10. 3. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
10. 3. 2005

Co to je za hloupou otázku! Vždyť už je vychovávají a jistě vždycky vychovávali i vychovávaly! Myslím své vlastní děti, manželské i nemanželské, před rozpadem manželství i po rozpadu manželství. Homosexualita není totožná se sterilitou. Mnozí homosexuálové se snažili a snaží být "normální", a tak uzavírají manželství a mají děti, které pak logicky vychovávají.

Děti vychovávají homosexuálové dobře maskovaní v manželstvích, děti vychovávají i homosexuálové, kteří heterosexuální přetvářku opustili a žijí teď s partnery stejného rodu.

10. 3. 2005

Italský premiér Silvio Berlusconi konstatoval ve středu, že řidič automobilu, v níž byl usmrcen italský výzvědný pracovník, uposlechl výzvy, aby zastavil.

Beerlusconi zdůraznil, že automobil, který vezl osvobozenou italskou rukojmí Giulianu Sgrenu na bagdádské letiště, zastavil okamžitě poté, co na něj Američané zablikali výstražným světlem.

10. 3. 2005

Itálie pláče nad smrtí tajného agenta, který splnil úkol a položil za to svůj život. Nicola Calipari věděl, že nejtěžší část operace ho čeká až poté, co zadržovaná rukojmí bude propuštěna. Věděla to i Giuliana Sgrenová, které to řekli její únosci, když jí propouštěli - doslova prý: "Američané si nepřejí tvůj návrat."

10. 3. 2005
podle článku v časopise The Nation připravil Martin Mrzena

Britské listy informovaly v polovině února o rezignaci Easona Jordana, dlouholetého pracovníka CNN a jednoho z jejích nejvyšších představitelů, který se prý během Světového hospodářského fóra v Davosu zmínil o záměrných útocích americké armády na novináře. Jeremy Scahill v posledním čísle časopisu The Nation hovoří o kontroverzi způsobené mlčením amerických médií o opakovaném zabíjení novinářů v Iráku.

9. 3. 2005

tisková zpráva

Centrum advokacie duševně postižených (MDAC), Budapešť

Liga lidských práv, Brno

Výbor Poslanecké sněmovny pro sociální politiku a zdravotnictví dnes projednává novelu legalizující používání omezujících prostředků, včetně klecových lůžek. Vládní návrh na vydání zákona, kterým se mění zákon č. 100/1988 Sb., o sociálním zabezpečení (sněmovní tisk 786), se týká všech zařízení, které spadají pod rezort ministerstva práce a sociálních věcí, včetně ústavů sociální péče.

V České republice je podle údajů ministerstva práce a sociálních věcí 17 415 dospělých a dětí s problémy s duševním zdravím a poruchami intelektu, nebo se závislostí na drogách, kteří žijí v ústavech sociální péče. Ačkoli záměrem nového § 89a návrhu je regulace používání omezujících opatření, přijetí této změny povede k legalizaci omezování všech výše uvedených osob včetně dětí. Toto ustanovení totiž umožňuje přímo zaměstnancům ústavů sociální péče, aby rozhodovali o použití omezujících prostředků. Za současného stavu o tom mohou rozhodovat toliko ošetřující lékaři. Stejně tak návrh není v souladu se zásadou používání co nejmírnějšího omezení a zásadou prevence, nezajišťuje žádnou kontrolu při konkrétním omezení jednotlivců, ani nevymezuje podmínky toho, po jakou dobu lze taková omezujících opatření použít.

10. 3. 2005

Parlament projednává v současnosti novelu zákona o sociálním zabezpečení, v jejímž rámci -- navzdory mezinárodním protestům -- se chystá legalizovat užívání klecových lůžek pro všechny druhy pacientů, včetně dětí. Referuje Jan Čulík.

Psáno pro ČRo 6.

9. 3. 2005

Britský telecom začíná pronikat do oblasti televizních pořadů. Zveřejnil plány nabízet televizní vysílání prostřednictvím broadbandu.

Jako telekomunikační společnost se firma British Telecom rozhodla začít distribuovat filmy a pořady, konstatoval Andrew Burke, nový šéf odboru BT pro zábavné vysílání na Světovém fóru IPTV, které se právě koná v Londýně.

BBC také zkušebně vysílá své pořady přes internet a nevylučuje, že je bude nabízet i divákům v zahraničí.

BBC si vyvinula vlastní Interaktivní Media Player (iMP). Je to její první akce zaměřená na pronikání do broadbandové televize, která je známa pod zkratkou IPTV (Internet Protocol TV).

10. 3. 2005

Britská vláda hodila ve středu večer rukavici lordům v Horní sněmovně britského parlamentu, když nechala v Dolní sněmovně schválit kontroverzní zákon o domácím vězení pro osoby, podezřívané z terorismu, kteří mají být zadržováni bez soudu. Předtím Horní sněmovna tento návrh zákona odmítla.

Po bouřlivé tříhodinové debatě poslanci v Dolní sněmovně odmítli změny, navrhované Horní sněmovnou. Ta požadovala, aby bylo zadržování osob, podezřelých z terorismu, časově omezeno a aby bylo založeno na větším množství důkazů.

10. 3. 2005

Stovky opozičních stoupenců v jižním Kyrgyzstánu ve středu opět demonstrovaly proti údajným nedostatkům v proběhlých parlamentních volbách a žádají prezidenta Askara Akajeva aby odstoupil a žádají záruky svobodného průběhu druhého kola voleb, které se budou konat 13. března 2005.

10. 3. 2005

Vážený pane Slámo,

četl jsem váš článek "Týká se náboženství opravdu každého?", píše čtenář Pavel Samohýl. Poukazujete na nejednoznačnost chápání pojmu náboženství. Je zajisté správné a potřebné pojmy správně vymezit. Z hlediska formálně logického je jedno, jak pojmy zavedeme. Je třeba však být obezřetný, pokud se tyto pojmy neshodují s pojmy běžného jazyka.

10. 3. 2005

Pokud dnes kdokoli klade otázku, proč privatizovat českou ekonomiku, obávám se, že se vrací k problému, který historie už dávno vyřešila. V současné době neexistuje v ekonomicky vyspělém světě jediný ekonom, neřku-li ekonomická škola, která by považovala státní vlastnictví za efektivní a cestu zestátnění za cestu k vyřešení ekonomických problémů.

10. 3. 2005

Dovolil jsem si napsat k současnému školství několik postřehů zezdola.

10. 3. 2005

V poslední době mne politika uvádí do naprosté apatie a moje chuť nejít k volbám sílí, ačkoli jsem si nikdy dříve neuměl představit, že bych vymoženost svobodných voleb nevyužil. Jsou případy, kdy nevolit je krajním a jediným zbývajícím způsobem volby -- tak např. důsledně odmítám volit do Senátu již od doby jeho vzniku. Nejde jen o to, že a proč je Senát cosi, co nepotřebujeme a co pouze hanebně parazituje na našich peněženkách, jde o ještě důležitější věc: politici nízkou volební účast ignorují, nemají kouska cti v těle, Senát je tu a beze změny.

10. 3. 2005

Sinologie je nauka zkoumající čínský jazyk, literaturu, kulturu a dějiny Číny. Což je trochu stručná odpověď na tuto otázku. Protože jsem studentem 1. ročníku studia sinologie na Univerzitě Palackého v Olomouci, pokusím se vám, vážení čtenáři, přiblížit tento obor blíž.

Hned na úvod bych rád "odboural" všechny mýty o studiu čínštiny.

10. 3. 2005

Autor Jan Hošek v Britských listech dne 8. 3. 2005 má článek s názvem "Kde se poslanec Křeček mýlí" a cituje několik údajů z mého nedávného článku "Polská bublina, aneb čeští důchodci a evropští domácí", týkajícího se nedávného rozhodnutí Evropského soudu pro lidská práva ohledně nájemného jedné z pronajímatelek v Polsku, a poukazuje především na ty části mého článku, "kde se sociální cítění pana poslance dostává do příkrého rozporu s těmi nezákladnějšími principy ekonomie".

Ale přece právě v tom je ten nejzákladnější problém a rozpor! Jestliže se sociální problematika dostane do rozporu s otázkou ekonomickou, čemu a proč bude dána přednost?

10. 3. 2005

Polemika s článkem Stanislava Křečka "Polská bublina, aneb čeští důchodci a evropští domácí"

Dovoluji si podotknout, že i tvrzení pana Hoška jsou mírně řečeno hodně teoretická, píše František Procházka.

Po r. 1990 byla zahájena privatizace státních bytů. V důsledku přístupu politických stran získala jedna skupina obyvatel právo privatizovat byty a pozemky za výhodných podmínek. Tento postup se uplatňuje podnes, je možné ho dokumentovat a ODS ho má ve svém programu.

10. 3. 2005

Člověku vždy polechtá jeho neskromné ego, když mu někdo přisoudí větší důležitost, než ve skutečnosti má. S pobavením jsem si proto přečetl dopis šéfredaktora Literárních novin Jakuba Patočky Straně Zelených, ve kterém autor použil obrat "týdeník Reflex dodnes infikovaný virem Ivana Breziny". Anarchista Ondřej Slačálek jej správně zařadil do "diskursu nacistů".

9. 3. 2005

Se zájmem jsem si přečetl vyjádření Jakuba Patočky k aktuální situaci v Literárních novinách, které vede. Oceňuji jeho úsilí o jejich udržení a plán na jejich záchranu shledávám zajímavým, obtížným, odvážným, nicméně málo reálným. Skutečně upřímně bych si ale přál, aby se mu podařilo noviny stabilizovat a vyvést z ekonomické krize. S čím však nemohu souhlasit, je jeho názor na možný souběh politického aktivismu a pozice šéfredaktora novin, jež se politikou zabývají a v některých případech ji i samy dělají.

9. 3. 2005

Úvodem bych měl asi poděkovat Vítu Janečkovi za jeho článek "Rétorika konfliktu kolem Literárních novin". I když s ním nesouhlasím, je přece jen prost mnoha polemických nešvarů mnoha dnešních textů -- na prvním místě útoků ad hominem. Přesto se nejedná o zcela férovou reakci -- nejen se zřetelem k textu, na nějž autor reaguje, ale především vzhledem ke skutečnostem, o nichž jeho text je (nebo má být).

9. 3. 2005

Truchlící a rozhořčená Itálie nezakusila nic jiného, než jaké to je být Iráčanem.

V případu italského agenta zastřeleného americkými vojáky na check point u bagdádského letiště existují dvě možná vysvětlení. První je, že šlo o vědomý pokus o atentát na nepohodlnou levicovou novinářku, kterou Nicola Calipari kryl vlastním tělem. Druhé vysvětlení tvrdí, že šlo o nešťastnou náhodu. V prvním případě se počítá se špatným úmyslem. V druhém případě by šlo o nedorozumění, selhání lidského faktoru či podobné nedopatření, které je (v protikladu k prvnímu vysvětlení) neúmyslné a nezáměrné.

9. 3. 2005

Sýrie stahuje svá vojska z Libanonu a na Blízkém východě začínají politické změny. Odpůrci války v Iráku si musejí položit otázku, zda neměl nakonec Bush přece jen pravdu, píše britský deník Independent.

9. 3. 2005

V Římě se koná na počest dvacátého výročí Gorbačovovy ruské "perestroiky" Světové politické fórum. Čtyřiasedmdesátiletý Gorbačov je mezi účastníky (Lech Walesa, historik Eric Hobsbawm, lord Geoffrey Howe, zástupce Margaret Thatcherové v roce 1989, Miloš Zeman, Helmut Kohl) hvězdou. Reportérka z listu Guardian s ním hovořila o jeho dnešních názorech na světovou situaci:

9. 3. 2005

Monitor Jana Paula

kritika kritiky

Michael Hauser předvedl ve své rádoby recenzi výstavy Jana Hendrycha přesně to, co je až na výjimky typické pro texty o výtvarném umění v současném tisku a co v konečném důsledku, škodí především výtvarnému umění, jako takovému. Odsouvám odbornou nekompetentnost autora, v jeho textu bije přímo do očí a snažím se přijít na to, co chtěl vlastně říci.

9. 3. 2005
přípodotek ke článku Štěpána Kotrby "Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě"

Rád si přečtu něco, z čeho jsem zase o trochu chytřejší, zejména referáty o jinak těžce dostupných vědomostech, třeba z talmudu. Bohužel však Hilel citoval o 400 roků starší výrok Konfucia. Já osobně považuji křesťanství za kompilát konfucianismu a trochu osamostatnělého směru judaismu. Ježíš založil svoji sektu, když se kolem roku 20 vrátil z cesty do Himaláje (tvrdí to trochu odvážní historikové, neberou je vážně, ale má to své důvody).

11. 2. 2005

Informace pro budoucí postgraduanty

Britská Arts and Humanities Research Board, která financuje postgraduální i další vědecký výzkum na britských univerzitách, se rozhodla každoročně po dobu nadcházejících tří let udělovat šest stipendií na vypracování doktorské práce z oboru středo a východoevropských studií na britských univerzitách - "ring-fenced awards in Central and East European Studies". O stipendium mohou přirozeně žádat i studenti ze zemí střední Evropy, po dohodě se svým případným školitelem na britské univerzitě. Rádi přijeme na katedře slovanských studií na Glasgow University studenty, kteří by tam chtěli pracovat na doktorské práci z oboru české literatury, českého filmu či středoevropských médií. Vítáme studenty i z oboru polonistiky a rusistiky.

Studenti ze zemí Evropské unie (včetně tedy, od 1. května 2004, i z České republiky), kteří nemají trvalý pobyt ve Velké Británii, mají nárok žádat jen o stipendium na uhrazení školného na britských univerzitách, nedostanou stipendium na živobytí, avšak na to si lze v Británii vydělat.

Lze žádat o studium na plný i na částečný (part time) úvazek.

Podrobnosti o stipendiích AHRB ZDE

Žádosti o stipendium nutno podat do úterý 3. května 2005, pozor ale, největší naději na úspěch mají žádosti, podané prostřednictvím konkrétní britské univerzity, s níž je třeba si případný výzkumný program dohodnout hned teď. Např. Na Glasgow University je interní lhůta pro podání žádostí o postgraduální stipendium AHRB do 1. dubna 2005.

Informace o postgraduálním studiu na Glasgow University ZDE ZDE

Internetové stránky katedry slovanských studií (včetně bohemistiky) na Glasgow University ZDE
13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
10. 3. 2005 Parlament: Klecová lůžka používat budeme, protesty nás nezajímají Jan  Čulík
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
10. 3. 2005 Střílení poslů   
10. 3. 2005 Mrtví novináři jako nepodstatný doprovodný jev Martin  Mrzena
10. 3. 2005 Zvednou Evropští demokraté konečně tu šanci? Boris  Cvek
10. 3. 2005 Stát nemá trestat občany, kteří kritizují úředníky Jan  Čulík
9. 3. 2005 Co si dnes myslí Gorbačov   
9. 3. 2005 Měl Bush nakonec přece jen pravdu?   
9. 3. 2005 Vláda chce legalizovat klecová lůžka   

Práva homosexuálů RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Mají homosexuálové vychovávat děti? Ondřej  Stehlík
20. 2. 2005 Bush a jeho homosexuální prostitut Fabiano  Golgo
13. 1. 2005 Křesťané respektují homosexuály Boris  Cvek
5. 1. 2005 Křesťané a demokracie Milan  Valach
4. 1. 2005 Valach, drzost a náboženství Jan  Hruška
27. 12. 2004 Mimoběžné názory Milana Valacha Pavel  Urban
22. 12. 2004 Světské Vánoce a modré banány Václav  Beneš
21. 12. 2004 Gayové a nedorozumění Milan  Valach
20. 12. 2004 Homosexuální lobby? Jaroslav  Zvěřina
19. 12. 2004 Bush chce zakázat drama s možným homosexuálním obsahem   

Softwarové patenty RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Řekněte NE softwarovým patentům !   
17. 2. 2005 EU odmítla patentový zákon   
29. 11. 2004 Softwarové patenty v Radě EU odloženy David  Maxera
24. 11. 2004 Softwarové patenty znovu v Radě EU David  Maxera
10. 11. 2004 Může totalita zahltit celou civilizaci? Bohumil  Kartous
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jaroslav  Štemberk
14. 9. 2004 Mezi patentovou a autorskou ochranou je rozdíl Jakub  Trávník
13. 9. 2004 Co máte proti patentování počítačových programů?   
10. 9. 2004 NE patentovatelnosti počítačových programů jako vynálezů   
28. 7. 2004 Vykrádanie nápadov alebo brzdenie inovácií? Michal  Feik

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Zbrojení, ne klid zbraní Oskar  Krejčí
4. 3. 2005 Odstřel "amorálního" Grosse, nebo cesta k nástupu pravice při výročí Vítězného Února?   
4. 3. 2005 Zeman se v politice mýlil, ale byl úspěšný Ivan  David
1. 3. 2005 Piáno těžké, schody srázné Petr  Pospíchal
1. 3. 2005 Příčinou vládní krize není spiknutí médií Milan  Černý
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
25. 2. 2005 Co všechno na něj ještě vypluje... Boris  Cvek
25. 2. 2005 Gross má pro tisk bulvární potenciál   
25. 2. 2005 Portrét nastávajícího expremiéra Zdeněk  Jemelík
24. 2. 2005 Poukazování i na jiné korupčníky by akce proti Grossovi rozmělnilo   

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
8. 3. 2005 Český lev byl k ničemu Jan  Čulík
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2005 Američané stříleli na italskou novinářku   
1. 3. 2005 Více než 100 osob usmrceno atentátem v Iráku   
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák

Zelení RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Jakub Patočka je odtržen od reality Ivan  Brezina
9. 3. 2005 Literárky: respekt vůči politické kultuře Milan  Daniel
8. 3. 2005 "Politický aktivismus je pro novináře přece normální...!"   
4. 3. 2005 Patočka nedělá z Literárních novin stranický věstník Zelených Olga  Lomová
1. 3. 2005 Stanou se Literárky věstníkem doktrinářského křídla Zelených kolem Jakuba Patočky?   
7. 2. 2005 Uhl Štětinovi: Vaše postoje nejsou postoji Strany zelených Petr  Uhl
27. 12. 2004 Strana zelených podala trestní oznámení na dva členy bývalého vedení Štěpán  Kotrba
8. 12. 2004 Čtyři tváře Strany Zelených a Strany pro otevřenou společnost Pavel  Pečínka
19. 10. 2004 Zelená Evropa: tmavozelený západ, světlezelený jih, šedozelený východ Pavel  Pečínka
22. 9. 2004 Nezralí zelení Milan  Hamerský

Školství RSS 2.0      Historie >
10. 3. 2005 Opravdu školská reforma? Milan  Kulhánek
1. 3. 2005 O voze, o koze a o školném Radim  Valenčík
1. 3. 2005 O školství, prosím, bez demagogie Rudolf  Převrátil
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček