18. 9. 2006
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
18. 9. 2006

Vole kampaň a Britské listy na jejím okraji

Jaký smysl má snaha vyvažovat tělnatost myšlenek politických mystifikátorů 3. kategorie z Mladé fronty Dnes přikládáním na druhou misku vah? Abych byl konkrétní, k čemu je dobré otiskovat v takové míře tiskové zprávy ČSSD a dělat mluvčího panu Paroubkovi? Na to má snad ČSSD svoje kanály a pokud jich má méně než ODS, není to chyba ani pobídka pro BL. Bojovat tímto způsobem za "spravedlnost" je nanicovaté a jediným výsledkem je zabřednutí do nižších vrstev mediálního světa, v němž vládne žabí perspektiva a vysoká intenzita kvákání. Z něj pak se pak lze jen velmi těžko vyhrabat zpátky do koruny, odkud je nejlépe vidět.

Nic se nemění na tom, že považuju BL za ideologicky nevyhraněné. Je to křižovatka na které se setkávají nejrůznější názory. O to smutnější by bylo vysazovat BL do kožichu stranické blechy. Jednak se jich těžko zbavuje a jednak už je tu od toho Právo.

"Mirek Topolánek, moudrý vládce, věrný manžel" nebo tak nějak to na tom billboardu stojí. Na formulaci nezáleží, jisté je, že letošní předvolební kampaň neskončila. Trvá už skoro rok a od voleb parlamentních přechází plynule k volbám komunálním a senátním. Možná je to ale jinak, možná se dostáváme do stádia permanentní předvolební kampaně.

K tomu: Britské listy publikují řadu tiskových zpráv ZDE

Jestli už ale na termínu voleb zase tolik nezáleží, měli bychom mluvit o permanentní volební kampani. No a pokud bychom chtěli pro tuto kampaň najít ještě nějaké vhodnější jméno, abychom podchytili také její myšlenkovou náplň, stačí krátké a výstižné "vole kampaň". Jazyková souvislost zůstává zachována a významově se nový pojem daleko nejvíce přibližuje skutečnosti.

Nepovažuju za šťastné, že se vůdci politických stran pro toto historické období stávají lidé typově blízcí Topolánkovi nebo Paroubkovi. Nikdy mi totiž neimponovali lidé, kteří se pro nedostatek charismatu a espritu křečovitě snaží vytvořit si "sexy" politickou identitu. Už jen proto, že takhle vyplýtvají většinu energie, kterou (když už byli bohužel zvoleni) mohli místo budování mediální plastiky věnovat věcem skutečně veřejným.

Vole kampaň s tím úzce souvisí. Ubohost, demagogie, vytváření nesmyslných kontextů typu "policejní zásah -- policejní stát" nebo "nevěrný manžel -- špatný politik", nivelizace, zjednodušování vysoko nad hranici únosnosti, servilita, propaganda nejhrubšího zrna, útok na negativní emoce.

Vedení politických stran si asi vůbec neuvědomují, že vole kampaň nevypovídá nic o těch, které znázorňuje, ale hodně o těch, kteří znázorňují. Ti lidé si neuvědomují, že vytvářejí obraz naprosto nedůvěryhodného systému, pro který nejlépe platí "oni jsou stejně všichni stejní lháři". Buď si pod sebou řežou větev, nebo budou muset být ve své demagogii stále "lepší". Zatím to vypadá na tu druhou variantu. Čeho chce například "neznámý inzerent" dosáhnout něčím tak pitomým, jako je nejnovější vizuál permanentní vole kampaně? Nebo to skutečně zabírá? Ale i kdyby to fungovalo stokrát lépe než to ve skutečnosti funguje, kdo se může snížit k tomu, aby se takhle vyjadřoval?

Tato sláma už byla vymlácena na prach a zrníčko už se těžko hledá. Není to ale samoúčelné - vnitřní motiv tohoto textu je totiž jiný, než jen cvičit si sloh. Berme vole kampaň jako pěknou ilustraci do kroniky kulturního vývoje. Takto je to docela v pořádku, pokud je možné vše pozorovat a komentovat s odstupem. V oblasti českého veřejného mínění není příliš mnoho míst, odkud by se dalo dívat na věci s dostatečným nadhledem. Je překvapivé, že se Britské listy snaží přihazovat na stranu, která je na mediálním poli více bita. Upozorňovat na tento jev, na to, jak nevyvážená mediální podpora politických stran v českých médiích, popisovat to a sledovat je důležité, ale snažit se to také aktivně napravovat je podle mého velká chyba.

Jaký smysl má snaha vyvažovat tělnatost myšlenek politických mystifikátorů 3. kategorie z mladé fronty přikládáním na druhou misku vah? Abych byl konkrétní, k čemu je dobré otiskovat v takové míře tiskové zprávy ČSSD a dělat mluvčího panu Paroubkovi? Na to má snad ČSSD svoje kanály a pokud jich má méně než ODS, není to chyba ani pobídka pro BL. Bojovat tímto způsobem za "spravedlnost" je nanicovaté a jediným výsledkem je zabřednutí do nižších vrstev mediálního světa, v němž vládne žabí perspektiva a vysoká intenzita kvákání. Z něj pak se pak lze jen velmi těžko vyhrabat zpátky do koruny, odkud je nejlépe vidět.

Nic se nemění na tom, že považuju BL za ideologicky nevyhraněné. Je to křižovatka na které se setkávají nejrůznější názory. O to smutnější by bylo vysazovat BL do kožichu stranické blechy. Jednak se jich těžko zbavuje a jednak už je tu od toho Právo.

                 
Obsah vydání       18. 9. 2006
18. 9. 2006 Open Society Fund korumpuje novináře, zavádí "nové principy do praxe policie" a ještě se tím chlubí Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Pražské arcibiskupství: Lidé, do kostela nechoďte, je to duchovní prostor !
18. 9. 2006 Američané posílali své lidi do Iráku podle loajality, ne na základě znalostí
18. 9. 2006 Saddám nebyl diktátor, tvrdí předseda iráckého soudu
18. 9. 2006 O globálním oteplování se teď hovoří všude
18. 9. 2006 Prezident Bush připravuje obrat americké politiky o 180 stupňů
18. 9. 2006 Na hřbitově Josef Václav Sládek
18. 9. 2006 O dvou hydrách Ladislav  Žák
18. 9. 2006 Náboženské, nebo ideologické střety? Tomáš  Jurčík
18. 9. 2006 Nejen mediální následky slov studentky H. M. Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Bursík si nyní přeje, aby volby vyhrála ODS Pavel  Pečínka
18. 9. 2006 Chomsky: Vnímání světa skrze bomby
18. 9. 2006 Rezignace k zamyšlení Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Zaminir: "Vládě pro informaci - vládnu já." Díl 2. Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Full steam to the right! Irena  Ryšánková
18. 9. 2006 Plnou parou doprava! Irena  Ryšánková
17. 9. 2006 Papež udělal chybu, ale islámští představitelé se chovají nepřijatelně
16. 9. 2006 Co dokáže novinářská tupost Štěpán  Kotrba
18. 9. 2006 Občan? Zbytečná součást demokracie Ostravy-Poruby Pavel  Herot
18. 9. 2006 Tradice, současnost a budoucnost Štěpán  Kotrba
16. 9. 2006 Komu vadí tradice? Chce Česká televize všem vymazat paměť? Oldřich  Průša
18. 9. 2006 Víme, co Prahu trápí
18. 9. 2006 Vole kampaň a Britské listy na jejím okraji Bohumil  Kartous
18. 9. 2006 Zpravodajství iráckého odboje za dny 16. -- 31. srpna 2006
15. 9. 2006 Česká republika podepsala kontrakt na společný nákup vojenských letadel bez výběrového řízení, aniž o tom věděla česká veřejnost či český Parlament Jiří G. Müller
15. 9. 2006 Koupí si nové země NATO od Američanů staré železo? Štěpán  Kotrba
15. 9. 2006 Zbývají už jen čtyři roky na záchranu této planety?
4. 9. 2006 Hospodaření OSBL za srpen 2006
22. 11. 2003 Adresy redakce