6. 5. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 5. 2005

pátek 13.45: Šéf britských konzervativců Michael Howard po včerejším debaklu své strany oznámil, že "odstoupí z funkce předsedy Konzervativní strany spíše dříve než později." Chce umožnit nějakému mladšímu politikovi, aby se stal šéfem strany. Howard uvedl, že jeho strana "může být hrdá" na svůj výkon ve všeobecných volbách a nesmí se nikdy vrátit "k rozhádanosti a podpásovkám z minulosti".

Podrobnosti v angličtině ZDE

6. 5. 2005

Britské všeobecné volby:

LAB
LAB
355
-47
CON
CON
197
+33
LD
LD
62
+11

Labouristé získali 355 mandátů ze 646, o kterých se v těchto volbách rozhodovalo. Konzervativci získali 197, liberálové 62 křesel. Kvórum pro většinu je 324 křesel. Labouristé si pohoršili o 47 křesel, konzervativci získali 33 a liberálové 11 křesel oproti volbám z roku 2001.

ONLINE VÝSLEDKY

pátek 07.00: Labouristická strana vyhrála britské všeobecné volby, ale se sníženou většinou v parlamentě. V 06.00 britského času předpovídá BBC, že budou mít v parlamentě většinu 66 křesel, ve srovnání s většinou 167 křesel, kterou získali ve volbách v roce 2001.

pátek 03.20: Tony Blair byl znovu zvolen ve volebním okrsku Sedgefield. Přiznal, že Britové si sice i nadále přejí labouristickou vládu, ale se sníženou parlamentní většinou. Zdůraznil, že labouristé budou muset na to reagovat. Uznal, že Irák je v Británii kontroverzním tématem, a vyzval veřejnost, aby se už sjednotila. Zdůraznil, že jeho úkolem je sloužit občanům. Podle televizních komentátorů byl Blair údajně volebním výsledkem, jak se formuje během noci, značně otřesen. Vedle Blaira v tomto volebním okrsku kandidovalo dalších 15 kandidátů, včetně otce, jemuž zahynul syn v Iráku. Tento kandidát získal přes 4000 hlasů.

pátek 03.00: První předpověď televize BBC na základě výsledků odhaduje Blairovu většinu v parlamentě na 68 křesel, bude to tedy poprvé v historii třetí labouristická vláda. - Liberální demokraté získávají labouristická křesla, menší úspěch mají vůči konzervativcům.

pátek 02.30: Z dosud vyhlášených dvou získaných křesel pro konzervativce, zdá se, vyplývá, že konzervativci v tzv. "okrajových" okrscích, kde jsou nerozhodné síly, zaznamenávají vzrůst podpory o cca 7 procent. Znamená to tedy, že by labouristická většina v parlamentě mohla být menší, než se původně předpokládalo. V těch volebních okrscích, kde bojují liberální demokraté proti labouristům, vítězí liberální demokrati, kde bojují konzervativci proti labouristům, vítězí konzervativci.

pátek 01.30: Dosud přišlo osm volebních výsledků, všechny jsou zatím pro labouristy. Labourističtí poslanci však zaznamenávají oslabenou podporu, v průměru o 5-6 procent ve prospěch liberálních demokratů.

čtvrtek 23.00: Volební místnosti ve Velké Británii se uzavřely ve 22.00 hodin britského času, tj. 23 hodin středoevropského času a začal maraton sčítání hlasů v jednotlivých okrscích, a zároveň národ zasedl před televizními obrazovkami a věnuje se celonočnímu sportu sledování výsledků voleb - ve srovnání s posledními volbami před čtyřmi lety má zejména televize BBC brilantní počítačovou grafiku pro předpovědi výsledků.

Podle průzkumu provedeného u východů z volebních místností zvítězí ve volbách zřejmě Blairovi labouristé.

Labouristická většina v parlamentě se má však snížit z nynějších 160 křesel na 55 křesel.

První volební výsledky začnou přicházet kolem 23.30 středoevropského času, kolem 01.00 středoevropského času se dovíme o prvním výsledku v konzervativním volebním okrsku, v cca 02.00 bude vyhlášeno 150 volebních výsledků, ve 03,00 bude známo cca 330 volebních výsledků.

Michael Marčák:Proč bychom nemohli vozit zajatce na výslechy ke spojencům, i Pán Bůh má své peklo
6. 5. 2005

7. 5. 2005

Americký jezuita, který často v televizi komentuje otázky týkající se katolické církve, v pátek rezignoval na příkaz Vatikánu z funkce šéfredaktora katolického časopisu America. Důvodem nátlaku, aby odstoupil bylo, že v časopise připustil vydání článků, kritických vůči postojům církeve, uvádí v sobotu americký deník New York Times

6. 5. 2005

Druhá světová válka:

První podvracení heroických mýtů o válce asi začalo nejdříve v Polsku. Cynický realismus povídek od Tadeusze Borowského o životě v Osvětimi, které vznikly ve čtyřicátých letech, byl zjevením: tyto povídky líčily, jak se vězni v Osvětimi navzájem vraždili, aby přežili. V evropské koncentráčnické literatuře se jim nic nevyrovnalo - proto vyvolávaly tak velký odpor od těch, kteří vytvořili "čistý mýtus o hrdinském morálním odporu antifašistů".

Pak následovaly sovětské a americké symbolické fotografie vítězství - například fotografie od Jevjenie Chaldeje, na níž umisťuje rudoarmějec sovětskou vlajku na střechu Reichstagu v Berlíně. Dnes však víme, že Chaldej musel vyretušovat z fotografie jedny ze dvou náramkových hodinek, které měl rudoarmějec na zápěstí.

Druhá světová válka nezničila jen národy, ale celou stavbu tradičných mýtů, která podporovala totožnost evropských národů. Přitom šokující realita bránila vzniku mýtů nových. V roce 1945 mohly mít pocit triumfálního vítězství jen Sovětský svaz a USA. Všechny ostatní společnosti byly rozervány. A je zjevné, že se vedlo tolik různých druhých světových válek, jako je národů, míní Adam Krzeminski, šéfredaktor polského časopisu Polityka.

6. 5. 2005

Staromódní autokracie jsou většinou stabilní, stejně jako zralé demokracie. Ale v těch zemích, kde lidé najednou dostanou moc, bývá jejich energie často zaměřena proti nepopulárním menšinám, jako jsou Tamilové ve Srí Lance, Tutsiové ve Rwandě či katolíci v Severním Irsku. Je varující, že podle zprávy lidskoprávní organizace Human Rights Watch došlo k mezietnickým konfliktům začátkem tohoto desetiletí, od Arménie až po Indii a po Turecko, vždycky v zemích, kde se nedávno konaly svobodné volby a kde byly opoziční organizace nacionalističtější než vláda., Fareed Zakaria argumentuje ve své nedávné knize The Future of Freedom (Budoucnost svobody), že by Západ měl podporovat svobodu a nikoliv demokracii: teprve když budou práva a svobody v dané zemi pevně zakořeněny, je možno doufat, že budou demokraticky zvolené vlády slušné.

John Dunn, Setting the People Free: The Story of Democracy (Osvobodit lidi: Příběh demokracie), Atlantic Books, 16,99 liber, 246 stran

John Lukacs, Democracy and Populism: Fear and Hatred (Demokracie a populismus: Strach a nenávist), Yale University Press, 25 dolarů, 256 stran

Co to znamená "people's power"? Je to opravdu moc? A mají ji opravdu občané? Dvě nové knihy vznášejí tyto otázky z radikálně odlišných perspektiv. Radikální britský teorerik John Dunn argumentuje, že svobodné volby jsou dnes jen chabým odvarem toho, čím demokracie kdysi byla a čím by mohla být znovu. Na druhé straně varuje historik maďarského původu John Lukacs, že lidová suverenita může vést k populismu a nacionalistickému šovinismu, napsal v deníku Financial Times Geoff Mulgan, šéf oddělení pro tvorbu politiky v úřadu britského premiéra a autor knihy "Good and Bad Power: On the Morality of Government (Dobrá a špatná moc: O morálce vládnutí)", kterou vydá příští rok nakladatelství Penguin:

6. 5. 2005

Zakažte zneužívání výsostných britských symbolů!

Demokracie je disciplína

"Doufám, ze Vám vláda Velké Británie zatrhne ZNEUŽÍVAT britské výsostné symboly, protože to, čeho jste v Blistech schopni, jenom kazí jméno zemi, díky i jejímž obětem jsme před 60 lety dosáhli svobody. (Zřejmě jenom proto, aby takoví jako Grebeníček a Vy měli po čem šlapat.)"

Je mi líto pana Čulíka, kterému chybí základní nepředpojatá rozlišovací schopnost a povědomí o ústavních právech občanů, a proto ruku v ruce s panem Kotrbou provozují svoji P.R. agenturu jako hlásnou troubu ve službách ČSSD a KSČM pod krycím názvem Britské listy. Proto se nenechte vyrušovat jeho žurnalistickou nedostatečností. Snad by se Velká Británie měla bránit zneužití svého názvu propagandistou Čulíkem. Čulíkovy listy mají s ostrovní kulturou žurnalistiky tolik společného, jako pokroutka s Peroutkou, píše Martin Vadas v reakci na níže uvedenou argumentaci Jana Čulíka (Martin Vadas je zřejmě podrobně seznámen s britskou novinářskou, politickou i policejní praxí, pozn. JČ):

Odpůrci politických názorů mají samozřejmě právo v demokracii tento názor vyslovit, při veřejných demonstracích je však problém s tzv. "hecklers", osobami, které na veřejných akcích vyjadřují hlasitě nesouhlas s projevem řečníků. Je běžnou praxí, že policie nepouští zastánce jiných názorů do ostře politicky vyhraněného shromáždění, protože hrozí nebezpečí násilných akcí, z té či oné strany. Při podobné situaci v Británii by pana Šinágla policie na komunistickou oslavu vůbec nepustila a obě znesvářené strany by oddělila v zájmu zákona a pořádku tuhým policejním kordonem. Jsem velmi rád, že při prvomájové akci komunistů Policie ČR konečně prokázala svou nadstranickost a politickou nezaujatost a že zasáhla - tak jak má - v zájmu klidu a pořádku.

K tomu: Jan Čulík, "Češi pořád chtějí někoho zakazovat"

Martin Vadas pokračuje:

Antikomunisté na Letné
6. 5. 2005

O čem vedou antikomunisté řeč s poslanci ODS a o čem ne

2001
2002
2003
2004
2005

Odpověď na otázku bez otazníku zní: o Prvním máji, komunismu, o profesionalitě české policie.

Ne však o verbálních provokacích "antidemonstrantů", kterým neuměli členové protiextremistického oddělení policie ani pořádkoví policisté zřetelně a rázně čelit a nechali proto emoce účastníků sporu vyhrotit tak, aby došlo k nějakému konfliktu. O rozčileném staříkovi, kterého málem kleplo, protože osvobozoval Prahu a nenechá se urážet nějakými spratky. O tom, jak se policisté nechali ukřičet skandováním Grosstapo. O úderce, která přišla na oslavy Svátku práce na Letné vyprovokovat konflikt, vyprovokovala konflikt a teď se jej snaží zmedializovat. O neonacistech a pravicových nacionalistických radikálech, kteří se v černých košilích rádi připojili. A o tom, jaké nevybíravé metody jsou schopni antidemonstranti používat. Nadávky, urážky, demagogické obviňování.

Průměrný věk členské základny KSČM je 75 let. Staříci už na pouliční rvačky ani na revoluci nejsou...

6. 5. 2005

Blair chce konopí znovu zakázat

Během několika posledních let získali lékaři podstatné znalosti ohledně záporného vlivu konopí na zdraví lidí. Nyní existuje značné množství klinických důkazů, že kouření konopí způsobuje duševní choroby, zejména schizofrenii, psychózy, úzkostné stavy a deprese. U osoby, která začala kouřit konopí ve věku 15 let, je čtyřikrát větší riziko, že v nadcházejících 11 letech se u ní objeví příznaky schizofrenie než u osoby, která začala konopí kouřit v 18 letech. U osmnáctiletých osob, které kouřily konopí padesátkrát, existuje sedminásobné riziko, že v dalších 15 letech začnou trpět psychózami.

6. 5. 2005

KAM V SOBOTU?

banner mmm 2005 Tisková zpráva k demonstraci "Million Marihuana March - Praha 2005"

2002
2003

Demonstrace za legalizaci marihuany se stala již tradicí, která neodmyslitelně patří k prvním květnovým dnům, stejně tak jako oslavy prvního máje. Mezinárodní akce Million Marihuana March se letos uskuteční v Praze již po osmé. Příznivci marihuany se opět sejdou na Letenské pláni, aby zde vyjádřili svůj názor k současné protidrogové politice České republiky. Akce tradičně propukne první květnovou sobotu - 7. května 2005. Začátek je naplánován na 13:00 hodin.

Pořádající Občanské sdružení za legální konopí (OSLÍK) již má s městem uzavřeny všechny potřebné smlouvy. "Jsme rádi, že se nám podařilo představitele města přesvědčit, že jsme pro ně seriózními partnery. Očekáváme tedy, že se happening odehraje v poklidné atmosféře a bez jakýchkoliv problémů, tak jako v předchozích letech. Samozřejmě jsme připraveni zajistit všechny potřebné služby včetně občerstvení, toalet, měření hluku, zdravotní služby a úklidu Letenské pláně," uvedl ředitel MMM Kosta Moisidis.

coffee shop - marijuana café ve čtvrti červených luceren v Amsterdamu
6. 5. 2005
< coffee shop - marijuana café ve "čtvrti červených luceren" v Amsterdamu

V dnešní době snad již každý z nás slyšel mluvit o konopí. A na rozdíl od amerických farmářů, kteří teprve po schválení prohibice marihuany s úžasem zjistili, že marihuana není nic jiného než sušená, v té době jimi běžně pěstovaná hospodářská plodina, dnešní široká veřejnost si je toho většinou dobře vědoma. Žijeme v dobách internetu a informační společnosti, takže je zcela normální, když jsme lépe informovaní než obyvatelé amerického venkova v první polovině minulého století. Ale je tomu opravdu tak?

V dnešní době jsme si již zvykli, že politici a média nám lžou o všem možném, tak proč by měli mluvit pravdu zrovna o marihuaně?

7. 5. 2005

Jednou z velmi přínosných připomínek 60. výročí konce 2. světové války bude třídenní přehlídka filmů zabývajících se holocaustem "Vzpomínky a zapomínání". V Praze se koná ve dnech 8. - 10. 5. v kinech Ponrepo a Světozor za účasti např. známého polského dokumentaristy Marcela Lozinského, Juraje Herze a dalších zajímavých hostů pozvaných k doprovodným diskusím. Ozvěnou této akce v českých regionech by měla být putovní projekce tří velice silných snímků, které se každý v jiné době a jiným filmovým jazykem vztahují k tématu holocaustu. Jedná se o loutkový film Vzpoura hraček Hermíny Týrlové z roku 1946, Pasažérku Andrzeje Munka a Witolda Lesiewicze z roku 1963 a Zlopověstné dítě Lucie Králové a Miloslava Nováka z roku 2003.

6. 5. 2005

Spojení nezřízeného sexuálního apetitu bohatého muže s touhou po penězích mravně nezakotvených dívek, které objevily, že jejich klín je dobře prodejným zbožím, vedlo až k bouři ve státních orgánech, která může způsobit zmaření úsilí Jiřího Paroubka o získání podpory poslanecké sněmovny jeho vládě. Kolem soudního řízení s Hamadem bin Abdullahem Thani al-Thani, zjednodušeně novináři nazývaným "katarským princem", uživatelem úplatných sexuálních služeb příležitostně prodejných slečen, a s jeho třemi "náborovými pracovnicemi", vypukl nejostřejší spor mezi ministrem a proti němu stojícími soudci a státními zástupci, k jakému v krátkých dějinách české justice došlo.

6. 5. 2005
Tisková zpráva Centra advokacie duševně postižených ( MDAC ) a Ligy lidských práv

5. května 2005, Praha a Budapešť. Senát Parlamentu České republiky přijal návrh novely zákona o sociálním zabezpečení, který legalizuje používání omezujících prostředků - včetně klecových lůžek - v institucích sociální péče.

Více než 17 000 dospělých i dětí s mentálním postižením žije v českých ústavech sociální péče. Tyto ústavy nejsou zdravotnickými zařízeními, a žádné z nich nezaměstnává lékaře na plný úvazek. Jde o instituce, kde lidé často stráví celý svůj život, vyloučeni ze zbytku společnosti. Tito občané nyní budou vystaveni legálnímu používání prostředků omezujících jejich osobní svobodu, jako např. klecových lůžek a kožených řemenů, bez odpovídajících záruk proti jejich zneužití.

6. 5. 2005

Tisková zpráva Ligy lidských práv

V pondělí 9.května v 10.00 se bude v budově Krajského soudu v Hradci Králové konat veřejné zasedání o odvolání v případu dvou bývalých policistů -- Marka Vraštila a Karla Berouska, ve kterém Liga lidských práv zastupuje napadenou romskou rodinu.

6. 5. 2005

Tisková zpráva

My níže podepsaní zastupitelé nesouhlasíme se zdražením jízdného v Praze. Jedná se o krok nesystémový, nepřipravený, s negativními dopady do budoucna na využívání městské hromadné dopravy a na kvalitu života v hlavním městě. Kvůli zdražení dojde k poklesu počtu cestujících, k dalšímu zvýšení individuální automobilové dopravy se všemi důsledky v podobě dopravních zácp, znečištění ovzduší, zvýšení hluku, snížení bezpečnosti chodců a cyklistů.

6. 5. 2005
František Hrdlička

Miloš Urban, Ondřej Neff, Anna Cermanová, Martin Kolář, Jan Jandourek, Iva Pekárková: Zabij mě líp. Nakladatelství Listen, 143 str., cena 180 Kč, ISBN: 80-86526-16-X, Jihlava 2005

Jihlavskému nakladatelství Listen, které řídí Boris Dočekal, je nutno připsat k dobru přinejmenším dvojí přínos: Svou ediční praxí, vydáváním povídkových souborů, prolomilo tradovaný a nesmyslný nakladatelský předsudek o tom, že se povídky nesetkávají s žádoucím čtenářským ohlasem, a výčet autorů, kteří figurují v jednotlivých souborech, svědčí o "demokratickém" přístupu editora:

6. 5. 2005

V únoru tohoto roku obdržel Úřad měststké části Brno -- střed oznámení o plánovaném Pochodu studentské mládeže, který jeho organizátoři naplánovali na první květnový den. Úředníci v té době přirozeně neviděli za oznámením nějaký podvod, takže pochod nezakázali. Proč by to také dělali? Vždyť v naší demokratické společnosti platí svoboda projevu a právo se pokojně shromaždovat a nejrůznější studentské akce již tradičně patří k májovým dnům. Během času se však začalo ukazovat, že nepůjde o pochod studentů, ale pochod českých neonacistů z organizace Národní odpor. Tato organizace byla již v roce 2001 v oficiálním dokumentu Ministerstva vnitra ČR Zpráva o problematice extremismu na území České republiky zařazena mezi "otevřeně fašistické a neonacistické organizace" a o charakteru plánovaného pochodu středem Brna tedy nemohlo být pochyb.

K tomu: Jan Čulík, "Češi pořád chtějí někoho zakazovat"

6. 5. 2005

Spor Ondřeje Slačálka s Janem Čulíkem na stránkách Britských listů o právu neonacistů veřejně demonstrovat se dotýká samotných základů současného pojetí demokracie. Jiskra sporu vzešla z kratičké poznámky Jana Čulíka ke zveřejněnému dopisu studenta - účastníka prvomájových událostí v Brně, kde policie oddělila ohlášený pochod neonacistů od protestujících anarchistů. Informace o chování brněnské policie je zarážející a varovná, neleží však v hlavní ose mého zamyšlení.

6. 5. 2005

Praktické jednání bez hodnot neexistuje -- to je jasné, píše Pavel Urban Obráceně to ale platit nemusí. Nemám-li představu, jak se mají moje hodnoty uplatňovat v praxi a jak já sám k tomu mohu přispět, pak se klidně může stát -- například - , že "nepolitická politika" je propagované občanské společnosti v praxi ještě vzdálenější, než demokracie podle Klausova mustru. Kdo nedokáže své ideály prakticky domyslet, ten si podobných rozdílů vůbec nemusí všimnout. A jakoukoli snahu upozornit na podobné rozpory může vnímat jako útok na tyto ideály.

6. 5. 2005

Pan poslanec Křeček ve svém článku uveřejněném na Britských listech dne 3.5.2005 hovoří o tom, že dělba moci tak, jak ji zformulovali Locke a Montesquie, rozvinutá americkými federalisty a zmodernizována do podob, v jakých ji známe dnes, přestává platit v důsledku převahy moci soudní.

6. 5. 2005

Z nové opery:

Proč bychom se netěšili, když nám někdo prachy dá

Hotparáda -- volební hity tzv. pravice
Nebe s péčí -- bez nebezpečí?
Sexkomunikace -- vyobcování s rozkoší
Detektor šlí -- prověrka textilu
Bědagogika -- skvělá úroveň vzdělání

Důležitá otázka :

Lásko, bože lásko, kolik za ťa berú?
Starší úslovníky ZDE
6. 5. 2005

Rozpory v Bibli lze jednoduše vysvětlit -- 2.

Tentokrát jsem zaměřil svoji pozornost na biblickou knihu Kazatel. Mnozí z vás možná ani netuší, že taková kniha v Bibli existuje. V této biblické knize je značný počet rozporuplných vyjádření. To vedlo mnohé vykladače Bible k závěru, že autor knihy Kazatel není jeden, ale autoři tady této knihy mají být hned dva. První jako milovník života, dobrých věcí, které jsou k dispozici lidem. Věci jako je pobavení, víno, radost. Tento první pisatel je podle těchto učitelů optimista. Naproti tomu druhý autor této knihy je skeptik, pesimista, který se nezaplétá do obyčejných záležitostí světa. Je takový rozjímavý, vážný. Zakládají se však tato tvrzení na pravdě? A jaké je tedy poselství biblické knihy Kazatel?

5. 5. 2005

Byl jsem rozčilený. Jan Pokorný mi nabídl na duben pětkrát páteční Radiofórum, jenže mi ho třikrát vždy na poslední chvíli vzal. Že jako politická krize, o které musí promluvit profesionálové. Prostě smůla bez náhrady vysílacího času a upláchnutého honoráře. Ale těch osmnácti stovek za pořad mi líto není. Je škoda té poslední diskusní otázky: Hraje Radiožurnál dobrou hudbu?

5. 5. 2005

Poslouchám Radiožurnál ráno a večer a i politické pořady v kterých se teď vyskytujete i Vy. Štve mne hraná hudba této stanice. 60% je anglo-americká. 10% slovensky a 30% česky. Proč tolik cizí hudby a jen anglicky? Vždyť jsme v Evropě! Francouzky a italsky zcela výjimečně a tím to končí. Proč ne cikánsky, polsky, rusky, maďarsky? Vypadá to, že jsme okupováni USA. Je to trapas, když mají pořad o Kubě a hrají anglicky, o Polsku a zase anglicky???! Ty české písničky jsou ty nejhorší.

Výběr dopisů od posluchačů Radiožurnálu Jaroslavu Hutkovi.

5. 5. 2005

Hudba na Radiožurnálu:

Reakce na článek Jaroslava Hutky Drobečky.

Radiožurnál vysílá aktuální zpravodajství a publicistiku. Zpravidla ke dni. Nebo k předchozímu dni. Jaroslav měl prostě smůlu, že s námi spolupracoval v období vládní krize, kdy se situace na politickém bojišti měnila každým okamžikem. Diskusní pořad Radiofórum na to reagoval. Tudíž občas upustil od pátečního formátu - jeden host diskutuje s telefonujícími posluchači - a zařadil besedu s aktéry dění, komentátory a politology nebo novým premiérem. To je celé. A normální, píše Jan Pokorný, šéfredaktor Radiožurnálu, a pokračuje:

5. 5. 2005

Brazílie se tento týden stala první zemí, která veřejně odmítla rozsáhlý program amerického prezidenta Bushe na boj proti AIDS, který mnozí kritizují proto, že prosazuje v chudých zemích svou agentu zaměřenou proti interrupcí a pro sexuální abstinenci.

Aktivisté tleskali rozhodnutí brazilské vlády odmítnout 40 milionů dolarů z amerického programu pro boj proti AIDS, které by však Brazílie dostala pouze pod podmínkou, kdyby podepsala deklaraci, odsuzující prostituci.

Brazilská vláda a mnoho organizací, bojujících proti AIDS, jsou přesvědčeny, že taková deklarace by byla vážnou překážkou při snahách pomáhat prostitutkám a jejich zákazníkům chránit se před nákazou virem HIV.

Jean-Luc Godard : Notre Musique
4. 5. 2005

Francouzský filmový režisér Jean-Luc Godard právě natočil nový film. Jmenuje se Notre Musique. Godardovi bylo v prosinci 74 let. Ke konci své kariéry je stále stejně hravý, provokativní i zvrácený jako kdykoliv předtím, píše britský list Guardian. Godard stále zastává vzpurné postoje a bezchybně dokáže naštvat kritiky i diváckou obec. Na tiskové konferenci, uspořádané k premiéře Godardova nového filmu, režisér otrávil novináře tím, že pozval na pódium mluvčího odborového svazu francouzských herců a filmových techniků a pak seděl tiše, zatímco představitel odborů ostře kritizoval francouzskou vládu.

5. 5. 2005

(u příležitosti soutěže o Největšího Superstar Čecha)

Ve všech pořádných městech najdeme pomníky velikých mužů, bývají to panovníci, vojevůdci, básníci a pak ostatní. Bronz, kámen, litina. Dvě věci vás zaujmou ihned -- za prvé většina těchto velikánů, tak velikých mužů, až si zasloužili takový pomník, byla za živa nevelké postavy, za druhé sochy mají až na výjimky jen básníci, které už nikdo nečte, nebásníci si nesmrtelnost vysloužili vesměs tím, že nějak připravili o život tisíce jiných lidí. Jezdeckou sochu architekta jsem ještě neviděl, ale spatřil jsem už mnoho monumentálních, zhusta jezdeckých pomníků oficírů, kondotiérů, panovníků a podobných neužitečných profesí.

S velikány je to vůbec složité. Nejlepší je velikán dávno, dávno mrtvý.

4. 5. 2005

Vítězství Spojenců ve 2. světové válce obnovilo naši státnost a zachránilo národ. Položilo základy mezinárodních institucí, které představují naději i pro budoucnost.

Válka. Situace, kdy se lidské osudy mění na statistské položky v přehledu zabitých. Ta, kterou si v tyto dny připomínáme, byla nejhorší v dějinách lidstva. Podle Vojenské encyklopedie R. Ernesta Dupuyho a Trevora N. Dupuyho byla 2. světová válka z hlediska ekonomických nákladů pětinásobně dražší než 1. světová válka, počet padlých vojáků se zvýšil na dvojnásobek a počet všech ztracených životů vzrostl na trojnásobek. Byla to válka, během níž se objevilo cílené masové zabíjení civilistů v týlu fronty, průmyslové vyhlazování lidí, nukleární zbraně a další nástroje supermoderního sebeničení lidí.

4. 5. 2005

O poněkud nekřesťanských postojích některých "křesťanů"

Karla Ladwigová

Totalitní slogan padesátých let naháněl hrůzu a děsil zaměstnance příslušných věkových kategorií, kteří se z kádrových důvodů necítili nejlíp. Jeho druhá polovina totiž neupřesňuje, o která místa půjde. Byla i taková, z nichž se člověk už nevracel domů denně, ale po letech, vrátil-li se kdy vůbec. Například zaměstnanci výsadkových podniků chodili ráno s hrůzou do práce, jestli na jejich stole neleží bílá obálka s oznámením vyhazovu, samozřejmě nezdůvodněného.

4. 5. 2005

PRAHA/ŘÍM -- "Il Cavaliere" působil toho dne vyčerpaně. Za parlamentní lavicí byly vidět jeho těkající vlčí oči a ruce křečovitě sepjaté - téměř k modlitbě. Premiér Silvio Berlusconi, který minulý čtvrtek obdržel pro svou novou vládu důvěru od italského parlamentu, dnes otevřeně mluví o svém odchodu z politiky. Média zlomyslně píší o "konci berlusconismu".

4. 5. 2005

Posledního dubna pálí Češi již tradičně všecko, co vydává škodlivé smrady. Dříve to byly čarodějné ženy, dnes vynesou plastové odpady a pneumatiky za svou vesnici na vršek, zapálí to, čichají tu vůni, která se jim usazuje i se sazemi a škodlivými spalinami v plicích, v zahrádkách, v zelenině a ovoci, a dívají se, jak půvabný černý sloup odnáší velku část toho sajrajtu do dáli - do jejich lesa na jejich houby, do jejich rybníka do jejich ryb.

3. 5. 2005

Jak USA využívají uzbeckých mučíren

Sedm měsíců před 11. zářím 2001 vydalo americké ministerstvo zahraničí zprávu o stavu lidských práv v Uzbekistánu. Byla to litanie hrůz, píše americký list New York Times. Uzbecká policie opakovaně mučí vězně, psalo americké ministerstvo zahraničí. Nejběžnějšími technikami mučení bylo "bití, často tupými zbraněmi, a dušení plynovou maskou." Mezinárodní organizace na obranu lidských práv také informovaly, že součástí mučení v Uzbekistánu je vaření částí těla, používání elektrických šoků na pohlavních orgánech a vytrhávání nehtů na rukou a nohou kleštěmi. Dva vězni byli uvařeni k smrti.

3. 5. 2005

V době, kdy Hitler prodává obálky časopisů lépe než modelky, je účelné vetknout do titulku holocaust. V době, kdy jakýkoliv odkaz na perverzi zajistí článku solidní čtenost, je účelné dostat do nadpisu sex. Bez ohledu na účelnost bude ale tenhle text i o tom, o čem je jeho název.

6. 5. 2005

V dubnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 8600.00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
6. 5. 2005 Může být demokracie funkční?   
6. 5. 2005 Česká republika legalizuje porušování lidských práv v ústavech sociální péče   
6. 5. 2005 Neřest rozkládá státní moc Zdeněk  Jemelík
6. 5. 2005 Konopí a zlá čarodějka marihuana Bushka  Bryndová
6. 5. 2005 Konopí způsobuje duševní choroby   
5. 5. 2005 Velikost velikánů Alex  Koenigsmark
5. 5. 2005 Drobečky Jaroslav  Hutka
5. 5. 2005 Brazílie odmítla americkou finanční pomoc pro boj proti AIDS   

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   
1. 4. 2005 Program československé vlády Národní fronty Čechů a Slováků   
1. 4. 2005 Košický vládní program - důležitý krok KSČ na cestě k únoru 1948 František  Hanzlík
1. 4. 2005 Rusko během 2. světové války III.   
24. 3. 2005 Rusko během 2. světové války II.   
23. 3. 2005 Rusko během 2. světové války I.   
22. 3. 2005 Stalingrad během blokády V.   
21. 3. 2005 Stalingrad během blokády IV.   
18. 3. 2005 Stalingrad během blokády III.   
18. 3. 2005 Mníchov a jeho alternatívy Daniel  Šmihula

Karol Wojtyla - papež Jan Pavel II. RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
22. 4. 2005 Křesťané pod útokem sprosťáků na diskusních fórech Jan  Lipšanský
20. 4. 2005 Nahlas o tichém promlčení Bohumil  Kartous
19. 4. 2005 Reakce z katolických kruhů   
18. 4. 2005 Morální povinností každé instituce je pomáhat proti AIDS   
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
14. 4. 2005 Kritici ďáblovi Bohumil  Kartous

XXXII. sjezd ČSSD RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2005 Fšimsisi? Miloš  Dokulil
2. 4. 2005 Stalo se něco nečekaného? Miloš  Dokulil
29. 3. 2005 Budoucnost sociálního státu v éře globalizace: S čím počítáme? S čím smíme počítat? A co se vlastně děje? Jan  Drahokoupil
29. 3. 2005 Černý den pro ČSSD   
29. 3. 2005 Sjezd ČSSD -- definitivně do ... prava? Irena  Ryšánková
27. 3. 2005 Projevy arogance moci je třeba odmítnout   
26. 3. 2005 Gross: Ekonomika roste, Česká republika se stala šampiónem, ale ti voliči... Irena  Ryšánková
26. 3. 2005 Sociální demokracie nemá právo odejít do opozice Stanislav  Gross
26. 3. 2005 Přestaňme se konečně podbízet ODS Miloš  Zeman
26. 3. 2005 Zeman: V ČSSD jsou jedni, kteří žijí pro tuto stranu, a druzí, kteří žijí z této strany Irena  Ryšánková

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
23. 4. 2005 Martínek: Jsme už orvaní jak starý vlk Štěpán  Kotrba
22. 4. 2005 Je "Na tý louce zelený" opereta? Miloš  Dokulil
20. 4. 2005 Objeví se nakonec bílý kouř také nad "Strakovou akademií"? Miloš  Dokulil
19. 4. 2005 "O čem" ta naše současnost "jako" je Miloš  Dokulil
18. 4. 2005 Gross v Sedmičce a neschopný Topolánek Boris  Cvek
15. 4. 2005 Cesta slepou ulicí znamená nutnost návratu Ivan  David
15. 4. 2005 Grossovo "ani náhodou" zelenoluční "řešení" vládní krize Miloš  Dokulil
15. 4. 2005 Něžní mystifikátoři Jan  Polívka
15. 4. 2005 Politika a svatořečení Jiří  Bakala
11. 4. 2005 Víme ještě, kdy vznikla Grossova aféra a jaký má obsah? Zdeněk  Jemelík

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 3. 2005 Free speech is ours, but don't dare use it Jan  Čulík
17. 3. 2005 Dura lex, sed lex Jaroslav  Štemberk
17. 3. 2005 Případ Petra Partyka je svým způsobem pro české soudnictví typický Aleš  Uhlíř
16. 3. 2005 Jak soud potrestal Petra Partyka za to, co mu neprokázali   
16. 3. 2005 Je byrokratičnost omluvou? Jan  Čulík
15. 3. 2005 Chvála soudce Šídla Zdeněk  Jemelík
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
2. 3. 2005 Petr Partyk byl za verbální "trestný čin" odsouzen do vězení   
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
7. 5. 2005 Vatikán "donutil jezuitu, aby rezignoval z šéfredaktorské funkce"   
3. 5. 2005 Je Vatikán jen středem Obce věřících, anebo panovnickým dvorem? Miloš  Dokulil
2. 5. 2005 Ratzinger chtěl chránit církev Boris  Cvek
2. 5. 2005 Má je! František  Schilla
29. 4. 2005 Ďáblův soud nad Bohem Boris  Cvek
29. 4. 2005 Některé zvláštnosti novověkého mariánského kultu Miloš  Dokulil
29. 4. 2005 Kterak si Ratzinger vyhradil smilstvo kněží s nezletilými pod svou jurisdikci Štěpán  Kotrba
28. 4. 2005 Benedikt XVI. - strach, alebo nádej?   
28. 4. 2005 Vatikán má jen minimální vliv na sexuální chování lidí ve vyspělých zemích Jaroslav  Zvěřina
27. 4. 2005 Ano, opravdu jsou špatní   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
3. 5. 2005 Logika myšlení u některých lidí...   
2. 5. 2005 České "pravicové" servery a homosexuálové   
26. 4. 2005 Nad nesmyslností diskriminace homosexuálů Bohumil  Kartous
23. 4. 2005 Nový papež ostře odsoudil španělský zákon dovolující homosexuální manželství   
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 5. 2005 Česká televize zahajuje experimentální digitální vysílání   
29. 4. 2005 Odpolitizovat Bohumil  Kartous
28. 4. 2005 Nebylo to nedospělé rozhodnutí nějakého spratka Jan  Čulík
25. 4. 2005 Zasedání Stálé komise pro sdělovací prostředky Parlamentu v České televizi   
25. 4. 2005 Secretive politicians vanquish a media foe Jan  Čulík
21. 4. 2005 ČT opět jako stanice katolické církve   
21. 4. 2005 Duchovní prázdnota českých médií a Klepetko jako totem vlezle podlézavého tónu Michal  Vimmer
19. 4. 2005 Prázdný obal Bohumil  Kartous
15. 4. 2005 Vysílání České televize pro věřící přestává být pro věřící? Jan  Lipšanský
15. 4. 2005 Biskup už dávno nepomazává panovníka a prezident nechodí ke zpovědi Štěpán  Kotrba

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess