28. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
28. 2. 2005

Stěžuj si, budeš nezaměstnaný:

Bydlel bez střechy, tak ho odsoudili, že se ozval

Soudce Šídlo má za to, že úředníky musí stát chránit před kritikou občanů: "Od té doby, co byl z trestního zákona vypuštěn paragraf o slovním útoku na veřejného činitele, jsou vystaveni bezbřehým urážkám kverulantů typu pana Partyka." Evropská unie však zdůrazňuje, že státní úředníci musejí být vystavováni třeba i neoprávněné kritice.

Ve středu 2. března 2005 v 13.30 hod. u Obvodního soudu pro Prahu 7, Ovocný trh 14, č. dv. 307, III. poschodí, se bude konat veřejné zasedání o návrhu na přeměnu trestu obecně prospěšných prací v trvání 150 hodin v trest odnětí svobody o délce 75 dnů. Odsouzený, Petr Partyk, byl v kontroverzním rozsudku shledán vinným z trestného činu, že údajně publikoval určité výroky na internetu. Došlo k zneužití špatného zákona.

Opakovaně upozorňujeme v BL - ve shodě s názory mezinárodních lidskoprávních organizací i novinářských institucí v ČR i v zahraničí - že kriminalizace verbálních výroků je pozůstatkem komunistického právního řádu a že může vážně omezit svobodu projevu. V praxi se to opakovaně potvrzuje znovu a znovu. České soudy odsoudily občana za trestný čin pomluvy, spáchaný na jednom internetovém diskusním fóru.

"Česká republika se těžce potýká s otázkou 'extremistických' verbálních projevů (z extrémní pravice i levice) i s otázkou toho, co jsou přijatelné parametry veřejné debaty," konstatoval mj. Helsinský výbor amerického Kongresu ve své zprávě o situaci v oblasti svobody projevu v České republice z roku 2002 (totéž opakují i jiné mezinárodní lidskoprávní organizace). Zpráva kritizuje trestní stíhání osob za vyjadřování názoru a za pomluvu. Požaduje zrušení kriminalizace názorů a verbálních výroků v České republice.

Podrobnosti a tato kompletní zpráva ZDE

9. 7. 2003 jsme publikovali varovný případ Petra Partyka, který byl odsouzen za údajné zveřejnění některých svých poznámek na internetu. Tento šokující případ bude znovu tento týden projednáván. Napsal nám k tomu sám odsouzený.

28. 2. 2005

Před volbami do Senátu a krajů přesvědčoval jistý "expert" z agentury Crane kandidáty a jejich volební manažery doslova takto: "ČSSD je na tom už tak špatně, že jediné co může ještě voličům nabídnout jako pozitivní symbol je upřímná tvář Stanislava Grosse." Expert nabádal přítomné kandidáty, aby se vzdali svých hesel a jako jediné heslo zvolili "Myslím to upřímně." Asi třetina přítomných se k tomuto nápadu připojila, ostatní odmítli, ovšem většinou s poukazem, že mají své propagační materiály již vytištěny. Prohráli všichni, ať už to myslili upřímně nebo ne. V poslední době mi nestraníci několikrát za den doporučují, co by ČSSD měla dělat. Obvykle říkají: "Jestli se nezbavíte Grosse, tak prohrajete volby a úplně vás to zničí", nebo něco podobného. "Copak vám nechybí pud sebezáchovy?" "To nechápete, co to znamená jít s takovým šéfem v čele do voleb?"

Podobných nápadů jsou plné noviny i internetové stránky. Jedno mají všechny společné - naprosto chybný předpoklad, že se strany řídí nějakým kolektivním rozumem a rozhodují se racionálně. Není tomu tak.

Michael Marčák: Ukradli mi dítě, auto, psa, peněženku, ideály o demokracii a hodinky
28. 2. 2005

28. 2. 2005

aneb kdy jde o moc a kdy o peníze

Ne, ne, ne, žádný strach! Tato krátká úvaha nebude v žádném případě k další úspěšné sklizni obilovin ani námětem pro novou "Plechovou kavalerii". Nepůjde ani o kritiku resortu zemědělství.

Tenhle název mě napadl, když jsem nucen již třetí týden pozorovat hemžení politických stran kolem problému vládní krize, která byla vyvolána na základě mediální kampaně kolem údajně příliš luxusně nad své údajné poměry bydlícího premiéra. To, co následovalo, bylo skutečným festivalem politické a společenské úrovně naší politické reprezentace, takže je nutné se ptát, co mohlo přinutit tolik rádoby důstojných osob, aby ze sebe udělaly před veřejností takové kašpary.

28. 2. 2005

The Czech Business Weekly recently revealed that foreign multinationals with investments in the country are often rather unhappy with the qualifications of their Czech employees (see Soft focus, Feb. 21).

28. 2. 2005

Když jsem byl ve Spojených státech poprvé, povšiml jsem si již na letišti pozoruhodného úkazu. Prakticky všichni mnou pozorovaní pracovníci s modrými límečky měli chrup samá díra. Extrakce je nejlevnější. Vzdor tomuto nedostatku se v rámci své společenské vrstvy povětšinou smáli od ucha v uchu. Trochu mě překvapila jejich zanedbanost stran vlastního orálního zdraví. Nedocenil jsem v náležité míře, že jsem ve svobodné zemi.

28. 2. 2005

Ještě jednou o Stanislavu Grossovi

Nevím! Zeptejte se mě jako lingvisty, zeptejte se mě jako občana, zeptejte se mě jako nedávného emigranta. Nevím, co si mám o Grossově aféře myslet. Rozhodně nevím, jaká je pravda, nevím, jestli by měl premiér rezignovat, nevím, jestli to poškozuje Českou republiku uvnitř i v zahraničí. Nevím. Mohu ale jako chlapec ze vsi naslouchat svému selskému rozumu, který mi dá spoustu věcí. Dá to rozum, že politik si za něco mohl nechat zaplatit, protože takoví jsou všichni, dá to rozum, že to přispívá k neřádu ve společnosti, když jsou toho plné noviny, dá to rozum, že si z nás za chvíli budou dělat legraci v zahraničí!

Hezky tuto agrární moudrost shrnul místopředseda ODS Petr Nečas "Důvěryhodnost vlády, ba co více, důvěryhodnost celé naší země je v mnoha ohledech ohrožena, protože v tuto chvíli se již o tuto věc začínají zajímat zahraniční média, a to má své velmi vážné dopady." Jak rozsoudit, jestli má pravdu?

El Mercurio: Chilský národní park  Las Torres del Paine po návštěvě českého turisty
28. 2. 2005

Minulý týden světová i česká média přinesla zprávu o bezohledném českém turistovi z Brna, který založil ničivý požár v jednom z nejkrásnějších koutů zeměkoule. Česká republika má zase pořádnou mezinárodní ostudu. Naštěstí nejsou všichni čeští turisté podobného ražení, a najdou se i tací, kteří nám naopak dělají velkou čest.

28. 2. 2005

Téměř 50 britských vojáků čelí trestnímu stíhání za vraždu, fyzické týrání a další zločiny, spáchané v Iráku. Vyplývá to z tajných vojenských dokumentů, které získal britský konzervativní deník Daily Telegraph. Mezi obviněními jsou dva případy, kdy údajně irácké civilisty britští vojáci záměrně utopili. Jde o incident, v jehož rámci bude zřejmě poprvé v histori člen britských speciálních jednotek SAS obžalován z vraždy.

Univerzitní dalekohled
28. 2. 2005

Školné a sny na české levici

Nastavení vzdělávacího systému je bezesporu zásadní problém na cestě k sociálně spravedlivému a lidskému prostředí. Narozdíl od Radima Valenčíka a jiných si však nemyslím, že by se česká levice měla inspirovat britskou New Labour, pokud chce k takovému prostředí směřovat. Jak ukazuje například studie odborníků z London School of Economics, díky Blairovu neoliberalismu s lidskou tváří hraje sociální původ (třída) v životě Britů stále větší roli. Nerovnost distribuce blahobytu se prudce zvyšuje, což se projevuje i v rostoucích rozdílech v naději dožití . Nemalý podíl na tomto faktu má systém školného a studentských půjček. Rád bych však opustil britský kontext, který je jen do omezené míry srovnatelný se situací v ČR, a uvedl několik důvodů, proč si nemyslím, že zavedení školného v Česku je cestou k sociálně otevřené a lidsky žádoucí společnost.

28. 2. 2005

Veřejná služba České televize

Tak nějak po půlnoci proběhla na ČT 1 upoutávka na dokumentární film o holocaustu. Velice hluboký stav zoufalství, vyvolávající záběry malých dětí, které odhalují svá zápěstí, aby ukázaly svou koncentrákovou identitu -- číslo. Jedno z mnoha čísel, která neznamenala nic víc, než stejná čísla napsaná na tabuli. Existovala, a jedním šmahem se z nich stala vzpomínka. Vzpomínka na číslo.

Pece, ve kterých byla tato čísla mazána. Pece, ve kterých umíraly malé děti. Malá čísla.

28. 2. 2005

Právě jsem viděl v pořadu "Česká Miss 2005" na TV Nova (taková česká varianta na Miss Universe), jak president Klaus korunoval dívku, která soutěž vyhrála. Nevěřil jsem vlastním očím..., píše Jan Karabina.

Je přípustná takováto podpora komerční akce i v civilizovaných zemích?

Navíc celou akci organizuje Klausova bývalá tisková mluvčí...

Pozn. JČ. Akce "Miss něco" mají v západní Evropě velmi špatný zvuk, protože se považují za pouhý "trh masa", za prodávání žen jako sexuálního objektu. Proto se v posledních desetiletích tyto akce přesunuly do méně rozvinutých zemí, např do Afriky a např. v Británii se už léta tyto soutěže vůbec v televizi nevysílají.

I kdyby byla tato soutěž v západních zemích stále tak uznávaná, jako kdysi v padesátých či šedesátých letech, je velmi nepravděpodobné, že by se komerční akci propůjčil někdo s takovou autoritou, jakou má mít prezident (v britském kontextu by to byla královna nebo, řekněme, princ Charles).

Od Václava Klause je to špatný úsudek.

28. 2. 2005

Řečeno s klasikem, "doba je těhotná očekáváním". Někdo čeká změnu paradigmatu a nový věk, ve kterém budou realizovány jeho představy a on sám oslaven. Jiní čekají, že krize idiotské varianty kapitalismu podle vzorů z osmnáctého století, který už prokázal, že není života schopný a byl mimo jiné příčinou vzniku socialistického a komunistického hnutí v polovině 19. století, restaurovaného v rámci globalizace, povede ke globální čili světové revoluci a konečnému vítězství marxismu. To jsou ale asi tak všichni, kteří čekají něco, co považují za dobré. Naprostá většina v podstatě čeká katastrofu a jen doufají, že umřou přirozenou smrtí dřív, než k ní dojde. Já sám, přestože jsem obvykle vyznavačem starého husitského hesla "proti všem", jsem se v tomto případě přidal k většině. Jen důvody mám možná jiné.

28. 2. 2005

Současný vývoj (nejen) v české společnosti a politice se vyznačuje téměř dokonalou absencí rozumu, rozumem podložených úvah či praktických kroků. Autor následujících řádků si proto dovolil zformulovat něco jako desatero, které by mohlo být použito jako "testovací sada" pohnutek a úmyslů politiků, kteří si už zase chtějí přerozdělit vliv na to, co ještě zbývá z globálních i místních zdrojů všeho druhu a z veřejného majetku, na penězovody, kudy tečou naše daně, a také na stav našich myslí.

Aniž by chtěl cokoli komukoli vnucovat, autor -- jako řadový občan s minimálním vlivem na chod veřejných věcí - tímto veřejně prohlašuje, že předkládaných 10 tezí použije jako kritérium pro výběrové řízení na politiky, kterým dá v příštích volbách svůj hlas. Jestliže se najdou i další občané, kterým tyto zásady poslouží podobným způsobem, autor bude potěšen.

28. 2. 2005

K mému studiu na Tchaj-wanu

MOTTO:
Texty oficiálních dokumentů budou od nynějška psány zleva doprava. Podle staré regulace upravující použití čínského písma - s výjimkou tabulek, grafů a statistických zprav - byly psány zprava doleva a zespodu nahoru.
Taipei Times 1.1. 2005

K dobrým zvykům aristokracie odedávna patřilo sbírání kuriozit. Ačkoliv nejsem aristokrat, nic mi nebrání, abych se této bohulibé činnosti taky tak trochu nevěnoval a v Tchaj-peji pro čtenáře pár kuriozit nenasbíral.

28. 2. 2005

APOKRYFY

Tento projev přednesl ctihodný Mordechaj Šňupke na pohřbu slavného sionisty Mojšeho. Třebaže se v prvních letech zřejmě tradoval ústním podáním, jednotnost jeho stylu i četné reálie svědčí o autenticitě díla. Abych se dostal k originálu uloženému v knihovně izraelského Knessetu, musel jsem několik týdnů předstírat obřízku, což bylo značně vyčerpávající.

"Ajvaj, ajvaj, ajvaj! Ajvaj, ajvaj, ajajaj! Ajajajaj, jajvaj ajvaj!

AFP / Joe Klamar: George Bush  24. 2. 2005 v Bratislavě
26. 2. 2005

Nejdražším bavičem na světě je podle posledního ratingu George Bush "Walker". Slovenská vláda, aby vrátila Slovensku radost ze života, byla ochotna složit 300 milionů slovenských korun. Už je konečně jasné, proč muselo Slovensko omezit sociální dávky? Slováci tak mohli oslavit Vítězný únor podle starých dobrých zvyků -- vlaječky Matice slovenské a "spojenců, přátel a bratrů", s náměstím plným radostných a barevných symbolů ideologie, s patřičným technologickým projevem zkonstruovaným k mnohonásobnému přerušování potleskem. Možná nechyběla ani situační nápověda pro publikum, ale o tom se média nezmínila.

Fotoreportáž - White House ZDE

28. 2. 2005

Když je někdo levicový, tak není liberál, a když je někdo liberál, tak rozhodně není levicový - tak zní převládající názor současné postmoderní levice. Připouští existenci nanejvýš středového liberalismu. Následujících několik řádek je věnováno prokázání existence levicového liberalismu, jeho charakteristice a obhajobě.

28. 2. 2005

Co je příčinou deziluze a lhostejnosti dnešní mladé generace? Proč mnoho lidí touží po návratu starého režimu? Když jsem si tyto otázky sám položil, přišel jsem na překvapující zjištění.

V dnešní době žijeme v tzv. demokratické společnosti, která je charakteristická svojí názorovou pluralitou. Názorovou pluralitou, která je jednou z hlavních znaků každé moderní společnosti. Paradoxně je "mnohost názorů" jednou z příčin vzniku deziluze a lhostejnosti nejen dnešní mladé generace.

28. 2. 2005

Byla jsem poprvé svědkem představení skupiny Bůhví v červnu 2004. Nyní uspořádala takto skupina další ze svých už tradičních koncertů dne 23. února v Lucerna Music Baru. Na koncertě byla velká návštěvnost stejně jako během červnového koncertu (většina fanoušků byly opět mladé ženy) a členové skupiny Bůhví také pozvali na jeviště několik hostů.

Od loňského roku neprošla skupina Bůhví žádnými změnami a stále v ní vystupuje nesmírně populární a talentovaný Ondřej Brzobohatý (klávesy a zpěv), Martin Hrubý (zpěv a kytara), Jaromír Telenský (bicí), Karel Pičman (trumpeta) a Pavel Trojan (baskytara).

28. 2. 2005

The first performance by Bůhví I witnessed took place in June 2004. A few months later the band performed another of their by now traditional gigs at Lucerna Music Bar on 23rd February. The club was as well attended as during their June performance (the majority of fans were once again young women) and Bůhví also invited some guests to share the spotlight. Since last year, the band's line-up has not undergone any changes and still includes immensely popular and talented Ondřej Brzobohatý (keyboards and vocals), Martin Hrubý (vocals and guitar), Jaromír Telenský (drums), Karel Pičman (trumpet) and Pavel Trojan (bass guitar).

28. 2. 2005

Rok po odchodu prezidenta Artistida

Za několik dní si nejchudší stát západní polokoule připomene první výročí odchodu prezidenta Jeana Bertranda Aristida. Humanitární situace na ostrově se však příliš nezlepšila. Podívejme se na současný stav této malé, osudem zkoušené země.

28. 2. 2005
Jiří Kamen: Hugo, Prostor, 1. vydání, Praha, 2004, ISBN: 80-7260-126-1, 324 stran, cena 299 Kč

Už je to pět let, co nakladatelství Prostor vydalo paměti významného aktivisty českého předválečného anarchistického hnutí a pozdějšího novináře Michala Mareše pod názvem Ze vzpomínek anarchisty, novináře a válečného zločince. Na sklonku loňského roku přispělo k předvánoční horečce jinou knihou o jedné zajímavé postavě z dějin české levice. Tento celkem čtivě napsaný a místy zřejmě poněkud přikrášlený příběh určitě stojí za pozornost, už pro své nesporné literární kvality. Lakonický název knihy Hugo lze doplňuje naopak mnohomluvný podtitul, který přetiskujeme celý, protože bychom ho jinak museli opisovat svými slovy: "Nejkrásnější voják rakouskouherské armády, dobrodruh, tulák, muž, který znal Lenina, Hitlera, Mussoliniho, Goebbelse, přítel Lva Trockého, osvětimský vězeň, židovský básník, autor německých veršů Hugo Sonnenschein z Kyjova píše z mírovské trestnice dopis Rudolfu Slánskému. Skutečnost a fikce v románovém příběhu." Chcete-li k těmto charakteristikám a známostem doplnit ještě pár slov, je to možné: Hugo Sonka byl kromě jiného také anarchistou a za nejkrásnějšího vojáka rakouskouherské armády jej označil jiný anarchista - Stanislav Kostka Neumann.

26. 2. 2005

K "Vítěznému Únoru"

Nechci se v tomto článku pouštět do subtilních úvah, jež dokáží najít spojitost i rozdíly mezi čímkoli, jde mi naopak o vyjasnění některých důležitých a nad slunce jasnějších paralel, o nichž dodnes v Česku neprobíhá zřetelná veřejná diskuse. Ostatně rok 2005 probíhá ve znamení šedesátého výročí konce druhé světové války, v níž nacismus i komunismus hrály zásadní role a o níž bychom se také mohli konečně naučit přemýšlet jinak než ve stylu lží komunistického výkladu historie.

26. 2. 2005

Pokud chce být Boris Cvek ve své analýze Hegelova smyslu dějin důsledný, měl by vzít v potaz, že Hegel nedělá nic jiného, než že přebírá náboženskou tezi o spění, vyvrcholení a konci dějin, která vystřídala mýtický cyklus a kterou praktikuje také křesťanství. Dějiny "odpovídají záměrům Prozřetelnosti" (M.Eliade, Mýtus o věčném návratu).

Hegel pouze odboural závěrečné kataklysma. Není tedy nakonec křesťanství odpovědné za nacismus a komunismus? I poslušnost Duchu naučilo Hegela pravděpodobně křesťanství. Zpropadené křesťanství.

Michael Marčák: A bude-li vám k hlasování chybět stranický pokyn, doporučuji www.zdravyrozum.cz
28. 2. 2005

25. 2. 2005

Včerejšího večera zachvátila média, ale i sociálně demokratické poslance veliká starost. Prý se ztratil poslanec Kubinyi, všeobecně známý pod přezdívkou Huňády. Kvůli jeho absenci o jeden hlas neprošel návrh zákona o zákazu "privatizace nemocnic", ačkoliv klub ČSSD měl o tomto bodu ZÁVAZNÉ HLASOVÁNÍ.

Kubinyi není úplně neznámý. Upozornil na sebe již při prezidentských volbách. Řečnění při takové příležitosti je vyhrazeno význačným parlamentním funkcionářům. Nápad řadového poslance vystoupit s projevem při takové příležitosti je srovnatelný s pokusem veřejně polemizovat s papežem o výkladu bible. Sebevědomého poslance si Vladimír Špidla vybral (těžko sám) jako vhodného kandidáta pro úřad ministra zdravotnictví. Tam společně s náměstkem Pustelníkem ihned vynikl hbitým odvoláním několika ředitelů nemocnic, což nedovedl řádně vysvětlit, i když přitom také mluvil mnoho.

25. 2. 2005

Projednávání senátního návrhu na zavedení školného v posledních únorových dnech obnažilo hned dva paradoxy, které se neustále objevují v diskusi o školném na vysokých školách.

První spočívá v tom, že odpůrci školného donekonečna opakují - "jakékoli školné by vytvořilo majetkovou bariéru přístupu ke vzdělání". Přitom dobře vědí, že tomu tak není. Toto tvrzení zaznělo při projednávání podle mého názoru nepříliš šťastného senátního návrhu zákona o zavedení školného v Poslanecké sněmovně hned několikrát. "Prokličkoval" se k němu v závěru svého jinak poměrně korektního článku "Školné není aktuálním východiskem" i Tomáš Sachr.

Karel Kryl
25. 2. 2005

V basilice sv. Markéty v Břevnovském klášteře v Praze 6 se v sobotu dne 5. března v 18 hod. koná zádušní mše u příležitosti 11. výročí úmrtí Karla Kryla. Celebruje převor P. Prokop Siostrzonek, zazpívá pěvecký soubor Deylovy konservatoře, informuje Martin Štumpf. Po mši se Krylovi přátelé sejdou v přilehlé restauraci U Kláštera a zazpívají si jeho písničky.

25. 2. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Mafkarat al-Islam dokázal na území Iráku vytvořit síť 56 korespondentů, čímž vytvořil nejrozsáhlejší tým reportérů ze všech tiskových médií v zemi. Pokrývali události podrobně navzdory velmi svízelným komunikačním problémům a nedostatku bezpečnosti. Redakce webové stránky dostává denně kolem 75 zpráv z Iráku. Za jediný den 13. ledna 2005 bylo např. ohlášeno přes 145 operací proti okupantům. Počet útoků vrostl po americkém útoku na Fallúdžu z 85 denně na 132 denně. Také na jihu Iráku, kde dříve byla aktivita odboje malá, počet jeho akcí v poslední době vzrostl trojnásobně.

Stovky iráckých asyrských křesťanů, Turkmenů a jazídovců se zúčastnily demonstrace před štábem amerických sil v bagdádské tzv. Zelené zóně proti tomu, že kurdské nacionalistické strany jim v severním Iráku zabránily v účasti na volbách. Podle zpráv vydaných Asyrskou světovou informační agenturou Kurdská demokratická strana znemožnila rozvezení volebních uren do šesti měst a vesnic v okolí Mósulu, kde žijí asyrští křesťané. Mluvčí chaldejských asyrských křesťanů William Wardah prohlásil, že zásah kurdských spojenců Washingtonu znemožnil účast na volbách 200 000 osobám.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
25. 2. 2005

OTEVŘENÝ PODNĚT POLICII A STÁTNÍMU ZASTUPITELSTVÍ

Jsem zastupitel jedné obce nedaleko od Prahy. Úhonice, kraj Středočeský kraj, okres Praha-západ. Byl jsem dokonce místostarostou až do doby, kdy jsem se začal zajímat o financování plynu a jeho výstavbu. Potom jsem byl odvolán. V současné době je situace v obci pro mojí rodinu téměř peklo. Zde je jen takový krátký nástin toho, co se může v obci dít.

25. 2. 2005

Mediální ruch kolem skandálních afér Stanislava Grosse vynesl na denní světlo tříšť informací, z nichž některé se vracejí, jiné zajímají novináře jen přechodně. Obecně si udržují pozornost spíše poznatky o majetkových poměrech rodiny Grossových, zatímco věc týmu "Mlýn", jež má z právního a politického hlediska nejméně stejný význam, téměř upadla v zapomnění, stejně jako záležitosti Grossovy cesty k právnickému a jazykovému vzdělání . Útlum zájmu o "Mlýn" je tak nápadný, že vyvolává podezření, že smysl některých po něm nastolených témat spočívá právě v jeho zastínění. Zprávy přicházejí a opět mizí ze zorného pole veřejnosti, ale přes jejich pomíjivost z nich lze abstrahovat obecné poznatky, dokreslující osobnostní portrét nastávajícího ex-premiéra.

24. 2. 2005

Shodou okolností zrovna těsně předtím, než se Britské listy začaly zajímat o majetkové poměry i Miroslava Kalouska, znervózněl poslanec Kalousek do té míry, že zaslal "vysvětlující" dopis šéfům parlamentních komor. Předseda sněmovny Zaorálek si neodpustil jedovatý komentář, řka, že nebude vrbou pro každého poslance, a utajený dopis odmítl. Kalousek ho pak poskytl ČTK. Vysvětluje v něm podmínky, za jakých obdržel prý 860 000 Kč od manželčina bratra, podnikatele Lubomíra Kašáka. Jako kdyby jiné nemovitosti neužíval.

Dopis předsedy KDU-ČSL Miroslava Kalouska šéfům parlamentních komor ZDE

Kalousek však už nevysvětluje, z jakých zdrojů získal ostatní prostředky na koupi domu, stejně jako nevysvětluje, z jakých prostředků získal peníze na další zkvalitnění svého bydlení. V roce 1999 dle článků, jejichž pravdivost nebyla nikdy Kalouskem zpochybněna, koupil Kašák za 6,5 milionu byt na Veleslavínu a ubytoval v něm Kalouskovy. Kašákova firma IDOS získala mnohamilionové zakázky z veřejných rozpočtů - výstavbu bytů v bývalých kasárnách, zakázky v areálu Aquaparku, zakázku na recyklaci stavebních a demoličních materiálů, zakázku na odvoz a likvidaci nebezpečného odpadu. Kalouskovi přitom navíc odkoupili od města byt 3+1 v panelovém domě za 752 tisíc korun...

Kde na to vše poslanec Kalousek vzal? Z platu? Otázek, na které tento politik neodpověděl, je víc než dost. Odpověď na jednu otázku vyvolává deset dalších.

24. 2. 2005
Je pondělí večer. Před hotelem Kaskáda v Solenicích, ležících pod Orlickou přehradou, zastavuje mercedes. Z luxusního auta vystupuje známý příbramský podnikatel Lubomír Kašák. Podle svědectví jednoho z číšníků po chvíli vychází z hotelu jeho společník a přítel Zdeněk Němec a na Kašáka něco nesrozumitelně křičí. Nato vytahuje pistoli a Kašák po několika výstřelech padá k zemi.

Nebezpečí komunální korupce bagatelizují vládní politici i po příbramských vraždách. "Vůbec netuším, proč bychom se tím měli na politické úrovni zabývat. Po panu Vackovi nebudeme chtít žádné vysvětlování," říká Jaromír Talíř, šéf klubu KDU. Miroslav Kalousek se odmítá s Respektem o čemkoli bavit. "Byl by to hyenismus bavit se o tom. Naprosto mě to z politického pohledu nezajímá," říká šéf poslaneckého klubu US Karel Kühnl. Ani sociální demokraty případ nevzrušuje. "Jsou důležitější věci na práci," říká ministr práce Zdeněk Škromach.

Koncem března loňského roku [2002] vyšel v Mladé frontě DNES článek Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové s titulkem "Kalousek v politice podezřele zbohatl". V něm se mimo jiné píše, cituji: "Lidovecký poslanec Miroslav Kalousek dokázal během posledních čtyř let několikanásobně zvýšit životní úroveň své rodiny. Aniž si půjčoval peníze v bance, investoval celkem přes tři miliony korun do stavby rodinného domu v jihočeské Bechyni a odkoupení třípokojového bytu v panelovém domě v Praze."

"Řešili jsme to půjčkami od příbuzenstva", vysvětluje původ peněz Kalousek, který je od roku 1990 závislý jen na příjmech ze státního rozpočtu a jeho žena pracuje jako asistentka na vysoké škole.

Kromě bechyňského domku a bytu v paneláku, má Kalouskova rodina navíc k dispozici luxusní dvousetmetrový půdní byt na pražském Veleslavínu. Mladá fronta DNES během pátrání po majetkových poměrech předních politiků zjistila, že Miroslav Kalousek má svého sponzora. Je jím podnikatel Lubomír Kašák, majitel stavební firmy IDOS Praha, která profituje na veřejných zakázkách v Příbrami.

Spojovacím článkem mezi firmou a poslancem je Radka Kalousková, politikova žena a Kašákova sestra. Lubomír Kašák nejprve prostřednictvím sestry přispěl půl milionem korun na Kalouskovu předvolební kampaň v roce 1998 a o rok později za 6,5 milionu koupil výše zmíněný byt na Veleslavínu a ubytoval v něm Kalouskovy.

Financováním Kalouskovy kampaně a luxusním veleslavínským bytem propojení stavební firmy IDOS a politiky nekončí. Příbramským starostou je člen celostátního vedení KDU-ČSL a Kalouskův přítel Josef Vacek. Ten přiznal, že IDOS přispíval i na jeho kampaň. Za dobu, kdy příbramskou radnici vede Vacek, IDOS získal mnohamilionové zakázky, výstavbu bytů v bývalých kasárnách, zakázky v areálu Aquaparku, zakázku na recyklaci stavebních a demoličních materiálů, zakázku na odvoz a likvidaci nebezpečného odpadu. Tolik citace z článku Jiřího Kubíka a Sabiny Slonkové v Mladé frontě DNES z 26. března roku 2002. Na podzim roku 2002 byl právě švagr Miroslava Kalouska, tedy Lubomír Kašák, zavražděn.

Pročpak řeší české sdělovací prostředky jen případ Stanislava Grosse? Neměly by se zabývat i případem Miroslava Kalouska? Není to záhada, vzhledem k tomu, že všechny zde dnes uvedené informace o něm už byly publikovány? (Dvě citace, viz výše, jsou z časopisu Respekt a z vysílání Českého rozhlasu 6.)

Přinášíme, bez komentáře, několik citací ze starších rozhlasových pořadů a ze staršího tisku...

11. 2. 2005

Informace pro budoucí postgraduanty

Britská Arts and Humanities Research Board, která financuje postgraduální i další vědecký výzkum na britských univerzitách, se rozhodla každoročně po dobu nadcházejících tří let udělovat šest stipendií na vypracování doktorské práce z oboru středo a východoevropských studií na britských univerzitách - "ring-fenced awards in Central and East European Studies". O stipendium mohou přirozeně žádat i studenti ze zemí střední Evropy, po dohodě se svým případným školitelem na britské univerzitě. Rádi přijeme na katedře slovanských studií na Glasgow University studenty, kteří by tam chtěli pracovat na doktorské práci z oboru české literatury, českého filmu či středoevropských médií. Vítáme studenty i z oboru polonistiky a rusistiky.

Studenti ze zemí Evropské unie (včetně tedy, od 1. května 2004, i z České republiky), kteří nemají trvalý pobyt ve Velké Británii, mají nárok žádat jen o stipendium na uhrazení školného na britských univerzitách, nedostanou stipendium na živobytí, avšak na to si lze v Británii vydělat.

Lze žádat o studium na plný i na částečný (part time) úvazek.

Podrobnosti o stipendiích AHRB ZDE

Žádosti o stipendium nutno podat do úterý 3. května 2005, pozor ale, největší naději na úspěch mají žádosti, podané prostřednictvím konkrétní britské univerzity, s níž je třeba si případný výzkumný program dohodnout hned teď. Např. Na Glasgow University je interní lhůta pro podání žádostí o postgraduální stipendium AHRB do 1. dubna 2005.

Informace o postgraduálním studiu na Glasgow University ZDE ZDE

Internetové stránky katedry slovanských studií (včetně bohemistiky) na Glasgow University ZDE
13. 2. 2005

V lednu 2005 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 11 000 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
28. 2. 2005 Bůhví v Lucerna Music Baru Claudia  Just
28. 2. 2005 Špatný zákon omezuje svobodu projevu   
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
28. 2. 2005 Mojšeho funus Filip  Sklenář
28. 2. 2005 Havlova blbá nálada mezi námi? Karel  Sýkora
28. 2. 2005 Není oheň, jako oheň, aneb co potěší slušného občana Bushka  Bryndová
28. 2. 2005 Bitva o zrno... Ladislav  Žák
28. 2. 2005 Zubaři, stát a chrup Ivan  David

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2005 Kauzy a příčiny: metafory politického chápání Dominik  Lukeš
25. 2. 2005 Co všechno na něj ještě vypluje... Boris  Cvek
25. 2. 2005 Gross má pro tisk bulvární potenciál   
25. 2. 2005 Portrét nastávajícího expremiéra Zdeněk  Jemelík
24. 2. 2005 Proč je protigrossovská hysterie tak selektivní? Jan  Čulík
24. 2. 2005 Gross naplnil představu lidí o zkorumpovaných politicích   
24. 2. 2005 Poukazování i na jiné korupčníky by akce proti Grossovi rozmělnilo   
24. 2. 2005 Gross je jen záminka Milan  Valach
24. 2. 2005 Monitor Jana Paula: Lidé bděte! Jan  Paul
24. 2. 2005 Moc nechápu námitky proti kritice antigrossovské hysterie Vojtěch  Polák

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
24. 2. 2005 Proč publikují média "nekompetentní" články Ivana Breziny?   
21. 2. 2005 Kjótský protokol je pouhým začátkem Bushka  Bryndová
17. 2. 2005 Jak se svět mění   
15. 2. 2005 I my jsme součástí hmotného světa   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
3. 2. 2005 Ledový masív v Antarktidě taje - hrozí zvýšení mořské hladiny o 5 metrů   
1. 2. 2005 Globální oteplování zřejmě "do 20 let povede k vyhynutí ledních medvědů"   
27. 1. 2005 Ropné společnosti financují kampaň, popírající podnebné změny   
21. 1. 2005 Nájemní smlouva se Zemí Josef  Šmajs
17. 1. 2005 Globální stmívání   

Knowledge society - znalostní společnost RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Význam médií a nových informačních a komunikačních technologií při utváření znalostní a informační společnosti Petr  Sak
26. 1. 2005 Evropa: Třetí cesta -- Nový střed po šesti letech   
25. 10. 2004 Nečiň jiným, co nechceš, aby činili tobě Štěpán  Kotrba
5. 10. 2004 Mysli globálně, jednej lokálně Štěpán  Kotrba
29. 9. 2004 Bez veřejného prostoru budou lidé pouze otroci a nikoliv občané Štěpán  Kotrba
18. 8. 2004 Výběr mezi CocaColou a PepsiColou není výběr - to není demokracie Milan  Rokytka
6. 8. 2004 Hvězdné války a globální bezpečnostní prostředí Miroslav  Polreich
6. 8. 2004 Global Trends 2015: A Dialogue About the Future With Nongovernment Experts   
27. 7. 2004 Nookracia Ladislav  Kováč
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
7. 2. 2005 Kultivujme tradici, nestavme pomníky Karel  Dolejší
7. 2. 2005 K Janu Palachovi jsem kritický Aleš  Kozelský
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
17. 2. 2005 Cimrman a Největší Čech Vojtěch  Polák
14. 2. 2005 Největší Čech a Jára Cimrman Jan  Čulík
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
18. 2. 2005 Vojáci týrali vězně i v Afghánistánu   
16. 2. 2005 Bushova vláda obviňována ze zneužívání financí v Iráku   
16. 2. 2005 Panel v americkém Senátu obvinil činitele OSN, že zpronevěřil 1,2 milionu dolarů   
15. 2. 2005 V iráckých volbách zvítězili stoupenci Íránu   
13. 2. 2005 Šíité vyhráli volby v Iráku   
11. 2. 2005 Vězni z Guantánama obviňují vyšetřovatelky   
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
2. 2. 2005 Účast ve vietnamských volbách byla také velká   
2. 2. 2005 Demokracie není zaklínadlo Oskar  Krejčí

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 2. 2005 Přestaňme snít o New Labour, pokud sociální spravedlnost má být naším cílem Jan  Drahokoupil
25. 2. 2005 Paradoxy diskuse o školném Radim  Valenčík
24. 2. 2005 Slušný člověk, slušný národ - a etické kodexy Ondřej  Hausenblas
22. 2. 2005 Českým učitelům chybí osobnost, ne etický kodex... Filip  Sklenář
21. 2. 2005 Pedagogická komora a etický kodex učitele Radek  Sárközi
9. 2. 2005 S žaludeční sondou na mozek Bohumil  Kartous
7. 2. 2005 Pak teče i krev a jsou mrtví; a není "v tom" jen škola... Miloš  Dokulil
7. 2. 2005 Na české univerzitě v Brně se vyučuje rakouskému právu (a německy) Zdeněk  Moravčík
28. 1. 2005 Vysokoškolské vzdělání -- bezplatně, či za školné? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček