26. 7. 2007
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
25. 7. 2007

Starosta Hirošimy píše do českých Brd

Tadatoši Akiba nabízí svým středočeským kolegům, aby se připojili k mezinárodní organizaci Starostové pro mír

"Ne všechny noviny provozují proradarovou masáž," reaguje redaktor Deníků Bohemia Josef Šlerka na kritiku mainstreamových médií v BL. Šlerka s Kateřinou Perknerovou připravil tento článek pro regionální vydání Deníků Bohemia. Článek i dopis starosty Hirošimy vyšel v úterý 24. 7. 2007. Rádi ho se svolením autora přetiskujeme. "Podotýkám jen, ze naše Deníky mají vetší čtenost než MF Dnes, končí Šlerka průvodní dopis redakci Britských lsitů. Má pravdu. Síť lokálních deníků má skoro o třetinu vyšší náklad než MfD, poznamenává Štěpán Kotrba.

Pro drtivou většinu českých politiků jsou starostové brdských vesnic, kteří se postavili proti výstavě radaru v blízkosti svých obcí, jen statisté velké politiky. Zahraniční média ale možná častěji než o jejích reprezentantech referují o šéfech brdských radnic. O odporu obce Trokavec a dalších mluví britská BBC, německý deník Der Tagesspiegel, americká televize CNN, rozhlasové stanice v Polsku, stejně jako televizní vysílání arabské Al Jazeery nebo tchajwanský deník Taipei Times.

Brdští jsou pro

Právě na základě mezinárodního zpravodajství oslovil obce bojující proti radaru i starosta Hirošimy Tadatoši Akiba. Přizval je do mezinárodní organizace Starostové pro mír, která se zasazuje o úplný zákaz zbraní hromadného ničení. „Já jsem pro, abychom do tohoto mezinárodního společenství vstoupili,“ řekl Deníku starosta Trokavce Jan Neoral. Souhlasí s ním i další. Umístění radaru v Brdech odmítli v místních plebiscitech drtivou většinou obyvatelé Bezděkova pod Třemšínem, Věšína, Sedlic, Volenic, Vranovic, Hůrky na Rokycansku, Vísky nebo Těnína.

Proti jeho výstavbě je i většina občanů Česka. Pro konání referenda o umístění radaru se vyjadřuje stále více lidí. Nedávno je podpořil i dopis osobností veřejného života nazvaný Pro referendum. Podepsaní jsou pod ním například režisér Jan Kačer, filozof Erazim Kohák nebo sociolog Jan Keller. Proti referendu by nebyl ani prezident Václav Klaus.

Jsou dezorientovaní

„Jsou-li významní a vzdělaní občané takto dezorientováni, a to navzdory tomu, že už několik týdnů jsou skoro všechny informace na nejrůznějších místech k dispozici, kampaň před referendem by spíš než racionální diskurz připomínala rituály protiamerického populismu,“ reagoval na petici osobností vládní zmocněnec pro radarovou problematiku Tomáš Klvaňa. S tím ale nesouhlasí Erazim Kohák.

„Prožil jsem v USA několik desítek let, to že jsem proti politice G. W. Bushe mladšího, stejně jako většina amerického Kongresu, ze mne přeci nedělá nějakého antiamerikanistu,“ říká Kohák.

Po dvou misích amerických expertů v Brdech a propagační návštěvě prezidenta George Bushe česká vláda bude o podmínkách umístění základny jednat opět v září. Návrh smlouvy by měl být hotov do konce roku. Ačkoli ve sněmovně nyní leží jak návrh na konání speciálního plebiscitu o radaru, tak na obecné referendum, o základně nakonec pravděpodobně rozhodnou zákonodárci. Pro budou zástupci ODS, proti sociální demokraté a komunisté.

Zelení a lidovci váhají

Zatím váhají zelení, ale také lidovci. Jejich mluvčí Martin Horálek Deníku sdělil: „Naši poslanci a senátoři čekají na definitivní výsledky vyjednávání a je předčasné předpovídat, zda budou hlasovat pro radar, nebo proti němu. Je například velice důležité, jestli a jak bude zapojen do NATO.“

Snaha o vybudování protiraketové základny v Polsku a Česku vyostřila i mezinárodní situaci. Rusko se před několika dny rozhodlo vypovědět Smlouvou o konvenčních ozbrojených silách v Evropě.

Dopis starosty Hirošimy do českých Brd

Díky mezinárodním tiskovým zprávám jsem se dozvěděl o odporu, vašem a ostatních starostů z okolí, k plánům Spojených států rozvinout část jejich systému NMD (Národní raketová obrana). Dozvěděli jsme se o referendu i o úspěšném odhalení, že většina obyvatel ve vaší obci vyjádřila nesouhlas s radarovým systémem.

Hodně lidí po celém světě si uvědomuje plány o rozmístění americké raketové obrany v České republice a oponuje těmto plánům. NMD upevňuje status-quo světových sil zaměstnaných v dalším vývoji a modernizaci jaderného zbrojení a doručovacího systému. Jsme proti jakémukoliv násilí, které je pácháno jadernými zbraněmi.

My spíše věříme v supersílu, která by měla konstruktivně zajistit kompletní jaderné odzbrojení vyhrazené v Článku VI v nerozšířené smlouvě a potvrzené mezinárodním soudem. Většina lidí a států dnes toto postavení podporuje.

Posledních 25 let se naše sdružení „Mayors for Peace“ (Starostové pro mír) snaží bojovat proti dvěma vážným hrozbám: 1. zbraně hromadného ničení a 2. bombardování měst. Naše kampaň Vize 2020, která prohlašuje: „Města nejsou terče.“, chce zakázat obě dvě.

Města nemohou být nikdy bezpečná ve světě se zbraněmi hromadného ničení. Ti, kteří přežili útok v roce 1945, mně, starostovi Hirošimy, a všem ostatním, kteří jsou ochotni vidět a slyšet, popsali „peklo na Zemi“. Společně se členy „Mayors for Peace“ jsme usoudili, že žádné další město by nemělo utrpět smrt jako Hirošima a Nagasaki. Méně zničující zbraně hromadného ničení (biologické a chemické) už byly zakázány a stále jsou systematicky odstraňovány. Musíme teď naší pozornost zaměřit na jaderné zbraně, mezní zbraně teroru. Držet je mimo dosah teroristů. Státní nebo nestátní činitelé, oni a zbraně – stupeň štěpných materiálů podstatných k jejich výrobě musí být totálně vyloučen.

Zvu vás k připojení „Mayors for Peace“ . Do naší rychle rostoucí mezinárodní sítě spadá přes 1600 měst ve 120 státech. Tento rok budeme slavit 25. výročí. Prosím, zvažte připojení během tohoto výročí. Očekáváme, že budeme mít 500 nových členů.

Vaše členství pomůže zvýšit uvědomění a zvýšit vzdor proti jaderným zbraním a raketové obraně. Vaše členství nás přenese o krok blíže k uzavření globální smlouvy o zákazu všech jaderných zbraní a o světě plném míru. Formulář k registraci je přiložen.

Doufáme, že budete s námi už brzy spolupracovat.

Těším se na zprávy o Vás.

Se srdečným pozdravem

Tadatoshi Akiba
starosta Hirošimy
prezident „Mayors for Peace“

Vyšlo v Denících Bohemia

                 
Obsah vydání       26. 7. 2007
26. 7. 2007 Evropská unie bude poskytovat osobní data občanů Spojeným státům Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 EU will give personal data to US Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 Síť restaurací Paneria vyhazuje zákazníky s notebookem Bohumil  Kartous
26. 7. 2007 Rada Českého rozhlasu: neschopní škůdci Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Posudek Ústavu státu a práva ve věci legality vysílání Radia Wave
26. 7. 2007 Karel Havlíček Borovský o referendu k americkému radaru
26. 7. 2007 Bulharské zdravotnice v Libyi a nákaza HIV: Kde je vina
26. 7. 2007 Nejde o děti ani o zdravotníky Miroslav  Šuta
26. 7. 2007 YouTube a CNN - předstíraně spontánní hi-tech šaškárna Jiří  Drašnar
26. 7. 2007 Bayreuthský festival, židi a Wagnerův antisemitismus Richard  Seemann
26. 7. 2007 Proč vyměnit Velkého tátu za Velkého bratra, brání se emigrovavší kubánští sportovci Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 Michael  Marčák
26. 7. 2007 Američané přispějí Česku na likvidaci protiletadlových raket Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Systém Strela to má už za sebou
26. 7. 2007 Zásadní rozdíl mezi likvidovanými a kupovanými raketami
26. 7. 2007 Rakety pro bojiště moderní války Štěpán  Kotrba
26. 7. 2007 Svoboda by neměla být na prodej Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 Proč navštívil kanadský ministerský předseda slumy v Haiti? Miloš  Kaláb
26. 7. 2007 Trestní oznámení pro pomluvu
26. 7. 2007 České plagiáty Jan  Lipšanský
26. 7. 2007 Bukowski a Zelenka
26. 7. 2007 Čekání na září Štěpán  Steiger
25. 7. 2007 Starosta Hirošimy píše do českých Brd
26. 7. 2007 Případy nakažení HIV jako v Libyi byly i v ČR Petr  Wagner
26. 7. 2007 Schopnost porozumět přečtenému textu
26. 7. 2007 Otázky vybírala CNN, ne političtí poradci! Fabiano  Golgo
26. 7. 2007 Spotřeba automobilů a maximální konstrukční rychlost
26. 7. 2007 Neinformovaný kritik exekutorů
26. 7. 2007 Trest smrti jako produkt iracionality Jakub  Pajer
26. 7. 2007 Šedesátiletá zkušenost se životem i freeteknem
25. 7. 2007 Vladimir Frolov: Hrozící konflikt o Arktidu
25. 7. 2007 Buď free Jan  Smolák
25. 7. 2007 Referendum by se mělo vyjádřit k morálnímu aspektu radaru Jaroslav  Klíma
25. 7. 2007 Utrpení mladého Radara Ivan  Eckhardt