14. 8. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
13. 8. 2007

Je to možný, pane Možný?

replika na článek Uwe Ladwiga "Mateřství a vzdělání, aneb proč se toleruje, že mužům chybí odpovědnost?", reagující na stať profesora Iva Možného "Mateřství budiž pochváleno"

Uwe Ladwig se pozastavuje nad článkem sociologa a vysokoškolského profesora Iva Možného vydaného dne 4. 8. 2007 v Lidových novinách. Také jsem se nad tímto článkem pozastavila a divila se jeho obsahu. Profesora Možného si velice vážím a něco takového bych od něho nečekala. Kdyby byl pan Možný zedník nebo účetní, brala bych článek jako obecný názor svobodného občana, který se vyjadřuje k věcem kolem sebe, k nimž nemá vzdělání ani odbornou praxi. Četla bych takový článek jako zajímavý praktický podnět k zamyšlení. Ale zde tomu tak není. Pan Možný je odborník a navíc o problematice vyučuje druhé.

Lidové noviny z článku vyzdvihly řádky o intelektuálkách, cituji : "Intelektuálky, které jsou slyšet, často hlásají, že svobodné mateřství je výrazem emancipace ženy, ale samy tomu moc nevěří, anebo většina z nich neříká nic a dítě má, až když má manžela."

Škoda, že pan Možný neuvádí, které intelektuálky má na mysli, zda americké, české či jiné. Ty české, například paní Olga Sommerová nebo paní Michaela Marksová-Tominová naopak často hlásají, že brojí proti diskriminaci žen, ale proti mužům a manželství vůbec nic nemají. A také to svými pracemi i svým způsobem života dokazují.

Článek je hlavně o vztahu výše vzdělanosti a počtu dětí na jednu matku, také o zvyšujícím se počtu dětí narozených mimo manželství. Pan Ladwig má pravdu, že tento problém je velmi složitý a má více příčin. Svobodné mateřství za cíl emancipace žen nepovažuji, ani si nemyslím, že by mužům všeobecně chyběla odpovědnost k otcovství.

Lidé dnes více žijí v nemanželském svazku nežli dříve, takže to neznamená automaticky, že každé nemanželské dítě vyrůstá bez otce, ať už vlastního nebo nevlastního. Příčiny vidím spíše v protirodinné politice (jesle, školka, škola), v ekonomice i ve složitosti majetkové a porozvodových práv. Bez manželství je dnes život prostě pro mnoho lidí lehčí.

Na druhou stranu žádné manželství nezaručuje, že děti nebude matka vychovávat sama, ať už pro pracovní vytíženost manžela nebo pro jeho nezájem o děti. Ani vysokoškolačky nemají zaručeno, že jejich manželství přetrvá delší dobu a ony své děti nedochovají samotné. Počet narozených dětí mimo manželství neříká vůbec nic o vzájemném vztahu rodičů k dětem, nesezdaní rodiče mohou vychovávat své děti stejně zodpovědně jako manželé.

Porodnost byla a bude vždy vyšší u méně vzdělaných lidí, do rozboru příčin se pouštět nebudu. Co se mi ale na článku opravdu nelíbí je v závěru zmiňovaná slabomyslnost, tvrzení, že více než polovina vloh je dědičná a o té druhé polovině rozhoduje nejvíc kultivovanost rodinného prostředí. Jak se s tím srovnává skutečnost, že mnohé vědecké kapacity, úspěšní manažeři a podnikatelé se narodili ve velmi nuzných rodinných poměrech málo vzdělaným rodičům, zatímco některé děti vysokoškoláků sotva prolezou učilištěm nebo zůstávají na základním vzdělání?

A také doufám, že pan Možný svými řádky nechce naznačit, že rodit více dětí je slabomyslnost. Čím vyšší vzdělání ženy mají, tím více cítí potřebu své vzdělání uplatnit v zaměstnání, vědě či v podnikání. Takovým ženám se všeobecně nadává do kariéristek a krkavčích matek. Já takové ženy neodsuzuji, potřebujeme jich v našem hospodářství stále víc a víc. Dnes o této problematice vyšel pěkný článek v příloze MF Dnes "Ona". Doporučuji k přečtení, možná to změní názor i panu Možnému.

Méně vzdělané ženy a tím i méně vydělávající zůstávají déle s dětmi doma hlavně z ekonomických důvodů, nemohou si ze svých příjmů dovolit platit chůvu a jejich mzda v zaměstnání, která jen mírně přesahuje sociální dávky a často ani nestačí pokrýt životní minimum rodiny, je od dětí neodvádí. Počet jeslí, mateřských školek a velký rozsah prázdninového volna v průběhu základního vzdělání -- to vše není příznivé pro ženy, které nemají natolik majetné babičky, aby se mohly věnovat hlídání vnoučat namísto pracovního procesu. I z tohoto důvodu je lepší mít více dětí, které se navzájem pohlídají a pomohou si.

Antikoncepce není zadarmo*), stojí zhruba tolik jako spotřebovaná elektřina v domácnosti bez elektrického topení v panelákovém bytě či ve staré bytovce. A v těch bydlí především méně vzdělaní a chudší lidé, ale není to pravidlem. Antikoncepce již dnes není otázkou vzdělanosti, neboť se o ní učí děti na základní škole. Naopak dnešní výše mateřských dávek je pro mnohé ženy větším příjmem nežli životní minimum mladé dosud nezaměstnané dívky.

Pracovat v domácnosti a vychovávat děti podle své svobodné vůle je daleko příjemnější nežli šikana na pracovišti a odpracované přesčasové hodiny bez nároku na mzdu. Pro málo vzdělanou ženu je výchova dětí přirozenější nežli budování kapitalismu, pracovat pro vlastní dítě je smysluplnější nežli se dřít na svého zaměstnavatele, udržovat pořádek ve vlastní domácnosti přináší více radosti a uspokojení nežli nucený úklid na pracovišti.

Vysokoškolsky vzdělané ženy mají mnohem tvůrčí a samostatnější pracovní proces a nemají proto potřebu si svobodnou vůli realizovat pouze doma. Investice do studia duševní i finanční nelze snadno zahodit dlouhým nebo několikanásobným mateřstvím. Studia ženám hradíme ze svých daní my všichni, a proto dost dobře nechápu, proč neustále někdo vyčítá matkám, když cítí potřebu svá studia plně využít v našem hospodářství. Pracují přece i pro nás a tím nám vracejí finance vložené státem do školství. Jinak se můžeme vrátit do středověku.

Na závěr bych chtěla upozornit na to, že česká média se k ženám stále chovají diskriminačně až urážlivě, což vypovídá cosi o naší společnosti. Nejenom Lidové noviny, ale i prestižní Hospodářské noviny se dopouštějí diskriminačních "podpásovek". Posuďte sami :

Na počátku srpna přinesly Hospodářské noviny 100 rad od 10 českých vrcholových manažerů -- 9 mužů a 1 ženy. Muži radili, jak postavit velký podnik, předat velkou firmu, efektivně ji řídit, uspět v cizině, správně vyjednávat, 3x přejmenovat firmu, úspěšně ji prodat, stát se z pěšáka šéfem a jak využít rozum v byznysu. Jediná žena radí čtenářům, jak přežít výpověď. Kde jsou všechny české úspěšné a právem oceněné podnikatelky a manažerky z českých i zahraničních firem, novinářky, vědkyně, političky ? Kde jsou všechny matky a proč neradí, jak skloubit zaměstnání s mateřstvím, jak vyřešit hlídání dětí, jak se dohodnout s manželem, jak obstarat domácnost ? Proč nám něco takového neporadil jeden z 9 uvedených manažerů ? Protože naše hospodářství s dětmi nepočítá ? To ale není žádná novina -- lidová ani hospodářská.

Novinkou však pro mne je fakt, že se této "politiky" účastní i takový vzdělaný člověk jako je vysokoškolský profesor Ivo Možný. Je to pro mne zklamání. O to více děkuji Uwe Ladwigovi, že si článku povšiml a že jako jeden z mála mužů se o mateřství a výchovu dětí zajímá.

*)Pozn. JČ: Např. v "kapitalistické" Británii antikoncepce je k dispozici zadarmo.

                 
Obsah vydání       14. 8. 2007
14. 8. 2007 Po Rusku a Kanadě směřuje do Arktidy i americká loď
14. 8. 2007 Jak to bylo s kubánskými boxery ve skutečnosti Fabiano  Golgo
14. 8. 2007 Polská konzervativní vládní koalice se rozložila, budou předčasné volby
13. 8. 2007 Je to možný, pane Možný? Věra  Říhová
14. 8. 2007 Z radarů cukrárnu, aneb jak divně promarmit velkou možnost Uwe  Ladwig
14. 8. 2007 Policie byla pod palcem ČSSD? Boris  Cvek
14. 8. 2007 Média se probudila - teprve teď zaregistrovala "NATO východu"
14. 8. 2007 Čunek jako Al Capone? Josef  Vít
14. 8. 2007 Politické dluhy splatné u ODS aneb jaký je rozdíl mezi kufrem, batohem a ruksakem? Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Rigondeauxův a Larův knockout Štěpán  Kotrba
14. 8. 2007 Boxeři a drzá diktatura na Kubě Jan  Čulík
14. 8. 2007 Bushův poradce chce strávit "víc času se svou rodinou"
14. 8. 2007 Na piknik u Bushů má Cécilia angínu, ale nakupovat, to chodí
13. 8. 2007 "Část ČSSD žádá Grossův návrat do politiky"
14. 8. 2007 Ahmadinedžad vyhodil dva ministry
14. 8. 2007 Neměla se Paroubkem nechat umlčet Petr  Nachtmann
13. 8. 2007 Myšlenka dne (včerejšího): Paroubková udělala chybu! Měla vstoupit dřív do politiky
14. 8. 2007 Názor dne Oldřich  Průša
13. 8. 2007 Čunek budiž pochválen... Jiří  Havel
13. 8. 2007 Nemocnice není hostinec Petr  Wagner
13. 8. 2007 Rodiny vojáků žijí v hrůze, zatímco Amerika pilně nakupuje
13. 8. 2007 Michael  Marčák
13. 8. 2007 Jak Telefónica trestá své zákazníky, kteří chtějí platit méně Jan  Paul
13. 8. 2007 Už je to tady? Jindřich  Kalous
13. 8. 2007 Můžete prozradit, v čem vám konkrétně radí ty poradkyně? Štěpán  Kotrba
11. 8. 2007 Kanada postaví v Arktidě dvě vojenské základny