10. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 9. 2007

Dva zámky a jiné radosti

Policajti jedou v posledních časech nezvykle tvrdě po ženách! Nějak podivně je přitahují -- a sbližování se podobá výslechům v mučírnách. Policajti - Chorvati nám údajně zbili spoluobčanky, v té době platící turistky, v zemi, kde demokracie přijde zítra. A to tam stále ještě prý říkají nima problema, a hele je vykuky, zacházejí se ženami bez rukaviček. Ty záběry v televizi by měly donutit naše příslušné úřady k podání protestní nóty, pozvat si na kobereček hezky chorvatského zastupitele v Praze a vycinkat mu, že tohle si nenecháme líbit a podobné excesy nebudeme trpět, to raději budeme přes léto vybledlí a místo moře jejich zamíříme k mořím jiným,kde se k turistům chovají vřele -- neboť bez nich by se jaksi národní důchod dosti smrsknul!

V tomhle ohledu je třeba závidět příkladně občanům USA, o ty se jejich vlast stará rychle, důrazně a efektivně. Požadovat od spoluobčanů bojkotovat dovolené u moře, vyloučená věc! Zapomeňte. S Gándím na nás nechoďte!

Nu co, u policie je tomu tak, že nějaká ta facka a žduchanec nepadá na váhu, že? Leckterý policista v sobě nosí ducha minulých policejních surovců -- jo, duchové se nám prý začínají nezvykle probouzet.

Poslední případ se stal na zámku v Dobříši. Divočáci zničili francouzskou zahradu a práci zahradníků -- opravdu pohled k pláči. Tři prasečí zbojníci zastřeleni, nápad, že prasata je třeba vylákat mimo prostor hájený, do pásma postřelovaného, tedy do honitby a tam jim dát poslední sbohem, se jeví krapítek opožděný -- ale co se vleče, neuteče! Lze se dohadovat, jaký a kteraký duch vstoupil do divokých sviní. Příkladů bezpočet -- ale ti, co hádají, že duchové v čuňátkách patří dětičkám spisovatelských veličin z let: teď už máme, co jsme chtěli, budou možná blízko pravdě.

Ono na zámku bejvávala sranda, ani tam nebyl potřeba starý dobrák Danda. Dítka recitovala, hrála divadelní kusy Leze prcek na vrbu a z vrby, koho tady svrbí, půjde z kola ven. A ničila zlehka státní kulturní majetek bez obav, že se zjeví sám pan Colorado Mansfeld a požene nezvedence jezdeckým bičíkem do ztracena. Dva zámky plné spisovatelů, jak říkal klasik, vešly se mu do jednoho. Je nutno povědět: na zámku lidé psali a napsali, psali a nenapsali, užívali a psát nechtěli, neuměli, nepotřebovali, žili uvnitř pansky a navenek proletářsky.

V pokoji zámeckého pána údajně v osmašedesátém roce našeho žití, zbrklého a politicky nemoudrého, dlel sepisovatel realistických obrazů píšící nerealistickým způsobem a jdoucí na nervy osazenstvu, až jeden z psavců v jídelně pravil: od Plzně jedou ku Praze americké tanky a v prvním sedí Colorado Mansfeld, je hodně nasířený a má seznam krkavců, co se mu v zámku léta letoucí roztahovali...a sepisovatel se urychleně sbalil, zmizel a na zámek již nepřijel ani po potlačení kontrarevoluce. I jeho maličkost a maličkost jiných prý vstoupila do zahradních divočáků.

Poničená zahrada je k uzoufaní, ale přece jen lze škody v jakémsi přijatelném časovém horizontu napravit. Řádění divokých spoluobčanů v uniformě, bez uniformy -- zatím je ve hvězdách.

Možná ale divočáci lesní i uniformovaní žádného ducha minulosti nemají a k nezřízenému řádění nepotřebují. Loupal jsem kaštany pro vnučku, sběr kaštanů ve škole zůstává bez politických podtextů a partajních výmyslů na stejné úrovni zadání jako v letech prošlých, a ptám se jí: ty kaštany doneseš a co z toho? Dostane prý možná panenku, pokud kaštanů bude dostatek. Loupe a sbírá celá rodina, nejen naše, to dá rozum. Přitom panenku lze koupit, kaštany zanést do lesa a nečekat na myslivce, který přispěchá do školy, naloží kaštany do auta, zaveze v zimě do lesa a bude přikrmovat -- přikrmovat divočáky z důvodů zištných. Děti litují zvířátka -- v zimě se jim žije těžko -- ono, milé děti, se jim žije těžko po celý rok. Myslivečci přikrmí, zakrmí a později odstřelí. Regulace všeho a všech je nutná! S tím nikdo nepohneme.

Odsouzenci k odstřelu a následnému zpracování a zapracování do jídelníčku se asi vzepřeli a odnesla to zahrada v Dobříši. Otázka zní: co dělat s lidmi, kteří plundrují zemi, tráví řeky a potoky, zakládají na neodvratitelný konec podzemních pramenů a beztrestně za to dílo zmaru ještě vydělávají peníze -- přitom ztráty jsou daleko vyšší, přinášejí rizika budoucím generacím a nemohou je omluvit ani pastýřské listy samozvaných rádobybohů. Rochnit se a mamonit, to neumí jen prasata.

Duchové obcházejí nebezpečně Evropou. Co bylo, stane se znovu. Kdo nemyslí, myslet nebude a nebude a nebude. Komu záleží na sobě samém, nepomůže druhým -- k čemu, když na světě je krásně a nekonečně sladce. Duch pitomosti vstoupil do bytostí domnívajících se, že jejich exkrement nepáchne. Kromě chirurgické úpravy ke zmenšení žaludků v důsledku obezity, nechávají si jistí velikáni naopak žaludek zvětšit. Žranice zdá se být zábavnou, zvláště, kdy z kapsy neodtékají vlastní peníze, ale přitékají ze státních rozpočtu připomínajích mokřady.

Dva zámky plné spisovatelů se stávají klasickou pohádkou. Spisovatelství je do jisté míry chudobkou v zahradě rajských blažeností, a netřeba si myslet, že se bez něho nedá žít -- ono se nám může zdát, že žít se dá i bez chleba, jak dlouho se však nepraví.

Duchovní mámení není na obzoru, ale dávno před obzorem.

Lovu zdar, na lidi zvláště.

                 
Obsah vydání       10. 9. 2007
10. 9. 2007 Zákaz kouření ve veřejných místnostech vedl k podstatnému zlepšení zdraví občanů
10. 9. 2007 Nashledanou, pane Klausi Bohumil  Kartous
10. 9. 2007 České noviny nemají s elitami nic společného Boris  Cvek
10. 9. 2007 Americký systém protiraketové obrany Česko neochrání Jaroslav  BRDSKÝ
10. 9. 2007 Policisté budou muset zmlátit Karla Gotta Dalibor "Exx" Záhora
10. 9. 2007 Symfonický orchestr Českého rozhlasu zahajuje novou sezónu internetovým videopřenosem
10. 9. 2007 Zachrání jaderná energetika USA před závislostí na islámské ropě?
10. 9. 2007 SIS prolomila PGP?
10. 9. 2007 Co nejspíše rozluštila slovenská tajná služba Vlastimil  Klíma
10. 9. 2007 Bývalý pákistánský premiér deportován do Saúdské Arábie
10. 9. 2007 Rozděl a panuj Pavel  Čámský
10. 9. 2007 Propagace amerického radaru: nový úkol starých kolaborantů? Petr  Nachtmann
10. 9. 2007 Immanuel Wallerstein: Vítězové a poražení v Palestině Immanuel  Wallerstein
10. 9. 2007 Schröder se s Putinem shodl na odporu k americkému radaru v Česku
10. 9. 2007 "Podprahové" podplácení univerzitních studentů
10. 9. 2007 Knihy jsme dostali od americké armády už dávno
10. 9. 2007 Myšlenka dne zoufalého příznivce radaru
10. 9. 2007 Studium na Pedagogické fakultě UK jako předpeklí Jiří  Beránek
10. 9. 2007 44 Ivan  Diviš
10. 9. 2007 Svoboda za peníze je otroctvím Sandra  Wain
10. 9. 2007 Zase jedna zrušená železnice Jiří  Landa
10. 9. 2007 Charta 77: Dokumenty 1977--1989
10. 9. 2007 Dva zámky a jiné radosti Václav  Dušek
10. 9. 2007 Chvályhodná snaha o modernizaci ČSSD, ale... Miroslav  Uhlíř
10. 9. 2007 Existuje Faradayova klec
10. 9. 2007 Ještě Ungdomshuset Václav  David
9. 9. 2007 Fantaskní výmysly
10. 9. 2007 Vatikán i Rakousko se vypořádávají s holocaustem Richard  Seemann
8. 9. 2007 Francouzi protestují proti desítkám tajných amerických špionážních satelitů
8. 9. 2007 GROTESKA: České asociace David  Nesnídal
8. 9. 2007 Důsledky špatně formulované stížnosti Štěpán  Kotrba
8. 9. 2007 Rakouský Der Standard: Proč kritika USA na Norberta Darabose vyzněla naprázdno
7. 9. 2007 RRTV k Tykadlu o radaru: Dětský pořad může stranit Jan  Škorvánek
7. 9. 2007 Vláda se chystá podplatit obce - Brdy budou jako ze škatulky Jan  Keller
7. 9. 2007 Dánský Ungdomshuset - strašák nové studené války? Martina  Augustinová
7. 9. 2007 Dekoj aneb blahoslavení diletanti Štěpán  Kotrba