13. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 6. 2006

KSČM je vítaným politickým partnerem ODS

V české společnosti se čas od času objevuje nesmírně zajímavé téma zločinecké KSČ. Máme-li se jím podstatněji zabývat, musíme se zabývat definicí zločinnosti moci jako takové a následně i tím, kdo má na takovém kroku vlastně zájem.

V souvislostí s komunistickou stranou se většinou mluví o ztrátách na lidských životech a o lidských právech. Takto pojatá definice ale není příliš vhodná, protože v jejím rámci bychom museli odsoudit například svatou církev katolickou, jejíž historie je krví poměrně prosáklá a i nadále zůstává zcela nedemokratická. Museli bychom zpětně odsoudit monarchie, jejichž vládci vyvolali válečné konflikty mamutích rozměrů stejně jako imperialistický systém, který vedl k rozpoutání druhé světové války i jeho neo-podobu, která vedla k válkám posledních padesáti let.

Sloupek
Ivan Martin Jirous

Pavouček
lezl po záchodové míse
úzkostlivě díval se na mne
zda se to smí se

Díval se na mne úzkostlivě
zatímco čural jsem
mimo něj
tklivě

ze sbírky Rattus norvegicus, Vetus Via, Brno 2004, vybral Štefan Švec

13. 6. 2006

Jeden z nejvýznamnějších britských vojenských stratégů varoval, že západní civilizace čelí hrozbě, obchodné invazi barbarů, která zničila starověký Řím.

Admirál Chris Parry (52) varoval, že budoucí imigrační vlny budou zřejmě srovnatelné s invazemi Gothů a Vandalů v raném středověku a že pirátské útoky od barbarů zřejmě začnou do deseti let útočit na turistické jachty a pláže ve Středozemí.

13. 6. 2006

Když jsem se někdy v osmdesátých letech snažil z Británie účastnit se na různých akcích ve prospěch demokracie v Československu, těžko bych býval uvěřil, že o čtvrtstoletí později budu muset obhajovat zrovna právo Komunistické strany Čech a Moravy na to, aby byla považována za normální, možná pošetilou, zastaralou, nepružnou, ale nicméně demokratickou stranu, která už sedmnáct let respektuje zásady normálního demokratického provozu (a s níž politikové v parlamentě vyjednávají, kdy se jim to hodí - a když se jim to nehodí, tak ji ostrakizují). Že bude muset čelit hysterickému očerňování od lidí, kteří v dnešní upadající a stále irelevantnější KSČM vidí jakéhosi totalitního ďábla, který by prý mohl znovu zavléct Českou republiku (to jako jako vznikne v ČR komunistický skanzen uprostřed Evropské unie? se supermarkety Tesco a se sto miliony západních turistů v Praze ročně? :) ) do područí Moskvy.

Antikomunistické příspěvky, zveřejňované v tomto listě, dělají myslím pořád stejnou chybu.

13. 6. 2006

Rád bych se přidal ke čtenářským reakcím na článek Jana Čulíka o antikomunismu. Myslím, že kdokoli v demokratické společnosti má právo tuto stranu nevolit, odmítat ji, ba dokonce (jaký to hřích v očích některých lidí!) považovat ji za nedemokratickou. V mnoha svých článcích pro Britské listy jsem vyjádřil svůj antikomunistický postoj a myšlenky, z nichž vyplývá, píše Boris Cvek:

13. 6. 2006

Myslím si, že argument pana Cveka je nepřesvědčivý, protože nezaostřený a nepravdivý. Reflexí normalizace přece proboha neprošli nejen komunisté, ale nikdo v české společnosti! Činit až náboženské pokání, jaké pan Cvek požaduje, česká společnost prostě není připravena. A kromě toho, mnoho lidí dnes zastává názor - ať už v důsledku vzpomínkového optimismu nebo z jiných důvodů - že se za komunismu žilo líp než dnes! :)

Ať mi pan Cvek netvrdí, že české pravicové strany reflexi života společnosti za normalizace provádějí. Vždyť to není pravda! Ty pouze vytvářejí černobílou "antikomunistickou" karikaturu ze zcela jasných, současných politikářských důvodů. Pokud se pravicové české politické strany uchylují k antikomunismu, nedělají to proto, aby umožnily české společnosti morální a politickou katarzi za dobu komunismu, ale prostě proto, že se z toho snaží zcela účelově vytloukat pro sebe v dnešní době, teď, politický kapitál.

13. 6. 2006

Pokud dovolíte, rozeberu příspěvek Jana Čulíka odstavec po odstavci, rozepsal se čtenář Ondřej Malý:

13. 6. 2006

Pomozte nalézt překlenovací vizi

Proč hned protikomunistická hysterie, pane Čulíku? Lidé pravicového smýšlení přece nejsou občany druhé kategorie, kteří nesmí projevit své obavy, kteří se nesmí sejít a demonstrovat nebo sepsat petici, aby jste museli hned ironizovat. Ano. Máme obavy. Ne všechno, co se stalo, lze bagatelizovat, svést na média, na opozici. Přímý přenos je plně v rukách aktérů, nikoliv redaktorů. Jsou věci, které nelze "okecat", píše Stanislav Toula z Kladna.

13. 6. 2006

"Volil jsem KSČM", píše ing. Jiří Bruner z Plzně a ptá se: Mohli byste můj článek resp.úvahu dát k vyjádření ostatním?"

Jsem jeden z těch "ostatních", kteří KSČM nevolili. A tak se pokusím vyjádřit, ozval se Jindřich Belling:

Za Vaše daně se Vám, pane Brunere, dostává ochrany Vašeho majetku i zdraví, bez ohledu na Vaše politické názory i sociální původ. Což je luxus, který vláda Vaší oblíbené strany neposkytovala.

Vaše děti si mohou vybrat studium podle svých zájmů i schopností, aniž by bylo nutno vyplňovat dotazníky o Vašem zaměstnání před rokem 1948 a specifikovat Vaše postoje v roce 1968 (ale ani v roce 1989). Rovněž členství v politických stranách se nezkoumá, jako tomu bývalo za režimu Vaší oblíbené strany. O posudcích domovnic a trafikantů není třeba zvláště mluvit.

12. 6. 2006

Ministerský předseda Paroubek po volbách prohlásil, že ČSSD zvažuje možnost podat žalobu na protiprávnost voleb, protože jejich výsledky byly ovlivněny předvolební kampaní. To je v ČR naprosto legální, protože zákonodárci usoudili, že možnost neregulérních voleb existuje a možnost podání stížnosti k Nejvyššímu správnímu soudu vtělili do paragrafu 87 zákona 247/1995 Sb.

13. 6. 2006

Čína vyváží tajně zbraně nejhorším režimům světa a do míst, kde zuří ozbrojené konflikty a jsou porušována lidská práva, v zemích, jako je Súdán, Nepál a Barma, konstatuje Amnesty International.

13. 6. 2006

Profesor Richard Wiseman z britské Univerzity of Hertfordshire před pěti lety provedl prostřednictvím internetu experiment, v jehož rámci hlasovalo 300 000 lidí z celého světa pro nejlepší vtip. Nedávno Wiseman zjistil, že autorem tohoto vtipu byl, nyní už mrtvý, mírně šílený, britský komik Spike Milligan.

Vtip zní takto:

13. 6. 2006

Jeden ze tří mužů, kteří spáchali sebevraždu v táboře v zálivu Guantánamo, měl být propuštěn, ale nevěděl o tom. Řekl to americký právník Mark Denbeaux, který zastupuje některé ze zadržovaných cizinců. Muž byl mezi 141 vězni, kteří mají být propuštěni. Muž o svém nadcházejícím propuštění nebyl informován, protože američtí činitelé dosud nerozhodli, do které země má být poslán.

Jeden vysoký americký činitel se nyní jak se zdá víceméně distancoval od tvrdé linie, kterou vůči třem sebevraždám zaujali o víkendu jiní američtí činitelé.

13. 6. 2006

Poslanec iráckého parlamentu Muhammad al-Daini oznámil, že ve věznici iráckého ministerstva vnitra ve městě Bakúba dochází k mučení zadržovaných mužů a žen. Zadržováni jsou nuceni násilím k přiznání a jsou sexuálně zneužíváni.

13. 6. 2006

Využívají ho mladí lidé například pro signalizaci příjmu esemesky v prostředí, kde je uživání mobilů zakázáno, třeba ve škole, píše list New York Times. Věc je založena na skutečnosti, že lidé od věku cca 40 let ztrácejí schopnost slyšet vysoké tóny - kolem 17 000 Hz - které dobře slyší mladí lidé. Technologie vznikla v Británii, kde jedna velšská firma dala na trh zvuk "Komár", jehož mělo být užíváno k rozptýlení mladých chuligánů, poflakujících se po ulicích, nepříjemným zvukem, který dospělí neslyší.

Mladí lidé si vysokou frekvenci z "Komára" zkopírovali a začala se mezi nimi šířit jako vyzváněcí tón pro mobily - nejprve v Británii a pak, prostřednictvím internetu, i v Americe. Sama velšská firma nyní tento zvuk prodává jako "ringtone". Moc na něm nevydělala - šíří se po internetu pirátsky.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 6. 2006

autor Jeroen Wijering ZDE

Niall Ferguson:  The War of the World
12. 6. 2006
Niall Ferguson: The War of the World (Válka světa), imprint Allen Lane, Penguin Books Ltd., £25; 816 str., ISBN 0713997087, ISBN 13 9780713997088

Ferguson dospívá k závěru, že považovat dvacáté století za "triumf Západu" nebo za "americké století" a představovat si, že svět nyní navždycky přijal principy liberálního demokratického kapitalismu (viz Fukuyamovu teorii o "konci historie") znamená "zásadním způsobem dezinterpretovat trajektorii posledních sta let".

Ferguson vidí reorientaci světa směrem na Východ, což obnovuje rovnováhu mezi Západem a Východem, která existovala do roku 1500, ale pak byla ztracena. "Žádný historik dvacátého století si nemůže dovolit ignorovat tuto obrovskou -- a právě probíhající -- sekulární změnu," varuje Ferguson. Pokud jeho interpretace tohoto, jak praví podtitul knihy Věku nenávisti je správná, jeho dílo si nemůže dovolit ignorovat nikdo.

Britský konzervativní historik Niall Ferguson, který nyní vyučuje na Harvardské univerzitě, vydal k svému šestidílnému televiznímu seriálu The War of the World, který se bude vysílat na Channel Four od 19. června, vždy ve 20 hodin, obsáhlou knižní studii. V ní zkoumá otázku, proč bylo dvacáté století obdobím obrovské míry násilí a proč k nejintenzivnějšími násilí docházelo začátkem čtyřicátých let ve středovýchodní Evropě, v Mandžusku a v Koreji. Odpovídá, že násilí vyvolávají etnické konflikty, ekonomika a upadající impéria. To se nezdá být nic nového, míní recenzent listu Times, avšak "Ferguson podrobně zkoumá podstatu konvenčních úsudků o těchto věcech a dochází k novým závěrům".

13. 6. 2006

Seznamte se s naší metodologií

Štěpán Kotrba ve svém textu "Manipulace analýzou manipulací" na Britských listech ostře napadl analýzu Media Tenoru zveřejněnou na Aktuálně.cz, která popisuje mediální prezentaci politických stran dva měsíce před volbami.

Po přečtení textu jsem dospěl k názoru, že alespoň krátká reakce na podobný text plný demagogie je nutná. A to i přesto, že musím konstatovat, že obdobná bulvarizace a urážlivý tón, která z textu autora zní, se mi bytostně hnusí. Komunikace na podobné úrovni mi přichází poněkud zbytečná, iracionální a nesoucí se pouze na vlně emocí a prvoplánových aspirací než věcných argumentů.

13. 6. 2006

Níže citovaný dopis mi přišel jako reakce na můj článeček o "trefných přirovnáních". Myslím, že jeho autor mi nemohl poskytnout lepší příklad toho, jak se v naší kotlince mnohdy mluví se ženami.

Plýtvat na "kačenku" argumenty by přeci bylo škoda, na to "kačence" hlavinka nestačí. Pro onoho čtenáře, pana Korase, nejsem totiž paní Martykánová, ale "kačenka", zatímco pan Žák je mu panem Žákem, nikoli kocourkem, pejsánkem či delfínem. Pan Koras zřejmě navíc zapomněl, že jsem mu dosud nenabídla tykání.

13. 6. 2006

O závažných problémech justice se čtenář může na Britských listech informovat pravidelně, zvlášť z pečlivých rozboru archívu spolku Šalamoun. Každý se tak může přesvědčit o tom, že rozumné zákony se v rukách ledabylých, neflexibilních či předsudků plných jednotlivců mohou stát bičem na nevinné lidí, nástrojem k jejich trápení či zničení.

Na Slovensku tomu zřejmě nebude o mnoho lépe, jak vyplývá z příkladů, které uvádí pan Gustáv Murín. Nicméně z (údajného) špatného fungování soudu pan Murín vyvozuje zcela nepřijatelné závěry:

12. 6. 2006

Obete radikálneho feminizmu u nás

Už pol roka prebieha v časopise Vesmír vášnivá diskusia vyprokovaná vcelku nevinným článkom Eduarda Bakalářa "Podporujte ženy --- ale ne na sto procent" (Vesmír č.1/2006). Najmä feministky (menovite Eva Hauserová) okamžite autora napadli a neušiel ani osobným útokom. Sme teda svedkami známeho faktu, že feminizmus je pokračovaním komunizmu inými prostriedkami (veď. Engels je ich vďačným zdrojom citácií o "patriarcháte") a podobne ako komunisti, ani feministky nemilujú kohokoľvek, kto by si trúfal mať odvahu ku kritickému pohľadu. Tento ich totalitný útok na médiá ale nie je vôbec nový.

13. 6. 2006

Každému muži právo na zákonem posvěcené mnohoženství.

Jestliže velitelství amerických okupačních sil v Iráku zavádí hodiny etiky pro vojáky "hvězdnatého praporu" v poli, a to v reakci na pobití nevinných civilistů, což působí dojmem sarkasticky krutého šklebu, nevidím důvod proč se se čtenáři nepodělit o pamfletickou povolební úvahu založenou na jedné životní zásadě. Ta zní: pokaždé, když je něco příliš tristní, je nejvyšší čas mluvit s lehkostí, nadhledem a humorem; předkládá-li život fakt, čin či souvislost až přespříliš humornou, nastal nejvyšší čas vnést serióznější tón.

Bilderberg 2003 - Paříž foto:indymedia
12. 6. 2006
◄ Bilderberg 2003 - Paříž foto:Guido, indymedia.fr

Vlivný think-tank, napojený na rodinu Rockefellerů, politickou a ekonomickou elitu západního světa, globální lobbistická skupina s půlstoletou tradicí, ovládající prostřednictvím svých členů kursy měn, vývoj ekonomik i ceny ropy, se ve dnech 8. - 11. června setkala v ottawském hotelu Brookstreet, aby tentokráte diskutovala vývoj cen na globálních ropných trzích, směřování venezuelského ropného průmyslu pod vedením levicového prezidenta Hugo Chaveze a dopady potenciální vojenské akce USA proti Íránu. I někteří rozumnější komentátoři skupiny, která má jinak mnoho fanatických odpůrců, tvrdí, že vždy přísně utajená až konspirativní setkání skupiny Bilderberg ustanovují ekonomický a politický program pro mnohé hlavní hráče průmyslového světa bez jakéhokoliv veřejného dohledu nebo odpovědnosti.

Patrice Basille, generální ředitelka hotelu Brookstreet , říká, že žádné setkání spojené se skupinou Bilderberg nebylo u hotelu formálně rezervováno. Basille řekla novinářům deníku Ottawa Citizen, že pouze dvě konference, jedna z Montrealu a další z Toronta, si rezervovaly hotel pro víkend začínající 8. června. ''Co je Bilderberg?'' ptala se ředitelka. ''Toto je poprvé, co o tom slyším...'' Setkání těchto "dvou skupin" přitom střežilo bývalé výsadkářské komando SAS, dnes privátní služba Globe Risk Holdings pod velením Alana Bella...

12. 6. 2006

Volil jsem KSČM, píše ing. Jiří Bruner z Plzně a ptá se:

Je to ještě moje země, do jejíž správy bych mohl mluvit či se dokonce zapojit. Nebo dobré jsou jen moje daně? Zajímal by mě názor ostatních, kteří volili komunisty, zda by souhlasili s tím, abychom žádali od těch politiků, kteří nás vylučují ze správy země, aby nám vrátili našich 12,3 % ze všech platů, které berou v parlamentu a všech funkcích s tím spojených. Když nás nechtějí tak dobře, my se budeme o sebe starat sami bez nich.

Mohli byste můj článek resp.úvahu dát k vyjádření ostatním?

12. 6. 2006

Pane Brunere,

Tím, že jste dal svůj hlas komunistické straně jste se jednoznačně vyřadil ne z lidské společnosti, ale ze společnosti demokratické, neboť jak jistě víte, komunistická ideologie je s pluralitní demokratickou společností ze základu neslučitelná, míní Petr Dvořák. Vaše žádost o navrácení daní je směšná, neboť volíte stranu diktátu, žádáte státní diktát vůči svým spoluobčanům i sobě, a zároveň máte tu drzost se státu nepodřídit?

Myslím, že byste si měl znovu promyslet co vlastně od komunistů, kteří tu 40 let vraždili, utlačovali, pronásledovali a plundrovali, očekáváte.

12. 6. 2006

Vážená paní Jandová, se zájmem jsem si přečetl Váš příspěvek v dnešních Blistech. Volila jste ODS se zaťatými zuby, stejně jako já a řada mých přátel, píše čtenář, který se představil jako Valentin Štorkánek. Na rozdíl od Vás však nejsme žádní zvláštní pravičáci, normálně bychom asi byli voliči standardní a slušné sociální demokracie. ČSSD v tom složení a na té ideové úrovni, kterou předvádí tzv.komoušosocani , v nás však budí veliké znepokojení. Slova pana Čulíka, že z nějakých (nejasných) důvodů nemůže uprostřed Evropy vzniknout komunistický skanzen, nás příliš neuklidňují.

Vy jste ovšem neměla se zaťatými zuby volit ODS a pak ronit krokodýlí slzy, měla jste povolit sevření (zubů) a se širokým škromachovským úsměvem vhodit do urny ten druhý lístek, co jste měla sebou.

Evangelík a polistopadový počestný vnitrák Kubice, jemuž jsou volby ukradené, byl Vašimi sociálními demokraty, co pro ně pláčete, zahnán do kouta, dílčí výsledky šetření jeho narudle zkorumpované chlebodárce vyděsily k smrti a podnikli proti němu frontální útok. Kdyby mlčel, nyní by už by byl volby nevolby tiše zlikvidován pod záminkou, že se jeho podřízení obohatili na cesťácích o 30 Kč.

Neviditelnému psu jste zasadila jistě těžký úder. Ale ujišťuji Vás, že tam začali obden publikovat zlověstné plky jistého Jičínského - kam se na něj hrabou ty nejnenávistnější levicové ataky v Blistech.

Promiňte, že Vás obtěžuji svými žvaněním, ale jen mě zaujaly ty zaťaté zuby a pozdní lístost. Je to dojemný barvotisk, pan Kotrba by možná zaplakal. Přeji Vám hezký den.

12. 6. 2006

Vážený pane Čulíku, můžete, prosím, specifikovat, o jaké hysterii píšete a kdy podle Vás vypukla? V čem se podle Vás liší dnešní situace v Česku o té před 4, 6 nebo 8 lety?

Osobně nevidím žádný nárůst antikomunismu. Žiju tady od svého narození a žádnou antikomunistickou hysterii nepozoruji.

12. 6. 2006

Protikomunistická hysterie náhle nevznikla, ale je v České republice stále pečlivě udržovaná, míní Michal Čenko. Důvod protikomunistické hysterie je naprosto jednoduchý. Domnívám se, že z důvodu obecného dobra musí být každý upřímný politik i každá upřímná strana ochotni se kvůli obecnému prospěchu domluvit. Pokud to někdo apriori odmítá, zvláště, když nemá, co by tomu druhému vyčítal, neboť sám je za osmnáct a druhý za dvacet, není v tom nic upřímného ani dobrého -- pouhá manipulace. Pokud někdo, sám dříve rudý nebo přirudlý, vyhrožuje komunismem, má to jistě svůj účel. Loutkové divadélko potřebuje svého čerta.

12. 6. 2006

Dovoluji si souhlasit s anonymním autorem, který nechce exploatovat své názory pod vlastním jménem, s obavy před iracionálním násilím. Setkal jsem se také s neuvěřitelnou nenávistí a záští - jen z druhé strany. Jako autor několika polemických textů, které v průběhu let vyšly na Britských listech (míním: polemických proti generelnímu duchu BL) - potvrzuji, že po každém článku se na moji mejlovou schránku snesla sprška tech nejubožejších a nejvulgárnějších výhrůžek, urážek, nechutností a oplzlostí, výhrůžek násilím, sexuálních perverzností, virů všeho druhu, a slibů že si mne někdo najde a udělá se mnou cosi žalovatelného.

Po těchto zkušenostech jsem opakovaně odmítl rozkrýt redakci svou identitu občanským průkazem - a zůstávám skryt v jenom z X-desítek Janů Bláhů, kteří pobíhají po tomto světě - přetože to pro omezené Čulíkovo vnímání světa znamená jistou mou diskriminaci až dehonestaci, a ve většině případů i cenzuru mého názoru.

Já jsem ale podnikatel, mám rodinu, je mi co ukrást a je mi co zničit - a veřejně identifikovaná exploatace mého názoru mi nestojí za riziko, že některá z těch odporných zavilých výhrůžek je míněna vážně, a někdo kvůli mým názorům ublíží mé firmě nebo mé rodině.

Chlapovi se postavím - sajrajtovi který z relativního bezpečí anonymního internetu vyhoržuje že mi podpálí barák, protože jsem nepochválil Vítovy matematické konstrukce, čelit nedovedu - a žádná možnost publikace mého názoru mi za to nestojí. Pokud tedy má být zveřejnění své identity nezbytnou podmínkou pro projevení názoru - potom bude názorové spektrum (nejen) na Britských listech nepochybně ještě omezenější, než tomu bylo doposud, píše Jan Bláha.

Poznámka JČ: Potíž je, že pan Bláha psával své příspěvky pod fingovanou totožností dříve, než mu chodily útoky od čtenářů. Redakce BL považuje anonymitu příspěvatelů za nepřijatelnou a s výjimkou výše uvedených dvou příspěvků, v nichž chce poukázat v rámci diskuse na - ať už oprávněné či neoprávěné - pocity strachu - anonymní příspěvky a reakce publikovat nehodlá. Od čtenářů, kteří chtějí, abychom jejich reakci zveřejnili, požadujeme, aby se redakci identifikovali. V demokracii je to základní, prvotní podmínkou diskuse. Děkujeme.

MVDr. Přemysl Rabas, ředitel  Podkrušnohorského zooparku Chomutov
12. 6. 2006

Rozhovor s novým poslancem o zelených, modrých, černých, červených a oranžových

MVDr. Přemysl Rabas, (1963), zastupitel města Chomutova, zvolen poslancem jako lídr kandidátky zelených v Chomutově. Člen Strany zelených. Pochází z Kadaně. Od mládí se zabývá přírodou. V době, kdy jezdil do Chomutova na energetické učiliště, začal navštěvovat chomutovský zoopark jako volontér. Po maturitě vystudoval Vysokou školu veterinární v Brně a nastoupil do zoo ve Dvoře Králové. V roce 1990 přešel do Podkrušnohorského zooparku Chomutov a od roku 1992 je jeho ředitelem. Sbírá lebky zvířat a etnografické předměty. Publikuje v odborných publikacích i populárních časopisech. Ze svých cest po Africe vydal v roce 2002 knihu Pil jsem ze Zambezi. Kromě členství v mnoha mezinárodních odborných organizacích je členem prezídia EARAZA (předseda komise pro etické zacházení se zvířaty), dvě volební období zastával funkci viceprezidenta a v letech 2003-2005 byl prezident Unie českých a slovenských zoo. Působil jako zástupce ČR ve Výboru pro chov šelem Evropské asociace zoo a akvárií, člen Světové asociace zoo. V roce 2004 zastupoval Unii zoologických zahrad na světovém kongresu IUCN v Bangkoku. Podílí se na projektu Nová odysea, zúčastnil se expedice na Sibiř v roce 2002.

Nejdu vás přemlouvat k přestupu do ČSSD, to říkám pro jistotu předem... Jak se cítí tulák s prachem afrických plání na botách, když vstupuje do naleštěné Sněmovny?
V Africe jsem nebyl více jak rok, ale ...
Jsou lidé, kteří se tam nepodívají celý život..
. ...pokud bychom to vztáhli na realitu, pak je to z buše chomutovského zooparku do parlamentní džungle, a to zas není tak daleko.
Jak si představujete práci poslance? Jako krmení divokých zvířat?
12. 6. 2006

Klíčovou otázku "kdo koho....?!?" jsem kdysi zmínil při malé reminiscenci na nejvyšší a nejdůležitější vztah reálného socialismu, totiž na lásku mezi stranou a lidem. Při svých několika nedávných zamyšleních na téma bezpečnost a bezpečí jsem se sám sebe začal ptát, co nejvíce ohrožuje stabilitu sociálního smíru uvnitř lidských společenství nebo mírového soužití mezi různými společenstvími, ať již se nazývají jakkoliv. Zmínil jsem jako základ energetické zdroje, bohatství, moc ale i obyčejnou lidskou vášeň.

12. 6. 2006

,,Je dobrý vpravit do sebe trošku smrti -- třeba sníst čokoládu, vypít takovou tu instantní toxickou nudlovou polívku nebo oblíct si tyhle plastově růžový punčocháče,'' usmívá se Indra a strčí do zeleniny, která se připaluje na pánvičce. ,,Víš, mě samozřejmě život strašně baví, ale taky si říkám, že už jsem zažila tolik nádherných věcí, každý den je tak mírumilovně nádherný, že by dávalo docela dobrý smysl třeba zítra umřít. Možná zítra půjdu přes silnici a přejede mě auto. Byl by to krásně prožitý život! Ale třeba taky nepřejede, a s tím musí člověk taky počítat. Takže je dobrý do sebe po troškách tu smrt dostávat,'' zasmála se tehdy a při pohledu na pánvičku pokrčila rameny.

12. 6. 2006

Devizové rezervy RF díky vysokým cenám ropy a plynu rychle rostou. V současnosti jsou čtvrté největší na světě - po Číně, která koncem března předstihla Japonsko, a třetím Tchajwanu. Pokud bude růst ve výši 5 - 6 miliard dolarů měsíčně zachován, předpokládá se, že rezervy RF se koncem roku dostanou na třetí místo hned za rezervy japonské. Podobné kroky v diverzifikaci devizových rezerv jako v Rusku jsou signalizovány i některými exportéry ropy z Perského zálivu.

Viktor Fischl
12. 6. 2006
Viktor Fischl - Avigdor Dagan: 30. 6. 1912 Hradec Králové - 29. 5. 2006 Jeruzalém

29. května přišla pro českou kulturu, a tím myslím kulturu v širším slova smyslu, tak jak toto slovo chápou západní jazyky, citelná ztráta. Viktor Fischl přestal psát své knihy.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

12. 6. 2006

V dubnu přispělo celkem 131 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 876..00 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1,321.99 USD. Příjem z reklamy byl 2600 Kč. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   
12. 8. 2005 Všichni jsme jen lidé, ale jsme nestranní Martin  Krafl

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   
24. 10. 2005 Šel jsem si to zkusit a vyhrál jsem! Jan  Paul
24. 10. 2005 Na rektora kandidovaly dvě osoby, které se měly právo samy volit! Jiří  David
24. 10. 2005 Jan Paul nepsal o všem   
19. 10. 2005 Jak to, že se protestuje proti protekci teprve před volbami? Jan  Paul
17. 10. 2005 Učitelé na vás kašlou! Jan  Paul
11. 2. 2004 Artsemestr 2004 - a co dál? Jan  Paul

Aleš Cibulka a Yvonne Přenosilová RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2006 Stažení Aleše Cibulky bylo odůvodněné   
25. 5. 2006 Právníci EBU se diví: jak jinak vyžadovat pravidla profesionální novinářské etiky než kodexem? Štěpán  Kotrba
16. 5. 2006 Cibulkův pořad Jak to vidí dával slovo hostu   
15. 5. 2006 Opakovaný dámský gambit... Ladislav  Žák
15. 5. 2006 "Laický názor" moderátora na obrazovce ČT 24 Štěpán  Kotrba
15. 5. 2006 Českému Novákovi primitivní hospodské kecy v rádiu nevadí Jan  Čulík
15. 5. 2006 Pořad s Přenosilovou nelze brát vážně   
13. 5. 2006 Není stížnost jako stížnost Josef  Bouška
12. 5. 2006 Satira v rozhlase je přípustná, ale tenhle pořad byl nevyvážený Jan  Čulík
12. 5. 2006 Sprostořekost a meze veřejné služby Štěpán  Kotrba

Policejní násilí RSS 2.0      Historie >
17. 5. 2006 Zelení: Kam jsi to vlezl? Ven ! Štěpán  Kotrba
17. 5. 2006 Truncheons and other pre-electoral tools Irena  Ryšánková
12. 5. 2006 O profesionální deformaci v demonstraci Oldřich  Průša
9. 5. 2006 Policejní zmlácení paní vrchní ředitelky Petr  Kužvart
4. 5. 2006 "Wolf": Jak jsem podával vysvětlení inspekci ministerstva vnitra Michal "Wolf" Vlk
4. 5. 2006 V Policii ČR vládne šikana a loajalita Stanislav  Huml
3. 5. 2006 Jaká je tolerance policistů vůči násilí Bohumil  Kartous
3. 5. 2006 Naprosté nepochopení demokracie Jan  Zeman
2. 5. 2006 Trestní oznámení na neznámé pachatele, příslušníky Policie ČR Radek  Mikula
2. 5. 2006 "Já nebudu někde na internetu, kurva"   

Útok na Jiřího Dolejše RSS 2.0      Historie >
1. 5. 2006 Zmlátili Dolejše. Proto se cítím jako komunista Jindřich  Kalous
30. 4. 2006 Odpovědnost za verbální šíření nenávisti Štěpán  Kotrba
30. 4. 2006 Komunismus jako terč pro střelnou zbraň... Martin  Šaffek
29. 4. 2006 Komunismus v nich Jan  Čulík
29. 4. 2006 Adam Drda: Zkreslil jste můj komentář jak Haló noviny   
29. 4. 2006 Pražští mediální propagandisté mají strach Jan  Čulík
29. 4. 2006 Ano, antikomunismus je protidemokratické hnutí Ondřej  Slačálek
28. 4. 2006 Na okraj ke kauze Dolejš Boris  Cvek
28. 4. 2006 Magistra Edelmannová by měla vrátit diplom Karel  Dolejší
28. 4. 2006 Nebezpečná hra Jan  Polívka

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
12. 5. 2006 Americký výzvědný úřad "dohlíží na telefonní rozhovory"   
23. 3. 2006 Vláda krade občanskou svobodu   
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 4. 2006 Another chilling sentence for slander Jan  Čulík
22. 3. 2006 Misperceiving Blair as a Social Demokrat Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
30. 5. 2006 Dopis televizních ředitelů Klausovi, který Martin Krafl odmítl zveřejnit   
30. 5. 2006 KSČM filmaře ve Sněmovně podpořila a podpoří znovu Ivana  Levá
29. 5. 2006 Filmařská sprostota a 111 hlasů dobrých Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Princip veřejné mediální služby a meze Janečkova intelektu Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Cesta do hlubin filmařovy duše Filip  Rožánek
26. 5. 2006 Čeští filmaři z protestu stáhli filmy, na které dostali státní dotace Filip  Rožánek
15. 5. 2006 Prezident Veto Vít  Horák
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích   
12. 6. 2006 Nová Fallúdža: Obyvatelé iráckého Ramádí žijí v obavách z nadcházející velké bitvy Karel  Dolejší
10. 6. 2006 Sebevraždy v Guantánámo jsou "válečným aktem"   
8. 6. 2006 Zarkáví je mrtev   
30. 5. 2006 Havárie amerického vozidla vyvolala v Kábulu nepokoje   
29. 5. 2006 Nejméně 1000 britských vojáků od začátku irácké války dezertovalo   
26. 5. 2006 Írán: Návrat změny režimu   
25. 5. 2006 9-11 Informace a dezinformace Jiří  Jírovec
25. 5. 2006 Pull it... Vladimír  Myslík
24. 5. 2006 Zogby Poll: 70 milionů americké dospělé populace podporuje nové vyšetřování událostí z 11. září 2001   

Školství RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2006 O co jde ve volbách a po nich? František  Augusta
30. 5. 2006 Školné a ekonomické bariéry v přístupu ke vzdělávání Petr  Staněk
30. 5. 2006 Asociace školských odborů hodnotí 8 let vlády ČSSD Radek  Sárközi
17. 5. 2006 Vysokoškolská stávka: Je to jako sledování automobilové havárie ve zpomaleném filmu   
17. 5. 2006 Opravdu parodie   
16. 5. 2006 Maturity z logického a systémového myšlení Miroslav  Prokeš
16. 5. 2006 Domácí učitelé z třetího světa vyučují americké studenty na dálku   
15. 5. 2006 Kolektivní maturity -- danajský dar ČSSD na rozloučenou Radek  Sárközi
15. 5. 2006 Výzkumné záměry a rozvoj vědy v regionech Demeter  Krupka
14. 5. 2006 Stávka hrozí kompletním uzavřením britských univerzit   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
28. 5. 2006 Zemřel spisovatel Viktor Fischl   
9. 5. 2006 Ruptura duše Irena  Zítková
12. 4. 2006 Spisovatelé senioři v elektronickém médiu Miroslav  Vejlupek
11. 4. 2006 Květnové ceny Václav  Dušek
14. 3. 2006 Mami, já nechci umřít je vynikající literární čin   
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
28. 2. 2006 Český Parnas a kyberkultura Miroslav  Vejlupek
23. 2. 2006 Literatura na digitální scéně -- a co dál? Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2006 Literární server polemizující s uvyklostmi Miroslav  Vejlupek