14. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 1. 2009

ZABÍJENÍ V GAZE:

Začal jsem křičet na Izraelce hebrejsky, že v domě jsou civilisté a děti. Důstojník hlídky nám řekl, abychom vyšli z domu s bílou vlajkou. Moje matka vyšla ven s třemi holčičkami. Když vyšly před dům, Izraelci na ně začali střílet z 15 metrů. Sumitiny dvě sestry byly usmrceny. Jedné byly dva roky a zasáhlo ji množství kulek. Druhá byla šestiletá. Její tělo bylo přeseknuto u pasu těžkou střelbou

Diplomatické úsilí ve snaze ukončit konflikt v Gaze pokračuje, avšak dosud nedošlo k dohodě, uvedl publicistický pořad rozhlasu BBC Radio Four "PM" ve středu v 17.15. Některým vážně zraněným obyvatelům z Gazy, včetně mnoha dětí, bylo dovoleno překročit hranici do Egypta, aby se jim tam dostalo zdravotnické péče. Náš korespondent Christian Fraser navštívil nemocnici El Arish nedaleko hraničního přechoda Rafah. Viděl tam některé postižené.

14. 1. 2009

Efraim Kishon v jednom satirickém textu popisuje "objektivní zpravodajství BBC" už v roce 1967: Palestinci - hluboké, smutné černé oči palestinské holčičky za drátěným plotem, plačící matka, za ní zbořený dům, krvácející stařeček. Izrael -- tlustý žid s doutníkem v kavárně, zívající ušatý a hodně ošklivý voják v jedné ruce se samopalem Uzi a ve druhé obložený chlebíček, naparáděná židovka s plnou taškou nákupů.

14. 1. 2009

Počet osob, usmrcených při agresivní izraelské ofenzívě v pásmu Gaza dosáhl 1010, uvádějí palestinští zdravotníci. Téměř třetina mrtvých jsou děti a téměř 5000 osob bylo zraněno. Bylo zabito 315 dětí, 76 žen a 619 mužů.

Na izraelské straně zahynulo 13 osob: 10 vojáků a tři civilisté.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 1. 2009

Když jsem v úterý přišel na jednání do budovy Rady Evropy v Bruselu, oči mi svedlo množství prstů ukazujících na obrovskou novou instalaci i to, že lidé překvapeně vydechovali. Entropa zobrazuje Evropskou unii jako stavebnici ze součástek z umělé hmoty, každou zemi představuje tupý stereotyp.

Itálie je fotbalové hřiště, Německo je síť dálnic, které připomínají hákový kříž, Švédsko je zabaleno do plochého balíku z Ikei a Británie, která je nejeuroskeptičtější ze všech členů EU, je úplně nepřítomna, Holandsko je pod vodou a z ní čouhá jen pár minaretů a v Polsku katolické duchovenstvo staví barevnou homosexuální vlajku.

14. 1. 2009

Škoda, že někteří evropští politikové nemají smysl pro humor

Myšlenkově i provedením, mi připadá provokace Davida Černého a kolegů, kteří připravili instalaci Entropa, naprosto vynikající, vlastně plně v kontextu například takové britské televizní politické satiry.

14. 1. 2009

Skončil další osmičkový rok, ve kterém se nic mimořádného nepřihodilo -- ostatně jako obvykle. Čtyři magické osmičky v minulém století numerologickým spekulacím nahrávají, ale existuje i vysvětlení nejvýše prozaické: životnost našich státněpolitických přískoků je nejvýše dvacetiletá. Startovní osmička prvního dvacetiletí předmnichovské republiky byla náhodná. Po desetiletí okupace a následných bojů o moc zvítězil na další dvacetiletí budovatelský socialismus a po dalším roce bojů o moc opět na dvacetiletí Husákův reálný socialismus. Nic stabilnějšího jsme zatím stvořit nedokázali. Což nám nebrání inzerovat každý další přískok jako spásonosný vzor pro celý svět.

14. 1. 2009

Andrew Marr: Když jsem četl tuto vaši knihu o Iráku, uvědomil jsem si, že my na Západě si tady vyprávíme o letech vlády Saddáma Husajna absurdně zjednodušený příběh. Saddam byl monstrum, ničil lidi, vraždil lidi, předsedal svému primitivnímu režimu. A vládlo přesvědčení, že když toho člověka svrhneme, všechno bude v pořádku. A pak přišlo o život od války šest set tisíc lidí. Takže všechno v pořádku zrovna není.

Adam Phillips: Nejvíce fascinující na té knize bylo, že ukázala, že my uvažujeme o Iráku, jako kdyby tam žily papírové postavy. Jak z nich tisk udělal stereotypy. A jak ochotni jsme si myslet, že existuje jednoduchá kultura. Zejména když jí nerozumíme.

Z pondělní diskuse v britském rozhlase v pořadu Start the Week.

14. 1. 2009

Milý pane Vaňku, ptáte se mě (za jiné bohužel odpovědět nemůžu:-), jak bych postupoval, kdybych byl na místě Izraelců. Na to odpovědět nemůžu, protože na místě Izraelců nejsem. Mohu vám ale povědět, jak postupují někteří Izraelci. Michael Lerner, šéfredaktor časopisu Tikkun, navrhl sedm bodů jak vyřešit stávající situaci. Vychází z toho, že na násilí se neodpovídá kamenem, ale chlebem, že je nejen etičtější, ale i výsostně pragmatické odpovídat na násilí nikoli násilím, ale empatií, integrací a sociální spravedlností.

13. 1. 2009

Co se z českých médií nedovíte

S českými titulky je ZDE

Upozorňujeme, že film vyrobila britská komerční televize ITV, tedy ekvivalent české televize Nova!

13. 1. 2009

Gaza: Společné prohlášení Mezinárodního hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce

Mezinárodní hnutí Červeného kříže a Červeného půlměsíce1 je extrémně znepokojeno boji v Gaze a jejich tragickým dopadem na tamní obyvatelstvo. Stovky civilistů zemřelo nebo je raněno, další museli opustit své domovy a jsou zasahování bojovými akcemi. Hnutí ČK&ČP odsuzuje skutečnost, že mnoho raněných je opouštěno a ponecháváno utrpení, bez přístupu ke zdravotní péči a bez možnosti ošetření v nemocnicích. Mnozí ze zraněných dokonce museli zemřít, protože sanitky neobdržely požadovaná povolení a nemohly tak zasáhnout včas.

Vyzýváme strany zúčastněné v konfliktu, zejména Izrael, aby uvolnily omezení kladená zdravotnickým týmům, aby mohly vykonávat své poslání při záchraně životů. Rádi bychom potvrdili, že podle mezinárodního práva mají strany konfliktu povinnost shromáždit, ošetřit a odsunout raněné, a to bez prodlení či jakékoli diskriminace.

13. 1. 2009

tisková zpráva MVČK

Ženeva/Jerusalem/Tel Aviv (MVČK) -- během úterní návštěvy Pásma Gazy prezident Mezinárodního výboru Červeného kříže (MVČK) Jakob Kellenberger důrazně požadoval po bojujících stranách šetření civilistů a umožnění práce humanitárním pracovníkům. "Obě strany musí zajistit, že všem obětem bude zdravotní pomoc poskytnuta rychle, v každou denní dobu. Zejména zranění musí být odsunuti a ošetřeni," řekl J. Kellenberger.

"Zranění nesmí čekat dny a dokonce ani hodiny, než budou ošetřeni. Práce zdravotnického personálu musí být respektována -- to není věc k jednání."

13. 1. 2009

Izraelský premiér Ehud Olmert řekl v pondělí večer na setkání v Askhelonu v jižním Izraeli, že byl donucen osobně zatelefonovat Georgi Bushovi a požádat ho, aby zabránil Ricové hlasovat pro přijetí rezoluce vyžadující příměří v Gaze. Podle Olmerta Ricová plánovala rezoluci o příměří schválit spolu s ostatními členy Rady bezpečnosti. Nakonec byla rezoluce schválena 14 hlasy pro a Spojené státy se zdržely hlasování.

Olmert řekl ve svém projevu: "Když jsme viděli, že ministryně zahraničí, z důvodů, které jsme nepochopili, chce hlasovat pro rezoluci OSN, hledal jsem prezidenta Bushe a bylo mi řečeno, že je ve Filadelfii, kde má projev. Řekl jsem "To je mi jedno. Musím s ním mluvit teď." Zavolali ho z pódia, odvedli ho do jiné místnosti a já jsem s ním mluvil. Řekl jsem mu: "Vy nemůžete hlasovat pro tuto rezoluci." Odpověděl mi: "Poslouchejte, já o tom nic nevím. Nečetl jsem ji, její znění neznám. Tak Bush dal příkaz ministryni zahraničí a ona pro rezoluci nehlasovala, přestože ji připravila, zformulovala zorganizovala a zmanévrovala ostatní k podpisu. Bylo to pro ni pěkně trapné, musela se zdržet hlasování o rezoluci, kterou zorganizovala."

Mluvčí Bílého domu Gotrdon Johndroe konstatoval v úterý: "Tyto tiskové zprávy se nezakládají na pravdě."

Olmertova verze se shoduje se svědectvím ostatních členů Rady bezpečnosti OSN den po hlasování o rezoluci. Je tako známo, že před hlasování o rezoluci Ricová plánovala tiskovou konferenci, ale zrušila ji, protože ji naléhavě telefonoval Bush.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 1. 2009

Znovu vznikají vážné pochybnosti o zdraví britského bankovního sektoru. Akcie bank HSBC, Barclays, Royal Bank of Scotland a Lloyds TBS v důsledku těchto obav znovu poklesly.

Barclays Bank ve středu oznámila, že se rozhodla propustit ještě dalších 2100 zaměstnanců, takže celkové propouštění v bance za poslední týden dosáhne počtu 5000 lidí. Burzy jsou znepokojeny přiznání Deutsche Bank, že za rok 2008 zaznamená ztráty.

Chmurné informace vedly k poklesu indexu FTSE o 4,1 procent. Akcie se prodávají i na Wall Street, který je zdeprimován po zveřejnění špatných výsledků amerického maloobchodu za měsíc prosinec.

V Británii vláde duch krize, k němž přispívají sdělovací prostředky, které průběžně informují o tom, která další firma propuští další stovky a tisíce zaměstnanců.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 1. 2009

Hillary Clintonová zdůraznila v úterý v americkém senátu, že chce využívat "inteligentní moci" k obnovení globálního vlivu Spojených států. Prosazuje názor, že Spojené státy nemohou jednat jen na svou pěst, bez konzultací s jinými.

Clintonová dala najevo, že opustí princip Bushovy ideologicky motivované zahraniční politiky a bude ve světě vytvářet nové aliance. Bude také požadovat spravedlivý a trvalý mír pro Blízký východ.

"Amerika nemůže vyřešit nejnaléhavější problémy sama, a svět je nemůže vyřešit bez Ameriky," řekla.

Co se týče izraelských vojenských útoků v Gaze, Clintonová zdůraznila, že ona i Barack Obama sympatizují s touhou Izraele zastavit raketové útoky od extremistů, ale zároveň podtrhla, že izraelská ofenzíva těžce postihla palestinské obyvatelstvo.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 1. 2009

Něco se pohnulo v temné uličce v Gaze a Alon okamžitě začal, bez váhání, střílet. V noci tady fungují ostřelovači a izraelské jednotky tu nejsou.

14. 1. 2009

FINANČNÍ KRIZE

Ve středu zveřejní britská vláda plán, v jehož rámci bude stát garantovat bankám za poplatek půjčky malým podnikům v celkové výši 2O miliard liber. Stát bankám zaručí, že pokud by firmy udělaly bankrot, vrátí jim půjčené peníze za ně.

14. 1. 2009

POZNÁMKA NA OKRAJ:

Německá vláda rozhodla poskytnout pomoc ve výši 50 miliard euro na znovuvytvoření hospodářské konjunktury. Opoziční politikové ovšem proti tomuto novému krizovému vládnímu programu protestují. O očekávané reakci a o vítězství hospodářského nerozumu a odstrašujícím populismu něco v této poznámce.

13. 1. 2009

Ruský plynárenský podnik Gazprom tvrdí, že Ukrajina zablokovala dodávky plynu do Evropy. Plynová kontroverze tedy není vyřešena a pokračuje.

Náměstek šéfa podniku Gazprom Alexander Medveděv řekl, že Ukrajina nezačala dodávat plyn dál do Evropy, poté, co ho Rusko začalo pouštět na ukrajinské území.

14. 1. 2009

ŠOK│ Premiéři Slovenska a Bulharska by dnes měli jednat s Julií Tymošenkovou, poté by se měli sejít i s Vladimírem Putinem. Už 13. 1. 2009 byl slovenský premiér Fico i bulharský premiér Stanišev telefonicky informováni ruským premiérem o tom, že systém transportu plynu přes Ukrajinu neplní své funkce. Putin také doporučil oběma premiérům obrátit se s vysvětlením k Ukrajině. Antimonopolní výbor Ukrajiny na příkaz prvního místopředsedy vlády Oleksandra Turchynova ověřuje zprávy o tom, že ukrajinský plynovod je zajatcem spoluvlastníka RosUkrEnergo Dmytryje Firtaše , který se k moci dostal s pomocí prezident Viktora Juščenka. RosUkrEnergo ovládá 75 procent ukrajinského trhu s plynem. Tymošenková ujišťuje Evropu, že Ukrajina je připravena k přepravě zemního plynu. V současné době tlak v ruském potrubí stoupl na 75 atmosfér. Zároveň tlak u na začátku ukrajinské přepravní soustavy je nulový. To znamená jediné - Ukrajinské kohouty jsou zavřené... Předseda představenstva Gazpromu Alexander Medveděv potvrdil, že Ukrajina zablokovala všechny akce Gazpromu na tranzit plynu do Evropy. "To je v rozporu se všemi dohodami, které byly podepsány o den dříve", - řekl Medveděv. Ukrajina také neumožňuje ruským pozorovatelům kontrolu podzemních úložišť a kontrolních center ukrajinského plynovodu. "Za takových okolností nemáme fyzickou schopnost provádět tranzit zemního plynu přes Ukrajinu. Odpovědnost leží zcela na ukrajinské straně" - dodal.

zdroje ZDEZDEZDEZDE

14. 1. 2009

NÁVOD K POUŽITÍ

Když jsem psal článek Damoklův meč nad velkými aglomeracemi, který vyšel v Britských listech, ještě zdaleka jsem nevěděl, že některé z problémů, které jsem uváděl jako možné, budou v tak krátké době aktuální. Samozřejmě se jedná o plyn, který přestal proudit z Východu z důvodů obecně známých (možná neznámých). Najednou jsme zjistili, že v krátké době může z tohoto problému vzniknout řetězovou reakcí problém s nedozírnými následky.

14. 1. 2009

Existujúca zmluva o dodávkach zemného plynu Ukrajine stanovujúca cenu 179,5 USD za 1000 m3 vypršala 31. 12. 2008 a nová nebola zatiaľ uzavretá. Zmluva o tranzite je platná do konca roku 2010, pričom dohodnutá cena za tranzit je 1,6 USD za prepravu 1000 m3 plynu na sto km. Prípadný dodatok k zmluve, stanovujúci vyššie tarify pre rok 2009, zatiaľ nebol podpísaný. Rusko je ochotné platiť trhové tarify (3,4 USD) za predpokladu, že Ukrajina bude odoberať plyn tiež za trhové ceny (v roku 2008 bola priemerná cena ruského zemného plynu pre Európu 470 USD)...

14. 1. 2009

Rusko se čím dál zjevněji dotazuje Evropy, jestli je závislá na jeho dodávkách plynu a jestli je ochotná to zohlednit ve své politice. V dobách studené války se západní Evropa svěřila do ochrany vojenské síly Spojených států a vytvořila s nimi Severoatlantický pakt, který byl vojenskou protiváhou Varšavské smlouvy. Po skončení studené války byl evropský prostor připraven na zrušení tohoto vojenského rozdělení a na to, aby se stal více nebo méně spojeným ekonomickým prostorem, ve kterém bude koexistovat Rusko, bývalé státy z rozpadnuvšího se Sovětského svazu a Evropská unie. USA ale na takové řešení nechtěly přistoupit.

13. 1. 2009

V zásadě je nutné reagovat na slova pana Richarda Vaňka a pokud hodlá prezentovat argumenty, tak nastavit těmto "argumentům" protiváhu. Není přitom zájmem vyvolat vášnivé prostředí, ale nastavit zrcadlo "informacím", které poskytuje jako důkaz a provést jistou hlubší analýzu toho, co na základě poskytnutých vidí prezentuje.

Za účelem zachování kontinuity je jistě vhodné dodržet členění předřečníka, proto budu navazovat tam, kde pan Vaněk skončil, píše Pavel Zoch.

13. 1. 2009

Topolánkova východní anabáze se, doufejme, odrazí i v racionálním přístupu našich nezávislých médií k tamní realitě. Zatím nás novináři překvapují "věcným" tahem na branku. Redaktorka MfDNES Jana Klímová v rozhovoru s ministrem Martinem Římanem položila otázku: Zapůsobilo na Putina, když Topolánkovi zavolal při jednání americký prezident Bush? (Mf DNES, 12.9.) Jak víme, premiér přerušil jednání s Vladimírem Vladimírovičem a věnoval se hovoru s americkým prezidentem. Zřejmě si nevypnul mobil, nebo chtěl ukázat ruskému premiérovi, jakou vážnost přikládá své roli šéfa evropské unie.

14. 1. 2009

Jan Palach:

My, kteří jsme se před čtyřiceti lety angažovali ve studentském hnutí v Miláně, jsme mohli udělat více, když se 16. ledna 1969 mladý Čech Jan Palach proměnil v lidskou pochodeň na protest proti sovětské okupaci a potlačení Pražského jara.

13. 1. 2009

vloženo: 13. 1. 2009 04:58, autor: ČT24

Plynovod

Moskva - Podle ruského plynárenského monopolu Gazprom by dodávky plynu mohly být obnoveny dnes v 8:00 moskevského času, tedy 10:00 času středoevropského. Ruský plyn dodávaný přes Ukrajinu by v Evropské unii mohl být zhruba 24 hodin po obnovení dodávek, uvedl eurokomisař pro energetiku Andris Piebalgs.

Na zajímavé pojetí otáčení zeměkoule v České televizi upozornil František Řezáč. Myslím, že ve 4. 58 ještě nebyla ČT dost probuzená. (JČ)

K tomu dodává Jan Chyský: To, že má Praha o 2 hodiny víc než Moskva, je podle logiky ČT v pořádku. Zeměkoule ve znělce zpráv na ČT se také otáčí obráceně než ve skutečnosti. Tak jsou autoři vlastně konzistentní.

13. 1. 2009

V dobách míru je Parash Hill centrem turistických výprav, kam chodí Izraelci z blízkého města Sderot na výlety. Jsou tu lavičky pro turisty, houpačka, socha muže na koni a ploty, aby děti nespadly z ostrých srázů kopce.

Dnes láká Parash Hill úplně jiné návštěvníky - upíry a vlkodlaky, mstivce, zvědavce a neurotiky, a taky televizní týmy. Nechodí sem poslouchat zpěv ptáků, ale sledovat spektakulární panoramatickou vyhlídku na nelítostné a systematické izraelské bombardování pásma Gazy. Je to divácký sport v tom nejextremnějším slova smyslu.

13. 1. 2009

ANALÝZA:

Rozumí se, že nejen v Gaze!

1. Dobré úmysly tu nestačí

Britští čelní židé napsali (bylo to tlumočeno v nedělním Observeru, 11. 1.; zprávu uvedly i BL), že "věříme, že nyní pouze vyjednávání mohou zajistit dlouhodobou bezpečnost pro Izrael a tamní oblast". S pokusy o výchozí kontakty pro taková vyjednávání už třetí strany před týdnem začaly (včetně EU). Také OSN tlačí na uzavření příměří mezi Izraelem a Hamásem. A jako kdyby to zatím nemělo naprosto žádný ohlas. Bez ohledu na to, že samotné výstřely směřující proti sobě z obou stran řešení neposkytnou a daň krve se stále zvyšuje.

14. 1. 2009

V regionálním deníku jsem si přečetl, že jediný polistopadový ministr zdravotnictví, který se snažil rozhýbat zatuchlé vody našeho zdravotnictví kolega Julínek, byl právě za to odvolán.

Nevím za co byl odvolán, to by musel zodpovědět jeho nadřízený -- premiér Topolánek.

Nicméně bych rád dodal něco z pozice lékaře. Zdravotnictví je z principu velmi konzervativní obor. Například od nalezení molekuly -- nového léku k jeho praktické realizaci uplyne cca deset let. Rovněž míra osobní zodpovědnosti lékaře v rovině etické i právní vede k tomu, že se držíme osvědčených a prověřených metod. Jejich změna na praktické úrovni je dlouhodobá. I když sledujeme nejnovější výsledky přece jenom jejich praktická aplikace má svojí setrvačnost.

14. 1. 2009

Mlčeli jsme k ukřižování Krista, k vyvražďování pohanů, jinověrců, domorodců, Indiánů a Židů. Buďme tedy spravedliví a mlčme i k vyvražďování Palestinců, a zítra zase třeba Izraelců nebo nás. Bohorovný klid je přece Mekkou všech náboženství.

13. 1. 2009

Dvaatřicet kilometrů od pláží v Gaze na dně Středozemního moře před sedmi lety nalezli prospektoři obrovská ložiska. Prozatím byl loni naplánován podmořský plynovod mezi Gazou a Egyptem . Výstavba těžních zařízení je prozatím blokována nepřátelstvím mezi Izraelem a Palestinou. Vyjednávací tým v čele s Nigel Shawem z British Gas už řádně koupil těžební práva.

13. 1. 2009

Je dobře, že Britské listy mladého četkařského eléva přinutily k přemýšlení. A je dobře, že zaregistroval jejich nevyváženost. Ale ve shodě s klasiky je nutno se zeptat, co bylo na druhé straně vah. S čím se tentokráte vážilo? Odpověď je nasnadě: autorova subjektivní zkušenost s prací v ČTK a český mediální mainstream. Obojí to jsou závaží poněkud "cinknutá".

Britské listy jsou především komentářový deník. Nikoliv zpravodajský. Zpravodajství přinášejí pouze ve chvíli, kdy ho ČTK a jiné zpravodajské instituce přinášejí:

  • pozdě (stanoviska Ruska k válce v Gruzii, aktuální informace v případě krizí v zahraničí, které se nešíří anglicky ),
  • bez objektivních souvislostí mezinárodních událostí (připomeňme si události v Tibetu, ale i Gruzii),
  • se spinem ve prospěch jedné strany či informace pouze z jednoho zdroje (připomeňme si jakékoliv informace o dění na české levici, nebo začátek útoku na Irák, "embedded" novináře a četkařské pojmenování armády USA "spojenecká vojska" namísto "okupační armáda" či informování o zemích s levicovými vládami (Kuba)),
  • v omezeném rozsahu (jakékoliv události v jižní Americe, Africe a Asii),
  • vůbec ne (Šanghajská organizace spolupráce, ALBA).

V takovém případě se snaží BL přinést i primární informace, neboť nelze přinášet názory bez informací.

Britské listy nemají názor. Názor mají jednotliví autoři, kteří do nich přispívají. V tom se liší BL od jiných médií v Česku. Britské listy reflektují mezinárodní debatu o důležitých otázkách jak světa anglosaského, tak se snaží reflektovat mediální debatu v podstatných otázkách ruskojazyčnou, někdy i španělskou či francouzskou, pokud se od té anglosaské podstatně liší. Na rozdíl od ČTK jako veřejnoprávní instituce Britské listy nemají požadavek na vyváženost definovaný jako epiteton ornans v Kodexu. Jako motto mají naopak nevyváženost: o všem, o čem se v České republice příliš nemluví. Britské listy nahrazují neznalost anglického jazyka některých svých čtenářů. Britské listy budou klidně a s čistým svědomím mnohá témata ignorovat, pokud se o nich v mezinárodním kontextu mluví převážně stejně jako v Česku (volby v USA) či pokud se k událostem českým mohou vyjádřit bez diskriminace všichni relevantní řečníci (všechny názorové platformy, frakce či politické strany). Existuje jediná výjimka, a tou jsou zjevní i skrytí xenofobové, homofobové, neonacisté a extremní nacionalisté.

Britské listy jsou médiem suplementárním, řečeno mediálním žargonem. Jsou doplňkem k jiným médiím, řečeno česky. Až si články z Britských listů přečtete v Mladé frontě Dnes, Lidových novinách či Právu, budou Britské listy zbytečné. 30 000 čtenářů, kteří si přečetli včerejší vydání, si to nemyslí.

1. 1. 2009

PŘISPĚJTE FINANČNĚ NA PROVOZ BRITSKÝCH LISTŮ

Apelujeme na čtenáře, aby třeba i minimální částkou přispěli na provoz Britských listů. Britské listy si každý měsíc otevře 200 000 individuálních IP adres. Finančně však na provoz listu přispívá jen kolem 200 osob. Děkujeme jim, ostatním čtenářům chceme sdělit, že by Britské listy mohly dělat daleko víc, kdyby měly možnost platit si stálé novináře.

V prosinci 2008 přispělo celkem 220 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 75 226.75 Kč. Příjem z reklamy byl 2000 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 12. 2008 částku 81 886.01 Kč . Na internetovém účtu Paypal máme nyní 883.67 GBP a 1,725.65 EUR.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisenbance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je 120 00 Karlovo nám. 10, Praha 2. Čtenáři mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz. Prosíme, neposílejte příspěvky ze zahraničí na konto v pražské Raiffeisenbance, ale pošlete ho na paypal. Při poukazu příspěvku do Raiffeisenbanky ze zahraničí totiž zaplatíte za transakci bankovní poplatky ve výši více než 500 Kč. Děkujeme.

Jako v České republice oficiálně registrované občanské sdružení poskytujeme potvrzení o přijetí příspěvku pro daňové účely osobám, které v ČR platí daně.

Ukrajina, Rusko a dodávky plynu do Evropy RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Kdo je čí spojenec -- ve válce nebo v míru? Mojmír  Babáček
14. 1. 2009 Právno-ekonomické aspekty tranzitu plynu cez Ukrajinu Juraj  Slabeycius
13. 1. 2009 Česká republika nepotřebuje žádný plyn na vytápění   
13. 1. 2009 V Gaze se bojuje o zemní plyn Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 Dodávky ruského plynu Evropě znovu "zablokovány"   
13. 1. 2009 Hledání viníků a teplo domova... Ladislav  Žák
13. 1. 2009 Topolánek: My vám zatopíme Juraj  Slabeycius
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2009 Několik poznámek k rusko-ukrajinskému sporu o zemní plyn Jindřich  Kalous
12. 1. 2009 Plynový konflikt: Ukrajina intriguje poza chrbát Ruska Juraj  Slabeycius

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Být Izraelcem... Tomáš  Koloc
14. 1. 2009 Gaza: Izraelští vojáci přiznávají, že "všechno považují za nepřátele"   
14. 1. 2009 Počet osob usmrcených v Gaze "přesáhl 1000"   
14. 1. 2009 BBC: Palestinské děti mají zranění způsobená kulkami   
14. 1. 2009 O neštěstí a neporozumění Alex  Koenigsmark
13. 1. 2009 Rada pre ludské práva OSN odsúdila Izrael   
13. 1. 2009 Izraelská ultrapravice zakázala kandidovat izraelským arabským stranám   
13. 1. 2009 Skutečně "pouze vyjednávání mohou zajistit dlouhodobou bezpečnost"? Miloš  Dokulil
13. 1. 2009 Izraelská volební komise zakázala arabským stranám účast ve volbách   
13. 1. 2009 OSN požaduje vyšetřování válečných zločinů v Gaze   

Hypoteční, finanční ... ekonomická krize RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Britská vláda bude malým podnikům garantovat půjčky ve výši 20 miliard liber   
14. 1. 2009 Banka Barclays propustí 5000 zaměstnanců: Děs zachvátil britský bankovní sektor   
3. 1. 2009 Bizarní možnost, že vkladatelé budou muset platit bankám úrok za úspory, je reálná   
1. 1. 2009 PF 2009 Karel  Dolejší
30. 12. 2008 Co způsobilo, že je současná finanční krize tak vážná: tržní fundamentalismus   
29. 12. 2008 Kapitalismus jako globální Ponziho schéma Jindřich  Kalous
24. 12. 2008 Kapitalističtí hlupáci   
19. 12. 2008 Prezident Bush "nedovolí rozklad amerického automobilového průmyslu"   
18. 12. 2008 Ve Washingtonu se rozdávají úvěry Ladislav  Žák
17. 12. 2008 O neznalosti politiků a drzosti bankéřů, neboli Rozhodování v nejasnosti Uwe  Ladwig

Sankt Peterburg prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
31. 12. 2008 Jsme odsouzeni pasivně naslouchat rozhovorům vládců o našem osudu   
31. 12. 2008 Ne, v Rusku není komunismus Jan  Čulík
27. 12. 2008 Dětští žebráci v petrohradském metru Jan  Čulík
23. 12. 2008 Vánoční procházka starým Petrohradem Jan  Čulík
22. 12. 2008 Sankt Peterburg a okolí - dalších pár pohledů Jan  Čulík
22. 12. 2008 Dnešní Rusko: Směsice kapitalismu a komunismu, která zraje k bizarnosti Jan  Čulík
21. 12. 2008 Půjde Rusko tou či onou cestou a jak to tam vypadá dnes? Jan  Čulík
20. 12. 2008 V ďáblově lůně: Sankt Peterburg 2008 Jan  Čulík
20. 12. 2008 Orgie konzumerismu v ruském městě Jan  Čulík

Kontroverze Klaus kontra europoslanci, prosinec 2008 RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Francouzi jako Hitler   
1. 1. 2009 Guardian: Obavy z českého předsednictví EU sílí   
27. 12. 2008 S Čechy v čele EU bude veselo   
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
22. 12. 2008 Evropská unie je politický kýč, aneb O věrnosti prázdnotě Luděk  Toman
19. 12. 2008 Transformace středověké Svaté říše v národní státy byla postupná Petr  Schnur
17. 12. 2008 Der Spiegel: Pozdvižení nad českým prezidentem: Tajně odposlouchával europoslance   
16. 12. 2008 Jak odvést pozornost od "lisabonizace" EU... Jaroslav  Kuba
16. 12. 2008 Tanečky okolo Lisabonské smlouvy Michael  Kroh
16. 12. 2008 Nastávající krize Milan  Valach

Roman Joch, ředitel "Občanského institutu" RSS 2.0      Historie >
5. 12. 2008 To, že je Roman Joch zván v ČR do televize, má zásadní význam   
5. 12. 2008 Joch Jan  Hruška
5. 12. 2008 Doufejme, že se Roman Joch nebude chtít vrátit k profesi   
5. 12. 2008 Poplašná zpráva o úrovni české populace   
4. 12. 2008 Necenzurovat- ani Jocha Ivan  David
4. 12. 2008 Naše civilizace nebyla nikdy dosti křesťanská   
4. 12. 2008 Televizní odborník Roman Joch   
3. 12. 2008 Propaganda od Romana Jocha - článek bez informační hodnoty   
25. 2. 2008 Jochův návrh na legalizaci mučení jste nepochopili   
24. 2. 2008 Nikdy více bolševizaci ČR   

Může být mučení uměním? RSS 2.0      Historie >
2. 1. 2009 Sderot, Gaza a Sue Grandová naruby Karel  Dolejší
7. 11. 2008 Film Veroniky Janečkové Pravztahy a otázka Jana Čulíka František  Koukolík
6. 11. 2008 Etické obsahy v díle jsou přirozenou součástí umění a mají právo být hodnoceny Jan  Paul
6. 11. 2008 Film Pravztahy Veroniky Janečkové byl zpřístupněn na webu   
5. 11. 2008 Janečkové Pravztahy se budou promítat v Praze   
4. 11. 2008 Číst Hitlera Milan  Valach
4. 11. 2008 Krve jako na jatkách je plný Louvre Miloslav  Štěrba
4. 11. 2008 Umění a krása, neboli Život umělce v nehezkých dobách Uwe  Ladwig
4. 11. 2008 Devianti Jiří  Drašnar
3. 11. 2008 Naši darmodějové Martin  Škabraha

Gruzie, Rusko a Jižní Osetie RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Bývalý gruzínský zástupce v OSN vyzval k předčasným volbám Karel  Dolejší
24. 12. 2008 Nězavisimaja gazeta: Ruské obavy z českého předsednictví   
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
30. 11. 2008 Zpráva Izvestijí je zavádějící, Saakašvili trvá na tom, že za válku nese odpovědnost Rusko Karel  Dolejší
29. 11. 2008 Izvestija: Saakašvili prý "přiznal, že vyprovokoval válku s Ruskem; podle opozice chce uprchnout ze země"   
25. 11. 2008 Válka jako zrcadlové bludiště Petr  Nachtmann
25. 11. 2008 Za odměnu na Sibiř Karel  Dolejší
16. 11. 2008 Pozor na ruskou manipulaci Jan  Čulík
14. 11. 2008 Civil Georgia: Bush prý přesvědčoval Sarkozyho, aby během gruzínské krize nejezdil do Moskvy   

Marihuana RSS 2.0      Historie >
10. 11. 2008 Kateřina Jacques chce dávat beztrestně marihuanu i dětem Štěpán  Kotrba
18. 9. 2008 Nad léčivými jointy s Lumírem Hanušem Lumír Ondřej Hanuš, Štěpán Kotrba
10. 7. 2008 Bushka versus stát: Poloviční vítězství snaživého primitiva Štěpán  Kotrba
8. 7. 2008 Zhulení křesťané: vědci objevili psychoaktivní účinky starověkého kadidla   
1. 7. 2008 V holandských kavárnách smějí kuřáci kouřit jen konopí   
6. 6. 2008 Trpká léčba konopím Bushka  Bryndová
13. 5. 2008 15 000 lidí: fotoohlédnutí z Global Marihuana March 2008 Štěpán  Kotrba
6. 5. 2008 Global Marihuana March 2008 tuto sobotu   
21. 3. 2008 Pokání na Velký pátek kvůli perverznímu efektu Bushka  Bryndová

Zdravotnictví a reformy RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 České zdravotnictví žádné reformy nepotřebuje Petr  Wagner
20. 12. 2008 Poplatky za ošetření nic neregulovaly Petr  Wagner
6. 12. 2008 Šlo o návštěvu lékaře jen v nutných případech   
5. 12. 2008 Poplatky ve zdravotnictví v ČR a v Německu   
5. 12. 2008 Rušení traumacenter a standardy zdravotní péče Petr  Wagner
5. 12. 2008 Zdraví je nade vše Jan  Mertl
5. 12. 2008 Brno má zájem o Úrazovou nemocnici, kterou chce Julínek rušit   
2. 12. 2008 Medicínské námitky proti "standardům zdravotní péče" Petr  Wagner
2. 12. 2008 Petr Wagner neřeší zásadní etické otázky dnešní zdravotnické péče Jan  Čulík
26. 11. 2008 Josef Provazník nerozumí problémům ve zdravotnictví Petr  Wagner

Čína RSS 2.0      Historie >
29. 12. 2008 Sinologie a dnešní Čína Lukáš  Zádrapa
2. 12. 2008 Čína se obává indicko-japonské vesmírné aliance   
9. 11. 2008 Xinhua: OSN oznámila podepsání Pekingské deklarace o změnách klimatu   
8. 11. 2008 Dong Feng - raketový arzenál Říše Středu Lukáš  Visingr, Alena Breuerová, Štěpán Kotrba
31. 10. 2008 Na čínském obzoru jsou přece jen nakonec "josefínské" reformy? Miloš  Dokulil
30. 10. 2008 Asijské vesmírné závody   
30. 10. 2008 Studie RAND naznačuje, že USA prohrají válku s Čínou   
13. 10. 2008 Čína zřejmě dovolí zemědělcům prodávat svou půdu   

Tibet RSS 2.0      Historie >
30. 5. 2008 Firma Dior zlikvidovala reklamu Sharon Stoneové pro Čínu   
20. 5. 2008 "Jako by zaklet byl onen sad."   
19. 5. 2008 Dalajláma nebyl přijat na vládní úrovni Richard  Seemann
25. 4. 2008 Tibet -- žádná Šangri-la Slavoj  Žižek
24. 4. 2008 Protestuji proti pokrytectví aktivistů, kteří se zasazují za lidská práva jen pro někoho Petr  Kužvart
18. 4. 2008 Mluvme tedy o Tibetu! Petr  Fiala
31. 3. 2008 "Olympiáda v Pekingu - Vypni televizi!"   
31. 3. 2008 Rezignuje dalajláma? Tibetská mládež ho možná donutí Štěpán  Kotrba
30. 3. 2008 Dezinformační válka: Podle obskurních zdrojů prý britská špionáž tvrdí, že nepokoje v Lhase vyvolali čínští policisté   
28. 3. 2008 Tibetští mniši narušili oficiální čínskou mediální PR akci   

Zelení RSS 2.0      Historie >
25. 11. 2008 Bývalý kpt. StB Miloslav Málek. Loajální zaměstnanec Milan  Daniel
25. 11. 2008 Pochybnosti   
25. 11. 2008 Jak se dláždí cesta k moci Milan  Daniel
24. 11. 2008 Bursíkova izolace se prohlubuje Milan  Daniel
24. 11. 2008 Hlasujte v souladu s programem, nebo odejděte! Ondřej  Slačálek
22. 11. 2008 Poslankyně Věra Jakubková a Olga Zubová opustily klub SZ   
21. 11. 2008 Zelené divadlo na provázku Milan  Daniel
13. 11. 2008 Stanislav Penc odchází ze Strany zelených Stanislav  Penc
4. 11. 2008 Zubová: Jednou z příčin propadu SZ ve volbách byl odklon od zeleného programu Matěj  Stropnický
23. 10. 2008 ČSSD dostala příležitost, které se zřekla Bursíkova Strana zelených Jakub  Rolčík

Aféra jménem Andula - kniha na pokračování RSS 2.0      Historie >
11. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XX. část) Josef  Brož
7. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XIX. část) Josef  Brož
4. 12. 2007 Aféra jménem Andula (XVIII. část) Josef  Brož
28. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVII. část) Josef  Brož
23. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XVI. část) Josef  Brož
20. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XV. část) Josef  Brož
15. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIV. část) Josef  Brož
13. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XIII. část) Josef  Brož
8. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XII. část) Josef  Brož
6. 11. 2007 Aféra jménem Andula (XI. část) Josef  Brož

Antarktida RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2006 Globální oteplování -- pravdy a mýty Ladislav  Metelka
25. 11. 2005 Koncentrace CO2 je "nejvyšší za 650 000 let"   
8. 2. 2005 Budou ohroženy vodní zdroje, výroba potravin i světové hospodářství Bushka  Bryndová
17. 1. 2005 Globální stmívání   
21. 3. 2002 Trvalé podnebné změny už nastaly, avšak co je způsobilo?   
20. 3. 2002 V Antarktidě se rozpadl obří ledovec   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
8. 1. 2009 Koncert CHCI WAVE ZPĚT!   
1. 1. 2009 Televizní nuda na Silvestra Monika  Binke
29. 12. 2008 Americký televizní moderátor Dan Rather uštědří Bushovi zřejmě další ránu   
23. 12. 2008 Jednání Rady Českého rozhlasu je neobhajitelné a nelogické, je třeba prošetřit, zda není zkorumpována, tvrdí poslanec   
22. 12. 2008 ORF se nachází v těžké krizi Richard  Seemann
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
13. 12. 2008 Česká televize zase manipuluje František  Řezáč
8. 12. 2008 Deutschlandradio povede Willi Steul Richard  Seemann
28. 11. 2008 Swastika Eyes pro Radu Českého rozhlasu Štěpán  Kotrba
27. 11. 2008 Rada Českého rozhlasu hájí komerční zpravodajské stanice a portály Štěpán  Kotrba

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
12. 9. 2008 Mráz neprišiel z Dušanbe Peter  Stupavský
12. 9. 2008 CSTO: Asie dostane společné jednotky rychlé reakce   
13. 8. 2008 G8, OECD či WTO: Dupání rozmazlených dětí v bačkůrkách Štěpán  Kotrba
23. 5. 2008 Tak za prvé: Koncept lidských práv jako obušku byl nahrazen právy ropnými Štěpán  Kotrba
28. 4. 2008 Teheránský politolog: ŠOS se může brzy stát novým geopolitickým mocenským centrem Pavel  Barák
28. 4. 2008 Brave New World Štěpán  Kotrba
24. 4. 2008 Delegace slovenské armády se v Pekingu setkala s ministrem obrany Liang Kuang-lie   
7. 4. 2008 O čem se bavili Putin s Bushem? O radaru? Ne. O podmořském tunelu mezi USA a Ruskem Štěpán  Kotrba
7. 2. 2008 Vybuduje si Čína vojenskou základnu v Íránu?   
23. 1. 2008 Jestli se Rusko otočí východním směrem, bude to naše prohra, ne prohra Moskvy Oskar  Krejčí

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
14. 1. 2009 Jak přežít širokospektrální "blackout" Jaroslav  Boudný
9. 1. 2009 Ruský spor o cenu zemního plynu a jeho tranzit s Ukrajinou se vyostřuje   
9. 1. 2009 S gustem čekám, kdy se ozvou bojovníci proti Lukašenkovi... Štěpán  Kotrba
25. 12. 2008 Rusko podepsalo se Srbskem strategické energetické dohody - válka o ropu skončila   
16. 12. 2008 Ropa ze zdrojů OPEC začne docházet za 11 let, z ostatních ropných polí za 3-4 roky   
9. 12. 2008 Bezradní ekonomové   
23. 11. 2008 Náš svět je konečný   
18. 11. 2008 O vlivu ekonomické "vědy" na globální energetické prognózy a jak z toho ven Jindřich  Kalous
14. 11. 2008 Žít, nebo těžit?!? Ladislav  Žák
13. 11. 2008 Mezinárodní úřad pro energii varuje před novým nedostatkem ropy   

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 10. 2007 Mediálně politické mýty jako náhražka politické reality a jejich trestuhodné dopady Miroslav  Polreich
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
26. 12. 2008 Krach americké obrany   
20. 12. 2008 Byla v Praze jiná Ellen Tauscherová, než zasedá v Kongresu? Karel  Dolejší
19. 12. 2008 Začachrovaný národní zájem Karel  Dolejší
16. 12. 2008 Ruští generálové ztrácejí moc   
15. 12. 2008 Pavel Barák obhajuje neobhajitelné Karel  Dolejší
27. 11. 2008 President Obama's Foreign Policy: The Change We Really Want? Joanne  Landy
14. 11. 2008 Rogozin: NATO se rozpadá v bahno   
6. 11. 2008 Větvička - novinář který selhal Štěpán  Kotrba
17. 10. 2008 Okupace tehdy. A co dnes? Jaroslav  Zatočil
16. 10. 2008 Neoral je na kandidátce na 15. místě, přesto si věří Štěpán  Kotrba

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
31. 10. 2008 Kongo: Jak přiléváme - koupí mobilních telefonů - oleje do ohně nejkrvavější války v Africe   
16. 5. 2008 Neslyšitelný nářek Somálců Daniel  Veselý
12. 3. 2008 Somálsko: zhoršení humanitární situace   
12. 3. 2008 Independent: Ohlušující mlčení   
24. 1. 2008 Immanuel Wallerstein: Keňa: stabilní demokracie nebo rozpad? Immanuel  Wallerstein
8. 8. 2007 Za oponou neoliberálního humanitarismu: od Iráku k Darfúru Mesfin  Gedlu
6. 8. 2007 Africký kontinent součástí "války proti terorismu" Daniel  Veselý
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein