24. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
24. 7. 2007

Reakce na článek MF Dnes 21.7.2007

Víkendový příběh MF Dnes se vrací k osudu malého Vaška z klecového lůžka, který před třemi lety způsobil díky skryté kameře a dopisu světoznámé spisovatelky Joan Rowlingové doslova malou revoluci v Čechách. Podrobný text pokrývající celou jednu stránku víkendové přílohy se zabývá tím, jak žije Vašek dnes a jak žije jeho rodina.

24. 7. 2007

A vyšlo také najevo, že polská tajná služba osnovala provokaci v případě Unipetrol a vměšovala se do probíhajícího soudního řízení v Polsku. Připravovala provokace jako důkazy pro žalobu. Informace přinesl server ČT24 na základě zprávy ČTK, jako součást článku, který se věnoval zprávě v deníku MfD, že Spyra nabízel Babišovi policejní odposlechy za milion korun . Aniž by práce "lobbisty" Spyry jako polského agenta provokatéra jakkoliv překvapila kohokoliv - "investigativce" z České televize v prvé řadě. Mně nezajímá kriminální chování jednotlivce, zajímavé ale je kriminální chování státní instituce "spřáteleného státu" - zvláště za situace, kdy ODS udržuje s vládní konzervativní stranou čilé kontakty a premiér Topolánek se setkává s bratry Kaczynskými na bázi názorové shody o EU, socialistech a dalších tématech. No řekněte, nebyla nakonec ta objednávka provokace ještě trochu zašmodrchanější? Nepracovala polská tajná služba na příkaz jdoucí z Prahy? BIS podle MfD nyní zjišťuje, co to mělo být za odposlechy a odkud je mohl Spyra mít. Vsaďte se, že ale zjišťuje pouze to, jestli někde neexistuje důkaz, který by o tom mohl svědčit. To aby zmizel dřív, než dokáže něco, co dokázat je složité, i když se to logicky nabízí jako jediné vysvětlení akce polské rozvědky. Podle MfD mohl mít kompromitující doklady agent Spyra buď ze zvláštního policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), nebo právě z tajné služby BIS. Zloděj přece nebude chytat zloděje...

ČT24/ČTK/MfD: Spyra nabízel Babišovi policejní odposlechy za milion korun ZDE

MfD: Odposlech Babiše byl k mání za milion ZDE

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

24. 7. 2007

Bělorusko chce podepsat několik dohod o dodávce zbraní s Venezuelou. Prohlásil to v pondělí předseda běloruské Bezpečnostní rady Viktor Šejman. Uvedl, že smlouvy schválil venezuelský prezident Hugo Chávez, který navštívil minulý měsíc Bělorusko. Britské listy psaly o návštěvě Cháveze jako jedny z mála českých médií. Lukašenko tvrdí, že jeho armáda je poslední obrannou linií Ruska před USA. Zvláště za situace, kdy polská vláda nadbíhá v otázkách obrany USA. Rada OSN pro lidská práva vyškrtla Bělorusko a Kubu ze své černé listiny tím, že zrušila institut zvláštních zpravodajů, kteří se oběma zeměmi zabývali...

Ruská varování před studenou válkou a asymetrické odpovědi TÉMA BL

Venezuela a Hugo Chavez TÉMA BL
24. 7. 2007

Brdy a Čína... Zdá se vám to být bez souvislosti, nebo nesouměřitelné? Uvidíme!

Ani vy se nebojte, měšťáci, neb jde o údaje a hodnocení čerpaná výhradně z washingtonských analytických zdrojů Jamestownské nadace, v jejíž správní radě zasedá též Big Zbig Brzezinski.

24. 7. 2007

Dobrý den, chtěl bych doplnit článek v BL z 23.7.2007, píše Miroslav Fiala:

Podle europoslance Jan Březiny, který je členem Výboru pro průmysl, platí že:

Věta 1:

"Mezi rychlostí auta a množstvím vypouštěných emisí CO2 neexistuje přímá souvislost..." ZDE ZDE

Tato souvislost je však naprosto zásadní. Pokud STEJNÉ auto pojede 180km/h místo 90km/h, bude na to potřebovat asi osminásobný výkon motoru.

24. 7. 2007

Britská vláda radí motoristům -- na rozdíl od europoslance Březiny, který tomu zjevně ZDE rozumí líp, - aby pomalejší jízdou snižovali emise CO2 svých automobilů ZDE

Počet lidí, usmrcených na silnicích za rok, je v ČR 14,5 úmrtí na 100 000 obyvatel, v Německu 9.1, ve Velké Británii 6. (údaje z roku 2000) ZDE

24. 7. 2007

Agentura AP informovala 19. července o vydání nové a poměrně zásadní odborné studie iniciované instituty EPRI a NRDC. První je prestižní americký výzkumný ústav zabývající se elektrickou energií a životním prostředím. Druhou organizací je Výbor pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC). Výzkum uvádí, že již při scénáři 60% penetrace tzv. plug-in hybridů (PHEV), tedy hybridů nabíjených z běžné infrastruktury (domácí zástrčky), systém kde elektřina je hlavním palivem v rámci vozového parku osobních vozů v USA, lze ušetřit v této oblasti třetinu skleníkových plynů (GHG) a významně snížit lokální znečištění ovzduší a závislost na dovozu kapalných fosilních zdrojů.

24. 7. 2007

Ne. To jen digitální televize hledá už konečně cestu k digitálním divákům. A ti nestojí o laciné estrády s Darinkou Rolincovou či Karlem Gottem. Další důkaz prospěšnosti digitalizace na duševní zdraví občanů České republiky :-)

24. 7. 2007

Šest bulharských zdravotníků, obviněných,že v Libyi nakazili záměrně děti virem HIV, jejichž trest smrti v Libyi byl nedávno proměněn v doživotní vězení, dostalo povolení vrátit se do vlasti a už přicestovalo do Bulharska.

Podrobnosti v angličtině ZDE

24. 7. 2007

Přijmeme-li předpoklad, že v demokratické zemi o problémech rozhoduje většina (pomiňme nyní neshodu v tom, zda tomu tak má být i v případě velmi odborných problémů), vzniká otázka, zda má vláda právo vynakládat finanční prostředky nikoliv pouze na neutrální a přesné informace, které bezpochyby slouží veřejnosti, což se od ní očekává, ale zda smí též vynakládat peníze daňových poplatníků na propagandu, čili na podporu a zesílení svého menšinového názoru, který nemusí být zájmem většinové společnosti.

Povšimněme si blíže důležitého termínu propaganda, srovnej informaci z roku 1977 ZDE a současný pohled ZDE

Protože webové adrese www.radarbrdy.cz zřídilo MZV informační portál, zeptali jsme se na MZV na podrobnější informace:

24. 7. 2007

Čínský stálý představitel v OSN Wang Guang-ya včera uvedl, že sekretariát OSN odmítl a vrátil zpět dopis tchajwanského představitele Chen shui-biana, ve kterém žádá o vstup Tchajwanu do OSN. Toto rozhodnutí ochránilo serióznost Charty OSN a důstojnost OSN a čínská vláda to vysoce ocenila, konstatovala čínská strana.

Pozn JČ: Není ovšem důvodu, proč by měla Čína hrubě ostrakizovat Tchajwan. Bohužel, protože je velká, tak se před tím staví do pozoru i OSN. Trapné.

Pozn ŠOK: Nikoliv trapné, ale respektující mezinárodní právo. Politiku "jedné Číny" uznává celý svět. Tchajwan neuznává v současnosti žádný civlizovaný stát na světě - ani Velká Británie, natož OSN. Experiment s pokusem o nepřímé uznání je výsledkem politiky tchaj-wanského nacionalisty Čen Šuej-piena, zvoleného za tchaj-wanského prezidenta v březnu 2000. ČLR pokládá ostrov Tchajwan po celou dobu své existence za svou 23. provincii, jako nezcizitelnou část území , která je dočasně mimo pravomoc ústřední vlády - stejně, jako tomu bylo v případě Hongkongu. Ostrov jako historická Formosa byl od roku 1895 japonskou kolonií. Po skončení druhé světové války se poražené Japonsko z Tchaj-wanu stáhlo a ostrov byl navrácen Číně. V průběhu 50. let a studené války byl Čankajšek důležitým americkým spojencem ve východní a jihovýchodní Asii. V tomto období Čína v roice 1955 a 1958 vyostřila situaci v tchajwanské úžině . Americká flotila na základě dohody o vzájemné obraně z 2. 12. 1954 chránila Tchaj-wan před možnou invazí vojsk ČLR na ostrov. V období 1949 - 1970 byla vláda Tchajwanu všeobecně uznávaným svrchovaným představitelem celé Číny. Tento stav se změnil až počátkem 70. let v souvislosti s přehodnocením politiky Spojených států vůči Pekingu. Diplomatické zastoupení má dnes Tchajwan na úrovni "velvyslanectví Prahy v Bruselu" - zájmové kanceláře s názvem Taipei Economic & Cultural Office. I v ČR. ČLR prosazuje od té doby tezi o existenci jediné Číny, ale se dvěma režimy, a s budoucím mírovým spolupřipojením Tchajwanu. Tchaj-wanská, ve své tradici stále kuomintagská vláda dodnes zastává názor, že je jedinou legitimní vládou celé - tedy i pevninské Číny. O tom je tento mezinárodně právní a mezinárodně politický spor a je vrcholně diletantské jej označovat za ostarkizaci jednoho druhým.

People's Daily/ Xinhua: UN rejects Chen Shui-bian's letter in membership bid ZDE

Pozn. JČ: Ano, Štěpán jen doložil, že svět ustupuje vlivu Číny, které se bojí.

24. 7. 2007

"Americký radar potřebujeme pro přežití", napsal ve včerejších BL jistý Jaroslav Klíma. Nu, je mi toho člověka opravdu líto, je-li jeho vizí přežívat za cenu toho, že pobije všechny ty nešťastníky, kteří měli tu smůlu, že se narodili na nesprávném místě zeměkoule.

Jsem možná starý, možná naivní. Ale lidská práva mají pro mne i mé přátele univerzální hodnotu, platí stejně pro Iráčana jako pro Američana, stejně pro Súdánce jako pro Švéda a stejně pro chudého, jako pro bohatého.

24. 7. 2007

Co já bych za to dal, kdybych byl tak bezstarostný jako Jaroslav Klíma!

Pan Jaroslav Klíma je přímý člověk; nechodí zbytečně kolem horké kaše. Na rozvalinách a spáleništích světa po příští vítězné válce budeme hodovat my a basta. Je jen třeba včas se připojit ke straně příštích velmi pravděpodobných vítězů.

Pan Klíma ví, kdo to bude. Bude to velmi pravděpodobně ten, kdo jen zremizoval válku v Koreji, byl vypráskán z Vietnamu, vyhnali ho z Mogadiša, je na ostudném odchodu z Iráku a má velké problémy v takřka středověkém Afghánistánu, píše Josef Korba.

24. 7. 2007

V Britských listech se objevují názory, že česká vláda nedostatečně informuje o radaru umístěném na území České republiky.

Není to, ale zcela pravda. Pokud by se čtenáři Britských listů podívali na vládní server www.radarbrdy.cz, dočetli by se mnoho zajímavých informací.

Na základě těchto informací bych si dovolil kontrovat článek pana Klímy.

Pan Klíma vychází z názoru, že radar má pomoci České republice při její obraně. To, ale server radarbrdy.cz nepřímo vylučuje.

24. 7. 2007

Po přečtení pondělního vydání Britských listů jsem si uvědomil, že nejsem sám, kdo vidí hlavní důvod budování amerických základen u nás. Už delší dobu mám připravený tento článek. Já jsem odhadoval tu dobu na 30 let -- teď jsem se dočetl, že by to mohlo být i za deset.

Vidím, že přišel čas to říci jasně.

Lidé musí vědět, co nás čeká a co nás nemine. Kam nás vede politika servilních politiků ODS.

Do 30 let přestane Česká republika existovat.

24. 7. 2007

Nedomnívám se ale, že jde pouze o politickou reakci. Nechce se mi věřit, že by byly britské úřady ochotny dělat takový diplomatický rámus, aniž by měly připraveny zcela zásadní důkazy svědčící o Lugového vině nebo spoluvině.

Dále bych se zastavil u Makajevem navrhovaného řešení vzniklého problému, tedy "intenzivní spolupráce britských a ruských orgánů a případný proces s Lugovým v Rusku". Připomeňme si místy až hysterickou reakci ruských představitelů po tom, co Londýn poprvé o vydání Lugového požádal. Opravdu si pan Makajev myslí, že v této atmosféře je podobná spolupráce možná a že by v případném procesu bylo zajištěno "odfiltrování" od politických otázek? Já bych tak optimistický nebyl.

K pochopení britské reakce je třeba upozornit, že bývalí britští špioni se nikam trávit navzájem nejezdí, natož aby si britská vláda vyřizovala své účty s opozicí vraždami notabene na území jiných států. Zajímala by mne rekace Ruské federace na situaci v opačném gardu. Možná by o žádné vydání Moskva nežádala a věc by vyřešila tak, jak se podobné věci v Rusku řešívají.

Mimochodem bych rád upozornil na rozhovor s prof. Jiřím Přibáněm ZDE, který se dotýká i předmětného tématu.

24. 7. 2007

Ten, kdo se ve výběrovém řízení uchází o místo na městském magistrátu, a nemusí jít nutně o vedoucí funkci, je povinen prokázat svou bezúhonnost negativním lustračním osvědčením, tedy nejen výpisem z trestního rejstříku. Když je přijat, například jako referent stavebního úřadu, nestane se veřejným činitelem, jeho pravomoci jsou přesně vymezeny, jejich výkon kontrolován a úředník pracuje za pevný plat podle příslušné platové třídy ve státní správě. U exekutorů, kteří jsou v postavení veřejných činitelů, je na bezúhonnost měřítko podstatně nižší -- postačí čistý trestní rejstřík. Přitom je jejich pozice natolik privilegovaná, že by nebyly od věci ani psychologické testy. Některé agresivně vedené exekuce, projevy nekultivovanosti nebo neskrývané chamtivosti popisované například v různých dokumentárních pořadech budí dojem, že některé exekuce nejsou vedeny ani tak v zájmu uspokojení pohledávek věřitelů, jako spíš k rozšíření příjmů exekutorů.

24. 7. 2007

S článkem lze v zásadě souhlasit, jen považuji za nutné upozornit, že i úředník při výkonu své pravomoci (vedení řízení, rozhodování apod.) je také veřejným činitelem, viz § 89 odst. 9 TZ: " Veřejným činitelem je volený funkcionář nebo jiný odpovědný pracovník orgánu státní správy a samosprávy (...) pokud se podílí na plnění úkolů společnosti a státu a používá přitom pravomoci, která mu byla v rámci odpovědnosti za plnění těchto úkolů svěřena".

24. 7. 2007

Reakce na článek "Konec centralizovaných médií v ČR?"

Skutečnost, že mladí Češi, zejména ti vzdělanější, televizi jako médium prakticky opouštějí, mohu plně dosvědčit z vlastní zkušenosti, píše Miroslav Kočí.

U mě samotného a řady mých přátel, kterým je dnes mezi 25 a 30 "televizní věk" skončil opuštěním společné domácnosti rodičů, kde večery televize ovládala, jak bylo zvykem za normalizace a během nováckých 90tých let.

Na koleji nebo v podnájmu většina studentů mé generace televizi neměla, zato si zvykla jako médium užívat internet, a to dík bezplatnému přístupu v počítačových laboratořích na vš.

Při zakládání vlastní domácnosti se pak k televizi a zejména k jejímu pravidelnému sledování podle rodičovského schematu ,,večerní zprávy a film, popř. zábavný pořad na Nově" z mých známých nevrátil snad nikdo. Ti, kteří vlastní televizor, jej primárně užívají k přehrávání filmů na DVD nosičích.

Já sám televizi doma nemám už pátý rok, vybrané pořady občas na doporučení zhlédnu na internetu. Když na návštěvě u známých či rodičů slyším televizní zpravodajství, jsem s odstupem znovu a znovu zdrcen tím primitivismem, tendenčním pravicovým akitvismem a celkově nízkou kvalitou, a to bez ohledu na to, zda jde o televizi komerční, či tzv. veřejnoprávní.

24. 7. 2007

Mám volno ve službě a tak si chci pustit na internetu Nedělní otázky Václava Moravce. Kupodivu je nenalézám na ČT24 a tak se asi budu moci věnovat nějaké smysluplnější činnosti. Byť vyžadující intelektuální kapacitu. Ale pak mi to začne vrtat hlavou: že by ČT dostala rozum a pochopila, že pořady s politiky nepřinášejí nic než informační šum, kašírovaná gesta a naftalínové úsměvy? To musím zjistit!

24. 7. 2007
Severní Mariány jsou souostrovním závislým územím, ležícím na čtrnácti malých ostrovech (největší z nich je Saipan) uprostřed Tichého oceánu, které bylo během své historie postupně anektováno a ovládáno Španělským královstvím, Německou říší, Japonským císařstvím a od vojenského dobytí roku 1944 je v rukou amerického impéria. Na Severních Mariánách žilo v roce 2005 asi 80 tisíc lidí, přičemž toto území se vyznačuje jednou zajímavou demografickou zvláštností. Má totiž největší počet žen v poměru k mužům na světě. Na 100 žen tu připadá jen 77 mužů. Proč? Jde o důsledek masového přilivu zahraničních dělnic pro zdejší sweatshopový oděvní průmysl.

24. 7. 2007

Koncem týdne připadla na stejný den 20. července dvě výročí, která otřásla Německem. Před 75 lety byla pučem konzervativců svržena sociálně demokratická vláda v Prusku a před 63 lety byl proveden nezdařený atentát na Adolfa Hitlera. Zatím co v prvém případě se otevřela cesta k nástupu nacistů k moci, v druhém ztroskotal pokus o jeho předčasné svržení, necelý rok před skončením druhé světové války.

23. 7. 2007

Pomysli, kolikrát si komu stoupl na kuří oko v mele a tlačenici o lepší a přestaneš si stěžovat na mrzký osud. V okurkovém bezčasí můžeš sledovat oddechové informace o páření mezi horními deseti tisíci troufalců, zoufalců a neustrneš v nevědomosti. Dozvíš se novinku, že dráhy chtějí stávkovat, jako by nestávkovaly dnes a denně. Připomíná to starý totalitní fór: do naši automobilky přijedou experti ze západu a mají poradit, jak dál se slibně se rozvíjející výrobou -- a experti v údivu bloumají kolem výrobní linky a na schůzce s nejvyššími představiteli vysloví myšlenku, že pokud dělníci budou takhle ve stávce pokračovat, jistě ji vyhrají.

23. 7. 2007
Blbý český lid je neschopný vstřebat řadu našich výtečných důvodů pro a nepřináší žádný racionální relevantní důvod proti -- s takovým matriálem se nedá pracovat!
23. 7. 2007

Nedávno jsem v článku "Mediální kultura v Čechách a v Británii" psal o tom, že se v západních zemích bortí monopolistický vliv terestrických televizí a doba, kdy bylo možno například druhý den v práci hovořit s kolegy o tom, co včera "bylo v televizi", je nenávratně pryč, protože se každý dívá na něco jiného, případně se lidé už na televizi nedívají, píše Jan Čulík.

Zdá se, že podobná situace postupně vzniká i v České republice, upozorňuje Petr Nachtman. Vyplývá to z článku "Centralizované mediální modely na ústupu" na serveru blog.webtrh.cz:

Není nad to podložit dojmy o trendech čísly. Sledovanost českých televizí klesla podle posledního průzkumu Mediaresearch meziročně o cca 16% (!). Prima a Nova chtějí měření přezkoumat, kdyby u něj "třeba došlo k neúmyslné chybě". Lidové Noviny a Právo zaznamenávají minimální prodeje za posledních deset a více let, celkový náklad prodaných deníků klesá.

Sledujeme konec centralizovaných médií.

Model push, kdy jedno médium určuje, co bude "konzumovat" masa lidí, je na ústupu. Dnes si chceme vybírat, chceme sami sestavovat svůj jídelníček.

Celý článek ZDE

Dodává Jan Čulík: Loni na podzim mě vezl na jakousi mediální konferenci ve Znojmě z Brna tamější asi dvacetiletý řidič. Cestou jsme se dali do řeči: ptal jsem se ho: "Diváte se na televizi?" - "Na to já vůbec nemám čas," odpověděl mladík. "Ale internet používáte, že jo?" - "To ano, odpověděl." - Jestliže to nebyla jen výjimka a mladí skutečně od televize odcházejí k internetu, bude to znamenat ve způsobu, jak se vede český veřejný diskurs, podstatné změny.

23. 7. 2007

V minulých dnech prošlo tiskem, že se ministerstvo dopravy hodlá postavit proti návrhu britského europoslance Chrise Davise na konstrukční omezení rychlosti aut na 162 km za hodinu. Podle názoru náměstka ministra dopravy Ivo Vykydala (Právo, 19. 7., str. 15) tento návrh zbavuje řidiče odpovědnosti a nepovede k výraznému snížení emisí. Podle europoslance Březiny jde dokonce o iracionální snahy, které je třeba utnout v zárodku, protože by se mohly dostat do nové legislativy pro automobilový průmysl.

23. 7. 2007

Musím přiznat, že jsem byl rád, když Český rozhlas 1 Radiožurnál avizoval na pátek 20. července vysílání pořadu "20 minut Martina Veselovského" na téma "Kdy prorazí cena ropy stodolarovou hranici a jak se to podepíše na naší ekonomice?". ZDE

Autor pořadu podle mého názoru patří k lepšímu průměru českých veřejnoprávních médií a i když si pozval do studia zase jen jednoho z těch několika analytiků z bank a finančních společností, kteří se v rádiu vyskytují skoro denně (tentokrát to byl "pro změnu" Jiří Šťastný), doufal jsem, že na něm - tak, jak to občas předvádí s politiky - nenechá jednu nitku suchou. Bohužel jsem se zklamal.

23. 7. 2007

Žijeme v čase destruktivních válek vedených imperialismem ve jménu "demokracie", nezřízeného vykořisťování půdy a lidí ve jménu "vznikajících světových sil", masivní migrace populace ve jménu 'immigrace' a vytěžování nerostného bohatství v nebývalém měřítku ve jménu 'volného trhu'.

Žijeme v čase barbarství, kdy barbarské elity si najímají armádu sofistikovaných manipulátorů, kteří ospravedlňují jejich dobyvačné choutky.

Nejtěžší zločiny proti humanismu jsou ospravedlňovány nahlodáváním jazyka a myšlení -- záměrnou "výrobou" eufemismů, lží a promyšlených podvodů. Kulturní výrazivo je ústředním determinantem třídních, národních, etnických a gender vztahů. Odráží a zároveň jsou produktem politické, ekonomické a společenské moci.

23. 7. 2007

Monitor Jana Paula:

Zvěstují denně v poštovních schránkách některá parte smutnou zprávu. Kdo ale tuší skutečné osudy mnohých starých lidí za frázemi stovek kil potištěných papírů? Mám, či nemám psát o svém už obvyklém tématu? Co tím změním? Dívám se stranou, desítky pozvánek na výstavy také provokují k ťukání do klávesnice, jakýsi umělec se inspiruje především životem...

24. 7. 2007
Fidel Castro Ruz

Nebudu psát o zdraví a vzdělání Bushe, nýbrž jeho sousedů.  Nebylo to improvizované setkání. Agentura AP uvádí, že své vystoupení zahájil španělsky slovy: „V této zemi máme velká srdce“, jimiž se obracel k asi 250 zástupcům soukromých a náboženských skupin, nadací a nevládních organizací, z toho asi 100 ze Spojených států, kteří přicestovali na náklady jeho vlády do Washingtonu.

„Setkání nazvané Konference Bílého domu o Americe je součástí představ, s nimiž Bush zahajoval začátkem března svou cestu po pěti latinskoamerických zemích a které by jeho vláda v krátké zbývající době svého funkčního období chtěla v regionu realizovat.“

„Bush konferenci uspořádal, aby zde pohovořil k různým otázkám, zejména vzdělání a zdraví. 'Považujeme za důležité mít zdravé a vzdělané sousedy', řekl v improvizovaném vystoupení během besedy se šesticí  účastníků z Guatemaly, Spojených států, Brazílie, Haiti a Mexika, kteří spolu s ním seděli u jakéhosi diskusního stolu“, dodává agentura. Zdůrazňoval neuvěřitelné věci, jako „svízelnou práci, kterou uskutečňujeme v sousedních zemích“.

Autor je kubánský diktátor. Tento text je součástí jeho státní propagandy.

24. 7. 2007
poznámka k nesouhlasné reakci čtenářky dr. T. Langové z Německa v příspěvku "Na obhajobu ochrany zvířat"

Čekal jsem rozhořčené reakce na tvrdá slova a divím se, že přišla jen jedna. Paní Langová podporuje ochránce přírody a zvířat a já také. Nikoliv penězi, ale odbornou prací. Pouze si pod ochranou zvířat každý představujeme něco jiného. Nicnéně militantní kampaně aktivistů StopAnimalTests, Animal-Holocaust.net, Animal Aid, Animal Liberation Front, Animal liberation movement, Animal Rights Militia BUAV, Great Ape Project, Justice Department, PETA, Physicians Committee, Primate Freedom Project, SPEAK, Stop Huntingdon Animal Cruelty, Viva! a desítek dalších nejsou ochranou přírody, jen poněkud zvrhlým praktikováním některých tezí východních náboženství o reinkarnaci v prostředí ateistické Evropy. Nejen posvátné krávy a blondýny, ale i voly, komáry a ovády bychom podle těchto milovníků všeho živého měli nechat žít a obcházet je s posvátnou úctou. Nikdy totiž nevíme, v jakém těle se ocitneme my. Jak říká cynicky suše ale výstižně doktorka Kateřina z bulvárního pořadu televize Prima, Jste to, co jíte.

24. 7. 2007

V některých ohledech je Štěpán Kotrba opravdu autentickým produktem českého prostředí - to je na jeho postojích právě cenné. Je zajímavý antropologický vzorek z Prahy :)

Nechci zavádět rozsáhlou polemiku o právech zvířat, musím však nicméně konstatovat, že s Kotrbovými názory na vztah člověka ke zvířatům se Britské listy tak úplně neztotožňují.

Samozřejmě, že nepodporujeme militantní a násilné akce extremistických aktivistů za práva zvířat. V případě nelidského zacházení se zvířaty ve velkochovech je však nutno rozumnou měrou vyvážit ekonomické ohledy s ohledy humánními.

Stejné je to se zabíjením zvířat pro kožešiny pro výrobu oděvů pro lidi.

Štěpán možná neví, v západní Evropě a Americe už dámy s kožichem či norky kolem krku nepotkáte - něčím takovým by se zcela zdiskreditovaly. Některé věci se v Evropě prostě už nedělají. Je zbytečné zvířata zabíjet pro kožešinu.

To máte jako s kouřením. Zrovna před dvěma dny poznamenával v britské televizi jeden britský poslanec, v diskusi v souvislosti s podváděním televizních stanic při soutěžích telefonem, že se toto neetické chování stane vbrzku stejně nepřijatelné a bude považováno za stejně asociální jako je dneska kouření - a dodejme - i nošení kožešin.

Není vinou Štěpána Kotrby, že tyhle novoty do ČR ještě nepronikly.

24. 7. 2007

Reaguji na článek pana Š. Kotrby "Jsem barbar". Ono řečeno s G.B. Shawem dokud budou koncentráky pro zvířata, budou i pro lidi. Nemám-li sám základní úctu k životu a živému, nemohu ji čekat pro sebe. To živé se rovněž nachází na jatkách, ve velkochovech slepic a v laboratořích kosmetických společností. Chce-li pan Kotrba jejich služeb využívat, měl by být schopen si takovéto služby zaobstarat (myslím sám vlastnímu rukama, i třeba jednou jen aby věděl, co to všechno obnáší) a s důsledky těchto činností být smířen. Biftek neroste v supermarketu a smířit se s podobou velkochovů slepic a zbytečně oslepenýma očima zvířat, je skutečně pro silné povahy. Dávám důraz na slovo zbytečně, zdůrazňuje Edvard Meduna.

24. 7. 2007

Britské listy zcela záměrně těží z rozdílů v čtení a interpretaci (chápání) symbolů v různých částech světa. Překotná globalizace do tohoto přirozeného teritoriálního rozdělení jazykových, kulturních či genetických enkláv přivedla globální mísení informačních kanálů, aniž by dala interpretům stejně globální interpretační kód. A tak lokálním interpretačním kódem své vlastní kultury rozlišujeme podstatné od nepodstatného, etické od neetického a dospíváme povětšinou k odsudečným hodnocením. "Oni žerou psy" se ozve jako náhradní argument teze "Oni jsou jiní" - rozuměj žlutí. Princip odlišnosti "žlutých" ovšem tkví v něčem jiném. Tkví v sémanticky odlišné struktuře. Tkví v piktogramovém, pojmově symbolovém zápise jazyka s hierarchickou strukturou, zatímco euroamerický prostor má nehierarchickou abecedu zvukově symbolového typu. Tkví v jiném směru čtení symbolů a tím jiném chápání kompozice a harmonie. Tkví v naprosto odlišné interpretaci kódu mozkem při čtení. V jiné struktuře asociací. Sémantická odlišnost je dobrým podkladem ke studiu setkání s cizími civilizacemi, nikoliv však impulsem k harmonické multikulturalitě.

A to jsou rozdíly, se kterými se jak vášniví ochránci psů či koček, případně i krav a slepic musí smířit. To je důvod, proč zůstanou nepochopeni a frustrováni. A to je i důvod, proč se psí guláš nestane lahůdkou českých hospod, i když chutná jemně jako kuřecí ragů. Jó, není nad biftek.

24. 7. 2007

Coby sinologovi mi argument Štěpána Kotrby o "žraní psů" připadne jako zaprvé legrační a zadruhé nehorázný. Nejde o v prvé řadě ani o to, že ačkoliv jsem psa v Číně "žral" a jím i jiná masa, jeho názory na vztah lidí a zvířat je mi krajně cizí, vlastně néměř nepochopitelný, ale spíše o to, že odlišnost nás a "žlutých" odůvodňuje něčím, čemu s prominutím zhola nerozumí a o čem s prominutím jednoduše žvaní.

24. 7. 2007

Na Kotrbovi je zajímavé, že ačkoliv se považuje za levičáka, na některé jeho závěry by normální, i zcela centristický levičák (třeba blairovský labourista) pohlížel naprosto s hrůzou, mají docela blízko k extremní pravici.

Nechtěl jsem zahajovat diskusi o právech zvířat, ale když už se rozběhla, tak ať - aspoň se ozřejmí různé skutečnosti.

Nejteoretičtější žargon neodargumentuje skutečnost, například, že kouření způsobuje rakovinu a zkracuje lidem život o cca 10 -15 let, a to i sekundární kouření, jimiž kuřáci otravují nekuřáky v jejich přítomnosti. Právě proto se na základě veřejné diskuse staly v západní Evropě postupně některé skutečnosti naprosto nepřijatelnými. Právě proto, že často cestuji mezi Británií a Českou republikou (občas v hospodě mluvím na číšníky nesprávným jazykem, v Británii to nevadí, protože jsou číšníky stejně občas Češi :) ) si uvědomuji tyto obrovské kulturní rozdíly.

Některé skutečnosti jsou známé a prostřednictvím veřejné debaty vešly ve všeobecné povědomí. Vzhledem k tomu, že tato debata v ČR neprobíhá příliš efektivně, tak tam nevešly. Právě proto může premiér tvrdit, ačkoliv je to směšné, že ke globálnímu oteplování nedochází, poslanec Březina, že se zvyšující se rychlostí jízdy v automobilu se nezvyšují emise CO2, Jiří Bartoška nemá soudnost a nechá se vyfotografovat na titulní straně podnikatelského časopisu se žvárem v hubě ZDE (kdyby ho tak viděly ty hvězdy. co zve do Karlových Varů, už by asi nepřijely) a Kotrbovi přijde normální producírovat se v kožichu.

Ono to tak ale prostě není.

Mimochodem, všechny tyhle kulturní rozdíly budou postupně i do české prostředí absorbovány, tak jako mnohé jiné. Nechci dělat moudrého, prostě stojí mezi dvěma kulturními prostředími, ale mnoho věcí, na které jsem poukazoval začátkem devadesátých let, jimiž jsem vyvolával zuřivou reakci (třeba malichernost: na Západě se vysekává tráva u silnice, jsem říkal jakémusi starostovi někdy v roce 1991 a všichni se rozčílili, co je mám co kritizovat, dneska se to dělá všude naprosto běžně; a důležitější věc: kruhové objezdy zabraňují dopravním nehodám, mnoho křižovatek ve tvaru T na českých vesnicích lze lehce proměnit v kruhový objezd pouze bílou barvou na asfaltu; už se to postupně mění, ale bohužel velmi, velmi pomalu), které se tehdy nedělaly, se staly v ČR samozřejmostí a praktikují se často daleko efektivněji než na Západě.

24. 7. 2007

Ačkoli jsem příznivce požívání masa a nemám nic proti kouření, ba ani proti kosmetickému průmyslu, považuji zacházení se zvířaty za naprosto zásadní morální problém současnosti. Nedokáži pochopit např., proč se nezakážou transporty živých zvířat na velké vzdálenosti, když jde jednoznačně o jejich týrání a týrání zvířat je dnes dokonce i v ČR trestný čin.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
24. 7. 2007 O použití radaru v Brdech budou rozhodovat Američané Zdeněk  Vopat
24. 7. 2007 Topolánku, co ochrání ČR před ruskými jadernými raketami? Josef  Vít
24. 7. 2007 Informace nebo propaganda? -- MZV ČR informuje o webu www.radarbrdy.cz Michal  Rusek
23. 7. 2007 Americký radar potřebujeme pro přežití   
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Vytoužený, ale bohužel mylný pocit bezpečnosti, aneb Co můj tehdy pětiletý synovec věděl, zastánci základen možná ani netuší Uwe  Ladwig
19. 7. 2007 Odpovězte, prosím, proč ČT propaguje výstavbu amerického radaru Tomáš  Bodžár
18. 7. 2007 Jsme znepokojeni postoji české vlády i českých médií k projektu americké základny   
18. 7. 2007 Arogance ohrožující demokracii v České republice Bohumil  Kartous

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2007 Plané naděje Petr  Wagner
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
24. 7. 2007 Mladí Češi se skutečně už nedívají na televizi   
20. 7. 2007 Pochvala České televizi - Lindě Jablonské a Michalu Komárkovi Michal  Rusek
19. 7. 2007 Podvody v BBC   
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík
16. 7. 2007 Oslava etického policajtství Bohumil  Kartous
16. 7. 2007 Správná věta z nesprávných úst Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas