57 million euro. Jedné sekretářce se to zdálo moc, nahlásila to a bylo z toho soudní projednávání kvůli podezření ze zpronevěry, které vzbudilo velký rozruch. Minulý týden dokončil soudce Štefan Drees revizní řízení po dohodě mezi obhajobou a prokuraturou s tím, že obžalovaní musejí zaplatit 5,8 milionů euro, mezi nimi šéf Deutsche Bank Josef Ankermann 3,2 miliony a bývalý šéf Mannesmannu Klaus Esser 1,5 millionu. Ankermann, který sám nedostal tehdy žádné peníze, byl obžalován jako dozorčí rada, který podepsal povolení, Esser tehdy dostal 15 milionů euro. Následkem dohody a soudcovského rozhodnutí obžalovaní nejsou pokládáni za pachatele trestných činů. takže Ankermann smí zůstat šéfem banky.

Český rozhlas - Leonardo
4. 12. 2006

Český rozhlas Leonardo ve spolupráci s Městskou knihovnou Praha si Vás dovolují pozvat na diskusi "Biotechnologie v medicíně - Smíme vše, co umíme?", která se uskuteční v pondělí 11. prosince 2006 od 19 hod. v malém sále Městské knihovny v Praze, Mariánské náměstí 1, Praha 1.

Své názory na bioetiku budou obhajovat Prof. MUDr. Eva Syková, DrSc. - ředitelka Ústavu experimentální medicíny AV ČR, Prof. Ing. Jaroslav Petr, DrSc. - VÚŽV, člen Bioetické komise Rady pro výzkum a vývoj, Mgr. Marek Vácha, PhD. - katolický kněz a biolog z Ústavu lékařské etiky Masarykovy univerzity v Brně. Dsikuzi bude moderovat Robert Tamchyna - Český rozhlas Leonardo

Vstup zdarma

5. 12. 2006

"Každý projev tvůrčí práce je dorozumívací prostředek, jímž se dává poznati duch duchu. Všechno je řečí; i naše tělo je řeč a mluví strašlivě každým svým údem, každým gestem, mlčením i vášní, nemocí i smrtí; všechno má duchový význam a skryté dějiny naše i našich mrtvých, i když je čas učinil neproniknutelnými, prozrazovány jsou ustavičně tahy našich tváří, liniemi našich rukou, přiznáním našich zraků. Život země, zvířat i rostlin je nepřetržitou řadou znamení na naší cestě... Všechny jazyky, jimiž mluví národové na zemi, vyrostly v sugesci této tajemné řeči věcí. Vznikly v ohni umělecké vize a hynou, nejsou-li odvážnými duchy oživovány: tvůrčími dobyvateli, velkými milujícími, mocnými pozorovateli věcí viditelných, milostí obdařenými vizionáři věcí neviditelných... Ačkoliv každý jazyk je nedokonalý k službě vyššího duchovního života a zasaženi světlem blábolíme jako děti, v ústrojí jazyka je hlubší moudrost, nežli ve většině toho, co jím hovoříme."

Otokar Březina: Jediné dílo

5. 12. 2006

SIROMACHA

1.

Zítřek bez včerejšku není ještě dnešek. Na varhany v Grandu, které nějakým zázrakem přežily válku, osvobození i výměnu několika garnitur ředitelů, hrál štíhlý mladík ve smokingu. Měl bradku a ostrý zahnutý nos, trochu démonicky se usmíval, jako kdyby nehrál na hudební nástroj, ale spíš vyvolával duchy.

"Říká si profesor Dvořák," zadíval se na něj tlustý Bergman, když si všiml, že Laška varhaníka pozoruje, "o tom titulu mám nějaký pochybnosti, ale je fakt dobrej. Holky se na něj jen lepí... "

Přecházeli bílým a zlatým vestibulem hotelu Grand a pozorovali hosty, kteří se v tuto dobu většinou vraceli z procházek. V chladu přechodu mezi lednem a únorem byly nejvýznamnějším symbolem bohatství a úspěchu kožichy.

5. 12. 2006

Polemika s článkem pana Klepetáře "Cena života i smrti a odškrtávači počtu mrtvol".

Chtěl bych poněkolikáté zdůraznit, že tento konflikt dusí jak Palestince, tak Izraelce, a sebevražedné atentáty palestinských obyvatel jak v okupovaném území, tak i na území Izraele nesou jeho hlavní rysy a vykreslují jej v té nejsyrovější, nejtragičtější podobě. Míra útlaku vždy vyžaduje zpětnou vazbu a jakési zrcadlo, v němž se odráží pekelná zkušenost týraných a jejich modus vivendi ; činy pro nás tak nepochopitelné.

5. 12. 2006

Koncem listopadu byla ve Francii zveřejněna historicky nejrozsáhlejší epidemiologická studie zabývající se zdravotním stavem obyvatel žijících v okolí spaloven odpadů. Studii zpracoval tamní národní zdravotní institut (Institut National de Veille Sanitaire - INVS), který u lidí žijících delší dobu v blízkosti spaloven odpadů prokázal zvýšené riziko onemocnění rakovinou. Francouzská organizace Centrum nezávislých informací o odpadech (CNIID - Centre d'Information Indépendante sur les Déchets) v reakci na zveřejněnou studii vyzvala k moratoriu na výstavu spaloven odpadů ve Francii.

5. 12. 2006

To byl jeden ze slušných titulků v novinách o politováníhodné události v nemocnici ve městě XY. Úmyslně neuvádím jméno města, protože ani město ani nemocnice za to nemůže.

4. 12. 2006

Kritiku britské vlády, že zbytečně znepokojila cestující společnosti British Airways ohledně minimálního zamoření jejích letadel stopami radiace alfa podporuje i zkoumání tajných záznamů z britského jaderného průmyslu, píše v pondělí britský konzervativní deník Daily Telegraph:

Vědci konstatovali, že pravděpodobnost, že by některý z cestujících byl nějak ohrožen na zdraví tímto poloniem v letadlech, je tak absolutně minimální, že bylo zbytečné obtěžovat 33 000 cestujících, kteří těmito letadly letěli.

4. 12. 2006

Situace v Iráku je nyní "daleko horší" než občanská válka, řekl Kofi Annan, odcházející generální tajemník OSN, v rozhovoru pro BBC.

Annan, který dne 31. prosince odchází po 10 letech z funkce, zdůraznil, že život pro průměrného Iráčana je dnes horší než za Saddáma Husajna.

4. 12. 2006

Tři týdny po Litviněnkově smrti se stále neví, kdo ho zavraždil, píše v deníku Guardian Neil Clark. Mohla to provést ruská tajná služba, ale mohli to také provést bohatí a mocní Putinovi nepřátelé ve snaze zdiskreditovat Putinovu vládu. Litviněnkovy vraždy zneužívají nyní neokonzervativci v Evropě i v USA ke kampani proti Rusku, míní autor.

Ruskou vládu lze jistě kritizovat z "pokrokové perspektivy", píše komentátor. Putin zavedl rovnou daň, která zvýhodňuje bohaté, a plánuje částečně zprivatizovat školství a zdravotnictví v Rusku. V Čečensku vede krvavou válku a dopouští se tam útlaku. Někteří ruští oligarchové byli sice odsouzeni do vězení, jiní se ale nadále vytahují svým pochybně získaným bohatstvím v zemi, kde jsou propastné rozdíly mezi bohatými a chudými.

4. 12. 2006

CENZURA:

Írán v neděli zablokoval přístup k celé řadě nejpopulárnějších internetových stránek na světě, mimo jiné ke knihkupectví amazon.com, k stránkám YouTube, k wikipedii, k filmové databázi imdb.com a k listu New York Times. Kdo se z Íránu pokusí tyto stránky otevřít, objeví se mu na počítači: "Přístup k těmto stránkám je zakázán."

Nařídili to vysocí íránští soudci. Je to nejnovější fáze kampaně, v jejímž rámci byl také v Íránu zakázán vysokorychlostní internet, aby země nebyla "korumpována" zahraničními filmy a hudbou. Kampaň prosazuje íránský islámský prezident Mahmud Ahmadinedžád, ve snaze "očistit" svou zemi od západních kulturních vlivů.

4. 12. 2006

Stížnost Radě České televize na porušení Kodexu České televize redakcí zpravodajství a trestní oznámení na redaktora

V sobotu 2. 12. odvysílala Česká televize ve své hlavní zpravodajské relaci reportáž o chystané konferenci Pražská výzva pro Irák, kterou připravil redaktor Martin Rusek.

Černobílé vidění, ideově účelová razance útoku vůči chystané konferenci, plná neověřených dehonestujících informací o jejích účastnících, to vše připomnělo doby dávno minulé, kdy televize nepatřila veřejné službě, ale sloužila úzce utilitárním zájmům jednoho ideově mocenského seskupení.

Proč Alexandr Vondra nechce slyšet pravdu o Iráku ZDE

Ministr zahraničí má strach z Pražské výzvy pro Irák ZDE
tisková zpráva - dementi organizátorů k reportážím ČT ZDE
Čína - G.W. Bush a Hu Jin Tao
4. 12. 2006
Když navštívíte Čínu, na vás udělá obrovský dojem, je, jak nesmírně dynamický je tamější sektor školství, a to na všech úrovních, ať je to v lékařství nebo v podnikatelství nebo ve strojírenství. Když si uvědomíte, že každoročně jezdí z Číny do světa desetitisíce studentů, musíte si uvědomit, že Čína pod vedením Hu Jin Taa i jeho předchůdců není nějaký globální anachronismus, je naprosto na špičce.

Chodím několikrát týdně plavat do univerzitního bazénu na Glasgow University. Většina lidí, kteří tam usilovně plavou kolem mě, jsou fyzicky dokonalí mladí čínští sportovci obojího pohlaví - na Glasgow University studují studenti ze 100 zemí světa, ale největší počet zahraničních studentů, které člověk potkává v posluchárnách a na univerzitním kampusu v houfech, je z Číny. Tito studenti musejí v Británii platit školné mnoha tisíc liber ročně - platí je za ně čínská vláda. Toto není komunismus, jaký jsme znali za Husáka - není to ani český kapitalismus... Obraťte se na českou vládu, aby vám zaplatila částkou 20 000 dolarů ročně studium v "kapitalistické" cizině - vysmějí se vám. Jenže taková pak bude i hospodářská budoucnost ČR. Služebná, píše Jan Čulík.

Hospodářský a politický vzestup Indie a Číny bude nejvýznamnější událostí jednadvacátého století. A dojde k tomu rychle. Bývalý šéf Světové banky James Wolfensohn, Australan, varoval v přednášce na univerzitě v New South Wales v Austrálii, (kde dostal čestný doktorát) že svět na to vůbec není připraven. Chce, aby si jeho rodná země, Austrálie, uvědomila, kam směřuje vývoj. Hovořil o tom také v rozhovoru pro australskou televizi, který shrnujeme.

4. 12. 2006

"Lidská práva" Blairovy vlády

Britské ministerstvo vnitra se opět ocitlo uprostřed kontroverze v důsledku nelidského zacházení se žadateli o azyl. Upozornil na to konzervativní list Sunday Telegraph (dovedete si představit, že by se v ČR činitelé ODS zasazovali za práva žadatelů o azyl z třetího světa?).

Blairova vláda odmítla poskytnout azyl mj. lékařce, kterou opakovaně znásilnili súdánští vojáci, protože protestovala u pracovníků humanitárních organizací proti znásilnění více než 40 malých žákyň v jedné škole.

4. 12. 2006
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Zásada vzájemné rovnosti, která dočasně stmelila čtyřnohé hrdiny Orwellovy Farmy zvířat a umožnila jim, aby svrhli své lidské pány, bere na konci příběhu za své: Na zdi se objevuje dvojznačné heslo Všechna zvířata jsou si rovna, ale některá jsou si rovnější; vyhlásila ho nepochybně skupina prasat, jež se mezitím zmocnila vlády a převzala tak roli dřívějších pánů. Po zkušenostech s totalitními režimy, zejména s komunismem, se stal citovaný slogan okřídleným úslovím: Vyjadřuje totiž postřeh, že programová rovnost je utopická -- nejen proto, že všichni lidé nejsou vybaveni stejnými vlohami a nepodávají stejné výkony, ale také proto, že lidem (přinejmenším některým) je imanentní jistá potřeba odlišnosti.

4. 12. 2006

RECENZE

Netoví i nenetoví filmoví recenzenti můžou zbláznit blahem, diváci v diskusích s nimi z osmdesáti procent souhlasí a film Borat, Nakoukání do amerycké kultůry na obědnávku slavnoj kazašskoj národu, se zvolna stává komedií roku, div ne desetiletí, století, tisíciletí... Čeho je to důkaz? Toho, že humor umřel. Borat je (abychom ho intelektuálně zhodnotili) ta nejnudnější hovadina, na kterou můžete příští měsíc do kina jít. Slovy jednoho z osvícenějších internetových diskutérů: je to milion sedmá variace na téma buran ve městě, ve které se objeví dohromady tři vtipné momenty, z nichž ten nejlepší je nadšený proslov o irácké válce před publikem amerického rodea. Zbylé dva se dozvíte předem v recenzích. Gró Boratovy vtipnosti se ničím neliší od prdící, krkavé, smradlavé, nahaté a nevěrohodně buranské poetiky Tele Tele nebo zvířecích eskapád Jima Carreyho. Ať se tomu směje, kdo chce, ale recenzenti dobrých periodik to dřív nedělali.

Z časopisu Dobrá adresa

4. 12. 2006

"Je to ve mně jako v koze."

Bohumil Hrabal

Dokonce i ta část psychologie, která je obecně přijatá, s různými názvoslovnými odchylkami obecně rozeznává osm základních druhů inteligence: jazykovou, fyzickou, prostorovou, hudební, logicko-matematickou, komunikační, přírodní a inteligenci vnitřního já. Některé nich jsou metodami dnešní "přípustné vědy" prostě neměřitelné. (Bavím se představou, jak je největší soudobý fyzik Steven Hawking, který nemůže bez počítače mluvit a jen sporadicky se hýbe, nalezen kupříkladu na lesní cestičce v Krkonoších. Jak by ho asi zařadili a kde by, nebožák, dožil?) Naše civilizace se už od renesance, intenzivněji pak od osvícenství, s takovou intenzitou jako ve známých dějinách nikdy předtím, orientuje na jednu osminu onoho celku, jíž je matematicko-logická inteligence.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

21. 11. 2006

V září přispělo celkem 115 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 281,00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 10. 2006 částku 151 838, 27 Kč. Vzhledem k tomu, že čtenost Britských listů trvale stoupá a za nedávné období došlo k podstatnému vzrůstu sledovanosti časopisu, dostal se náš dosavadní server na hranici svého výkonu i životnosti a byli jsme nuceni částkou 243 745.32 Kč zakoupit server nový, který bude zanedlouho zprovozněn. Příspěvky čtenářů dále využíváme k modernizaci funkcí redakčního systému. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,692.59 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2006 Je redaktor ČT Martin Rusek nemanželským synem Saddáma Husseina? Lubomír  Brožek
30. 11. 2006 Přinesou Vondrovy "dobré styky" do Česka americkou základnu? Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 David ze Vsetína Oskar  Krejčí
22. 11. 2006 Konstruktivní dialog? Oskar  Krejčí
20. 11. 2006 USA chtějí na summitu v Rize prosadit plnou globalizaci NATO Jiří G. Müller
19. 11. 2006 Objevil Ameriku Miloslav "Kraken" Junek
18. 11. 2006 Citáty dne - z kongresu ODS   
18. 11. 2006 Dopis nestranného publicisty místopředsedkyni ODS Bohumil  Doležal
18. 11. 2006 Topolánek plive na demokracii Boris  Cvek

Bratří Mašínové - hrdinové nebo zločinci? RSS 2.0      Historie >
8. 11. 2006 Mašínové jsou samozřejmě hrdinové Ondřej  Šlechta
8. 11. 2006 Mašínové - pan Šlechta nepřesvědčuje Ladislav  Lašek
8. 11. 2006 Mašínové - slepé násilí lze těžko hodnotit jako odboj   
28. 7. 2006 Je kritika komunistického útlaku antikomunismus?   
27. 10. 2004 Generálové a frajtři Václav  Dušek
20. 8. 2004 Kdo jinému jámu kopá - tak se z lesa ozývá... Jan  Sýkora
18. 8. 2004 Vraždili bez morálních zábran Jiří  Hudeček
16. 8. 2004 Karel Hoffmann a jeho právo "vyjadřovat se nehorázně" Jan  Sýkora
12. 8. 2004 Padouch nebo hrdina? Jiří  Hudeček
28. 7. 2004 Ještě jednou o Mašínech Milan  Černý

Alex Koenigsmark: Siromacha - román na pokračování RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
30. 11. 2006 Pustá země Alex  Koenigsmark
28. 11. 2006 Bílé noci Alex  Koenigsmark
24. 11. 2006 Máj Alex  Koenigsmark
21. 11. 2006 Útěk - část 2. Alex  Koenigsmark
14. 11. 2006 Útěk - část 1. Alex  Koenigsmark
10. 11. 2006 Kometa Alex  Koenigsmark
7. 11. 2006 Ďáblova krása Alex  Koenigsmark

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil
22. 9. 2006 Kardinál Vlk obvinil české katolické radikály ze spojení s americkými extremisty Štěpán  Kotrba

17. listopad RSS 2.0      Historie >
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   
5. 10. 2006 Barevný podzim 1989 Pavel  Pečínka
23. 11. 2005 S Jožínem z bažin proti komunismu Karel  Moudrý
18. 11. 2005 Co nám přinesl listopad 1989? Boris  Cvek
17. 11. 2005 16. listopad + 1 gól = 17.listopad Karel  Moudrý

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2006 Když chceš něco vědět, tak se neptej Aleš  Merenus
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
11. 8. 2006 Poezie a masmédia: O lkaní básníků nad vlastním údělem Boris  Cvek
10. 8. 2006 Dopis pro Britské listy Petr  Štengl
8. 8. 2006 Poezie jako oběť doby Michal  Černík
8. 8. 2006 O básnivosti pod Čerchovem vzklíčené Miroslav  Vejlupek
26. 7. 2006 Ztráty a nálezy Pavel  Janoušek
26. 7. 2006 Básník, jemuž věřím Miroslav  Vejlupek
10. 7. 2006 Ztrácí se povědomí o významu Jan  Čulík
19. 6. 2006 Kunderův román Totožnost v českém překladu