25. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2007

Rusko a USA se patrně střetnou ve sporu o arktické zásoby fosilních paliv

Ruský prezident Putin a americký prezident Bush strávili většinu času na "rybářském summitu" v Kennebunkportu ve státě Maine diskuzí nad vzrůstajícím napětím mezi oběma velmocemi a snažili se najít způsob jak předejít tomu, aby se jim nevymklo z rukou.

Média a odborníci na mezinárodní vztahy popisovali protiraketovou obranu v centrální Evropě a konečný status srbské provincie Kosovo jako dvě nejpalčivější otázky mezi Ruskem a USA spolu se vzájemným obviňováním odklonu od demokratických principů se zde vytváří obrysy nové studené války. Ale jakkoli pravdivě to může vypadat dnes, hlavním a nejdůležitějším "skrytým" tématem je možnost vážné konfrontace v nepříliš vzdálené budoucnosti mezi Ruskem a USA (spolu s Kanadou, Norskem a Dánskem)

25. 7. 2007

Česká média:

Náhodou jsem zahlédl na internetu bojovou agitku Vladimíra Bystrova "Nesmysly a lži kolem referenda" (16. července 2007, Lidové noviny) a zaujala mě tím, kolik logických chyb je možné vtěsnat do tak krátkého textu. Agitku tu opakuji celou a tím jí dělám volens nolens reklamu.

25. 7. 2007

Nemyslel jsem, že se ještě budu vracet k případu "bengházské šestky". Jsou na svobodě a dále není stran nich důvod se věcí zabývat. Nicméně dnešní komentář pana Černého v HN, považovaných za nejserioznější české tištěné medium ZDE mne trochu opět vyprovokoval k reakci.

25. 7. 2007

Stěna z reprobeden, svižná hudba a lidé tančící v bezprostřední blízkosti velké haldy hnoje. Do očí bijící symbolika odrážející stav součastné freetekno ( techno - pro pamětníky) scény. Záběry sound systému utopeného v hnojišti, odvysílané jednou z celoplošných TV, jsou mementem kam se v ČR původně spirituální, uzavřená společnost volnomyšlenkářských technařů a travelerů dostala během posledních několika let.

Televizní reportáž z prostředí free parties nikdy nezklame. Vše je vždy natočeno podle stejné osnovy jak přes kopírák.

25. 7. 2007

Tato země má jisté zkušenosti s hledáním svobody. Mnoho z nás si myslí, že svoboda byla za první republiky, tři roky po válce a že je i teď. Někteří nebyli a nejsou spokojeni tu s maloměšťáky, tu s establishmentem a hledali a hledají alternativu. Většina z oněch hledačů ví, že nemohou žádat pro sebe takovou svobodu, která by omezovala svobodu jiných. Ze zvědavosti jsem jednou sešel o pár set metrů k řece u nás v Hradišti, abych si poslechl, co je to to "techno".

Uviděl jsem jakési jeviště s reprobednami a na něm potácejícího se mladíka v hlasitém rytmu bubnů. Ach, tak oni (ten soubor, ta skupina) ještě nepřijeli, řekl jsem si a šel domů. Celou noc to tam pak dunělo pořád stejně, těsně vedle domů, kde lidé chtěli spát, kde spaly (možná) jejich děti. Pokud nechápete, že svoboda těchto lidí byla hrubým způsobem omezena, nikdy svobodu nenaleznete. Nikdo neprotestoval, jak také hlásí vždycky televize. Víte proč?

25. 7. 2007

Snaží se zaangažovat do politické debaty mladé lidi

V pondělí večer vysílala televize CNN pořad, v němž odpovídali všichni prezidentští kandidáti z Demokratické strany na otázky od uživatelů YouTube.

Když jsem uviděl na YouTube reklamy, vyzývající lidi, aby začali posílat uchazečům o americký prezidentský úřaad své videootázky, domníval jsem se, že to bude mít chabou úroveň. Neměl jsem tušení, jak nahradí seriózní, dobře zkonstruované, profesionální otázky od novinářů těmito otázkami od laiků z internetu. Ale právě v tom spočívá největší inovace: kandidáti reagují na skutečné voliče a nikoliv na uhlazené televizní osobnosti. Inovativní otázky dodaly nejstaršímu fóru v politice charakter jednadvacátého století.

25. 7. 2007

Jsem dost skeptický k předvolebnímu pořadu CNN, kde politici reagují na krátké otázky pokládané přes YouTube, píše Alexandr Kára. Z mnoha dotazů, které byly položeny (prý přes 3000) vybírali politici nebo pracovníci médií to, co nakonec zaznělo. Z tak velkého vzorku je možné vybrat stejné dotazy, jaké by novináři sami položili nebo na co by politici chtěli odpovídat. Tímto způsobem se kromě zvýšení sledovanosti možná také snažili vzbudit dojem větší důveryhodnosti a demokratičnosti. Je to však o mnoho méně nedemokratické, než kdyby tazatelé seděli v publiku, mohli improvizovat a položit nečekanou otázku.

25. 7. 2007

Během Panamerických her už emigrovali čtyři kubánští sportovci

Dva národní hrdinové na Castrově ostrově, Guillermo Rigondeaux, který dvakrát získal zlatou olympijskou medaili v boxu v lehké váze, a Erislandy Lara, světový šampion v středně těžké váze v boxu, se raději vzdali své téměř jisté zlaté medaile a ani se nedostavili na zápas, namísto toho se ukryli.

16. července šel Lázaro Lanegas, trenér kubánské umělecké gymnastiky, nakupovat a už se nevrátil.

25. 7. 2007

Rád bych v BL (jako objektivních novinách, za které je považuju), viděl pod článkem "Utíkají z Castrova nebe" také článek o tom jak na Kubě osm studentů, státní příslušnosti USA, udělalo lékařské doktoráty (BBC Radio 4, reportáž 25.07. v 8 hodin ráno) a to i přesto že Američané mají na Kubu zakázáno jezdit. Tito studenti, jak se uvádí v reportáži BBC, nemohli v USA vystudovat, protože studium lékařství je drahé. Proto v tom případě udělala americká vláda výjimku a Kuba jim dala stoprocentní stipendium. K tomu by se dala připojit poznámka, jak "naši" (tedy: čeští) lékaři, kteří zatím studují zdarma, žádají platy podobné platům doktorů tam, kde se za studování medicíny draze platí (Anglie, USA), píše Evžen Svoboda.

Pozn. JČ: Chtěl bych ještě dodat k článku Fabiana Golga, že emigrace "celebrit" z totalitního státu je vždycky sporná, a vlastně nereprezentativní. Rozmazlená "celebrita" samozřejmě pociťuje v autoritářském státu často velmi podobná omezení jako ostatní občané, a protože je to celebrita, nárokuje si svobodu daleko asertivněji než normální občan. Kromě toho také v podstatě může spoléhat, pokud je to sportovec, že se mezinárodně rychle uplatní. Martina Navrátilová neemigrovala koncem sedmdesátých let z Československa z politických důvodů, ale prostě proto, že chtěla hrát ve vrcholovém tenisu (a měla na to talent) a z Československa by nemohla. Situace obyčejných lidí je daleko obtížnější, před emigrací i po emigraci.

25. 7. 2007

Vděčnost je nástrojem mafie

Děkuji pánům Milanu Danielovi, Josefu Korbovi a i Zdeňku Vopatovi (spíš za technickou poznámku) za reakci, omlouvám se za svůj záměrně uveřejněný bluf a věřím, že mi odpustí. Udeřili hřebík na hlavičku v tom, že hlavní otázkou radaru je lidský a morální rozměr projektu.

25. 7. 2007

Ze článku Michala Ruska na BL 24.7.2007 Informace nebo propaganda? -- MZV ČR informuje o webu www.radarbrdy.cz" se dozvídáme mimo jiné, že na otázku "5) Na základě jakého zákona či předpisu je oprávněna stávající vláda ČR založit takovéto strany?" dostal odpověď mluvčího Ministerstva zahraničních věcí ČR: "5 - domnívám se, že to žádný zákonný předpis nezakazuje", píše Václav Drbohlav:

Přitom Ústava v čl. Čl.2 odst. 3. a 4. stanoví:

25. 7. 2007

Divadelní světová legenda George Tabori zemřel včera ve věku 93 let v přítomnosti své čtvrté ženy herečky Ursuly Höpfnerové v Berlíně. Rozený Budapešťan studoval hotelovou školu v Berlíně, odkud pro svůj židovský původ po nástupu Hitlera musel emigrovat. Nejprve odešel do Vídně a Prahy a odtud v roce 1936 do Londýna., kde během druhé světové války obdržel britské státní občanství.

25. 7. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Podle zpráv Federálního statistického úřadu v Německu vzrostl počet novorozených dětí v prvním kvartálu letošního roku oproti loňskému o 0,4% a první interpretace těch dat je pozitivní. Ursula von der Leyen, která není jen matkou sedmi dětí, ale také německou federální ministryní pro rodiny, seniory, ženy a děti a člen konzervativní strany CDU, je podle Spiegelu online ráda, že klesání porodnosti je zatím zastaveno. Že by bylo ale možné se zeptat: "Proč je ta ministryně vlastně ráda?"...

25. 7. 2007

O dopingu již jsem psal a na svých názorech nemám důvod nic měnit. Spíš mne zaujaly úvahy o současných problémech na Tour de France.

Kdo zná trochu dění kolem cyklistiky, asi je mu jasné, že informace o dopingu unikají do medií zcela řízeně.

25. 7. 2007

Po přečtení pondělního vydání Britských listů jsem si uvědomil, že nejsem sám, kdo vidí hlavní důvod budování amerických základen u nás. Já jsem odhadoval tu dobu na 30 let -- teď jsem se dočetl, že by to mohlo být i za deset.

Vidím, že přišel čas to říci jasně.

Lidé musí vědět, co nás čeká a co nás nemine. Kam nás vede politika servilních politiků ODS.

Do 30 let přestane Česká republika existovat.

25. 7. 2007

(neboli kreativní reakce na ubíjející masmediální Blitzkrieg)

Radar, radar, radar. Všichni teď o něm mluví. Zapněte si televizi, otevřte noviny, pusťte si rozhlas, a garantuji vám -- bude tam. Každý o něm mluví -- a každý na něj má nějaký názor. Radar sem, radar tam, radar všude...

Ale v celé té mediální bouři se tak nějak ztratil Radar jako takový. Vždyť my jsme ho v naší zaslepenosti degradovali na pouhý bezduchý předmět našich ideologických sporů! Úplně jsme zapomněli na to, že to je především stroj z masa a kostí, stejný jako my všichni ostatní, který má vlastní pocity, touhy a sny... Dokáže soucítit... i milovat.

25. 7. 2007

Se zájmem jsem si přečetl jako bývalý policista článek ze dne 24.7.2007 "K věci Lugovoj-Litviněnko" od Ondřeje Szalonnáse. Autor v článku odkazuje na rozhovor s prof. Jiřím Přibáněm kde je uvedeno: "Proti Lugovému jsou silné důkazy, že použil polonium k usmrcení přeběhlíka z KGB - a reakce ruského státu je velmi cynická."

Rád bych věděl, odkud uvedený pan profesor má informace o "silných důkazech" proti Lugovému. Je spolupracovníkem Scotland Yardu či jiné bezpečnostní složky VB, že si dovoluje takováto tvrzení? ptá se Miroslav Vlček:

25. 7. 2007

Dobrý den v článku "Omezte konstrukční rychlost aut! II" je sice správně vypočteno, že při dvojnásobné rychlosti je potřeba osminásobný výkon motoru, ale protože při dvojnásobné rychlosti překonáme vzdálenost za poloviční dobu, tak je celkové množství vypuštěných emisí ekvivalentní "pouze" čtyřnásobnému výkonu, upozorňuje Aleš Sekanina.

24. 7. 2007

A vyšlo také najevo, že polská tajná služba osnovala provokaci v případě Unipetrol a vměšovala se do probíhajícího soudního řízení v Polsku. Připravovala provokace jako důkazy pro žalobu. Informace přinesl server ČT24 na základě zprávy ČTK, jako součást článku, který se věnoval zprávě v deníku MfD, že Spyra nabízel Babišovi policejní odposlechy za milion korun . Aniž by práce "lobbisty" Spyry jako polského agenta provokatéra jakkoliv překvapila kohokoliv - "investigativce" z České televize v prvé řadě. Mně nezajímá kriminální chování jednotlivce, zajímavé ale je kriminální chování státní instituce "spřáteleného státu" - zvláště za situace, kdy ODS udržuje s vládní konzervativní stranou čilé kontakty a premiér Topolánek se setkává s bratry Kaczynskými na bázi názorové shody o EU, socialistech a dalších tématech. No řekněte, nebyla nakonec ta objednávka provokace ještě trochu zašmodrchanější? Nepracovala polská tajná služba na příkaz jdoucí z Prahy? BIS podle MfD nyní zjišťuje, co to mělo být za odposlechy a odkud je mohl Spyra mít. Vsaďte se, že ale zjišťuje pouze to, jestli někde neexistuje důkaz, který by o tom mohl svědčit. To aby zmizel dřív, než dokáže něco, co dokázat je složité, i když se to logicky nabízí jako jediné vysvětlení akce polské rozvědky. Podle MfD mohl mít kompromitující doklady agent Spyra buď ze zvláštního policejního Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu (ÚOOZ), nebo právě z tajné služby BIS. Zloděj přece nebude chytat zloděje...

ČT24/ČTK/MfD: Spyra nabízel Babišovi policejní odposlechy za milion korun ZDE

MfD: Odposlech Babiše byl k mání za milion ZDE

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze TÉMA BL

24. 7. 2007

Brdy a Čína... Zdá se vám to být bez souvislosti, nebo nesouměřitelné? Uvidíme!

Ani vy se nebojte, měšťáci, neb jde o údaje a hodnocení čerpaná výhradně z washingtonských analytických zdrojů Jamestownské nadace, v jejíž správní radě zasedá též Big Zbig Brzezinski.

24. 7. 2007

Agentura AP informovala 19. července o vydání nové a poměrně zásadní odborné studie iniciované instituty EPRI a NRDC. První je prestižní americký výzkumný ústav zabývající se elektrickou energií a životním prostředím. Druhou organizací je Výbor pro ochranu přírodních zdrojů (NRDC). Výzkum uvádí, že již při scénáři 60% penetrace tzv. plug-in hybridů (PHEV), tedy hybridů nabíjených z běžné infrastruktury (domácí zástrčky), systém kde elektřina je hlavním palivem v rámci vozového parku osobních vozů v USA, lze ušetřit v této oblasti třetinu skleníkových plynů (GHG) a významně snížit lokální znečištění ovzduší a závislost na dovozu kapalných fosilních zdrojů.

24. 7. 2007

Ten, kdo se ve výběrovém řízení uchází o místo na městském magistrátu, a nemusí jít nutně o vedoucí funkci, je povinen prokázat svou bezúhonnost negativním lustračním osvědčením, tedy nejen výpisem z trestního rejstříku. Když je přijat, například jako referent stavebního úřadu, nestane se veřejným činitelem, jeho pravomoci jsou přesně vymezeny, jejich výkon kontrolován a úředník pracuje za pevný plat podle příslušné platové třídy ve státní správě. U exekutorů, kteří jsou v postavení veřejných činitelů, je na bezúhonnost měřítko podstatně nižší -- postačí čistý trestní rejstřík. Přitom je jejich pozice natolik privilegovaná, že by nebyly od věci ani psychologické testy. Některé agresivně vedené exekuce, projevy nekultivovanosti nebo neskrývané chamtivosti popisované například v různých dokumentárních pořadech budí dojem, že některé exekuce nejsou vedeny ani tak v zájmu uspokojení pohledávek věřitelů, jako spíš k rozšíření příjmů exekutorů.

24. 7. 2007

Přijmeme-li předpoklad, že v demokratické zemi o problémech rozhoduje většina (pomiňme nyní neshodu v tom, zda tomu tak má být i v případě velmi odborných problémů), vzniká otázka, zda má vláda právo vynakládat finanční prostředky nikoliv pouze na neutrální a přesné informace, které bezpochyby slouží veřejnosti, což se od ní očekává, ale zda smí též vynakládat peníze daňových poplatníků na propagandu, čili na podporu a zesílení svého menšinového názoru, který nemusí být zájmem většinové společnosti.

Povšimněme si blíže důležitého termínu propaganda, srovnej informaci z roku 1977 ZDE a současný pohled ZDE

Protože webové adrese www.radarbrdy.cz zřídilo MZV informační portál, zeptali jsme se na MZV na podrobnější informace:

24. 7. 2007
Severní Mariány jsou souostrovním závislým územím, ležícím na čtrnácti malých ostrovech (největší z nich je Saipan) uprostřed Tichého oceánu, které bylo během své historie postupně anektováno a ovládáno Španělským královstvím, Německou říší, Japonským císařstvím a od vojenského dobytí roku 1944 je v rukou amerického impéria. Na Severních Mariánách žilo v roce 2005 asi 80 tisíc lidí, přičemž toto území se vyznačuje jednou zajímavou demografickou zvláštností. Má totiž největší počet žen v poměru k mužům na světě. Na 100 žen tu připadá jen 77 mužů. Proč? Jde o důsledek masového přilivu zahraničních dělnic pro zdejší sweatshopový oděvní průmysl.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2007 Referendum by se mělo vyjádřit k morálnímu aspektu radaru Jaroslav  Klíma
25. 7. 2007 Nesmysly a lži kolem referenda aneb jsou USA sexy? Michal  Kuklík
25. 7. 2007 Topolánku, co nás ochrání před ruskými jadernými raketami? Josef  Vít
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
24. 7. 2007 O použití radaru v Brdech budou rozhodovat Američané Zdeněk  Vopat
24. 7. 2007 Topolánku, co ochrání ČR před ruskými jadernými raketami? Josef  Vít
24. 7. 2007 Informace nebo propaganda? -- MZV ČR informuje o webu www.radarbrdy.cz Michal  Rusek
23. 7. 2007 Americký radar potřebujeme pro přežití   
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Vytoužený, ale bohužel mylný pocit bezpečnosti, aneb Co můj tehdy pětiletý synovec věděl, zastánci základen možná ani netuší Uwe  Ladwig

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2007 Buď free Jan  Smolák
25. 7. 2007 Buď svobodný! František  Řezáč
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
26. 2. 2007 Zbožná přání Štěpána Kotrby   
26. 2. 2007 Zpověď mladého, hloupého, nešťastného....podle Štěpána Kotrby Martin  Maděra
26. 2. 2007 S ODS se začal paktovat Policejní stát za účelem prosazení svých zájmů Jan "RaveBoy" Němec
23. 2. 2007 Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí Štěpán  Kotrba
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger

Český film RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík
2. 7. 2007 Je nesprávné pomíjet Menzelův láskyplný pohled   
1. 7. 2007 Lidé o tom chtějí mluvit, filmař to natočí, ale v médiích to systematičtěji nenajdete Jan  Čulík

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2007 YouTube/CNN vytvářejí nové paradigma Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 YouTube a CNN - opravdu nový začátek?   
24. 7. 2007 Plané naděje Petr  Wagner
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
24. 7. 2007 Mladí Češi se skutečně už nedívají na televizi   
20. 7. 2007 Pochvala České televizi - Lindě Jablonské a Michalu Komárkovi Michal  Rusek
19. 7. 2007 Podvody v BBC   
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc
16. 7. 2007 Mediální kultura v Čechách a v Británii Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona