Stovka za katolickou nenažranost

12. 9. 2006 / Štěpán Kotrba

Novinku zavedla Metropolitní kapitula ihned poté, co jí byla soudem přiřčena Katedrála sv. Víta. Za vstup do svatostánku, který je všech Čechů, zaplatíte stovku. Absurdní chování katolické církve se tak stalo mezinárodní ostudou. Turisté se podivují byzantským móresům, ale zaplatí. Zaplatili daleko víc, jen aby mohli vidět Prahu.

Smysl této stavby i letitého sporu o ni se tak definitivně změnil. Už to není chrám Páně, který uvítá všechny poutníky tichem a slovem Božím, už je to je n pouťová atrakce a rejžoviště, srovnatelné se Zlatou uličkou nebo s voskovým muzeem. Halelujah! Mé ateistické srdce se směje nad krátkozrakou hamižností restituentů v sutanách. Pro pár grošů mýtného zničili symboličnost prvního chrámu království. Symbol jedné, spojující víry. Už to není chrám, patřící všem Čechům, už je to jen jedna ze stovek kamenných budov, patřící mamonu. Patří katolické církvi.

Ještě donedávna, kdy se o katedrálu starala Správa Pražského hradu, byla zpoplatněna pouze nejstarší část katedrály, hlavní oltář. Jeho prohlídka byla součástí dvou turistických okruhů po celém Pražském hradě. Nyní se zdarma dostanete pouze za dveře chrámu.

Když se chcete pomodlit či jen tak posedět a ztichle přemýšlet o umu dávných předků, tak musíte zaplatit. Stovku. Rodina s dvěma malými dětmi - onen ideál křesťanské obce a dle Masaryka základ státu, zaplatí pak částku, která je vpravdě turistická. To je vzkaz, který svým věřícím v nejateističtějším státě Evropy vzkazují katoličtí kněží. Sluhům Božím, kteří si oltář pletou s pokladnicí, lze uplést bič z provázků a vzkázat jim spolu s apoštolem Janem (J 2,16) a jeho Mistrem jen jedno:

"Pryč s tím odtud! Nedělejte z domu mého Otce tržiště!"

Jde o princip.

Zdeněk Mahler bilancuje kauzu katedrály sv. Víta: "Spor o smysl českých dějin neskončil" ZDE

Vytisknout

Obsah vydání | Úterý 12.9. 2006