2. 3. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
kresba Pavel Kantorek
2. 3. 2006

Hantec

kresba Pavel Kantorek

"Tak vám zahrála skupina "Los Brňos" z Oltecu" (Staré Brno), ozvalo se z tlampačů na náměstí Svobody, kde jsem jednou dopíjel burčák ze Zelnýho rynku. Z Oltecu nésu, ale staré su. Jako rodilé Brňák si nemohu odpustit nenapsat ódu na "hantec", to nejvtipnější nářečí v České republice. Zlí "češtináři" nám exilovým vyčítají, že przníme češtinu. To bychom my Brňáci neobstáli ani doma.

Zvonek. "Hókl" (zařval) jsem dolů, už du, vemu si jen "hemdu" (košili), "hózny" (kalhoty) a "mantl" (kabát) a poklapeme do "štatlu" (města), třeba "lapneme ňákó kóc" (nabalíme holku). Co by si ochránci češtiny chtěli na mně vzít?

Podřízený, snad rekvizitář, brněnského humoristy Zbyška Pantůčka v roce, kdy přijel poprvé do Prahy Luis Armstrong, zvolal na liduplném náměstí: "Zbyšále, včera jsem hantýroval v Práglu s Lojzkem." Překvapen: "kerým?" "S Armstrongovým, ty pako!"

Už skoro každý Čech ví, že se v Brně jezdí "šalinou" (tramvaj). Hned po "kotrmelci" (sametová revoluce, takový plyšáček -- jak pro koho) jsem šel ukázat synovi i mé ženě Staronovou synagogu v Praze. U pokladny chtěla po mně desetinásobek za "flósky" (vstupenky) jako po cizincích. To snad podle oblečení. Začal jsem láteřit a dovolávat se spravedlnosti rodnou hantýrkou. Z fronty za mnou se mě zastala žena: "Nechte ho, copak neslyšíte, že přijel šalinó."

Ale málo "lonťáků" (přespolních) ví, že to "ó" musí být správně otevřené a dlouhé. Když "Lišňačka" (trhovkyně) na Zelným rynku vám řekne za řektvičky dvanáct a ne míň, protože není "potróóóblá", tak to ó opravdu slyšíte až do Líšně (bývalé předměstí Brna). Moje známá z Curychu, když je řeč o její matce, upřesňuje: "myslíš tu potróblóó komunistku"? Skoro brňák herec Miroslav Donutil, který se hantýrkou přiživuje, to správné ó nemá.

Hantýrku jsem nevymýšlel, jako Franta Kocourek nebo Bohumil Hrabal, který to dotáhl až do učebnic češtiny, ale znal jsem hodně hochů, kteří opravdu dokázali každou větu přebásnit v hantec. Kdo dovede ze své mateřštiny udělat květomluvu, ten se nemusí stydět ani před Dobrovským. "Ták natupírovat intrikána a hup do žumpy" doporučoval kasírující pingl o půlnoci. (Načesat knír a jít do baru Pavilon. Byl po schodech v podzemí.)

Kamarád z mládí, velkostatkářský synek, se hodil akorát na "gránycháře" (jeřábník) a "fachčil, nebo fachal" (pracoval) v "Borgeskce" (Borges, původní majitel Královopolských strojíren) v "Kénigu" (Královo pole, městská čtvrt). V "Kénigu" se ostatně narodil herec Karel Höger a bydlel ve stejném domě se starším kolegou Jaroslavem Vojtou. Du do "haklu", du "haklovat" (pracovat). Poeti z toho udělali "háčkovat". Možná to označovalo lépe produktivitu práce za Husáka, což nemohu potvrdit. Když jsem se jednou k ránu vracel z Pavilonu a střetl se s matkou ve dveřích bytu, která odcházela do "hokny", na otázku: kam déš? mě zkropila: "do baletu, blbče." Jinak se ještě říká: du "bochat". I když jsem doslova bouchal dlátem a palicí do dřeva, jsem tento výraz nezbožňoval.

Ještě jako puberťáci jsme pořvávali, když šel kluk s holkou: "jé, jé, jé voni na sebe valijou!" Určitě nám to "jé, jé, jé" ukradli Beatlesáci pro svoji písničku "She Loves you" s refrénem "yeah, yeah, yeah".

Jednou do mého obchodu s českými knihami přišla mladá dívka. "Áá, slečna je brňačka." "Né, né nésu. Já su rodilá švýcarka, rodiče só brňáci. Chci si kópit pravopis češtiny, tu negomu (neznám)." Ta dvacítka vskutku měla periferní hantec z "role a Radlasu" (nádraží a ulice za ním).

Po ránu jsem jednou zašel pro Lidovky a Blesk do kiosku "a pro máti Xantipu, má ju zamluvenó". Do malého okénka se vervala hlava chlapa. "Slyším dobře? Vy ste syn, jó? Páni von si přijede po třiceti járech a v přízvuku nemá škrábanec". Copak su lak na autě.

Po uveřejnění Hantecu s kresbou Pavla Kantorka jsme světoví! To by mně nikdy nenapadlo. Ano, když se ozve v našem případě židovská obec ve Švýcarsku, kam se na nás hrabou Dáni se svým průserem s Arabákama. Redaktor mi zavolal, že chtějí omluvu za kresbu. Poslal jsem je do hebrejské prdele a doporučil nereagovat a poučil o rozmáznutým hovně.

Autor, své mládí prožil v brněnských Žabovřeskách, dnes je majitelem českého knihkupectví v Zürichu. Od roku 1968 žije ve Švýcarsku, kde téměř 32 let vedl vlastní tiskárnu a kde mimo jiné vydával české knihy a kalendáře.

                 
Obsah vydání       2. 3. 2006
2. 3. 2006 Jeden svět - s peklem kšeft Milan  Berka
2. 3. 2006 Aktivismus a vulgárnost Jan  Čulík
2. 3. 2006 Lidovky zprávu o Špidlově iniciativě měly
2. 3. 2006 Pendolino funguje! Jan  Čulík
2. 3. 2006 Kafkovská zkušenost s Eurotelem Jan  Čulík
2. 3. 2006 Cenná ekonomická analýza korupce ve zdravotnictví je bohužel občas vulgární a anonymní Milan  Valach
2. 3. 2006 Deset omylů pana prezidenta
2. 3. 2006 KSČM: Jeden o voze a druhý o koze Miroslav  Grebeníček
2. 3. 2006 Konzervativní Kohl podpořil levicového "velkého Evropana" Prodiho Radek  Vogl
2. 3. 2006 Jednotná fronta atomových milců Milan  Smrž
2. 3. 2006 Hantec Milan  Cimburek
2. 3. 2006 Slovník brněnskýho hantecu
aneb co s minoritou v Evropské unii?
2. 3. 2006 Diskuse na serveru novinky.cz jednorázově zrušena Vojtěch  Polák
2. 3. 2006 Klára Hůrková - tvůrkyně Evropanka Miroslav  Vejlupek
2. 3. 2006 Islam je náboženstvo, nie ideológia
2. 3. 2006 O nesrozumitelnosti kulicha a měřítku Amundsenovy konzervy Karel  Moudrý
1. 3. 2006 Server Tiscali "nešíří dětskou pornografii"
1. 3. 2006 Rusko obviněno z krutého a nelidského zacházení
1. 3. 2006 Joker Blonde v roce 2005 Irena  Ryšánková
1. 3. 2006 Pospíchal: Licence budou, až naprší a uschne... Filip  Rožánek
1. 3. 2006 Pětatřicátníci, kominíci a trpaslíci Karel  Dolejší
1. 3. 2006 V neprospěch Adély Rajdlové Zdeněk  Jemelík
1. 3. 2006 Monbiot: Všichni jsme vrazi, dokud nepřestaneme používat letadel
28. 2. 2006 Před padesáti lety odhalil Nikita Chruščov Stalinovy zločiny
1. 3. 2006 Milionář buduje "katolické nebe"
12. 2. 2006 Hospodaření OSBL za leden 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce