30. 6. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
30. 6. 2005

Španělský parlament ve čtvrtek hlasováním schválil homosexuální manželství, navzdory ostré opozici od římskokatolické církve.

Španělsko je nyní čtvrtou zemí na světě, která poskytuje homosexuálním dvojicím stejná práva jako heterosexuálním manželským dvojicím. Kanada schválila homosexuální manželství tento týden ve středu, Holandsko a Belgie je legalizovaly v letech 2000 a 2003.

Rozhodnutí parlamentu ve Španělsku poskytuje homosexuálním manželským dvojicím rovná dědická práva a dovoluje jim adoptovat děti. Homosexuální manželské dvojice budou mít i při rozvodu stejná práva jako heterosexuální manželé.

Zapaterova socialistická vláda navrhla zákon o homosexuálních manželstvích nedlouho poté, co loni vyhrála volby. Zákon byl schválen 187 hlasy proti 147. Čtyři poslanci odmítli v této věci hlasovat. Senát, kde mají většinu konzervativci, tento zákon minulý týden odmítl, ale konečné rozhodnutí o něm učiní kongres.

Katolická církev zorganizovala proti tomuto zákonu obrovské demonstrace, jichž se 18. června v Madridu účastnily statisíce lidí včetně 20 biskupů.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 6. 2005

Cenzura v Bulletinu advokacie

Na červenec tohoto roku připadá 15. výročí obnovení svobodné advokacie v českých zemích. Vedení advokátní komory toto nepříliš dlouhé výročí (počátky advokacie u nás sahají do 17. století a jako svobodné povolání se advokacie naplno konstituovala v roce 1868) poněkud předběhlo maratónem okázalých oslav uspořádaných v květnu 2005. Doba, kdy advokacie před rokem 1990 nebyla svobodným a nezávislým povoláním, představuje dlouhých 42 let. V porovnání s nimi je oněch oslavovaných 15 let svobody dobou příliš krátkou.

30. 6. 2005

tisková zpráva organizace Greenpeace

Praha, 30. června 2005

Množství zdraví škodlivých toxických látek obklopuje malé děti také v prostředí, ve kterém si celý den hrají -- v mateřských školkách. Vyplývá to z analýz vzorků prachu odebraného ekologickou organizací Greenpeace ve čtyřech mateřských školkách v různých částech republiky. Zdraví dětí ohrožují nejvíce ftaláty, jejichž koncentrace v interiérech školek jsou znepokojující. Greenpeace výsledky zveřejnilo na dnešní tiskové konferenci v Praze, na níž zástupci hnutí zdůraznili nezbytnost přísnější regulace používání chemických látek ve výrobě a vyzvali české politiky, aby se zasadili o přijetí nové chemické legislativy Evropské unie, tzv. REACH.

30. 6. 2005

Vzpomínky na Klub angažovaných nestraníků

Jan Štěpánek

Zdeněk Mlynář [otec Vladimíra Mlynáře, pozn. red.] byl chytrý a cílevědomý komunista. Netajil se svým pohrdáním k osobě "neschopného a bezkoncepčního" Dubčeka. Mlynářovi bylo jasné, že jediným schopným dirigentem mocenského orchestru KSČ je jen a jen on sám. Redaktoři některých deníků (Zemědělské noviny, Svobodné slovo aj.) mně sdělili, že jim Mlynář dával pokyny k tiskové blokádě KANu. Odpor ho drážil. Několikrát vybuchl s tím, že jednání končí a že si nasadí "policejní čepici".

Čestmír Císař měl častá liberálně znějící prohlášení, ale kontaktu s protisocialistickými silami -- tak nás komunisté nazývali -- se bál.

Rozhovor s [komunistickým] ministrem vnitra Josefem Pavlem na mne udělal dobrý dojem. Nepřesvědčoval, nehrozil a jen tichým hlasem opakoval" "Buďte opatrní". A dodal: "Nevím, jak dlouho tu (hovor se konal v budově ministerstva vnitra) budu."

Zajímavé, i když útržkovité a nepříliš analytické svědectví, jakýsi "pohled z druhé strany" na Pražské jaro 1968 napsal lékař Jan Štěpánek, který dlouhá desetiletí žije - vlastně z vůle československých reformistických komunistů - ve Švýcarsku.

Štěpánek byl v roce svobody 1968 v Československu předsedou Klubu angažovaných nestraníků, vedle klubu K-231 (klubu politických vězňů komunistického režimu) jedinou nekomunistickou organizací, která měla během krátkého svobodného období odvahu se ustavit.

Štěpánkovo svědectví dokazuje, jak ani údajně nejliberálnější komunističtí představitelé Pražského jara 1968 nebyli schopni osvobodit se od ideologické kazajky (že všechno musí nakonec řídit komunistická strana, i když třeba naprosto "pravicová" a "reformistická") a nekomunistických aktivistů z KANU se v podstatě báli. Mimo jiné i proto, že se právem obávali, že existence organizací, jako je KAN, se stane záminkou pro sovětskou invazi - k čemuž také došlo. Reformistický komunistický režim se sice KANU bál a snažil se ho různými podrazy ochromovat, mocensky však proti němu nezasahoval a když šlo do tuhého a po invazi bylo zjevné, že by předseda KANU mohl být vystaven od vznikajícího prosovětského režimu perzekuci, reformističtí komunisté rychle vystavili Štěpánkovi pas a umožnili mu emigrovat.

Otevřeně vyznávat v roce 1968 nekomunismus znamenalo, že vás vládnoucí komunisté budou považovat za extremistu. Ve své "demokratičnosti" proti vám však policejně nezasáhli. (JČ)

30. 6. 2005

Jeden spisovatel vydal po delší době knihu a jelikož měl příjemného a pracovitého nakladatele, jenž si přál, aby kniha měla ekonomický úspěch, musel absolvovat řadu podpůrných akcí, autogramiád, literárních čtení a besed. Na první autogramiádě se sešlo asi dvacet lidí, kteří jaksi nevypadali na čtenáře, jak si spisovatel stále určitěji uvědomoval, a rozhodně se o něho a knihu vůbec nezajímali.

Nikoho z nich neznal, a tak odevzdaně čekal, co se stane. Nestalo se nic a to bylo právě to nepříjemné. Ať se on i moderátor snažili jak chtěli, z kamenných tváří těchto přihlížejících nic, než unavený úsměv nevyloudili. Diváci se prostě nudili, nekladli ani žádné otázky a utrápený spisovatel nechápal, proč tam vlastně chodili, dokud tristní beseda neskončila a nedošlo k podepisování knih a papírků.

30. 6. 2005

Britský azylový system je znovu terčem ostré kritiky. Kurdští Turci drží smutek za smrt devatenáctiletého mladíka, který se oběsil poté, co byl dlouhé měsíce bez jakýchkoliv vyhlídek zadržován v jednom britském azylovém středisku.

Camlica je už pátý žadatel o azyl, který za poslední rok spáchal v britských vazebních střediscích sebevraždu.

30. 6. 2005

Česká televize byla už kdysi kritizována za to (např. zde), že provozuje pořad Hodina pravdy (z produkce ČT Ostrava). Nejprve za to, jestli je tento formát reality show vhodný pro televizi veřejné služby (zejména z hlediska faktu, že téměř půlmilionové odměny hradí ČT), posléze pochopitelně za jeho kvalitu, která kreativitou připomíná realizaci vesnického plesu.

30. 6. 2005

Dávám tímto svým rekordně stručným textem na vědomí, že tváří v tvář novým právním skutečnostem odvolávám závorku v názvu svého článku "Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace". Všem tzv. ekoteroristům přeji dostatek munice!

Premiér Jiří Paroubek na oslavě čarodějnic s dětmi v Praze 4
30. 6. 2005
Jiří Paroubek
Záznam vystoupení předsedy vlády ČR, předneseného na Žofínském fóru dne 29. června 2005

Ukázalo se však, že kvalita jednotlivých politiků a schopnost odborných týmů v politice, má mimořádný význam v jakémkoliv stranickém a koaličním rámci. Podle mého názoru Václav Klaus jako premiér i jeho tým, v období úsporných balíčků let 1996 a 1997 selhali. Premiér Zeman a jeho tým svojí hospodářskou politikou Klause naprosto převýšil. Považuji za svou povinnost tuto Zemanovu zásluhu o naši zemi zdůraznit.

Na jedné straně se naše ekonomika již řadu let nese na příznivé vlně úspěšného ekonomického růstu. Již šestý rok jsme na vzestupné trajektorii růstu, v posledních letech kolem 4 % ročního vzestupu HDP, v prvním čtvrtletí letošního roku dokonce 4,4 %. Obrazně řečeno prožíváme 6 tučných let, kdy reálná mzda vzrostla o jednu třetinu, expandovala spotřeba domácností a celou zemi pokryla kompletní nová síť supermarketů nabízející dříve nevídaný, prakticky plný světový sortiment zboží.

30. 6. 2005

Kdo rozmnožuje poznání, rozmnožuje bolest. Přesto pro člověka není nic užitečnějšího než člověk.

Nezávislost na afekty způsobuje značnou svobodu, ale velký filosof na příkaz tyrana skončil s otevřenými žilami -- a není se co divit, mocní mají občas nápady nejen k popukání. Chudák Marat se zase cákal ve vaně a netušil blízkost smrti z něžné ženské ruky.

30. 6. 2005

Britský kulturní komerční televizní okruh Channel Four pověřil známého režiséra Michaela Winterbottoma, aby natočil "zdramatizovaný dokument" o třech britských muslimských občanech, kteří byli vězněni v americkém táboře v zálivu Guantánamo jako "nepřátelští bojovníci".

Film Cesta do Guantánamo vylíčí příběh takzvané "tiptonské trojky", tří britských občanů z města Tipton, kteří byli propuštěni na svobodu bez jakéhokoliv soudního stíhání poté, co je americká vláda bez soudu dva roky věznila v táboře X v zálivu Guantánamo.

30. 6. 2005

Firmy. o nichž se zjistí, že prostřednictvím viru propašovaly do uživatelova počítače podvodný dial-upový program, který jej napojí na telefonní linky za horentní ceny, budou trestány v Británii až pokutou 250 000 liber (11 237 000 Kč), oznámil britský ministr pro "e-commerce", elektronické podnikání, Alun Michael. Bude zapotřebí drobně novelizovat Zákon o komunikacích z roku 2003.

Podrobnosti v angličtině ZDE

30. 6. 2005

Zejména Portugalsko, Španělsko a Itálie trpí v těchto dnech vážnými podnebnými poruchami - vedrem, suchem a nedostatkem vody. Internetové stránky BBC k tomu publikovaly sérii fotografií ZDE.

Nedostatkem vody trpí i podstatné části Velké Británie, zejména Londýn. V mnoha britských oblastech se znovu - jako nyní už skoro každé léto - zavádí zákaz zalévání zahrady hadicí. Londýnský primátor Ken Livingstone apeloval na Londýňany, aby šetřili vodu tím, že když jdou na záchod, ať nesplachují, pokud se pouze vymočili.

30. 6. 2005

Se zájmem jsem si přečetl prohlášení sdružení FFII, které se zabývá podporou volných softwarových programů a bojem proti evropské směrnici CII (computer implemented inventions). Již sám tón toho prohlášení leccos vypovídá o atmosféře, ve které se o softwarových patentech v Evropském parlamentu diskutuje.

30. 6. 2005

tisková zpráva Bohemian Greenways

Připomínáme, že poslanci, senátoři, členové vlády a vedoucích ústředních správních orgánů (ministerstev a dalších státních institucí) jsou k zítřejšímu datu, tj. 30. červnu, povinni odevzdat majetková přiznání (tzv. oznámení) za rok 2004. Zpřístupněna veřejnosti budou v budově Parlamentu ČR v Praze.

Všichni jmenovaní mají povinnost uvést přehled veškerých aktivit, příjmů (pokud jejich souhrn přesáhl výši měsíčního platu poslance) a darů, a také nabytého majetku podle zákona o střetu zájmů. Tato oznámení mají umožnit veřejnou kontrolu, zda veřejný funkcionář nepreferuje osobní prospěch na úkor zájmu občanů.

30. 6. 2005

Evropskému parlamentu:

Tímto otevřeným dopisem bychom se na vás chtěli obrátit v souvislosti s hlasováním o směrnici o patentovatelnosti obecných algoritmů, která je na programu zasedání Evropském parlamentu dne 6. 7. 2005. Směrnice byla schválena za velmi pochybných okolností Radou ministrů EU v březnu v podobě, která se značně liší od podoby připomínkované, schválené a doporučené radě Evropským parlamentem v září 2003. Toto zjištění nás nenechává klidnými, protože přímo zasahuje do oblasti, v níž působíme.

30. 6. 2005

Ve Rwandě došlo v roce 1994 ke genocidě, při níž zahynulo více než 800 000 lidí. V té době v zemi pracoval jako zaměstnanec OSN i Callixte Mbarushimana, který je dnes obviňován z aktivního podílu na vraždění. Podle svědků Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu měl se dokonce účastnit i na vraždě svých kolegů z OSN. Celkem je mu přičítán podíl na smrti 33 lidí.

1. 7. 2005

Z posledních několika článků mám pocit, že jejich cílem je zdiskreditovat vědu, která se nazývá ekonomie, případně i liberalismus, jehož představitelé často používají poznatky ekonomie pro podpoření svých myšlenek, míní Ondřej Palkovský a upozorňuje: Pan Kalous například píše:

30. 6. 2005

Zdeněk Wognar píše: "Ano při vzniku ČSR bylo nabídnuto soužití Němcům, Maďarům, Polákům, ale otázka jakým způsobem? Vžil se někdo do pocitu těchto národností, pokusil se s nimi dohodnout? O tom lze s velikým úspěchem pochybovat. Pokud vím tak vláda ČSR poslala proti nim po zuby odzbrojené české legionáře, když se vzbouřili a nechtěli vstoupit do svazku ČSR." Je pravda, že vláda ČSR, aby udržela územní celistvost, vojensky obsadila Sudety. Požadavky na připojení Sudet k Rakousku, ke kterým se hlásila podstatná část sudetských Němců, nejenže byly pro vládu absolutně nepřijatelné, ale i kdyby byly splněny, podstatně by to ekonomicky uškodilo nejen Čechům, ale i Němcům, upozorňuje Jaroslav Štemberk a pokračuje:

30. 6. 2005

Poněkud mne nadzvedly dva články v BL "Další jaderná PR Ivana Březiny" (Karel Vaníček) 24. 6. a "Ivan Březina je odstrašující případ českého ekoteroristy" (Milan Grus) 27. 6., píše František Hájek:

Vážení pánové,

Vaše články mají jeden shodný rys -- místo nějakého rozumného návrhu, co udělat v budoucnosti s energetikou, mám dojem, že vám jde spíše o diskreditaci Ivana Březiny. K tomu účelu i přizpůsobujete fakta. Pokud se podíváte do statistik, podíl energie v obnovitelných zdrojů je v různých státech od 0,9 do necelých 2% (Holandsko, větrné elektrárny na pobřeží).

Chybí jakékoliv konkrétní údaje, třeba to, že energie z větrných elektráren je poměrně drahá -- kolem 20 Kč/kW (já se přiznám, že na tak drahou energii nemám).

K tomu:

30. 6. 2005

Historik Bořivoj Čelovský, který ve své knize Konec českého tisku kritizuje převážně německé vlastnictví českých novin, si zřídil vlastní internetové stránky ZDE.

29. 6. 2005

Článek pana Valacha považuji za výsměch lidskosti a pochopení jeden druhého, píše Zdeněk Wognar

Výraz "český podnárod, kterým hluboce opovrhovali'' vyvolá jenom pouze a pouze nenávist, a nic neřeši. Výraz "Podle některých je ale naší největší chybou to, že jsme sami dobrovolně nevyklidili tento středoevropský prostor a tím konečně neuznali svou méněcennost'' dokazuje, z čeho to vše pramení, to je z komplexu méněcenosti a ublíženosti.

30. 6. 2005

Pan Valach, jako přesvědčený zastánce tzv. "kolektivní viny" si zase nevidí na špičku nosu. Kdyby byl schopen podívat se a zamyslet se o něco dál než špička jeho nosu je, zjistil by, že se Přemysl Janýr snaží - a to velmi ohleduplně - přiblížit českému čtenáři jiný pohled na věc, než ten do nekonečna omílaný propagandou. Propagandou napřed totalitní, předtím nacionalistickou, nyní populistickou.

29. 6. 2005

Jestli je všechno jinak, jak vytýká autor, který se podepisuje Jan Bláha (jeho pseudonymní příspěvky byly publikovány nedopatřením, nevěděli jsme, že se autor odmítá identifikovat. Běžnou politikou Britských listů je nevydávat anonymy, od všech autorů článků požadujeme, aby se redakci identifikovali a zveřejnili svůj stručný životopis. Prosíme, aby to autoři respektovali, pozn. red.) , publicistovi Janu Vítovi v nedávné debatě o slevách v supermarketech, tak to stejně platí také pro jeho text o této věci. V prvé řadě marže obchodníka není zisk. A to ani pro takového, který nemá ani zaměstnance, ani sklady, ani dopravu. Marže je zjednodušeně pouze rozdíl v cenách nákupu a prodeje, buď každého jednotlivého zboží, nebo celkové sumy za určité období.

30. 6. 2005

V článku Důchodová reforma nutně vyvolá reformu podnikových areálů" jsem se zamýšlel nad tím, jak po důchodové reformě bude potřebné se věnovat tzv. remodellingu podnikových prostor. To muselo jistě poněkud zneklidnit permanentní reformátory, davoské turisty a reformám nakloněné občany, byť někdy poněkud osočované z flagelantství. Avšak díky teletextu ČT1, ČTK a hlavně díky výsledkům bádání amerických vědců si může i české seskupení zmíněných osob oddechnout. Američtí vědci z podnětu amerických firem zjistili, že lidé odcházející do důchodu v 65 letech mnohdy umírají po dvou třech letech. Oproti tomu ti, kteří odejdou v 55, se dožívají až 80 let.

29. 6. 2005

Je to britský Enron

Snad nejvýhodnější příležitostí ke korupci a k parazitismu jsou projekty, v jejichž rámci je soukromá firma financována ze státních prostředků. Skutečný soukromý podnikatel musí zápolit na otevřeném trhu s poptávkou a nabídkou a s konkurencí. Oč to má lehčí podnikatel, který si vyjedná spolupráci se státní institucí: bývají to lehce získané peníze.

Jak to včera podrobně zdokumentoval George Monbiot v deníku Guardian, britskou vládou vychvalované projekty v rámci tzv. "private finance initiative" (tj. předání státních projektů soukromým firmám) jsou absolutně skandálními příklady plýtvání veřejných peněz.

Nechť jsou příklady podobného soukroměpodnikatelského "partnerství" se státním sektorem odstrašujícím příkladem pro Českou republiku a její případné projekty "veřejně-soukromého partnerství".

29. 6. 2005

Jezte sýry od krav -- modelek, budou vám chutnat nejlépe. Nejsou ani příliš těžké, ani příliš tučné, ani příliš vyschlé, jsou prostě nejlepší, protože jsou veselé. Hlavně jich jezte hodně, jako ta vypasená kraví rodina, co sleduje v televizi volbu královnu krásy Isis 2005. Mezi mnoha adeptkami se jako skvost vyjímá zoomorfní ztepilá krasavice, jednoznačná vítězka. Z nějakého důvodu nebylo vidět poprsí, v tomto ohledu myslím nejdůležitější partie.

29. 6. 2005

Jen pro zajímavost, přikládám 'fee schedule' (seznam poplatků) z washingtonské banky Credit Union. Za vedení účtu se neplatí žádné poplatky, za výpis zasílaný jednou měsíčně buďto elektronickou nebo regulérní poštou taky nic. Většina poplatků je za 'extra' služby, tj. pořízení kopii, bankovní převody, zastavení platby šeků atd. Za vybírání z bankomatu u vlastní banky se taky nic neplatí. Ani za vystavení cestovních šeků se nic neplatí. Banky v Česku nejsou dostatečně regulované, proto ty vysoké poplatky. Lidi si musejí stěžovat svým poslancům a vyvíjet na ně nátlak, jinak si počkají. Generální ředitel té belgické banky dělá z lidí hlupáky - divím se, že mu to noviny 'žerou'... napsal nám z USA jeden pracovník rozhlasové stanice Hlas Ameriky.

29. 6. 2005

Se zájmem jsem si přečetl článek Martina Škabrahy "Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace" s druhým titulkem "Palčivé otázky ekologického hnutí". Než jsem stačil na autorův článek reagovat, došlo v případu dálnice přes České středohoří k důležitému posunu. Na základě žaloby občanského sdružení Dětí Země Městský soud v Praze zrušil rozhodnutí Ministerstva životního prostředí ČR o povolení výjimky ze zákona o ochraně přírody a krajiny k zásahu do biotopů kriticky ohroženého stromu jeřábu českého a pěti kriticky a silně ohrožených druhů živočichů v trase dálnice D8-0805 přes CHKO České středohoří.

29. 6. 2005

Od více než sta účastníků konference "Dozrála Evropa pro ústavu?", konané v úterý 28. června 2005 v Senátu, opakovaně zazněla podpora pokračování a prohlubování evropské integrace. Podporu také zaznamenal záměr české vlády připravit pro veřejnost informační kampaň o reáliích i souvislostech evropské integrace. Zevrubná debata uvnitř České republiky byla označena za prvotní předpoklad zodpovědného angažmá ČR v evropském integračním projektu.

22. 6. 2005

Šéfredaktor Britských listů Jan Čulík zastává názor, že při současném relativně vysokém počtu čtenářů tohoto deníku by mělo být možné, na základě relativně minimální osobní finanční újmy, aby čtenáři Britským listům umožnili (pravidelnou měsíční částkou cca 50 - 100 Kč) skutečně profesionální provoz v nezávislém občanském zájmu. Kdyby totiž z 8000 denních čtenářů Britských listů jen polovina přispěla pravidelnou měsíční padesátikorunou, list by měl k dispozici 200 000 Kč měsíčně a s takovou částkou by mohl dělat podstatné věci ku prospěchu řadových občanů v české společnosti. Jde tedy přirozeně jen o rozhodnutí čtenářů, zda mají pocit, že je takového nezávislého a průrazného listu v českém prostředí zapotřebí.

Po zveřejnění Čulíkova apelu "Proč to nejde" přispělo na konto Britských listů 166 čtenářů celkovou částkou přibližně 70 000 Kč. Přispěl tedy dosud jen zlomek z cca 8000 denních čtenářů, zato podstatně většími částkami než je navrhovaných 50 - 100 Kč.

Darovaná částka nám umožní odstranit dosavadní technické nedostatky v redakčním systému. Děkujeme. Kdo z dárců chce potvrzení pro daňové účely, napište si o ně, prosíme. - O dalším vývoji budeme informovat.

Britské listy mají účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo konta: 1001113917, kód banky 5500. (PS. Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.)

Diskuse "Měli by čtenáři přispívat na Britské listy?" je ZDE

8. 6. 2005

V květnu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou částkou 5000 Kč, dalších 5000 Kč byl příjem z reklamy. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 Jaký je rozdíl mezi myšlenkou a údem? Alex  Koenigsmark
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
30. 6. 2005 V této zemi vládne absolutní sociální smír. My nevíme, co jsou stávky. Jiří  Paroubek
29. 6. 2005 Podvod projektů v rámci "veřejněsoukromých partnerství"   
23. 6. 2005 Návrat Jeana-Paula Sartra   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
22. 6. 2005 Sté výročí narození Jiřího Voskovce Jiří  Jírovec
17. 6. 2005 Dálnice D8 a České středohoří: (re)kapitulace Martin  Škabraha
16. 6. 2005 O privatizaci deníku Mladá fronta Marta  Vildová
15. 6. 2005 Orwellovská vize Jan  Čulík

Měli by čtenáři finančně přispívat na Britské listy? RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy: Průběžný stav financí   
10. 6. 2005 Britské listy jsou komunistické svinstvo   
8. 6. 2005 Proč to nejde a proč by stálo za to zkusit Martin  Marek
8. 6. 2005 Vydávat noviny za 8.600.- Kč měsíčně je výkon hodný Davida Copperfielda   
8. 6. 2005 Britské listy: polovina špíny a polovina perel   
8. 6. 2005 Jsem parazitem, když čtu veřejně přístupné stránky?   
7. 6. 2005 Proč to nejde? Jan  Čulík
7. 6. 2005 Příšerná úroveň a parazitismus Britských listů   
7. 6. 2005 Hodnotou BL je právě jejich nekomerčnost   

Liberalismus RSS 2.0      Historie >
25. 5. 2005 Proč jsem liberál? Boris  Cvek
25. 5. 2005 Inspirativní liberál Karel Marx Michael  Kroh
25. 5. 2005 Naděje, jistoty, antiliberálové Pavel  Urban
23. 5. 2005 Liberalismus (?) a represe   
23. 5. 2005 Chci mluvit do toho, co se mi nelíbí Jindřich  Kalous
22. 5. 2005 Co není liberalismus Petr  Fiala
20. 5. 2005 Liberalismus znamená především osobní svobodu Milan  Černý
16. 5. 2005 Co je liberalismus? Josef  Vít

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ach, my hlupáčci... Petr  Freiwillig
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld
12. 5. 2005 Krajský hejtman Petr Bendl obdržel z Rakovníka petici 4965 občanů Petr  Kotyk

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek
18. 3. 2005 Stačí jedno slovo   
17. 3. 2005 Odmítáme spojování našich zájmů se zájmy Jakuba Patočky   
14. 3. 2005 Patočkova zbytnělá sebedůvěra Jiří  Vančura
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil
6. 5. 2005 Tolik válečných mýtů, jako je národů   

"Dáda" Patrasová RSS 2.0      Historie >
16. 3. 2005 PR Dády Patrasové, to je malorážka proti PR Šárky Grossové!   
14. 3. 2005 Novináři na hraní Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Komerční tlaky omezují svobodu slova Jan  Čulík
12. 1. 2005 Dáda Patrasová "hodlá podat trestní oznámení" za recenzi na její televizní show   
7. 1. 2005 Dáda Patrasová je tvrdá profesionálka Vojtěch  Fatka
7. 1. 2005 Dáda využívá jen toho, že malé holčičky budou chtít vypadat stejně umakartově Štěpán  Kotrba
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   
10. 6. 2005 Arogance moci   
10. 6. 2005 Zprávy o globálním oteplování zkreslovali nejen ropní, ale také zelení lobbisté Ivan  Brezina
9. 6. 2005 Světové akademie žádají zásah proti globálnímu oteplování   
8. 6. 2005 Bush odmítl kjótský protokol pod vlivem ropné společnosti Exxon   
8. 6. 2005 Šéf britských konzervativců varuje před podnebnými změnami   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   

Český film RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2005 Česká filmová klasika -- proč nevychází na DVD? Jan  Lipšanský
9. 5. 2005 Příjemná zábava s novým Renčovým filmem Jan  Čulík
7. 5. 2005 Zlopověstné dítě přichází do kin Petr  Šafařík
15. 4. 2005 Pár postřehů k Horem pádem Jan  Lipšanský
14. 4. 2005 Je Horem pádem dobrý film? Igor  Daniš
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
27. 6. 2005 Spojené státy vyjednávají s iráckými povstalci   
21. 6. 2005 Bombardování Iráku dlouho před válkou bylo porušením mezinárodního práva   
13. 6. 2005 "Američané nemají řádné plány pro Irák po invazi"   
21. 5. 2005 Fotky Saddáma ve spodkách vyvolaly kontroverzi   
17. 5. 2005 Spojené státy "podporovaly ilegální prodej Saddámovy ropy"   
16. 5. 2005 Britská rozvědka varovala Blaira, že Bush bude chtít zaútočit na Irák   
29. 4. 2005 Zveřejněn kompletní dokument generálního prokurátora, varující před právními důsledky útoku na Irák   
29. 4. 2005 Matka britského vojáka zabitého v Iráku podává podnět k trestnímu stíhání Tonyho Blaira   
29. 4. 2005 Šest závažných otázek ohledně Blairova rozhodnutí zaútočit na Irák   
12. 4. 2005 Proč v Česku neumíme pořádat polemické diskuse? Petr  Šafařík

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
30. 6. 2005 1968: Jak se nás komunisté báli Jan  Štěpánek
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   

Školství RSS 2.0      Historie >
24. 5. 2005 Změna systému školství aneb univerzální učebnice Jan  Poštulka
28. 4. 2005 Reforma školství je vážně ohrožena   
26. 4. 2005 Je to možné? Igor  Daniš
21. 4. 2005 Nejde o školné, ale o úlohu vzdelania Igor  Daniš
7. 4. 2005 Struktura a funkce Michal  Giboda
23. 3. 2005 Na státní maturity se zbytečně vyplýtvalo přes 100 milionů korun! Radek  Sárközi
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
10. 6. 2005 Petra Hůlová   
3. 6. 2005 Vždyť přece létat časem je krásné Tomáš  Koloc
3. 6. 2005 Azyl a království Alex  Koenigsmark
3. 6. 2005 Je útlak plodný? Kvete umění při útlaku jinak? Jan  Čulík
23. 5. 2005 "Bez paměti žilo by se lépe ..." Jakub  Kára
12. 5. 2005 Viewegh se k stáru naučil psát Jan  Čulík
10. 5. 2005 Sedmero rozchodů Irena  Zítková
6. 5. 2005 Horory v domácím balení František  Hrdlička
14. 4. 2005 Neprožívám žádné velké excesy Filip  Sklenář
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek