2. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
2. 3. 2006

FILM A PIVO DĚTEM

Od roku 2003 má známý filmový festival Jeden svět hořkou pachuť, neboť generálním partnerem akce je prostřednictvím své prestižní pivní značky 2. největší pivovarnická skupina světa SABMiller. Tato firma vznikla v roce 2002, když si korporace South African Breweries přikoupila ovládnutí druhého největšího amerického pivovaru - stálo to více než 5 miliard USD a za pozornost jistě stojí, že Miller vlastnil Philip Morris. Pokud bychom chtěli lépe pochopit, kde se v SAB vzalo takové bohatství, měli bychom zavzpomínat na jihoafrický rasistický režim.

Stížnost ministryni školství Petře Buzkové ZDE

Stížnost Krajskému živnostenskému úřadu ZDE
2. 3. 2006

České noviny dne 1. března 2006

Cestou vlakem do Ostravy jsem včera v klidu po delší době prolistoval zase všechny české deníky. Nečtu je normálně každý den a systematicky, nejsem ve vleku jejich propagandy, jako někteří čtenáři, kteří nám občas nadávají za způsob novinářské práce, který je v západním prostředí běžný. Je myslím velmi užitečné si vždycky za pár měsíců probrat denní profil veškerého českého tisku, protože tak vás jeho etos jaksi "zavalí rázem".

Tak jak se za pár posledních měsíců české deníky změnily?

2. 3. 2006

OPRAVA:

Ačkoli obvykle pomíjím mediální diskuse novinářů s/proti novináři/ům, protože to považuju za ztrátu času, dneska jsem si se zájmem přečetla vaše hodnocení českých deníků. Nechci se z výše uvedeného důvodu pouštět do analýzy vaší analýzy, nicméně jednu poznámku si neodpustím. Píšete, že LN z 1.3. vůbec neměly zprávu o Špidlově globalizačním fondu a na tom mj. dokazujete prázdnost LN, resp. zajímavost HN. Mýlíte se. Tu zprávu LN měly. Na zahraniční stránce pod titulkem "Špidla chce zachránit nezaměstnané" a s podtitulkem o global. fondu. Psala jsem ji já a v novinách se překvapivě i objevila:), píše Kateřina Šafaříková, zpravodajka LN v Bruselu

Pozn. JČ: V listě jsem ji opravdu usilovně hledal, zřejmě špatně. Kateřině Šafařikové i Lidovkám se omlouvám.

2. 3. 2006

Jel jsem ve středu z Prahy do Ostravy novým vlakem českých drah Pendolino. Přijel do Ostravy jen asi s dvouminutovým zpožděním a tříapůlhodinová cestovní doba mezi Prahou a Ostravou je ve srovnání s někdejšími téměř pěti hodinami, často ještě prodlužovanými neuvěřitelnými zpožděními, způsobovanými stavbou koridoru, opravdovou úlevou. Personál vlaku se opravdu snaží chovat se vůči zákazníkům efektivně a vstřícně. Image trochu kazí jedině snad mnohomluvná hlášení ve třech jazycích, která se bohužel opakují před příjezdem ke každé stanici. Člověk už je tak trochu alergický na neustálé děkování za to, že jsme "použili vašich služeb". Ujišťování, že "po celou dobu jízdy prochází vlakem opakovaně služba, poskytující občerstvení, je trochu přehnaně optimistické - dámy s občerstvením přišly jednou.

Nicméně se mi stala věc, kterou jsem nezažil v českém prostředí nikdy:

2. 3. 2006

Eurotel: "K ostražitosti si nás vychovali zákazníci"

Myslím, že navzdory snahám Tonyho Blaira Britové se nikdy nevyrovnají závrať budící, dokonale složité a nelidské kafkovské byrokracii. Posuďte tento příběh:

V rámci hysterie, vyvolávané britskými sdělovacími prostředky ohledně nebezpečí možné pedofilie mezi učiteli ve školách (jistě, je to vážný problém) zavedla Británie zákon, podle něhož musí pracovníci ve školství, tedy i já, vyplnit určitý základní identifikační formulář: jméno, adresu, rodné číslo, číslo pasu a řidičského průkazu.

Formulář jsem vyplnil, odeslal příslušné úřednici na Glasgow University a odjel do Čech. Načež jsem od ní obdržel email, že se velmi omlouvá, že mě o tom neinformovala předem, ale že potřebuje můj pas a řidičský průkaz, aby mohla ověřit údaje, které jsem uvedl v dotazníku. Odpověděl jsem, že to bude tak trochu těžké, protože jsem až do 5. dubna v České republice a oba dokumenty mám s sebou.

Okamžitě přišla rychlá odpověď: "Tak mi prosím pošlete poštou od obou dokumentů fotokopii." :)

Prostě, Britové byrokracii nezvládají. Snaží se, ale neumějí se chovat opravdu byrokraticky! Každý Čech by namítl, že fotokopie se přece dají zfalšovat!

Jedna studentka mi dnes v Ostravě vykládala, že se chtěla minulý týden v Dublinu podívat do knihovny Trinity College a požádala je o přístup. Řekli jí tam, ať jim její děkanát z Ostravy pošle stručný email, že na Ostravské univerzitě studuje, že ji do knihovny pak pustí. Obratem přišel mail od ostravské úřednice: "Pokud potřebujete potvrzení, měla jste si ho vyběhat osobně před odjezdem do Irska." Následovaly ještě asi tři další body, vysvětlující, proč úřednice mail nepošle.

Holt jiný kraj, jiný mrav. Eurotel je taky pěkně "středoevropský"...

Po příjezdu do ČR v úterý jsem strávil asi pět hodin bezvýsledným úsilím nechat si zprovoznit svůj český mobil... Takže mi nevolejte, ten mobil nemám.

Proč? Nevím, zda budete mít sílu přečíst, co následuje...

2. 3. 2006

Po zveřejnění mého prvního textu na toto téma se mi od čtenářů dostalo informace, že ekonomická analýza českého zdravotnictví již byla provedena a zveřejněna. Ovšem nikoliv v některém z hlavních sdělovacích prostředků, ale na serveru, mne do této doby neznámem a bohužel anonymně. Oné anonymitě se nedivím, u nás se bojí snad všichni, a to zvláště, pokud se dostávají do střetu se zájmy mocných skupin a jejich miliardovými zisky. Avšak analýza je natolik zasvěcená a informativní, že tento nedostatek zcela překonává. Čtenář ji nalezne zde ve třech pokračováních:

ZDE ZDE ZDE

Za hlavní příčinu finanční krize ve zdravotnictví označuje autor korupci na nejvyšších místech řízení, kvůli níž se ročně přelévají desítky miliard z našich kapes, tj. z kapes nás daňových poplatníků na účty lékových firem i jiných podnikatelských subjektů.

Pokud se pokusím z uvedených čísel odvodit nějaké politické závěry, vychází mi rozsáhlý systém manipulace s veřejností, k němuž nemalou měrou přispívá velká část sdělovacích prostředků a který pracuje pro zájmy těchto vlivných zájmových skupin. Pro mne samotného bylo překvapující následující zjištění.

2. 3. 2006

Gay a lesbická liga:

Prezident podle GLL vychází z mylných premis, přičemž minimálně ve dvou bodech si protiřečí. Všechny jeho právní argumenty s jednou výjimkou uvedenou v textu jsou vyvratitelné. Žádný z argumentů navíc neříká, že je zákon v rozporu s Ústavou nebo Listinou základních práv a svobod. Autoři proto konstatují, že prezidentovy důvody pro vrácení zákona neležely v rovině právní, jak by se mohlo z jeho prohlášení zdát, ale v rovině emocionální.

2. 3. 2006

DOKUMENT O JEDNOTĚ UVNITŘ STRANY

Miroslav Grebeníček
Otevřená odpověď předsedovi ÚV KSČM JUDr. Vojtěchu Filipovi

Mám za to, že můj otevřený dopis svým obsahem mohl a může straně v očích veřejnosti jen prospět. Kdo si jej přečte, a ty ohlasy mám, může to docela dobře posoudit. To, co v něm bylo kritické, je zcela transparentně v zájmu důsledného naplňování programu strany a v zájmu posílení důvěry veřejnosti k naší straně.

Britské listy sledují velmi pozorně a se zájmem přestřelku, která nastala mezi bývalým předsedou KSČM Miroslavem Grebeníčkem a současným předsedou Vojtěchem Filipem. Přinášejí další exkluzivní dokument o poměrech uvnitř třetí největší strany. Souboj je to vážný, neboť jde o další směřování komunistů po jejich sjezdu před dvěma lety. Považujeme ale za podstatné zdržet se v danou chvíli komentáře. Na analýzu je času dost. Většinou, když se dva perou, třetí se směje. Zajímavé je, kdo bude tentokrát tím třetím vzadu. Nejzajímavější bude, jak ohodnotí delegáti celorepublikové konference v Kongresovém centru a komunisitčtí poslanci mediální přestřelku, kterou bývalý předseda a poslanec započal. Ta se nejspíš stane tématem jednání - protože Grebeníček svůj útok proti Filipovi těsně před počátkem volební kampaně už ani neskrývá, ani netlumí. Naopak. Myslí to přece upřímně.

plné znění dopisu Miroslava Grebeníčka ZDE

plné znění odpovědi Vojtěcha Filipa ZDE

prozatím poslední odpověď Miroslava Grebeníčka Vojtěchu Filipovi ZDE

2. 3. 2006

Italské volby

V italských volbách zpravidla zahraniční státníci nehrají velkou roli. Avšak vystoupení křesťanského demokrata Helmuta Kohla ve prospěch levicového lídra Romana Prodiho je právě tou výjimkou , která potvrzuje toto pravidlo.

2. 3. 2006

Hospodářské noviny uveřejnily dne 23.2.2006 názory reaktorového fyzika Daneše Burketa, který v souvislosti s obnovitelnými zdroji energie uvedl, že se cena elektřiny v BRD zvýšila o 38%. Průměrná loňská cena elektřiny pro malospotřebitele se v BRD ve srovnání s rokem 2000 zvedla o 33,8% (v České republice za stejné období ale o 62%!). Cena za obnovitelné energie se ovšem podílí na tomto navýšení o řád méně. Rovněž není pravda, jak dále stojí v článku, že by se větrné elektrárny stavěly za podpory státu, protože je staví soukromé firmy (někdy i družstva vlastníků) a splácí je veřejnost podle zákona EEG. O tom, že se nejedná o nepovolenou státní subvenci rozhodl Nejvyšší soudní dvůr EU svým rozsudkem z dne 13.3.2001.

kresba Pavel Kantorek
2. 3. 2006
kresba Pavel Kantorek

"Tak vám zahrála skupina "Los Brňos" z Oltecu" (Staré Brno), ozvalo se z tlampačů na náměstí Svobody, kde jsem jednou dopíjel burčák ze Zelnýho rynku. Z Oltecu nésu, ale staré su. Jako rodilé Brňák si nemohu odpustit nenapsat ódu na "hantec", to nejvtipnější nářečí v České republice. Zlí "češtináři" nám exilovým vyčítají, že przníme češtinu. To bychom my Brňáci neobstáli ani doma.

Zvonek. "Hókl" (zařval) jsem dolů, už du, vemu si jen "hemdu" (košili), "hózny" (kalhoty) a "mantl" (kabát) a poklapeme do "štatlu" (města), třeba "lapneme ňákó kóc" (nabalíme holku). Co by si ochránci češtiny chtěli na mně vzít?

Podřízený, snad rekvizitář, brněnského humoristy Zbyška Pantůčka v roce, kdy přijel poprvé do Prahy Luis Armstrong, zvolal na liduplném náměstí: "Zbyšále, včera jsem hantýroval v Práglu s Lojzkem." Překvapen: "kerým?" "S Armstrongovým, ty pako!"

2. 3. 2006

Evrospká unie o sobě tvrdí, že je multikulturní a tolerantní. Že podporuje menšiny, ty nejmenší nevyjímaje. Jednotlivé státy tohoto nadstátního útvaru ovšem mají s podporou menšin, které se množí jak houby po dešti, své vlastní, někdy neblahé zkušenosti. A tak jelikož ne všechny se dokáží tak úspěšně integrovat do společnosti, jako se během tří desetiletí integrovali Brňáci do Prahy, jen malokterý slovník si přečte příslušník majority s takovou chutí, jako slovník hantecu.

Čórnuli sme to gdesi ňákým štatlařóm na webině a házíme to tu do placu. Hoďte na to voko. Pokem véráte, jak baba z kyšky, my si z toho mašlu nehodíme. A pokem se vám to bude eklovat, dlabte na to a nešite bóřku do redakce. Dyť sme enem cajzli.

2. 3. 2006

Uvolnil Václav Klaus stavidla vulgárnosti?

Upozorňovali jsme opakovaně na tvrdě rasistické výroky, publikované anonymy na serveru Novinky.cz. ZDE, ZDE, ZDE. Nyní, zdá se, byla konečně překročena hranice tolerance. Píše Vojtěch Polák:

Před chvílí jsem narazil ke konci článku "Zelení chtějí diskuzi o adopci dětí homosexuály" na zajímavý redakční dovětek:

"Zákon o svazcích gayů a lesbiček čeká po prezidentově vetu na hlasování Sněmovny. Právo na adopci dětí neobsahuje.

Vzhledem k tomu, že se v diskuzi vyskytlo množství příspěvků urážejících homosexuální menšinu, byla diskuze u tohoto článku zrušena. Čtenářům, kteří by se rádi k tématu vyjádřili bez vulgarit, se omlouváme."

2. 3. 2006

Klárou Hůrkovou (*15. 2. 1962) přibyl mezi účastníky českého internetového filozoficko-uměleckého tvaru Litterate tvůrce souznící s jeho filozofickým směřováním vpravdě bytostně, vždyť profilem osobnosti. Není Hůrková z autovyvolenců domáhajících se společenské prestiže spisovatelského řemesla intervencemi u zákonodárného orgánu či iluzorní ideou ovlivnění způsobu, ba osnov školního vzdělávání, jak o tom sní část spisovatelského živlu v básnířčině rodné Praze. Ostatně nesouznění s jakoukoli doktrínou a institucionalizovanou deformací přirozeného vývoje je nejcharakterističtějším rysem básnířčina naturelu i celé životní poutě.

2. 3. 2006

Dajte si do poriadku priority

Pán Baťa začal svoj príspevok reakciou na článok pána Steinera "Mulláhové a jejich boj o moc" , s ktorou sa môžem z väčšej časti stotožniť, míní Slavomír Čéplö. Namietol by som akurát proti formulácii "která (úvaha pána Steinera) je znehodnocena množstvím chyb a nepřesných informací". Článok pána Steinera totiž pozostáva zo samých dezinformácií a nepodložených teórií. Okrem príkladov, ktoré uviedol pán Baťa, tu máme také očividné nezmysly ako "do srdce Arábie, Mezopotámie", slovo "mullah", pôvabnú rasistickú historku o oportunistických Egypťanoch (6 kilometrov k egyptskému múzeu? Kde to pán Steiner bol, v Gíze?) a zábavné označenie Atatürka - t.j. Turka - za "arabského Masaryka". Chudák TGM, ten sa musí otáčať v hrobe. Nad šialenou teóriou, podľa ktorej protesty voči karikatúram proroka Muhammada naplánovala a zorganizovala al-Qáida, sa môžem iba pobavene usmiať.

2. 3. 2006

Čtu si noviny. Titulky mi říkají, že jsme porazili Rusy 3:0. Máme tudíž bronzovou medaili. Dokáži i rozlišit - dali jsme 3 góly, dostali 0, vyhráli jsme. Nezáleží na tom kolik. Stačilo by 1:0, které by platilo stejně jako 123456789:0. Pravidla říkají, že vítěz dostane medaili. Švédové také vyhráli. Dostali zlatou. Finové prohráli, dostali stříbrnou.

Je to srozumitelný svět.

1. 3. 2006

tisková zpráva Dovolte mi zaslat Vám několik k informací k článku, který dnes zveřejnila Mladá Frona DNES a který pak dále převzala Česká Tisková Kancelář (ČTK). Tématem článku byla dětská pornografie na internetu, nesprávně formulovaná takto:

"Volně přístupné stránky se objevily na internetové stránce serveru Tiscali."

Interpertace této věty svádí k domněnce, že se protiprávní obsah objevil na stránkách www.tiscali.cz, což je naprosto chybné vyjádření.

1. 3. 2006
tisková zpráva MDAC

28. února 2006, St. Petěrburk (Rusko) a Budapešť (Maďarsko) -- Centrum advokacie duševně postižených (Mental Disability Advocacy Center, MDAC) dnes zaslalo urgentní výzvy Zvláštnímu zpravodaji OSN pro otázky mučení a Pracovní skupině OSN proti svévolnému držení ve věci jednání, které zahrnovalo kruté a nelidské zacházení či trestání v psychiatrické léčebně v St. Petěrburku v Rusku.

Stanislav Gross
1. 3. 2006

ANALÝZA ČSSD TŘI MĚSÍCE PŘED VOLBAMI

Francouzi říkají, že největším uměním muže je přijít vhod a odejít včas. Stanislav Gross přišel nevhod a odešel pozdě. Dá se říci, že neměl politický cit. A neměl ani politickou vizi. Měl jen onu nietzscheovskou vůli k moci. Příliš viditelnou a příliš primitivní, než aby jí byl někdo nadšen. Grosse nepodporovali skromní a pracovití v touze po lepším světě. Grosse podporovali kariéristé v touze po lepším bydlu.

Leden roku 2005 nevypadal pro ČSSD příliš optimisticky. Sociální demokraté se zmítali v rozporech a jediné, co jejich poslance spojovalo, byl fakt, že jsou poslanci a sdílí jednu budovu. Navzdory zoufalým snahám Stanislava Grosse dát jednání poslaneckého klubu svůj politický styl a svou logiku, směřující od nenáviděné levice k pružnému středu, se strana zmítala ve vnitřních sporech a zákulisních intrikách, mediálně viděno zvenčí jako chaos. Gross si nyní musel založit mediální "kancelář na uvádění románových příběhů na pravou míru".

Doplatil na politiku předchozích dvanácti let, kdy celou ČSSD rozděloval spor mezi ním a předsedou Milošem Zemanem o podobu nekomunistické levice. Desítky sporů a intrik určovaly podobu politiky pro celou jednu generaci levicových voličů. Ta doba už je pryč. Odešla spolu s Grossem. Zbývá už jen uklidit.

Volební průzkumy 1992-2006 IVVM/CVVM GRAF BL

ČSSD a její politika TÉMA BL

1. 3. 2006

RRTV odložila rozhodnutí o digitálních licencích

Rada pro rozhlasové a televizní vysílání rozhodla, že ještě počká s udělováním digitálních televizních licencí pro sítě B a C. Na svém dnešním zasedání se licencemi zabývala celý den, a v půl sedmé večer těsným poměrem hlasů došla k závěru, že rozhodnutí odloží na neurčito. Informaci potvrdil odstupující předseda regulačního orgánu Petr Pospíchal.

1. 3. 2006
"Jenom přehodil výhybku, dříve velebil Rusy, teď jim nadává, dříve byl komunista, nyní anti-komunista, ale to všechno stejně samozřejmě, stejně sebevědomě, stejně teatrálně, stejně s pohledem do zrcadla, není na něm vidět prostě nic."
Ladislav Jehlička o Milanu Kunderovi

Josef Vít se ve svém příspěvku nazvaném Kdo vlastně jsou? opět oklikou vrátil ke své idée fixe a ze všech českých, moravských i slezských, jakož i evropských a globálních militantních konformistů nadělal mé vrstevníky pravicových názorů. Že prý pravicová média problémy nemají. Že prý levicoví autoři jsou (většinou) slušní a (většinou) argumentují.

1. 3. 2006

Poté, co Ústavní soud ČR zrušil usnesení Nejvyššího soudu ČR a rozsudek Vrchního soudu v Praze ve věci Adély Rajdlové, odsouzené za údajný pokus o vraždu náhodného společníka z klubové zábavy, se zdálo, že mladá žena bude zachráněna před hrozícím uvězněním. Senát Jaroslavy Maternové Vrchního soudu v Praze se ale vyrovnal s názorem Ústavního soudu ČR tak, že jej obešel verbální kličkou, a nešťastnici přece jen poslal do vězení aspoň na pět let, když sedm let z původního rozsudku by po změně kvalifikace sotva uhájil. Boj o záchranu Adély sice neskončil, neb na řadu znova přišly mimořádné opravné prostředky, nicméně příkaz k nástupu trestu nejpozději do 10. března je tvrdou realitou.

Zdeněk Jemelík v tomto případě není nezávislým publicistou, ale aktivistou.
Autor je spolupracovníkem spolku Šalamoun.

1. 3. 2006
Léto 2006: Proč neokusit moře v Africe, Americe nebo Austrálii?
Mladá fronta Dnes, 28.2. 2006

"Jestliže chceme zabránit, aby se planeta uvařila, musíme přestat cestovat rychlostí, jakou umožňují letadla." Většina růstu letecké dopravy se podle vládních odhadů odehraje ve prospěch nejbohatších 10 procent. Avšak lidé, které postihnou klimatické důsledky jako první, patří k nejchudším lidem na této planetě.

George Monbiot, The Guardian, 28. 2. 2006

Minulý týden získal list Guardian prozrazený výtisk návrhu smlouvy mezi Evropskou unií a Spojenými státy, v níž se Evropa zavazuje, že nepřijme žádná opatření na odstranění ekologických škod, způsobovaných leteckými společnostmi, bez souhlasu americké vlády. Není to první taková dohoda: Chicagská konvence z roku 1944, kterou nyní podporuje 4000 bilaterálních smluv, určuje, že žádná vláda nesmí vybírat daně z leteckého paliva. Letecké společnosti mají velmi lehký život.

28. 2. 2006

Soudruzi!

Ve zprávě Ústředního výboru strany na dvacátém sjezdu a v celé řadě projevů delegátů na Kongresu se hodně hovořilo o kultu osobnosti a jeho škodlivých důsledcích.

Po Stalinově smrti začal ústřední výbor realizovat politiku systematického vysvětlování, že je nepřijatelné a cizí duchu marxismu-leninismu povyšovat jedinou osobu, proměnit ho supermana, který má nadlidské vlastnosti, podobné nějakému bohu. Takový muž prý zná všechno, vidí všechno, myslí za všechny, může všechno, je ve svém chování neomylný.

Stalin nejednal prostřednictvím přesvědčování, vysvětlování a trpělivé spolupráce s lidmi, ale tím, že vnucoval své myšlenky a vyžadoval absolutní podřízenost jeho názorům. Ti, kdo se proti těmto názorům postavili nebo se pokusili prokázat vlastní názor a správnost jejich vlastního postoje, byli odstraněni z kolektivu vedení a pak byli morálně a fyzicky zlikvidováni.

Stalin vytvořit koncept "nepřítele lidu". Tento výraz automaticky znamenal, že nebylo třeba dokazovat, zda člověk nebo lidé se mýlí. Bylo možno používat nejkrutšího útlaku, porušit všechny normy revolučního práva, proti komukoliv, kdo nesouhlasil se Stalinem, proti těm, kdo byli jen podezříváni z ideologického boje. "Doznání" byla získávána prostřednictvím fyzického nátlaku proti obviněným. Obětí se stávali naprosto nevinní lidé.

Nikita Chruščev dne 25. února 1956 v tajném projevu dvacátému sjezdu Komunistické strany Sovětského svazu.

Celý text v angličtině ZDE

Celý text v češtině ZDE

Robert Conquest, slavný americký sovětolog, autor klasického díla The Great Terror, k tomu píše:

Když se Nikita Chruščev onoho posledního dne 20. sjezdu KSSS postavil na pódium, jeho projev byl tak překvapující a neočekávaní, že někteří lidé v publiku omdleli.

Bylo to 25. února 1956, tři roky po Stalinově smrti a po Chruščevově nástuipu do funkce prvního tajemníka komunistické strany. I když Chruščev projev přednesl před uzavřeným zasedáním, nezůstal dlouho tajemstvím.

1. 3. 2006

Bývalý voják, kterého vychovaly jeptišky a který vydělal miliony dolarů, se rozhodl postavit v Americe nové město, které se bude řídit striktně katolickými principy.

V tomto novém městě na Floridě, které se bude jmenovat Ave Maria, budou zakázány potraty, pornografie a antikoncepční prostředky. Milionář Tom Monaghan, zakladatel řetězce pizzerií Domino's Pizza do něho investuje 400 milionů dolarů. Město bude postaveno kolem asi 30 metrů vysoké kazatelny. Bude zde také zřízena, poprvé v Americe za posledních 40 let, nová katolická univerzita. Místní kabelová televize nebude vysílat nepřístupné filmy.

12. 2. 2006

V lednu 2006 přispělo celkem 130 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 34 236.00 Kč. Příjem z reklamy byl 5500 Kč. Na internetovém účtu Paypal máme nyní nadto 1078.19 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než deset tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2006 Vede masturbace k terorismu?   
27. 2. 2006 Jací jsou ti "muslimové" věznění v Guantánamo?   
27. 2. 2006 Podíl emocí na chodu demokracie Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
27. 2. 2006 Kdy už si český podnikatel, právník, soudce či jiný "mocný buran" konečně koupí obraz nebo sochu? Jan  Paul
27. 2. 2006 Nechci být rukojmím lékařů Věra  Říhová
8. 2. 2006 Výhrady politického svědomí Oskar  Krejčí
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
7. 2. 2006 Konflikty karikatur   
7. 2. 2006 Kde skončily peníze pro odškodnění romských obětí?   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 David Irving jako "mučedník za svobodu projevu"?   
21. 2. 2006 "Al Džazíra: I v Evropě existují tabu"   
20. 2. 2006 Britský historik David Irving odsouzen na tři roky do vězení   
19. 2. 2006 Islámským teroristům se podařilo vážně omezit svobody Západu   
16. 2. 2006 Dolní sněmovna přece jen schválila trestný čin "glorifikace terorismu"   
16. 2. 2006 Rusko zakázalo urážky náboženství   
16. 2. 2006 Čínská stará garda varuje, že cenzura médií způsobí "společenskou katastrofu"   
15. 2. 2006 I osoby s bigotními názory a popírači holocaustu musejí mít právo mluvit   
10. 2. 2006 Svoboda slova s bombou na hlavě Bohumil  Kartous
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2006 Dialog vědy s uměním v červenci v Nových Hradech   
25. 2. 2006 Chcete studovat v Británii pro získání titulu PhD v oblasti středoevropských studií?   
25. 2. 2006 Čeští studenti mohou studovat v Británii zadarmo Jan  Čulík
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
14. 2. 2006 Učitelé, počítače a gramotnost František  Augusta
10. 2. 2006 Jazyková vybavenost českých studentů je mizerná Marian  Kechlibar
9. 2. 2006 Absolventi britských univerzit jsou k ničemu, varují čelné firmy   
6. 2. 2006 Plagiátorství má jednoduché řešení Ondřej  Slačálek
3. 2. 2006 Poptávka je po titulech a mladí se chovají přirozeně Radek  Macalík
3. 2. 2006 Vzdělanostní společnost, univerzity a kvalita vzdělání Boris  Cvek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2006 Led v Grónsku taje daleko rychleji, než se předpokládalo   
11. 2. 2006 Globální oteplování překročilo bod, odkud už není návratu   
31. 1. 2006 Vážné varování ohledně klimatických změn   
19. 1. 2006 Skončí naše civilizace Lovelockovou apokalypsou? Stanislav  Mihulka
17. 1. 2006 James Lovelock: Životní prostředí na Zemi je už zničené   
17. 1. 2006 Jaderná energetika "nemůže být řešením pro klimatické změny"   
9. 12. 2005 Jak se americká ropná společnost snaží zabránit, aby Evropa plnila smlouvu z Kjóta   
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Ještě jednou pětatřicátníci Josef  Vít
30. 12. 2005 Opět jen střet generací Josef  Provazník

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
5. 1. 2006 Rozdíl je jen domněnkou, je třeba jej prokázat Miroslav  Prokeš
4. 1. 2006 V této demokracii smějí užívat svobody jen ti, co souhlasí   
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
4. 1. 2006 Udělejte to profesionálně   
3. 1. 2006 Perzekuce před listopadem a po něm: Jeden malý rozdíl Pavel  Urban
2. 1. 2006 Pár sametových příběhů Štěpán  Kotrba

Kriminalizace fanoušků a Harry Potter RSS 2.0      Historie >
20. 12. 2005 Policie vyšetřuje neoficiální překladatele Harryho Pottera i nadále jako zločince Štěpán  Kotrba
17. 12. 2005 Harry Potter na netu: Jan Rychetský v Právu zbytečně kriminalizuje děti Štěpán  Kotrba
28. 7. 2005 Harry Potter a Mýtus věčného návratu Dominik  Lukeš
27. 7. 2005 Neoficiální překlad Harryho Pottera do češtiny už je na světě Štěpán  Kotrba
15. 9. 2004 Literatura se stala terčem mediální manipulace Petr  Bílek
30. 6. 2003 Nový Harry Potter -- postava plná angstu Hannah  Čulík
30. 6. 2003 The angst-filled Harry Potter Hannah  Čulík
21. 6. 2003 Šílenství ohledně nového Harryho Pottera je dobře organizováno   
19. 6. 2003 Rowlingová žaluje americký deník   
18. 12. 2002 O čo prišiel Harry Potter Eva  Michalková

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
25. 2. 2006 Británie terčem kritiky za zákon o shromažďování informací o elektronické komunikaci   
23. 2. 2006 Jak se může ctnostný vesnický farář nakazit syfilis Štěpán  Kotrba
10. 2. 2006 Vrcholí jednání o tom, kolik zaplatíme za sledování naší vlastní komunikace   
6. 2. 2006 Amerika: Soukromá data z internetu se intenzivně využívají v trestním vyšetřování i civilních soudních sporech   
20. 1. 2006 Bílý dům Googlu: předejte informace o tom, co kdo vyhledává   
23. 12. 2005 Od roku 2006 budou v Británii zaznamenávány všechny jízdy automobilem   
23. 12. 2005 Nástup Velkého bratra v ČR a v EU   
17. 10. 2005 Odpor v EU proti orwellovské směrnici   
6. 10. 2005 Šikana zaměstnaců, kteří pracují s počítačem, šikana novinářů a protiteroristická hloupost Štěpán  Kotrba
9. 9. 2005 Plán archivovat telekomunikační data v EU odmítnut   

Ptačí chřipka RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2006 Kočka, usmrcená ptačí chřipkou, byla nalezena v Německu   
28. 2. 2006 Vtip pro jedenáctileté   
21. 2. 2006 Zatím se člověk nakazí ptačí chřipkou jen přímým kontaktem s nakaženým ptactvem   
21. 2. 2006 Thajští psi jsou nositeli ptačí chřipky, šíří se však od nich dál?   
21. 2. 2006 Ptačí chřipku šíří drůbeží farmy   
20. 2. 2006 Poučení z Dálného východu - jak Vietnam úspěšně neutralizoval ptačí chřipku   
13. 1. 2006 Britský plán proti ptačí chřipce   
5. 1. 2006 V Turecku onemocněli lidé ptačí chřipkou   
1. 12. 2005 Epidemie moru z roku 1665 versus epidemie hlouposti z roku 2005 Aleš  Uhlíř
1. 12. 2005 O hromadných hrobech   

Czech Politics: Jan Čulík's comment in Czech Business Weekly RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Will Czech grads be prepared to compete? Jan  Čulík
24. 1. 2006 Intellectual populism in Czech politics Jan  Čulík
2. 1. 2006 Time to examine the hidden history of 1989 Jan  Čulík
14. 12. 2005 In reality TV, echoes of the plebeian past Jan  Čulík
15. 11. 2005 Racism emerges as French suburbs burn Jan  Čulík
24. 10. 2005 Now is the time for agents provocateurs Jan  Čulík
3. 10. 2005 Czech judiciary seen as corrupt from abroad Jan  Čulík
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
22. 8. 2005 Mapping the limits of democracy Jan  Čulík
1. 8. 2005 Media must not give to stereotypes Jan  Čulík

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Otakar Motejl: Kdyby tomu velel jiný policejní ředitel, vzal by to na bodáky Dalibor "Exx" Záhora, Martin "Juki" Jyrkinen
1. 2. 2006 Ombudsman: "Postup policie na CzechTeku byl nepřiměřený"   
1. 2. 2006 Účelově obžalovaný účastník CzechTeku obhajovaný IuRe soudem zproštěn obžaloby   
9. 1. 2006 Ministr kultury Vítězslav Jandák: "Na CzechTek se přijedu podívat!" Martin "Juki" Jyrkinen
13. 12. 2005 Vyjadřuji hlubokou nespokojenost s tím, jak vyšetřujete zásah policistů na CzechTeku 2005   
8. 12. 2005 Jsme nespokojeni s tím, jak se vyšetřuje Czechtek 2005!   
14. 11. 2005 Motejl: "Při Czechteku 2005 pochybila policie i účastníci" Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005 CzechTek 2005 v komentářích českého tisku   
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Švédsko plánuje stát se první ekonomikou bez závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Bush: Amerika se zbaví závislosti na ropě   
2. 2. 2006 Amerika: Je energetická změna reálná?   
25. 1. 2006 Mráz přichází z východu Oskar  Krejčí
25. 1. 2006 Boj o ropu a íránská nezávislost Mojmír  Babáček
23. 1. 2006 Mapa není území Jindřich  Kalous
23. 1. 2006 Všechno, co vám zatajují o ropné krizi   
10. 1. 2006 Ukrajinský parlament se rozhodl odvolat vládu   
4. 1. 2006 Konec jednoho snu Josef  Vít
28. 11. 2005 Ropný zlom: dojdeme k rozumným závěrům? Jindřich  Kalous

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
1. 3. 2006 Po nebi létají vložky Petr  Štengl
28. 2. 2006 Mistr Dýně Ivan  Wernisch
24. 2. 2006 Televize Charlie  Soukup
23. 2. 2006 Finta Jiří  Krombholz
22. 2. 2006 Jak se stát sochařem Michal  Šanda
21. 2. 2006 * * * Boris  Cvek
20. 2. 2006 18 Jiří  Studený
17. 2. 2006 Sloky Jan  Vladislav
16. 2. 2006 Pohoda Richard  Weiner
15. 2. 2006 Kmotrem Zdeněk  Volf

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2006 Hospodaření OSBL za prosinec 2005   
24. 12. 2005 Česká sekce BBC přece jen končí...   
30. 11. 2005 Vděčnost, taková všednost... Štěpán  Kotrba
16. 11. 2005 Zvyšte si sebevědomí pravidelnými finančními příspěvky pro Britské listy   
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
27. 2. 2006 Chce ČSSD zvrátit mandát ODS z krajských voleb? Boris  Cvek
20. 2. 2006 Weak ODS leadership hurting `blue` chances Irena  Ryšánková
13. 2. 2006 Václav Klaus poškozuje ODS Milan  Daniel
2. 2. 2006 Žákovo mlžení: stamiliardové ztráty v příjmu do státního rozpočtu Ivo  Bubeník
21. 1. 2006 Za poškození dobrého jména a demokratické pověsti si může ODS sama Štěpán  Kotrba
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
28. 11. 2005 Překvapení pana Topolánka Josef  Vít
27. 11. 2005 Mirek Topolánek: "Všem potřebným, nezaměstnaným a nemocným dokážeme, že skutečná solidarita má konzervativní, nikoli socialistické základy." Mirek  Topolánek
16. 11. 2005 Vede ODS kampaň pomocí anonymního spamu? Bohumil  Kartous
16. 11. 2005 Proč ODS chybí jeden hejtman a jak se v ní bojuje o funkce? Milan  Hamerský

Případ Petra Partyka RSS 2.0      Historie >
21. 2. 2006 Tři utopické návrhy soudní Vladislav  Černík
2. 2. 2006 Petr Partyk je dále vězněn   
30. 1. 2006 Petr Partyk požádal o podmíněné propuštění   
18. 1. 2006 Napište neprávem vězněnému Petru Partykovi   
5. 1. 2006 Petra Partyka - kupodivu - za komunismu nezavřeli, to až teď!   
3. 1. 2006 Napište do vězení Petru Partykovi! Benny  Rees
21. 12. 2005 Jak je tomu s verbálními trestnými činy Jaroslav  Štemberk
16. 12. 2005 Soudce: Co je to Seznam.cz? Můžete mi říct, kdo na něm je?   
14. 12. 2005 Nevinný člověk, jehož soudce Šídlo odsoudil do vězení za neprokázanou blbost Jan  Čulík
14. 12. 2005 Svoboda je nedělitelná? Máme se za co stydět? Jan  Čulík

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
20. 2. 2006 Krátká nevědecká úvaha o umění Martin  Damašek
14. 11. 2005 Devadesáté páté výročí úmrtí L. N. Tolstého Jiří  Nezval
17. 10. 2005 Brak Filip  Sklenář
13. 10. 2005 Přátelé pokleslých forem Milan  Černý
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
11. 7. 2005 Softwarové patenty - slovo na rozloučenou Jaroslav  Zvěřina
8. 7. 2005 Jde o obrovské peníze z licenčních poplatků a patentových sporů   
1. 7. 2005 O softwarových patentech   
30. 6. 2005 NE softwarovým patentům!   
30. 6. 2005 Softwarové patenty a demokracie v EU Jaroslav  Zvěřina
28. 6. 2005 Americký Nejvyšší soud: kopírování hudby je protizákonné   
24. 6. 2005 Demokracie v EU Ano či Ne - to již brzy napoví jednání o softwarových patentech   
7. 6. 2005 Proč říkám ANO! podniku Microsoft   
7. 6. 2005 Software je jako sex. Nejlepší je zadarmo!   
16. 5. 2005 Zbavte se Microsoftu a ušetříte miliony   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
23. 2. 2006 Německo vyšetřuje únos nevinného občana americkou CIA   
22. 2. 2006 Další neúspěch v Iráku: Hospodářství   
22. 2. 2006 Američané zabili ve svých věznicích 98 vězňů   
17. 2. 2006 V Iráku zatčeno šíitské komando smrti Karel  Dolejší
16. 2. 2006 Babičky všech zemí, pozor! Greg  Evans
11. 2. 2006 Vysoký činitel CIA: Bush si vybíral z výzvědných informací jen, co se mu hodilo   
10. 2. 2006 Hladovkáři v zálivu Guantánamo jsou nuceně vyživováni   
6. 2. 2006 Náklady války v Iráku a v Afghánistánu dosáhnou 440 miliard dolarů   
3. 2. 2006 Bush řekl Blairovi: "Invazi do Iráku provedeme stůj co stůj"   
26. 1. 2006 Američtí vojáci z Iráku páchají sebevraždu   

Český film RSS 2.0      Historie >
9. 2. 2006 Nebýt dnešní, aneb nemá tady někdo dvojníka Patrik  Hronek
13. 1. 2006 Ještě žiju s věšákem, plácačkou a čepicí -- úvaha nad banalitou jednoho filmu Bohuslav  Binka
13. 12. 2005 Maria Procházková, Oldřich Kaiser a Žralok v hlavě Jan  Čulík
21. 11. 2005 Filosofický horor o kultuře Martin  Ondreját
7. 11. 2005 Sú Hrubeš a Mareš filmom do dažďa? Juraj  Korpa
27. 10. 2005 Hrubeš a Mareš jsou naši souputníci Tomáš  Koloc
10. 10. 2005 Štěstí: Ta schematičnost opravdu skřípe Tomáš  Koloc
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy