12. 3. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
12. 3. 2009

Irácký novinář, který zaútočil na George Bushe během jeho návštěvy v Iráku botou, a stal se tak hrdinou skoro po celém arabském světě, byl odsouzen na tři roky do vězení. Informoval o tom jeho právní zástupce.

Muntazer al-Zaidi (30) u soudu prohlásil, že je nevinen, a dodal, že jeho čin byl "přirozenou reakcí na okupaci". Byl odsouzen na tři roky za urážku zahraničního šéfa státu během oficiální návštěvy. Po vyhlášení rozsudku al-Zaidiovi příbuzní reagovali hněvivě. Křičeli, že je verdikt nespravedlivý a neférový.

12. 3. 2009

KD│Obamova administrativa pracuje teprve měsíc a půl, ale v jednom kole mezi mačkáním tlačítka "restart" s Rusy, vstřícností k Evropanům, hovory o urovnání s Talibanem, pozvánkami pro Íránce a strkáním lokty do Syřanů už se stala jednou z diplomaticky nejaktivnějších amerických administrativ.

Nynější prezident Obama během kampaně dosti kontroverzně prohlašoval, že je připraven hovořit s protivníky, včetně zemí jako je Írán. Toto stanovisko bylo součástí obecné kritiky Bushovy administrativy, o které Obama říkal, že se diplomaticky izoluje, když odmítá jednat jak s protivníky, tak s kriticky důležitými spojenci. Nyní Obama do celého světa vysílá emisary, aby všude - od Evropy přes Střední východ a Jižní Asii až po Rusko - restartoval dialog. Pro Obamu jsou tyto rozhovory předehrou k podstatným pohybům v mezinárodní aréně.

Dobrý den, prapore hvězd a pruhů
12. 3. 2009

KONSTRUKTIVNÍ NÁVRH MINISTERSTVU OBRANY ČR:

Do Prahy přijede Barack Obama. Událost je to veliká, neboť Amerika, toť náš vzor. Když přijeli naposledy nejvyšší hosté zpoza velké louže, zazpívala jim ministryně obrany. Překvapila tím i své generály, kteří s ženským zpěvem jako se zbraní hromadného ničení nepočítali a nebyli patřičně vybaveni. Duo s ochraptělým písničkářem Vyčítalem na obranu radaru bylo vhodným dárkem vůči tak vzácné návštěvě, že to chce repete, i když to tenkrát šéfredaktor Jan Čulík nazval "mrtvolou stalinismu" a "bolševickým slouhovstvím vůči zahraniční mocnosti". Barbar nekulturní... Smíchy tenkrát umírali jak alespoň trochu inteligentní příznivci radaru, tak a zejména jeho odpůrci. Píseň o americkém praporu hvězd a pruhů na motivy Bromovy adorace prvního kosmonauta majora Gagarina by nevymyslel ani Andrej Čírtek. Od té doby CD s písní pro Bushe dávají na ministerstvu obrany povinně každé zahraniční návštěvě, a proto k nim pro jistotu nikdo nejezdí.

Jelikož už dnes víme, že je riskantní nechat ministryni obrany cokoliv vymýšlet, nabízíme pomoc - námět pro zpěvuchtivou představitelku předsedající země EU Vlastu Parkanovou a obstarožního barda Jana Vyčítala na novou interpretaci dalšího kotlíkového evergreenu. Bude to vhodný doplněk Entropy.

The stars above in heaven are looking kindly down...

12. 3. 2009

Renomovaný ekonom varuje před "absolutním šílenstvím" přístupu českého prezidenta

KD│Popírači změn klimatu jsou směšní a podobají se lidem, kteří trvají na tom, že Země je plochá. Prohlásil to bývalý šéf Světové banky a ekonomický poradce britské vlády sir Nicholas Stern. Podle něj popírat lidský vliv na klima - tváří v tvář všem vědeckým důkazům - je asi stejné jako popírat spojitost mezi kouřením a rakovinou, nebo mezi infekcí virem HIV a onemocněním AIDS. V článku Sunny Hundala o Sternově vyjádření informoval list Guardian.

12. 3. 2009

Obecně prospěšná společnost Člověk v tísni je vedle české pobočky Amnesty International největší domácí organizací zabývající se lidskoprávní problematikou. Avšak mnoho palčivých témat z oblasti lidských práv a humanitní a rozvojové pomoci jako by bylo pro Člověka v tísni (dále též ČvT) tabu. Výrazným příkladem je jeho (ne-)reakce na nedávný izraelský útok proti Gaze. V ulicích evropských velkoměst protestovaly desítky tisíc lidí proti barbarskému bombardování dlouhodobě diskriminovaných Palestinců, tvrdá kritika na adresu Izraele přišla i od prestižních západních humanitárních organizací. Člověk v tísni ale ke konfliktu mlčel, a to mají jeho pracovníci exkluzivní přístup do českých médií. Česká televize je navíc jedním ze tří zakladatelů této o.p.s.

12. 3. 2009

Propad české ekonomiky může být mnohem horší, než se dosud myslelo. Analytici opět zhoršili své prognózy: hospodářství by letos mohlo klesnout až tři procenta pod nulu. David Marek z Patria Finance soudí, že ekonomika skončí záporem 3,5 procenta, Vojtěch Benda z ING čeká propad kolem tří procent. I další analytici, kteří v průměru očekávají záporný růst kolem dvou procent, připouštějí, že své prognózy brzy zhorší.

E15: Ekonomika se řítí ke dnu ZDE

12. 3. 2009

"Majitelé kapitálu stimulují proletariát ke koupi stále většího množství a stále dražšího zboží. K tomu využívají půjček, které sami poskytují. Zvrat nastane ve chvíli kdy se tyto půjčky stanou nesplatitelnými. Nesplacené půjčky nutí banky k půjčkám u státních institucí. Rozhodující role státu v půjčkách soukromým firmám bude prvním znakem nástupu nové éry - éry komunismu a to celosvětově."

Karel Marx, Kapitál, 1867

(Virální mail s tímto fiktivním citátem putuje z jedné e-mailové schránky do druhé již asi měsíc. Vzhledem k tomu, že podle Marxe kapitalisté vyplácejí dělníkům minimální (subsistenční) mzdy a absolutně i relativně je zbídačují - stejně jako k tehdejší "flexibilitě" trhu práce, která by jen zcela šílenému dělníkovi dovolila, aby se zadlužil - je v zásadě nemyslitelné, že by Marx něco takového mohl vůbec kdy napsat - KD.)

12. 3. 2009

V neděli, 15.března, uplyne neuvěřitelných 70 let od okamžiku, kdy generál Johannes Blaskowitz nechal na všech nárožích vyvěsit svůj legendární a špatnou češtinou formulovaný rozkaz pro obyvatele a kdy (následující den) z Adolfovy vůle vznikl Protektorát Čechy a Morava. Generál Blaskowitz, syn pastora, absolvent pruské kadetky a celoživotní voják, skončil v únoru 1948 sebevraždou a málokdo si na něj vzpomene. Období protektorátu by ale v zapomnění upadnout nemělo. Je to jeden z poměrně dobře zpracovaných zdrojů poznání o naší národní povaze. O tom, jací opravdu jsme a do jaké míry se jako národ dokážeme přizpůsobit jakýmkoli podmínkám a vytěžit z nich maximum pro zajištění nejen svého přežití, ale i snesitelné existence.

12. 3. 2009

Britské listy uveřejnily informaci o nové knize Viktora Suvorova. Při té příležitosti upozornily: "Podle Suvorova byl Stalin zastáncem teze, že bezpečnost SSSR je možno zajistit pouze neustálým rozšiřováním území. Tuto tezi prý hlásal už Lenin. (Stalin byl ovšem např. trockisty soustavně kritizován za svou teorii socialismu v jediné zemi - právě s poukazem na ústup od "leninismu". Naopak mnoha tzv. buržoazními autory byl za tento přístup oceňován, v předválečné ČSR mezi jinými Ferdinandem Peroutkou. Tyto skutečnosti Suvorov, kterého často kritizují za práci s prameny, v zásadě ignoruje -- KD.)", komentuje překladatel Bruno Solařík.

12. 3. 2009

KD│"Kromě jednorázového aktu oplodnění už neexistuje nic, v čem by muž byl nezastupitelný, a tedy nezbytný", říká sociolog Zygmunt Bauman. Rozhovor na kontroverzní téma s ním pro Gazetu Wyborczu vedl Tomasz Kwasniewski.

12. 3. 2009

aneb když důchodce Zdeněk Kodýtek za zaťatou pěst marxismu-leninismu v roce 2009 bojuje

Chtějí-li komunisté na prahu 21. století jako komunisté postupovat vpřed, nemohou nerozvinout Fučíkovu myšlenku o zkušenost revolučního boje svých otců a dědů asi takto: Lidé, komunisté zvláště, bděte a buďte pamětlivi toho, že pevnosti se nejlépe dobývají zevnitř!

Zdeněk Kodýtek, Praha 7, Dialog 154

Vážení čtenáři, tyto dva dokumenty vyjadřují kvintesenci sporu uvnitř strany, kterou se mnozí z vás rozhodli paušálně odsoudit jako "totalitní" či "zločineckou" jen proto, že se "dostatečně nedistancovala od praktik své předchůdkyně", Jakešovy a Husákovy KSČ. Přitom už v roce 1990 řekla jednoznačně, že "KSČ včerejška není KSČ dneška" a pak už jen při mnoha příležitostech svou distanci dávala najevo. Neodhodila však minulost celou, neodhodila to dobré, co minulost představovala. Jiní z vás zase nostalgicky vzpomínají na dobu, kdy práce byla povinností a ne přepychem, odměna za ni stačila ke slušnému životu, rohlík stál 30 haléřů a i dělník z továrny mohl slušně bydlet "v králikárně" paneláku a jezdit každý rok na dovolenou. Pro třetí skupinu j pak tato strana budoucím předvojem všech doteď ponižovaných, marginalizovaných a ožebračovaných. Nejen v Česku, ale i na celém světě. Pro čtvrtou je mastodontem přeživším jen omylem a nedůsledností při názorovém čištění společnosti po Velké vítězné sametové. Nicméně jako vše v tomto nikdy nekončícím dějinném sporu o interpretaci minulosti, nic není černobílé a ostré hrany pravdy, spravedlnosti, práva a morálky je nutno vždy vnímat v kontextu, s historicky podmíněnou vysvětlivkou. Se značnou dávkou skepse k reálnému naplnění snů o lepším světě za situace, kdy my sami jsme lepšími (obětavějšími, moudřejšími, pracovitějšími, skromnějšími) nikdy nebyli, nejsme, nechceme být a nebudeme. Ani jeden z argumentujících nemá na rukou krev nevinných. Ani jeden z argumentujících se svých ideálů nechce vzdát. Ani jeden nemá pravdu zcela, ale ani jeden nehovoří úmyslnou nepravdu. Ani jeden z nich se svých názorů nevzdá a nesleví. Jejich spor rozděluje politickou scénu na verbálně radikální levici a ovlivňuje chování i rétoriku mnohých jiných, včetně politické pravice. Jejich spor nemá jednoznačného vítěze a poražení jsou před zrcadlem budoucnosti všichni. Pevnost pravdy je pro současnost nedobytná. Interpretaci pravdy provedou dnešní nemluvňata až dospějí. Kritéria budou mít jiná, než měli jejich dědové. A v tu dobu už to všem bude nejspíš jedno, protože budou řešit úplně jiné problémy.

Důchodce Zdeněk Kodýtek je bývalý učitel ZDŠ v Praze 7, dnes důchodce a člen organizace KSČM v téže čtvrti. Autor ultrakonzervativního stalinistického časopisu Dialog, polemizujícího "zleva" z "leninských pozic" s politikou KSČM. Vášnivý diskutér o tom, jaký by měl být svět na teoretických konferencích, které jeho buňka pro stejně postižené pořádá. Idealistický snílek, neschopný uvažovat dialekticky o vazbách ekonomické základny a nadstavby, o vazbách minulosti na budoucnost, neschopný analyzovat chyby minulosti, ani té vlastní. Plete si snovou obraznost poezie a popisnou věcnost prózy. Heslo "proletáři všech zemí , spojte se" bere jako politickou alternativu parlamentarismu. Jako učitel ZDŠ býval přesto kdysi dobrým učitelem, ba vynikajícím učitelem. Byl vzdělaným a přísným učitelem.

Zajímalo by nás... ZDE

PhDr. Josef Heller, CSc. je historik, filosof, humanista. A přesto, nebo snad právě proto komunista. Místopředseda OV KSČM Praha 10 a vedoucí týmu pro politickou analýzu při odborném zázemí ÚV KSČM. Ač dlouhou dobu v aparátu KSČM, stále stejně tvrdohlavě bojující se stalinisty uvnitř strany. Konkrétními argumenty, nikoliv paušálními plivanci. Duší romantik, ničím nepoučitelný optimista, bytostný teoretik, jako mnoho jiných z jeho generace. V převodu teorie do praxe naprosto neschopný, v procesu praktické politiky naprosto naivní. Don Quijote teoretiků i politiků KSČM. Ale nezlomný a vytrvalý.

Otevřený dopis členům sekce školství odborného zázemí ÚV KSČM, zejména autorovi materiálu "Zajímalo by nás" ZDE

11. 3. 2009

KD│V zájmu zvýšení světové bezpečnosti by USA měly znovu promyslet vztahy s Ruskem. Je třeba začít zrušením šíleného a destabilizujícího projektu protiraketové obrany v Polsku a České republice, napsala hlavní editorka magazínu The Nation Katrina vanden Heuvel.

Navzdory skutečnosti, že většina českých občanů s umístěním systému nesouhlasí - o čemž mainstreamová média v USA nikdy neinformovala - Bushova administrativa pospíchala s rozmístěním toho, co předseda fondu Ploughshares Joseph Cirincione nazývá "systémem, který nefunguje, proti hrozbě, která neexistuje," a utratila za to ročně 14 miliard dolarů.

12. 3. 2009
Michael Kocáb
projev českého ministra pro lidská práva a národnostní menšiny u příležitosti Mezinárodního dne žen za české předsednictví v Radě Evropské unie, 10. 3. 2009

Vážené dámy a pánové, je mi velkou ctí promluvit zde za české předsednictví v Radě Evropské unie u příležitosti Mezinárodního dne žen. Rád bych na úvod svého projevu vyjádřil přání, aby tento den byl i nadále symbolem dosahování úspěchů v prosazování rovnosti žen a mužů. Mnozí z nás si totiž pamatují i doby, kdy bylo jeho slavení v některých zemích spíše symbolem poslušnosti k totalitním režimům a s úctou k právům žen neměl mnoho společného. Je tedy třeba i nadále deklarovat vědomí si důležitosti snahy o dosahování rovnosti všech, tedy i žen a mužů, zamezovat diskriminaci a podporovat svobodu každého individua.

12. 3. 2009

Sarkozy plní plán. "Nepřítomní mají smůlu!" řekl včera v Sálu Nadace pro strategický výzkum (FRS) francouzský prezident Nicolas Sarkozy. Prezident ohlásil návrat do vojenských struktur Severoatlantické aliance (NATO). Chce mít totiž Francii "silnější a vlivnější". Završil tím téměř patnáctiletý proces, který před ním zahájili jeho předchůdci: zejména premiér Alain Juppé a prezident Jacques Chirac. Jedná se o revizi 40 let staré doktríny? Bezesporu. Zda to bude ale něčím více, než symbolickým aktem, ukáže až budoucnost...

12. 3. 2009

Zastavil jsem se na potlachu s emeritním učitelem Univerzity obrany v Brně. Starému oficíru ožila ve vzpomínkách stará sláva, válčil zase za Čepičky nebo aspoň za Tvrdíka. Navzdory sentimentu dosti věcně kritizoval stávající vedení resortu obrany; nikoliv pro feminizaci, nýbrž pro prostou nekompetentnost. Vedle exšéfa genštábu Štefky, jehož služební postup provázela nezáviděníhodná šeptanda o hlouposti, absenci vyššího vzdělání či kariérní ženitbě a profesní pád zase žaloby na jeho blízké podřízené, zmiňoval nezapomenutelnou místopředsedkyni vlády, Vlastu "Radar" Parkanovou.

Člověk v tísni
11. 3. 2009

STUDIE

Analýza některých aktivit proromských organizací a jejich dopad na státní politiku vůči Romům

Je zcela zřejmé, že se v oblasti sociálního vyloučení Romů v ČR snaží Člověk v tísni vyzískat politický kapitál a propojením na veřejné finance i stabilní zajištění svých aktivit. Naneštěstí pro samotné Romy se při tom uchylují k populistické rétorice a místo projektů, které by směřovaly k dlouhodobému, tedy efektivnímu i ekvitnímu řešení a prevenci problémů, se jejich aktivity i rétorika zaměřují na mediálně atraktivní práci mající charakter" hašení požáru", avšak v horlivé snaze o nápravu následků místo příčin, přilévají do pomyslného ohně místo vody spíše olej.

Tato studie si klade za cíl zhodnotit vliv některých nevládních organizací v české společnosti na postavení Romů a analyzovat některá současná teoretická východiska týkající se problematiky uznání (resp. zneuznání) kulturně etnické dimenze v normativním pojetí sociální spravedlnosti a strukturální exkluze, a dále problematiky vztahu mezi sociální spravedlností, demokracií a efektivitou. V praktické rovině tato studie poukáže na současný diskurz některých aktivistů nevládních organizací, zejména na ideologické zneužívání dekontextualizovaných vědeckých poznatků a jejich dopad na veřejné mínění a na státní politiku, jež m. j. negativně působí na postavení Romů v české společnosti a na jejich úspěšnou integraci do většinové společnosti.

11. 3. 2009

Byli jsme v pondělí v Glasgow na večeři s estonským filmovým režisérem Ilmarem Raagem. Měl jsem pocit, že jsem se vrátil do roku 1945, nebo snad 1950. Uznávám, že pobaltské státy měly ve dvacátém století strašlivou historii a děsivě trpěly od německých nacistů i ze Stalinova Ruska, ale od člověka, který se narodil r. 1968, tedy více než dvacet let po ukončení druhé světové války, bych naprostou posedlost minulými traumaty nečekal.

12. 3. 2009

Tušíme alespoň přibližně, co bychom vlastně chtěli, pokud se skutečně začnou měnit světové pořádky? Že je nutné pozametat trosky, když se objeví -- víme, ale co dál?

Jaký by měl být nový dům?

Kde bude stát?

Kdo ho bude stavět?

Kdo v něm bude bydlet?

Snesou se nájemníci navzájem?

... jen chci navodit přemýšlivou nedestruktivní atmosféru.

Možná nastal čas hledání základů budoucí stavby.

12. 3. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Na vatikánské konferenci o biologické evoluci prý teologové přijali evoluci jako nepopiratelný fakt a pominuli zase jednou alternativy kreacionistů, založené na víře, včetně alternativy neokreacionistických přívrženců "inteligentniho designu". Tahle zajímavá informace je příčinou k poznámce o potížích, které vznikají, když se přestane myslet, a o jejich následcích...

12. 3. 2009

Kníže, ne-li "Kroll" naší diplomacie -- stejně jako kdysi Jan Ruml -- víckrát odcházel z politiky, když vyhřezla na povrch nepravost, leč pokaždé zadrhl ve futrech chrámu vládní moci. V případě ač letitého, přec zeleného nominanta Schwarzenberga, váženého muže, vznikaly mravoučné výroky z prosté "lidovecmilnosti". Šéf zamini získal svou autoritou drahocenný čas k "vyřešení" exekutivního problému jménem Jiří Čunek, jehož znásobené dozvuky řeší česká politická kultura bohužel i za časů, kdy má mít Mirek Topolánek klid na evropskou prezentaci manžetových knoflíčků. Doteď se nejen KDU-ČSL chytá za hlavu, jakého vsetínského velikána alias Grosse jim vynesla památná léčba vředů, jelikož to stejně nakonec prasklo a domácí klerikalismus krvácí na kříži voličských preferencí...

12. 3. 2009

Příjmy lékáren, které vybírají poplatky, se po zrušení výběru zdravotnických poplatků v krajích na počátku roku snížily. Propad jejich příjmů se pohybuje mezi 30 a 70 procenty. ... jediným možným řešením je úplné zrušení regulačních poplatků za položku na receptu v lékárnách. ... "Budeme iniciovat zrušení regulačních poplatků v lékárnách, neboť se místo prvotně deklarovaného cíle staly pouhým prostředkem politického boje, bez ohledu na důsledky pro občany. Rozhodně neplní regulační funkci spotřeby léčiv a není jediný rozumný důvod k jejich existenci," dodává Havlíček.

zpráva České lékárnické komory: Politické hrátky likvidují lékárny ZDE

... Stát ostatně vymýšlí spoustu užitečných věcí. Jednou z "nejužitečnějších" jsou regulační poplatky, které musí pacient platit u lékaře, v nemocnici a také u nás, v lékárně. Poplatky mají pacienta přimět k tomu, aby vážil, zda bude čerpat zdravotní péči, zda ji opravdu potřebuje a v jakém rozsahu. My nevíme, zda se státu podařilo pacientovi vysvětlit, že regulační poplatky mají tento význam. Některým pacientům asi ano. Nepřísluší nám to posuzovat. Jedno ale víme jistě. Totiž to, že regulační poplatky placené v našich lékárnách za recepty se státu vymkly z rukou a čerpání léků hrazených ze zdravotního pojištění neregulují.

...Jsme slušní občané a respektujeme zákon. Proto jsme se rozmaru státu přizpůsobili, a i když z toho nic nemáme, nepopulární regulační poplatky od pacientů vybíráme. Není žádný div, že pacienti by je nejraději neplatili, protože každého potěší, když ušetří.

Nejvyššímu spravedlivému soudu od České lékárnické komory - obžaloba státu ZDE

12. 3. 2009

Ministerstvo zahraničí USA vydalo i tento rok zprávu o stavu lidských práv v jednotlivých zemích. Nechci upírat Spojeným státům právo kritizovat ostatní země, ale pár poznámek bych si s dovolením dovolil na téma "stav lidských práv v USA".

11. 3. 2009

Jak se bombarduje režim? Tak, na to bych se zeptal rád moderátora České televize Václava Moravce. Použil toho pojmu ve svých nedělních Otázkách dvakrát, a to v souvislosti s bombardováním Jugoslávie letadly NATO v roce 1999.

Tato událost má totiž své desáté "výročí", a česká mainstreamová média, místo, aby alespoň zahanbeně mlčela, když už se nemíní kát za své tehdejší jednostranné zpravodajství, tak málem s úctou ono barbarství a jeho aktéry (Solana) znovu připomínají. O tom ale teď psát nechci.

Zajímá mě speciálně pojem "bombardování režimu". Nevím, proč toto sousloví Václav Moravec použil, ale odpověď, zdá se, najdeme v rozhovoru právě s ním na stránkách sobotní přílohy deníku Právo. Ten rozhovor je dobrý a Moravec odpovídá způsobem, který budí sympatie. Mimo jiné tento pětatřicetiletý novinář ale oprávněně kritizuje českou módu příliš mladých a nezkušených redaktorů.

11. 3. 2009

Můžeme mít různé názory na brutální a autoritářský režim Slobodana Miloševiče v Srbsku, avšak, jak na to poukazuje Ivo Šebestík, použitím výrazu "bombardování režimu" se Moravcovi podařila skutečná, totalitní, jazyková bota. Skrývající zabíjení lidí za zavádějící frázi. Režim je abstraktum, nelze ho bombardovat: bombardují se vždycky skuteční lidé. Právě proto, že západní, především britské, sdělovací prostředky se ve válce v Jugoslávii soustřeďovaly intenzivně na osudy obyčejných lidí na obou stranách této války, mohla vzniknout představa, že proti násilí Miloševičova režimu je zapotřebí něco podniknout. Ovšem vždycky bylo vidět, že bombardování vojenských cílů má svá nebezpečí, že válka je zabíjení jednotlivých lidí a že v ní vždycky zahynou nevinní. Viz například ona historie o tom, jak hrdinné NATO zabilo srbskou maskérku, když vybombardovalo budovu bělehradské televize.

Zahraničněpolitický editor BBC John Simpson o válce v Srbsku psal takto:

11. 3. 2009

Člověk v tísni se diskredituje už zcela otevřeně:

Filip Šebek rozeslal spam ze společnosti Člověk v tísni, informující o tom, že tato "organizace" udělila jakousi svou cenu jednomu čínskému disidentovi. (Víme všichni, jak mizivou hodnotou mají různé ceny Ferdinanda Peroutky, udělované bezostyšně propagandistickými porotami jen těm nejzasloužilejším "pravicovým" propagandistům.)

Podporovat čínskými úřady pronásledované či vězněné disidenty je samozřejmě záslužná věc, lidi se mají zastávat lidí, kteří jsou perzekvováni, ať je tomu kdekoliv na světě. Potíž je, že organizace Člověk v tísni podporuje pronásledované aktivisty po světě tak trochu selektivně. Tedy: hodně selektivně. Takže kampaně této organizace působí velmi pokrytecky a neupřímně.

Pročpak asi neudělí Člověk v tísni cenu třeba Binyamu Mohamedovi, který byl donedávna bezprávně léta vězněn Anmeričany v táboře Guantánamo a teprve nedávno byl odvezen z Guantánama do Británie, kde byl bez jakéhokoliv obvinění propuštěn. Proč nepoukazuje Člověk v tísni kromě na útlak v Číně také i na bezprávné věznění stovek nevinných lidí léta v Guantánamo? Proč nevyznamená příbuzné mrtvých dětí, které zabila izraelská armáda při masakrech během její lednové ofenzivy v pásmu Gaza?

Možná je česká veřejnost na manipulaci zvyklá a Člověku v tísni projde všechno. Nemělo by. Lidi by se měli ozvat. Proč ze sebe nechávat Člověkem v tísni dělat blbce?

11. 3. 2009

V den padesátého výročí neúspěšného tibetského povstání proti čínské nadvládě konstatuje tibetský duchovní vůdce, že stanné právo Tibet vážně zničilo.

Dalajlama v úterý, v den padesátého výročí neúspěšného tibetského povstání, které vedlo k jeho útěku do exilu, konstatoval v nezvykle ostrém projevu, předneseném před tisíci stoupenců v Indii, že Peking způsobil v obdobích, kdy v Tibetu platilo stanné právo a během utlačitelských ér, jakou byla "kulturní revoluce", do himalájského regionu "peklo na Zemi".

11. 3. 2009

Známá hláška z amerických válečných filmů, která znamená, že je třeba provádět nacvičené úkony nikoli za účelem dalšího zvýšení bojeschopnosti, ale v reálu, tedy v situaci, kdy "k tomu" opravdu došlo. Následující text je pouze a výhradně vlastní úvaha autora. Může vést k zamyšlení, nebo nemusí. Může být fikcí, ale za určitých okolností se může stát i realitou.

Při sledování toho, co se dnes v naší společnosti, v Evropě i ve světě děje, si začínám uvědomovat existenci jednoho docela nového a dosud opomíjeného aspektu. Souvisí to s tím, že ekonomická krize, která bude jistě dál eskalovat, může mít i jiné, než ryze politické, hospodářské a existenční dopady. Že může účinně a rychle vytvářet příznivé podmínky i pro formování jevů, které již lidstvo důvěrně poznalo a které především souvisejí s otázkami bezpečnosti. Že se tato nová situace, se kterou současní ekonomičtí ani političtí lídři nemají příliš velké zkušenosti, může stát skvělou příležitostí pro jednotlivce a skupiny, považující za relevantní nástroj pro dosažení vlastních cílů rozmanité prostředky terorismu.

11. 3. 2009

Petr Lítoš se ve svém článku zamýšlí nad možností, zda by možné důsledky světové hospodářské krize mohly vést k tak velké destabilizaci české společnosti, že by někteří nespokojenci mohli začít páchat v českém veřejném prostoru atentáty či teroristické útoky. Právem se ptá, zda jsou na něco takového české úřady připraveny.

Souhlasím s autorem, že státní bezpečnostní orgány by měly být - v rozumné míře (míra pravděpodobnosti musí být uvedena do úměrného vztahu s náklady) na atentáty případných nespokojenců připraveny. Osobně se však přikláním k názoru, že pravděpodobnost teroristických útoků v České republice je nereálná.

Proč? Není to prostě v mentalitě českého národa, bránit se proti bezpráví násilím. Bezpráví se značné části společnosti děje od politiků už léta, a většina lidí v ČR se nezmohla ani na účast na obyčejné demonstraci. Tak že by organizovali atentáty?

11. 3. 2009

Terorismus je zpravidla zbraň slabých, kteří nemají možnost rovnocenného střetu s protivníkem. Nemusí to být jen náboženští fanatici, ale také jedinci, které donutil společenský systém nebo poměry k extrémnímu řešení. Takoví lidé jsou ochotni se společnosti individuálním terorem mstít. Na rozdíl od J. Čulíka si myslím, že by se klidně mohli vyskytnout i v Česku, míní Ivo Antušek.

11. 3. 2009

Je hrozba teroristických útoků v českém prostředí reálná? Pane Čulíku, své přesvědčení o nereálnosti teroristických útoků opíráte o mentalitu českého člověka. Obávám se, že jej opíráte o člověka, kterého mate vybájeného ve svých představách a la zlaté české ručičky. Je mi strašně líto, tenhle český človíček, je již minimálně dvacet let na umření. A jestli mu budou nemakačenkové a lotři všeho druhu pít krev nadále, zdechne, a to coby dup! míní Vasil Roman.

V této zemi mléka a strdí je již pánem domácím poněkud jiný fiškus, fiškus NELIDA. To je ten parchant, který lpí více na parchantovi zplozeném v cizoložství než na svém pravoplatném dědici vzešlém z lásky v manželství. A takoví ( lidé?) nehledí.

Tedy, za sebe mohu prohlásit: do roka a do dne bude v českých ulicích více krve než v krevních bankách v nemocnicích. Tak to bude, bohužel, štve mě to, ale s tím vy dělat nemůžete nic, poněvadž jste inteligent.

11. 3. 2009

Čtenář, který se označil jako Ivan Láník, napsal Britským listům pod falešným mailem v reakci na tuto glosu Jana Čulíka:

"Víte, drahý Čulíku, kdo si co zvolí, to má a musí počítat s následky. Když si někdo zvolí Hitlera, musí počítat, že jednou ho někdo může rozbombardovat. Když si někdo zvolí Hamas, musí počítat s tím samým. Jsem rád, že tu cenu nikdo z Gazy nedostane, protože pak už by to mohl dostat Bašír, Chameneí nebo PolPotovi muži. A já doufám, že se takové doby nedožiji, i když s Obamou a jeho partou k tomu zřejmě máme nakročeno."

Odpověď Jana Čulíka, která se vrátila jako nedoručená:

Recipient: ivan.lanik@email.cz

Reason: 5.1.1 Sorry, no mailbox here by that name.

"Myslíte, že rodiče těch zabitých dětí jsou jako Hitler? Asi ano, že, protože Izraelci "dobře věděli, koho zabíjejí"? Když byl někdo zabit, to je přece podle vás důkaz, že je to zločinec? I když mu byly tři. Ano?

Myslím, že je nutno vždycky rozlišovat mezi (zločinnými) politiky a obyčejnými lidmi. Jak si můžete být jist, že zrovna rodiče těch tříletých dětí, které byly vyvražděny izraelskou armádou, hlasovali pro Hamas? A i kdyby tomu tak bylo, museli být potrestáni vraždou svých dětí?

Co kdyby někdy vyvraždil vaše děti, protože by předpokládal, že jste hlasoval pro vládu, která r.1999 souhlasila s bombardováním Srbska?

Mějte se

2. 3. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V únoru 2009 přispělo celkem 180 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 35 220.46 Kč. Příjem z reklamy byl 10 200 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 1. 2009 částku 99 040.99 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
10. 3. 2009 Jako "Východní Evropa" už jsi i na jídelníčku! Miloš  Dokulil
10. 3. 2009 Světová banka: USA táhnou svět do recese   
10. 3. 2009 Stiglitz: Světovou banku a Mezinárodní měnový fond musí nahradit OSN   
10. 3. 2009 Velbloud, ten se nemá, aneb leží Rumunsko ve střední Evropě? Karel  Dolejší
9. 3. 2009 O síle osobnosti zeleného předsedy Karel  Dolejší
9. 3. 2009 Kongres alterglobalizačního hnutí ATTAC v Berlíně: Dialektika úspěchu   
7. 3. 2009 Bude se opakovat Velká deprese? Ladislav  Žák

USA 2009: Obama a očekávání RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
12. 3. 2009 Sir Nicholas Stern: Popírači změn klimatu tvrdí, že Země je placatá   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Obama je přepracovaný   
6. 3. 2009 Panarinova katastrofická předpověď Štěpán  Kotrba
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
4. 3. 2009 Medveděv jednoduše odmítl stát se rukojmím Teheránu Karel  Dolejší
4. 3. 2009 Riskantní populismus   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2009 "Když se kácí les, létají třísky"   
7. 3. 2009 Izrael anektuje východní Jeruzalém, varuje Evropská unie   
7. 3. 2009 Nové americko-syrské rozhovory byly "velmi konstruktivní"   
3. 3. 2009 Izrael možná bude souzen za válečné zločiny v Gaze   
3. 3. 2009 Izraelská vláda sklidila kritiku za protiraketovou obranu   
2. 3. 2009 Izrael plánuje na západním břehu Jordánu výstavbu 73 300 nových domů   
26. 2. 2009 Ehud Barak: Je nejvyšší čas zastavit íránský jaderný program   
23. 2. 2009 Amnesty International požaduje embargo na dodávky zbraní do Izraele   
19. 2. 2009 Místo levice je v ulicích   
17. 2. 2009 Cesta k etnicky čistému Izraelu   

"Entropa" Davida Černého RSS 2.0      Historie >
27. 1. 2009 Bulharská odveta Ladislav  Žák
26. 1. 2009 Mystifikace za mystifikaci aneb poprvé fandím Mladé frontě Dnes   
21. 1. 2009 Omlouvám se, že jsem umělec?? Bohumil  Kartous
21. 1. 2009 Entropa není umění Petr  Wagner
20. 1. 2009 Černý obrys rafinovaného cukru? Miloš  Dokulil
20. 1. 2009 Ta provokace mi skutečně připadá vtipná Jan  Čulík
17. 1. 2009 Tak je vyloupněte Petr  Litoš
17. 1. 2009 Absurdistán se představil Entropou Zdeněk  Jemelík
17. 1. 2009 Bulharsko František  Řezáč
17. 1. 2009 Washington Post: Je-li Bulharsko záchod, je na něm teď pěkně zima   

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
6. 3. 2009 Budeme znova mrznout? Karel  Dolejší
5. 3. 2009 Gazprom plánuje postavit v Německu plynové zásobníky pro EU   
26. 2. 2009 Ukrajina se žene do propasti   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
21. 2. 2009 Lula da Silva a Si Ťin-pching: strategická spolupráce Jihu s Jihem Štěpán  Kotrba
10. 2. 2009 Nabucco -- fikce nebo reálná možnost? Jaroslav  Ungerman
4. 2. 2009 Vojna o ropu a plyn pokračuje - sporom o Hadí ostrov   
28. 1. 2009 Nabucco... nomen omen Ladislav  Žák

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

19. kongres ODS RSS 2.0      Historie >
10. 12. 2008 Nekolikajazyčný eurooptimistický jekot na Hradčanech Karel  Košťál
9. 12. 2008 Koncept bezpečnosti České republiky od ODS -- zřeknutí se suverenity ve prospěch Spojených států? Mojmír  Babáček
9. 12. 2008 Hlas lidu aneb co reprezentuje zkratka ODS   
8. 12. 2008 Boj s bolševismem v ODS Ladislav  Žák
8. 12. 2008 ODS kompletní. Stejná jména. Stejný styl. Stejné výsledky do budoucna. Štěpán  Kotrba
8. 12. 2008 Modré autíčko Robert  Bartoš
8. 12. 2008 Hrozící finanční krize zřejmě oslabila podporu ODS Vojtěch  Polák
8. 12. 2008 ODS: načechrejme péra, začne nová éra Milan  Daniel
8. 12. 2008 Václav Klaus de la Mancha a pár podivných kukaček v hnízdě ODS Ivo  Šebestík
7. 12. 2008 ODS stále bojuje s bolševismem Bohumil  Kartous

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
25. 2. 2009 Gruzie: Nová koalice žádá předčasné prezidentské volby   
23. 2. 2009 Potřebuje Rusko šíleného cara? Karel  Dolejší
23. 1. 2009 Experti: Nabucco není skutečnou alternativou   
22. 1. 2009 Vymítání démonů z americko-ruských vztahů   
15. 1. 2009 Stratfor: Ruská plynová past   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 Co s odpovědností za nežádoucí reakce? Petr  Wagner
20. 2. 2009 "Ach, Emo..." aneb kdo dřív přijde, ten dřív žije Irena  Ryšánková
18. 2. 2009 Platy a poplatky Boris  Valníček
13. 2. 2009 Důchodcův dopis ministryni zdravotnictví Štěpán  Steiger
30. 1. 2009 Elektronický způsob vedení zdravotnické dokumentace: ochrana dat především Štěpán  Kotrba
29. 1. 2009 Za levné léky se v ČR vydaly jen 4 promile z celkových nákladů na léčiva Petr  Wagner
24. 1. 2009 Co zdravotnické poplatky regulují? Antonín  Konečný
23. 1. 2009 Ideologické hrůzy náměstka ministra či jeho kritika? Jan  Marek
22. 1. 2009 Ideologické hrůzy pana magistra Šnajdra Petr  Wagner
19. 1. 2009 Pohroma Julínek odchází, modrá kára zdravotnictví jede dál Vladimír  Tupáček

Tibet RSS 2.0      Historie >
11. 3. 2009 Dalajláma varuje: Tibetská kultura je na hranici zániku   
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
9. 3. 2009 Obama přiznal, že Spojené státy "nevyhrávají" válku v Afghánistánu   
25. 2. 2009 Britský ministr spravedlnosti vetoval zveřejnění vládních záznamů o rozhodnutí zaútočit na Irák   
25. 2. 2009 Konec iluzí o manévrovém boji v Afghánistánu   
21. 2. 2009 Přeskupení priorit NATO   
18. 2. 2009 CIA tajně používá vojenskou základnu v Pákistánu   
16. 2. 2009 Irák: Vysocí američtí vojáci vyšetřováni kvůli ztrátě miliard dolarů na rekonstrukci   
13. 2. 2009 V Afghánistánu je nezvěstná třetina zbraní z amerických dodávek   
12. 2. 2009 Rusko chce "pomáhat" Spojeným státům v Afghánistánu   
11. 2. 2009 Petraeus údajně vypouští falešné zprávy o odkladu stahování USA z Iráku   

Hon na svobodu slova RSS 2.0      Historie >
5. 3. 2009 Proč zakazovat názor? Miroslav  Uhlíř
28. 2. 2009 Britská vláda "zneužívá strachu" k likvidaci demokratických svobod   
11. 2. 2009 Kde jsou hranice svobody projevu?   
8. 2. 2009 Když se norma stává pornem a porno normou Irena  Ryšánková
6. 2. 2009 Český parlament hrubě omezil kontrolu politiků ve veřejném zájmu Petr  Wagner
13. 12. 2008 Elton John žaloval deník Guardian a prohrál   
13. 11. 2008 Na svobodě slova už v ČR nezáleží? Petr  Wagner
5. 11. 2008 Český rozhlas: Jaklová se pokusila těsně před volbami o další cenzurní zásahy do vysílání Štěpán  Kotrba
24. 10. 2008 Cenzoři z Rady Českého rozhlasu zaútočili opět na Rádio Wave Štěpán  Kotrba
30. 4. 2008 Spisovatelé protestují, že Tesco potlačuje svobodu projevu   

Školství RSS 2.0      Historie >
9. 3. 2009 Melounek sem, melounek tam Pavel  Táborský
9. 3. 2009 Oxfordský profesor doporučuje, aby teenageři chodili do školy až od 11 hodin   
4. 3. 2009 MŠMT pokračuje v neprůhledné přípravě školské reformy   
27. 2. 2009 70 procent evropských absolventů anglických vysokých škol nesplácí půjčky na školné :) Jan  Čulík
19. 2. 2009 Zavést školné v ČR? Rozhodně ne!   
12. 2. 2009 Národ v ohrožení Kostas  Dimelis
10. 2. 2009 Potřebují pedagogové své profesní sdružení? Pavel  Táborský
9. 2. 2009 Zavedení školného v Anglii ve školství nic nezlepšilo Jan  Čulík
9. 2. 2009 Buďme tvořiví v roce kreativity 2009 Michal  Giboda
9. 2. 2009 University of Chicago Visiting Scholars Program   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
12. 3. 2009 Stratfor: Obamova diplomatická ofenzíva a realita geopolitiky   
11. 3. 2009 "Nové myšlení" v USA: Nejdříve zrušme evropskou protiraketovou základnu   
11. 3. 2009 Střední Evropa: Blýskání na lepší časy   
9. 3. 2009 Lavrov: Rusko navrhuje úplný zákaz raket středního a kratšího doletu Karel  Dolejší
8. 3. 2009 Sikorski a Vondra prý ze hry, v čele NATO nejspíš bude Dán Karel  Dolejší
7. 3. 2009 Clintonová, Lavrov a chybné výkony Karel  Dolejší
6. 3. 2009 Redaktor MF Dnes Milan Vodička lže světové veřejnosti Jakub  Rolčík
6. 3. 2009 Stratfor: Šest pilířů ruské moci   
6. 3. 2009 Clintonová v Ženevě: Zlepšování vztahů s Ruskem není zradou spojenců   
4. 3. 2009 Medveděv jednoduše odmítl stát se rukojmím Teheránu Karel  Dolejší

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
6. 3. 2009 The Crisis of Czech Literature Štefan  Švec
3. 3. 2009 Zemřel spisovatel Jan Vladislav   
2. 3. 2009 Lidé nečtou Josef  Vít
1. 2. 2009 Resources in English on Czech film, literature and politics   
7. 1. 2009 Ústav pro českou literaturu AV ČR vypisuje bohemistické stipendium   
31. 12. 2008 Podvod I. Miloslav  Bukovecký
15. 12. 2008 Na břehu dnů Petr  Litoš
11. 12. 2008 Vieweghova dvacátá kniha: Banální stereotyp Jan  Čulík
21. 10. 2008 Mytologizace "Udání Milana Kundery" Jakub  Češka
17. 10. 2008 "Nebudu-li já kurvú, ale bude jiná" Jan  Hus