3. 9. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
3. 9. 2007

ODHALENÍ

Americká raketová základna na území Česka  - TÉMA BLJednou z věcí, které českým občanům zatajuje "jejich" žoldácká armáda i "jejich" politici, je simulace střetu EKV (exoatmospheric kill vehicle) americké antirakety a nepřátelské hlavice.

Přitom tyto simulace existují a ty, které byly plánovány pro Pacifik, jsa naváděny radarem GBR-P na atolu Kwajalein, zamoří tisíce kilometrů čtverečních oceánu. Střet EKV o váze 110 kg , letící 25 Mach a rakety, vážící 884 kg, letící 5-8 Mach, to vše na hranicích atmosféry, nemůže zůstat bez následků. Trosky letí dvěma směry ještě hodně dlouho různým směrem, rozpadnou se na kusy, dopadnou v širokém okruhu. Každý kus pozůstatků bude mít vlastní směr i kinetickou energii, jako funkci hmoty a rychlosti kolize a síly a směru výbuchu. Neshoří v atmosféře, jak se snaží namluvit brdským občanům i televizním divákům vojáci a politici. Těžký a přitom rychlý kus pozůstatku bude mít více kinetické energie než menší, pomalejší kus pozůstatku. Odpor vzduchu, obzvláště vítr, má pak velký vliv na místo dopadu. Nedej bůh, aby část z nich byla radioaktivní. Ale to budou všechny, mají li být ony hrozby "darebáckých států" , kterými vyhrožují Američané, reálné. Pro své občany americká armáda popsala scénáře dopadu zbytků střel do Pacifického oceánu v roce 2001 přesně - i s mapami a vysvětlivkami a zdůrazněním, že testy neohrozí letové trasy. Pro scénáře atomové války nad Evropou Američané i čeští generálové mlčí. A vědí proč. Místo dopadu trosek (v případě sestřelení jaderné rakety radioaktivní) totiž měří 12x10 stupňů. Česká republika se vejde do tohoto prostoru dvakrát... Fotogenický a populární senátor Töpfer či vládní propagátor radaru Klvaňa by řekli - nutná daň za obranu demokracie...

mapa jednoho ze scénářů dopadu zbytků po střetu "darebácké" rakety s "přátelským" EKV do Pacifického oceánu ZDE

Sloupek

Je prvního září
a kobercový nálet mraků
zahájil invazi vojsk podzimu.

Spojenec léto
houfně opouští pozice,
čtyři mocnosti roku
podepsaly Mnichovskou dohodu,
nezbývá než kapitulovat.

Je čas nalít si hořkosladké
a malovat na sklo
technikou pomalého upíjení
mapu exilu.

Pravidelná okupace melancholie se blíží.

3. 9. 2007

O politických stránkách problému byla popsána hromada papír, zbytečně. O tom, jaká jsou hlavní zdravotní rizika se psát nesmí? Člověku, umírajícímu na rakovinu, způsobenou plutoniem z jaderné "nepřátelské" hlavice zasažené americkou antiraketou, vystřelenou z Polska, bude naprosto lhostejné, zda na té antiraketě byl nápis NATO, nebo jen USAF.

Ano i když po sestřelení hlavice nevybuchne, tak plutonium zamoří tisíce kilometrů čtverečních ve střední Evropě ! Patřil jsem mezi první důstojníky v záloze školené jako obsluha radaru protiletadlových raket D1 s dosahem 90 km. Myš 2m od antény byla za 2 minuty upečena, voják po otevření vlnovodu měl za minutu mrtvé všechny spermie, důstojník po dvou letech služby na VF bloku byl zcela impotentní, píše inž. Lubomír Koutný.

Radar GBR-P na atolu Kwajalein
3. 9. 2007

Neuvěřitelnou hloupost projevil redaktor MfD Stanislav Drahný v článku "Záření z radaru zřejmě neškodí, lidé se však bojí", když pravil o anténě uvažovaného amerického radaru XBR v Brdech, že "se nehýbe".

Sama anténa se nehýbe, jen se k malým anténkám, které jsou upevněny v její čtvercové desce o rozměrech deset krát deset metrů, přivádí vysílaný signál s různým časovým zpožděním.

Už i ten největší hlupák ví při prostém prohledání internetu, že základna radaru GBR-P (USAKA), který se má stěhovat do Brd, je elektromechanicky na kolejnicích otočná v rozsahu ± 178° v azimutu a 0 až 90° v elevaci. Paprsek tak může obsáhnout celou oblohu a sledovat cíl. Elektronicky je pak parsek vychylován - nezávisle na pohybu celé antény v sektoru max. ± 50° v obou rovinách kolem aktuálně nastavené mechanické osy antény, kde vytváří maximální sledovací matici o 650000 elektronických bodech a úhlu 12,5x12,5°. Deska, na které jsou umístěny bloky samostatně ovládaných T/R modulů, není čtvercová , ale osmiúhelníková, a nemá průměr 10m, ale 14 m. Na ní pak osazené moduly tvořily před deseti lety plochu 123 m2, samotná deska ale pojme T/R modulů o 30% víc.

Není ale divu, že novinář napsal nesmysly. Ptal se totiž odborníka - doc. RNDr. Luďka Pekárka CSc. z Národní referenční laboratoře pro neionizující záření Státního zdravotního ústavu v Praze, kterého citoval jako jediný zdroj... Ten už jednou novináře MfD mystifikoval a nejspíše ve své dezinformační kampani pokračuje dál. Tristní je, že si žurnalisté neověřují informace a píší nesmysly jen proto, že jim je někdo řekne.

3. 9. 2007

Pan Jaroslav Klíma je vzděláním fyzik. Můžeme proto předpokládat, že ovládá postupy aplikované matematiky a formální logiky. Logika není ovšem záludů prostý nástroj myšlení, neboť může vést i zcela korektními postupy k falešnému výsledku. Na čem to záleží? Na výchozím axiomu.

Axiom je základní předpoklad každé logické práce, který musí být tak evidentní, že se o něm nemusí diskutovat. Je dostatečně ověřen empiricky. Někdy bývá však axiom paradoxně jen hypotetický. Pak by ale měla být evidentní minimálně jeho pravděpodobnost, než od něj začneme odvíjet spekulativní řetěz logických úvah, který snad může vést k novému poznání anebo - do brambor.

Hypotetickým axiomem pana Klímy je, že malá republika Čechů nemůže mocnému, imperiálnímu státu nic odmítnout. Celá další úvaha pak už není ani tak logická, jako regresivní: Jsme tak malí, nemůžeme než se podřídit. Pan Klíma vlastně nedospívá svou úvahou k novému poznání, protože se od svého výchozího, mimochodem zcela falešného, axiomatického tvrzení nikam neposouvá. "Jak na začátku, tak i na konci", řekl by antický mystik Hermes Trismegistos.

Autor je český surrealistický malíř a básník.

3. 9. 2007

1. září odstoupil Larry Craig, významný americký konzervativní senátor za stát Idaho, zástupce Republikánské strany, poté, co ho chytil policista, když mu Craig na záchodě na letišti začal dělat erotické návrhy. Craig u soudu tvrdil, že je nevinný, ale utajil celou věc před rodinou, přáteli i svou politickou stranou, než záležitost objevily sdělovací prostředky.

Když jsem se dověděl o údajné homosexuální eskapádě tohoto senátora na záchodě letiště St. Paul International Airport Minneapolis, nejprve jsem se radoval, že bylo odhaleno pokrytectví dalšího republikánského politika. Když jsem ale vyslechl policejní nahrávky na internetu a slyšel jsem policejní zprávu, uvědomil jsem si, že jde o něco jiného:

Skutečným skandálem totiž není senátorovo chování, ale skutečnost, že americká policie plýtvá finančními prostředky a časem svých zaměstnanců k absurdnímu úkolu, kdy sedí na veřejných záchodcích a čekají, až se jim podaří odhalit "smilné chování".

Seržant Dave Karsnia, který Craiga chytil, je jedním z tisíců policistů, které platí americká policie za to, že tráví čas na mužských záchodcích jako pavouci, čekající na mouchu. Jeho úkolem je sedět dennodeně v kabince na záchodě a dávat pozor, jestli náhodou neuvidí dva páry kotníků těsně vedle sebe!

3. 9. 2007

Před 15. lety tragicky zahynul A. Dubček. V Česku ticho po pěšině, upozorňuje Vasil Roman.

Pozn. JČ: Není to tak úplně pravda, v MFD vyšlo 1. září ohlédnutí za kvalitou dálnice na místě, kde Dubčekovo auto havarovalo.

Rozbor Dubčekova historického významu ovšem nebyl publikován nikde. Koho by to taky zajímalo, že?

Stanice Vltava připravila pořad o Dubčekovi.

Dubček na následky nehody z 1.9. zemřel až 7.11. 1992, upozorňuje Jindřich Šídlo.

3. 9. 2007

POZNÁMKA NA OKRAJ:

V různých pořadech německých televizních stanic si lze si povšimnout nového trendu při informování o přistěhovalcích. Nejde při tom o osud vystěhovalců do Německa, ale o německé emigranty, kteří se před časem vystěhovali z vlastní někdy až do dalekého zahraničí. V sobotu tento trend převzal v nové podobě server bild.de, onlinová verze největších německých bulvárních novin. Tam šlo vlasgtně také o emigraci, ale jen o dočasnou, a to s pozitivním komentářem tří německých zahraničních dělníků v Polsku.

3. 9. 2007
tisková zpráva organizace Greenpeace

Odvolací soud 31. srpna zrušil zákaz používání aktivního sonaru během cvičení amerického válečného námořnictva poblíž kalifornského pobřeží. Cílem zákazu bylo chránit kytovce - velryby a delfíny - před nepříznivými účinky zařízení, které může způsobit i smrt těchto zvířat. Na kytovce patrně nejhůře působí sonary pracující na středních frekvencích.

3. 9. 2007

V závěru své cesty do Číny a Japonska, kterou podnikla minulý týden německá spolková kancléřka Angela Merkelová, znovu zdůraznila význam úsilí o celosvětové zlepšení životního prostředí.

3. 9. 2007

Při příležitosti vydání svých memoárů Soldier (Voják) poskytl britský generál Sir Mike Jackson rozhovor konzervativnímu deníku Daily Telegraph.

Jeho nejvýznamnější misí bylo Kosovo. Vrcholem jeho memoárů je vyprávění o jeho osmi měsících, kdy byl velitele pozemních jednotek NATO v Kosovu. Jeho kariéra vyvrcholila teatrální konfrontací s americkým velitelem jednotek NATO, generálem Wesleym Clarkem. Tento konflikt potvrdil Jacksonovu pověst jako osobitého, individualistického vojáka, a ukázal také Jacksonovo pohrdání pro agresivní postoj Američana.

Scénou bylo letiště v Prištině. Tři sta ruských vojáků, gestem solidarity se Srby, ovládlo místní letiště. Clark nařídil Jacksonovi, aby zablokoval přistávací plochu a zabránil tak Rusům ve vyslání posil. Jackson na to reagoval známou odpovědí: "Pane veliteli, já tady pro vás nehodlám začít třetí světovou válku." Když Clark, jeho nadřízený velitel, opakoval svůj rozkaz, Jackson odpověděl."Pane veliteli, já jsem tříhvězdičkový generál, mně nemůžete takhle rozkazovat. Má o této situaci vlastní úsudek a jsem přesvědčen, že takovýto rozkaz je mimo náš mandát. Clark, který později charakterizoval Jacksonovu reakci jako emocionální, reagoval: "Miku, já jsem čtyřhvězdičkový generál a můžu ti tyhle věci nařizovat."

1. 9. 2007

Bývalý šéf britské armády zaútočil na americkou poválečnou politiku v Iráku. Charakterizovali jako jako "intelektuálně zbankrotovanou".

Generál sir Michael Jackson, který velel britské armádě v době války v Iráku, charakterizoval tvrzení bývalého amerického ministra obrany Donalda Rumsfelda, že prý americká armáda "nebuduje státy" jako "nesmyslné". Také odmítl tvrzení, že britská vojska v Basře selhala.

Rumsfeld je jednou z osob, které "nesou největší odpovědnost za nynější situaci v Iráku," píše generál Jackson ve své autobiografii nazvané Soldier (Voják). Charakterizuje v ní přístup Washingtonu k boji proti globálnímu terorismu jako "nedostatečný", protože příliš spoléhá na vojenskou moc a ignoruje diplomacii a "budování státu".

31. 8. 2007

koš │ Jak oznámil ruský list Kommersant, začal Gazprom tradiční kolo rozhovorů o zvýšení cen pro země SNS a Pobaltí. V září začnou rozhovory o cenách s Lotyšskem a Estonskem, v říjnu s Ukrajinou a v listopadu s Běloruskem. Ty dohody o cenách jsou každoroční. A logické při klesajícím dolaru, cenách vstupních surovin z Turkmenistánu a vstupu pobaltských zemí do EU... Kdo chce kam...

Podle zpráv z Lotyšska s odvoláním na dovozce plynu byl Gazpromem předložen návrh na zvýšení ceny plynu o 40 % pro dodávky v roce 2008. Podle odhadů se tak ceny mohou dostat na úroveň 280 USD za 1000 m3. V současnosti se plyn dodává za 180 - 200 USD/1000m3.

Václav Klaus na volebním billboardu
1. 9. 2007

ANALÝZA

Hledání "Antiklause", jak "vtipně" nazvali vyzyvatele prezidenta novináři z Jánského vršku (snad aby podtrhli podobnost VK s Ježíšem Kristem a každého, kdo se mu postaví do cesty, s Antikristem - ďáblem rohatým, zplozencem Pekla) probíhá stejně ospale, jako opoziční činnost ČSSD. Sociální demokraté si po osmi letech vlády ještě nestihli zvyknout, že jsou v opozici a někteří dokonce kormidlují českou politiku k velké koalici s ODS koncem roku . A nechtějí si vyjednávání znepříjemnit. A tak Paroubkova vyjednávání nehledají shodu, ale deset rozdílů...

3. 9. 2007

V těchto dnech probíhá v Japonské Ósace MS v atletice. Historie lehké atletiky spadá až do dob antického Řecka a MS tohoto sportu patří tedy mezi nejsledovanější sportovní události. Proč se ale zmiňuji o MS v atletice? Takřka přesně za rok, tzn. v srpnu 2008, jsou naplánované letní Olympijské hry, kde bude atletika logicky patřit mezi hlavní lákadla nejen mezi diváky. Olympijské hry pro rok 2008 se budou konat nedaleko Japonska, v Číně. Konkrétně v Pekingu, hlavním městě Čínské lidové republiky.

(Autor je vedoucím Odborné sekce pro lidská práva SZ)

3. 9. 2007

Internet zaznamenal v poslední dekádě obrovský boom. Stal se prostředkem k vyhledávání informací, nástrojem sdílení souborů lidí se společnými zájmy napříč celým světem a pravděpodobně nejužívanějším komunikačním prostředkem vůbec. Éra internetu přinesla obrovskou revoluci a mnoho expertů na výpočetní techniku mimo "high-tech" revoluce mluví právem ještě o "net revolution".

Nástup internetu znamenal též revoltu v šíření myšlenek a názorů. Jde nejenom o obrovské ulehčení produkce a propagace všemožných přímých politických materiálů, ale také o snadný přístup k nepřímým "nepolitickým" věcem, filmům, textům a různým kulturním záležitostem, majícím více či méně jasný dopad na utváření myšlení lidí. Stal se skutečně svobodným médiem.

3. 9. 2007

Pohled na Kubu:

Albert Santiago du Bouchet Hernandez, který pracoval v tiskové kanceláři Havana Press, byl minulý měsíc odsouzen na dva roky ve vězení, plus na další dva roky nucených prací, plus na další dva roku soudního dohledu za to, že se údajně tajně zmocnil kapesníku s podpisem El Comandanta Fidela Castra. Kubánská policie rozhodla, že kapesník, který roku 1957 podepsal Castro, Hernandez ukradl Marii Encarnacio Gonzalez Guerrové, bývalé čelné představitelce hnutí 26. července, která bojovala v kubánské revoluci.

3. 9. 2007

V závěru své cesty do Číny a Japonska, kterou podnikla minulý týden německá spolková kancléřka Angela Merkelová, znovu zdůraznila důležitost úsilí o celosvětové zlepšení životního prostředí. Využila k tomu setkání s nejvyššími představiteli obou zemí, kdy jedním z hlavních témat rozhovorů byla změna klimatu, ochrana ovzduší a podpora využití obnovitelných zdrojů energie.

3. 9. 2007

Pětadevadesátiletá Španělka zaznamenala 340 000 přístupů na svůj blog

Je to pravděpodobně nejstarší blogger(ka) na světě. Španělka María Amelia Lópezová (95) provozuje blog ZDE, který má velkou mezinárodní sledovanost. S blogováním ji seznámil jeden její vnuk teprve před osmi měsíci, dneska jí píší lidé z celého světa, arabsky, rusky, japonsky.

Píše nejen o tom, co ji jako pětadevadesátiletou dámu kde bolí, ale o všem: o politice, o náboženství, o broadbandu a o smrti.

2. 9. 2007

Dnes začíná školní rok a naše děti budou pětkrát týdně zbaveny osobní svobody, zavřeny do školních tříd a dokonce se nebudou smět ani hnout ze židle. Takové podmínky nejsou ani v nejtvrdším vězení, kde i ten desetinásobný babičkovrah, který uškrtil v parku deset důchodkyň, může vstát že židle a protáhnout se kdy chce... Varování: TENTO ČLÁNEK JE PAMFLETEM (viz. http://cs.wikipedia.org/wiki/Pamflet). Pokud Vám to vadí, nečtěte dál!!! Pamflet je řádný literární útvar a píši ho tak, jak mne můj (výborný) učitel českého jazyka naučil pamflet psát. Jsem mu za to vděčný a snad mne jen trochu znepokojuje, že pokud tohle čte, možná ho klepne... No co se dá dělat, každá válka má i své nevinné obětí!

Mluvili jsme o tom babičkovrahovi, co ve vězení může vstát ze židle kdy chce. No a naše děti, které zatím žádnou babičku, dokonce ani tu svou, nezavraždily, musí sedět v lavicích téměř bez hnutí a poslouchat různé, často zakomplexované, existence, které jim budou vyhrožovat pravopisnými diktáty a zkoušením z vyjmenovaných slov... Aby to nebylo zas tak fádní, ve zbylém čase se budou věnovat nesmyslnému přepisování učební látky do sešitů podle jednotvárného výkladu pedagoga, který bude nudným hlasem ze svých zápisků číst to, co doma opsal z učebnice.

3. 9. 2007

Nestability bankovního systému

Nejmenovaný finanční odborník vysvětlil ve svém článku, jak se tomu má s mezinárodním bankovním systémem. Autor si přál zůstat nepodepsán, protože zmíněná problematika úzce souvisí s jeho prací a není tedy oprávněn se k těmto otázkám veřejně vyjadřovat. To je vskutku zvláštní, protože všechny jím uváděné skutečnosti patří mezi snadno dostupná fakta, kterými je vybaven kdokoliv, kdo se kdy vůbec pustil do studia ekonomie. Čtenář se tedy nedozvídá nic převratného, co by si vyžadovalo anonymitu autorovu. Co víc, onen odborný názor je, z odborného hlediska, snůškou polopravd a učiněných nesmyslů. A pak těm nejmenovaným profesionálům věřte! píše čtenář Jan Vyskočil:

31. 8. 2007
odpověď předsedy Rady pro rozhlasové a televizní vysílání na dopis stěžovatele Jaroslava Mašindy

31. 8. 2007, 6:37 - Vážený pane, RRTV je správní orgán a vede správní řízení. Podle správního řádu jsou neveřejná. Proto, bohužel, nemohu zveřejňovat argumentaci a diskusi Rady. Předseda Rady Radu nevede, řídí pouze schůze a má jeden hlas. Zákon 231/2001 Sb. mi výslovně zakazuje, abych mluvil o tom, jak hlasovali ostatní členové Rady. Mohu pouze mluvit o tom, jak jsem hlasoval já.

Já jsem byl proti zastavení řízení s Českou televizí. Bohužel, moje stanovisko bylo menšinové.

31. 8. 2007

Vážený pane Václave Žáku, před časem jsem psal RRTV stížnost na nevhodnost pořadu Tykadlo na téma Radarová základna - ano, nebo ne? odvysílaného dne 24. dubna 2007 v čase od 16:55 hodin na programu ČT1. O tom, že byl tento pořad jednostranný a tedy nevyvážený, jsem přesvědčen stále, a proto tímto podávám stížnost na činnost RRTV, která se tímto problémem snad vůbec nezabývala, neboť ve vaší zprávě je jen konstatování, že k porušení zákona nedošlo. Kým a jak bylo toto prokázáno, ptám se tedy já, jakožto platící koncesionář. Žádám vás tedy, aby jste mě v zákonné lhůtě informoval, kdo a jak prokázal, že k porušení zákona odvysíláním uvedeného pořadu nedošlo.

Dopis s tímto zněním zaslal předsedovi Rady pro rozhlasové a televizní vysílání divák Jaroslav Mašinda, nespokojený se způsobem vyřízení jeho stížnosti. Má pravdu. Ultraliberální chápání mediálního práva má jednu výhodu. Rada nemá další práci. Občané si nestěžují, protože vědí, že to nemá cenu. Vědí, že jako občané nic nezmohou. Rada se nesoudí s pokutovanými médii. Neodargumentovanost a mnohdy nepřezkoumatelnost rozhodnutí RRTV totiž už byla příčinou mnohých soudních rozhodnutí, kdy Rada prohrála. Bezzubost mediálního kontrolního orgánu vynikne nejlépe na tom, jak digitální licence po mnoha měsících udělené byly televizím soudem odebrané. Nebo miliónové pokuty za reality show. Ty ukázaly, že s kvalitními právníky je dialog s Radou vyrovnaný. V televizích se i nadále chlastalo, mluvilo sprostě a předváděl se zde život v zahálce. Prostě ta pravá realita... Občan ale není silná televize, aby si mohl zaplatit specializované právníky na soudní tahanice. Rada byla zřízena, aby zastupovala občany. Aby chránila slabé proti silným. Nikoliv aby občany znechucovala a utvrzovala je v přesvědčení, že kdo nemá velké peníze na advokáty, nedomůže se v této zemi práva. I když tomu tak je.

Ptám se i já. Veřejně. Kdo a na základě jaké právní analýzy rozhodl, že v tomto případě k porušení zákona nedošlo? Chci veřejnou odpověď - takovou , kterou by mohl přezkoumat soud či mediální komise parlamentu. A neříkejte mi prosím, pane předsedo, že to byli radní, kteří se na tom kolektivně usnesli hlasováním... I když tomu tak určitě bylo...

1. 9. 2007

Děkuji za uveřejnění článku o praktikách ČT při propagaci radarové základny - nevěděla jsem o tomto pořadu do dnešního dne.

Nejen že se mi udělalo po jeho zhlédnutí zle, ale docela jsem se i zděsila, čím jsou naše děti krmeny prostřednictvím televizních pořadů., píše Jana Pilátová.

S takovýmito ideovými a účelovými rozhovory jsme se mohli v minulosti setkat za éry komunistů, kteří propagovali podobně Lidové milice, vojenskou službu a podobně.

Nevěřila bych, že v demokratické zemi (za kterou se stále ČR vydává) se toto bude dít. Připadá mi to jako politická objednávka ODS a dalších politických špiček, která se snaží i přes odpor občanů prosadit přítomnost USA na našem území. Občas lituji, že jsem voličem ODS, ale to sem nepatří.

31. 8. 2007

Vláda vypsala výběrové řízení na PR agenturu, která by měla občany přesvědčit, že americký radar je naprosto neškodný a neohrožuje bezpečnost Česka či okolních zemí. Médiím to prozradil vládní zmocněnec pro radar Tomáš Klvaňa. Za služby PR agentuře zaplatí vláda 1,7 milionu korun. Celkový rozpočet na kampaň podle Klvani není ještě hotov, měl by se ale pohybovat kolem 12 až 15 milionů korun, kampaň bude probíhat během podzimu. Jeden Klvaňa nestačí...

Jak noví PR odborníci vysvětlí české veřejnosti, že nikdy žádný terorista proti radaru nezaútočí, toť otázka...

plynovod
31. 8. 2007

koš │ Na oficiálním webu administrativy prezidenta Turkmenistánu se objevilo oznámení, že následník Otce Turkmenů, prezident Gurbanguly Berdimuhamedov slavnostně předal prezidentovi čínské státní ropné společností licenci na průzkum a dobývání plynu na ložisku Bagtyjarlik. Je to poprvé, kdy Turkmenistán předal cizí společnosti právo na dobývání plynu na souši. Využívání tohoto ložiska je součástí projektu dodávek plynu z Turkmenistánu do Číny pomocí nově vybudovaného plynovodu. Zásoby plynu na tomto ložisku dosahují 1,3 bilionu m3. Celkové prognózované zásoby plynu v Turkmenistánu se odhadují na 15 bilionů m3. Budoucí turkmensko-čínský plynovod povede přes území čtyř států - Celková délka plynovodu je 7000 km. 188 km potrubí bude na území Turkmenistánu, 530 km v Uzbekistánu, 1300 km v Kazachstánu, a přes 4500 km povede přes území Číny. Firmy Exxon a Mitsubishi, které původně plánovaly studii efektivnosti tohoto plynovodu, vyčíslily náklady na 10 miliard USD. Od účasti v projektu nakonec odstoupily. Čínský Státní výbor pro reformy a rozvoj oznámil, že vytvoří do roku 2010 vlastní páteřní síť nadregionálních plynovodů, která pokryje celou Čínu. Ruský naftový gigant Lukoil doufá, že podepíše kontrakty na ropný průzkum a rozvoj ve Venezuele a Turkmenistánu do konce roku. Turkmenistán dostavěl na hraniční řece Hariroud v íránské provinci severním Khorassanu přehradu Dousti (přátelství) Jméno má symbolizovat trvalé přátelství mezi Íránem a Turkmenistánem. Přehrada, kterou fiancovaly obě země spoelčně, je vybavena pokročilou počítačovou technologií pro zavlažování 25,000 hektarů zemědělské půdy.

Asie se mění. A je načase si to v Evropě uvědomit - dříve, než bude zima.

31. 8. 2007

Hippokratova přísaha:

Pan kolega Dučák otevírá na základě latinského středověkého překladu Hippokratovy přísahy polemiku o umělém přerušení těhotenství (není totéž co potrat). Pro jazyka řeckého mocné přikládám originál.

Co je ovšem potřeba říci, že text přísahy, kterou skládají dnešní lékaři je odlišný. Opět přikládám.

31. 8. 2007

Reakce na poznámku Martina Pegnera Proč mám dotovat neschopné bankéře ze svých peněz?.

Pokud někdo říká, že by se některé banky měly nechat zkrachovat, čímž by se systém pročistil, svědčí to jen o jeho absolutní neznalosti současného globálního finančního systému.

Posílám komentář k současné diskusi na BL o rizikových hypotékách a akcích centrálních bank. Můžete jej přeposlat lidem, kteří u svých článků nemají uveden e-mail nebo třeba i publikovat, ale v žádném případě neuvádějte mé spojení s nějakou institucí, neboť tato problematika úzce souvisí s mojí prací a já nejsem oprávněn se k těmto problémům veřejně vyslovovat, píše nám jeden finanční odborník.

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
20. 8. 2007 Boj proti tzv. "třem zlům" - extremismu, separatismu a terorismu konečně v popředí zájmu Miroslav  Polreich
16. 8. 2007 NATO východu zahajuje diplomatickou ofenzívu Štěpán  Kotrba
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí

iDnes publikuje rozhovory s majiteli bordelu RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Další výrazné posílení důvěryhodnosti portálu iDnes...   
26. 8. 2007 Žijeme ve svobodný zemi a podnikání v erotice je normálka   
25. 8. 2007 "Ne všechno, přicházející ze Západu, je kvalitní"   
25. 8. 2007 Bordely v Čechách legální nejsou   
25. 8. 2007 Lehký případ funkcionálního analfabetismu Václav  Chyský
25. 8. 2007 Kam v Kanadě do bordelu? Nikam - policie vás pošle na školení Miloš  Kaláb
25. 8. 2007 iDnes, "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál" idolizuje i pornoslužby pravidelněji   
24. 8. 2007 "Nejdůvěryhodnější zpravodajský portál na 'českém' internetu" interviewuje majitele bordelu! Jan  Čulík
24. 8. 2007 Kam "utéct" před tím, co se děje v této zemi?   
24. 8. 2007 Proč by se ženy měly starat o děti?   

Arktida RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Arktida bez jaderných zbraní? Jan  Burian
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 RRTV: skandální lhostejnost k porušování mediálních zákonů Štěpán  Kotrba
15. 8. 2007 "Digitální" parlamentní kšeft Štěpán  Kotrba
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba
22. 8. 2007 Nezávislá zpráva o radaru od závislé komise Jan  Neoral
20. 8. 2007 Sisyfovské úsilí odborníka na "elektromagnetický smog" Václav  Drbohlav, Štěpán Kotrba
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2007 S pozdravem Rozum do hrsti aneb pár slov k americkému radaru   
3. 9. 2007 Podle amerických údajů zamoří úlomky střetu antirakety s hlavicí tisíce kilometrů čtverečních Štěpán  Kotrba
29. 8. 2007 Stihneme být první?   
29. 8. 2007 Střetnutí letadla s paprskem brdského radaru ne bez následků Tereza  Tušarová
27. 8. 2007 Lepší Hitler než Habsburg Přemysl  Janýr
27. 8. 2007 Pravice v ČR neexistuje Pavel  Čámský
24. 8. 2007 Vládní "odborník na radary" uvedl nesprávné informace v online rozhovoru iDnes Štěpán  Kotrba
23. 8. 2007 Je důležitý modul anteny radaru, nebo naše bezpečí? Jan  Neoral
23. 8. 2007 Greenpeace vyjíždí do měst a obcí diskutovat o radaru   
22. 8. 2007 Referenční laboratoř je prostor pro zářivý optimismus Štěpán  Kotrba

Hacking, hackeři a bezpečnost sítí RSS 2.0      Historie >
28. 6. 2007 nbusr123: Policie zabavila servery kvůli rok starému hacku Štěpán  Kotrba
26. 7. 2006 Vy jste hackeři - vy to můžete udělat, učinit svět lepším místem Štěpán  Kotrba
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
14. 7. 2003 Co říká zpráva Ministerstva vnitra o extremismu a co už neříkají média Štěpán  Kotrba
10. 7. 2003 x-ker : My sme buducnost   
9. 7. 2003 Četka, které by bylo potřeba hacknout zpravodaje v New Yorku... Štěpán  Kotrba
9. 7. 2003 Václav Jirovský pro HN: Až opravdu přijde vlk   
7. 7. 2003 1986 - Hackerův manifest   
7. 7. 2003 Bruce Sterling: The Hacker Crackdown   
6. 7. 2003 Československý underground se směje   

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
3. 9. 2007 Studená válka Bohumil  Kartous
31. 8. 2007 Jiří  Žáček
30. 8. 2007 Tak trochu pro pamětníky Petr  Štengl
28. 8. 2007 Jan  Skácel
13. 8. 2007 ■ ■ ■ Karel  Hynek
10. 8. 2007 Pampelišky Ivan  Wernisch
9. 8. 2007 Salvia digitalis Emil  Bok
8. 8. 2007 Dejà vu Kateřina  Komorádová
7. 8. 2007 ■ ■ ■ Marek  Toman
6. 8. 2007 Škovránok Štefan  Moravčík

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Čína RSS 2.0      Historie >
31. 8. 2007 Výsledky Šanghajské organizace spolupráce: rozdělování Turkmenbašiho zásob plynu pokračuje   
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
27. 8. 2007 Rusko: Britské ropné společnosti "podvádějí investory"   
16. 8. 2007 EU prosazuje alternativní ropovody a plynovody ve snaze zbavit se závislosti na Rusku   
9. 8. 2007 Irán má ropu, Severní Korea umí rafinovat   
9. 8. 2007 Chávezova ropná jízda po Jižní Americe   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Irán, plyn a Shell - co vadí USA Milan  Šebo
30. 7. 2007 Skrytý program za Plánem Biopaliv Bushovy exekutivy   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
21. 8. 2007 Družstevnictví z pohledu římských papežů Karol  Dučák jr.
27. 7. 2007 Papežův tajemník varoval před přistěhovalectvím muslimů do Evropy Lukáš  Lhoťan
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
1. 9. 2007 Britský armádní šéf zaútočil na USA, že ohledně Iráku "intelektuálně zbankrotovaly"   
23. 8. 2007 Bush: Dokud budu prezidentem, "největší síla pro osvobození člověka, jakou kdy svět poznal" z Iráku neodejde   
22. 8. 2007 Guantánamo: "mnoho pistáciových oříšků či Coca-Coly" Jiří  Hudeček
21. 8. 2007 Britové plánují odchod z Iráku, Američané jsou rozhněváni   
15. 8. 2007 Sebevražední atentátníci usmrtili v Iráku nejméně 175 osob   
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona   

Školství RSS 2.0      Historie >
2. 9. 2007 Začíná školní rok a s ním i pravopisná buzerace našich dětí... Ladislav  Kahoun
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda