4. 7. 2008
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
5. 7. 2008

První dojmy z Karlových Varů

Obdivuji vynikající dramaturgii karlovarského filmového festivalu, která dokáže, zdá se mi, přesně vyhmátnout to nejzajímavější ve světové kinematografické produkci za poslední rok a předložit to divákům v České republice, kteří se normálně k takto "exotickým" filmům během roku nedostanou. Je to skutečná intelektuální a umělecká hostina. Karlovy Vary jsou důležité tím, že výběr filmů je nesmírně otevřený: svým kritickým a pluralitním přístupem ke skutečnosti karlovarská dramaturgie bourá jinak běžné, hegemonistické pokusy českých médií, zejména televizí, ale i českého tisku, snažících se skoro pořád českou veřejnost, nemající povětšinou přístup k mezinárodní diskusi, ubezpečovat, že existuje pouze jediný správný názor na svět, onen podivně pokřiveně "prozápadní" postoj, kdy se pominou základní principy pluralitní demokratické západní společnosti, totiž otevřenost, svobodomyslnost, občanská odvaha a kritičnost, a předstírá se, že být na té "správné", "západní" straně znamená přijímat Čechami zpotvořené principy kapitalismu a stát v úslužném předklonu vůči Spojeným státům tak, jak to lidé mívali v někdejším Československu ve zvyku za komunistické totality.

Tak je velmi příjemné, že ve své "mezinárodní" dramaturgické otevřenosti karlovarský festival takový není. Před dvěma lety se tu například před plným velkým sálem promítal hraný film, dramatizace "skutečného příběhu" několika britských mladíků, kteří se vydali na výlet do Afghánistánu a skončili v táboře v zálivu Guantánamo. Letos tu v sekci "Otevřené oči" můžete v úterý 9.7. ve 14 hodin zhlédnout například izraelsko-francouzsko-německý film Ariho Folmana "Valčík s Baširem", jehož autobiografický hrdina hledá osoby, které přežily masakr v palestinských táborech Sabra a Šatila, který dopustila izraelská armáda za velení pozdějšího izraelského premiéra Ariela Šarona -- ten je za to mnohými označován za válečného zločince. Propalestinský přístup tohoto filmu není nutně to, co normálně propagují česká média. Atd.

Sloupek
Petra Placáková

ve vesnici zapalují ohně
ženy začínají podupávat
kůži mají lesklou
muži přešlapují
bosýma nohama

ti v bílých uniformách
vyklepávají popel z dýmek
a přihlížejí

dnes večer naposled
si do vlasů vpletu modré mušle
kotníky ozdobím
stříbrnými řemínky
při hořících světlech
při rytmu bubínků
budu ještě tančit

už cítím ruce bílého lovce
a pach jeho otroků

z rukopisu. Vybral Michal Šanda

6. 7. 2008

Velké peníze mají, vždycky, zdá se podstatný vliv na konečný tvar filmového díla. Ve svém nejnovějším historickém velkofilmu o hraběnce Báthoryové zachoval Jakubisko základní rysy své poetiky, jejímž prostřednictvím svědčí o divokosti člověka, ale peníze z fondu Eurimage zřejmě soustředily jeho mysl. Vizuální motivy jsou disciplinovaně podřízeny tradičně vedenému velkofilmovému ději. Snímek má feministické vyznění: mocná, vlivná a energická hraběnka Báthoryová (Anna Friel, anglická herečka, která hrála královnu Alžbětu) se stane obětí mužských spiknutí, především hraběte Thurza, který touží po jejím majetku i po jejím těle a nakonec ji zničí, matejek získá, silnou ženu si však nepodrobí.

6. 7. 2008

Karlovy Vary:

Dopustím se asi v této poznámce urážlivé národnostní stereotypizace. Různé národy, připadá mi, si vypěstovaly různý druh organizačních schopností, pořádku a předvídavosti. Proč například, jsou čeští návštěvníci v Británii vždycky tolik překvapeni, že anglické a skotské vesnice jsou úpravné? (Přitom v ulicích anglických měst bývá obrovský nepořádek, odpadků daleko víc než v městech českých.) Proč jezdí německé vlaky na čas a české ne?

Řekl bych, že na škále zorganizovanosti je Česká republika někde tak uprostřed. Velké veřejné akce, jako je např. v ČR karlovarský filmový festival, bývají na Západě (Cannes) dokonale zorganizovány. V ČR je to všechno tak napůl, víceméně to funguje, přesto však vznikají chyby a nedomyšlenosti. Proč to čeští organizátoři a programátoři nedokážou myšlenkově dovést do perfektního stavu? Cynik by řekl - šlendrián.

5. 7. 2008

Karlovy Vary:

Když se ve své moudrosti oproti předchozím létům na karlovarském filmovém festivalu rozhodli od soboty v přízemí hotelu Thermal nehorázně vybírat poplatky za návštěvu záchoda (přitom jde jediný záchod v blízkosti restauračního zařízení), zaútočili tak na ženské účastníky festivalu. Ty to mají při takovýchto akcích vždycky těžké - na každé dámské toaletě je skoro permanentní nekonečná fronta až ven.

Normálním, slušným přístupem k dámám by bylo dát k dispozici větší množství toalet než mužům; zpoplatněním silně užívaného záchoda v přízemí hotelu Thermal vedení festivalu? či hotelu? geniálním způsobem přispělo k prodloužení dámských front.

Gratulujeme, pane Bartoško.

5. 7. 2008

Britské listy, jako každoročně, jsou i letos přítomny na filmovém festivalu v Karlových Varech. Je to pořád stejná historie: Vynikající výběr filmů, nesmyslné "celebritální" informace, které přinášejí česká média, a poněkud nedostatečná infrastruktura pro normálního diváka.

Řadový divák si zakoupí festivalovou akreditaci za 1000 Kč, která ho opravňuje k získání vstupenek na tři představení denně. Jakmile ty peníze vydá, zjistí, že je svým způsobem vyhodil do vzduchu. Zamluvit si předem vstupenky na další den prostřednictvím esemesek v 7 hodin ráno předchozího dne nelze, protože už úderem sedmé, kdy je předprodej zahájen, jsou vstupenky záhadným způsobem všechny vyprodány. Návštěvník má pak možnost stát dlouhé fronty před pokladnami, aby zjistil, že vstupenky jsou také skoro všechny vyprodány. Byl jsem přítomen při snahách dvou držitelů řadové festivalové akreditace za 1000 Kč, jímž se dnes, v sobotu, namísto tří vstupenek podařilo horko těžko získat lístek jeden.

Řadovým návštěvníkům zůstává ovšem ještě pořád možnost čekat půl hodiny až hodinu před představením před sálem, jestli se náhodou dovnitř nedostanou na na poslední chvíli neosazená místa. Možná se tedy nakonec normální návštěvník na nějaké filmy dostane, ale až po těžkém úsilí, tvrdých frontách a nervácích socialistického stylu.

( Novým zlepšením oproti loňskému roku je vynález, že se u recepce v hotelu Thermal, kde se koná řada hlavních představení, začalo platit na záchodě, přestože je Thermal restaurační zařízení a v každém restauračním zařízení - aspoň v civilizovaných zemích - jsou zákonem zpřístupněny toalety zadarmo.)

4. 7. 2008

Odpověď na mail, kterým Ondřej Neff reagoval na Otevřený dopis Ondřeji Neffovi

Vážený pane Neffe, Děkuji Vám za Váš mail, kterým ovšem -- ať jej pročítám jakkoli pozorně -- nijak nereagujete na výzvu, s níž jsem se na Vás obrátil v článku zveřejněném na Britských listech. Že jste v souvislosti s ruskými a arabskými penězi nemluvil o Greenpeace, to mi bylo a je jasné. Oslovil jsem Vás veřejně právě proto, že jste mluvil obecně o většině české populace a napsal jste, že

  • za jejím odmítáním americké základny jsou "ruské a arabské peníze" (ale nejen to); a dále pak, že
  • "Ty v tom samozřejmě jsou a bylo to už mnohokrát spolehlivě prokázáno."

Veškeré zprávy týkající se amerického radaru sleduji velmi pečlivě od samého počátku, ale nikde jsem nenarazil na relevantní fakta, argumenty a/nebo zdroje, které by Vaše tvrzení (jež uvádím pod body 1 a 2) potvrzovaly. Jediné, s čím jsem se setkal, byly spekulace a slátaniny na úrovni bulvárního Blesku, které ale -- jak jistě chápete -- nemůže soudný člověk akceptovat.

4. 7. 2008

Polsko dnes ústy premiéra Donalda Tuska odmítlo americkou žádost o stavbu protiraketové základny na svém území. Tusk řekl, že nabídka USA na modernizaci polské armády stále není dostatečná a neodpovídá polským představám. Nebrání se ale dalšímu jednání. Američtí vyjednávači však tento týden oznámili, že nejnovější nabídka je konečná a další už nepřijde. Poláci rovněž žádali od USA bezpečnostní záruky. Detaily posledního amerického návrhu nebyly zveřejněny. Tusk ale dnes naznačil, že Varšava měla jiné představy o zajištění své bezpečnosti a že měla zájem zejména o trvalé rozmístění raket Patriot na svém území.

Podrobnosti Aktuálně ZDE

4. 7. 2008

O čem český tisk nepíše, proč taky?

Cizinci nejsou lidi, Topolánku, viď, tak se s nimi může zacházet jakkoliv. Holt to nejsou Američané...

Česká republika má opravdu dobrý systém přirozeného výběru cizinců. Strávila jsem čekáním před úřadem Cizinecké policie v Praze dva dny a dvě noci, jen abych si vyzvedla už hotové vízum, konstatuje Valerie Muravjeva, vědecký pracovník, toho času na stáži v České akademii věd.

Zdá se, že je pro čekatele na místě k dispozici jen jediný záchod. Představa, že by se víza mohla vyřizovat poštou, nebo na internetu, nebo aspoň prostřednictvím pořadových čísel, je české Cizinecké policii cizí. Proč považovat Nečechy za lidi, že, Topolánku? Holt to nejsou Američani, před nimiž je český premiér v úslužném úklonu. │JČ

4. 7. 2008

Jan Čulík správně poukazuje na to, že současnou vládní administrativu situace cizinců u nás v podstatě nezajímá a Cizineckou policii vláda používá většinou jen jako nástroj k tomu, aby jim co nejvíce znepříjemnila život.

S řadovými cizineckými policisty se setkávám a oni jsou s cizinci v denním kontaktu. Na obranu většiny z nich musím uvést, že to jsou profesionálové, pro něž je a musí být základní normou zákon, který připravilo legislativní oddělení odboru azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra, a jejž schválil parlament. Četných novel zákona si donedávna ve sněmovně ani v senátu nikdo nevšímal a oběma komorami procházely ke spokojenosti lidí, kteří restriktivní politiku vůči cizincům dirigují, jako nůž máslem. Loni došlo k posunu, přitvrzení pod záminkou fiktivních sňatků, přece jen vyvolalo určitou odezvu. S molochem největšího oddělení na ministerstvu lásky to ovšem nepohlo.

6. 7. 2008

Argumentace Štěpána Kotrby má několik mezer. Na některé již poukázal pan Čulík. Pokusím se poukázat na ostatní.

5. 7. 2008
Chápu, že to Marii Lipoldovou či Jana Čulíka, případně mnohé z lidí, stojících dva dni a dvě noci ve frontě "spravedlivě rozhořčí", ale fakta jsou taková a obávám se, že není chuť je měnit.
Štěpán Kotrba

Co to má znamenat? "Fakta jsou taková a obávám se, že není chuť je měnit?" Odkdy je Štěpán Kotrba stoupencem pokryteckých a fašistických řešení české vlády? Měl jsem dosud naivní dojem, že nezávislý novinář má držitele moci kritizovat...

4. 7. 2008

"Česká republika imigraci potřebuje a ze strany cizinců je o příchod do ní zájem", píše imigrační aktivista Milan Daniel v článku "Imigrační politika státu není věcí Cizinecké policie" v reakci na výron morálního rozhořčení Jana Čulíka . Hezké klišé, takové harmonizující.... Je ale tento výrok pravdivý?

Imigrační politika není jen hejno moralistických proklamací bývalých emigrantů, vděčných západní Evropě za ekonomický azyl po opuštění politicky nepřijatelného Československa. Imigrační politika dnes účinně reguluje cenu práce v dělnických profesích a tvoří onen bič na příliš sociálním systémem rozmazlené Čechy bez práce. A to je dnes její jediná funkce - umožnit snížení potřeby pracovníků v dělnických profesích a umožnit podnikatelům rozvoj při zachování dostatečného množství hladových nezaměstnaných "před bránou".

4. 7. 2008

PROZRAZENÁ ZPRÁVA SVĚTOVÉ BANKY:

Biopaliva způsobila vzrůst globálních cen potravin o 75 procent. Uvádí to důvěrná zpráva Světové banky, kterou získal deník Guardian. Ostře odsuzující nepublikované hodnocení biopaliv je založeno na podrobné studii současné krize, kterou provedl mezinárodně respektovaný ekonom.

4. 7. 2008

Nemám rád Dolní Dvořiště. Je pro mne symbolem nepříjemné hranice dvou světů a díky prvotnímu zážitku se mi v souvislosti tímto místem pořád vrací pocit nutnosti srovnávat a hledat, kde vlastně leží ta hranice, která jako kdyby byla svou vnitřní podstatou tím patrnější, čím více mizí veškeré její vnější formy. Před léty dvaceti sedmi jsem se vracel s krosnou z cesty po západní Evropě, v jejímž rámci jsem v italské Cassertě hasil lesní a křovinové požáry, které byly již tenkráte zakládány úmyslně, neboť již tenkrát platil onen pozoruhodný zákon, že když obecní pozemek vyhoří, je to stigma jeho privatizace, protože je patrno, že se obec nestará... Na Dolním Dvořišti jsem se to nedělní odpoledne ocitl před mohutnou závorou z rakouské strany sám, opěšalý s krosnou na zádech.

4. 7. 2008

CRI│ŠOK│ Litevský ministr obrany Juozas Olekas včera opět prohlásil, že Litva nejednala s USA o instalaci radarového systému ve svém území. Olekas uvedl, že obě strany ještě o tom nejednaly, jen si vyměnily některé informace.

4. 7. 2008

Ve čtvrtek si v Německu připomněli 125. výročí narození pražského německy píšícího spisovatele Franze Kafky. Kulturní stanice Deutschlandfunku ve zvláštní relaci zdůraznila, že "nikdo nebyl schopen boj jednotlivce proti mocnému režimu vyjádřit tak jako Franz Kafka". Velký spisovatel se narodil před 125 lety 3. července 1883 v Praze, zemřel ve věku nedožitých 41 let v roce 1924 a zanechal za sebou velké dílo v románech jako "Zámek -- Das Schloss" a "Proces-Prozess". Byl to geniální vypravěč, zdůrazňuje celospolková veřejnoprávní stanice.

4. 7. 2008

Literární redaktorka Mladé fronty DNES Alice Horáčková byla tak laskava, že pro nás, nudou sžírané čtenáře, připravila seznam jednačtyřiceti knih, které by měly, když ne přímo uvést do letní pohody, alespoň zajistit rozumně strávený čas za dlouhých letních večerů nebo třeba při opalování se někde na pláži. Záslužný to počin. Již netřeba trávit hodiny bezbřehým blouděním uličkami knihoven a knihkupectví. Jen zkopírovat líbící se název titulu do některého vyhledávače a objednat si letní četbu v internetovém knihkupectví přímo až domů. No řekněte, pravá letní pohoda.

4. 7. 2008
tisková zpráva České televize

V úterý 8. července 2008 bude vysílání ČT24 Zaostřeno na radar. Přinese exkluzivní a nejrychlejší zprávy z návštěvy americké ministryně zahraničí Condoleezzi Riceové a nejspíš exkluzivní živý rozhovor s ní ve vysílání ČT24. V úterý 8. července 2008 přijede do Prahy ministryně zahraničních věcí USA Condoleezza Riceová - s českou vládou má podepsat smlouvu o radarové základně u nás. Od Dobrého rána až po večerní Události, komentáře bude proto na zpravodajské stanici ČT24 Zaostřeno na radar.

4. 7. 2008

Je tu již teď nějaká "rada nad zlato"?

Nelze přehlédnout, že zrovna teď se v několika zahraničních časopisech objevily informace týkající se rakoviny a některých možností, jak snížit riziko úmrtí na toto nanejvýš zákeřné onemocnění. Na jedné straně se objevily informace o možnosti dokonce očkováním*) předcházet jednomu typu rakoviny u lidí (děložního čípku; začalo se s tím u nás v prosinci 2006) nebo v případě uměle vyvolané rakoviny kůže zajistit její rezistenci např. injekcemi bílých krvinek u myší. Rakovinu děložního čípku působí virus (Papilloma virus, "HPV"). Rakovinu kůže často navodí zvýšená citlivost kůže na sluneční záření (nejednou jako genetická dispozice).

4. 7. 2008

Byl jsem panem doktorem Petrem Wagnerem v jeho článku "Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit", vykreslen jako tak trochu bezohledný cynik, který si myslí, že zdraví je obchod a že o nic jiného než peníze nejde. Osobně jsem spíše přesvědčen, že si to pan Wagner o mně nemyslí, ale chce tím tak trochu přehnaně naznačit náš ideově rozdílný názor na fungování zdravotnictví. Můj článek je též úmyslně vyhrocen, ale pozitivem je, že právě díky tomu můžeme diskutovat o fundamentálních principech úlohy solidarity ve zdravotnictví.

4. 7. 2008

Reakce na text pana Munziho ze 4.7.08.

Pan Tomáš Munzi ve své odpovědi panu Petru Wagnerovi ze dne 4.7. opět projevuje fundamentální předpojatost, která nevychází z analýzy faktů a znalosti oboru o kterém píše. Ideologická představa neoliberálů o medicíně se zkrátka MUSÍ opírat o předpoklad, že pojištěnec určuje své zdraví svým zvoleným životním stylem a je tedy za ně odpovědný. Tato iluze je stejného kalibru, jako ono pověstné bolševické "poručíme větru dešti". Životní styl je pouze jedním z mnoha faktorů, které naše zdraví určují -- zdaleka nikoli nejvýznamnějším. Patří mezi tzv. komplex psychosociálních vlivů, jejichž parametry jsou nastaveny celospolečensky -- jedinec je ovlivňuje pouze částečně. Zcela pomíjí vlivy genetické a environmentální, které jsou u drtivé většiny chorob daleko důležitější.

4. 7. 2008

Reakce na příspěvky pana Munziho.

Na principu solidárního systému formou zdravotní daně funguje většina evropských zdravotních systémů, píše Aleš Zima. Nepochopil jsem z vyjádření pana Munziho, zda považuje za vhodné tento základní princip našeho zdravotního systému zrušit. Pokud ano je tu příklad amerického systému fungujícího na principu komerčního pojištění bez falešné solidarity.

4. 7. 2008

Rád bych Petra Wagnera upozornil, že ne všichni ekonomové se domnívají, že chystaná reforma zdravotnictví je jediná správná cesta a že imperativ trhu resp. zisku do zdravotnictví patří. Pominu-li fakt, že se velká část ekonomů bez kvalitní argumentace snaží zavést model trhu do všech dimenzí lidského života (životní prostředí, kultura, školství, sociální péče, zdravotnictví), zásadně nesouhlasím s tím, že jen obchodní společnosti a volná ruka trhu zajistí vysokou kvalitu péče, nízké náklady a významně eliminuje plýtvání celého systému zdravotnictví.

3. 7. 2008

Pan Tomáš Munzl si hodně zostra vyšlápl na zdravotnictví a zdravotníky ve svém článku v MfDNES. Protože se jednak dopouští mnoha nepřesností, mnoha manipulací a desinformací, myslím, že by stálo za to je uvést na pravou míru.

Především institut Lékařské komory existuje, co vím, všude na světě. Nemá za cíl chránit své členy, ale naopak dohlížet na vzdělávání, odbornou úroveň a podobně. Pan Munzl mluví o monopolu, ale asi mluví o něčem, o čem příliš neví.

4. 7. 2008

Oznámil, že zahajuje vyšetřování obviněný vznesených proti jeho zástupci

Londýnský primátor, konzervativec Boris Johnson, oznámil ve čtvrtek, že zahajuje nezávislé vyšetřování obvinění, že se jeho zástupce Ray Lewis dopustil finančních podvodů a "nevhodného chování". Následuje to po vyšetřování, které zahájil deník Guardian a televize Channel Four. Johnson obvinění vznesená proti jeho zástupci označil za "naprosto nepodložená" a "zlovolná".

Lewis je Johnsonůvv náměstek pro mladé lidi. Popřel, že by kdy kohokoliv šikanoval či jednal způsobem, který by byl v rozporu s jeho rolí jako smírčí soudce a zakladatel charitativní organizace.

4. 7. 2008

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Že dnešní učitelé už nejsou prací přetížení lidé, kteří z bezmocnosti, ze vzteku, ze zuřivosti a někdy prostě jen ze zoufalství bijí děti holí nebo dlouhým pravítkem, to asi není věcí jejich kvalifikace, ale spíše novějších norem určujících jejich chování. Že ale ve škole nejde jen o dodržování někdy nedodržitelných norem, ale o oborovou kvalifikaci učitelů a ředitelů škol, o tom jsme se mohli dočíst v reportáži Spiegel Online, pojednávající o úspěšné stávkce na gymnasium ve Schernebecku proti tamějšímu řediteli školy.

4. 7. 2008

JU│ Jak uvádí ruský server lenta.ru, šéf Gazpromu Alexej Miller odhaduje, že již na konci letošního roku by 1000 m3 zemního plynu mohl stát až 500 dolarů, tedy půl dolaru za jeden krychlový metr. Uveďme, že toto je cena na hranici Ruska a k té se musí připočítat ještě další náklady na tranzit a také distribuci. Miller také znovu zopakoval svoji prognózu, že cena barelu ropy přesáhne v budoucnu úroveň 250 dolarů. Potom by, podle jeho slov, by musel jeden krychlový metr plynu stát jeden dolar.

4. 7. 2008

Nový šéfredaktor Reflexu Pavel Šafr (dříve LN, posléze MfD - pozn. red.) se ve svém úvodníku postavil za svého redaktora J.X. Doležala a jeho "antihladovku", přičemž vyjádřil podporu radaru "všemi deseti" a obdiv k boji redaktorů Reflexu proti "stádnímu chování". Jako by si nevšiml, že se tím přidal do stáda těch, kteří slepě a paranoidně věří v Íránem vedenou apokalypsu. Bohužel tak do tohoto stáda zatáhl i značku Reflex, která se stala v důsledku jeho agitky proradarovou značkou. A je mi to líto, píše Pavel Akros.

3. 7. 2008
"Zrušit bezplatný poslední rok v mateřské škole je horší, než s Liškou spořit. Liška rodičům nepomáhá o nic víc, než Julínek. Dovolit si školku může na vesnici či v malých městech málokdo. Přežít mizérii lze někdy pouze tehdy, že by si rodiče vzali půjčku."

„Sousedské hlídání“ dětí dle receptu ODS má další, ještě horší pokračování. Iniciativu ministra školství Lišky (SZ) - zavedení povinné docházky do mateřských školek pro děti od čtyř let – za peníze. Dnes už rodiče platí v mateřských školách za děti jen v prvních dvou ročnících. To by se podle ministra školství mělo změnit zpoplatnil by se i poslední ročník. Zrušit bezplatný poslední rok v mateřské škole je horší, než s Liškou spořit. Liška rodičům nepomáhá o nic víc, než Julínek. Dovolit si školku může na vesnici či v malých městech málokdo. Přežít mizérii lze někdy pouze tehdy, že by si rodiče vzali půjčku. Změnu ohledně zpoplatnění posledního ročníku školky požadují podle ministerstva hlavně zřizovatelé mateřských škol. A to jsou obce, ovládané v mnoha případech pravicovými politiky, jako v Praze.

3. 7. 2008

Dušení vodou:

Loni argumentoval Christopher Hitchens, britský novinář a intelektuál působící v Americe, který energicky hájí invazi do Iráku, v článku v časopise Slate, že existuje rozdíl mezi technikami "extremního vyšetřování" a "otevřeným mučením".

3. 7. 2008

Komerčné rádio Expres, líder v počúvanosti medzi slovenskými rozhlasovými stanicami, vo včerajšom spravodajstve "korektne" upozorňuje na novoobjavený vzťah medzi celosvetovo rastúcou cenou ropy, problematikou daňového zaťaženia ropných produktov a závratnou výškou priemerného dôchodku na Slovensku (300 Euro). A to všetko v jednom krátkom a údernom príspevku:

Radio Expres, Z domova, 2.7.2008

Čoraz drahšie tankovanie dotuje sociálne balíčky Ficovej vlády. Motoristi, vládaaj vďaka príjmom, na ktoré sa skladáte v rekordne drahom benzíne, rozdá na budúci rok sociálny balíček za 7 miliárd korún. Najviac dostanú dôchodcovia. Premiér Fico ohlásil aj zvýšenie detských prídavkov, ktoré pôvodne nemali ísť hore už štvrtý rok po sebe. Napokon deťom sľúbil o 100 korún mesačne viac.

Poznámka ŠOK: Slovo korektně jsme do uvozovek dali my. Ono "korektně" v hodnocení autorky totiž ukazuje, jak se dá najít krátké a o to populističtější spojení mezi věcmi, které spolu nesouvisejí. Podle bulvárního rádia je nejspíš důchodce nechat umřít hlady... Ficův krok je pochopitelný. Důchodci a rodiny s dětmi jsou sociálně nejohroženějšími skupinami obyvatelstva. Snížení daňového zatížení spotřební daní, které v Česku navrhovala populisticky ČSSD, je možné pouze v rámci celé EU. Návrh je nutné projednávat v Bruselu. Ale pravicový předseda EK Barroso naopak doporučuje zemím Evropské unie mimořádné zdanění "neočekávaných zisků" ropných producentů a přerozdělení takto vybraných peněz mezi nejpotebnější. Bohatí prostě musí pomoci chudým. A jezdit autem je luxus.... Ale i kdyby návrh stínového ministra průmyslu Urbana prošel, tak to, že se ceny benzinu a nafty rapidně zvednou, museli čekat všichni už několik měsíců. Ceny ropy na všech světových trzích překonávají rekordy téměř každý den. Důvodem je nesmyslná politika USA. Dotovat řidičům pohonné hmoty z veřejných rozpočtů je nesmysl. Stoupající ceny surové ropy to neovlivní a výslednou cenu na čerpacích stanicích jen dočasně. Ekonomiky se prostě musí přizpůsobit ropnému zlomu a nastupující ekonomické velmoci - Číně. Bude hůř. Cesta z ropné závislosti nevede přes snížení daní z benzínu, ale v eliminaci mnohdy zbytečné přepravy, zejména kamióny. Nejlogičtější je umístění výrob zboží denní spotřeby a potravin zvláště co nejblíže spotřebitelům. Nevozit mléko přes celou republiku, ale dovážet ho z nejbližší mlékárny. Nepéci rohlíky sto kilometrů daleko. Nevozit hovězí kamióny ze Španělska, ale z nejbližších jatek. Využívat více železnici a vypráskat z hospodářského výboru lobby autodopravců. přestat daňově uznávat neodůvodněné náklady podnikatelů na nákup luxusních automobilů. Bude totiž ještě hůř.

Slovenské komerční rádio Expres místo toho vyvolává nenávist automobilistů k vlastním rodičům a vlastním dětem. Nejlépe by podle autorky nejspíš bylo, kdyby slovenské důchodce a slovenské děti slovenští řidiči nalili do nádrže místo benzínu. I tak se dá vykládat slůvko "korektně".

3. 7. 2008

Ingrid Betancourt, francouzsko-kolumbijská politička, která byla unesena během své prezidentské kampaně v roce 2002 kolumbijskou guerillou FARC (Fuerzas Armadas Revolucionarias de Columbia- Revoluční ozbrojené síly Kolumbie) byla podle prvních informací osvobozena při akci kolumbijské armády. Během zásahu byli osvobozeni i tři unesení z USA.

2. 7. 2008

V ČR je tomu vždycky jinak:

Profesor Jan Jirák v Dopoledním Radiožurnálu

ŠOK│ 1. července hovořil Jan Jirák Radiožurnálu s Lucií Výbornou o médiích veřejné služby. Otázky po smyslu veřejné služby, vnucené médiím veřejné služby pravicovými či tržně liberálními vládami v řadě zemí dnes brzdí rozvoj zvláště v oblastech nového způsobu šíření obsahu. Internet, digitální vysílání, a způsoby, jakými je rozvinula BBC, ARD a další veřejnosprávní instituce, ohrožují monopol komerčních provozovatelů a producentů obsahu. Pokud je v médiích veřejné služby nastavena jako model spolupráce a kooperace (a to i mezinárodní - na platformě EBU) na rozdíl od konkurence mezi komerčními provozovateli vysílání, cítí se mediální a reklamní podnikatelé nekomerční alternativou existenčně ohrožení. Zlikvidovat platbu koncesionářských poplatků a zničit tak na příjmech z reklamy nezávislá veřejnoprávní média se tak stalo úkolem pravicových vlád. Co na to profesor Jirák z Karlovy univerzity?

2. 7. 2008

Budoucnost pro české vysoké školy, jak ji plánuje Ondřej Liška?

(Hospodářské noviny, Univerzity se mají proměnit ve firmy)

Podle hlavního článku Hospodářských novin z 2. května by se české univerzity měly proměnit ve firmy: "České vysoké školy by měly brzy mnohem víc připomínat firmy: řídily by je správní rady, kde budou sedět kromě uznávaných vědců i zástupci měst a byznysmeni." Když jsem v tomtéž týdnu v několika amerických časopisech viděl velmi zvláštní reklamu University of Florida, napadlo mě, že by bylo zajímavé ukázat na konkrétním případě, jak vlastně taková univerzita-firma vypadá.

2. 7. 2008

Bushova vláda spěchá, aby uzavřela předčasné a drahé dohody s Českou republikou a Polskem, varuje v redakčním komentáři americký deník Washington Post.

Bushova vláda sice radikálně za posledních sedm let změnila svou zahraniční politikou více než jednou, avšak zůstala pošetile důsledná v jednom úsilí: v přehnaně nadšené snaze prosadit raketovou obranu.

4. 7. 2008
tisková zpráva Greenpeace

Občané Peacelandu zaslali americké ministryni zahraničí Condoleezze Riceové, která se příští týden chystá navštívit Prahu, dopis, ve kterém ji žádají, aby upustila od jednání s českou vládou o vybudování radarové základny na území Peacelandu. V dopise ministryni Riceovou upozorňují, že česká vláda nedisponuje pravomocemi nad územím, kde by mohla radarová základna stát. Zároveň ji však zvou k osobnímu setkání a diskusi o protiraketové obraně a bezpečnostních otázkách.

3. 7. 2008

Associated Press:

Polský premiér se má ve čtvrtek sejít s americkým velvyslancem poté, co obě země "provizorně schválily" umístění amerických antiraket v Polsku.

Podle tiskové kanceláře Associated Press se američtí a polští činitelé tento týden ve Washingtonu "shodli na rámci pro dohodu". Tato předběžná dohoda "přibližuje prezidenta Bushe jeho cíli umístit část amerického protiraketového systému na území bývalého sovětského satelitu," podotýká AP.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 7. 2008

Gazeta Wyborcza zprávu ČTK popřela

Polsko ve středu potvrdilo, že Spojené státy zformulovaly svou poslední a konečnou nabídku pro umístění 10 antiraket na polském území, které mají být součástí americké protiraketové obrany, avšak uvedlo, že bude potřebovat čas, aby nabídku zhodnotilo.

Nabídka přichází po mnoha měsících vyjednávání o systému, který má ochránit Spojené státy a jejich evropské spojence proti možnému útoku ze zemí které Washignton nazývá "darebáckými státy", konstatuje tisková kancelář Reuters. Osoba, blízká vyjednávání, sdělila této tiskové kanceláři: "Jsem spokojen s konečnou americkou nabídkou pro Polsko."

2. 7. 2008

,,Pár stranických kabinetních politiků si už dávno fakticky dělá, co chce." Takto charakterizuje českou politiku Jeroným Klimeš (LN 4.6. 2008). Petra Buzková po té, co vystřídala vrcholné politické funkce za ČSSD v době svého odchodu z politiky v květnu 2006 v nepublikovaném rozhovoru prohlásila, že lidé se dnes dostávají do parlamentu stranickými primárkami, kde je vlastní názor kandidáta spíše na obtíž a tomu pak odpovídá chování ve sněmovně: ,,Poslanci vycházejí z toho, že názor má strana." Nikoli voliči, ale pouze politické strany určují, kdo se objeví na kandidátce a kdo tam bude na volitelném místě. Tak byli občané České republiky připraveni o podíl na moci ve státě, který jim měly zaručovat svobodné volby. U nás nevládne lid, a proto Česká republika není demokratická země v pravém smyslu slova.

4. 7. 2008

Minitest IQ

Informační prostředníci začnou správně (rozuměj ideálně nebo lépe prostě jen "dobře") fungovat, jakmile bude přesnost či kvalita informací přímo úměrná jejich důležitosti, významu a smyslu. O čím důležitější téma půjde, tím budou informace méně zavádivé, budou maximálně přesně (podle současné dosažené úrovně poznání, což se dnes neděje) k věci. Prostě bude možné (konečně!) informace užitečně používat. Tak tomu bohužel dnes není - a proto nemůže Svět fungovat lépe, mám na mysli ve smyslu s menším utrpením, více ekologicky, radostněji pro všechny, s větším ohledem na budoucnost našich dětí, atd. atd..., snad mi dobrý čtenář rozumí...

4. 7. 2008
Fidel Castro Ruz
Evropská unie 23. června 2008 definitivně zrušila sankce vůči Kubě v naději, že podpoří demokracii na ostrově, kde půlstoletí vládl Fidel Castro. Oficiální oznámení unie bylo symbolickým krokom nesouhlasu s americkým represivním postojem, protože EU reálně zrušila sankce, vyhlášené v roce 2003 už v roce 2005. Castro předal moc svému bratru Raulovi v souvislosti se závažným onemocněním. Od té doby se léčí a píše paměti a fejetony.

Od prvních let kubánské revoluce se rozvíjelo silné internacionální cítění, jehož kořeny tkvěly v početném kontingentu Kubánců - účastníků protifašistického boje španělského lidu - a jež převzalo nejlepší tradice světového dělnického hnutí. O své spolupráci s jinými národy se zpravidla příliš nešíříme, i když na druhou stranu nelze zabránit, aby o ní tisk občas psal. Vychází s hlubokých citů, které nikterak nesouvisí s publicitou.

4. 7. 2008
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Obrněné vozidlo patřící zahraniční bezpečnostní společnosti zahájilo uvnitř zakázané bezpečnostní zóny na bagdádském mezinárodním letišti palbu na civilní auto se třemi zaměstnanci banky Ráfidájn patřící irácké vládě. Všichni tři, Táriq Abú Zijád a dvě ženy, kteří pracovali v letištní pobočce banky, byli na místě mrtví. Podle velitele kontrolní jednotky letiště Alího as-Saffára auto zřejmě chybou řidiče sjelo z vymezené dráhy a bezpečnostní zaměstnanci na ně ze vzdálenosti 200 metrů okamžitě začali střílet, ač jim žádné nebezpečí nehrozilo. Dovnitř zóny se lze dostat jen přes několik kontrolních stanovišť střežených kamerami a cvičenými psy. Saffár dodal, že po zásahu žoldáci seděli a klidně přihlíželi, jak auto explodovalo a beze zbytku shořelo. Agentura Jaqín k tomu dodala, že irácká vládní policie nesmí na letišti nosit zbraň a všichni, kdo sem vstupují, jsou kompletně prohledáni britskou bezpečnostní společností Global Security. Večer byl v Nu`ajríji na východě Bagdádu zastřelen velitel zpravodajských operací v Basře brigádní generál Abd al-Džabbár Munšíd, který tu byl na dovolené.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
6. 6. 2008

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen něco pod 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V květnu 2008 přispělo celkem 179 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 43 396.14 Kč, příjem z reklamy byl v květnu 2008 6000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 5. 2008 částku 273 143.85 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,187.93 euro.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Obchod ve zdravotnictví a autentická solidarita Tomáš  Munzi
4. 7. 2008 Jak je to s tou "falešnou solidaritou?"   
4. 7. 2008 Nejde o konflikt mezi falešnou a skutečnou solidaritou, ale o konflikt mezi lékařskou etikou a neoliberální ekonomickou ideologií Vladimír  Línek
3. 7. 2008 Další fundamentalista, který chce české zdravotnictví zničit Petr  Wagner
1. 7. 2008 Horký konec června? Ondřej  Slačálek
13. 6. 2008 Protestní shromáždění proti neblahým změnám ve zdravotnictví   
12. 6. 2008 Anatomická pomůcka ke studiu chirurgie českého zdravotnictví   
6. 6. 2008 Žádné hrůzy v českém zdravotnictví Jaroslav  Polák
5. 6. 2008 Tančíme s poplatky Jan  Mertl
4. 6. 2008 Nejsem proti placení poplatků u lékaře Bohumír  Tichánek

Evropská ústava a Lisabonská smlouva RSS 2.0      Historie >
25. 6. 2008 Soud odmítl požadavek milionáře, aby se konalo referendum o Lisabonské smlouvě   
23. 6. 2008 Lisabonská smlouva není test, oni to myslí vážně Jan  Zeman
16. 6. 2008 Nebude-li pršet, nezmoknem Ladislav  Žák
13. 6. 2008 Irsko: Britské listy byly rychlejší než všechna politicky korektní francouzská média Karel  Košťál
9. 6. 2008 Klaus: Zůstane EU i po ratifikaci Lisabonské smlouvy mezinárodní organizací? Václav  Klaus
9. 6. 2008 Lisabonská smlouva hrozí masivním obejitím Benešových dekretů Jan  Zeman
9. 6. 2008 Bude možné domáhat se práva podle protektorátních předpisů a rozsudků, padnou-li "Benešovy dekrety"? Jaroslav  Kuba
31. 5. 2008 Chceme společnost solidárnější. Společnost, ve které má každý právo na svou šanci a příležitost. Jiří  Paroubek
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva "ohrozí majetkové jistoty občanů ČR"   
27. 5. 2008 Lisabonská smlouva: O co větší ticho na povrchu, o to větší šramot pod pokličkou   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová
29. 1. 2008 Teta Bushka možná půjde do vězení Štěpán  Kotrba
6. 12. 2007 Podaná ruka Liškovi: Dekriminalizace marihuany není legalizace Anna  Čurdová
9. 7. 2007 Už ani jednoho jointa! Aneb marjánka není vůbec lehká droga Jan  Paul
23. 3. 2007 Rozlišné právo pro kuřáky, aneb Politický bordel ze sedmi písmen a šestnácti zemí Uwe  Ladwig
12. 2. 2007 Jací jsme aneb vznik epidemie blbosti Pavel  Kučera

Čína RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
2. 5. 2008 Čína si vybudovala tajnou základnu pro jaderné ponorky   
2. 5. 2008 Fukuyama: Mocná slabost Číny   
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
20. 4. 2008 Západní tlak na Čínu ohledně Tibetu výrazně posílil čínský nacionalismus   
19. 4. 2008 V Číně se konaly protifrancouzské demonstrace   
17. 4. 2008 Absurdní drama čínské olympiády Lukáš  Zádrapa

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
16. 6. 2008 Paroubek drží zemi v kleštích a Bursík si dělá legraci z voličů Václav  Hála
30. 5. 2008 Nutný Bursík Michal  Vimmer
28. 5. 2008 Je rozkol ve Straně Zelených řízený? František  Řezáč
24. 5. 2008 Zelení: "Voni to móc dobře vědi jak se do vlády dostali a komu mají být zavázaný"   
24. 5. 2008 Ještě že to není nic znepokojivého... Jan  Neoral
8. 4. 2008 Že by už to neplatilo, poté, co byli zvoleni?   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
11. 12. 2007 Jak se v Čechách dodržuje právo aneb odpověď americkému brouku Miroslav  Šefara
5. 12. 2007 Chtělo by to nějakou zelenou stranu Jakub  Patočka
30. 11. 2007 Zelení: Délka štěpeného atomu Pavel  Kopecký

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Írán RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Írán: hledání cesty Miroslav  Polreich
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
15. 4. 2008 USA a Írán vedou už pět let "tajné" rozhovory o jaderných zbraních   
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
4. 2. 2008 Írán provedl test odpalovací rampy a otevřel vesmírné kontrolní středisko Štěpán  Kotrba
21. 1. 2008 Iránská hrozba Karla Schwarzenberga Přemysl  Janýr
24. 12. 2007 Dokument amerických zpravodajských služeb o Íránu - Dobrá zpráva. Až příliš. Karel  Dolejší
8. 12. 2007 Amerika tvrdě promarnila ve věci Íránu svou šanci   
5. 11. 2007 USA: 52 procent "pravděpodobných voličů" "podporuje americký vojenský útok proti Íránu"   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Klausovo tažení proti ekologům RSS 2.0      Historie >
4. 6. 2008 To bude nějakej cvok... Robert  Bartoš
18. 10. 2007 Gore -- demokrat, který opravdu, ale opravdu není občanský Anna  Čurdová
25. 9. 2007 Ekologické organizace k prezidentově projevu   
25. 9. 2007 Petržílek: ČSSD se distancuje od názorů prezidenta Klause Petr  Petržílek
24. 9. 2007 Živá planeta aneb sto omylů Václava Klause Pavel  Nováček
18. 9. 2007 Klaus: Dočkáme se umlčování oponentů na vážná společenská témata? Václav  Klaus
17. 9. 2007 Klaus k Masarykovi: "Měl blízko k humanistickému socialismu a chápal význam sociálních otázek" Václav  Klaus
14. 9. 2007 Je hluboký omyl dávat rovnítko mezi životním stylem a hodnotou svobody   
14. 9. 2007 Klaus Bursíkovi: Jednáte bez mandátu vlády - s fatálním dopadem na ekonomiku Václav  Klaus
14. 9. 2007 Klaus vs. Bursík Boris  Cvek

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2008 Ropná krize jako příležitost Jan  Sova
20. 6. 2008 Požadavky Gordona Browna, aby byla zvýšena těžba ropy, jsou "iracionální"   
18. 6. 2008 Nepokoje nesníží ceny ropy   
17. 6. 2008 Ropa opět za rekordní cenu   
11. 6. 2008 Budeme se sázet, že ceny pohonných hmot se ještě zvednou? Miloš  Dokulil
11. 6. 2008 Vážné varování: Rychlý růst cen ropy teprve začal   
7. 6. 2008 Výrok dne (včerejšího)   
7. 6. 2008 Amerika šokována cenou ropy a bezprecedentním růstem nezaměstnanosti   
6. 6. 2008 Cenu ropy vyhánějí nahoru investoři v důsledku právní mezery v americkém zákonodárství   
31. 5. 2008 Stávky a protesty ve Španělsku, ve Francii, v Portugalsku, v Itálii, v Británii a v Bulharsku   

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
2. 7. 2008 Agent CIA žaluje americkou vládu kvůli íránské lži Mojmír  Babáček
26. 6. 2008 Naivní představy o minulosti Štěpán  Kotrba
24. 6. 2008 Svět slíbil pomoc Afghánistánu. Komu kdo pomáhá? Martin J. Kadrman
18. 6. 2008 Bagdád trvá na právu vetovat americké operace   
16. 6. 2008 Irácké děti trpí psychickými chorobami   
13. 6. 2008 Irácko-americké rozhovory se dostaly do slepé uličky   
6. 6. 2008 Tajný plán jak udržet Irák pod americkou nadvládou   
6. 6. 2008 Spojené státy vydírají Irák zadržováním 50 miliard dolarů jeho zahraničních rezerv   
22. 5. 2008 Pákistán podepsal dohodu s Talibanem   
5. 5. 2008 Hamáček: Má-li být ČSSD důvěryhodná... musí chytit Bin Ládina Štěpán  Kotrba

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   
20. 3. 2008 Zákaz Komunistického svazu mládeže potvrzen Ondřej  Slačálek
11. 10. 2007 Čína stále drakoničtěji cenzuruje internet   
8. 10. 2007 Zakažte reklamu a zhroutí se společnost Bohumil  Kartous
8. 10. 2007 "Svět bez loga" by byl světem spravedlivějším, ale nebude Štěpán  Kotrba
4. 10. 2007 Bude Česká republika protiprávně utajovat jinde přístupné informace? Helena  Svatošová
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu   
20. 6. 2007 Diplomatická kontroverze kolem spisovatele Rushdieho se zostřuje   
16. 3. 2007 Jak se v Právu cenzuruje Mitrofanov Štěpán  Kotrba
6. 3. 2007 Svoboda slova v ČR neexistuje Tomáš  Stýblo

Školství RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2008 Demokracie ve školství, neboli Kvalita není jen nutná, mělo by ji také být možné prosadit Uwe  Ladwig
3. 7. 2008 Liška: Za poslední ročník mateřské školky povinně plaťte, aneb jak zezelenat zděšením Anna  Čurdová
2. 7. 2008 Národ Gátorů: Jak vypadá americký model "univerzity-firmy" Greg  Evans
30. 6. 2008 Inteligenci do škol Ondřej  Hausenblas
26. 6. 2008 Škola žádá kreativitu Michal  Giboda
26. 6. 2008 O "lopatách" a o vzdělání Ivan Odilo Štampach
16. 6. 2008 Stav školství je odrazem stavu společnosti   
16. 6. 2008 Mafiánský kapitalismus v českém školství   
13. 6. 2008 Proč jsou studenti bez motivace   
13. 6. 2008 Ruština byla shledána jazykem pobuřujícím a nahrazena angličtinou   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
23. 6. 2008 Dvanáct vzpomínek na "Gustu" proti gustu intelektuálního establišmentu Michael  Volný
22. 6. 2008 Zveme vás na večer poezie   
12. 6. 2008 Hluboká textová analýza žije nejen v Londýně, ale i v Hradci Králové Tomáš  Koloc
10. 6. 2008 F. X. Šalda: "Karel Čapek byl tichošlápek!"   
4. 6. 2008 Nestoudná drzost: Projevy ubohosti, které zaslouží pár facek Vít  Bezdíček
16. 5. 2008 R.B. Pynsent a česká literatura Jan  Makovička
30. 4. 2008 Protest v britském deníku The Times proti udělení Nobelovy ceny   
21. 4. 2008 Škrabáky rozdá Dědeček Tomáš  Koloc
8. 4. 2008 O tom, co je v literatuře hodnotné, nerozhodují ti, kteří ji čtou, ale ti, kteří ji píší Jiří  Drašnar
8. 4. 2008 Literatura nemusí být čtena Lukáš  Zádrapa

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2008 Polsko konstatovalo, že obdrželo poslední americkou nabídku k raketové obraně, ale že rozhodnutí neuspěchá   
3. 7. 2008 Polsko a USA "budou jednat o raketové obraně"   
2. 7. 2008 Rakety na poslední chvíli   
27. 6. 2008 Prostor pro realizaci amerického protiraketového systému v Evropě se uzavírá   
24. 6. 2008 Uhradí česká vláda škody na majetku občanů? Radar v Brdech již sráží ceny nemovitostí Petr  Nachtmann
9. 6. 2008 Topolánek přestřelil: NE radaru a americké základně řeklo 68% občanů   
3. 6. 2008 Naše přímá cesta vpřed Karel  Dolejší
2. 6. 2008 Eastern European Review: Poláci chtějí o základně jednat až s příští americkou administrativou   
2. 6. 2008 EXKLUZIVNÍ DOKUMENT: Vládní zdůvodnění smlouvy o radaru Štěpán  Kotrba
30. 5. 2008 Americký radar nám položí svět k nohám (anebo vzhůru nohama) Jiří  Tutter