5. 12. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 12. 2006

Šedesát dní od parlamentních voleb v Rakousku

Ačkoliv uplynuly více než dva měsíce od oznámení výsledků voleb do rakouské Národní rady, stále není jasné, kdy se podaří vytvořit novou vládu.

Zatím o ní jednají obě největší politické strany - sociální demokracie a lidovci, ale veřejnost zatím vůbec neví, jak se tato jednání vlastně vyvíjejí. Vyjednavači se zatím tváří tajuplně a jednou týdně vyslechnou informaci o postupu jednotlivých pracovních skupin, jejichž cílem by měla být dohoda ve všech projednávaných bodech.... Nejblíže k dohodě mají být údajně skupiny zabývající se vnitřní bezpečností státu a justicí, kulturou, sportem a médiemi a životem na venkově.

Je však jisté, že přes obnovení jednání, která lidovci na čtrnáct dní jednostranně přerušili, si vyjednavači nevěří. Sociální demokraté podezírají lidovce, že by nejraději vyvolali předčasné volby anebo uzavřeli trojkoalici spolu se Stracherovými Svobodnými a Haiderovou BZÖ - Svazem pro budoucnost Rakouska. Na druhé straně lidovci podezírají sociální demokraty, že jednání protahují s cílem vytvořit vlastní menšinovou vládu. Jak napsal vídeňský deník Der Standard , stavba pyramid nebyla tak komplikovaná jako je hledání společných jmenovatelů, na kterých by se mohli vyjednavači obou stran dohodnout.

Značným problémem je i situace, která se vytvořila kolem dvou parlamentních vyšetřovacích výborů, které by měly ukončit svou práci ještě před jmenováním vlády velké koalice. Jen bankovní výbor by měl prošetřit osmnáct kauz, a to ztrátové obchody odborářské banky BAWAG a korutanské Hypo Alpe-Adria, ale i následnou politickou odpovědnost.. Má být rovněž přezkoumáno tzv.východní obchodování rakouských bank a z toho plynoucí podezření, že si zde praly špinavé peníze. Rovněž je třeba prozkoumat chování bývalého vedoucího hospodářské policie Rolanda Horngachera, podezřelého z předávání utajených skutečností.

Ještě komplikovanější situace se vytvořila kolem vyšetřovacího parlamentního výboru k nákupu 18 stíhaček Eurofighter od německého koncernu pro letectví a vesmírné lety EADS . Sociální demokraté, kteří usilují o zrušení tohoto obchodu, byli ve své argumentaci posíleni minulý týden zveřejnění dopisu EADSu ministru financí Karlu-Heinzovi Grasserovi časopisem News, ve kterém mu nabízí k prodeji 18 těchto strojů za dvě miliardy eur. Ten je vzápětí na jaře 2001 objednal. Tedy měsíce před tím, než bylo vůbec zahájeno oficiální jednání o jejich nákupu, a to za zády ministra obrany.

Grasser přitom několik dní před zveřejněním těchto dokumentů tvrdil, že byl "jediný, kdo se pokusil jejich nákupu zabránit". Přitom čtyři měsíce před zahájením jednání o této nabídce osobně navštívil předsedu dozorčí rady EADS Manfreda Bischoffa v Mnichově, a to privátním letadlem firmy Magna, která na tomto obchodu vydělala. Grasser se nyní brání tvrzením, že se údajně chtěl na místě seznámit s problematikou Eurofighterů a soukromé letadlo použil proto, aby Rakousku ušetřil výdaje za letenku.

Sociální demokraté jsou po zveřejnění těchto dokumentů přesvědčeni, že tím byly jednoznačně porušeny rakouské předpisy pro získávání zakázek. To by mělo umožnit bezplatné zrušení dohody s EADS o nákupu Eurofighterů a místo nich nakoupit levnější stroje. Pozice Grassera, který patří mezi hlavní vyjednavače lidové strany, se však nebývale zhoršila nejen tímto odhalením, které podle novinářů zapůsobilo ve vyšetřovacím výboru jako výbuch granátu. Bylo totiž zjištěno, že jeho tiskový tajemník pracuje za peníze ministerstva na aktivitách pro Grasserovu druhou manželku bohatou dědičku Fionu Swarowskou.

Nelze se ani divit, že za této situace neexistují žádné kontakty hlavního sociálně demokratického finančního experta Christopha Matznettera s dosluhujícím Grasserem, přestože dohoda o finanční politice případné velké koalice patří k jejím úhelným kamenům. Lidovci navíc počítali s Grasserem, který je nyní zřejmě zcela nepřijatelný pro sociální demokraty, jako s vicekancléřem a případně v předčasných volbách jako s vedoucím kandidátem lidovců, poté co Schüssel oznámil svou neúčast ve vládě velké koalice.

Předseda SPÖ, pověřený sestavením nové vlády, Alfred Gusenbauer žádá lidovce, aby se dohodli na urychlení vyjednávání o velké koalici, protože je to v zájmu obyvatelstva. Lidovecká hlavní vyjednavačka , ministryně zahraničí Ursula Plassniková se však vyjádřila skepticky, že vládu se sociálními demokraty se podaří vytvořit do vánoc. V rozhovoru s magazínem News prohlásila, že "koaliční jednání nejsou adventním kalendářem, kde se každým dnem otevře okénko a 24. bude velká slavnost". Důvodem je, že "vždy, kdy vzejde koaliční rostlinka, nastanou okamžitě masivní protireakce". Z toho podle jejího názoru plyne, že demoliční parta se snaží předběhnout stavitele. "Je pro mne mnoho přehradní palby a rušivých zvuků právě tam, kde by se vlastně mělo rychle a konstruktivně pracovat". Uvítala přitom nejnovější oznámení Schüssela, že chce i nadále pracovat v rakouské politice, protože jeho zkušeností by se neměla země lehkovážně zbavit. Pokud jde o svou vlastní osobu a zdali bude případně usilovat o ministerstvo zahraničí, prohlásila, že tak učiní teprve poté, až uvidí, jak by měla velká koalice vypadat.

Politologové poukazují na to, že lidovci nyní zaujali vyčkávací pozici v jednání a iniciativu přenechávají Gusenbauerovi. Ten, aby jednání postupovala kupředu, je nucen uchylovat se k řadě kompromisů, které voliči a sympatizanti sociálních demokratů přijímají kriticky. Odráží se to na výsledcích Gallupova průzkumu veřejného mínění ze začátku tohoto měsíce, kdy poprvé začaly klesat volební preference SPÖ, a to z 41 procent o dva body, takže jsou nyní tři procenta před lidovci. Na vrcholu byly právě v době, kdy lidovci přerušili jednání a strana se dostala do výhodné pozice.

Gusenbauerovi poradci z řad levého křídla strany upozorňují, že by měl, jako to učinil v minulosti jeho velký vzor Kreisky, vytvořit menšinovou vládu s cílem vítězných předčasných voleb a utvořit koalici se zelenými. Nyní vypadá jako prosebník lidovců a před voliči ponese veškerou odpovědnost za špatná rozhodnutí velké koalice. Skutečností je, že téměř dvě třetiny Rakušanů jsou přesvědčeni, že vyjednávání o vládě není vedeno cílevědomě, což se připisuje sociálním demokratům. Podle politologa profesora Antona Pelinky se lidovci poté co obnovili jednání o velké koalici, zbavili image, že nedovedou přijmout porážku.

                 
Obsah vydání       5. 12. 2006
5. 12. 2006 Konflikt o podstatě pod nánosem pomíjivosti Bohumil  Kartous
5. 12. 2006 Spin doctoring Mladé fronty Dnes aneb příliš drahá smrt Štěpán  Kotrba
5. 12. 2006 Víc otázek než odpovědí Petr  Wagner
5. 12. 2006 Zoufalství Věra  Rosí
5. 12. 2006 Čína dokončila vývoj vlastního operačního systému pro velké servery Štěpán  Kotrba
5. 12. 2006 Šedesát dní od parlamentních voleb v Rakousku Richard  Seemann
5. 12. 2006 Michael  Marčák
5. 12. 2006 Zaorálek: Naším cílem bylo vysvětlovat, spojovat a hledat společná východiska Lubomír  Zaorálek
5. 12. 2006 Proč by v českém Parlamentu nemohla znít obhajoba i kritika USA? Štěpán  Kotrba
4. 12. 2006 Konference o Iráku bude, ale jinde Štěpán  Kotrba
5. 12. 2006 Jsme tady správně? Renata  Hanušová
5. 12. 2006 Každodenní právo, aneb Legal, illegal, scheissegal Uwe  Ladwig
4. 12. 2006 Biotechnologie v medicíně - Smíme vše, co umíme?
5. 12. 2006 Tři pohledy na divadlo Jaroslava Duška Tomáš  Koloc
5. 12. 2006 Plesová sezóna I. Alex  Koenigsmark
5. 12. 2006 Michael  Marčák
5. 12. 2006 Izrael, Palestina a USA: Osudové souvislosti Daniel  Veselý
5. 12. 2006 Více rakoviny v okolí spaloven odpadů prokázala francouzská studie - CNIID žádá spalovnové moratorium Miroslav  Šuta
5. 12. 2006 Ošetřovatel vraždil v nemocnici pacienty Josef  Vít
4. 12. 2006 Riziko polonia-210 v britských letadlech bylo "nesmyslně zveličeno"
4. 12. 2006 Kofi Annan: Život v Iráku je nyní horší než za Saddáma Husajna
4. 12. 2006 Litviněnkova smrt je "zneužívána proti Putinovi"
4. 12. 2006 Írán zablokoval přístup k Wikipedii, k Amazonu a YouTube
4. 12. 2006 Je redaktor ČT Martin Rusek nemanželským synem Saddáma Husseina? Lubomír  Brožek
4. 12. 2006 James Wolfensohn: Světu budou vévodit Čína a Indie
4. 12. 2006 Británie posílá zpět do Darfuru oběť opakovaného znásilnění
4. 12. 2006 Potřeba odlišnosti Zdena  Bratršovská, František  Hrdlička
4. 12. 2006 BORATománie jako důkaz blbosti intelektuálů Štefan  Švec
4. 12. 2006 Co mi říká mé jazykové IQ Tomáš  Koloc
22. 11. 2003 Adresy redakce
21. 11. 2006 Hospodaření OSBL za říjen 2006