13. 1. 2009
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 1. 2009

Gaza a PR

V zásadě je nutné reagovat na slova pana Richarda Vaňka a pokud hodlá prezentovat argumenty, tak nastavit těmto "argumentům" protiváhu. Není přitom zájmem vyvolat vášnivé prostředí, ale nastavit zrcadlo "informacím", které poskytuje jako důkaz a provést jistou hlubší analýzu toho, co na základě poskytnutých vidí prezentuje.

Za účelem zachování kontinuity je jistě vhodné dodržet členění předřečníka, proto budu navazovat tam, kde pan Vaněk skončil, píše Pavel Zoch.

"Hammad Fathi při veřejném projevu vyzývá k používání žen a dětí jako štítů"

Souhlasím, je to jistě odsouzeníhodné. Ptám se ale, co je více. Zda výzva jednoho z mnoha předáků po smrti Iásína a Arafata silně roztříštěné politické situace v Palestině, nebo těžká obrněná technika a letectvo devastující evidentně systematicky oblast, kde je hustota osídlení cca 4500 osob na 1 km čtvereční, kde se vojáci schovávají v řídícím středisku dálkově řízených letounů, nebo těžce obrněné Merkavy, která je proti lehkým zbraním Hamasu fakticky nezranitelná. Opakuji, nelze na konflikt okupované Palestiny nahlížet rovinou symetrického konfliktu. On symetrický není a nikdy nebyl. Obě strany nikdy neměly stejné prostředky vedení boje a proto jsou naprosto rozdílné i způsoby vedení tohoto boje. Bohužel se náboženští fundamentalisté dostali do situace (a vychoval si je Izrael svým terorem), že jsou lidé v rámci boje proti okupantům ochotni učinit mnohé.

Otázkou je, proč náboženské fundamentalistické skupiny získávají a tuto válku vyhrají, i kdyby všichni bojovníci Hamasu padli. Vše je, opakuji to v každém příspěvku, otázkou příčiny a následku.

Základní bezpráví ve ztrátě půdy a možnosti obživy, nemožnost vymanění se ze situace, nemožnost zajistit své rodiny, hospodářská blokáda, dlouhá okupace, obstavené zásobování, ignorování světového společenství, zadržování osob bez soudních procesů, útoky na území, veřejné státem prováděné vraždy. Prostě v zásadě velký koncentrák.

Pokud si vezmeme Západní břeh, zde je situace poměrně podobná, ostatně několikráte zde byla uvedena mapa palestinských ztrát i proti hranicím z roku 67, kolonisté jsou v zásadě nezranitelní a chránění armádou, stát podporuje násilí na původních obyvatelích a nezákonnou okupaci. Ostatně sám Izrael zabírá svým plotem značná území, znemožnění volného pohybu, obchodu, práce...

Do té doby kdy znovuzrozený Fatah vedl po návratu z exilu Jasir Arafat měl Fatah respekt i Hamasu, jakkoliv neměl jeho sympatie. Jenže Fatah vykazoval výsledky (i ozbrozejným bojem) a to nemohli vůdci Hamasu popřít. Po vraždě Iásína a smrti Arafata není v Palestině osobnost, která by byla natolik silná, že by dokázala Palestince stmelit a opět, pokud by to bylo možné, i bojovat. Mimo Hamasu.

Výsledek tohoto konfliktu je předem daný. Izrael buďto musí Gazu vyhladit (což by evidentně rád), nebo prohraje, nikoliv takticky, ale strategicky.

1) zásadně oslabí pozici Fatah, ten svou nečinností už ztratil Gazu a lze předpokládat, že tváří v tvář masakru v Gaze obyvatelé Západního břehu nebudou dlouhodobě akceptovat nečinnost Fatahu a další územní ztráty.

2) Posílí Hamas v očích arabské veřejnosti, protože předvede jeho morální sílu vzdorovat v naprosto nerovném boji proti mocnému nepříteli.

3) Izrael ztrácí svými kroky legitimitu a kredit i v očích spojenců, pokud Hamas povstane, a on povstane, bude jej muset i západ akceptovat jako reálnou politickou sílu. Hamas v dohledném čase, podle mého, získá vládu nad celou Palestinou, protože Fatah se projevil jako zcela bezmocný a hlavně zcela neochotný k tomu, aby povstal.

4) Celkově se zvýší radikalizace oblasti, jak válka proti Libanonu, tak Gaze, vyvolávají těžké mezilidské sváry a šrámy, které se budou těžko zapomínat.

5) V Izraeli ale jde také o volby, volby vyhraje fašistický blok Likud, ostatně kvůli volbám tato válka je, kvůli ničemu jinému. Jenže radikalizace samotného Izraele, eliminace Arabů z politického života v Izraeli (jakkoliv jsou už nyní perzekuováni a označkování jako občané druhé třídy -- ostatně to odněkud známe) jen prohloubí propast. Pokud vyhraje Likud, a i nyní lze předpokládat že asi vyhraje (pokud se nezvýší israelské ztráty), pak nelze očekávat zmírnění situace v Gaze a to povede k další radikalizaci obyvatel Palestiny (ve smyslu státu, i území).

"Konkrétní záběry z bojů, jak CIVILNĚ oblečení ozbrojenci používají děti (proti jejich vůli) jako štíty. Jak poznat civilní oběť a mrtvého bojovníka Hamasu, když se převlékají za civilisty?"

V prvé řadě je nutné všimnout si data přidání tohoto videa a také souvislostí -- v tomto smyslu jsem pouze kritický, netvrdím, že je video podvodné, jen jsou podle mého zavádějící následující skutečnosti:

1) v prvé řadě pochází toto video z israelské strany, na příkladu právě vybombardované školy OSN je zřejmé, že Izrael opakovaně silně dokresluje situaci pomocí PR, jinými slovy lže (nepochybuji o PR z obou stran), v tomto smyslu bych rád citoval Uri Avneriho, zakladatele Guš Šalom a člena Knessetu, který o příkladu této školy napsal (cituji ze serveru www.czechfp.cz, článek naleznete ZDE)

"Válka -- každá válka -- je doménou lží. Ať už se tomu říká propaganda nebo psychologická válka, všichni jaksi souhlasí, že země má právo lhát. A každý, kdo bude říkat pravdu, riskuje, že bude označen za zrádce. Potíž je v tom, že propaganda nejvíc přesvědčuje samotného propagandistu. A jakmile přesvědčíte sami sebe, že lež je pravda a falzum je realita, už nemůžete dále přijímat racionální rozhodnutí.

Příkladem tohoto procesu mohou být tanečky kolem zatím nejtěžšího zločinu této války: dělostřelecké palby na školu Fachúra, kterou v uprchlickém táboře Džabalíja spravovala OSN. Hned se jak se o této hrůze doslechl celý svět, armáda "odhalila", že hned od školního vchodu ozbrojenci Hamasu stříleli z granátometu. Jako důkaz zveřejnila fotografii, na které byla opravdu škola i granátomet. Zakrátko však armádní lháři museli přiznat, že ona fotografie byla přes rok stará. Jinými slovy: falzifikace.

Později oficiální lhář tvrdil, že "naši vojáci byli ostřelováni zevnitř školy". Neuplynul ani den a armáda musela personálu OSN přiznat, že i tohle byla lež. Nikdo na ně nestřílel ze školy, nebyli v ní žádní bojovníci Hamasu, jen stovky vystrašených uprchlíků."

2) na videu jsou skupiny osob a ozbrojenci, skupiny lidí jsou volném prostranství a většina z nich stojí, ozbrojenec vezme jedno dítě a odtáhne jej ke zdi, která mimochodem asi poskytuje základní potenciální úkryt dalším osobám a poblíž je sanitka -- tuto situaci lze vysvětlit i tak, že prostě přetáhl dítě do bezpečnějšího místa a do místa sanity. Není patrné, že by dítě využil jako štít. A že jej prostě bafnul? Když nemáte čas vysvětlovat a jde o život? Potenciálně? Opakuji, že netvrdím, že video neukazuje skutečnost jak ji chápe pan Vaněk, ale vzhledem k tomu co Izrael vnímá jako právo a pravdu bych o tom poměrně pochyboval, nemluvě o původu videa.

3) Argumentace lidských štítů v případě asymetrické války je poněkud lichá, to že před sebou budete vléct dítě v případě střelby z těžkých zbraní, fosforových či kazetových bomb a podobně je hloupá už z toho pohledu, že a) před ničím Vás neochrání, b) snižuje se Vám pohyblivost což je to jediné, v čem mají bojovníci Hamasu výhodu. K čemu si umím představit využití civilistů je, že se v nich skryjete v případě osamoceného útoku ostřelovače, vyhodíte do vzduchu kontrolní stanoviště a podobně. V takovém případě se k němu nejdříve musíte dostat. Proti tanku či letadlům nemá nic z toho smysl.

Hamas dokonce využívá SANITNÍ VOZY označené vlajkou OSN pro převoz ozbrojenců. Proč by se pak měl zdráhat využít i školy?

K otázce školy jsem se již vyjádřil, k otázce ozbrojenců v sanitce.

1) ze záběrů je evidentní, že jeden z mužů je raněn a dva jej musí velmi intenzivně podpírat. Evidentně tedy netáhnou do boje, ale do nemocnice. Není podle mého v pořádku, že se tam nasoukali všichni. Avšak, nikdo nechce zemřít. Čeho je to důkaz?

Závěrem

Kolega Vaněk končí slovy:

"Kde bylo Vaše moralizování o civilních obětech, když začaly z Gazy létat rakety na Izrael? Přes 3000 jich dopadlo na školky, civilní domovy, nemocnice a zabily řadu civilních obětí. Izrael podle mne předvedl neuvěřitelnou trpělivost, že si to nechal tak dlouho líbit, zatímco jeho nevinní obyvatelé umírali.

Řekněte mi ještě jednu věc - jak byste postupovali Vy na místě Izraelců?"

V prvé řadě bych se ptal, proč tam ty rakety létají a jaké způsobili škody. Rakety, sebevražedné útoky a vlastně veškerý odpor je následkem státního teroru proti skupině obyvatel a to obyvatel původních. Nemluvě o omezení Gazy jako takové, útokům na členy Hamasu, čehož následek prostě byly raketové útoky. Pan Vaněk přetáčí, jak je dnes zvykem, příčinu v následek.

Jak bych postupoval třeba já? Mám nálepku, kterou neuznávám, reaguji tak, že tam nežiji, nejsem ve spojení s nikým, kdo tam žije, i když bych mohl a že bych tam nikdy, opakuji nikdy dobrovolně nežil. Nikdy bych se nepodílel na okupaci a teroru původního obyvatelstva. V tomto ohledu vnímám židovský stát na území historické Palestiny jako teroristickou organizaci a já nechci být nikdy nijak spojován s takovou institucí.

Srovnejte fakta, za poslední 3 roky zemřelo při raketových útocích tolik osob, jako u nás zemře na silnicích za dva víkendu. Za posledních 14 dní zemřelo takřka 900 osob na palestinské straně.

I pokud bych akceptoval židovský stát na území Palestiny, pak nelze akceptovat útočnou akci proti Gaze jako akci obrannou. I naše právo specifikuje adekvátní obranu. Adekvátní obrana je obrana, která vyrovnává situaci obránce s útočníkem do té míry, že je obránce sto útok odrazit. Útok odrazit.

Hamas v zásadě půl roku dodržoval příměří (několik kusů raket či granátů bez následků, počítáno na kusy, nikoliv desítky) do počátku listopadu 2008, kdy Izrael zabil 10 členů Hamasu. To je útok, Hamas reagoval a to byla záminka. Primární vyprovokování této části konfliktu je na straně Izraele. Hamas byl přístupný prodloužení příměří při otevření možnosti zásobování Gazy -- Izrael byl proti a dále terorizuje civilní obyvatelstvo plošně (jak jinak to jinak pojmenovat).

Ptáte se, jak se měl bránit Wehrmacht při postupu ruskou stepí. Jak se měli bránit pohůnci z SS, když za zády Wermachtu brutálně čistili dobytý prostor. Na to se skutečně ptáte?

                 
Obsah vydání       13. 1. 2009
13. 1. 2009 Máte povinnost chránit civilisty
13. 1. 2009 Gaza: Prezident Mezinárodního Červeného kříže požaduje větší respekt k civilnímu obyvatelstvu a humanitárním pracovníkům
13. 1. 2009 Dokument známého novináře Johna Pilgera o Palestině
13. 1. 2009 Izraelský premiér telefonoval Bushovi, aby zkrotil Condoleezu Ricovou
13. 1. 2009 Dodávky ruského plynu Evropě znovu "zablokovány"
13. 1. 2009 OSN požaduje vyšetřování válečných zločinů v Gaze
13. 1. 2009 Vyváženost Britských listů Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 The Times: Někteří Izraelci se kochají bombardováním Gazy
13. 1. 2009 Izraelská volební komise zakázala arabským stranám účast ve volbách
13. 1. 2009 Skutečně "pouze vyjednávání mohou zajistit dlouhodobou bezpečnost"? Miloš  Dokulil
13. 1. 2009 V Gaze se bojuje o zemní plyn Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 Topolánek: My vám zatopíme Juraj  Slabeycius
13. 1. 2009 Česká republika nepotřebuje žádný plyn na vytápění
13. 1. 2009 Otáčení zeměkoule podle ČT 24
13. 1. 2009 Bush hájil svůj prezidentský úřad útokem na evropskou "elitu"
13. 1. 2009 Lidská práva a práva pana ředitele Milan  Daniel
13. 1. 2009 Haišman naznačil, jak chce stát situaci cizinců řešit Milan  Daniel
13. 1. 2009 O slušnosti politiků, byrokracii a VIP Miloslav  Štěrba
12. 1. 2009 Izra El? (Bojuje Bůh?) Tomáš  Koloc
13. 1. 2009 Másla na hlavě se nelze zbavit přesunem másla na hlavu jinou... Jan  Neoral
13. 1. 2009 Jak byste postupovali vy v případě Izraelců?
13. 1. 2009 Gaza a PR Pavel  Zoch
13. 1. 2009 Žába na prameni se loučí a děkuje všem za spolupráci
13. 1. 2009 Hledání viníků a teplo domova... Ladislav  Žák
13. 1. 2009 Telegram z Ruska Beno  Trávníček
13. 1. 2009 Německé přísloví
13. 1. 2009 DNES: Koncert CHCI WAVE ZPĚT!
13. 1. 2009 Američance, která nabídla prodat své panenství, nabízejí v aukci 3,7 milionu dolarů
13. 1. 2009 Stará dobrá bota, aneb Bush versus Obama Pavel  Kopecký
13. 1. 2009 Digitální vysílání ČT a ČRo: Síť 1 s novou kompresní technologií
13. 1. 2009 Rada pre ludské práva OSN odsúdila Izrael
13. 1. 2009 Izraelská ultrapravice zakázala kandidovat izraelským arabským stranám
12. 1. 2009 Krize v Gaze má "hluboce nezdravý" dopad na britské muslimy, varuje ministr
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2009 Bílá propaganda, Lidové noviny a teror v Palestině Jozef Bohumil Ftorek
12. 1. 2009 Nebezpeční vědci aneb kurs tvůrčího lhaní Ivan  Větvička
11. 1. 2009 Lži mluvčího izraelského ministerstva zahraničí v OVM Daniel  Veselý
12. 1. 2009 Několik poznámek k rusko-ukrajinskému sporu o zemní plyn Jindřich  Kalous
13. 1. 2009 Volební boj v hospodářské recesi, aneb Kdy ekonomické myšlení ztrácí na významu Uwe  Ladwig
12. 1. 2009 Jsou BL opravdu komunistickým plátkem? Ondřej  Blažek
13. 1. 2009 Emotivnost Britských listů Soňa  Hromátková
13. 1. 2009 O "komunistickém" zaměření BL Jindřich  Bešťák
13. 1. 2009 Neplést si prosím lidská práva s ekonomickou migrací Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 Fašistické sklony v České republice Jan  Čulík
10. 1. 2009 Mír se uzavírá s nepřáteli Jan  Čulík
10. 1. 2009 Jak by Češi reagovali na vznik Romské republiky? Jan  Čulík
1. 1. 2009 Hospodaření OSBL za prosinec 2008

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2009 Rada pre ludské práva OSN odsúdila Izrael   
13. 1. 2009 Izraelská ultrapravice zakázala kandidovat izraelským arabským stranám   
13. 1. 2009 Skutečně "pouze vyjednávání mohou zajistit dlouhodobou bezpečnost"? Miloš  Dokulil
13. 1. 2009 Izraelská volební komise zakázala arabským stranám účast ve volbách   
13. 1. 2009 OSN požaduje vyšetřování válečných zločinů v Gaze   
13. 1. 2009 Pustili nám plyn aneb sebevražda ukrajinského snu Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 Gaza a PR Pavel  Zoch
13. 1. 2009 V Gaze se bojuje o zemní plyn Štěpán  Kotrba
13. 1. 2009 The Times: Někteří Izraelci se kochají bombardováním Gazy   
13. 1. 2009 Izraelský premiér telefonoval Bushovi, aby zkrotil Condoleezu Ricovou   
13. 1. 2009 Gaza: Prezident Mezinárodního Červeného kříže požaduje větší respekt k civilnímu obyvatelstvu a humanitárním pracovníkům   
13. 1. 2009 Máte povinnost chránit civilisty   
12. 1. 2009 Čelní britští židé apelují na Izrael, aby zastavil "hrůzy" v Gaze   
12. 1. 2009 Obama: Ztráty na životech na obou stranách v Gaze jsou "srdcervoucí"   
12. 1. 2009 Izra El? (Bojuje Bůh?) Tomáš  Koloc