13. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Mrtví vojáci US Army v Iráku
13. 8. 2007

Spojené státy

Mámo, dneska zemřel zase jeden kamarád, když vybuchla obrovská improvizovaná bomba. Mnoho dalších lidí bylo zraněno, všude byly rozházené kosti a kusy masa. Bývali jsme ve stejné jednotce. Tomu klukovi, co umřel, bylo 19.

Je mi z toho uvnitř strašně, nedokážu to vydržet. Nemohu se zbavit pocitu, že se asi z téhle války domů nevrátím. Nechci tady umřít, mámo. Neříkej to Erin, protože by byla zdrcená. Ale jestli mě tu zabijou, chtěl bych vám, mámo a táto, a celé rodině a hlavně Erin říct, že vás mám strašně rád a opravdu děkuju za všechno, co jste pro mě kdy udělali.

Nejdůležitější, co bych chtěl, abyste udělali, je, abyste využili všech svých styků a udělali všechno, co je ve vaší moci k tomu, abyste využili mé smrti v médiích jako nástroje pro ukončení této nesmyslné války. Spojte se s Michaelem Moorem nebo s někým takovým, ať se svět doví, jak zhnusený jsem naší vládou, že nás nutí, abychom tady čekali na smrt. Kolik dalších přátel, synů, dcer, matek a otců tady musí zemřít, než řeknou, že už to stačilo? A když nezemřete, nejhorší je, že musíte žít s pocitem viny, že jste přežili. Zach.

"Smrt," řekl bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld, "má tendenci podporovat deprimující názor na válku."

Sloupek
Karel Hynek

V milostném psaní nejpozději oschnou čárky
Jak slzy Ctiradů když týrají je Šárky
Čárky choboty pro něž děti mají rády elefanty
Zamlasknutí olejničky nad rezavými panty
Morseovy čárky vroubí velké ticho sfér
Před "a" čárky kanou nesměle z rozskřípaných per
Jizvy šermířů a otvor mince všech automatů
Drobné stopy ptáků když zobou zrní v blátu
Kapka potu rosa šachovnicím plným unavených matů

z knihy S vyloučením veřejnosti, Torst, Praha 1998 vybral Štefan Švec

13. 8. 2007

Včera jsme dostali urgentní žádost o morální podporu od ředitele Irácké národní knihovny a archivu (INLA) Saada Escandera, z obavy o bezpečnost sbírek INLA. Knihovna byla v rozporu s platnými předpisy obsazena iráckou gardou a vystavena nebezpečí, že se stane možným terčem pro teroristy a ozbrojené skupiny v Bagdádu.

Vzhledem k tomu, že jsme v rámci pomoci ČR rekonstrukci Iráku pomáhali zničenou knihovnu v Bagdádu postavit na nohy formou restaurátorských kurzů v ČR i Iráku a nakocen i dodávkou laboratoře na resturování papíru a mikrografické laboratoře pro INLA jsme na situaci okamžitě upozornili MZV ČR. Po intervenci MZV a ZÚ v Bagdádu, irácká vláda událost označila za fámu. Nicméně dnes vyšel v deníku Guardian na toto téma článek.

Domníváme se, že ředitel INLA nepatří k lidem, kteří šíří fámy. Proto považujeme za užitečné, aby byla jeho informace o ohrožení sbírek medializována, píše Miroslav Houska, Vedoucí projektů na Blízkém východě a severní Africe, Gema Art Group,a.s.

13. 8. 2007

Tisíce vzácných knih a rukopisů z irácké národní knihovny a archivu, jedné z nejdůležitějších kulturních institucíc v Iráku, jsou v nebezpečí poté, co knihovnu okupovaly irácké bezpečnostní jednotky, uvedl ve čtvrtek ředitel knihovny.

Saad Eskander, respektovaný kurdský historik, který stojí v čele knihovny od roku 2003, sdělil novinářům, že asi 20 iráckých vojáků okupovalo budovu knihovny a vyhrožují strážím i zaměstnancům.

13. 8. 2007

Jaký máte názor na slečnu Kováčovou?

"Znám ji jen velice zběžně. Je to hezká slečna a Jiřího jí přeju. Je jisté přísloví, které říká: "Nikdy nedělej ostatním to, co si nepřeješ, aby někdo udělal tobě." Je to vyzrálé a moudré přísloví."

Slečna Kováčová o vašem manželovi řekla, že je skvělý táta. Co vy na to?

"Jako táta se o syna vždy dokázal dobře postarat a doma jsme měli stále jeho fotografie, abychom ho při jeho vytíženosti mohli vidět."

Půjčíte mu ho [jezevčíka] někdy?

"Ne. Na to mám Endyho příliš ráda."

Váš manžel si chce pořídit nového pejska?

"V případě, že by v budoucnu jezdili s kočárkem, tak pro něj určitě není problém pořídit si pejska."

Tomáš Kačena, AHA: Zuzana Paroubková: Udělala jsem chybu! Měla jsem se rozvést dřív! ZDE

13. 8. 2007

Ve svých komentářích se někteří čtenáři ohánějí tím, že karabáč na Čunka upletli sociální demokraté. Trochu zapomínají na to, že v dobách socanské vlády byl Čunek bezvýznamným regionálním politikem, kterému vedle elegánů Kalouska, Kasala a Svobody čouhala sláma z bot. Čunkovy akcie stouply až poté, co si Kalouskovo vedení strany natlouklo nos a sociální demokrati ztratili poslední šanci sestavit vládu. Od té doby ČSSD v policii neposlechne ani strážmistr.

Michael Marčák: To sme dopadli...
13. 8. 2007

13. 8. 2007

Na webovém serveru Atlantiku FT, významné české makléřské firmy a zároveň pravidelného dodavatele názorů přemoudrých analytiků do médií, která si dělají ambici být opinion-makery, se 1. srpna objevila převzatá zpráva agentury Bloomberg o krizi na americkém finančním trhu.

13. 8. 2007

STÍŽNOST na Český rozhlas 6

Jak to děláte, že jste tak skvělý, pane náměstku? Touto jednou větou by se dala charakterizovat rozmluva moderátorů Českého rozhlasu 6 Petra Holuba a Terezie Jiráskové s náměstkem ministra zdravotnictví, Pavlem Hroboněm. Na otázku z titulku odpověděl náměstek, aniž by byl ve svém žvanění přerušen:

Tak získat někoho ze Slovenska je velmi cenné, protože v mnoha oblastech prošli podobným procesem tvorby zákonů. A to, co je ještě cennější, je, že se můžeme poučit z chyb, které případně na Slovensku nastaly, a vyvarovat se jich. Čili ty společné prvky představují třeba důraz na roli zdravotních pojišťoven, stanovení jasných povinností zdravotním pojišťovnám, i když tady budeme výrazně dále, než se šlo na Slovensku, umožnění opravdové konkurence zdravotních pojišťoven, zřízení Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami, a to si myslím, že jsou ty hlavní společné prvky.

Na "společné prvky" se ho přitom nikdo neptal, na otázku, v čem mu radí poradkyně, (jinými slovy co neví) neodpověděl. Moderátorka mlčela po jeho "odpovědi" jako zařezaná nebo jemu podřízená. Otázku nezopakovala. Nepřerušila ho. Nepřipravení moderátoři, kteří o tématu nevěděli vůbec nic, lacině žvaníce též, nemohou hosta přerušovat... A tak nechali prostor pro exhibici Julínkova náměstka bez jakékoliv kvalifikované oponentury jako monolog s nápovědou. Jak to, že jste tak skvělý a děláte to dobře... Typická ukázka "kvalifikované" a "profesionální" žurnalistiky, jakou "analyticko-publicistická" stanice Českého rozhlasu plní éter každý večer.

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa TÉMA BL

13. 8. 2007

Zcela jistě marním čas s Telefónicou, jejíž nadace spustila kampaň proti šikaně. To je na tom to pikantní, tzv.buzeraci jsem naposledy zažil na vojně, ale Telefónica 02 Czech Republic se mnou dělá totéž. Dluží mi peníze a zřejmě proto, že jsem se jejich vynikající služby rozhodl redukovat, dali mi pocítit svoji sílu a převahu.

13. 8. 2007

Ačkoli v Bavorsku vládne již přes čtyřicet let jedna strana, znovu a znovu drtivě vítězící ve svobodných volbách, stačila malá Stoiberova aféra s vyzvídáním na svou stranickou kolegyni, aby vážený ministerský předseda rezignoval po vládě plné úspěchů na své politické postavení. Tady v Česku naopak po čtyřicetiletém období totalitní vlády jedné strany, která kontrolovala občany místo toho, aby kontrolovali oni ji, předseda KDU-ČSL, která má ze všech českých stran k CSU nejblíže, mluví o tom, jak je dobře, že během policejního vyšetřování z korupce odmítl odejít ze svých politických funkcí. Podobně kdysi Kohl odešel z politiky ze stejného důvodu, který se Klaus ve svém případě rozhodl ignorovat, aby vystoupil až na prezidentské křeslo. Mimoděk si při tom vybavuji krásné německé domy v českém pohraničí, které Češi za minulé doby nechali zchátrat, zplundrovat a rozkrást.

13. 8. 2007

aneb komunističtí mládežníci mladé Zlíňany nezajímají

V pátek 10. srpna 2007 se na zlínském náměstí Míru uskutečnila podivná akce s názvem Setkání levicově smýšlející mládeže, spojená s křtem praporu mladých komunistů při OV KSČM Zlín.

Sám bych se o konání tohoto poetického odpoledne asi nedozvěděl, kdyby mě na zlínské náměstí nepřilákal hrozivý zpěv Internacionály. Rozvěšené vlajky s podobiznou Vladimira Iljiče Lenina a Che Guevary, které zdobily komunistický stánek, musely nutně vyděsit všechny náhodné kolemjdoucí.

13. 8. 2007

Tuhle jsem potkal jednoho starého komunistu. Takovou starou strukturu, temnou sílu, stalinistu a zavilého komouše. Vybíral zrovna popelnice u paneláku. Vzpomněl jsem si, jak za totality bydlel u nás v činžáku. Byl v socialistické péči nájemníků. Ne ten stalinista, ale ten dům. Podle toho to v domě také tak vypadalo. Každý na společné prostory kašlal. Všude samá špína, zápach a krysy. Pochopitelně jak ty stranické, tak i ty, co potkáváme u kanálu.

13. 8. 2007

Nedávno som čítal rozhovor so známym českým astronómom Jiřím Grygarom. Tam Grygar tvrdil, že pravdepodobnosť, že niekto z nás zahynie na následky zrážky Zeme s asteroidom, je rovnaká ako pravdepodobnosť, že zahynieme pri leteckom nešťastí. Pokúsil som sa predstaviť si, ako by to asi vyzeralo, keby nám skutočne hrozila zrážka s asteroidom.

13. 8. 2007

Já s paní Říhovou naprosto souhlasím a zásadně nesouhlasím s panem Davidem. Soudy a policie nejsou všechno a už vůbec všechno nevyřeší. Potřebujeme systémová opatření, naprosto otevřenou diskusi a důvěru v názor pacienta, který je ten nemocný a bezmocný proti bílé mafii lékařů, která drží při sobě.

Stejně jako policie, která je placena z veřejných peněz, musí i zdravotnictví pracovat na co nejvyšší důvěryhodnosti, otevřenosti a čestnosti - neboť stejně jako u policie končí vyšetřování různých kauz (srv. kauza Janíček) ve ztracenu, tak ani ve zdravotnictví nikdy nebude všechno vyšetřeno a objasněno. Zdravotníci musí citlivě reagovat na názory a přání těch, kdo je platí, čili svých pacientů.

Pacient je host a klient, a hosty a klienty nikdy neodkazujeme k policii a soudům, naopak je to naše totální prohra, pokud se ně obrátí. Host a klient musí prostě mít pocit, že nám na něm záleží, a má-li pocit opačný, byť "neoprávněně", je to vždy VINA hostitele, ne hosta. To pan David a lékaři obecně vůbec nechápou, ačkoli to chápe každý hostinský. Ostatně kdysi stávalo nad futry psáno: host do domu, Bůh do domu.

13. 8. 2007

Nechci a ani nemůžu panu Cvekovi vyvracet, jeho pravděpodobně negativní zkušenosti s českým zdravotnictvím. Ale opět bych několik poznámek z "druhé strany" měl.

Pacient je především nemocný. Jak se říká ve starém aforismu: "zdravý chce tisíce věcí, nemocný jenom jednu -- být zdravý".

Host a klient je v trochu jiné situaci.

13. 8. 2007

Ve čtvrtek, 9. 8. 2007 ve 20:00 hodin jsem na ČT2 sledoval pořad "Vzpomínám, vzpomínáš, vzpomínáte" a byl jsem konsternován množstvím dezinformací v něm obsažených.

Jako první byl kritizován přídělový systém, který ale nebyl jen u nás -- chyběla jakákoliv zmínka, že na příklad ve Velké Británii byl chleba na lístky do roku 1948 a přídělový systém tam byl až do roku 1955.

13. 8. 2007

Ze soboty na neděli zemřela další legenda světové kinematografie rakouský filmový režisér Franz Antel ve věku 94 let. Svými filmy "Halo sluha" a především sérií o dobrodružství malého řezníčka "Bocker" dosáhl mezinárodního věhlasu. Spektrum jeho činnosti, která zahrnuje na sto filmů, se týkalo jak klasických předloh, tak komedií. Mezi herci, s kterými spolupracoval, byli miláčci publika jako Hans Moser, Curd i Udo Jürgens, Paul Hörbiger, Terrence Hill a mnozí další.

13. 8. 2007

Nízko posazená laťka morálky

Vážený pane Pömerle, jděte se svým protestem někam. Je dobré, že se také někdo zastane levicového politika, ale tady to není na místě. Jiří Paroubek totiž udělal něco, co se nedělá. Co slušný člověk nedělá. Jistě - politici vždy měli milenky, ale schovávali se s nimi po hotýlcích. Bylo nemyslitelné se s tím chlubit. A když se to profláklo, byl to jejich konec, jako třeba britského ministra Profuma. I Clinton měl milenku, ale manželství i prezidentský stolec ustál a všechno dobře dopadlo. Naši politici postavili laťku dobrých mravů hodně nízko. Vykopli manželky a žijí na psí knížku se svými milenkami.

průhled oknem kaple "Dominus flevit" (Pán zaplakal) na dnešní Jeruzalém
11. 8. 2007

Virtuální bohoslužba nejen pro veksláky

Ježíš zná bídu lidu. Stojí proti boháčům. Ví, že nelze zároveň sloužit bohu i mamonu. Říká: " Kde jest poklad váš, tam i srdce vaše." Ježíš byl socialista. Avšak stál na základě náboženském a mravním a je třeba, aby socialism stál na základě právním. ... Církev je jen pro filantropii. Socialism však žádá spravedlnost.

T.G.Masaryk: Z projevu ve Valašském Meziříčí
Velikonoce 1907

Ježíš se svým činem, o kterém vypráví dnešní perikopa, stejně jako celou svou existencí, hlásí k onomu radikálnímu konceptu uspořádání světa, jehož symbolem a vlastně zakladatelem se pro západní svět on sám stal. S jistou licencí a s rizikem ostrých protestů mnohých křesťanů můžeme říct, že to je koncept vpravdě levicový, v protikladu ke konzervativnímu konceptu tehdejšího židovského establishmentu. Ještě v roce 1946 někdo tvrdil, že Ježíš byl první komunista...

To, že je tento Ježíšův prorocký, emancipační koncept v dějinách vždy znovu zapomínán a reinterpretován etablovanými církvemi je fakt, stejně jako to, že je vždy znovu objevován a stává se nositelem svobody a práva jednotlivců i celých společenství: v jednotlivých opravných církevních hnutích, v evropské reformaci, v emancipaci afroameričanů, v latinskoamerické theologii osvobození, v dnes odsouvaném procesu druhého vatikánského koncilu atd atd.

13. 8. 2007
tisková zpráva občanského sdružení Šalamoun k zastavení trestního stíhání místopředsedy vlády p. Jiřího Čunka -- podnět ke stížnosti pro porušení zákona

Jsme znepokojeni výroky státního zástupce Arifa Salichova a jejich mediálním ohlasem, hodnotícími úroveň výkonů příslušníků orgánů činných v trestním řízení, kteří vyšetřovali Jiřího Čunka před odebráním věci státnímu zástupci Radimu Obstovi nejvyšší státní zástupkyní Renátou Veseckou. Celé řízení proti Jiřímu Čunkovi od jeho začátku a zejména od zásahu nejvyšší státní zástupkyně považujeme za nestandardní. Svěření věci státnímu zástupci Arifu Salichovi máme za nešťastné vzhledem k jeho pochybné minulosti prokurátora protiprávního předlistopadového režimu, z které si mohl přinést smířlivost k účelovému postupu řešení trestních kauz. Vzhledem k podivným okolnostem přidělení případu státnímu zástupci Arifu Salichovi a následnému zastavení trestního řízení proti Jiřímu Čunkovi soudíme, že k vyhodnocování postupu přerovských orgánů činných v trestním řízení je třeba přistupovat s maximální uvážlivostí a objektivitou. Zastavení trestního stíhání Jiřího Čunka by nemělo být pokynem k zahájení honu na čarodějnice.

13. 8. 2007

"Spojené státy vždycky vědí, jak vyřešit světové problémy," pochvaluje si Milan Kohout u Centra pro řešení...

13. 8. 2007

Afghánistán

tisková zpráva Mezinárodního Červeného kříže

Mezinárodní výbor Červeného kříže od pátku v Afghánistánu umožňuje konání přímých rozhovorů mezi představiteli ozbrojených skupin držících 21 korejské rukojmí a korejskou delegací. Rozhovory probíhají v městě Ghanzi, přibližně 2 hodiny jihozápadně od Kábulu.

ilustrační foto - plakát z filmu Men in Black II.
10. 8. 2007

STÍŽNOST

Český rozhlas manipuloval důkazním materiálem v kauze Kubiceho zprávy, jeho představitelé a pověřená advokátní kancelář vyšetřovatelům sdělili nepravdy a odmítali s nimi spolupracovat.

Když se začal vyšetřovatel protikorupční policie zabývat podrobně Kubiceho zprávou a požádal Český rozhlas o vyjádření k jím zveřejněnému dokumentu, ten náhle bez vysvětlení zmizel z internetových stránek Českého rozhlasu. Když se vyšetřovatel podivil, dostal odpověď zastupujícího ředitele Českého rozhlasu 1 Radiožurnál, ve které byly nepravdivé údaje o získání dokumentu pracovníky stanice. Advokátní kancelář Winter, kterou rozhlas pověřil zastupováním instituce pak napsala vyšetřovateli, že mu jím požadované informace rozhlas neposkytne přestože se jednalo o vyšetřování závažného trestného činu. Vedení Radiožurnálu nejspíše pro odůvodnění svého konání využili ustanovení Kodexu 23.6 pro válečné situace , kde se říká, že pracovníci Českého rozhlasu jsou povinni pečovat o svoji bezpečnost, a jsou-li v případě nepřehledné situace ohroženi na životě, dát přednost vyhledání úkrytu před nahráváním...

ČTK/ČT24: Severu má usvědčovat porovnání rukou psaných poznámek ZDE

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

13. 8. 2007

Nad nedělní diskusí Václava Moravce

V TV diskusi V. Moravce v neděli 12. 8. 2007 prohlásil bývalý ministr financí Sobotka "nelze zároveň snižovat daně i deficit rozpočtu". Dovoluji si upozornit, že takové tvrzení není pravdivé. Současné snížení daní a snížení deficitu samozřejmě možné je: řešením však musí být razantní zvýšení efektivity na výdajové straně veřejného rozpočtu. Což se však neobejde bez využití moderní výpočetní techniky -- tj. zavedení naprosto transparentního veřejného financování, jež se automaticky stane dokonalým hlídacím psem. Výdajová čísla musejí sedět, nelze je slovně maskovat, nořit do mlhy.

Michael Marčák: Nevim to jistě, ale prej to začalo skrzevá nějakýho Čunka...
12. 8. 2007

11. 8. 2007

Americký generál Douglas E. Lute, prezidentův koordinátor pro válku v Iráku a Afghánistánu, prohlásil, že Spojené státy by měly opět zvážit všeobecnou brannou povinnost, od které Washington upustil v roce 1973. Situace dává smysl k jistým úvahám...., prohlásil Bushův generál v rozhovoru v celostátním veřejnoprávním rádiu NPR. Armádě selhává nábor dobrovolníků rekrutovaných pro aktivní službu. Mluvčí Rady bezpečnosti státu (National Security Council) Gordon Johndroe řekl, že Luteův názor nekonvenuje s míněním prezidenta. "Prezident věří, že plně dobrovolnická armáda slouží zemi dobře, a tak není důvod pro jakoukoliv diskusi, vracející se k Luteově návrhu. " Nicméně pokles rekrutů v květnu a červnu naznačoval, že se armádě nepodaří cíl získat 80,000 nových vojáků během tohoto roku. Tehdy armáda nabízela 6 000 USD jednorázové prémie a nyní už nabízí 20 000 USD. Množství rekrutovaných nováčků za červenec bylo 9,973.

War advisor says draft is worth a look ZDE

11. 8. 2007

Mezinárodní honička o to, kdo získá ložiska ropy a zemního plynu v Arktidě, se zintenzivňuje: Kanada v pátek oznámila, že bue reagovat na ruské snahy učinit oblasti v Arktidě svým suverénním územím, výstavbou dvou vojenských základen v tomto regionu.

Během cesty na daleký sever konstatoval premiér Stephen Harper: "Nová kanadská vláda chápe, že prvotním principem suverenity v Arktidě je rčení: 'Use it or lose it' - 'Když to nebudeme používat, přijdeme o to.'" Proto dnes oznamujeme světu, že má Kanada skutečnou, rostoucí a dlouhodobou přítomnost v Arktidě.

V zálivu Resolute Bay postaví Kanada výcvikové středisko pro 100 vojáků a na Baffinově ostrově přístav pro lodě s hlubokým ponorem.

10. 8. 2007

Úvodní otázku je možno považovat pouze za řečnickou. Jedná o velmi důležitý prvek podnikatelského prostředí, který rozvíjí všechny vyspělé ekonomiky. Práva k duševnímu vlastnictví se také stala součástí práce řady mezinárodních organizací, i těch, jejichž činnost se primárně této oblasti netýká. Je již dávno zřejmé, je nutné zabezpečit efektivní prosazení práva v případě jeho narušení a že tedy nestačí pouze připravit ekonomické prostředí z hlediska právních norem. Vládní instituce by se však měly postarat také o vytváření podmínek pro dostupnost právní ochrany duševního vlastnictví, zejména pro inovativní malé a střední podniky a eventuálně i jednotlivce. V tom zaostáváme a dokonce pravděpodobně ani nepokládáme za nutné se touto oblastí zabývat.

10. 8. 2007

V pondělí 6. srpna skotské vysílání BBC odvysílalo 22minutovou reportáž Marka Stephena pod názvem "Města se připravují na okamžik ropného zlomu".

BBC: Towns prepare for "peak oil" point ZDE

Následující článek obsahuje stručný výtah z pořadů BBC na toto téma a informace ze specializované stránky Wikipedie o projektu Transition Towns.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Jak lze zamaskovat radar Jan  Neoral
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek   
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík
3. 8. 2007 Assisi Emil  Bok
2. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
1. 8. 2007 Bodies The Exhibition Petr  Štengl
31. 7. 2007 Západ Bohuslav  Binka

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík