10. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 9. 2007

SKOTSKO:

Od března 2006 platí ve Skotsku zákaz přísný zákaz kouření v jakýchkoliv veřejných místnostech, včetně restaurací a hostinců. Z právě publikované vědecké studie vyplývá, že zákaz vedl k podstatnému zlepšení zdraví občanů. Srovnání dat z devíti různých nemocnich ukázalo, že za rok došlo k poklesu počtu pacientů, kteří utrpěli infarkt, přijatých do nemocnic, o celých 17 procent. Bylo zjištěno, že kvalita vzduchu v hostincích a restauracích je nyní stejná jako kvalitu vzduchu venku. Vystavování dospělých i dětí sekundárnímu kouření pokleslo ve Skotsku o 40 procent.

Sloupek
Ivan Diviš

... AMERIKÁNSKÉ MALOMĚSTO,
kde každý každého zná,
ale nikdo o nikom nic neví.
Nejzazší ponuka, abys to místo opustil,
vyhledal skalistou poušť, zalezl do jeskyně,
poručil démonu, aby za tebou skálu zavřel
a zde, spíše než odhodlán
přemožen umřel hlady. -

ze sbírky Tresty, Mladá fronta, Praha 1994 vybral Štefan Švec

10. 9. 2007

Zdá se, že by jednou mohl zdravý rozum, vkus a zájmy společnosti zvítězit nad politikařením, kýčem a zájmy fanklubu současného prezidenta. Podle zpráv z českých médií totiž zvažuje "prezidentská koalice" jako jednoho z možných kandidátů na prezidentskou funkci současného předsedu Akademie věd ČR Václava Pačese. Malomyslným, kteří si dokáží protikandidáta adepta na znovuzvolení představit pouze jako jeho negaci, se tak otevírá obrovský prostor představivosti. Zda to sektářům pomůže odložit pouta omezenosti není jisté, ale na tom zase tolik nezáleží. Záleží nejvíce na tom, zda se v parlamentu najde dostatek těch, kteří budou ochotni zastávat pevná stanoviska na základě idejí a ne se jen politicky prostituovat. A pak samozřejmě na tom, zda Václav Pačes tuto nabídku, pokud bude předložena, přijme. Podle některých náznaků se zdá, že by nemusel být proti.

10. 9. 2007

Miloš Čermák v sobotních lidovkách uvažuje ("Noviny jsou médiem elit. Proč je tedy nečtou?") nad tím, že není dobré, že u nás elity nečtou noviny a že je to vůči novinám nespravedlivé. Já osobně dost pochybuji, dá-li se v českých poměrech vůbec hovořit o "elitách". Kontinuita elit (univerzitních, soudcovských, továrnických, církevních, politických, žurnalistických...) byla zničena v padesátých letech a během dalších desítek let "diktatury proletariátu", kdy jménem dělnické třídy vládli tomuto národu ti největší blbci za pomocí rudého gestapa, lidových milic, zmanipulované justice, školství založeného na brainwashingu atd. Víc než schopnost platila stranická legitimace, víc než vzdělání poslušnost, víc než samostatný názor papouškování, víc než slušný byznys zlodějina na úkor toho, co bylo "všech". Žurnalistika přitom patřila mezi ta nejpostiženější odvětví, protože svobodný tisk neexistoval a nezávislé novinářské osobnosti tím méně. Bylo by dosti zvláštní, kdyby po tom všem v Česku vykvetly noviny jako Guardian, Independent, Daily Telegraph, New York Times, International Herald Tribune, Washington Post, FAZ, Süddeutsche Zeitung, Der Standard, Libération, Le Monde, Le Figaro, Corriere della Sera, La Republica atd.

10. 9. 2007

MATEMATICKÁ ANALÝZA TRAJEKTORIE

Jaroslav BRDSKÝ

V probíhajících diskusích kolem amerického protiraketového systému ve střední Evropě zaznělo a stále zaznívá bezpočet různých názorů, vesměs však neodborných a neobsahujících žádná relevantní fakta. Také se nikdo dosud nezabýval skutečností, že raketová část systému má být dislokována na baltickém pobřeží Polska, a radar v České republice, v Brdech, a nevysvětlil to. Podívejme se proto na tento zdánlivě podružný fakt z  ryze technického hlediska.

Proč má tedy být raketová část systému dislokována právě na baltickém pobřeží Polska? Protože je to nejvýhodnější z hlediska působení protiraketového systému proti balistickým raketám, které by případně směřovaly z  oblasti Blízkého a Středního Východu na severovýchod USA, nebo na americké základny v Grónsku či na severu Velké Británie.

10. 9. 2007

BILANCE Z DRUHÉ STRANY

Po roce "upřímný" Langer, nepotrestaný CzechTek a kontrola policie v nekonečnu

Ministr vnitra Ivan Langer se po ročním působení ve funkci odhodlal k bilancování. Ve čtvrtek 6. září 2007 prezentoval na tiskové konferenci své úspěchy a poučen pravidly public relations přiznal i selhání svého resortu. Těmi byly podle jeho vlastního hodnocení odchody policistů po přijetí nového služebního zákona a nevyšetření zákroku policie proti CzechTeku v roce 2005. V rozhovoru pro Radiožurnál (6.9.2007) doslova uvedl: " ...to beru jako i své osobní zklamání, protože jsem si velmi přál udělat jasno ve vyšetřování policejního zásahu v průběhu CzechTeku 2005, ale od té doby uplynuly skutečně příliš dlouhá doba a tam se nám nepodařilo z těch sto dvaceti osmi podání se dobrat konkrétnějších výsledků."

Zdá se, že legendární slogan Langerova předchůdce na ministerstvu Stanislava Grosse "Myslím to upřímně" má universální platnost. Upřímnost z úst politiků vypuštěná má přesně opačný význam.

10. 9. 2007

POZVÁNKA NA DNEŠNÍ VEČER

Český rozhlas Online připravil na dnešní večer multimediální internetový přenos ze zahajovacího koncertu Symfonického orchestru Českého rozhlasu. Úvodní koncert již 81. koncertní sezóny se uskuteční od 19.30 ve Dvořákově síni v pražském Rudolfinu. Vychutnejte si koncert Symfonického orchestru Českého rozhlasu s dirigentem Liborem Peškem a sólistou Václavem Hudečkem i vy v přímém internetovém přenosu na internetových stránkách Českého rozhlasu.

Zazní Toccata a Preludium k Mendelssohnovu houslovému koncertu od Lukáše Hurníka, Koncert pro housle a orchestr e moll, op. 64 Felixe Mendelssohna-Bartholdyho a Symfonie č. 7 d moll, op. 70 Antonína Dvořáka. Zahajovací koncert nebude po odvysílání dostupný v multimediálním internetovém archivu Českého rozhlasu.

VIDEOPŘENOS OD 19:30 ZDE

10. 9. 2007

Podle údajů amerického regulátora Nuclear Regulatory Commission (NRC) dostane tento úřad letos 12 žádostí o souhlas postavit nové jaderné reaktory na sedmi různých místech v USA. Příští rok se očekává dalších 15 žádostí pro 11 dalších míst. Jde o zásadní krok pro americkou energetiku. Jde totiž o první taková rozhodnutí v USA po téměř 30 letech. Pokud se podaří všechny tyto záměry realizovat, počet reaktorů v USA se zvýší o jednu třetinu.

podrobnosti Technický týdeník ZDE

Economist: Nuclear power Atomic renaissance ZDE
Associated Press: NRC Reverses Nuclear Fuel Secrets Policy ZDE
10. 9. 2007

PRACTICAL PARANOID

šok │ Poměrně zmatené zpravodajství se objevilo na Slovensku. Tajná služba SIS prý prolomila PGP ochranu takzvaného "Mečiarova CD", které má obsahovat jména subjektů a osob, pobírajících 30% výnos z činnosti zkrachovaných nebankovních subjektů BMG Invest a Horizont Slovakia. Autorem CD má být podle Mečiara Vladimír Fruni, jeden z bývalých jednatelů těchto firem., který je vytvořil v roce 2004 jako "pojistku".

Vladimír Mečiar předal zakódované CD generální prokuratuře v létě 2004. Podle Mečiara má jít o seznam slovenských ústavních činitelů a firem propojených na politické strany, které v nebankovních subjektech uložili svoje peníze a inkasovali z nich každoročně 30 procent. Obžaloba vyčíslila škody z krachu BMG na 14 miliard Sk. Strohé informace o dešifrování přinesla s odkazem na slovenského generálního prokurátora Dobroslava Trnku tisková agentura SITA.

Zvláštní je, že původně se na Slovensku hovořilo o tom, že záznam byl na magnetické pásce (kazetě). Ještě zvláštnější je, že SIS prolomila PGP za dva roky.

10. 9. 2007
odpověď na dotaz Britských listů o schopnostech SIS prolomit šifrování PGP

V odpovědi na otázku, zda mohla SIS prolomit PGP, musíme zabývat pouze dojmy. Není jednoduché udělat nějaký závěr bez znalosti konkrétního programu a bez znalosti toho, co měli luštitelé k dispozici. Pokud je pravda, že SIS rozluštila obsah CD, "zakódovaného" pomocí PGP, můj dojem je, že SIS rozluštila tzv. přístupové heslo, nikoli program PGP nebo šifry v něm použité. Přitom zde existuje řada možností, jak a k čemu bylo přístupové heslo použito (symetrická šifra, asymetrická šifra). Pokud někdo volí přístupové heslo jednoduché, třeba svoje jméno, je velmi jednoduché vyzkoušet všechny jeho možnosti...

Autor je přední český kryptolog

10. 9. 2007

Bývalý pákistánský premiér Nawaz Šarif, který strávil sedm let v exilu v Londýně, se rozhodl vrátit se před nadcházejícími volbami v Pákistánu do vlasti, aby se tam stal protikandidátem proti vládnoucímu vojenskému diktátoru Pervezu Mušarrafovi. Mušaraf Šarifa v roce 1999 svrhl prostřednictvím vojenského puče.

Po příletu do Islamabádu byl Šarif zatčen a obviněn z praní špinavých peněz a z korupce. Posléze byl deportován do Saúdské Arábie. V letadle do Pákistánu sdělil Šarif BBC, že se vrací do Pákistánu ve snaze obnovit demokracii.

Policie se snažila zabránit Šarifovým stoupencům dostat se na letiště a všechny domácí lety byly v pondělí v Islamabádu zrušeny. Člen šarifovy strany Muslimská liga, řekl, že jeho a dvacet dalších osob policie před letištěm zmlátila. V neděli strana uvedla, že více než 2000 Šarifových stoupenců bylo v Pákistánu zatčeno a přes noc na pondělí bylo uvězněno dalších několik set.

Podrobnosti v angličtině ZDE

10. 9. 2007

Protiradarové rebelské aktivity na Podbrdsku, které se prozatím vystupňovaly založením Ligy starostů proti radaru, zahrnující cca 30 starostů obcí v okolí VVP Brdy, kteří odmítají vybudování radarové základny v ČR, patrně konečně přiměly vládu k tomu, aby svoji infantilní a hloupou přesvědčovací kampaň, doposud prováděnou velmi amatérsky, nahradila profesionální prací specializované agentury. Obecně vzato, ono doposud to přesvědčování mělo opravdu efekt spíše opačný. I řada těch, kteří zpočátku výstavbu radaru spíše podporovali, začala váhat a někteří se přímo přidávali do stále širšího tábora jeho odpůrců.

10. 9. 2007

Pobavilo mě, když jsem se dočetl, že Zora Jandová propagovala v dětském televizním pořadu plánovaný americký radar v Brdech. Zdá se, že tato dáma neměla problém podkuřovat ani minulému vládnoucímu režimu.

Český hudební slovník osob a institucí o paní Jandové uvádí: "Jandová, Zora, zpěvačka, herečka, moderátorka, textařka, narozena 6. 9. 1958, Praha. (...) Polovinu roku 1986 Jandová strávila v kanadském Vancouveru, kde moderovala program v československém pavilonu na výstavě EXPO. (...)" Předpokládám, že byla soudružka Jandová komunistickým režimem řádně instruována a prověřena, aby náhodou neřekla něco nevhodného.

Nepřekvapuje mě, že osoba se jménem, příjmením a datem narození Zory Jandové byla vedena jako důvěrnice StB s krycím jménem Alena, svazek č. 43368.

Výroky premiéra Topolánka na podporu amerického radaru pak odpovídají učivu komunistického vojenského gymnázia, které úspěšně absolvoval (maturita s vyznamenáním). Stačí nahradit termín "Sovětský svaz" termínem "Spojené státy" a termín "socialismus" termínem "západní civilizace".

10. 9. 2007
se svolením autora přeložil Rudolf Převrátil

Je snadné říci, kdo jsou poražení. Těžší je určit, jestli jsou vůbec nějací vítězové.

V červnu došlo k dramatické konfrontaci mezi Fatáhem a Hamásem v Gaze. Události šly za sebou následovně. Prezident Abbás rozpustil vládu vedenou Hamásem (v níž byl zastoupen také Fatáh). Předseda vlády Ismael Haníja to prohlásil za nezákonné a odmítl rozpuštění uznat. Každá ze stran použila vůči druhé sílu. Hamás bez námahy zvítězil v Gaze. Všichni vůdci Fatáhu odešli z Gazy na západní břeh Jordánu, kde Abbás jmenoval novou vládu v čele se Salámem Fajádem, v níž nebyl Hamás zastoupen. De facto nyní Hamás zcela ovládá Gazu a Fatáh ovládá západní břeh, i když ne tak jistě jako Hamás Gazu. Na západním břehu nejenže Hamás existuje, ačkoliv je v tomto okamžiku poněkud v ilegalitě, ale Brigáda mučedníků od al-Aksá, nominálně podřízená Fatáhu, jedná samostatně, v současnosti není pod kontrolou Abbáse a nesouhlasí s jeho nynější politikou.

10. 9. 2007

Bývalý německý kancléř Gerhard Schröder navštívil Moskvu a s prezidentem Putinem se shodl na výtkách, které mají Rusové vůči případnému protiraketovému štítu na území ČR a Polska. Systém je podle Schrödera "politicky nebezpečný". Německo by mělo využít své dobré vztahy s Washingtonem , aby takový projekt nebyl realizován , řekl exkancléř.

podrobnosti v iHNed: Schröder je proti plánu USA na protiraketový štít ZDE

10. 9. 2007

Česká vláda spolu s americkou armádou rozšiřují pole útoku na myšlení českých občanů. Tlak na souhlas se stavbou radaru v Brdech, se posouvá i na akademickou půdu. Mnou zaznamenaný případ je DAR AMERICKÉ ARMÁDY v knihovně University Pardubice studentům, v podobě vyřazených, v americké armádě již nepotřebných knih. Stále totiž funguje (nejen náboženský, ale i politický) princip: "Dávám, abys dal".

Tyto knihy se v knihovně objevily v průběhu letních prázdnin, píše Michal Capko

Snaha o ovlivnění veřejného mínění je však i v tomto případě zoufale průhledná. Nyní nezbývá než se z poznatků v těchto knihách připravit na zimní ofensivu, půjde totiž do tuhého, většinový nesouhlas s radarem v ČR už potvrdil i americký průzkum. K reakci knihovnice z unvierzity Pardubice čtenář dodává: "...dovětek ke knihám" (podtržení) Vysvětlení paní Ivy Procháskové, za něž děkuji, považuji za dostačující a věcné, nicméně mi přijde přinejmenším podivné udávat zdroj darů knih po 13 letech umístění ve fondech knihovny, a to ještě v okamžiku intenzivních vojensko-strategických námluv USA v ČR, tato souhra okolností mne zaujala nejvíce. S pozdravem Michal Capko.

10. 9. 2007

Univerzita v Pardubicích:

Opravdu nevěřícně jsem dnes zírala na zprávu "Podprahové" podplácení univerzitních studentů". Je to typická ukázka vytrhávání věcí ze souvislostí a jejich interpretace tak, jak se to právě hodí. Ráda bych uvedla věc "knihy darované americkou armádou" na pravou míru.

Jsem vedoucí univerzitní knihovny Univerzity Pardubice a v této knihovně (dříve knihovna VŠCHT Pardubice) pracuji od r. 1982, píše Iva Prochásková. Vím tedy moc dobře, jak ubohé byly knihovní fondy koncem osmdesátých let po čtyřicetileté péči naší komunistické strany. O zahraniční literatuře se studentům mohlo leda tak zdát. Proto jsem velmi uvítala, když jsme v r. 1994 obdrželi zásilku z rušených knihoven amerických mírovách sborů v Německu.

10. 9. 2007

My zastánci amerického radaru na českém území to máme vážně těžké. Nejenže jsme v trvalém oslabení, protože na každého z nás připadají dva odpůrci, nemáme ani tak emotivně působivé argumenty, protože "obrana před lotry" nikdy nebude znít tak hezky jako "mír a přátelství mezi národy". A jako by to nestačilo, ještě k tomu máme mezi sebou řadu záškodníků. To jsou ti, kteří se navenek tváří, že jsou pro základnu, ale vyvádějí takové věci, že musí každého soudného člověka poštvat alespoň na chvíli proti.

Robert Čásenský, iDnes: Zpověď zoufalého příznivce radaru ZDE

10. 9. 2007
Jisté nakladatelství přišlo s edicí příruček "Rádci pro život", v jejímž rámci vydalo i knihu B. Geuea Jak si udělat ze života peklo. Tuto knihu si nekoupím, protože bych mohl podobnou napsat: stačilo by, kdybych vylíčil své zkušenosti ze studia na Pedagogické fakultě UK, kterou jsem v květnu 2006 absolvoval (nevím, zda zcela ve zdraví) v oboru učitelství pro 2. stupeň ZŠ a SŠ v kombinaci anglický jazyk -- hudební výchova.

Na tuto zkušenost jsem si vzpomněl (resp. ji vydoloval se sféry podvědomí) v souvislosti se zprávami o současném sporu mezi poslancem W. Bartošem (chce, aby na ZŠ mohli vyučovat i středoškoláci) a děkany pedagogických fakult (kteří toto odmítají). Jakkoliv se s návrhem pana poslance neztotožňuji, s jeho kritikou stávající výuky (nejen pedagogiky) na pedagogické fakultě souhlasím (přesněji řečeno bych v ní byl radikálnější). Pasáž z reakce děkanů stojí za to odcitovat:

10. 9. 2007

Napětí stoupá. Na televizním pořadu dne je nová reality show -- novodobý trh s otrokyněmi. V Chorvatsku byly místní policií zmláceny české ženy a navíc se tam prý o Čechyních zpívá nějaký posměšný vulgární popěvek. Nutí to k zamyšlení nad ženskou emancipací. Vyžadují ženy svobodu nebo vlastně otroctví?

10. 9. 2007

Tentokrát se jedná Jde o trať č. 132 z Děčína do Oldřichova u Duchcova, zvanou též "Kozí dráha", lidově také "Kozina". Jde o nádhernou a turisty vyhledávanou trať. Bohužel, jak je v dnešní době zvykem, je snaha železnice rušit jako nevýdělečná zařízení, která překáží silniční dopravě.

O zrušení této železnice rozhodl magistrát v Ústí nad Labem. Pan Milan Franc, z Ústeckého magistrátu uvádí v Děčínském Zpravodaji 14/2007 "musíme si vybrat vlak, nebo autobus". P. Franc zřejmě nikdy neslyšel pojem "integrovaná doprava". V Děčíně byl před lety připraven projekt na zavedení integrované dopravy. Bohužel radnice v Děčíně systematicky podporuje Dopravní podnik města Děčína a o integrovanou dopravu neměla zájem. Navíc je snaha v tělese trati vybudovat přeložku silnice I/35 Liberec -- Cheb, v Děčíně nesprávně označovanou jako "dálniční přivaděč". Zrušení této krásné tratě je krátkozraké, je to také neúcta k dílu našich předků.

Ještě několik zajímavých odkazů: ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE ZDE

10. 9. 2007

tisková zpráva

V těchto dnech vydává Ústav pro soudobé dějiny AV ČR, v. v. i., třísvazkovou vědeckou edici pramenů Charta 77: Dokumenty 1977--1989, první souborné vydání všech textů známých jako "dokumenty Charty 77". Autory rozsáhlého díla jsou Blanka Císařovská a Vilém Prečan ve spolupráci s redaktorkou publikace Milenou Janišovou.

Rozsáhlý archeografický úvod vysvětluje, co byly dokumenty Charty 77, jak je uspořádána a vybavena jejich edice, odkud byly texty převzaty a podle jakých zásad se přetiskují. Výkladu o Chartě jsou pak věnovány tři statě: Charta 77 jako československý i mezinárodní fenomén z pera Viléma Prečana, dosud neznámý text Václava Havla z prosince 1986 editory nazvaný Deset tezí o Chartě a úvahu Jacquese Rupnika Charta 77 a zrození evropského veřejného prostoru.

10. 9. 2007

Policajti jedou v posledních časech nezvykle tvrdě po ženách! Nějak podivně je přitahují -- a sbližování se podobá výslechům v mučírnách. Policajti - Chorvati nám údajně zbili spoluobčanky, v té době platící turistky, v zemi, kde demokracie přijde zítra. A to tam stále ještě prý říkají nima problema, a hele je vykuky, zacházejí se ženami bez rukaviček. Ty záběry v televizi by měly donutit naše příslušné úřady k podání protestní nóty, pozvat si na kobereček hezky chorvatského zastupitele v Praze a vycinkat mu, že tohle si nenecháme líbit a podobné excesy nebudeme trpět, to raději budeme přes léto vybledlí a místo moře jejich zamíříme k mořím jiným,kde se k turistům chovají vřele -- neboť bez nich by se jaksi národní důchod dosti smrsknul!

10. 9. 2007

Česká strana sociálně demokratická si stanovila za cíl vylepšit vlastní image a zbavit se nálepky kryptokomunistické strany. Je to jistě velmi správný cíl, avšak cesta jeho naplnění by neměla směřovat jen přes "nové samolepky" a brožurky, tedy nejen prostřednictvím politického marketingu, ale ve změně samotného přístupu a smýšlení straníků.

10. 9. 2007

"Technické poznámky o radaru" od J. Kokeše jsou neinformované, upozorňuje Ivan Sommer. Radiace z radaru neohrozí nemocniční přístroje v Praze-Motole, neboť je lze odstínit běžně užívaným principem Faradayovy klece.

Poznámka ŠOK: Kdyby to bylo vše tak jednoduché a běžné, nebyl by okolo radaru pásmo o poloměru 13 kilometrů na zabránění výbuchu pyropatron a poškození avioniky a elektrických mechanismů v civilních letadlech či automobilech, stejně jako by se neprováděly v americké armádě psí kusy, aby se odstínily vůči těmto radarům stíhačky F-16. Ty totiž také fungují jako Faradayova klec (snad jen s výjimkou značky Trabant)... To stínění je vždy pouze částečné. Stejně tak i v panelových domech, které jsou díky armatuře panelů také jakousi klecí... Stínění proti vysokým výkonům vypadá trochu jinak a není v žádném případě levné. Odstínit také nelze vždy vše vůči všemu. Zde je nepravidelný výskyt, a nepredikovatelná intenzita a neznámá frekvence. A nikdo se nepřizná ani neumožní testování. A to je i důvod strachu Rusů o osud jejich zařízení v Plesecku a jinde.

Dodává chirurg Petr Wagner: Nechci se příliš míchat do problému z oboru mne nevlastnímu. Nicméně JIPy v nemocnicích nemají charakter elektrostatické klece a naopak jsou velmi náchylné i na triviální rušení mobilními telefony. Podobně jako lomy (zákaz používání vysílaček apod). U letecké techniky jde o čidla, která jsou mimo klec, a o získávání informací, které také nemají s klecí nic společného. Pan Sommer se v této analogii zjevně trefil do zcela jiného problému. A pokud má dojem že z JIPů v nemocnici lze snadno elektrostatické klece vytvořit, tak skutečně asi problém neuvážil dostatečně.

10. 9. 2007

Reakce na článek Martiny Augustinové "Dánský Ungdomshuset - strašák nové studené války?" Ve svém článku uvedla paní Augustinová několik sporných momentů. Squatt má jako jednu ze svých funkcí ubytování, v opačném případě by Ungdomshuset nebyl squattem. Že by před ním stála stráž, to se opravdu nedomnívám, ale také jsem se mezi Vámi opěvovanými příznivci alternativní kultury vyskytl, a bylo mi dáno najevo, že mezi ně nepatřím, aniž bych se vůči této skupině choval agresivně. Jeden takový alternativní mládežník mne například označil za komunistu a vyhrožoval mi fyzickým násilím, na základě mého vzhledu. Byl pod vlivem alkoholu a marihuhuany a já, jak jsem se později dozvěděl, vypadám podobně, jako pan Milan Krajča (předseda Komunistického svazu mládeže), píše Václav David.

9. 9. 2007

Reakce na článek "Davové psychózy nemusí propuknout jen v létě a jen ve finančním sektoru"

Není nijak zvlášť udivující, že všemožní finanční odborníci zkoušejí, jde-li o vysvětlení nestability bankovního systému, více méně jakoukoliv obskurní výmluvu, než aby přiznali, jak je tomu ve skutečnosti. V roce 1974 byla Nobelova cena za ekonomii udělena, mimo jiné, F.Hayekovi za práci týkající se právě vysvětlení hospodářského cyklu. Více než třicet let poté však stále slýcháme tytéž fantaskní výmysly, jako kdyby pan Hayek ani nebyl kdy dýchal a psal. Za krize prý může přílišná složitost mezinárodního finančního systému (ach ta globalizace!). Jiní obviňují manažery významných institucí. Ještě další spatřují hlavní příčiny v nezodpovědnosti těch, kdo si bezstarostně půjčili, byť jejich schopnost splácet byla jen velmi pochybná. A tak dál a dál... Doporučuji všem, kdo tohle tvrdí, aby se raději dali na víru a zdůvodnili si krize vůlí boží, člověka to tak nějak uklidní a vysvětlení je to stejně "dobré", píše Jan Vyskočil.

10. 9. 2007

Včera skončená třídenní návštěva papeže Benedikta XVI. v Rakousku byla též ve znamení vyrovnání se a usmíření s Židy. Den před příjezdem do Vídně se papež sešel ve svém letním sídle s nově zvoleným izraelským prezidentem Šimonem Peresem. Ten na své první zahraniční cestě projednal s římským pontifikem, vatikánským státním sekretářem kardinálem Bertonem a sekretářem pro mezinárodní vztahy monsignorem Mambertim vzájemné vztahy a problematiku Blízkého východu. Vyslovili se pro "co nejrychlejší dokončení důležité vzájemné dohody o nastolení trvalého dialogu mezi izraelskými autoritami a místními křesťanskými společenstvími s ohledem na jejich plnou účast při budování obecného blaha" Rovněž hovořili o "utrpení obyvatel Blízkého východu". Peres navštívil i římskou synagogu, kde se setkal s nejstarší židovskou obcí v Evropě.

Francouzský radar Graves
8. 9. 2007

koš │ Francouzské radary vesmírného průzkumu objevily 20-30 tajných amerických vojenských satelitů na nízké oběžné dráze, doposud neregistrovaných v mezinárodní databázi U.S. Defense Department's Space Surveillance Network.

Po 16 měsících operací radarového systému Graves, předaného firmou Aerospace Research establishment (ONERA) do plného operačního nasazení 22. 12. 2005 francouzskému ministerstvu obrany a francouzskému vojenskému letectvu , který může lokalizovat satelity do výšky 1,000 kilometrů a za určitých podmínek i výše, shromáždilo francouzské ministerstvo obrany dostatek informací pro své tvrzení. Graves by mohl být páteří celoevropského vesmírného průzkumu European Space Agency, jehož vybudování má být schváleno v roce 2008 . Američané ale doposud tvrdili, že 'jestliže není družice v americkém katalogu, pak neexistuje.' "Hádám, že jsme sledovali objekty, které neexistují. Mohu říci jen to, že tyto neexistující objekty mají sluneční odraz", komentoval to francouzský důstojník ministerstva obrany, zúčastněný na operaci Graves.

8. 9. 2007

Namísto vítání babího léta horalé zatloukají okenice před orkánem a údolní vrší na zápraží pytle s pískem, od nichž si slibují, že vsáknou velkou vodu. Chvíli se i zdálo, že drzý Boris letos Martinovi ukradl bílého koně přímo zpod zadku, když si na něho počíhal za výběžkem nižšího tlaku vzduchu. Jako by se podzim zhlédl v aktivistech s řehtačkami, a také se hlasitě přihlásil o svá práva.

8. 9. 2007

Rozhodnutí Rady pro rozhlasové a televizní vysílání ve věci pořadu Tykadlo z 24. dubna 2007 mělo mimo neodůvodněnosti, a tudíž nepřezkoumatelnosti, na kterou se může stěžovatel odvolat při jejím rušení prostřednictvím správního soudu, věcné chyby, dané nepřesnou formulací stížností i zúženým chápáním vlastní role Radou. Chybou stěžovatelů bylo, že aplikovali při své stížnosti pouze paragraf zákona o "objektivitě a vyváženosti", který se nevztahuje na pořady pro děti (pohádka nemůže být objektivní), nikoliv však ustanovení článku 1 Kodexu České televize o zvláštní pozornosti věnované konfrontaci rozmanitých názorů.

8. 9. 2007
Bernard Mangott, Martin Senn, přeložil Richard Seemann

Obava politického a vojenského vedení Ruska nepřichází náhodou a také z historického pohledu nabývá na věrohodnosti. Výklad, že americké plány o protiraketové obraně jsou "provokací", se ne v poslední řadě odvozují od zkušeností Moskvy s americkou zbrojní (kontrolní) politikou v posledních deseti letech. Sklon USA k unilaterální hegemonální aroganci potrhal sítě zbrojní kontroly a odzbrojovacích dohod.

Vyplísnění bylo zřejmé jak od USA tak od Česka. To, že zřízení raketového obranného komplexu ve východní Evropě ocenil Darabos jako "provokační akt", urazilo jejich city. Neprávem, protože postoj USA se rovná skutečně provokaci -- jako hrozba vojensko-technické nukleární síle Ruska, jako akt, který se dotýká ruské velmocenské citlivosti, která tím dodatečně zatíží i euroatlantické vztahy k Moskvě.

7. 9. 2007

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla ve věci pořadu Tykadlo z 24. dubna 2007. V pořadu vyjadřovaly přítomné děti svůj názor na případné umístění amerického radaru na území ČR a tyto názory posléze "usměrňoval" armádní major, který vysvětloval prospěšnost a neškodnost celého systému. Do pořadu přitom nebyl přizván žádný ze zástupců protistrany.

Podle verdiktu Rady se Česká televize nedopustila porušení zásad objektivity, protože se jedná o dětský pořad a nikoliv o publicistiku či zpravodajství. (MFD o tom píše až dne 6. září 2007 ZDE, Britské listy o tomto skandálním rozhodnutí RRTV informovaly už o týden dříve, od 30. 8. ZDE ZDE; prohlášení předsedy RRTV Václava Žáka, že s rozhodnutím Rady v této věci nesouhlasí, je v BL ZDE) Zákon č. 231/2001 Sb. v § 31 totiž vyžaduje objektivitu a vyváženost právě jen u těchto dvou typů pořadů.

Formálně se tedy rozhodnutí Rady může jevit jako správné. Kdo však rozhoduje o tom, zda je pořad publicistický, zda se jedná o zpravodajství, nebo jiný druh pořadu?

7. 9. 2007

Kompetentnost premiéra ve věci radaru je srovnatelná s věrohodností jeho slibů

Koaliční vláda se rozhodla nabídnout velkorysou finanční injekci obcím v okolí Brd. Peníze do zanedbané infrastruktury jim budou poskytnuty bez ohledu na to, zda v Brdech bude stát americký radar anebo ne.

Dvě okolnosti jednoznačně ukazují na to, že se jedná o obyčejné uplácení. Tou první je ujištění Mirka Topolánka, který prohlásil, že o úplatek se v žádném případě nejedná. Toto ujištění zaznělo ze stejných úst, která není tomu tak dávno tvrdila, že vláda v žádném případě nedopustí, aby radar stál blíže než čtyři až pět kilometrů od nejbližších obcí.

7. 9. 2007
Martina Augustinová

Vy vnímáte konflikt studené války jako konflikt pravicového kapitalismu s levicovým komunismem. Já ho vnímám jako konflikt demokracie s diktaturou. Jistě víte, že ve svobodné demokracii existují legitimně zvolené levicové vlády, zatímco diktatura používá ideologii, ať už jakoukoli, pouze jako nástroj k útisku.

Milý pane Václave Davide,

Velice mě zaujal váš příspěvek, za jehož téma jste si zvolil situaci v zemi, ve které již dvacet let žiji. Zaujal mě proto, že pohled "zvenčí" bývá i pohledem osvěžujícím a často vnáší do problematiky nové světlo. Zajímavý je i proto, že Vy jste příslušníkem české mladé generace -- generace, která se může svobodně vyjadřovat a přemýšlet, aniž by se musela bát následků, které byly typické pro Vámi zmíněnou dobu studené války. Mezi Vámi a mnou je rozdíl dvaceti let. O době studené války jste jistě četl a slyšel z vyprávění, já si na ni osobně pamatuji. Obávám se však, že Váš způsob myšlení je poznamenán jednostraností té smutné doby více než můj.

7. 9. 2007

Pokud se předseda "Nezávislé odborové organizace" ČT na titulní straně LN dne 5. 9. 2007 vyjadřoval v článku s provokativním titulkem "Nejde o změnu, ale o likvidaci značky ČT" ke kvalitě nového designu České televize, nejspíš to bude tím, že je kvalifikován k tomu, aby dokázal odborně posoudit grafickou i animační úroveň grafického obalu a nového loga ČT, stejně jako desítky dalších věcí, které tento diletant už v minulosti komentoval. Holt k politice a k fotbalu - a k veřejnoprávním médiím - se vyjadřuje každý. Vždy jsem se domníval, že role tripartity jsou definitivně určeny. Odboráři se starají o zaměstnanost a otázky zákoníku práce, požitky svých členů a dalších zaměstnanců, zaměstnavatelé o zisk akcionářů, kvalitu a prodejnost výroby, vláda pak o vyváženost vztahů, které z principu námezdní práce vyvážené být nemohou. Ne tak v České televizi a v Českém rozhlase. Zde parlamentní demokracie ve své blahovůli vytvořila z diletantů všeználky a pověsila tak čerty na zeď. Oslabení ČT, postupná likvidace zavedené značky či dokonce privatizace televize nehrozí, i když se nám to snaží agilní odborář Dekoj podsunout. Naopak. Česká televize převzala iniciativu v procesu digitalizace a pomalu, ale jistě nabírá dech. Nový design předznamenává změny ve chvíli, kdy komerční konkurence neví, jak se k digitalizaci postavit.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
7. 9. 2007 V radarovém opojení   
6. 9. 2007 Radar v Brdech? PR kšeft pro bývalou ministrovu firmu Štěpán  Kotrba
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
4. 9. 2007 Premiér: Ochráním vás, kdyby vás to život stálo Milan  Daniel
3. 9. 2007 S pozdravem Rozum do hrsti aneb pár slov k americkému radaru   
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Stihneme být první?   
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Skandálně manipulativní průzkum veřejného mínění   
5. 9. 2007 Radar XBR Brdy - Technická analýza a odhad výkonových parametrů Ludvík  NERAD
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem   
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
5. 9. 2007 Elegantní design České televize Štěpán  Kotrba
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Stroje, humanismus a evoluce society Miroslav  Vejlupek
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl
28. 8. 2007 Jan  Skácel
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona