13. 6. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 6. 2006

Nezrušitelnost komunistů

KSČM je vítaným politickým partnerem ODS

V české společnosti se čas od času objevuje nesmírně zajímavé téma zločinecké KSČ. Máme-li se jím podstatněji zabývat, musíme se zabývat definicí zločinnosti moci jako takové a následně i tím, kdo má na takovém kroku vlastně zájem.

V souvislostí s komunistickou stranou se většinou mluví o ztrátách na lidských životech a o lidských právech. Takto pojatá definice ale není příliš vhodná, protože v jejím rámci bychom museli odsoudit například svatou církev katolickou, jejíž historie je krví poměrně prosáklá a i nadále zůstává zcela nedemokratická. Museli bychom zpětně odsoudit monarchie, jejichž vládci vyvolali válečné konflikty mamutích rozměrů stejně jako imperialistický systém, který vedl k rozpoutání druhé světové války i jeho neo-podobu, která vedla k válkám posledních padesáti let.

USA by si musely zakázat obě hlavní politické strany, protože podporují agresivní prosazování amerických strategických zájmů, v nichž lidská práva hrají úlohu čistě propagandistickou.

Problémem tedy byl a je ekonomický model, protože ten nepřál soukromému podnikání, které lze v nejobecnějším měřítku interpretovat jako kontrolu chudých bohatými.

Uvádět lidská práva nebo ztráty na životech jako varování před návratem komunismu je bezpředmětné.

Dovolím si na tomto místě položit čtenáři otázku: Víte, že i v současné době existuje země, kde malá skupina lidí může nechat uvěznit kohokoli na libovolně dlouhou dobu, odepřít mu řádný soud s tím, že obvinění proti němu je tajné, mučit ho odpíráním spánku a ignorovat presumpci neviny?

Odpověď bude možná překvapující: je to současná Kanada, reálně kapitalistická země neposkvrněná komunismem.

Zabývejme se raději otázkou, zda je možná restaurace ekonomického modelu používaného komunisty, respektive zda je možnost, aby koexistoval se současným dominantním ekonomickým modelem.

Aby k tomu došlo je nutné splnit určité předpoklady. Na prvním místě lze jmenovat globalizaci, jejímž smyslem není globální rozvoj, ale využití levné pracovní síly k maximalizaci zisku. Tento stav nemůže pokračovat donekonečna, protože s ním spojené sociální problémy začínají ohrožovat stabilitu samotných bohatých zemí.

Zde je možné jmenovat přesuny výroby z USA do Asie nebo obtížnou situaci kanadských farmářů, kteří ve značné míře přežívají díky finančním injekcím poskytovaných vládou z peněz daňových poplatníků. V Kanadě již prakticky nenajdete výrobek made in USA, tedy kromě zeleniny, kterou v Kalifornii sklízejí levní Mexičani.

K tomu, aby globalizace mohla fungovat, je nutné udržet zaměstnanost v bohatých zemích a jejím prostřednictvím i takzvaný optimismus spotřebitelů. Je tedy pravděpodobné, že globalizace dosáhne určitého stupně nasycení. Jinak řečeno, bohatý svět ponechá část světa jejímu osudu.

V tomto směru není bez zajímavosti, že kubánský model je považován za vhodný pro chudé země s nedostatečnými zdroji. Politicky to zatím není schůdné, protože americká vláda se cítí uražena tím, že se Kuba unikla z její kontroly, ale ekonomicky to dává smysl. Pochybovači si mohou položit otázku, proč je Haiti, které se nikdy nevymklo americké kontrole a tržnímu hospodářství, nejbědnější zemí amerického kontinentu.

Vznik paralelního systému lze očekávat v zemích, kde je dost nerostných surovin a málo chutě dávat je jiným skoro zadarmo. Typickým příkladem je Venezuela.

V Evropě, je díky EU existence paralelního systému velmi málo pravděpodobná. Určitou šanci na úspěch má združstevňování zemědělství jako obrana proti velkým společnostem.

Vraťme se nyní k problému zákazu komunistické strany v Česku. Důvodů, proč k němu nedošlo, je celá řada. Na prvním stojí obtížnost zakázat myšlenku jako takovou. K tomu přistupuje skutečnost, že šlo o ekonomický model, který zajistil slušnou životní úroveň, vysokou míru vzdělanosti, velmi dobrou lékařskou péči a zejména v šedesátých letech obrovský rozvoj kultury, takže historii není možné zcela odmazat zejména v situaci, kdy nový systém přinesl pro mnohé nezaměstnanost a existenční nejistotu.

Represivní prvky systému, omezení občanských svobod, chcete-li, byly samozřejmě nepříjemné, ale s odstupem času se mnohé z nich jeví jako mocenská opatření obecného rázu. Stačí se podívat jak ochotně využívají západní demokracie válku proti terorismu k omezení lidských práv na vlastní půdě.

Moc nastupující po roce 1989 neměla zájem na tom komunistickou stranu zakázat. Jednak to bylo nepraktické z hlediska přesunu moci. A pak, co Čech, to bojovník proti nenáviděnému režimu, takže nebylo dost dobře možné označit členy KSČ za zločince en bloc. Zvlášť když se někteří hodili.

Dubček na tribuně byl například potřebným symbolem kontinuity s populárním obdobím roku 1968 a navíc dodával důvěryhodnost účelovým prohlášením Václava Havla, že v Česku nejde o restauraci kapitalismu.

Možnost odsoudit ty, kdo v minulém režimu porušovali zákony, zlikvidoval lustrační zákon, který odvrátil pozornost k většinou bezvýznamným lidem uvedených v seznamech Stb.

Slabina lustrací byla dále v tom, že nebraly v úvahu, že každá moc má svoje tajné složky. A i kdyby šlo pouze o projev komunistické moci, neměla nová moc morální právo lustrace provádět už jen proto, že se netýkaly prominentů, kteří byli příliš vysoko na to, aby v nějakých seznamech vůbec byli.

Druhý důvod je daleko závažnější. Z archivů Stb se totiž okamžitě "ztratilo" mnoho materiálů týkajících se předních disidentů včetně těch historicky nejcennějších -- spisů ve složce Václav Havel (toto konstatování jsem ochoten odvolat pokud materiály existují a jsou veřejně přístupné; s velkým zájmem bych si je přečetl). Nová moc v čele s Havlem tím ztratila morální kredit lustrace vůbec provádět, přičemž je úplně jedno, jestli ony materiály byly zlikvidovány na jejich příkaz a nebo díky servilnosti nových poddaných.

V době vlády ODS byla KSČM mimo oblast zájmu. Havel komunisty jako stranu zásadově ignoroval, i když v politice a soukromých obchodech měl, řekněme, pragmatičtější měřítka. Komunisté se stali faktorem v české politice teprve v době, kdy se ukázalo, že mají významné procento hlasů voličů a že jsou ochotni posunout se doprava a podporovat některé složky programu ČSSD.

Tento stav pro ODS nepříjemný, protože ČSSD s koaličními partnery a podporou KSČM měla dost hlasů přehlasovat Klausova veta a prosazovat svůj program, nicméně nezrušení komunistické strany -- jakkoli to zní paradoxně -- mělo pro pravici sebezáchovný význam.

Je sice možné, že se najde pár lidí, kteří to myslí se zákazem komunistů vážně, ale z čistě politického hlediska by to byl naprostý nesmysl. Voliči komunistů by totiž přešli k sociální demokracii a vytvořili tím velmi silnou levici, proti níž by ODS těžko měla šanci.

V tomto smyslu je KSČM vítaným politickým partnerem ODS. A pak, proč rušit stranu, která pomohla zvolit Klause a třeba si to zopakuje. Možná jednou, až nebude zapotřebí ...

                 
Obsah vydání       13. 6. 2006
13. 6. 2006 Nezrušitelnost komunistů Jiří  Jírovec
13. 6. 2006 "Západní civilizaci ohrožují barbaři"
13. 6. 2006 Současný český antikomunismus Jan  Čulík
13. 6. 2006 Komunisté jsou normalizátoři, nelze jim věřit Boris  Cvek
13. 6. 2006 Boris Cvek argumentuje zmateně Jan  Čulík
13. 6. 2006 Proč je Česká republika proti KSČM
13. 6. 2006 Ano, bojíme se
13. 6. 2006 ■ ■ ■ Ivan Martin Jirous
13. 6. 2006 Luxus, který vláda vaší strany neposkytovala
12. 6. 2006 Podivná reakce prezidenta Klause Jiří  Jírovec
13. 6. 2006 Čína ozbrojuje nejhorší režimy světa, aby podpořila svůj hospodářský růst
13. 6. 2006 "Nejzábavnější vtip na světě" napsal britský komik Spike Milligan
13. 6. 2006 Jeden ze sebevrahů v Guantánamo měl být propuštěn
13. 6. 2006 Iráčtí poslanci potvrdili mučení a zneužívání vězňů v iráckých věznicích
13. 6. 2006 Mezi americkou mládeží se šíří vyzváněcí tón pro mobily, který dospělí neslyší
13. 6. 2006
12. 6. 2006 Dvacáté století jako Věk nenávisti
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
13. 6. 2006 Kačenčina odpověď Darina  Martykánová
13. 6. 2006 Na Titaniku losujme! Darina  Martykánová
12. 6. 2006 Nenávisť predsa zvítězila Gustáv  Murín
13. 6. 2006 Třetí cesta? Pavel  Kopecký
12. 6. 2006 Bilderberg zasedal o víkendu v Kanadě Štěpán  Kotrba
12. 6. 2006 Jsem druhořadý občan?
12. 6. 2006 Vyřadil jste se z demokratické společnosti
12. 6. 2006 Komoušosocani v nás budí velké znepokojení
12. 6. 2006 V ČR žádná antikomunistická hysterie není Miroslav  Šuta
12. 6. 2006 Antikomunistická hysterie je v ČR pečlivě udržována
12. 6. 2006 Výhrůžky násilí přicházejí i ze strany levice
12. 6. 2006 Z buše chomutovského zooparku do parlamentní džungle Štěpán  Kotrba
12. 6. 2006 Kdo koho živí ?!? Ladislav  Žák
12. 6. 2006 Nakonec je to stejně cesta, na čem záleží Hynek  Hanke
12. 6. 2006 Rusko snižuje závislost na dolaru Karel  Dolejší
12. 6. 2006 Zemřel nám pan Fischl Tomáš  Koloc
22. 11. 2003 Adresy redakce
12. 6. 2006 Hospodaření OSBL za květen 2006