19. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Hlaveň - pointer  laserového zbraňového systému MTHEL SkyGuard
19. 9. 2006

PROTIRAKETOVÁ OBRANA NA ÚZEMÍ ČR - ANALÝZA

18. března 2003 je datum, které změnilo podobu moderních válek. V ten den poslala americká armáda systém ZEUS-HLONS, pohyblivé víceúčelové kolové vozidlo Humvee ozbrojené 10kW laserem s efektivním dosahem 300m a naváděcí elektronikou, do bojového prostoru Afghánistánu na podporu operace Trvalá svoboda. Poprvé se na bojišti objevila mobilní paprsková zbraň.

Laserovou zbraň, ovšem daleko výkonnější, určenou proti raketám krátkého doletu a křižujícím střelám, instaluje v tuto chvíli Izrael jako obranu proti Hizballáhu. Program THEL ukázal doposud mnohem více slibných výsledků a mnohem rychleji, než mnoho jiných, velmi ctižádostivých dlouhodobých programů protiraketové obrany, které jsou financovány Pentagonem a ministrem obrany Donaldem Rumsfeldem v rámci Star Wars. Za cenu 1000 dolarů za výstřel je schopen zneškodnit jakýkoliv objekt na obloze do vzdálenosti 5 - 20 kilometrů. Budoucností bezpečné protiraketové obrany, nezneužitelné pro rozpoutání třetí světové války, jsou nyní decentralizované obranné systémy THEL a MTHEL, ovládané autoritami jednotlivých států NATO na základě společně sdílených dat výstražného systému .

Sloupek
Kateřina Komorádová

vzduchem se mihne černý stín - jeden dva pět sedm
pleskot křídel znásilní noční ticho
kapky vody roztříštěné o bleděmodrý sen
vrážejí své ostny do otazníku na mém dně
voní
horkým asfaltem kovovou samotou
proč tě pořád hledám? proč jsi ve mně?
a proč já k sakru nejsem v tobě?

zase padá listí -
i déšť tenkrát kašlal v zimní náruči
stromy se nestydatě svlékaly a já chtěla
totéž
tvými prsty
krev na dně prázdné sklenice slepé oko na špici vysílače
a zablácené špičky bot
se hrdelně vysmívaly mojí naivitě

kde jsi? kam ses ztratil? a proč jsi sakra zmizel?
jsi na dně
na mém dně - mezi kostrou devíti rudých růží
horkostí slunečních rtů
a nepatrnou jizvou nad levým okem
kyvadlo stoletých
hodin tančí labutí jezero když
polední žár ukrojil zbytek půlnoci
a ulicí
doznívá tep kolejí

19. 9. 2006

Protesty proti maďarské vládě se proměnily v pondělí v noci v násilí. Policie použila vodní děla a slzný plyn proti davům, požadujícím, aby odstoupil premiér Ference Gyurcsany poté, co přiznal, že jeho vláda opakovaně lhala o stavu ekonomiky.

19. 9. 2006

...aneb nejde jen o fakta

Plane-li v muslimských zemích --- jako blesk z čistého nebe --- nenávistný oheň z očí lidí ve srocujících se tam davech, "něco" zřejmě "někde" nevyšlo, jak původně mělo. Může být otázka, zda motivem živelné a nepřehlédnutelné masové nelibosti bylo něco čistě náboženského nebo sociálně-kulturního, ne-li dokonce především politika. Je otázka, zda třeba někdo (a kdo?) rafinovaně nenamaloval známého "čerta na zeď". Je otázka, zda nás může vnitřně upokojit (jinde než mezi muslimy), že existuje svoboda projevu a že by se neměly vytrhávat citáty z kontextu. Zvláště ne v projevech, původně určených snad jen pro akademickou půdu.

19. 9. 2006

Libanonští vesničané musejí riskovat smrt na polích, na nichž je v současnosti více než jeden milion izraelských tříštivých bomb -- anebo budou nuceni nechat úrodu shnít.

Válka v Libanonu neskončila, píše na titulní straně britský list Independent. Každý den usmrcují některé z celého milionu drobných tříštivých bomb, které izraelské dělostřelectvo vypálilo do Libanonu během posledních tří dnů letošního konfliktu, v jižnim Libanonu čtyři osoby a zraňují mnoho dalších.

19. 9. 2006

Více než 100 britských lékařů obvinilo britskou vládu, že se podílela na válečných zločinech, protože odmítla poskytnout lékařskou pomoc osobám s trvalým pobytem v Británii, kteří jsou věznění v zálivu Guantánamo na Kubě.

Lékaři požadovali bezodkladné nezávislé vyšetřování lékařských potřeb vězňů v táboře. V dopise, který vyšel v pondělí v britském deníku Times, lékaři obviňují britské ministerstvo zahraničí, za jeho "ostudné" odmítnutí reagovat na žádost Britské lékařské asociace, která chtěla vyslat do táboru v zálivu Guantánamo tým lékařů.

18. 9. 2006

Představitelé katolické církve přiznali, že negativnímu ohlasu v médiích na okamžité zvětšení placeného prostoru v katedrále mohli včasnějším vysvětlením svým důvodů či citlivějším přístupem předejít. Chtěli totiž především omezit pohyb turistů, jejichž chování v dosavadní volně přístupné části katedrály někdy nerespektovalo duchovní charakter tohoto prostoru. "Není snadné se pohybovat v mediální době, někdy je z naší strany i něco podceněno," citovala biskupa Václava Malého ČTK.

Církev předpokládá, že příjmy ze vstupného pokryje náklady na provoz katedrály.

Ivan Odilo Štampach - Chceš se jít pomodlit? Zaplať! ZDE

Viditelné zklidnění v chrámu svatého Víta ZDE
Štěpán Kotrba - Stovka za katolickou nenažranost ZDE
Jan Stern - Zdeněk Mahler : "Spor o smysl českých dějin neskončil" ZDE
18. 9. 2006

Po osmi letech v opozici, občanští demokraté vystoupili ze stínu a chopili se kormidla. Ale sociální demokraté nemají důvod jim to usnadnit, plavba po moři je tvrdý job.

Většina nových ministrů ve vládě Mirka Topolánka nemá žádnou přímou zkušenost se státní správou, mimo ministra pro místní rozvoj Petra Gandaloviče, bývalého primátora. Někteří jsou bývalí poslanci, jiní přijdou z privátního sektoru či mají zkušenosti z lobbingu, ale žádnou ideu, jak řídit ministerstva. Jsou bez zázemí zkušeností z praktického chodu úřadů, se strachem z úřednické neloajality a s rizikem, že udělají fatální chyby. Lidé, kteří osm let usilují slovy o realizaci svých pravicových idejí.

V kratší verzi vyšlo 18. 9. 2006 v angličtině v týdeníku Czech Business Weekly ZDE

18. 9. 2006

After eight years in opposition, the center-right Civic Democrats (ODS) have stepped out of the shadows and taken the helm. But the Social Democrats (ČSSD) still have no incentive to make the transfer of power a smooth one, and rough seas lay ahead.

Published in Czech Business Weekly HERE

19. 9. 2006

Neuvěřitelnou ukázku mediální zlodějiny předvádí Rostislav Jančar, autor serveru Technet, patřící do rodiny portálu Mladé fronty Dnes. Pokud se nejmenuje aleff, tak bezostyšně vykrádá cizí texty prostým příkazem copy & paste a nestydí se říci, že "čerpal" z něčího textu, už dávno zveřejněného. Paradoxem takové "sběrné" žurnalistiky je, že pod článkem odkazy na původní zdroj najdete. Pouze je u nich napsáno: Mohlo by vás zajímat. Původním pramenem mikrorecenze na americký film War games z roku 1985, citovaný v článku na serveru Technetu, je i text z roku 2001 z archivu Britských listů.

TECHNET - Rostislav Jančar: Kufříková nukleární bomba: Energie sbalená na cesty PLAGIÁT

aleff : Nukleární Pandořina skříňka aneb to nehorší na konec ORIGINÁL

Štěpán Kotrba: Mýtus a hnutí odporu ORIGINÁL
19. 9. 2006

Supermarkety MIGROS a COOP stáhly ve Švýcarsku ze svých pultů americkou dlouhozrnou rýži poté, co největší švýcarský řetězec MIGROS objevil v dodávce z USA ilegální kontaminaci neschválenou geneticky manipulovanou (GM) rýží LL 601 firmy Bayer. Prodej GM rýže není ve Švýcarsku ani v EU povolen, navíc obyvatelé Švýcarska v listopadu 2005 rozhodli v referendu o pětiletém zákazu pěstování GMO . GM rýže firmy Bayer nebyla schválena pro lidskou výživu, a proto Japonsko už 19. srpna zastavilo dovoz dlouhozrnné rýže z USA a Evropská komise 23. srpna rozhodla vpustit jen ty dodávky rýže z USA, které otestuje akreditovaná laboratoř.

19. 9. 2006

Připomeňme si znova slova prezidentova, že ne každá stovka má stejnou váhu. Ano, teď je již možno jeho prorockému výroku plně porozumět.

Že nerozumíte? Tak ještě jednou. Nastane situace 100:100:100? Pořád nic?

studentka maďarského původu Hedviga Malinová
18. 9. 2006

Podle jejích slov ji přepadli 25. srpna při cestě na zkoušku v Nitře dva skini, dokopali ji a namalovali jí na tričko protimaďarské nápisy - Maďaři za Dunaj! Slovensko bez parazitů!. To je jedna verze příběhu studentky maďarského původu Hedvigy Malinové, které byly v uplynulých týdnech plné slovenské noviny. Právního zastoupení studentky se ujal okamžitě poslanec slovenské Národní rady za Stranu maďarské koalice, v civilu advokát Gábor Gál.

Vymyslela si přepadení s xenofobním podtextem a tuto dezinformaci mediálně rozšířila. To je druhá verze příběhu, se kterou přišli vyšetřovatelé. Policie vyšetřování uzavřela s tím, že skutek se nestal a stíhání neznámých pachatelů zastavila. Advokát studentky Hedvigy Malinové namísto toho, aby docílil obnovení vyšetřování snad až příliš rychle uzavřeného, dal od své klientky ruce pryč. Po obvinění své osoby, že chce případ politizovat, se ve čtvrtek vzdal jejího zastupování. Gesto, které nejde přehlédnout.

Slovensko se s Maďarskem na několik dní ocitlo kvůli 23 leté studentce téměř ve válečném stavu.

18. 9. 2006

Lidi, které z Ameriky do Iráku vysílala americká vláda, schvaloval úřad Jima O'Beirneyho v Pentagonu, píše Washington Post. O'Beirne byl sám jmenován do své funkce z politických, nikoliv odborných důvodů. Jeho úkolem bylo hodnotit žadatele, kteří se chtěli účastnit rekonstrukce Iráku. Nemuseli to být odborníci - pro O'Beirneho bylo nejdůležitější, že to byli loajální stoupenci George Bushe.

18. 9. 2006

MEDIÁLNÍ MANIPULACE

Hledáte zkorumpované novináře? Není problém. Psát na tematickou objednávku, nechat si přispívat lobbistickou organizací na napsání článku, který píšete pro vlastní redakci, a jednu práci tak prodat vícekrát - to je v kruzích pražských "seriózních deníků" nejspíše normální.

Alespoň pro některé redaktory Lidových novin. Smůla je, že ona lobbistická organizace se pak na webu jiné lobbistické organizace chlubí, že jinak "seriózní" článek v "seriózním" deníku vyšel s její finanční podporou... Prostě - účelová mediální kampaň lobbistické skupiny, tvořená "nezávislými" a "seriózními" články v "nezávislých" a "seriózních" médiích.

Neetické praktiky, za které nedávno vyhodili z redakce španělské verze deníku Miami Herald tři redaktory, jsou v Praze běžné. Tam novináři deníku El Nuevo Herald přispívali do propagandistického Rádia Martí - španělsky hovořící obdoby propagandistické vysílačky Rádia Svobodná Evropa, finacované z peněz vlády USA.

Castro má pravdu: nejméně deset novinářů psalo za vládní peníze protikubánskou propagandu ZDE

18. 9. 2006

V Libanonu panuje nepříliš čestné příměří -- další z mnoha v řadě konfliktů s Izraelem. Jde tu o cyklus, který bohužel nevyhnutelně provází násilí, krveprolití a lidská mizérie. Pokusme se popsat současnou krizi, o co ve skutečnosti jde; o americko-izraelskou invazi do Libanonu, s pouhou cynickou záminkou kvůli legitimitě akce. Mezi mnoha obviněními i protimluvy jde ale o nejnaléhavější problém, faktor, který byl během války skryt: o izraelsko-palestinský spor.

18. 9. 2006

O vážných problémech, které hrozí v důsledku globálního oteplování, nyní hovoří i dosavadní skeptikové. Kdo by si například býval pomyslel, že se stane nejaktivnějším zastáncem radikálních akcí proti globálnímu oteplování šéf britské Konzervativní strany?

18. 9. 2006

Globální oteplování

Americký prezident Bush připravuje překvapivý obrat o 180 stupňů v americké politice vůči globálnímu oteplování, informují vlivné washingtonské kruhy.

18. 9. 2006

Hydrami nazval soudce Čapek v sobotním vydání deníku Právo prostituci a korupci. Jeho ctihodnost evidentně ví, která bije, a prokázal to už několikrát. Nejen ve své publikační činnosti, ale i v soudcovské praxi. Aspoň pokud vím. Napadlo mne však, že k jeho bezesporu správné vizi boje s hydrou chybí dodat ještě něco navíc. A to zamyšlení, odkud hydra roste, kde má ten obrovský zdroj své vitality.

18. 9. 2006

Mnozí delegáti posledního sjezdu Strany zelených na podzim 2005 volili do předsednické funkce Martina Bursíka, protože jeho programové priority je oslovily více, než návrhy Jana Beránka. Co všechno se za rok změnilo ve strategiích a cílech špiček SZ, pozoruhodně ilustruje několik následujících výroků:

17. 9. 2006

V jednom smyslu si tuto reakci papež zaslouží, nejen proto, že musí vědět, že nemá pravdu. To, že Mohamed a Korán vyzývají k užívání meče, má svůj protějšek v Ježíšově výroku: "Nepřicházím, abych přinášel mír, ale meč." Ve skutečnosti, jak vysvětluje Reza Aslan v pozoruhodné knize Žádný bůh než Bůh, islám je mírová, rovnostářská a intenzivně slušná víra. Mohamed by netoleroval útoky z 11. září ani jiné činy islámského terorismu stejně, jako by je netoleroval žádný křesťanský či židovský prorok. Svět svatých džihádu, fatwy či vražedného terorismu není ospravedlňován ničím, co Mohamed kázal.

Aslan přesvědčuje, avšak reakce některých vedoucích islámských představitelů na papežovu provokaci zpochybňují jeho optimismus. Islámští představitelé se mohou rozhodnout ignorovat papeže, konfrontovat ho anebo dokázat odkazy k samotné islámské teologii, že se mýlí. Namísto toho se rozhodli zdůraznit obrovskou urážku, kterou spáchal. Nevytváří to absolutně žádný dojem, že by byli islámští vedoucí představitelé schopni pluralismu či náboženské tolerance.

Evropská křesťanská církev se snaží vyrovnat se s evropským osvícenstvím už více než 200 let, píše Will Hutton v nedělníku Observer. Jak je možno sloučit víru s rozumem, vzhledem k tomu, že rozum rozšiřuje prostor lidských možností? Může víra s rozumem koexistovat, anebo je náboženství neslučitelné s užíváním intelektu?

18. 9. 2006

Jaký smysl má snaha vyvažovat tělnatost myšlenek politických mystifikátorů 3. kategorie z Mladé fronty Dnes přikládáním na druhou misku vah? Abych byl konkrétní, k čemu je dobré otiskovat v takové míře tiskové zprávy ČSSD a dělat mluvčího panu Paroubkovi? Na to má snad ČSSD svoje kanály a pokud jich má méně než ODS, není to chyba ani pobídka pro BL. Bojovat tímto způsobem za "spravedlnost" je nanicovaté a jediným výsledkem je zabřednutí do nižších vrstev mediálního světa, v němž vládne žabí perspektiva a vysoká intenzita kvákání. Z něj pak se pak lze jen velmi těžko vyhrabat zpátky do koruny, odkud je nejlépe vidět.

Nic se nemění na tom, že považuju BL za ideologicky nevyhraněné. Je to křižovatka na které se setkávají nejrůznější názory. O to smutnější by bylo vysazovat BL do kožichu stranické blechy. Jednak se jich těžko zbavuje a jednak už je tu od toho Právo.

"Mirek Topolánek, moudrý vládce, věrný manžel" nebo tak nějak to na tom billboardu stojí. Na formulaci nezáleží, jisté je, že letošní předvolební kampaň neskončila. Trvá už skoro rok a od voleb parlamentních přechází plynule k volbám komunálním a senátním. Možná je to ale jinak, možná se dostáváme do stádia permanentní předvolební kampaně.

K tomu: Britské listy publikují řadu tiskových zpráv ZDE

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

4. 9. 2006

V srpnu přispělo celkem 124 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 20 761.00 Kč. Na kontě Britských listů v Raffaisenbance jsme měli 31. 8. 2006 částku 370 357.38 Kč. Využíváme ji v současnosti k modernizaci funkcí našeho serveru. Na internetovém účtu Paypal máme nyní 1,459.34 USD.

Příspěvky na provoz Britských listů je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí a nyní i z České republiky mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
14. 9. 2006 Americké základny: okinawská noční můra Nikola  Čech
11. 9. 2006 Válku jsem zažil - jsem proti základně   
11. 9. 2006 Rakety a teror Milan  Valach
10. 9. 2006 Zaorálek: být partnerem USA neznamená být servilní Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 USA odloží rozhodnutí o raketách na dobu po listopadovém summitu NATO Štěpán  Kotrba
10. 9. 2006 Paroubek by se smířil s radarem Štěpán  Kotrba
9. 9. 2006 ČSSD: základny jsou zásadním problémem národní suverenity a bezpečnosti   
8. 9. 2006 Oprava: USA smlouvy o základně s ČR a Polskem "teprve podepíší"   
8. 9. 2006 Jak proameričtí novináři škodí proamerické věci Oldřich  Průša

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Smrtící sklizeň: Libanonská pole jsou plna izraelských kazetových bomb   
19. 9. 2006 Návrat Diových blesků - laserové zbraně se dočkaly bojového nasazení Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby   
6. 9. 2006 Tichý Čechoslovák v Bejrútu Pavel  Pečínka
5. 9. 2006 Ti hizballáhisti jsou ale bordeláři...   
1. 9. 2006 Po izraelském útoku na Libanon: Souvislosti a perspektivy Thomas  Franke
31. 8. 2006 Italský ministr odmítl přirovnávání Hamásu a Hizballáhu k al-Kajdě   
30. 8. 2006 V zápalu boje: svůj ke svému Pavel  Pečínka
30. 8. 2006 OSN odsoudila izraelské tříštivé bomby   
28. 8. 2006 Nasrallah lituje rozsahu nedávné války v Libanonu   

Školství RSS 2.0      Historie >
11. 9. 2006 Univerzity usvědčují podvádějící studenty   
9. 9. 2006 Když jsem já šel tou putimskou branou... Jaromír  Máša
8. 9. 2006 Návrh změn pro české školství Radek  Sárközi
4. 8. 2006 Co bude se školstvím po prázdninách? František  Augusta
30. 6. 2006 Šikana na vysokých školách   
29. 6. 2006 Nikoli jen na okraj koaliční smlouvy; především však o vzdělávání Miloš  Dokulil
29. 6. 2006 O českém vysokém školství Jan  Čulík
29. 6. 2006 Kvalita českého školství se rapidně zhoršila   
27. 6. 2006 Studenti jsou proslulí flákačstvím, ať platí za školu!   
26. 6. 2006 Jak mohou fungovat přijímací zkoušky na VŠ Boris  Cvek

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Guantánamo: Britští lékaři obviňuji britskou vládu z podílu na válečných zločinech   
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu   
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí   
12. 9. 2006 Vzkaz ČT: pořiďte prosím za veřejnoprávní peníze relevantní dokumentární tvorbu Michal  Brož
11. 9. 2006 Jason Burke: Al Kajda je v úpadku   
11. 9. 2006 Chvála kacířství Boris  Cvek
11. 9. 2006 BL by měly podporovat faktickou diskuzi, nikoliv neumělou propagandu Telegraphu Michal  Brož
11. 9. 2006 iDnes se věnuje anatomii útoků na WTC   
9. 9. 2006 Útoku na Světové obchodní centrum předcházel třicetihodinový výpadek proudu ve vyšších patrech WTC Jiří  Mašek
9. 9. 2006 Mlčení   

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
8. 9. 2006 Ropný zlom se odkládá. Kde udělali soudruzi chybu? Ivan  Brezina
8. 9. 2006 S ropným zlomem počítá i americká administrativa ve svých strategiích Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Zpráva o nálezu velkého ropného ložiska je zřejmě jen PR propaganda   
24. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude II. Emil  Bédi
18. 8. 2006 Viac lacnej ropy už nikdy nebude Emil  Bédi
12. 8. 2006 Terorismus podle MacGyvera Štěpán  Kotrba
8. 8. 2006 BP uzavírá největší americké ropné pole na neurčito Michal  Brož
4. 8. 2006 Druhá supervelmoc se vrací na scénu Martin  Kunštek
25. 7. 2006 Cena atómovej energie Matúš  Holý
24. 7. 2006 Nevím, čemu se divíme Jindřich  Kalous

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2006 Prezident Bush připravuje obrat americké politiky o 180 stupňů   
18. 9. 2006 O globálním oteplování se teď hovoří všude   
15. 9. 2006 Zbývají už jen čtyři roky na záchranu této planety?   
11. 9. 2006 Perly Ivana Breziny Jindřich  Kalous
30. 8. 2006 Lze odstranit globální oteplování vystřelováním síry do atmosféry?   
16. 8. 2006 Skandál: průmysl a ministerstva doporučují zvýšení emisí CO2   
20. 7. 2006 Divíte se, proč je takové horko?   
15. 4. 2006 Smrt, hladomor, sucho -- to je cena třístupňového globálního oteplení   
15. 4. 2006 Jak vy osobně můžete něco udělat proti globálnímu oteplování   
24. 3. 2006 Záchrana klimatu, nebo protijaderný aktivismus? Jan  Hošek

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2006 Tramvaj číslo 13 Kateřina  Komorádová
18. 9. 2006 Na hřbitově Josef Václav Sládek
15. 9. 2006 Blázen Bohuslav  Reynek
14. 9. 2006 Malé věci -- List v sešitu Jan  Nedvěd
13. 9. 2006 Rychlé ranní vstávání Karel  Danaus
12. 9. 2006 Svět je báječné místo k narození Lawrence  Ferlinghetti
11. 9. 2006 Uprostřed cesty Fráňa  Šrámek
7. 9. 2006 Ustýlání pro dva Tomáš  Fürstenzeller
6. 9. 2006 Mám v sobě třísku Karla  Erbová
5. 9. 2006 Odskok Jana  Štroblová

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
14. 8. 2006 Fašismus dnes existuje!   
11. 4. 2006 Jaderný útok na Írán, raketová sila v Česku a logika Bílého domu Štěpán  Kotrba
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
28. 8. 2006 Czechtek British style?   
28. 8. 2006 200 policistů zasáhlo proti ilegální rave party   
2. 8. 2006 Free tekno cola Ladislav  Žák
31. 7. 2006 Cztk Revue?   
31. 7. 2006 c23chtek Doupov 2oo6 - armádní cvičení v pohodičce Štěpán  Kotrba
23. 7. 2006 CzechTek 06 location   
30. 6. 2006 Trestní oznámení na velitele zásahu na akci CzechTek 2005   
9. 5. 2006 Případ Jacques, Paroubek a Czechtek 2005 Jan  Zeman
5. 5. 2006 Jak Policie ČR beztrestně porušuje zákony   
3. 3. 2006 Stíhání klienta IuRe soud podmíněně zastavil   

Mají pětatřicátníci v Česku dnes zhoubný vliv? RSS 2.0      Historie >
9. 5. 2006 Nazelenalé uzenky, tráva a bývalý prezident Štěpán  Kotrba
24. 1. 2006 Co dnes činí lidi lhostejnými k osudu druhých Jan  Bím
20. 1. 2006 Pětatřicátníci, sociálně cítící a další... Pavel  Urban
6. 1. 2006 Kdo jsou vítězové antikomunistické revoluce? Jindřich  Kalous
4. 1. 2006 Vinu nesou ti, kdo narcistický habitus vytvářejí Karel  Dolejší
2. 1. 2006 Pětatřicátníci, hoši jako květ, na vás bylo vždycky radost pohledět.... Josef  Vít
2. 1. 2006 Vadí, nevadí Luděk  Rozehnal
31. 12. 2005 Jak to bylo s tím západním rájem? František  Hájek
31. 12. 2005 Zmačkané obaly Tomáš  Krček
30. 12. 2005 Flexibilita potřetí Jan  Holík

VŠUP - trampoty umělecké školy RSS 2.0      Historie >
2. 8. 2006 Rektora VŠUP odvolal prezident Jan  Paul
30. 6. 2006 Jádrem sporu byla bagatelizace Jan  Paul
28. 6. 2006 Sušáků na láhve bylo tisíce, neopakovatelný byl ale Duchampův čin Jan  Paul
28. 6. 2006 VŠUP - Spirála pádu Štěpán  Kotrba
28. 6. 2006 Proč jsme odvolali Borise Jirků   
28. 6. 2006 Boris Jirků: Odhalil jsem nepravosti   
26. 6. 2006 Diplomky 2006, aneb formální postupy hodnocení studentských prací na VŠUP Praha Jan  Paul
26. 6. 2006 Posloupnost středu a bída uměleckého průmyslu Štěpán  Kotrba
23. 5. 2006 Akademický senát VŠUP v Praze chce odvolat rektora Borise Jirků   
30. 3. 2006   

Jacques Derrida RSS 2.0      Historie >
28. 4. 2006 Za práva žen -- v každém člověku! Martin  Škabraha
6. 4. 2006 Demystifikátor Jiří David Jan  Čulík
13. 2. 2006 Jacques Derrida: "Nezlobte se, ale takhle jsem to nikdy neřekl." Martin  Škabraha
9. 2. 2006 Literatura v ohrožení   
7. 2. 2006 Je vůbec možný "židovský stát"? Martin  Škabraha
6. 9. 2005 Welcome to the Desert of America Martin  Škabraha
2. 9. 2005 Kázání o pravdě Stanislav  Heczko
8. 6. 2005 Derrida a vábení marginalizace Petr  Svoboda
28. 2. 2005 Modernita je iluze, že žijeme v současnosti Martin  Škabraha
15. 2. 2005 Dnešní rolí komunismu je vyvádět svět z míry Martin  Škabraha

Media Tenor - obsahové analýzy médií RSS 2.0      Historie >
20. 6. 2006 Media Tenor : Třetí díl ságy - o tom, že bylo všechno jinak, než to bylo Štěpán  Kotrba
13. 6. 2006 Hnusí se mi bulvární styl argumentace Marek  Síbrt
12. 6. 2006 Manipulace analýzou manipulací Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Sovy nejsou tím, čím se zdají být Štěpán  Kotrba
29. 5. 2006 Media Tenor: Mezi "negativním popisem" a "poškozováním" je zásadní rozdíl Marek  Síbrt
28. 5. 2006 Štěpán Kotrba dezinterpretoval analýzu Media Tenoru o politických stranách Marek  Síbrt
26. 5. 2006 Mladá fronta Dnes a Lidové noviny poškozovaly ČSSD a KSČM Štěpán  Kotrba
3. 1. 2006 Žánrový hybrid na obrazovce Jan  Čulík
23. 12. 2005 "ODS se opět uchýlila k účelovému lhaní" Jiří  Paroubek
24. 8. 2005 CzechTek 2005: Analýza vyváženosti televizního zpravodajství   

Válka politiků, policajtů a tajných agentů o moc a o peníze RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Paroubek, Kubice I. a Kubice II. Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Česká vojenská rozvědka přiznává, že Al-Kajda měla sloužit proti Rusům Štěpán  Kotrba
8. 9. 2006 Kubiceho denunciační prefabrikát: pravda začíná vycházet najevo Štěpán  Kotrba
3. 9. 2006 Ožralý soudce se vrací Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Policejní odposlechy Klausových poradců: RRTV zahájila s Českou televizí správní řízení Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Státní zástupkyně ví o podvodných machinacích policistů v kauze Srba, ale mlčí Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Jaké bylo pozadí útoku na Kateřinu Jacques? Štěpán  Kotrba
24. 8. 2006 "Srbovi odborníci" podávají trestní oznámení na Respekt a Oživení Štěpán  Kotrba
17. 8. 2006 Past na mediální krysy - případ údajné korupce Srby na ministerstvu zahraničí byl vykonstruován fízly Štěpán  Kotrba
15. 8. 2006 Paroubek už má Kmenty plné zuby Štěpán  Kotrba

České volby v roce 2006 a povolební pat RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2006 Full steam to the right! Irena  Ryšánková
18. 9. 2006 Plnou parou doprava! Irena  Ryšánková
15. 9. 2006 Julínek, ach ten Julínek Irena  Ryšánková
11. 9. 2006 Topolánkova vláda: fraška na náš účet Boris  Cvek
5. 9. 2006 Pro informatiku vnitro není řešení, pouze nebezpečí Jiří  Kofránek
5. 9. 2006 Václav Havel: Podpora vlády od komunistů nevadí, "nevím, co to opírání se o komunisty je" Josef  Baxa
1. 9. 2006 Sparta, vláda, talenty Vít  Klíma
31. 8. 2006 Sledování povolebního vývoje má svůj specifický půvab Luděk  Prokop
31. 8. 2006 Všichni skuteční demokraté Milan  Vlk
29. 8. 2006 Máme v české politické oboře do předčasných voleb odtroubeno? Miloš  Dokulil

Údajné spiknutí zaútočit na transatlantická letadla, srpen 2006 RSS 2.0      Historie >
30. 8. 2006 New York Times zablokoval pro britské čtenáře přístup k článku o teroristických spiklencích   
28. 8. 2006 Co kdyby bývalo opravdu došlo k útoku na letadla, letící do Ameriky...?   
26. 8. 2006 Letecká společnost Ryanair žaluje britskou vládu o 3,3 miliony liber za "bezpečnostní opatření"   
22. 8. 2006 Strach z terorismu vede k diskriminaci a ponižování Lukáš  Lhoťan
22. 8. 2006 Británie: Konzervativci vedou o 9 procent; labouristé mají nejmenší podporu voličů za 19 let   
22. 8. 2006 Erotické pomůcky pro teroristy Darius  Nosreti
21. 8. 2006 Piloti a zaměstnanci aerolinií zuří nad "ostudnými a pitomými" bezpečnostními opatřeními   
21. 8. 2006 V Americe ostře kritizují Bushe   
21. 8. 2006 Británie: 11 osob bylo obžalováno z tzv. "teroristického spiknutí"   
20. 8. 2006 Britská policie se rozčiluje nad tím, že FBI prozrazuje novinářům informace   

Milan Tobiáš a extremismus v řadách ozbrojených sborů RSS 2.0      Historie >
9. 9. 2006 Mladá fronta dnes se nestydí vykrádat druhé Štěpán  Kotrba
5. 9. 2006 Tobiáš odchází od městské policie dohodou Štěpán  Kotrba
1. 9. 2006 Milan Tobiáš: snaha někoho profesně zlikvidovat? Ondřej  Šlechta
1. 9. 2006 Veliteli tolerovaný Tobiáš Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Popírání holocaustu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Kauza Tobiáš -- svoboda slova není pro všechny? Ondřej  Šlechta
30. 8. 2006 Jak nelze pomluvit extremistu Štěpán  Kotrba
30. 8. 2006 Milan Tobiáš už není členem KDU-ČSL   
30. 8. 2006 Názorové neshody KDU-ČSL se strážmistrem Tobiášem Štěpán  Kotrba
29. 8. 2006 Neonacista Tobiáš konečně končí u policie, kdy se k němu vyjádří domovská strana - KDU-ČSL? Jiří  Asher

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !   
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně   
16. 9. 2006 Muslimové požadují omluvu od papeže   
16. 9. 2006 Co dokáže novinářská tupost Štěpán  Kotrba
13. 9. 2006 Všeobecná deklarácia o laicite v 21. storočí   
12. 9. 2006 Stovka za katolickou nenažranost Štěpán  Kotrba
12. 9. 2006 Za čo Svätopluk a ani Cyril s Metodom nemôžu Miroslav  Tížik
31. 8. 2006 Zhoubné myšlenky Institutu sv. Josefa   
30. 8. 2006 Americký katolický antisemita bude přednášet českým neonacistům v Muzeu policie Štěpán  Kotrba
28. 8. 2006 Ratzinger chce přijmout "teorii inteligentního designu"