26. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
26. 7. 2007

Evropská komise tiše schválila rozhodnutí, že Spojené státy dostanou naše osobní informace. Bílý dům bude mít právo i vědět, jestli nejste náhodou homosexuál...

Evropská komise bez publicity, bez tiskových prohlášení či medializace, jaká je běžná v případě takto důležitých rozhodnutí v pondělí schválila dohodu, která poskytuje Spojeným státům bezprecedentní přístup k osobním informacím o všech občanech, kteří poletí do USA z Evropy, včetně jejich sexuální orientace!

Zdroj v angličtině ZDE

26. 7. 2007

Quietly, EU Commission approves that U.S. will get our personal information White House will be allowed to know even if you are gay...

The European Commission, without any publicity, press releases or the typical fanfare around such important decisions, approved an agreement this Monday which gives the U.S. unprecedented access to the personal information of everyone flying from Europe, including their sexual orientation!

26. 7. 2007

Spousta lidí dnes nosí notebook a stává se zcela běžným standardem, že když navštíví restauraci, budou mít možnost napájet notebook ze sítě, protože baterie při práci příliš dlouho nevydrží. Čím dál víc se tomu přizpůsobují také restaurace, v jejichž zájmu určitě je nabídnout zákazníkům takový servis, aby se do restaurace vraceli. Takový zákazník totiž zůstává dlouho a tomu odpovídá i tržba restaurace. Podmínky jsou v tomto směru dobré, protože zájem restaurací a jejich zákazníků jde ruku v ruce.

26. 7. 2007

Chraňte si majetek i své životy, Rada zasedá. Parafrází úsloví z britské historie by měl začít tento článek a totéž si myslí i zaměstnanci rádia, kteří čekají každý měsíc už od začátku roku na každém veřejném zasedání, jestli se Radě podaří rádio umlčet nebo ne. Snaha několika členů Rady za jakoukoliv cenu poškodit Český rozhlas, dostát svému slibu zlikvidovat vysílání Rádia Wave a na tomto základě poté kriminalizovat generálního ředitele Českého rozhlasu měla pokračování i na posledním zasedání Rady ve středu. Vše se už několik měsíců točí okolo právního posudku Ústavu státu a práva Akademie věd České republiky. Připomeňme si okolnosti. Tento posudek si vyžádal generální ředitel ČRo Václav Kasík. V průběhu jeho vypracování došlo k podvodu, když někdo doposud neznámý, ale detailně obeznámený s průběhem interních jednání předsednictva Rady, zaslal zfalšovaný dopis Ústavu, ve kterém vyslovil názor, pod který se ovšem nepodepsal vlastním jménem. Ten názor spočíval v domněnce pisatele, že Radio Wave vysílá v rozporu se zákonem a "účelově" je vydáváno za rozhlasové studio. Což byl a doposud je je hlavní "argument" těch členů Rady, kteří Rádio Wave chtějí vypnout za jakoukoliv cenu. Věc ode mne na základě trestního oznámení obdrželo státní zastupitelství a to jej po pečlivém posouzení v současné době předalo kriminální policii jako trestný čin poškození cizích práv. Kriminalistům jsem navrhl i výslech členů Rady. Věřím, že pisatel-pachatel se nakonec najde. Dělat chyby se nevyplácí.

Radio Wave jako TÉMA BL

26. 7. 2007

DOKUMENT

S čím právní diletanti v Radě Českého rozhlasu polemizují a co profesoři právní vědy myslí smrtelně vážně.

Radio Wave jako TÉMA BL

26. 7. 2007

Zařekl jsem se sice, že se k politickým věcem vyslovovat nebudu, ale nalezna tento citát, nemohu přece odolat..., píše Alex Koenigsmark:

Karel Havlíček Borovský píše:

Oblíbená fráze je nyní: "Že prý vládnoucí z vyššího stanoviska svého lépe posouditi mohou potřeby země než jiní" --(totiž vlastně: že žádný tomu nerozumí jako oni). Ale co jest toto vyšší stanovisko? -- Postav osla třeba na věž a bude odtamtud z toho vyššího stanoviska ještě méně viděti, než když po ulici chodil.

Nezabolí jazyk od dobrého slova - antologie českého aforismu, Knižní klub, 2004

26. 7. 2007

Diskuse Petr Wagner - Jaroslav Borovička:

V této výměně emailů k věci diskutuje čtenář Jaroslav Borovička s lékařem Petrem Wagnerem. Borovička argumentuje na základě zdrojů z mezinárodních médií, že bulharské zdravotní sestry byly nevinné, dr. Wagner na základě své klinické zkušenosti s léčením většího počtu dětí, že je nemožné - navzdory špatným hygienickým podmínkám, ty jsou i jinde - aby sestry podíl viny nenesly.

26. 7. 2007

Libye:

Nevím o tom, že by kdokoli zpochybňoval nakažení děti nemocnici. Pokud tím nemocnice porušovala v té době platné libyjské zákony, je jistě oprávněné hledat viníky. Ale pokud podle mezinárodního týmu expertů vypukla epidemie několik let před příjezdem bulharských sester, byly nepochybně na vině praktiky nemocnice v Benghazií Jenže režimu v Lybii se zřejmě z jistých důvodů hodilo svalit vinu z managementu nemocnice na skupinku cizinců.

26. 7. 2007

Vždycky je lepší dobře vypadat, než se dobře cítit

Fabiano Golgo svou reakcí pouze potvrdil, co Alexandr Kára říká v poslední větě svého článku:

"Když se píše: "Inovativní otázky dodaly nejstaršímu fóru v politice charakter jednadvacátého století", tak to není veselý pohled na to, jak to v jednadvacátém století má vypadat... :-)"

Otázky se týkaly toho, "o čem se hovoří mezi lidmi, třeba v hospodě, jako když se ptali Hillary Clintonové, zda je férové, aby dvě rodiny - Bushovi a Clintonovi - vládly Americe skoro celých dvacet let, což by se stalo, kdyby Clintonovou zvolili. Baraka Obamy se ptali, zda je opravdu černoch, Johna Edwardse na jeho vlasy (platí u holiče 400 dolarů)"...

To nás má přesvědčit o čem? Mně osobně, ve světle toho, jaké dnes máme v USA problémy a jaké problémy vytváříme pro některé jiné části světa, poněkud děsí, že někdo vynaloží tolik energie a peněz, aby se ptal na podobné krávoviny.

26. 7. 2007

Ve středu 25. 7. 2007 odpoledne byl zahájen tradiční Bayreuthský festival uvedením opery Richarda Wagnera "Mistři pěvci Norimberští" v režii jeho 29 leté pravnučky Kateriny za účasti spolkové kancléřky Angely Merkelové, prezidenta Evropské komise José Manuela Barrosa a čelných představitelů politického a kulturního života. Ve dnech trvání od 25. července do 28. srpna bude uvedeno třicet představení jeho světoznámých oper, z nichž dvě budou vyhrazena pro vybranou společnost. Od samého vzniku byl tento festival silně zpolitizován.

26. 7. 2007

Castro ale za vším vidí dolar

Fidel Castro reagoval na emigraci čtyř kubánských sportovců během Panamerických her, k níž došlo v Rio de Janeiru od minulého týdne.

V textu, rozšířeném e-mailem, píše Castro, že "zrada za peníze je jednou z oblíbených metod Spojených států jak likvidovat odpor Kuby". Uvedl, že kubánští činitelé v neděli dostali "smutnou zprávu, že dva z nejvýznamnějších sportovců kubánského boxu" se nedostavili na zápas.

Michael Marčák: Česko z teroristických útoků vynecháme. Alláh je již dostatečně potrestal jejich vládou.
26. 7. 2007

26. 7. 2007

Nechtěný vtip se povedl vládním propagandistům i Američanům . Díky Mladé frontě Dnes jsem se dozvěděli, že USA přispějí Česku čáskou 600 tisíc USD, tady přibližně 12 milionů Kč na likvidaci "1359 nepotřebných přenosných protiletadlových řízených střel a 658 kusů nepotřebných přenosných odpalovacích zařízení" protiletadlových raket z výzbroje české armády. Jen proto, aby Česko tento arzenál neprodalo do některé ze zemí, která by pro něj našla okamžité a smrtící použití vůči narušitelům svého výsostného území. V téže zprávě jsem se dozvěděli, že Česko ale nakoupilo 12 kusů těchže odpalovacích zařízení, jenže nových RBS-70 od firmy SAAB za 1 miliardu Kč.

658 kompletů má tedy pro Američany cenu pouhých 12 miliónů, 12 kompletů mělo pro Česko cenu 1 miliardy.

MfD: Vláda rozhodne, zda přijme pomoc USA s likvidací raket ZDE

26. 7. 2007

Rád čtu vaše články, pane Kotrbo, ale v článku "Američané přispějí Česku na likvidaci protiletadlových raket" jste trochu přestřelil, píše Saša Železný

26. 7. 2007

Polemika s článkem Štěpána Kotrby

Rozdíl mezi raketami Střela-2 (případně Stinger) a RBS70 je zcela zásadní. Týká se způsobu navádění na cíl, zatímco první (Strela-2, Stinger) jsou samonaváděcí (na teplo vyzařované motorem) a po odpálení se o ne není třeba (nelze) starat (Fire and Forgot, střílí se z ramene), u RBS70 střelec musí ozařovat cíl laserem po významnou část doby letu rakety, upozorňuje František Kroupa.

Rozdílu je ovšem více, naše verze Strela-2 je starší a jednodušší, neumožňuje rozpoznat vlastní letoun, zato lze střílet i na letoun na odletu, má méně účinnou nálož - v řadě případů i přímý zásah cíle (vojenského) způsobil jen jeho poškození. Stinger je modernější, má účinnější nálož a vyšší dosah, střílí se jen na cíl na příletu (nebo ve visu). Strelu-2 i Stinger přenese jeden člověk třeba i po horách. RBS70 je komplet s tříčlennou obsluhou, pro přepravu vyžaduje vozidlo, nelze střílet potmě.

26. 7. 2007

Systém Strela 2M už to má skutečně "za sebou" píše čtenář Saša Veselý v odpověď na mou poznámku "Američané přispějí Česku na likvidaci protiletadlových raket". Má pravdu , ale pouze částečnou. Zapomíná na to, že ne všechna letadla, která se nad bojištěm pohybují, jsou vybavena ochrannými systémy pro detekci vypálených střel a výmetnicemi klamných cílů. I supermoderně vybavenou americkou armádu překvapuje v Afghánistánu či Iráku schopnost sestřelit jejich dokonale chráněné stroje . Nedokonalými střelami, "které to už mají za sebou".

26. 7. 2007

Napsat, že celebrity emigrují nikoliv v důsledku politického útlaku nebo z politických důvodů, ale kvůli penězům, ignoruje podstatu všech mých článků o Fidelově Kubě. Nezávisí přece na tom, jaké kdo má důvody. Člověk má mít právo rozhodnout si sám, kam pocestuje, jaký politický názor či filozofii přijme, má právo si myslet, co chce, má právo nesouhlasit se svou vládou a dělat si z ní legraci.

Pokud vám tohle není dovoleno, nezáleží na tom, co vám všechno vaše vláda dává, ať už je to zdravotnictví nebo školství zadarmo. Stát vám tím nemůže nahradit svobodu.

26. 7. 2007

Pouze na první pohled není zřejmá souvislost mezi Haiti a doplňovacími

Díky naprosto odlišným názorům na Kubu s občas až teatrální podporou tamějších disidentů, se české veřejnosti aspoň čas od času připomíná, že Kuba dosud existuje. Pokud se právě nejedná o nabídky cestovních kanceláří, o jiných zemích v karibské oblasti se příliš nepíše.

26. 7. 2007

Další kontroverzní stíhání podle archaického zákona

V dubnu tohoto roku na mě podal starosta Miroslav Lid trestní oznámení pro pomluvu (obsah článků na webových stránkách, mimochodem vytržený ze souvislosti)) a minulý týden Policie ČR Mělník zahájila mé trestní stíhání, píše Anna Spěváčková

Jsem mnoholetá ekologická a občanská aktivistka, současná opoziční zastupitelka a zřídila jsem si před pěti lety své webové stránky www.neratky.cz, kde nezávisle na Listech města Neratovic a dalších oficiálních zprávách informuji obyvatele o dění ve městě a na radnici. A právě články na webových stránkách mého watch dogu byly příčinou nelibosti rady města, která odsouhlasila, aby starosta na mě podal trestní oznámení.

Mám za to, že tento případ je důraznou snahou o okleštění svobody slova a to zvláště na internetu. Domnívám se, že by bylo dobré upozornit veřejnost v médiích na postup vedení města a policie v Neratovicích. Další informace na www.bezkorupce.cz a www.neratky.cz.

Přeji vám hezký den.

K tomu: Helsinský výbor amerického Kongresu kritizuje zákony o difamaci v ČRZDE

26. 7. 2007

Přečetl jsem si zde na Britských listech recenzi na Vratné lahve, a musím souhlasit, že čeští autoři se moc rádi inspirují zahraničními filmy.

Uvedu jen dva příklady. Možná je málo známé, že režisér Petr Zelenka má kulturní styky s Francií. A tak nepřekvapí, když zjistíme, že základní myšlenku jeho filmu Příběhy obyčejného šílenství (milostný vztah ke krejčovské panně) najdeme skoro doslova ve francouzském snímku Monika (Monique) režisérky Valérie Guignabodet, který byl natočen podle divadelní hry v roce 2001 a měl premiéru roku 2002.

26. 7. 2007
Reakce na článek pana Jana Lipšanského "České plagiáty", upozorňuje Jaroslav Žváček.

Situace, kdy se muž zamiloval do figuríny, potom měl kvůli ní problémy s partnerkou a partnerka potom figurínu rozbila, je popsána v knize Charlese Bukowského Všechny řitě světa i ta má, která vyšla už v roce 1966.

V Zelenkově filmu Příběhy obyčejného šílenství se také objevuje scéna, kdy se muž musí dívat na souložící pár za úplatu. Toto je taktéž popsáno v knize Bukowského a to v Erekci, ejakulaci, exhibici a ostatních příbězích obyčejného šílenství (!) Konec názvu knihy je dokonce totožný s názvem filmu.

Kdybych se potkal s panem Zelenkou, hned bych se ho zeptal, zda jsou podobnosti jenom náhodné. Protože na svých webových stránkách se k Bukowskému nehlásí.

26. 7. 2007

Nač čeká -- Washington a "Irák" -- na září? Odpověď se zdá jednoduchá: v květnu totiž Kongres uložil, že 15. září mu předloží velení amerických sil v Iráku, zosobňované generálem Davidem Petraeusem, spolu s americkým velvyslancem v Bagdádu Ryanem Crockerem, zprávu o vojenské a politické situaci v Iráku, ze které by mělo vysvitnout, jak si mají Spojené státy dále vést. Pro hodnocení situace stanovil Kongres 18 tzv. mezníků ("benchmarks"), důležitých bodů, na jejichž dosažení má být vázáno rozhodnutí o dalším postupu. Optimisté -- jichž je čím dál méně -- se domnívají, že by zpráva mohla vést ke změně Bushovy strategie ve válce, stále častěji označované jako válka občanská (třebaže prezident neustává zdůrazňovat jako hlavního nepřítele mlhavé strašidlo al-Kajdy -- aniž rozlišuje al-Kajdu "jako takovou" a "al-Kajdu v Iráku", o čemž se ještě zmíníme).

25. 7. 2007

Tadatoši Akiba nabízí svým středočeským kolegům, aby se připojili k mezinárodní organizaci Starostové pro mír

"Ne všechny noviny provozují proradarovou masáž," reaguje redaktor Deníků Bohemia Josef Šlerka na kritiku mainstreamových médií v BL. Šlerka s Kateřinou Perknerovou připravil tento článek pro regionální vydání Deníků Bohemia. Článek i dopis starosty Hirošimy vyšel v úterý 24. 7. 2007. Rádi ho se svolením autora přetiskujeme. "Podotýkám jen, ze naše Deníky mají vetší čtenost než MF Dnes, končí Šlerka průvodní dopis redakci Britských lsitů. Má pravdu. Síť lokálních deníků má skoro o třetinu vyšší náklad než MfD, poznamenává Štěpán Kotrba.

Pro drtivou většinu českých politiků jsou starostové brdských vesnic, kteří se postavili proti výstavě radaru v blízkosti svých obcí, jen statisté velké politiky. Zahraniční média ale možná častěji než o jejích reprezentantech referují o šéfech brdských radnic. O odporu obce Trokavec a dalších mluví britská BBC, německý deník Der Tagesspiegel, americká televize CNN, rozhlasové stanice v Polsku, stejně jako televizní vysílání arabské Al Jazeery nebo tchajwanský deník Taipei Times.

26. 7. 2007

Miroslav Šuta a Jaroslav Borovička polemizovali s konstatováním Petra Wagnera, že k nakažení libyjských dětí došlo skutečně vinou zdravotnického personálu. Uvádějí k tomu tyto odkazy ZDE ZDE ZDE ZDE.

Všechny tyto články vyznívají ve prospěch bulharských sester a Nature jednoznačně podporuje tvrzení, že bulharské sestry jsou nevinné a libyjské úřady z procesu udělaly frašku, píše Jaroslav Borovička.

Petr Wagner vysvětluje:

26. 7. 2007

Vždycky jsem si myslel, že součástí lékařského povolání je i schopnost číst a porozumět přečtenému textu. Pan Wagner se však usilovně snaží dokázat opak. Četl jsem článek Adama Černého několik hodin předtím a přišel mi jako dobře profesionálně odvedená práce okořeněná Černého typickou ironií. Proto jsem si také se zájmem otevřel Wagnerův komentář a pak už nezbylo než se divit, píše Richard Prager.

26. 7. 2007

Diskuse na CNN prostřednictvím YouTube

Alexander Kára činí ve své reakci základní chybu: otázky nevybírali politikové ani jejich zástupci. Otázky vybírala CNN. A není pravda, jak píše Kára, že ty otázky měly mnoho co společného s programem kandidátů. Týkalu se toho, o čem se hovoří mezi lidmi, třeba v hospodě, jako když se ptali Hillary Clintonové, zda je férové, aby dvě rodiny - Bushovi a Clintonovi - vládly Americe skoro celých dvacet let, což by se stalo, kdyby Clintonovou zvolili. Baraka Obamy se ptali, zda je opravdu černoch, Johna Edwardse na jeho vlasy (platí u holiče 400 dolarů), poznamenává Fabiano Golgo.

26. 7. 2007

Na Britských listech se rozhořela diskuze o dopadu omezení maximální konstrukční rychlosti automobilů a jeho dopadu na spotřebu automobilů. Pan Miroslav Fiala správně spočítal potřebný nárůst výkonu (tedy při zanedbání tření, což nejspíš při vyšších rychlostech jde) - a protože se jedná o konstrukční rychlost, je tento údaj klíčový (ačkoliv při dvojnásobně vyšší rychlosti má skutečně jen čtyřnásobnou spotřebu), píše Tomáš Peltan.

26. 7. 2007

Povinný pro jmenování do exekutorského úřadu je pro exekutora také vždy psychotest, (naprosto stejný jako u soudce či státního zástupce) jehož provádění autor z neznalosti jako velký objev navrhuje.

To, že vyvolávací cena zajištěných movitých věcí činí jednu třetinu odhadní ceny a vyvolávací cena nemovitostí dvě třetiny odhadní ceny, je důsledkem zákonné úpravy v občanském soudním řádu. Za naprosto stejných podmínek draží i kterýkoliv soud a praxe dokazuje, že se to osvědčuje. Pan magistr sice pracoval na přestupkovém útvaru Ú MČ Praha 4 a snad rozumí islámskému právu, ale bohužel civilnímu procesu a exekučnímu právu nikoliv.

26. 7. 2007

Nedávno jsem si četl článek na zpravodajském serveru aktualne.cz o navrhovaném novém trestním zákoníku, se kterým souvisí i otázka znovuzavedení trestu smrti, které podle Centra pro výzkum veřejného mínění Sociologického ústavu AV ČR (CVVM) schvaluje 58 % z dotazovaných lidí (kterých bylo min. 1000 -- údaj pochází z webu CVVM).

Cílovou skupinu oslovených tvoří občané České republiky od 15 let. Z tiskové zprávy CVVM mj. vychází najevo, že trest smrti má svou jednoznačnou přízeň u voličů levicových stran. Nesouhlas vyjadřovali častěji lidé se středoškolským vzděláním nebo deklarovanou dobrou životní úrovní.

Terénní šetření bylo uskutečněno ve dnech 7. 5. -- 14. 5. 2007.

26. 7. 2007
reakce na příspěvek Františka Řezáče "Buď svobodný!"

I já mám určité zkušenosti ze života, neboť jsem nedávno oslavil šedesátku. Ale mám trošku jiný pohled na tenhle svět, než je ten Františka Řezáče , píše čtenář Jaroslav Mašinda.

Máme chaloupku na jihu Čech (ale může to být i jinde) a zanedlouho zde bude anenská pouť. Na místním náměstí již od téhle středy jsou instalovány všemožné (i nemožné) atrakce na vymámení peněz z kolemjdoucích. A samozřejmě, každá atrakce má i svoji zvukovou aparaturu, kterou se snaží překřičet souseda.

Píšete " Uviděl jsem jakési jeviště s reprobednami a na něm potácejícího se mladíka v hlasitém rytmu bubnů". Já tady každoročně vidím mnoho "jevišť" s mnoha potácejícími se mladíky či staříky, ženy nevyjímaje..

25. 7. 2007

Rusko a USA se patrně střetnou ve sporu o arktické zásoby fosilních paliv

Ruský prezident Putin a americký prezident Bush strávili většinu času na "rybářském summitu" v Kennebunkportu ve státě Maine diskuzí nad vzrůstajícím napětím mezi oběma velmocemi a snažili se najít způsob jak předejít tomu, aby se jim nevymklo z rukou.

Média a odborníci na mezinárodní vztahy popisovali protiraketovou obranu v centrální Evropě a konečný status srbské provincie Kosovo jako dvě nejpalčivější otázky mezi Ruskem a USA spolu se vzájemným obviňováním odklonu od demokratických principů se zde vytváří obrysy nové studené války. Ale jakkoli pravdivě to může vypadat dnes, hlavním a nejdůležitějším "skrytým" tématem je možnost vážné konfrontace v nepříliš vzdálené budoucnosti mezi Ruskem a USA (spolu s Kanadou, Norskem a Dánskem)

25. 7. 2007

Stěna z reprobeden, svižná hudba a lidé tančící v bezprostřední blízkosti velké haldy hnoje. Do očí bijící symbolika odrážející stav součastné freetekno ( techno - pro pamětníky) scény. Záběry sound systému utopeného v hnojišti, odvysílané jednou z celoplošných TV, jsou mementem kam se v ČR původně spirituální, uzavřená společnost volnomyšlenkářských technařů a travelerů dostala během posledních několika let.

Televizní reportáž z prostředí free parties nikdy nezklame. Vše je vždy natočeno podle stejné osnovy jak přes kopírák.

25. 7. 2007

Vděčnost je nástrojem mafie

Děkuji pánům Milanu Danielovi, Josefu Korbovi a i Zdeňku Vopatovi (spíš za technickou poznámku) za reakci, omlouvám se za svůj záměrně uveřejněný bluf a věřím, že mi odpustí. Udeřili hřebík na hlavičku v tom, že hlavní otázkou radaru je lidský a morální rozměr projektu.

25. 7. 2007

(neboli kreativní reakce na ubíjející masmediální Blitzkrieg)

Radar, radar, radar. Všichni teď o něm mluví. Zapněte si televizi, otevřte noviny, pusťte si rozhlas, a garantuji vám -- bude tam. Každý o něm mluví -- a každý na něj má nějaký názor. Radar sem, radar tam, radar všude...

Ale v celé té mediální bouři se tak nějak ztratil Radar jako takový. Vždyť my jsme ho v naší zaslepenosti degradovali na pouhý bezduchý předmět našich ideologických sporů! Úplně jsme zapomněli na to, že to je především stroj z masa a kostí, stejný jako my všichni ostatní, který má vlastní pocity, touhy a sny... Dokáže soucítit... i milovat.

Radar v Brdech - klíčové argumenty RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   
19. 7. 2007 Chytilová, Kocáb a Töpfer před polednem o radaru Štěpán  Kotrba
12. 7. 2007 Noam Chomsky: Poselství pražské demonstraci Noam  Chomsky
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
29. 6. 2007 Vyrobíme sami objektivní pořad o americkém radaru, když to vaši redaktoři neumějí nebo nechtějí udělat   
27. 6. 2007 Obrana před balistickými raketami dlouhého doletu v Evropě   
27. 6. 2007 Strana Zelených, Greenpeace a Jan Neoral budou zjišťovat, co se děje   
27. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Protiraketový obranný štít: bláznivý nápad nebo racionální cíl Immanuel  Wallerstein

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 Karel Havlíček Borovský o referendu k americkému radaru   
25. 7. 2007 Referendum by se mělo vyjádřit k morálnímu aspektu radaru Jaroslav  Klíma
25. 7. 2007 Nesmysly a lži kolem referenda aneb jsou USA sexy? Michal  Kuklík
25. 7. 2007 Topolánku, co nás ochrání před ruskými jadernými raketami? Josef  Vít
24. 7. 2007 Továrny hrůzy: Made in America Nikola  Čech
24. 7. 2007 O použití radaru v Brdech budou rozhodovat Američané Zdeněk  Vopat
24. 7. 2007 Topolánku, co ochrání ČR před ruskými jadernými raketami? Josef  Vít
24. 7. 2007 Informace nebo propaganda? -- MZV ČR informuje o webu www.radarbrdy.cz Michal  Rusek
23. 7. 2007 Americký radar potřebujeme pro přežití   
20. 7. 2007 65 % občanů nesouhlasí s vybudováním radarové základny v ČR, nesouhlasí i 36% voličů ODS   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba
25. 7. 2007 YouTube/CNN vytvářejí nové paradigma Fabiano  Golgo
25. 7. 2007 YouTube a CNN - opravdu nový začátek?   
24. 7. 2007 Plané naděje Petr  Wagner
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
24. 7. 2007 Mladí Češi se skutečně už nedívají na televizi   
20. 7. 2007 Pochvala České televizi - Lindě Jablonské a Michalu Komárkovi Michal  Rusek
19. 7. 2007 Podvody v BBC   
16. 7. 2007 Podnět Radě pro rozhlasové a televizní vysílání: plíživá propaganda Robina Hooda Ladislav  Žák
16. 7. 2007 Superprestižní pořad Jana Krause legitimuje osobnosti Jiří  Zajíc

Filmový festival Karlovy Vary 2007 RSS 2.0      Historie >
7. 7. 2007 Prosté věci - prostě nejlepší Ema  Čulík
7. 7. 2007 Simple Things - simply the best Ema  Čulík
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
7. 7. 2007 Hlavní cenu dostala Severní blata   
6. 7. 2007 Zaplatíte akreditaci a na filmy se nedostanete? Jan  Čulík
6. 7. 2007 Stupidita Festivalového deníku, Karlovy Vary   
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Rusové a Korejci: Většinou nezklamou Jan  Čulík

Karl Marx RSS 2.0      Historie >
30. 3. 2007 Marx nebyl prorok, ale ... Milan  Neubert
28. 3. 2007 Marx nebyl prorok ani historicista Petr  Kužel
26. 3. 2007 Marx prorok rozhodně nebyl Milan  Valach
21. 3. 2007 Dvojí tvář prorokova -- filosof Marx si vulgarizaci nezaslouží Luděk  Toman
19. 3. 2007 Marx a zákony Milan  Valach
16. 3. 2007 Prorok Karel Marx Luděk  Toman
5. 3. 2007 Dialektika není nevědecká, musí se jí ale rozumět Michael  Kroh
5. 3. 2007 Marxisté všech zemí, nemýlíte se? Uwe  Ladwig
2. 3. 2007 Nekonečná bída antikapitalismu Luboš  Zálom
2. 3. 2007 Argumenty Josefa Víta jsou omezené Jiří  Holý

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2007 Barel ropy za sto dolarů? Jindřich  Kalous
13. 7. 2007 Biopaliva: za jakou cenu Daniel  Veselý
28. 6. 2007 Nejistý plamen ... aneb průvodce ropným světem Ladislav  Žák
22. 6. 2007 O ropném zlomu v irské televizi Michal  Brož
19. 6. 2007 Poslední hlava státu v táboře popíračů - Klaus Petr  Frish
18. 6. 2007 Vychytralost Putinovy nabídky základny v Gabale Štěpán  Kotrba
15. 6. 2007 Zásoby ropy "začnou klesat za čtyři roky"   
1. 6. 2007 Bude George Bush vyhlášen šimpanzem roku? Mojmír  Babáček
28. 5. 2007 Pro hluché, kteří nechtějí slyšet Fidel Castro Ruz
18. 5. 2007 Putin je opět zatracován pro odpor k Sorosovým nečistým praktikám Hugo  Fibiger

Čína RSS 2.0      Historie >
19. 6. 2007 Čína chce koupit všech šest evropských továren společnosti Airbus   
18. 6. 2007 Čína: bohatství na základě vykořisťování, aneb Kdo by si nepřál nezávislé odbory? Uwe  Ladwig
12. 6. 2007 Immanuel Wallerstein: Čí století? Immanuel  Wallerstein
1. 6. 2007 Budoucnost patří letecké dopravě, aneb Jak se dát poučit od Číňanů o nutnosti evropské a hlavně německé politiky Uwe  Ladwig
15. 5. 2007 Současné doktríny a strategie Oskar  Krejčí
13. 4. 2007 Globalizace pokračuje a Indové už jsou tady, aneb Volný trh a možnost rozvojových zemí Uwe  Ladwig
27. 3. 2007 Konfuciův ústav a lidskoprávní globalizace Lukáš  Zádrapa
19. 3. 2007 Příliš mnoho peněz, aneb Nebezpečí globalizace dnes Uwe  Ladwig
20. 1. 2007 Stane se Čína i vojenským pánem světa?   
20. 1. 2007 Západ zuří, že Čína sestřelila satelit   

Autorskoprávní "zločiny", vypalovačky a sítě RSS 2.0      Historie >
23. 1. 2007 Výchova vysokoškoláků "free" hudbou Štěpán  Kotrba
27. 11. 2006 Krádež a "krádež"   
27. 11. 2006 Poplatky uvalené na CD a DVD   
26. 11. 2006 Autorské dílo a právo ho vlastnit Alexandr  Vojta
25. 11. 2006 Ti mrda, ne? Štěpán  Kotrba
24. 11. 2006 Vypalování: Když mám předplaceno Jan  Bláha
23. 11. 2006 "Daň" z krádeže autorských děl   
23. 11. 2006 Autorskoprávní zločiny a pětikoruna Štěpán  Kotrba
23. 11. 2006 Pokud se za autorská díla platí při nákupu kopírovacího materiálu, měla by být zadarmo   
23. 11. 2006 Poplatek za média nic neřeší   

Afrika - bohem i lidmi zapomenutý světadíl RSS 2.0      Historie >
26. 6. 2007 Afrika odmítá americké plány na výstavbu velké vojenské základny   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
1. 5. 2007 Immanuel Wallerstein: Afrika roku 2057 Immanuel  Wallerstein
29. 3. 2007 Očekával jsem, že mě zabijí   
27. 3. 2007 Zimbabwe: vítejte zpět špatné vzpomínky! Mesfin  Gedlu
13. 3. 2007 Pech impéria nenapraví sentimentální imaginace Mesfin  Gedlu
20. 2. 2007 Pošetilá cesta Bílého domu k africké ropě Mesfin  Gedlu
9. 1. 2007 Africké otazníky Daniel  Veselý
9. 1. 2007 Somálsko: Při útoku na "teroristy" usmrtily Spojené státy civilisty   
29. 12. 2006 Somálsko -- díra v mapě Oldřich  Průša

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
19. 7. 2007 Vatikán musí být ultrakonzervativní Boris  Cvek
18. 7. 2007 I římská konzerva se otevře... Tomáš  Koloc
18. 7. 2007 Dědictví středověku, nikoliv starověku Boris  Cvek
17. 7. 2007 Katolický kardinál se omluvil stovkám sexuálně zneužívaných obětí   
16. 7. 2007 Jen jedna pravá církev, a to ta katolická Boris  Cvek
13. 7. 2007 Co se stane, když protestanti nevěří katolíkům, aneb Proč vycházet z toho, že by bývalý prefekt Kongregace pro nauku víry měl změnit své mínění? Uwe  Ladwig
26. 2. 2007 Rodinná politika, biskup augsburský a ženy jako stroje na plození dětí Uwe  Ladwig
3. 11. 2006 Pan Ucháč nemá informace Darina  Martykánová
1. 11. 2006 Zemři, nebo jdi do vězení! Darina  Martykánová
26. 10. 2006 Darwin by se divil Ladislav  Žák

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
25. 7. 2007 Buď free Jan  Smolák
25. 7. 2007 Buď svobodný! František  Řezáč
23. 3. 2007 Langer dokončil výměnu policejních elit - odměnil nejvěrnější Štěpán  Kotrba
26. 2. 2007 Zbožná přání Štěpána Kotrby   
26. 2. 2007 Zpověď mladého, hloupého, nešťastného....podle Štěpána Kotrby Martin  Maděra
26. 2. 2007 S ODS se začal paktovat Policejní stát za účelem prosazení svých zájmů Jan "RaveBoy" Němec
23. 2. 2007 Milí, hloupí, nešťastní technaři - teď víte, jak vypadá dialog s mocí Štěpán  Kotrba
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
23. 7. 2007 Z nečasu Laco  Novomeský
20. 7. 2007 Jindřichohradecká Kateřina  Komorádová
19. 7. 2007 Kam v Brně František  Listopad
18. 7. 2007 ■ ■ ■ J. H. Krchovský
17. 7. 2007 Král hlupec přikázal Ivan  Wernisch
16. 7. 2007 Myší sonet Miroslav  Válek
12. 7. 2007 Jen tak Kateřina  Komorádová
11. 7. 2007 ■ ■ ■ Michal  Šanda
10. 7. 2007 Stále se nemohu zbavit pocitu... Ivan  Wernisch
9. 7. 2007 Už a ešte Lubomír  Feldek

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 7. 2007 Předposlední jednání partnerů projektu ACCRETe   
11. 7. 2007 Boj proti klimatickým změnám trochu jinak Miroslav  Uhlíř
9. 7. 2007 S planetou to vidím modře Adam  Votruba
9. 7. 2007 Live Earth: placebo pro přesvědčené Fabiano  Golgo
7. 7. 2007 Live Earth - megaakce rockových hudebníků na záchranu planety   
26. 6. 2007 Británie: Přívalové deště a záplavy   
26. 6. 2007 Hodlá Klaus dezinformovat českou veřejnost záměrně?   
25. 6. 2007 Chládek pod stromem   
23. 6. 2007 Zpráva OSN varuje před válkami, vyvolanými globálním oteplováním   
22. 6. 2007 Má-li být planeta modrá, musí zůstat zelená Pavel  Havránek

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2006 Věčná koalice - nebezpečný útok na demokracii Miroslav  Polreich
30. 6. 2006 Dokážeme být svobodní? Jan  Čulík
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
9. 6. 2006 Kdyby... Jakub  Rolčík
9. 6. 2006 Karyatidy se hájí: My nic, to Paroubek! Jan  Čulík
9. 6. 2006 Jsme Šílení Bohumil  Kartous
9. 6. 2006 Jak voliči rozdali politické karty, a co dál? Vladimír  Vokál
4. 5. 2006 Politická příživa Štěpán  Kotrba
29. 3. 2006 Znovu o tom, co česká média pomíjejí Jan  Čulík
11. 3. 2006 Jak informovaly Britské listy o válce v Kosovu   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
24. 7. 2007 Dear Mr. President od Pink na ČT24 - změna politického kurzu veřejnoprávní televize? Štěpán  Kotrba
21. 7. 2007 Náměstek ministra financí Reaganovy vlády varuje před nastolením diktatury v USA Jakub  Rolčík
13. 7. 2007 Sněmovna reprezentantů hlasovala pro stažení amerických vojsk z Iráku   
11. 7. 2007 Irák: Bush požaduje podporu od Kongresu   
9. 7. 2007 New York Times: Je načase, aby USA odešly z Iráku   
7. 7. 2007 Clinton: protiraketový štít vytváří krizi   
6. 7. 2007 Názor dne (včerejšího)   
5. 7. 2007 Austrálie "je v Iráku kvůli ropě"   
22. 6. 2007 Afghánistán - hledání cesty Miroslav  Polreich

Český film RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka   
7. 7. 2007 Od filmů k rakům Jan  Čulík
6. 7. 2007 Skutečnou moudrost stačí šeptat Ema  Čulík
6. 7. 2007 Pleasant Moments is very unpleasant Ema  Čulík
6. 7. 2007 Groteska, která mírně pobaví, prozření však nepřináší Jan  Čulík
5. 7. 2007 Poněkud vzdělávací "thriller" Jan  Čulík
4. 7. 2007 Mladí čeští filmoví tvůrci: zvládají jakž takž vizuální stylizaci, myšlenkově jsou plytcí Jan  Čulík
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
3. 7. 2007 O drsném počasí a jemné lidské senzitivitě Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
22. 6. 2007 Šikana ve školách Josef  Vít
22. 6. 2007 MŠMT šikanu ve školách řeší   
11. 6. 2007 Třídní rozdíly začínají v Británii ve věku tří let   
1. 6. 2007 Nečisté maturity?   
1. 6. 2007 Státní maturity, CERMAT a Scio Bohumil  Kartous
25. 5. 2007 Reforma akademické samosprávy -- ano, ale... Jiří  Neustupa
24. 5. 2007 Maturanti za katedrou -- řešení, či zlevnění? Jana  Maříková
18. 5. 2007 Kamenem a chlebem Pavel  Kopecký
15. 5. 2007 Diskutujeme symptomy a opomíjíme příčiny Michal  Giboda
3. 4. 2007 Nečisté maturity 2007 Ondřej  Hausenblas

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
3. 7. 2007 ...a bude hůř: Už jen zábavný thriller Jan  Čulík
4. 5. 2007 Vernisáž výstavy o spisovatelce Věře Sládkové   
3. 5. 2007 Nezkreslujme Máchův odkaz Lukáš  Zádrapa
16. 4. 2007 Igor Josef  Škvorecký
16. 4. 2007 Záznamy všedních dní Igor  Hájek
11. 4. 2007 "Čekám na film o Mašínech" Josef  Švéda, Marie Pásková
6. 3. 2007 Antologie Divokého vína - kulturní událost Miroslav  Vejlupek
21. 2. 2007 Ohlédnutí: Literatura a internet v roce 2006 Miroslav  Vejlupek
8. 2. 2007 Opona