18. 4. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 4. 2007

VIRGINIE:

Student, který usmrtil nejméně třicet lidí na univerzitě ve Virginii se koncem roku 2005 podrobil zkumání na jednotce pro duševní choroby, informovala americká policie. Dnes třiadvacetiletý Čo Seung-hui byl odeslán na vyšetření poté, co si na něho stěžovaly dvě studentky. Stížnosti podaly v listopadu a v prosinci 2005, v době, kdy Čoovi učitelé vyjadřovali znepokojení nad úrovní jeho písemných prací a všeobecného chování.

Policie uvedla, že Čooa dobře znaly úřady na univerzitě i místní policie. Učitelé i studenti hovořili o tom, že propadal nekontrolovaným změnám nálad, psal výhrůžné dopisy a jeho chování bylo nevypočitatelné.

13. prosince 2005 byl poslán na zkoumání do psychiatrické jednotky, protože vládly obavy, že chce spáchat sebevraždu.

Podrobnosti v angličtině ZDE

Sloupek
Canny

vedle v bytě bydlí elektrická paní, je stará, na čtení nosí brejle a nesmí do vany, protože by se zabila. ve dne v noci je píchnutá do zásuvky, tahá za sebou kabel z kuchyně do obejváku a zase zpátky. když vám podá ruku, trochu to probíjí. už má prostě svý leta. problém dycky nastane, když vypadnou pojistky.

no a naproti bydlí dívka, která je zároveň svým vlastním bytem. oknama kouká do dvora. plaší holuby. a kdykoli do ní někdo vstoupí, tak jako něžně vydechne

z Cannyho blogu vybral Štefan Švec

18. 4. 2007

Moderátor: Vrátíme se ted k Justinovi Webbovi, který je na univerzitě Virginia Tech. Justine?

(Přinášíme citaci z pořadu rozhlasu BBC Today, jak se vysílala v úterý v 8.10 ráno britského času, uprostřed noci v USA, tedy ve 03.10 virginského času):

Reportér: Ano, Caroline, je to tady bouřlivá noc, samozřejmě, skončil strašlivý den, a ještě je dost dlouho do rána, člověk ale uvažuje o tom, kolik lidí asi teď tvrdě spí, tady na této univerzitě a kolem ní.

Ale před tím, než šli spát, setkal jsem se se skupinou studentů -- a tady jsou jejich názory ohledně dne, na který - asi -- nikdy nezapomenou:

18. 4. 2007

Viz níže:

ZO OS KOVO Zbrojovka Vsetín, a.s. podporuje oprávněné požadavky odborové organizace Škoda Auto a.s. při vyjednávání kolektivní smlouvy na rok 2007 a věříme, že budete úspěšní při vyjednávání právněných požadavků. Jste pro nás příkladem. Ve Vsetíně dne 27. března 2007 Výbor ZO OS KOVO Zbrojovka Vsetín, a.s.

Odborový svaz pracovníků hornictví, geologie a naftového průmyslu podporuje odboráře z OS KOVO ve Škoda Auto, a.s. ve všech jejich protestních akcích k docílení spravedlivého odměňování jejich zaměstnanců. Věříme, že vedení společnosti Škoda Auto,a.s. udělá vše pro to, aby se stávky nestaly poslední možností odborářů na podporu svých požadavků. V Praze dne 27.3.2007 Bc. Jan Sábel předseda OS PHGN.

ZO OS KOVO Mariánské Údolí podporuje oprávněné požadavky odborové organizace Škoda Auto a.s. při vyjednávání kolektivní smlouvy pro rok 2007. Je oprávněné a standardní, když se zaměstnanci domáhají spravedlivého podílu na výsledku společnosti, ke kterému významně přispěli. Jsme přesvědčeni, že požadavky odborové organizace OS KOVO Škoda Auto a.s. jsou z tohoto pohledu oprávněné.

18. 4. 2007

Ve Virginii i jinde v USA si každý občan může obstarat zbraň velice snadno - ať se jedná o pistoli nebo loveckou pušku. Podrobnosti o případném nákupu uveřejnila tisková agentura Agence France-Presse. Při tom nejsou státní zákony umožňující držení zbraní ve Virgínii těmi nejmírnějšími v USA. Na stupnici od A do F (kde A znamená přísné zákony a F jejich opak) by dostala Virgínie C mínus podle Kampaně Bradyho za kontrolu prodeje střelných zbraní. Dalších 32 států získalo známky D až F.

18. 4. 2007

"Jupí!" Rozrážim dveře. Představte se. Naše oktáva. Těší mě! Zarovnaný lavice, skloněný hlavy. Jedna vedle druhý. Zvědavý i nevrlý pohledy. Někomu ani nestojim za zvednutí palice. Legnerka, hmmm, tý to dneska sekne! Fertnerová chybí. Škoda, ta měla dycky štěstí. Jinak to vypadá na plnou účast. Jak by né! Maturitní písemka z češtiny za to stojí, ne? Džony mě gestem zdraví. Ahoj, kámo! Zato Sodomka se na mě vobořuje, že prej du pozdě. To je pravda. Kvůli ní sem měl přijít už tak před sto lety. Ale účo, to sem eště na rozdíl vod tebe nebyl na světě! Pořád něco mele. Chce mě dostat ze třídy. Náhradní termín? Nene, pravej termín je teď! Rozhrnuju dlouhej kabát. Takovej nosil komisař Kluzó. Jen pro tuhle chvilku! Ty ksichty! Ty vyjevený ksichty!!

18. 4. 2007
Grenoble

Francouzský večerník Le Monde položil následující dvě otázky třem kandidátům do prezidentských voleb, kteří mají nejvyšší volební preference - Nicolasi Sarkozymu (UMP), Ségolène Royalové (PSF) a Françoisi Bayrouovi (UDF) . Odpovědi byly uveřejněny v úterý 17 dubna.

"Jste nakloněn projektu protiraketového štítu, jehož prvky Spojené státy právě uvádějí v činnost v Polsku a České republice? Domníváte se, že tento projekt má smysl v případě, že Írán bude v schopen se v budoucnu vybavit raketami schopnými zasáhnout evropské území?"

18. 4. 2007

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLNa leták, vydaný Středočeským krajem a dalšími subjekty k radarové základně V Brdech jsem jako středočeský zastupitel reagoval na zasedání zastupitelstva 12. 4. 2007. Ptal jsem se, kdo leták financoval, z čeho, kdo ho schválil a odkud jsou informace. Sdělil jsem, že máme jiné odborné informace, které jsou v konfliktu s uváděnými.... Hejtman samozřejmě odpověď hodil na svého tiskového mluvčího, sám prý neví podrobnosti :-)

Pro informaci posílám odpovědi tiskového mluvčího Kupky na následné mailem poslané otázky... a stručný text Jsme proti, který byl zpracován na základě textu středočeského zastupitele za KSČM Pavla Jetenského .

18. 4. 2007

Trokavecké internetové stránky uveřejnily předevčírem v noci v tlačítku Komentáře zajímavou, dosud nepublikovanou informaci o technickém zázemí uvažovaného radaru v Brdech na základě stanovisek Ing. J. Musila, CSc., dřívějšího vedoucího Národní referenční laboratoři pro elektrická pole . Zásadním a ověřeným způsobem ozřejmují pravdu o bočním a zadním vyzařování radaru a o naprosto jiných hodnotách hlavního paprsku. Není to tedy okolo 10 mW/cm2 , jak původně MO sdělovalo, ale až 550 mW/cm2 ve vzdálenosti 2050 m, píše starosta obce Trokavec Jan Neoral.

ilustrační foto
18. 4. 2007

CESTOPIS

Jeden můj přítel říká, že při cestování s ČD se neplatí za dopravu, ale za zážitky. A má naprostou pravdu. Marné bylo naše volání a po odjezdu onoho vlaku i něco ostrých slov směřovaných vůči výpravčímu. Suše nám oznámil, že tento vlak podle jízdního řádu na nic nečeká a příští vlak nám jede za hodinu. „Výpravčí prostě jede podle grafikonu. Ani když jim voláme z vlastního mobilu, že je tu pár lidí, kteří to potřebují stihnout, nepočkají ani minutu. Dříve tady jezdilo 20 nákladů denně do západního Německa, to možná problém byl, ale teď, když tu jede jeden vlak, tak to nechápu...“

18. 4. 2007

Jen bych rád připojil poznámku k "cestopisu" pana J. Baxy. Je hezkou ukázkou, jak je osobní zkušenost ošidná svou omezenou platností, a neméně dobře představuje, jak se taková zkušenost dá velmi různě vykládat v závislosti na předem daných schématech a očekáváních. Sám jezdím vlakem vlastně neustále, především pak po dobu skoro desíti let téměř každý týden přejíždím mezi Prahou a J. Hradcem.

18. 4. 2007

Článek pana Baxy o železnici je skutečně poutavý, ale tyto zážitky má snad každý člověk od dětství. Pan Baxa se zjevně probral po 100 letech spánku, ale nepolíbil ho princ, ale laxní průvodčí. Názor typu krach železnic kvůli tomu, že vlaky na sebe nečekají nad rámec jízdního řádu, je samozřejmě totální zhovadilost, míní Otakar Navrátil.

Pan Baxa zjevně spadl z Marsu, minuly ho veškeré televizní, rádiové a tiskové debaty o stavu železnic a alternativách řešení a sám teď napsal blbost, protože si nekoupil místenku na autobus v pátek odpoledne na trase Praha - Plzeň a čekal, že to bude prázdné, protože v pátek odpoledne jistě nikdo nikam nejede. Pokud by každý všude volal, že něco nestihl, ať na něj vlak počká, vlaky by už nejely vůbec. Jsem rád, že vlaky pokud možno odjíždějí dle jízdního řádu.

300: Bitva u Thermopyl
18. 4. 2007

Historické velkofilmy na starověká témata z hollywoodské produkce nepatří k mým nejoblíbenějším. Přesto jsme se s kamarády v dobrém rozmaru jednoho sobotního večera rozhodli vyrazit na film 300: Bitva u Thermopyl. Neočekávali jsme mnoho, ale snímek předčil vše. Nutno podotknout, že nikoli pozitivně. Aniž bychom propadali chimérám touhy po politické korektnosti, shodli jsme se, že film by bylo možné celkem s chladnou hlavou opatřit přívlastky jako rasistický, xenofobní, nacionalistický, militaristicky štvavý a dalšími.

18. 4. 2007

Vyzkoušejme si to:

Základem jest jeden úplně obyčejný mobilní telefon nejmenované značky. K němu kabel pro připojení k počítači. A navrch úplně normální SIM karta.

To všechno přišlo na necelé 4000 korun včetně DPH.

To vše jsem připojil k vysloužilému počítači, na kterém už nějakou dobu běží mé osobní stránky, usedl ke klávesnici a během čtyř hodin vznikl systém, který umožňuje občanům hlasovat pomocí SMS.

18. 4. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Rozmarné jaro. Nějak všechno kvete o trochu dříve, než bývalo. Dokonce se v Lüneburger Heide u Hamburku objevují nad zemí malé hlavičky chřestu. Co ale možná chybí ke štěstí německých hospodářů, to jsou brigádníci z Polska na sklizeň.

Ježek západní  - Erinaceus europaeus
18. 4. 2007

Český svaz ochránců přírody tento rok zahájil unikátní projekt telemetrického sledování volně žijících zvířat. Po čápech, které už více než deset let označoval satelitními vysílačkami tým Českého rozhlasu, aby pak družicí dlouhodobě sledoval jejich tahové trasy, dostali nyní vysílačky i ježci, káňata, sovy, kosové a poštolky, tedy druhy, které se na ochranářské stanice dostávají nejčastěji . Ochránci přírody tak mají možnost studovat aktivity "cvičených čumáčků" (viz reklama na minerální vodu Rájec) a kontrolovat jejich zdravotní stav, ale i mapovat teritorium.

18. 4. 2007

informuje Petr Nachtman o linku, ZDE. Pro nás v Británii to není významná zpráva, protože televizní vysílání Al Jazeery v angličtině je tu v nabídce kabelových a satelitních společností. Al Jazeera v angličtině vážně konkuruje západním zpravodajským televizím, má celou řadu známých západních, anglicky mluvících reportérů (čelným z nich je např. Rageh Omaar, absolvent historie z Oxfordu, který proslul jako reportér BBC při válce v Iráku, i nadále natáčí specializované dokumentární filmy pro BBC, jako třeba o svitcích z Mrtvého moře) či známý reportér Sir David Frost.

Al Jazeera se programově vyhýbá celebritám a "slavným politikům ze Západu" a snaží se informovat především o tom, co ovlivňuje život obyčejných lidí v třetím světě. Její vysílání je tedy velmi cenné, z hlediska českého televizního diváka, zvyklého na klipovitý, hystericky nervní, povrchní styl TV Nova i ostatních českých televizí, pro něhož je pomalá i BBC, bude Al Jazeera zřejmě zvlášť nudná... :) (JČ)

18. 4. 2007

Elementárnu slušnosť a prívetivosť človeka k človeku sme zamieňali za prejav náklonnosti a záujmu.

Britský plán pre šťastie mi voľnoasociačne pripomenul československú hrubosť, píše Tomáš Urbanec.

Zo Slovenska vyzerajú Čechy kultivovane, čo sa na bežnej úrovni prejavuje tým, že sa tu menej nadáva, ľudia sa viac zdravia a v hospodách sú väčšinou radi, že tam človek je. Na Slovensku s Bratislavou na čele, sa často zdá, že človek je v krčme skôr votrelcom ako hosťom. Celú situáciu len dokresľuje, že - aj keď to znie neuveriteľne - vždy keď idem na Slovensko, tak za hranicami sa v mojom okolí bitka buď strhne, alebo sa mi ňou aspoň niekto vyhráža. A to som mladý krotký a zazobaný pseudohipiitintelektuál. :)

18. 4. 2007

Minulou středu, když pronesl nad rakví svého předchůdce Hanse Karl Filbingera smuteční projev badensko-württemberský ministerský předseda, křesťanský demokrat Günther Oettinger , nebyl si zřejmě vědom, jakou bouřlivou diskusi to vyvolá. Zejména pak konstatováním o 93letém zesnulém, že "Hans Filbinger nebyl žádným nacionálním socialistou, naopak byl protivníkem nacistického režimu." Okamžitě to vyvolalo i na německé poměry nevídaný politický skandál, s kterým se dodnes zabývají politici a sdělovací prostředky.Oživila se tak aféra, vyvolaná před třiceti léty konstatováním spisovatele Rolfa Hochhuta v týdeníku Die Zeit, že "badensko-württemberský zemský otec", jak byl nazýván vyznamenáními a čestnými doktoráty zdobený Hans Filbinger, patřil mezi "strašné právníky", vynášejícími ještě v agónii Třetí říše rozsudky smrti.

18. 4. 2007

Někdy, když čtu Britské listy, se nestačím divit. Sleduji sofistikovanou debatu na téma článku Ivana Mládka v Denících Bohemia a zdá se mi, jako by všichni přispěvatelé do této debaty byli zbaveni fantazie a smyslu pro humor v té míře, jako pověstný plukovník Bedřich Kraus von Zillergut ze Švejka. Pánové, četli jste ten článek?

18. 4. 2007

Má kritika článku Ivana Mládka nevychází z toho, že by byl vulgární. Mně vulgarismy nevadí. Nevadí mi ani Haškův téměř swiftovský náhled na Rakousko-Uhersko (jak jsem Haškova Švejka rozebíral podrobně v časopisu Téma).

Já mířím na jinou věc... stane-li se někdy běžné, že podobné názory budou (jako za druhé republiky) v novinách tištěny, bude moci každý říci, že to myslel v nějakém jiném smyslu, než se na to první pohled zdá (Hitler taky tajil pravý význam Mein Kampfu a o jeho sítíi vyhlazovacích táborů v Německu nikdo nevěděl ještě na konci války - ostatně o Hitlerovi byste ve 20. letech mohl taky myslet, že je tro neškodný šprýmař, jakýsi malíř pokojů).

18. 4. 2007

Mirek Topolánek si pomalu zvyká na vítězně avantgardní projekt budovy Národní knihovny, o níž zlí jazykové hlásají, že zhmotněna naruší dominantu Hradčan. Nežli zatím imaginární Kaplického amébě uvykl první občanský demokrat vskutku daleko lépe postu předsedy vlády. Aby ne, je to jeho opus magnum, mnoha léty těžké služby v opozici vysloužený pašalik, a tak se se lví silou, k níž přináleží "řvaní lvové", vrhá na vše jen kapánek podezřelé. Včetně novinářů, hlídacích psů demokracie. Právě u nich ale nalézá nečekanou podporu anebo aspoň tolerování necudných výlevů.

17. 4. 2007

Již od počátku tohoto roku se česká ultrapravice snaží znovu zaujmout veřejnost. Čerstvý pokus, jak se prodrat z politického suterénu naziskinheadských hospod a chuligánských kotlů na fotbalových stadionech (tj. jejích přirozených základen), se soustřeďuje na pořádání mnoha, úzkostlivě legálních, shromáždění a pochodů. Nyní si chtějí vykračovat i na Prvního máje.

18. 4. 2007

Co do šéfa opozice, když chce velkou koalici.

17. 4. 2007

V úterý 3. dubna prezentovali členové české vlády na pozadí reklamy několika soukromých firem hlavní rysy "batohu" opatření na příjmové a výdajové straně rozpočtu. V tomto článku se budu věnovat především reformě daní. Již před zveřejněním všech detailů se nechal ministr financí Kalousek slyšet, že na reformě daní všichni vydělají. Toto své tvrzení zopakoval i během prezentace. Zároveň dodal, že daň z příjmů fyzických osob zůstane i nadále progresivní.

Obě tvrzení již během následné debaty vyvrátil analytik ČSOB Tomáš Sedláček. Poukázal na to, že zastropování plateb na sociální a zdravotní pojištění vede ve spojení s rozšířením daňového základu k tomu, že od částky 80 tis. Kč měsíčně se daň z příjmů stává daní degresivní a to nehledě na to, zda chápeme pojistné odvody jako kvazidaně, nebo jako součást příjmu, jak se snažil argumentovat Kalousek. Nepravdivé je též Kalouskovo tvrzení o tom, že na reformě daní vydělají všichni i při zohlednění zvýšení snížené sazby DPH.

Sedláček vypočetl, že na reformě daní prodělá 27 % poplatníků. Počítal však se zvýšením cen zboží a služeb zatížených sníženou sazbou DPH pouze o 2 %, s odůvodněním, že ceny se zvýší méně než jak by odpovídalo zvýšení sazby daně.

17. 4. 2007

Vědci tvrdí, že radiace z mobilních telefonů způsobuje záhadný rozpad kolonií včel.

Vypadá to jako záplatka obzvláště nepravděpodobného hororu.Avšak někteří vědci varují, že mobilní telefony mohou vést k obrovskému nedostatku potravin, protože likvidace včel povede k selhání světového pěstování plodin.

17. 4. 2007

Listoval jsem včera v čekárně u britského očního optika několika časopisy, jaké v takových čekárnách bývají, víte, jako u zubaře. Zaujal mě lifestylový časopis Natural Health - Přirozené zdraví. Na str. 11 jsem si přečetl "Recept na to, jak se cítit šťastný". Proč? Je to 10 bodů, některé z nichž se mi v dnešním českém prostředí zdají zcela neaplikovatelné. Že by opravdu Britové měli jiný hodnotový životní systém? Posuďte sami. |

17. 4. 2007

Shodou neradostných okolností moji dnes za dva dny pět a padesátiletou manželku postihla mozková příhoda (dne 3. června 2005) a tak se na probírané téma dívám z té dosud nepublikované strany.

Hrůzy, které jsem se svými dospělými dětmi nedávno prožíval vydají na úděsný román o nezájmu, nekvalifikovanosti a bezohlednosti, která se stala vlastní části lékařů Slezské státní nemocnice v Opavě.

Zatím co příslušnice této "elity" mou manželku málem připravila o život zanedbáním základních povinností lékaře na akutním příjmu interny, jiní zdravotníci téže nemocnice na oddělení ARO museli po čase o ten pro mne nenahraditelný život těžce bojovat, neboť jejich kolegové z Fakultní nemocnice v Ostravě - Porubě jim moji manželku doslova jako pytel brambor šoupli s diagnózou: vigilní kóma po operaci mozku + akutní zápal plic + trombóza v ochrnuté pravé horní končetině a v rámci zdravotnické "kolegiality" byla manželka MRSA pozitivní - to znamená, že byla v Ostravě infikována na léky rezistentním stafylokokem, píše Jiří Kramář z Raduně.

17. 4. 2007

Nicolas Bárdos-Féltoronyi, emeritní profesor na Katolické univerzitě v belgické Lovani, napsal ve stati nazvané Geopolitika dobytí severovýchodní Evropy Západem tuto větu: "Z hlediska vojenského jsou Polsko, Maďarsko a Česká republika zcela závislé na Spojených státech amerických. Stať tohoto politologa se sice zaměřuje na Pobaltí, nicméně zemím Visegrádu je v ní věnována pozornost také, neboť Bárdos-Féltoronyi se zabývá aspekty výměny dřívějšího sovětského vojenského vlivu v Pobaltí za vliv USA, což se obdobně děje i ve střední Evropě.

Když v roce 2002 poskytly Litva a Lotyšsko svůj vzdušný prostor k dispozici USA, a stejně tak zpřístupnily Spojeným státům i bývalé sovětské vojenské základny (například základna Zokňa na severu Litvy), umožnily Spojeným státům strategické přiblížení k Rusku, kontrolu nad Finským zálivem a bázi pro vzdušné spojení s Afghánistánem. I když je ekonomicky Pobaltí napojeno na skandinávské země a energeticky zůstává závislé na ruských zdrojích, vojensky se stalo nesporným strategickým partnerem USA.

17. 4. 2007

V Britských listech byly publikovány články, ukazující situace pacientů s chronickými nebo terminálními onemocněními. Je nesporné, že k popisovaným věcem skutečně dochází, že situace těchto pacientů rozhodně není taková, jak by bylo optimální vzhledem k jejich zdravotnímu stavu ve smyslu snahy o jeho zlepšení.

Abychom však dokázali takový stav řešit, je nutné se ptát po jeho příčinách. První z nich je nesporně to, že atraktivita takových nemocných je malá -- což je ještě umocněno současným důrazem na úspěch a viditelná pozitiva. Ve srovnání s krásnými pozlátky z televizní reklamy je chronicky nemocný nebo starý člověk úplná nula.

17. 4. 2007

Další otázky k radarové základně

Inspirován "otázkami Štěpána Kotrby i čtenáře Krásy" na téma základny, radaru a bych si dovolil do pléna předhodit další, na které -- alespoň dle mého názoru -- se ještě ani nikdo nepokoušel odpovědět, ani tato témata diskutovat:

16. 4. 2007

Monitor Jana Paula:

V jedné z pražských nemocnic leží na jednom z pokojů hned u dveří osmdesátiletá paní a takových, jako ona, je v nemocnicích mnoho. Stáří je slovo, nahánějící hrůzu, to tzv. aktivní a hezké se na nás usmívá z časopisů, to reálné, které nepřemohou už žádné pilulky, je většinou skryto za zdmi domovů, nemocnic a ústavů. Nic jim tam přece nechybí, je o ně postaráno, milovaní jsou v dobrých rukách a příbuzní se mnohou v klidu věnovat svým starostem.

Během posledních dvou měsíců prodělala už druhou mozkovou příhodu, v uplynulých dvou letech čtvrtou. Je unavena, na posteli jen obtížně pohyblivá, v těžké a zbytečně veliké peřině, vylézající z ještě většího povlečení, je to skoro nemožné. Před několika týdny chtěla zemřít, ale rozhodla se ještě počkat, na co, na zázrak? Jednou rukou se zmuchlaná pokrývka obtížně upravuje, překáží v pohybu, klade odpor, obtáčí se kolem těla, když se chce žena otočit.

16. 4. 2007

(22. 3. 1931, Ostrava -- 19. 4. 1995, Glasgow)

Quem dii diligunt, adolescens moritur. Koho bozi milují, umírá mlád. Když Igor Hájek nečekaně zemřel, bylo mu čtyřiašedesát. Nebyl tedy už adolescens ve smyslu časů, kdy Plautus napsal citovaný verš. Jenže v době, kdy se kdekdo dožívá osmdesáti a často mnohem více let, byl vlastně dosud mladík. A Plautův verš má smysl mnohem hlubší, než se povrchnímu pohledu může zdát. Igora v tom věku zkosila smrt jako blesk, nedožil se tedy trapností a trápení stařeckého věku, pomalého ubývání sil těla i mysli, přišel z tenisového kurtu a bylo po něm. Bozi ho milovali.

(V nakladatelství Dokořán právě vyšel soubor esejí o české literatuře z pera anglisty a bohemisty Igora Hájka. Prokletá a požehnaná. Z knihy přinášíme dnes dvě ukázky.)

K tomu: Kdo byl Sir Cecil Parrott (rozhovor Jana Čulíka s Igorem Hájkem pro někdejší Svobodnou Evropu) ZDE

17. 4. 2007
Už zase Mnichovice, i IP adresy jsou stejné. Navíc se snaží získat potvrzenky o přečtení, píše Petr Nachtman, který nedávno upozornil ZDE, že z mnichovické komunitní sítě jsou rozesílány pod nejrůznějšími jmény z jediné IP adresy maily na podporu Yekty Uzunoglu.

Na jeho článek reagoval Jiří Mareš, správce komunitní síce Mnichovicka, který uvedl, že rozesilateli spamů byl k síti zablokován přístup. Pak jsme od pana Mareše dostali další zprávu, že se rozesílatel spamů omluvil a uvedl, že už spamy rozesílat nebude, tak mu bylo připojení obnoveno.

Spamy z Mnichovic však chodí dál, jak nás v pondělí informovalo několik čtenářů.

Co s tim? ptá se Petr Nacthmann.

16. 4. 2007
Igor Hájek

Téměř dvacet let už vychází v Československu literatura, která zaplňuje police veřejných knihoven, o níž se učí ve školách a na univerzitách, píše v tisku a mluví v rozhlase. Pro valnou část obyvatelstva je jedinou dostupnou četbou a její autoři jsou jedinými českými spisovateli a básníky, jejichž jména tito čtenáři znají. Pod vlivem těchto knih utvářejí svá estetická hlediska i životní názory. V překladech jsou pro tisíce čtenářů v bratrských socialistických zemích jediným zdrojem pro poznání vnitřní podoby současného Československa a pro kritiky a literární vědce jedinou legitimní tváří soudobé české literatury.

Kolik se toho o nich ví na Západě? Ve veřejnosti prakticky nic. A na odborných pracovištích?

16. 3. 2007

V únoru 2007 přispělo celkem 104 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 49 141 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 28. 2. 2007 částku 243 997.58 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,711.41 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffaisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raffaisen Bance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raffaisen Banky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
18. 4. 2007 Tiskový mluvčí Bendla: "legitimní snaha zprostředkovat veřejnosti všechny dostupné informace"... Zdeněk  Štefek
18. 4. 2007 Americká základna v Brdech tématem francouzské prezidentské kampaně Karel  Košťál
17. 4. 2007 Závazky elit a veřejné mínění Ivo  Šebestík
17. 4. 2007 Až nebezpečí z Íránu pomine, Američané radarovou základnu v ČR zruší?   
16. 4. 2007 Americký radar a mučení lidí nejsou dvě různá témata Mojmír  Babáček
13. 4. 2007 Překvapivý text Bohumila Doležala Petr  Nachtmann
13. 4. 2007 Mezinárodní kontroverze o americké protiraketové obraně pokračuje   
13. 4. 2007 Proč aneb další otázky - nejen pro generála Zbořila Štěpán  Kotrba
12. 4. 2007 Základny, základny, základny a k tomu ještě přání německých politiků, aneb z čeho se George W. Bush a Mahmud Ahmadinedžád těší Uwe  Ladwig
12. 4. 2007 Nekvalifikované odpovědi v oficiální brožuře o radaru Michal  Mašín

Školství RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas
16. 3. 2007 Co čeká (někdy) intelektuála? Miloš  Dokulil
7. 3. 2007 Jde o maturity, nebo o CERMAT?   
6. 3. 2007 Jak zabránit nové maturitě? Bojkotem CERMATu... Radek  Sárközi
6. 3. 2007 Za "ideální" maturity? A za faktografická testovací síta i na nižších stupních? Miloš  Dokulil
1. 3. 2007 Čtenáři slov Pavel  Táborský
22. 2. 2007 Ztráta zbytku iluzí Milan  Kulhánek
21. 2. 2007 Uniformy do škol František  Augusta
19. 2. 2007 Maturita - zkouška dospělosti? Pavel  Táborský
16. 2. 2007 Tony Blair chce zavést charitativní dary pro univerzity   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2007 Padlí vojáci neodrazují zájemce o službu v kanadské armádě Miloš  Kaláb
16. 4. 2007 Turecko chce provést vojenskou invazi do severního Iráku Miloš  Kaláb
12. 4. 2007 Irák: Stále se prohlubující krize   
31. 3. 2007 Slovenská armáda definitivně opustila Irák, Fico odsoudil nelegálnost mise "Trvalá svoboda" Štěpán  Kotrba
28. 3. 2007 Irácká vláda uvítá zpět Saddámovy obávané bezpečnostní síly Miloš  Kaláb
19. 3. 2007 Pákistánec Muhammad přiznal řízení atentátů z 11. září Josef  Vít
16. 3. 2007 Spojené státy odmítly britský verdikt   
16. 3. 2007 Bývalá agentka CIA zaútočila na Bílý dům   
9. 3. 2007 Demokraté v Kongresu vypracovali plán odchodu amerických vojsk z Iráku   
28. 2. 2007 Sebeklam vede k úpadku demokracie Joel S. Hirschhorn

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
17. 4. 2007 Na přelomu Kateřina  Komorádová
16. 4. 2007 ■ ■ ■ Ludovít  Fuchs
13. 4. 2007 XVIII. Otakar Dobromil Kárek
11. 4. 2007 Ženské reči Gaius Valerius Catullus
10. 4. 2007 Dno Jan  Skácel
6. 4. 2007 Duben Helena  Potůčková
3. 4. 2007 Ústa v paměti národa Petr  Špička
2. 4. 2007 XXXIX. Mikuláš  Šprinc
29. 3. 2007 ■ ■ ■ Viktorie  Rybáková
28. 3. 2007 Lopuchy Tomáš  Třeštík

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Klimatická změna zasáhne i Střední Evropu: Je třeba jednat   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
3. 4. 2007 Zvýšení DPH pro veřejnou dopravu -- kde jsou Zelení? Jiří  Neustupa, Jiří Absolon
2. 4. 2007 Václav Klaus, média, klimatické změny a jejich prezentace Miloš  Dokulil
28. 3. 2007 Analýza: Bushova vláda cenzurovala výzkum o nebezpečných podnebných změnách   
27. 3. 2007 Klausův antiekologismus Jiří  Olšovský
27. 3. 2007 Je environmentalista nebezpečný levičák? Rudolf  Havelka
23. 3. 2007 Triumfální vystoupení Ala Gora v americkém Kongresu   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
2. 2. 2007 Samozvaní samosoudci - jeden z největších úspěchů StB Václav  Havel
5. 1. 2007 Charta 77 ako zárodok "občianskej spoločnosti" Eduard  Chmelár
4. 1. 2007 Miloš, Gert, Milan, Frau A a vize budoucnosti Miloš  Pick
14. 12. 2006 Mýtus, který skončil už dávno Bořivoj  Horský
18. 11. 2006 Sedmnáct let... aneb za tři roky to bude dvacet let Ladislav  Žák
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
17. 11. 2006 17. listopad 1989 v Britských listech po deseti letech   
17. 11. 2006 Za nekrology Pavel  Kopecký
17. 11. 2006 Nežná? Revolúcia? Lucia  Mrázová
16. 11. 2006 Jaká byla role agenta Zifčáka?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
12. 4. 2007 Nový seriál Adama Curtise Past   
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák
14. 10. 2006 Muslimské autority přijaly papežovu omluvu   
14. 10. 2006 Poradce: "Bílý dům se vysmíval evangelikálům"   
3. 10. 2006 Katolická církev útočí na BBC   
26. 9. 2006 Logos - tvůrce světa Miloš  Dokulil
25. 9. 2006 Papež neříkal v přednášce o násilí pravdu Lukáš  Lhoťan
22. 9. 2006 Problémy případného dialogu o náboženské víře Miloš  Dokulil

Svět 2050 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2006 Jak sesbírat moudrost civilizace na rozcestí Tibor  Vaško
22. 12. 2006 Bude nás budoucnost potřebovat? Jan  Baltus
2. 11. 2006 Svět 2050: Padesátiletí čtvrté světové války Miloš  Balabán, Antonín Rašek
19. 10. 2006 Svět 2050: Jak se vyrovnat s budoucností aneb potřebujeme prognostiku? Martin  Potůček
17. 10. 2006 Svět 2050: Nová supertechnologie Bohumír  Štědroň, Peter Mikulecký
16. 10. 2006 Svět 2050 - nové téma Britských listů   
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2007 Michael  Marčák
24. 3. 2007 Proč je potřeba Ústav paměti národa Lubomír  Novotný
19. 3. 2007 Ústav národní pomsty Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Sociální demokrat, kudy chodil, tudy krad Topí  Pigula
22. 1. 2007 Kolik je dva...?!? Ladislav  Žák
22. 1. 2007 Vláda založená na zradě Milan  Valach
20. 1. 2007 Lhali vám, občané, lhali. A lhali vám skoro všichni... Štěpán  Kotrba
18. 1. 2007 Prohlášení vlády trojkoalice premiéra Mirka Topolánka   
16. 1. 2007 V nedělních TV-otázkách bylo dost dvorných úsměvů, aniž se ozvalo "Obušku, z pytle ven!" Miloš  Dokulil
16. 1. 2007 Prima lunaparium Pavel  Kopecký

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2006 Předsilvestrovská koaliční smlouva ODS, KDU-ČSL a SZ   
21. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem z programových pozic ČSSD -- je to přímo dezerce Martin  Kunštek
19. 12. 2006 Agenda 2010 není ústupem od programových pozic Jiří  Havel
15. 12. 2006 Nejen poslanci, ale ani odborníci ČSSD nesouhlasí s Agendou 2010 Štěpán  Kotrba
14. 12. 2006 Zeman: "Kdo vymění svůj program za koryta, přijde nejenom o program, ale nakonec i o ta koryta," Štěpán  Kotrba
11. 12. 2006 Agenda 2010 a sedm statečných reforem ODS -- co se dá očekávat od falešných sobů Štěpán  Kotrba
29. 11. 2006 Předem poražená agenda 2010 Štěpán  Kotrba
22. 10. 2006 Zelení nebudou nadšeni, Klaus chce uhelné i jaderné elektrárny Štěpán  Kotrba

Čína RSS 2.0      Historie >
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   
18. 1. 2007 Chceme čínskou Evropu? Martin  Kunštek, Štěpán Kotrba
17. 1. 2007 Rusko a globalizace Georgij  Veljaminov
12. 1. 2007 Čínská propaganda Jan  Čulík
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2007 Panevropský ropovod z Kazachstánu a Ázerbájdžánu   
5. 4. 2007 Aktivisté, experti a politici: strašák jménem Temelín Jiří  Pálka
30. 3. 2007 Americký vládní úřad GAO varuje: Připravte se na ropný zlom Michal  Brož
29. 3. 2007 Kuba a ropa Petr  Baubín
24. 2. 2007 Putin: "Systém vztahů, to je jako matematika - nemá osobnostní rozměr" Vladimír Vladimirovič Putin
23. 2. 2007 Pragmatika energetické i jaderné bezpečnosti - vyvážená multilaterální politika Štěpán  Kotrba
27. 1. 2007 Rusko-řecký ropovod povede přes bulharský Burgas   
17. 1. 2007 Tajné americké plány na získání irácké ropy   
9. 1. 2007 Ruská ropná kontroverze zasáhla ropné dodávky Evropě   
6. 1. 2007 Čína a Rusko spolupracující jako nikdy předtím   

Radio Wave na vlně 100,7 FM RSS 2.0      Historie >
14. 4. 2007 Je útok na Kotrbu mstou za jeho kritiku amerického radaru a za ohrožení zisků komerčních stanic?   
13. 4. 2007 Vyváženost, cenzura a provokace jako editorská politika Radka Kubička Štěpán  Kotrba
13. 4. 2007 Porušoval Štěpán Kotrba jako radní zákon? Jan  Čulík
13. 4. 2007 Radko Kubičko: Nemohu reagovat v bulvárních a neseriózních Britských listech   
31. 3. 2007 Zelenka neumí číst? Štěpán  Kotrba
13. 3. 2007 Dvořák and Jaklová: Do you want to rock? Irena  Ryšánková
13. 3. 2007 Dvořák a Jaklová - chcete pořádnou divočárnu? Irena  Ryšánková
12. 3. 2007 Nezpůsobilé k výkonu funkce - i ze zákona Štěpán  Kotrba
3. 3. 2007 Rada proti rádiu Štěpán  Kotrba
9. 2. 2007 Čert nepatří do pekla, ale do televize Štěpán  Kotrba

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý