14. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
14. 8. 2007

Ledoborec od americké pobřežní policie směřuje tento týden do Arktidy. Jeho cílem je zmapovat mořské dno a rozhodnout, zda bude možno považovat část tohoto území za americký majetek, po nedávných rozhodnutích Ruska a Kanady činit si nárok na Arktidu.

Čtyřtýdenní plavba ledoborce Healy začne v pátek a jejím cílem je zmapovat mořské dno u severního mysu Čukči, podmořskou rovinu, které začíná u severního svahu Aljašky a sahá asi 800 km na sever.

Je to už třetí taková americká mapovací plavba, předchozí se uskutečnily v letech 2003 a 2004 - a není reakcí na nedávné ruské umístění vlajky na mořské dno na severním pólu, ani na nedávno oznámený kanadský plán vybudovat v Arktidě přístav a základnu, konstatují američtí vědci.

Tato plavba byla plánována už tři roky a je to součást dlouhodobějšího programu, není to vůbec bezprostřední reakce, uvedl Larry Mayer z University of New Hampshire, který bude přítomen na ledoborci.

Podrobnosti v angličtině ZDE

14. 8. 2007

Proč se podílela německá televize ZDF na pokusu kubánských boxerů zažádat o azyl?

Brazilský organizační výbor Panamerických her v pátek zveřejnil informaci, že Thomas Doering, který byl obviněn z toho, že drogami omámil a unesl minulý měsíc dva kubánské boxery, spolupracoval jako reportér s německou veřejnoprávní televizí ZDF. Lhal policii, když uvedl, že zastupuje komerční televizi SAT 1. Důkazem Doeringovy spolupráce s ZDF je dopis na oficiálním hlavičkovém papíře televize ZDF, podepsaný ředitelem sportovního vysílání stanice K Petrzikou. Z toho vyvstává zajímavá otázka: proč se ZDF podílela na této akci? Je to velmi závažná záležitost a měla by se jí věnovat německá média, vzhledem k tomu, že je ZDF veřejnoprávní institucí.

Brazilská policie nyní oficiálně odmítla verzi událostí, prezentovanou kubánskými boxery: že byli uneseni, omámeni drogami, že jim byly zavázány oči a že byli nuceni podepsat smlouvy s firmou Arena Box Promotion, německým podnikem, který organizuje boxerské zápasy. Důvodem, proč policie tato svědectví považuje za falešná, je skutečnost, že kontrakty byly podepsány až pět dní poté, co boxeři opustili ústředí Panamerických her, podle analýzy odborníků, kteří chemicky prozkoumali podpisy na smlouvách a přesně určili, kdy byly tyto smlouvy podepsány.

14. 8. 2007

Postaví teď Polsko americkou protiraketovou základnu?

V Polsku se budou letos na podzim konat předčasné volby, poté, co polský prezident v pondělí odvolal čtyři ministry. Tím zlikvidoval konzervativní koalici, která v zemi vládla 15 měsíců.

Vyhození ministři byli nahrazeni členy nebo stoupeni Strany práva a spravedlnosti, v jejímž čele stojí prezident Lech Kaczynski a jeho bratr, dvojče Jaroslaw, který je premiérem.

Vzhledem k tomu, že vláda nyní nemá většinu v parlamentě, komentátoři usuzují, že bude muset uspořádat předčasné volby, o dva roky dříve, než se plánovalo, a to pravděpodobně 21. října. Jaroslaw Kaczynski uvedl, že dojde k zkrácení vládníhi funkčního období a že se budou volby konat "brzo".

13. 8. 2007
replika na článek Uwe Ladwiga "Mateřství a vzdělání, aneb proč se toleruje, že mužům chybí odpovědnost?", reagující na stať profesora Iva Možného "Mateřství budiž pochváleno"

Uwe Ladwig se pozastavuje nad článkem sociologa a vysokoškolského profesora Iva Možného vydaného dne 4. 8. 2007 v Lidových novinách. Také jsem se nad tímto článkem pozastavila a divila se jeho obsahu. Profesora Možného si velice vážím a něco takového bych od něho nečekala. Kdyby byl pan Možný zedník nebo účetní, brala bych článek jako obecný názor svobodného občana, který se vyjadřuje k věcem kolem sebe, k nimž nemá vzdělání ani odbornou praxi. Četla bych takový článek jako zajímavý praktický podnět k zamyšlení. Ale zde tomu tak není. Pan Možný je odborník a navíc o problematice vyučuje druhé.

14. 8. 2007

Tuhle demokracii nechce ten Hus holt ani vidět! foto: Uwe Ladwig

Bylo 4. srpna 2007 a v Lidových novinách dostala Renata Kalenská hodně místa na rozhovor s lékařem a pražským radním Lukášem Pollertem. Byla z to klasická příležitost, kdy mohla jedna novinářka a jeden lékař společně využít jedinečnou možnost a vytvořit pro čtenáře něco zajímavého. Namísto toho oba ukázali, jak lehce se dá promarnit čas, tiskové místo i peníze. A vyměnili příležitost za trapas pro dva a za urážku pro jiné příslušníky jejich povolání.

14. 8. 2007

Zaujala mne tato věta z článku Jiřího Havla:

"Od té doby ČSSD v policii neposlechne ani strážmistr."

Pan Havel připouští, že Policie ČR za vlády ČSSD byla pod vlivem politické strany. To je ovšem naprosto skandální a ohromující vzhledem k tomu, že Jiří Havel není bezvýznamný představitel sociálních demokratů, míní Boris Cvek.

Významný představitel ČSSD v Britských listech prostě právě přiznal to, čeho jsme se všichni báli: že Policie ČR funguje na principu stranických zakázek a nikoli na principu nezávislého vyšetřování.

Jestli tohle jen tak projde, ukáže se, že česká veřejnost a čeští novináři vůbec demokracii nerozumí a nedokáží reagovat s pobouřením na její naprosté zpochybnění. Výrok pana Havla by měl vyjít v palcových titulcích všech zítřejších deníků.

Čínské protiteroristické jednotky Šanghajské organziace spolupráce
14. 8. 2007

koš |   Až neuvěřitelné je, že teprve nyní zaregistrovaly některé české deníky společné cvičení zemí Šanghajské organizace spolupráce a všimly si i zahraničně politického kontextu, které z této organizace dělá pakt obdobný NATO v Asii. V organizaci je Čína, Rusko, Uzbekistán, Kazachstán, Kyrgyzstán a Tádžikistán. Status pozorovatelů mají Indie, Pákistán, Írán a Mongolsko. Írán projevil zájem stát se plnoprávným členem tohoto bloku. Země reprezentují 2,82 miliard obyvatel a 6,5 milionů vojáků. Cvičení Mírová mise 2007 se koná na střelnici Čebarkul v ruském městě Čeljabinsk v teritoriu Privolžskovo Uralskovo vojennovo okruga a český tisk o něm začal referovat až dnes, 14. 8.. Britské listy přinesly první informaci už 8. srpna. Cvičení začalo 6.8. za účasti 1600 čínských a 6500 ruských vojáků a 17.8. končí velkými manévry, které si prohlédnou hlavní velitelé manévrů generálplukovník Vladimír Mortenskoj a náměstek náčelníka generálního štábu čínské armády Xu Qi-liang, ruský prezident Vladimír Putin , jeho čínský protějšek Chu Ťin-tchao, kazašský prezident Nursultan Nazarbajev, kyrgyzský prezident Kurmanbek Bakijev, tadžický prezident Emomali Rachmonov a uzbecký prezident Islam Karimov. Čínský prezident ve dnech 14. až 18. srpna bude na státní návštěvě Kyrgystánu. Na cvičení bude navazovat summit ministrů zahraničí a hlav států Šanghajské organizace spolupráce, který se bude konat 16. srpna v kyrgystánském Biškeku a kde se má dospět mimo jiné k dohodě o silniční dopravě. Summitu se mimo členů zúčastní i Mongolsko, Írán, Indie a Pakistán jako pozorovatelé. Kromě toho se summitu zúčastní také premiéři Afghánistánu a Turkmenistánu.

BL 8. 8. 2007: Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku ZDE

14. 8. 2007

Údajná úplatkářská aféra vicepremiéra Čunka skončila a její protagonisté by měli být rádi, že to dopadlo tak, jak to dopadlo a snažit se na všechno rychle zapomenout. Ovšem, ne tak naši kabrňáci. Ti se rozhodli jít do protiútoku. Zapomněli, že čím víc se do lejna šťourá, tím víc smrdí. A Čunkova aféra v posledku opravdu smrdí. Bezprecedentní rozhodnutí vrchní státní zástupkyně a přenesení kauzy do rukou pana Salichova tři dny před podáním obvinění, je více než podezřelé.

Jiří Paroubek - foto: Š. Kotrba
14. 8. 2007

Jiří Paroubek prohlásil včera v Rádiu Impuls, že chce usilovat o židli předsedy Poslanecké sněmovny a nahradit na tomto místě sociálního demokrata Miloslava Vlčka. Vyhrožoval, že jinak bude ČSSD "dělat velmi autonomní zahraniční politiku". Velmi bystrá v té souvislosti byla otázka Václava Moravce: "V případě, že tedy nebudete šéfem Poslanecké sněmovny a tato vláda povládne i za českého předsednictví, tak budete dělat autonomnější politiku, když nebudete šéfem Sněmovny?" Paroubkova odpověď byla .... prostě Paroubkova: "No, tak já myslím, že je to logické." Prostě si předseda ČSSD řekl o výpalné za vstřícnější zahraniční politiku své strany, aniž se té strany zeptal, jestli je ochotna takovou cenu platit.

Impulsy V.M.: Jiří Paroubek - Přepis pořadu rádia Impuls ZDE

Guillermo Rigondeaux Ortiz, foto:   AFP/Liu Jin
14. 8. 2007

ANALÝZA ŠPIONÁŽNÍHO PŔÍBĚHU ANEB PO STOPÁCH JEDNÉ PROTIKUBÁNSKÉ PROVOKACE

reakce na článek Fabiana Golga "Utíkají z Castrova nebe..."

Dva národní hrdinové na Castrově ostrově, Guillermo Rigondeaux, který dvakrát získal zlatou olympijskou medaili v boxu v lehké váze, a Erislandy Lara, světový šampion v středně těžké váze v boxu, se raději vzdali své téměř jisté zlaté medaile a ani se nedostavili na zápas, namísto toho se ukryli.

Těmito slovy jásal nedávno Brazilec Fabiano Golgo v Britských listech nad údajnou emigrací kubánských sportovců, kteří prý hodlali užít si svobody na Panamerických hrách trochu déle. Spektakulární důkaz emigrace kubánských elit a důkaz o Castrově tyranii... Někdy se vyplatí mlčet, zvláště když verbovka ještě není u konce. Ono to totiž bylo všechno jinak.

Dvojnásobný olympijský šampion Guillermo Rigondeaux Ortiz a jeho kolega Erislandy Lara Santoya se nechali zlákat a nejdříve si užívali tequilu s děvkama po barech a flákali se po plážích, pak vystřízlivěli a byli ukryti na neznámé místo, odkud měli údajně požádat o politický azyl v Brazílii. V "úkrytu" v Praia Branca měli dokonce podepsat smlouvu s německou profistájí Arena Box-Promotion na 5 let za a měli odletět do Hamburku za svým novým šéfem Ahmetem Önerem. Místo toho utekli svým "zachráncům" pomalu v trenýrkách a kontaktovali brazilskou policii, ať jim pomůže zpátky na Kubu. Prý emigrovat nechtějí, neb jsou doma slavní. Přestože věděli, co je doma čeká. Policie je zatkla a poslala nevyplaceně a s ostudou zpět. Tolik oficiální brazilská i oficiální kubánská verze. Zdá se vám to chování všech herců této špionážní frašky nelogické? Mně také.

14. 8. 2007

Občan se musí před Castrem kát...

Jak vysvětluje Štěpán Kotrba na jiném místě tohoto listu, kauza dvou mladých kubánských boxerů, kteří se údajně nedávno během Panamerických her rozhodli údajně emigrovat, dopadla nakonec složitěji, než to na první pohled vypadalo. Přesto však kauza osvětluje neudržitelnost kubánských poměrů.

Jsou tyto možné varianty, jak se to všechno asi sběhlo:

14. 8. 2007

Karl Rove, hlavní poradce amerického prezidenta George Bushe, který výrazně přispěl k jeho dvojímu vítězství ve volbách, se rozhodl po šesti a půl letech odejít z Bílého domu, "protože chce strávit více času se svou rodinou". Jeho odchod nemá prý nic společného s tím, že americký Kongres vyšetřuje jeho činnost. Rove se vyjádřil, že nepochybuje, že vyšetřování bude pokračovat i po jeho odchodu. "Jsem Bílá velryba," uvedl, "a jdou po mně". Karl Rove je Bushův "nejbližší přítel za posledních 36 let" a je posledním a nejvýznamnějším Bushovým důvěrníkem z jeho původního týmu. Z lidí, jejichž členy bývali Donald Rumsfeld, Paul Wolfowitz, John Bolton, Dan Bartlet a Lewis "Scooter" Libby, zbývá už jen Condoleezza Ricová.

14. 8. 2007

Cécilia Sarkozy, manželka nového francouzského presidenta Nicolase Sarkozyho, se neúčastnila v sobotu pikniku ve venkovském sídle prezidenta Bushe v Maine - Sarkozy tam jel sám. Cécilia měla prý angínu. Bushovi projevili porozumění. Jenže Cécilia Sarkozy byla viděna, jak nakupuje na veřejnosti, v pátek i v neděli. Ve Francii to vyvolalo určité otázky. "Cécilia zlomila nový rekord při brzkém uzdravování," konstatovalo v pondělí suše zpravodajství francouzského rozhlasu.

Manželka francouzského prezidenta odmítá hrát roli první dámy. "Nudí mě to. Nejsem politicky korektní," řekla reportérům před dvěma lety.

Podrobnosti v angličtině ZDE

13. 8. 2007

Viz ZDE

Myslel jsem, že Gross byl nejlepší předseda ČSSD, jakého kdy ODS měla, míní Petr Nachtmann.

14. 8. 2007

Íránský prezident Mahmud Ahmadinedžad odvolal své ministry pro průmysl a ropu ve zjevné snaze posílit svou moc a zároveň odmítnout kritiku za hospodářskou politiku, která selhává.

14. 8. 2007

Zaujal mě rozhovor Zuzany Paroubkové, ze kterého citujete.

Mrzí mě, že se manželství Zuzany Paroubkové rozpadlo, ale nemohu se zbavit myšlenky, že je tak trochu každý svého štěstí strůjcem. Paní Paroubková dokázala na otázky v citovaném interview bystře reagovat a ironicky odpovídat. Strašně by mě zajímalo, zda stejně ironicky odpovídala imagemakerům svého manžela i jemu samotnému. Když Jiří Paroubek usedl v roce 2005 do premiérského křesla, objevily se první ironické komentáře o vzhledu paní Paroubkové. Potěšila mě její proměna, později mě zarazil návrat této inteligentní dámy k původnímu zjevu. Připadalo mi to nešťastné, píše Petr Nachtmann.

13. 8. 2007

Jaký máte názor na slečnu Kováčovou?

"Znám ji jen velice zběžně. Je to hezká slečna a Jiřího jí přeju. Je jisté přísloví, které říká: "Nikdy nedělej ostatním to, co si nepřeješ, aby někdo udělal tobě." Je to vyzrálé a moudré přísloví."

Slečna Kováčová o vašem manželovi řekla, že je skvělý táta. Co vy na to?

"Jako táta se o syna vždy dokázal dobře postarat a doma jsme měli stále jeho fotografie, abychom ho při jeho vytíženosti mohli vidět."

Půjčíte mu ho [jezevčíka] někdy?

"Ne. Na to mám Endyho příliš ráda."

Váš manžel si chce pořídit nového pejska?

"V případě, že by v budoucnu jezdili s kočárkem, tak pro něj určitě není problém pořídit si pejska."

Tomáš Kačena, AHA: Zuzana Paroubková: Udělala jsem chybu! Měla jsem se rozvést dřív! ZDE

14. 8. 2007

Pane poslanče, nestavte tu zeď, máte ruce od zákonotvorby.

13. 8. 2007

Ve svých komentářích se někteří čtenáři ohánějí tím, že karabáč na Čunka upletli sociální demokraté. Trochu zapomínají na to, že v dobách socanské vlády byl Čunek bezvýznamným regionálním politikem, kterému vedle elegánů Kalouska, Kasala a Svobody čouhala sláma z bot. Čunkovy akcie stouply až poté, co si Kalouskovo vedení strany natlouklo nos a sociální demokrati ztratili poslední šanci sestavit vládu. Od té doby ČSSD v policii neposlechne ani strážmistr.

13. 8. 2007

Nechci a ani nemůžu panu Cvekovi vyvracet, jeho pravděpodobně negativní zkušenosti s českým zdravotnictvím. Ale opět bych několik poznámek z "druhé strany" měl.

Pacient je především nemocný. Jak se říká ve starém aforismu: "zdravý chce tisíce věcí, nemocný jenom jednu -- být zdravý".

Host a klient je v trochu jiné situaci.

Mrtví vojáci US Army v Iráku
13. 8. 2007

Spojené státy

Mámo, dneska zemřel zase jeden kamarád, když vybuchla obrovská improvizovaná bomba. Mnoho dalších lidí bylo zraněno, všude byly rozházené kosti a kusy masa. Bývali jsme ve stejné jednotce. Tomu klukovi, co umřel, bylo 19.

Je mi z toho uvnitř strašně, nedokážu to vydržet. Nemohu se zbavit pocitu, že se asi z téhle války domů nevrátím. Nechci tady umřít, mámo. Neříkej to Erin, protože by byla zdrcená. Ale jestli mě tu zabijou, chtěl bych vám, mámo a táto, a celé rodině a hlavně Erin říct, že vás mám strašně rád a opravdu děkuju za všechno, co jste pro mě kdy udělali.

Nejdůležitější, co bych chtěl, abyste udělali, je, abyste využili všech svých styků a udělali všechno, co je ve vaší moci k tomu, abyste využili mé smrti v médiích jako nástroje pro ukončení této nesmyslné války. Spojte se s Michaelem Moorem nebo s někým takovým, ať se svět doví, jak zhnusený jsem naší vládou, že nás nutí, abychom tady čekali na smrt. Kolik dalších přátel, synů, dcer, matek a otců tady musí zemřít, než řeknou, že už to stačilo? A když nezemřete, nejhorší je, že musíte žít s pocitem viny, že jste přežili. Zach.

"Smrt," řekl bývalý americký ministr obrany Donald Rumsfeld, "má tendenci podporovat deprimující názor na válku."

Michael Marčák: To sme dopadli...
13. 8. 2007

13. 8. 2007

Zcela jistě marním čas s Telefónicou, jejíž nadace spustila kampaň proti šikaně. To je na tom to pikantní, tzv.buzeraci jsem naposledy zažil na vojně, ale Telefónica 02 Czech Republic se mnou dělá totéž. Dluží mi peníze a zřejmě proto, že jsem se jejich vynikající služby rozhodl redukovat, dali mi pocítit svoji sílu a převahu.

13. 8. 2007

Na webovém serveru Atlantiku FT, významné české makléřské firmy a zároveň pravidelného dodavatele názorů přemoudrých analytiků do médií, která si dělají ambici být opinion-makery, se 1. srpna objevila převzatá zpráva agentury Bloomberg o krizi na americkém finančním trhu.

13. 8. 2007

STÍŽNOST na Český rozhlas 6

Jak to děláte, že jste tak skvělý, pane náměstku? Touto jednou větou by se dala charakterizovat rozmluva moderátorů Českého rozhlasu 6 Petra Holuba a Terezie Jiráskové s náměstkem ministra zdravotnictví, Pavlem Hroboněm. Na otázku z titulku odpověděl náměstek, aniž by byl ve svém žvanění přerušen:

Tak získat někoho ze Slovenska je velmi cenné, protože v mnoha oblastech prošli podobným procesem tvorby zákonů. A to, co je ještě cennější, je, že se můžeme poučit z chyb, které případně na Slovensku nastaly, a vyvarovat se jich. Čili ty společné prvky představují třeba důraz na roli zdravotních pojišťoven, stanovení jasných povinností zdravotním pojišťovnám, i když tady budeme výrazně dále, než se šlo na Slovensku, umožnění opravdové konkurence zdravotních pojišťoven, zřízení Úřadu pro dohled nad zdravotními pojišťovnami, a to si myslím, že jsou ty hlavní společné prvky.

Na "společné prvky" se ho přitom nikdo neptal, na otázku, v čem mu radí poradkyně, (jinými slovy co neví) neodpověděl. Moderátorka mlčela po jeho "odpovědi" jako zařezaná nebo jemu podřízená. Otázku nezopakovala. Nepřerušila ho. Nepřipravení moderátoři, kteří o tématu nevěděli vůbec nic, lacině žvaníce též, nemohou hosta přerušovat... A tak nechali prostor pro exhibici Julínkova náměstka bez jakékoliv kvalifikované oponentury jako monolog s nápovědou. Jak to, že jste tak skvělý a děláte to dobře... Typická ukázka "kvalifikované" a "profesionální" žurnalistiky, jakou "analyticko-publicistická" stanice Českého rozhlasu plní éter každý večer.

ČRo 6 a někdejší Svobodná Evropa TÉMA BL

11. 8. 2007

Mezinárodní honička o to, kdo získá ložiska ropy a zemního plynu v Arktidě, se zintenzivňuje: Kanada v pátek oznámila, že bue reagovat na ruské snahy učinit oblasti v Arktidě svým suverénním územím, výstavbou dvou vojenských základen v tomto regionu.

Během cesty na daleký sever konstatoval premiér Stephen Harper: "Nová kanadská vláda chápe, že prvotním principem suverenity v Arktidě je rčení: 'Use it or lose it' - 'Když to nebudeme používat, přijdeme o to.'" Proto dnes oznamujeme světu, že má Kanada skutečnou, rostoucí a dlouhodobou přítomnost v Arktidě.

V zálivu Resolute Bay postaví Kanada výcvikové středisko pro 100 vojáků a na Baffinově ostrově přístav pro lodě s hlubokým ponorem.

Arktida RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď   
3. 8. 2007 Ruský ponor do velmocenské hloubky Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Západ se třese strachem nad příznaky nové studené války   
9. 4. 2007 Svět v roce 2035   
6. 4. 2007 Podnebné změny "nejtvrdším způsobem zasáhnou chudé lidi"   
15. 3. 2007 Immanuel Wallerstein: Klimatické katastrofy: tři překážky bránící, aby se s tím něco dělalo Immanuel  Wallerstein
12. 2. 2007 Klimatické změny, britští konzervativci a postoj české ODS Bohuslav  Binka
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
27. 4. 2005 V Arktidě došlo k drastické erozi ozónové vrstvy   

Šanghajská organizace spolupráce RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
18. 7. 2007 150 DNÍ LHŮTY: Zbraně nejsou na hraní Oskar  Krejčí
30. 6. 2007 Globální hrozba ze strany nejrozsáhlejšího militaristického komplexu všech dob Daniel  Veselý
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
11. 5. 2007 Preventivní diplomacie nebo preventivní útok? Miroslav  Polreich
2. 2. 2007 NATO - spojenectví bez závazků Miroslav  Polreich
26. 1. 2007 Rusko-indické námluvy Oskar  Krejčí
10. 1. 2007 Rakety a jejich dvojí politická funkce Miroslav  Polreich
13. 12. 2006 Rusko - pokračující diplomatická ofenzíva Miroslav  Polreich
27. 11. 2006 Multipolarizace zahraniční politiky pokračuje Miroslav  Polreich

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Záhadná obrana XBR radaru v Brdech Stanislav  Kaucký
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich
31. 7. 2007 Má americká protiraketová obrana zlikvidovat po preventivním jaderném útoku USA poslední ruské a čínské střely?   
28. 7. 2007 Premiére, lžete. A Britské listy mají důkaz. Štěpán  Kotrba
28. 7. 2007 Czech Prime Minister Mirek Topolánek has lied in Parliament. Here is the evidence Jan  Čulík
27. 7. 2007 Americký Kongres zasadil těžkou ránu Bushově projektu raketové obrany v Evropě   
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Český rozhlas bojkotoval práci vyšetřovatelů v kauze Kubice - "po zralé úvaze" Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Zveřejnění Kubiceho zprávy poslancem Severou: úmysl, či nedbalost? Štěpán  Kotrba
10. 8. 2007 Radio Wave má dvojnásobek posluchačů, než celý Region Štěpán  Kotrba
7. 8. 2007 Romský problém v ČRo 6 Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 Nemoc Kijivu odhalil Gorilí klan   
6. 8. 2007 Gorily v pražské ZOO zná díky rozhlasu celá republika, Rada ale útočí drsněji než Richard Štěpán  Kotrba
6. 8. 2007 WWW -- postřik na mediálního škůdce Bohumil  Kartous
4. 8. 2007 Český rozhlas: "Zpravodajství" Jana Jůna pokračuje Jan  Čulík
1. 8. 2007 DIGITALIZACE: jaký ten produkt skutečně bude Štěpán  Kotrba

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Čína RSS 2.0      Historie >
9. 8. 2007 Čína hospodářsky hrozí Spojeným státům   
8. 8. 2007 Šanghajská organizace spolupráce uspořádala vojenské cvičení - v Rusku Štěpán  Kotrba
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
7. 8. 2007 Free neznamená pouze zadarmo Štěpán  Kotrba
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   

Zaznamenávání osobních dat občanů RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2007 Magistrát ustoupil tlaku ochránců soukromí   
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
11. 6. 2007 Univerzální karta Pražana představuje riziko pro soukromí   
15. 1. 2007 Policie v Evropě bude mít přístup k dababázi DNA evropských občanů   
1. 1. 2007 Občanům EU, cestujícím do USA, smějí Spojené státy kontrolovat emaily a transakce na úvěrových kartách   
3. 12. 2006 Miliony osob, cestujících do USA, klasifikovány jako "teroristické riziko"   
17. 10. 2006 Budoucnost mýtného a špehování automobilů   
1. 10. 2006 Cestovní válka mezi USA a Evropou začala   
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek

Demokratická revoluce? Utajená historie devadesátých let RSS 2.0      Historie >
29. 3. 2007 Když Potůček naslouchal antikomunistům mezi bývalými komunisty Štěpán  Kotrba
17. 11. 2006 Sedmnáctý po sedmnácté Stanislav  Křeček
1. 11. 2006 Tichá vzpomínka na ostravské soudruhy Ladislav  Žák
6. 9. 2006 Sedmdesát tisíc udavačů, denunciantů a konfidentů Jaroslav  Krejčí
15. 8. 2006 Národní literatura je jen jedna Miroslav  Vejlupek
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
18. 4. 2006 Čulíkovy znaky demokracie Štěpán  Kotrba
21. 2. 2006 Utajené dějiny "permanentní kulturní revoluce" Jaroslav  Kuba
13. 1. 2006 Aero Vodochody: iks pokusů o záchranu leteckého průmyslu Štěpán  Kotrba
12. 1. 2006 Nevím, jak zabránit létání třísek než použitím jiné sekery Pavel  Urban

Špionáž v době studené války RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Co dělal špión Karel Koecher v Prognostickém ústavu? Karel  Köcher
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
13. 7. 2007 K.K.K. Ladislav  Žák
12. 7. 2007 Romeo vypovídá: jak zemřel agent Ogorodnik Karel  Köcher
12. 7. 2007 Případ Karel Koecher Jan  Čulík
12. 7. 2007 Rozpor v prohlášeních Karla Koechera   
12. 7. 2007 Koecher sloužil totalitě Boris  Cvek
12. 7. 2007 Fanatici všech zemí, spojte se Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Nemyslete. Když myslíte, tak nečtěte, když čtete, tak nepište. Když píšete, pak se nedivte... Štěpán  Kotrba
11. 7. 2007 Fanatik Pacner trvá na mediálních mýtech Štěpán  Kotrba

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
13. 8. 2007 Fáma nebo skutečnost?   
13. 8. 2007 Bude zničena pleněním irácká státní knihovna?   
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje   
10. 8. 2007 Američané zabíjejí v Afghánistánu civilisty   
7. 8. 2007 Američané "ztratili" v Iráku 190 000 zbraní   
6. 8. 2007 Americký viceprezident Dick Cheney údajně připravuje teroristický útok v USA Jakub  Rolčík
31. 7. 2007 Zmatek v překladech anebo "jemné rozdíly"? Štěpán  Kotrba
31. 7. 2007 Amerika prodá na Blízký východ obrovské množství zbraní   
27. 7. 2007 Válka mezi USA a Evropou začala Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
8. 8. 2007 Jak lze zamaskovat radar Jan  Neoral
6. 8. 2007 Radar jako zrcadlo Ladislav  Žák
5. 8. 2007 Akce "Praha - Brdy - Hirošima"   
5. 8. 2007 Pozdrav od starosty města Hirošima   
5. 8. 2007 Mají mít antirakety v Polsku DESETKRÁT VÍC hlavic? Štěpán  Kotrba
4. 8. 2007 SRN: Wi-fi nebo radar, pro jistotu co nejméně elektromagnetického záření ....   
4. 8. 2007 Pane Klvaňo, odpovězte na ty otázky, na které neodpověděl generál Štěpán  Kotrba
3. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího) : Klvaňův tenký paprsek   
3. 8. 2007 Břízkovec, hora Osudu Pavel  Čámský
2. 8. 2007 Základna USA a výpověď smlouvy o důvěře Ruskem Miroslav  Polreich

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona