6. 4. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
6. 4. 2009

KD│Americký ministr obrany Robert Gates dnes večer na tiskové konferenci v Pentagonu oznámil, že strategická restrukturace obranného rozpočtu na rok 2010 zahrne škrty v programu protiraketové obrany v celkové výši 1,4 miliardy dolarů.

Kromě toho bude ukončen program vývoje záchranného pátracího vrtulníku a program vývoje nových zpravodajských satelitů; bude restrukturován program Future Combat System (FCS) a doporučuje se ukončit také protiraketový program Airborne Laser (ABL).

Senátor John McCain (Republikán, Arizona) po tiskové konferenci vydal prohlášení, v němž uvádí: "Rozhodnutí ministra Gatese restrukturovat řadu velkých obranných programů má mou důraznou podporu."

Celý článek v angličtině ZDE

Přepis Gatesova vystoupení (v angličtině) ZDE
Vyjádření klíčových aktérů z parlamentního a průmyslového prostředí: ZDE

6. 4. 2009

KD│Celé čtvrti se změnily v trosky. Po zemětřesení ve střední Itálii, které dosáhlo síly 6,3 -- 6,7 stupně Richterovy škály, bylo už napočítáno přes devadesát mrtvých; ale další těla patrně dosud leží pod zborcenými budovami. Civilní obrana navíc počítá zhruba s padesáti tisíci lidí bez přístřeší.

Zemětřesení překvapilo lidi ve spánku: Došlo k němu ve 3:32 v oblasti města L'Aquila asi devadesát kilometrů severovýchodně od Říma a trvalo asi půl minuty. Obyvatelé zděšeně vybíhali do ulic, zatímco mnohapatrové budovy se hroutily jako domečky z karet. Ještě hodiny po tragické události bloudili přeživší jako v tranzu po zničených ulicích. Mnozí přišli doslova o všechno, informoval SpiegelOnline.

6. 4. 2009

KD│Podle názoru miliardáře George Sorose se americká ekonomika letos ještě nevzpamatuje, protože bankovní systém jako celek "je v zásadě insolventní". Soros to prohlásil v rozhovoru pro Reuters Financial Television. Řekl také, že dolar je pod tlakem a může přijít o svou funkci rezervní měny, v níž by jej nahradil syntetický koš měn založený na účtovacích jednotkách SDR používaných Mezinárodním měnovým fondem. Z dlouhodobého hlediska by to údajně představovalo výhodu.

Systém, který USA dovoloval utrácet víc než vydělaly, nelze vzkřísit a je třeba jej reformovat. Ačkoliv nelze vyloučit oživení v roce 2010, skutečný výsledek prý závisí na hloubce recese. Nejprve se údajně vzpamatuje Čína, a to podle všeho ještě letos, přičemž se napřesrok stane tahounem globálního růstu.

Eurozóna podle Sorose není v zásadním nebezpečí, krize naopak postihla země, které do ní dosud nevstoupily. Euro bylo ohromnou výhodou, zatímco ekonomiky s vlastní měnou, zejména baltské země, dosud čelí vážným problémům -- a Ukrajina je dokonce na pokraji bankrotu. V posledních dnech se však změnil dosud rezervovaný přístup Německa, které si uvědomilo svou odpovědnost za nové členské země EU.

Celý text v angličtině ZDE

6. 4. 2009

Americký prezident Barack Obama v projevu na Hradčanském náměstí v Praze řekl, že tisíce atomových zbraní ve světě jsou nejnebezpečnějším dědictvím studené války. K jadernému konfliktu sice nedošlo, ale celé generace musely žít s vědomím, že jejich svět může být vymazán během jediného světelného záblesku. Jakožto jaderná mocnost, která jako jediná použila atomovou zbraň, mají Spojené státy morální povinnost jednat.

6. 4. 2009

I kdyby byl Barack Obama černošskej pánbu, nemohl by doma, ale ani v Praze, splnit všechna navzájem protichůdná očekávání. Po včerejší návštěvě ČR je samozřejmě klíčová otázka, co vlastně americký prezident v projevu na Hradě řekl o projektu protiraketového radaru v Brdech. Vláda v demisi tvrdí, že slíbil v projektu pokračovat. Protiradarové hnutí vyjádřilo zklamání, neboť neslyšelo jasně, že s radarem je konec. Protože jde o výklad Obamova stanoviska, bude nejlépe podívat se, co přesně prezident řekl. Bohužel, ani teď ještě na stránkách Bílého domu nevisí autentické znění pražského projevu -- takže až do dalšího zůstáváme odkázáni na neoficiální český překlad z dílny ČTK:

6. 4. 2009

Vedoucí představitelé Severoatlantického společenství spolu s americkým prezidentem Obamou ve Štrasburku schválili další vojáky pro Afghánistán a nového, kontroverzního generálního tajemníka. Jednání však bylo narušováno násilnými protesty.

6. 4. 2009

KD│Na počátku finanční krize vtipálci žertovali, že náš obchod s Čínou se nakonec stal spravedlivým a vyváženým: Oni nám prodávají jedovaté hračky a zkažené mořské ryby; my jim za to prodáváme falešné cenné papíry.

Ale dnes už se obě strany zhroutily. Na jedné straně prudce poklesla světová poptávka po čínském zboží. Čínský vývoz v nedávných měsících klesal a nyní je o dvacet šest procent nižší než vloni. Na druhé straně se Číňané evidentně začali obávat našich cenných papírů, napsal pro The New York Times nositel Nobelovy ceny za ekonomii Paul Krugman.

6. 4. 2009

Stále přemýšlím na projevem amerického prezidenta v Praze. Zdá se mi, že ho lze rozdělit na dvě části - ta první je všeobecná, ta druhá se týká vize světa bez jaderných zbraní. Tu všeobecnou část by s menšími úpravami mohl pronést i George W. Bush.

6. 4. 2009

"Místo umělého udržování pracovních míst je třeba nabídnout uplatnění principů flexicurity, se zaměřením na vytváření nových pracovních míst, motivaci k nalezení nového zaměstnání, možnost rekvalifikace a zvyšování kvalifikace, dodatečné vzdělávání, maximální využití geografické i profesní mobility a snížení nákladů na práci," řekl minulý týden ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas. Aktivně jej přitom doprovázel -- inspirován prý hlavní rolí sociálního státu při ztrátě práce -- evropský komisař Vladimír Špidla, podle nepotvrzených informací sociální demokrat.

6. 4. 2009

PONDĚLNÍ KRITICKÝ BLOC-NOTES

Bláznovství. Jako kdyby se všichni tak trochu zbláznili. Je to možná daň za definitivní konec zimy, a příchod jara. Je tu zároveň ale koncem března také daň skutečná, která se v uplynulém týdnu podávala, ale i krutá změna času a proslulý apríl, kterému se ve francouzštině říká: poisson d'avril (dubnová ryba) a zavěšuje se na záda. Bláznovství nemusí být nebezpečné, ale samotné zařazení mezi blázny člověka nikdy moc nepovzbudí. Ale řeč tu bude hlavně o věcech, které minulý týden bláznivě vypadaly, i když byly někdy zastřeny závojem oficiality. Bude tu řeč o politice, ale nejen o ní...

6. 4. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V Praze oznámil Barack Obama záměr zbavit svět jaderných zbraní a velká část lidstva to asi přivítala s podstatným potěšením. Zajímavé je jen, že právě existence takových zbraní byla dlouho ochranným štítem míru v Evropě. O tomhle paradoxu něco v této poznámce...

6. 4. 2009

tisková zpráva Nenásilí

Několik happeningů a demonstrací se uskutečnilo během dnešní a včerejší návštěvy prezidenta USA Baracka Obamy v České republice. Humanisté z hnutí Nenásilí uspořádali několik protestů proti plánovanému zřízení vojenské základny USA systému "Hvězných válek" v blízkosti Prahy.

5. 4. 2009

Na Václavské náměstí, kde se za účasti asi 300 lidí konala demonstrace "Ne základnám", přišly desítky policejních těžkooděnců. Oddělili náměstí od magistrály. Projevy demonstrantů také rušil vrtulník nad náměstím.

Zdroj - Novinky.cz: ZDE

5. 4. 2009
projev pronesený na demonstraci proti radaru, pořádané iniciativou Ne základnám

Přivítal jsem všechny, kteří přišli, protože nesouhlasí s americkým radarem v Brdech. Vítám ale i i ty, kteří přišli z úřední povinnosti. Policisty tajné, které poznáte podle toho, že vypadají jako kombinace Jamese Bonda a Josefa Švejka. Policisty veřejné, které poznáte podle obušků. Občané totiž obušky nenosí.... Většinou novináři nehovoří na takovýchto akcích. Učiním výjimku ne proto, že bych se stal náhle aktivistou, ale proto, že i toto je příležitost, jak vám z očí do očí říci to, co bych jinak stejně napsal. Říkám to a píšu to už od roku 2004. Je nepřijatelné, když vláda jedná za zády občanů. A je potěšující, když se to občan dozví alespoň z komunálních novin z druhé půlky zeměkoule. Americký radar , který ani odborníci, ani více než dvě třetiny občanů Česka nechtějí, vzbudil nebývalý odpor. Nejen v Brdech, kde se bojí záření, nejen v Praze, kde se bojí destabilizace bezpečnostní situace v Evropě, ale i v USA, kde už přišli na to, že i je jejich politici podvedli. Naučili jste se nesouhlasit. A to je dobře.

6. 4. 2009

IRÁK OPĚT NA POKRAJI NÁSILÍ:

KD│Irácká vláda nedávno uvěznila představitele sunnitské skupiny Probuzení v jedné bagdádské čtvrti a poté vstoupila na jeho území. S pomocí amerických okupačních sil milicionáře odzbrojila, ale teprve poté, co vypukly boje mezi vládními silami, které podporují Američané, a Američany zformovanou sunnitskou milicí. Tyto znepokojující události představují uskutečnění toho, čeho se většina Iráčanů dlouho obávala - pokud vypukly boje mezi zmíněnými dvěma entitami, relativní klid zbraní v dnešním Iráku může skončit, napsal Dahr Jamail v magazínu Truthout.

5. 4. 2009

KD│Prezident Barack Obama dnes na summitu USA-EU odstartoval úsilí o odstranění jaderných zbraní, když je nazval "nejnebezpečnějším dědictvím studené války" a když prohlásil, že Spojené státy coby jediný stát, který kdy jadernou zbraň použil, mají také morální odpovědnost vést toto úsilí; nepodniknou však jednostranné odzbrojovací kroky, informovali Mark S. Smith a Jennifer Loven pro agenturu AP.

5. 4. 2009

Severní Korea v neděli ráno odpálila svou raketu dlouhého doletu navzdory mezinárodnímu nátlaku, aby tuto zkoušku zrušila. Vyvolala tím mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN.

Pchjongjang oznámil předem, že plánuje umístit na oběžnou dráhu satelit, avšak Washington, Tokio i Soul se obávaly, že hodlá vyzkoušet raketu Taepodong-2, která teoreticky může doletět až na Aljašku.

5. 4. 2009

KD│Bývalí vojáci Čínské lidové armády, kteří absolvovali korejskou válku, doufají, že dnešní raketový test Pchjongjangu nezpůsobí obnovení konfliktu. Veteráni se sešli na vojenském hřbitově poblíž korejských hranic. Intervenční vojska v letech 1950-1953 podle některých odhadů ztratila až 310 000 zabitých a nezvěstných. "Čína si nemůže dovolit, aby se to znova opakovalo", řekl agentuře AFP osmasedmdesátiletý veterán Fan.

Mladí komunisté na demonstraci proti radaru - Palachovo náměstí - foto: Petr Topič, iDNES.cz
5. 4. 2009

GLOSA

Jinak se to říct nedá. Na demonstraci proti radaru, pořádané Neradaru.cz, Iniciativou za sociální fóra, Ligou starostů obcí proti radaru a dalšími deseti organizacemi dorazili - jako obvykle, "komsomolci". V čele s Davidem Pazderou, Martou Semelovou, Viktorem Pázlerem, Hassanem Sharfo a půlkou okresního výboru KSČ Prahy 1. Záměrně neříkám KSČM, protože jak Semelová, tak zakázaný Komunistický svaz mládeže (nyní kosmeticky přejmenovaný, ale stejně tupý a stejně agresivní) se naučili parazitovat na činnosti řady levicových organizací, KSČM nevyjímaje.

4. 4. 2009

Když člověk sledoval hysterické reakce koaličních partnerů a spřátelených "nezávislých" masmédií na pád Topolánkovy vlády, mohl mít dojem,, že se stalo něco děsivého, co zničí všechno, co za popřevratové dvacetiletí tato republika dosáhla. Jediné správné demokratické strany znovu (po kolikáté už?) vztyčily prapor nebezpečí spolupráce socialistů s komunisty a znovu se dušovaly, že v žádném případě takovou alternativu nepodpoří. Asi jediný, komu bych to v té chvíli věřil, byl Martin Bursík. Ten svými demokratickými postupy dokonale rozbil vlastní stranu a převálcoval i ty nejtvrdší postupy někdejší totalitní samomoci.

5. 4. 2009

U příležitosti dnešní návštěvy amerického prezidenta je samozřejmě extrémně důležité vědět, v jakých šatech se ukáže Michelle Obamová a zda její manžel obdrží knihu "Modrá, nikoliv zelená planeta". Jedna věc však možná přece jen médiím z radaru zmizet neměla: Obama už v této chvíli nejspíš přesně ví, co bude obsahem série zítřejších dopoledních telefonátů ministra obrany Gatese s představiteli Kongresu. Veřejně dostupné informace mají zatím charakter velmi pravděpodobných odhadů ohledně rozsahu a zaměření škrtů v rozpočtu "high-tech" výzbrojních programů Pentagonu na rok 2010. Rozhodnutí reflektující trvalý a dále neudržitelný růst nákladů souvisí s utlumováním systémů koncepčně závislých na studené válce a s nově zvýšeným důrazem na konflikty, které USA právě vedou. Téměř jistě bude seškrtán rozpočet problematického letounu F-22, jehož bojové charakteristiky kritizovali čelní letečtí konstruktéři a který je s cenou dosahující již 200 milionů dolarů za kus nejdražší stíhačkou v historii; pozemní vojsko se dočká redukce programu vývoje obrněné techniky příští generace FCS; námořnictvo nejspíš přijde o "stealth" torpédoborec třídy Zumwalt a trimaran LCS; a konečně očekává se, že oblíbené dítě G. W. Bushe, protiraketovou obranu, by mohly čekat škrty až do výše dvou miliard dolarů.

4. 4. 2009
William S. Lind

KD│Obamova administrativa s obvyklou fanfárou vyhlásila novou afghánskou strategii. Pokud jde o faktické události, mnoho to neznamená. Ale pokud je pravdivý článek Billa Gertze ve Washington Times z 26. března, jde o mnohem více. Geertz napsal, že Obamova administrativa vedla o nové afghánské strategii tvrdou interní debatu...

4. 4. 2009

Další kolo oblíbeného seriálu "Česká republika versus baba mastičkářka" se bude odehrávat v úterý 7. 4. 2009 od 9:00 hodin u okresního soudu v Táboře, jednací místnost 258 ve 2. poschodí (stejná místnost jako při loňské červencové premiéře). Zde bude podruhé projednávat okresní soud žalobu táborského státního zastupitelství na Libuši "Bushku" Bryndovou, obviněnou z toxikomanie za to, že z psychoaktivního konopí vyráběla účinné masti na kožní a revmatické choroby, a že je užívala.

4. 4. 2009

Mezinárodní měnový fond má dostat podle někoho 500 a podle jiného 750 a podle třetího zdroje jiné velké miliardy dolarů a je to popisováno jako epochální úspěch světové politiky. Pokud se dívám na výsledky činnosti této pozoruhodné instituce, která je od svého založení jednoznačně výkonným údem zájmů USA, v posledních dvaceti letech, pak se nemohu ubránit hořkému úsměvu, byť je to spíše tak trochu k pláči. Minimálně desetinásobek našeho státního rozpočtu totiž dostane od chudých celého světa obrazně řečeno lehce podnapilý, trochu zkouřený a hlavně úplně švorcový spratek, který se objevil nad ránem s přidrzlým úsměvem u dveří svého "otce Sama" a ten si houknul na svět, že jeho ratolest nemá dál za co pařit, navážet se do slabších a radit jim jak mají hospodařit, dokud nejsou buď na bankrot anebo úplně v americké hrsti.

Colosseum
4. 4. 2009

aneb nemluvte nám do toho, my víme, co potřebujete

Summit G20 nám ukázal, že to světové elity myslí vážně. Pro lepší pochopení souvislostí je nutné se odebrat do 70 let minulého století do Říma, kde nalezneme původ organizace, které nyní sounáleží mnoho "významných" osobností, například nám všem dobře známý publicista Václav Havel.

4. 4. 2009
Tisková zpráva Greenpeace International

Poté, co bylo tento týden odhaleno, že osoby z vedení energetického gigantu Electricité de France (EDF) čelí obvinění ze špionáže proti Greenpeace, strávili inspektoři zvláštní francouzské jednotky pro vyšetřování kybernetických zločinů (l'Office central de lutte contre la criminalité technologique, l'OCLCTIC) v pátek tři hodiny v kanceláři francouzské pobočky Greenpeace.

Podle nových důkazů to vypadá, že se Greenpeace stalo terčem expertní špionáže, a že rozsah infiltrace mohl být mnohem širší, než se původně předpokládalo.

3. 4. 2009

Obuškové útoky a "kotlování":

KD│Taktika londýnské Metropolitní policie během schůzky G20, která zahrnovala zadržování tisíců demonstrantů u budovy Bank of England nebo použití obušků proti táboru klimatických aktivistů, byla napadena jako porušení práva demonstrovat, napsali Sandra Laville a Duncan Campbell v deníku Guardian.

Astrologická anatomie.
3. 4. 2009
John Michael Greer

KD│Nejsvůdnějším z klamů obklopujících nynější krizi industriální civilizace, který má také podíl na jejím vzniku, je předpoklad, že krize představuje technický problém řešitelný technickými prostředky. K takovému předpokladu lze z mnoha důvodů dospět snadno, ale dostává nás do pozice opilce ze starého vtipu, který hledá klíč pod lampou půl bloku od boční cesty, kde jej ztratil, protože pod světlem alespoň vidí, co dělá.

Technické aspekty našich obtíží, ačkoliv jsou náročné, představují až tu poslední starost; zato jiné aspekty se ukázaly jako nepoddajné. Vezměme projekt omezení americké spotřeby energie na obyvatele na jednu třetinu současné hodnoty. Vzhledem k tomu, že průměrný Evropan každým rokem využije třetinu energetické spotřeby průměrného Američana, a přitom má v mnoha ohledech vyšší životní standard, není to vůbec nemožné; velká část technologie leží na pobřeží vedlejšího kontinentu a potřebuje pouze zprovoznit.

3. 4. 2009

Záchranný balík má mít hodnotu 1,1 bilionu dolarů. Na pomoc zemím v nouzi byly ztrojnásobeny prostředky Mezinárodního měnového fondu, který má nyní k dispozici 750 miliard dolarů. Mezinárodní rozvojové banky dostaly 100 miliard pro nejchudší země. A MMF prodá zlaté rezervy za 6 miliard, aby navýšil fond půjček pro nejchudší země. Výzva Josepha Stiglitze k radikální reformě institucionálního prostředí zůstala v zásadě oslyšena.

3. 4. 2009

Miroslava Němcová nehuláká jako knecht Topolánek, ale dští politickou nenávist o dost zavileji. Ve středu večer, na Apríla, ve sněmovně pravila novinářům:

3. 4. 2009

Stát se v Česku mediálně hýčkaným politikem, to zřejmě vyžaduje především velký konformismus

Evropskou demokratickou stranu (EDS) do letošních eurovoleb vede její předsedkyně a stávající europoslankyně Jana Hybášková. V českém mediálním mainstreamu je vnímána především jako odbornice na Blízký východ i jako výrazná antikomunistka. Dveře médií jsou jí tedy doširoka otevřené. V našich končinách stačí věru málo, aby byl agilní a zideologizovaný jedinec považován za osvědčenou autoritu a erudovaného odborníka.

Článek byl původně napsán pro Literární noviny, které ho odmítly vydat. Zdůvodnění z LtN:

Nebudeme tisknout hanopisy na jednotlivé osoby, ale můžeme se zabývat jednotlivými tématy a poukazovat na omyly či licoměrnost účastníků. Až se bude psát o Balkánu nebo Hamásu nebo Iráku, je možné některé argumenty užít. Můžeme také porovnat postoje kandidátů do evropských voleb k sadě témat. Nebudeme však psát negativně o jedné osobě, to je jednostranný přístup, který přehlíží případné nejednoznačné nebo přínosné věci. Takhle může vypadat část přípravy na rozhovor, ale přípravu autor nikdy neukazuje.

2. 4. 2009

Když lže premiér, tak se to už v Česku považuje za standard. Lže po celou dobu své vládní kariéry. Nikdo se nad tím nepozastavuje. Petr Žantovský se nicméně pozastavil nad tím, že na obranu předsedy vlády po jeho "pekelném" výletu do Štrasburku lhal místopředseda vlády a ministr pro evropské záležitosti Vondra.

2. 4. 2009

Zamyšlení k životnímu jubileu Milana Kundery

Milan Kundera již jeden dárek k osmdesátinám (které oslavil dne 1.4. 2009) dostal. Sice předčasně, ale i tak z něj měl jistě radost. Tento text se ohlíží za jednou novinářskou kauzou a odkazem jednoho evropského romanopisce.

27. 3. 2009

Zveřejňujeme daňová přiznání OSBL z let 2003 2004 2005 2006 2007

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2009 Čína v dolarové pasti   
6. 4. 2009 Soros: Krize letos neskončí, banky v USA jsou insolventní   
3. 4. 2009 Čtvrteční dohoda skupiny G20 "vyřeší finanční krizi", tvrdil Gordon Brown   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Shrnutí: Výsledky londýnského summitu skupiny G20 Karel  Dolejší
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
2. 4. 2009 Summit G20: Sarkozy a Merkelová chtějí konkrétní výsledky   
2. 4. 2009 G20 zklame   
31. 3. 2009 Experti všech zemí, spojte se   
31. 3. 2009 Umějí autokraté lépe hospodařit?   

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2009 Sílící bouře   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu   
3. 4. 2009 G20 zapomněla na životní prostředí   
3. 4. 2009 Summit NATO: Evropa odolává americkému tlaku na posily pro Afghánistán   
2. 4. 2009 G20 zklame   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
25. 3. 2009 Ruský ministr financí předpovídá novou vlnu problémů finančního sektoru   
17. 3. 2009 Konec zatlačování, konec mentorování - jasné priority a respekt Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
15. 1. 2009 Na odporu postavená estetika není umění Štěpán  Kotrba
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Čína RSS 2.0      Historie >
26. 2. 2009 Německo získalo miliardové objednávky z Číny   
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 Čína začíná globálně investovat   
17. 2. 2009 Clintonová dorazila do Asie a Severní Korea odpálí raketu "s doletem do USA"   
13. 2. 2009 Čína se bojí o své satelity   
3. 2. 2009 V Číně přišlo 26 milionů lidí v důsledku hospodářské krize o práci   
22. 1. 2009 Bílá kniha čínské obrany Oskar  Krejčí
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   

Zelení RSS 2.0      Historie >
4. 4. 2009 G20 aneb udržitelné dynamické ekvilibrium ohněm a mečem Daniel  Solis
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
19. 3. 2009 Není frakce jako frakce Pavel  Pečínka
19. 3. 2009 "Demokratická výzva" svolává valnou hromadu   
18. 3. 2009 Pane Juste, spletl jste si dveře Václav  Hála
11. 3. 2009 Zelená se, zelená? Miloš  Dokulil
9. 3. 2009 Ústřední revizní komise Strany zelených: Čáslavka a Šlegr budou zbaveni všech funkcí   
9. 3. 2009 Jak mohou být zelení atraktivní pro voliče komunistů? Boris  Cvek
9. 3. 2009 Vzkaz pro modrozelenou bandu ve Straně zelených Pavel  Pečínka

Írán RSS 2.0      Historie >
13. 3. 2009 Debata Hersh-Mondale: Americká ústavní krize   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
3. 3. 2009 Obama zahájil v Teheránu "holywoodskou diplomacii"   
3. 2. 2009 Írán vyslal satelit na oběžnou dráhu   
29. 1. 2009 Obamův Bílý dům asi pošle Íránu dopis, jehož cílem je rozmrazit americko-íránské styky   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
31. 12. 2008 Jak Evropská unie brání demokratizaci Íránu   
29. 12. 2008 Špinavý vtip televize Channel Four   
25. 12. 2008 Ahmadinežád blahopřeje abrahámským vyznáním při příležitosti Ježíšova narození   

Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti RSS 2.0      Historie >
29. 8. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
11. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
8. 4. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
21. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
20. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
18. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
17. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
14. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
13. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr
12. 3. 2008 Zápisky od sporáku aneb z deníku ženy v domácnosti Ester  Edr

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Pořady z celého světa zadarmo - nový projekt České televize   
27. 3. 2009 Matematická rovnice ČT: 2026 = ¾ z 2 500 000   
24. 3. 2009 Rada Českého rozhlasu se vážně chce soudit s koncesionáři...?   
16. 3. 2009 Strana nezávislých naivků jako politický ideál? Štěpán  Kotrba
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
20. 2. 2009 Serpenízek další z malých digitálních televizí je v problémech Štěpán  Kotrba
18. 2. 2009 Týden - kreativně přepracovaný Telegraph? Štěpán  Kotrba
17. 2. 2009 Touží Bobocký stále po křesle ředitele STV? Štěpán  Kotrba
13. 2. 2009 Česká televize démonizuje Hugo Chaveze, který stojí v čele Venezuely již deset let Daniel  Veselý
10. 2. 2009 zabijsvojeradio.cz aneb jak se stát předsedou Rady ČRo Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
19. 3. 2009 Systém jako systém, dyť je to fuk, hlavně když poslouží "naší" věci Stanislav  Kaucký
13. 3. 2009 Scott Ritter: Obamo, vyřiď to s B týmem   
3. 3. 2009 Poradní orgán doporučil Kongresu opustit projekt brdského radaru Karel  Dolejší
27. 2. 2009 Polsku víc záleží na bezpečnostní spolupráci s USA než na protiraketové obraně   
26. 2. 2009 Češi bydlí v zemljankách, hrají na dudy a milují Wesleyho Clarka Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Jen počkej zajíci....radar bude! Miloslav  Štěrba
20. 2. 2009 Obamova administrativa už nespěchá s radarem ani s raketami   
15. 2. 2009 Mezi kritiky evropské protiraketové základny přibyl významný americký vědec Karel  Dolejší
15. 2. 2009 Hledání alternativ k evropské protiraketové základně: Program NCADE a jeho úskalí Karel  Dolejší
13. 2. 2009 Stala se ČR obětí velmocenských kšeftů? Karel  Dolejší

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
3. 4. 2009 Čelit úpadku, čelit sobě John Michael Greer
27. 3. 2009 Diverzifikovaná, decentralizovaná, občanská a komunální energetika Štěpán  Kotrba
25. 3. 2009 Nudný kolovrátek aktivismu snílků Štěpán  Kotrba
20. 3. 2009 Analýza: Problém jaderného odpadu zůstává nevyřešen   
20. 3. 2009 Česká republika je obnovitelná   
10. 3. 2009 Velbloud, ten se nemá, aneb leží Rumunsko ve střední Evropě? Karel  Dolejší
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
30. 1. 2009 Nabucco – plynárenský sen, alebo realita? Karol  Palkovič
26. 1. 2009 Ako prežiť budúcnosť: Prognóza, ktorá sa stala na Slovensku realitou   
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2009 Šéfové NATO schválili nový přístup k Afghánistánu   
6. 4. 2009 Sílící bouře   
4. 4. 2009 Afghánistán: Další ztracená válka? William S. Lind
3. 4. 2009 Proč se špiníme s Talibánem, aneb o co jde Michal  Vimmer
2. 4. 2009 Seymour Hersh: Tajné americké jednotky zabíjely v mnoha zemích světa   
2. 4. 2009 Immanuel Wallerstein: Af-Pak, Obamova válka Immanuel  Wallerstein
31. 3. 2009 Írán nabídl Spojeným státům pomoc v Afghánistánu   
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
6. 4. 2009 Pentagon seškrtá rozpočet na protiraketovou obranu o 1,4 miliardy dolarů   
6. 4. 2009 Obamův tanec mezi vejci aneb Velikonoční kvíz pro "whitehouseology" Karel  Dolejší
5. 4. 2009 Obama v Praze: Co zmizelo z radaru Karel  Dolejší
5. 4. 2009 Obama oznámil záměr zbavit svět jaderných zbraní   
3. 4. 2009 O G20 a prohře některých českých politiků, neboli O významu okrajových rozhovorů Uwe  Ladwig
3. 4. 2009 Medveděv: Je šance na to, že USA v Evropě nerozmístí protiraketovou obranu   
2. 4. 2009 Obama v Praze: Vzkažme mu, že radar nechceme   
31. 3. 2009 Rekordních 150 000 podpisů pro referendum o radaru   
25. 3. 2009 Vláda národní autodestrukce padla. Nastoupí vláda provizoria? Karel  Dolejší
25. 3. 2009 Proradarová vláda padla - jaké budou ty další?   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
2. 4. 2009 Rozhrnout oponu Josef  Švéda
1. 4. 2009 Smiešna vážnosť románopisca Milana Kunderu Igor  Daniš
17. 3. 2009 Novotný, novotnější, nejnovotnější Petr  Štengl
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš