29. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
29. 9. 2005

Reakce na článek Štěpána Kotrby "Opilí a agresivní bezdomovci na zastávce autobusu"

Vyskytuji se v oblasti kolem pražského Anděla od roku 2001 v podstatě každý den. Tato oblast je opravdu plná velmi špinavých a opilých lidí, kteří sedí buď před supermarketem Albert anebo nedaleko tamějšího McDonaldu. Mnohokrát jsem tyto lidi oslovil, dokonce jsem s jedním bezdomovcem vykouřil cigaretu marihuany. Vím tedy, že nejde o typické bezdomovce, jakými jsou lidé, které znám z dob, kdy jsem pracoval pro časopis Nový prostor, který prodávají právě bezdomovci.

29. 9. 2005

Je třeba donucovacích služeb i sociálních služeb státu

reakce na reakci Fabiana Golga "Anděl, opilci a agresivní bezdomovci"

Pokud svoboda jedince neohrožuje zdraví, bezpečnost či existenci druhých, má právo si jedinec dělat co chce. Alkopankáče a bezdomovce od Anděla nepovažuji v žádném případě za "squattery", "antikapitalisty", a už vůbec to nejsou antiestablishmentoví aktivisté. Jsou to prostě a jednoduše společností ignorovaní a nesocializovatelní příživníci. Jen některým se ve stoce líbí. Jiní rezignovali. Chápu, že se mezi nimi může semtam vyskytovat filosof či sportovní komentátor ve stavu permanentní opilosti, což ale neznamená, že mne musí obtěžovat šířením kožních chorob či agresivním žebráním. Pak hledám společenskou ochranu tam, kde si ji ze svých daní platím - u policie.

31. 10. 2005

Tom DeLay
29. 9. 2005

Vysoká porota v Texasu zahájila trestní stíhání Toma DeLaye, blízkého spojence prezidenta George Bushe v souvislosti s kriminálním spiknutím.

Jde o obvinění spojené s ilegálním financováním předvolební kampaně Republikánské strany a stíháni jsou také dva DeLayovi spolupracovníci. DeLay oznámil, že dočasně odstoupí ze své parlamentní funkce, ale tvrdil, že je nevinen.

Delegát kongresu New Labour Party Walter Wolfgang
29. 9. 2005

BRITÁNIE

Britská Labouristická strana se omluvila dvaaosmdesátiletému delegátovi, který byl vyhozen ze sálu, kde se koná tento týden výroční stranický kongres. Walter Wolfgang z Londýna byl zřízenci vyveden poté, co vykřikl: "Nesmysl!" během projevu ministra zahraničí Jacka Strawa, který hájil britskou politiku vůči Iráku.

Britská policie později použila ustanovení nového Zákona proti terorismu k tomu, aby Wolfgangovi zabránila vrátit se do sálu, avšak aktivista nebyl zatčen.

29. 9. 2005

Proč by bylo dobře mít Magora ve Sněmovně

Teda, pane Kotrbo, to jste mě "opilými a agresivními bezdomovci na zastávce autobusu" fakt nadzved.

Loni v létě zemřel jeden můj známý. Rudolf, 62, kunsthistorik, osmašedesátník, alkoholik, bezdomovec. Posedával na lavičkách s igelitkama, byl vděčný za cigárko nebo za pozvání na pivo. Neměl papíry na hlavu a nemínil si je vyřídit, protože bez jiných papírů, které také neměl, to bylo moc složité.Takže neměl ani penzi. Magistr, kotelník, prostatik, Žid, monarchista. Ne, že by měl obzvlášť vycíděný chrup, ale zase mluvil přesně k věci a pravdu, a nejenom v mikropříbězích ze 17. století. Lehce unavený, dobře naložený, velkorysý, vpravdě pekařův císař, občas s rozepnutým puntem. Jaká příjemná vzpomínka změna proti realitě jiných šedesátníků se šedým ježečkem a knírem... píše čtenář Alexandr Lang.

29. 9. 2005

Výrazně nejspokojenějšími předplatiteli jsou ti dosud nejméně častí

Řadu zajímavých údajů na Literární noviny prozradil jejich jindy tajnůstkářský šéfredaktor Jakub Patočka v rámci počínajícího konkurenčního boje.

Agentura Focus, která na žádost redakce provedla sociologický průzkum mezi předplatiteli, se pokusila též o odhad celkového počtu čtenářů. Dospěla k počtu sedmi tisíců. Patočka se touto cifrou "odhadu nákladu" pochlubil v článku, který v Literárních novinách vyšel pod názvem "Portrét předplatitele Literárních novin". Proč ale zatěžovat sociologický výzkum interpretací měkkých dat se značnou chybovostí (při počtu respondentů - pouze mezi předplatiteli - 300 - tomu jinak být nemůže), když existuje exaktní metoda? Ověřený náklad minus remitenda rovná se počet prodaných či rozdaných výtisků.

Což je číslo, kvůli kterému nejspíše Patočka nespí.

29. 9. 2005

"Snahy o dosažení cílů byly podpořeny dalšími nově vytyčenými cíly..." -- Ne že bych citované větě z internetových stránek Informačního centra OSN v Praze dvakrát rozuměl.

29. 9. 2005
Tisková zpráva Amnesty International Brno

EU čelí protichůdným požadavkům: na jedné straně musí zajistit bezpečnost obyvatel a ochránit je před možnými útoky teroristů, kteří se několikrát rekrutovali z řad uprchlíků a přistěhovalců. Na druhé straně je však vázána i řadou mezinárodních dokumentů, počínaje Všeobecnou deklarací lidských práv, které zakotvují právo každého člověka na azyl a svobodné opuštění vlastní země. Smíme tedy vůbec odepřít útočiště osobám politicky pronásledovaným -- často pod hlavičkou "boje proti teroru", avšak ve skutečnosti kvůli příslušnosti k pokojné politické opozici? Ne každý uprchlík nebo přistěhovalec je pro cílovou zemi zdrojem problémů -- zpravidla tomu bývá zcela opačně, je výrazným přínosem.

29. 9. 2005

Nelíčené nadšení, které mezi zdejšími recenzenty vypuklo s uvedením nového českého filmu Štěstí, jistě zvýší jeho návštěvnost. Bohužel také možná následně způsobí četná zklamání, protože přehnaná očekávání úplně splnit nemůže.

29. 9. 2005

Novátorská a vizuálně opulentní podívaná přesně kopírující komiksovou estetiku je důmyslnou zástěrkou pro veřejnou prezentaci psychopatického obsahu.

UFO z Roswellu
29. 9. 2005

Toho názoru je bývalý kanadský ministr obrany, 82 letý Paul Hellyer, který byl 25. září 2005 jedním z řečníků UFO konference na universitě v Torontu. Vzbudil tím horkou polemiku v kanadském tisku. Domnívá se, že vědci v USA získali moderní technologie z analýzy vraku údajné havárie mimozemské lodě v Roswellu roku 1947. Stejně jako mnoho jemu podobných konspiračních teoretiků tvrdí, že některé technologie do komerční sféry vypuštěny nebyly. Měly by mezi ně patřit i ty, schopné vyřešit nastávající ekologickou i ropnou krizi.

29. 9. 2005

"Zaveďme rovnou, minimální cenu benzinu (a nafty). Tím se odstraní jediná nejistota jak pro výrobce automobilů, tak pro spotřebitele při jejich rozhodování a posuzování návratnosti budoucích investic do alternativních pohonů."

Hned na úvod bych chtěl ocenit článek Michala Brože "Automobilismus, ekologie a pokrok", kde autor rozebírá jak technickou, tak ekonomickou stránku věci. Nesouhlasím snad jen v jediné věci, a to že pokroku brání různé "fosilně orientované" lobby. Pokud ano, nechť mi někdo vysvětlí mechanismus, jakým to funguje.

29. 9. 2005

Automobily a elektromobily

Článek pana Brože "Automobilismus, ekologie a pokrok" je velmi dobrý, ale v rovině teoretické. Připomíná mi časopis Technický magazín někdy kolem roku 1970, kde byl krátký článek o tom, že mechanickým hodinám je odzvoněno, protože že odborníci jakési americké firmy, vyrábějící polovodiče, postavili prototyp hodin řízených krystalem, jejich přesnost je řádově sekunda denně.

Jiří Paroubek
28. 9. 2005

ANALÝZA ČSSD

Doba, kdy si kdokoliv mohl kopnout do předsedy ČSSD, skončila se Stanislavem Grossem. Jeho nástupce čekal na "svou" chvíli celých patnáct let. Prvním mužem ve straně nyní není předseda, ale muž s nejvyšší ústavní odpovědností. Do křesla pemiéra se Paroubek posadil za situace, kdy všichni ostatní selhali a "Ó Velký Miloš" vyjádřil potřebu zůstat ve vyhnanství na Vysočině tak dlouho, dokud sociální demokracie sama neztrestá zrádce a příživníky.

Paroubek zná dobře názory Miloše Zemana, neb patřil se zbytky tzv. rakovnického proudu jako blízký spojenec bývalého předsedy strany profesora Horáka k dlouholetým Zemanovým oponentům. Horák je mrtev, jeho vize živnostenské sociální demokracie pohřbil Klausův gründerský kapitalismus bez kapitálu, politický pragmatismus sociální demokracie je vládní linií a nikoliv zradou ideálů jako v roce 1992 či 1994. Paroubek si dokonce získal i důvěru a respekt svého někdejšího soka. Paroubkovi jdou z cesty dnes i jeho oponenti. Nikdo nezná pro sociální demokracii lepší řešení. Paroubek dneška není navíc Paroubek včerejška.

Silovou hrou, kterou předseda vlády odpověděl na chvástání ODS "s gulama", imponuje jím vybrané cílové skupině pro nadcházející volby. Nejen podle slov, ale hlavně podle činů soudí voliči...

29. 9. 2005

Deset dní, které uplynuly od zveřejnění výsledků voleb do Bundestagu, stačilo k tomu, aby zviditelnily několik zemí ať již existujících, historických, bájných či zvířeckých.

Politici, novináři i politologové hledají různé příklady či přirovnání, které by našly klíč k vyřešení rébusu, který němečtí voliči svou volbou vytvořili... Největší radost měla Jamajka, která díky své černo žluto zelené trikolóře dala pracovní název pro možnou koalici mezi černými unionisty, žlutými svobodnými a zelenými. Tato karibská země s necelými třemi miliony obyvatel, o které Němci měli jen mlhavé představy, se stala populární a její velvyslankyně je nanejvýše spokojena s její propagací. Německá hymna dokonce zazněla ve stylu "reggae" a Jamajka nabídla členům nové vlády bezplatný výlet na tento ostrov.

Gerhard Schröder
29. 9. 2005

Jamajská koalice uvízla na mělčině. Na obzoru se rýsuje velká koalice, ani jedna z obou velkých stran však nechce dát přednost té druhé.

Bude Spolková republika tančit v rytmu reggae, nebo bude podupávat sloním krokem? Soudě podle posledního vývoje, kdy exotickou euforii vystřídala střízlivá realita, Bé je správně. Tomuto závěru nahrává jak skutečnost, že rozhovory o vytvoření jamajského, černo-žluto-zeleného tria CDU/CSU, liberální FDP a Zelených skončilo bez hmatatelného výsledku (třebaže ne hmatatelným krachem), tak i taktizování úřadujícího kancléře, který se za velkou koalici Unie a SPD výslovně postavil. "Udělám vše pro to, aby vznikla," prohlásil v televizi ARD. Mimo hru je očividně semaforové červeno-žluto-zelené uskupení SPD, liberálů a Zelených, které narazilo na ostrý odpor FDP. Pokračování sondážních rozhovorů mezi CDU/CSU a SPD bylo naplánováno na středu tohoto týdne.

Mirek Topolánek
29. 9. 2005

Změny na čele dvou parlamentních stran předznamenávají přestavbu domácí politické scény. Mění se nejen koaliční možnosti, ale i politický styl.

Těžko říci, co je v české politice realita a co show. "Když jste tak chytří, udělejme předčasné volby. Já se nebojím." -- "Když si troufáte na předčasné volby, tak začněme hned v pondělí. My se nebojíme." Tak nějak se v sobotu a neděli častovali představitelé ČSSD a ODS. Děje se tak proto, že představa stranické aktivity a přesvědčivosti je dnes spojována s postavou furiantsky sebevědomého lídra, který má právo přehrávat svá vystoupení až do polohy hraničící s pýchou a umíněností.

29. 9. 2005

Habermas se mýlí

V článku o Habermasově hledání etického východiska současnosti je věta:"Náboženská víra také zpochybňuje hodnotu světského úspěchu ....". To není tak úplně pravda. Max Weber dokládá studiem vývoje protestantismu, že tento křesťanský směr v sobě nese postupně se vyvíjející zárodky glorifikace úspěchů lidského snažení.

27. 9. 2005

V devatenáctém a dvacátém století považovali filozofové a vědci náboženství v podstatě za mrtvé. V současnosti se však ukazuje, že ve Spojených státech a v rozvojovém světě je náboženský fundamentalismus nesmírně živý. Dokáží současní filozofové vysvětlit tuto překvapivou situaci? Robert Wollin z Newyorské univerzity argumentuje v časopise The Chronicle Review, že Jürgen Habermas je zřejmě jediným současným filozofem, který dokáže plodně vysvětlit vazby mezi sekulárním a náboženským světem.

29. 9. 2005

Francie je nepřítel číslo jedna pro alžírské radikály

Francouzské tajné služby přinesly tento týden znepokojivou informaci: zemi hrozí zvýšené riziko útoků ze strany alžírské Salafistické skupiny pro kázání a boj, (GSPC) která ve své na internetu publikovaném poselství označila Francii za svého "nepřítele číslo jedna". Pařížské tajné služby autorství klíčového dokumentu připisují Abdelmalek Droukdalovi, nejdůležitější postavě GSPC.

Jiří Dolejš
29. 9. 2005

Pro některé členy KSČM je Jiří Dolejš osoba nežádoucí, rozvratník a škůdce. O čem tento názor svědčí? Ve straně je zvláštní paradox -- lidé se tu označují za komunisty, ale někteří z nich se zároveň projevují jako nemarxisté -- přání je u nich otcem myšlenky. Marxisté poctivě analyzují společensko-ekonomický systém i konkrétní společenskou situaci, a hledají reálný společenský pohyb, který by mohl vytvořit předpoklady komunismu. Avšak straničtí nemarxisté jsou ke všem kritickým analýzám současné i minulé reality slepí a hluší, neboť žádné analýzy vůbec nepotřebují. Mají svou víru, své pevné přesvědčení, a to jim stačí. Kdo jim tuto víru rozvrací, ten škodí straně.

29. 9. 2005

Obávám se, že jste zapomněl , píše Jan Rovenský:

29. 9. 2005

V tisku se objevila zpráva (Britské listy 23.9.2005), že nejvyšší katolická církevní hierarchie připravuje dokument zabraňující vstoupit homosexuálům do kněžského stavu. Je obecně známým faktem, že katolická církev pohlíží na homosexualitu negativně a rovněž je známo, že v nedávné době se právě ona musela vyrovnávat se sérií zveřejněných skandálů s homosexuálním (a ještě spíše s pedofilně homosexuálním) obsahem. Je pochopitelné a záslužné, že se rozhodla danou problematiku řešit. Činí to však způsobem vysloveně diskriminačním a s příslovečnou vaničkou vylívá i dítě.

29. 9. 2005

Štefan Švec ve svém článku píše:

"Lidé, kteří opovrhují reality-show, se podobají slepcům. Společenská smrt, již právě prožívá (aniž o tom ví) jeden ze soutěžících z vily VyVolených, vypovídá o české společnosti víc, než vagón analytických esejů."

A dokládá (snaží se doložit) své mínění citáty z internetových diskusních fór.

Pochybuji, že jde o reprezentativní vzorek společnosti. Možná, že k takové domněnce autora dovedla spíš obava než fakta.

29. 9. 2005

Díky za článek pana Zemana, který reagoval na moje názory. Tento pán nám totiž ukázal v plné nahotě názorovou platformu některých fundamentálních ekologistů. Úmyslně nepíši ekologů. Ale co si myslet o člověku, který říká, že "pokud hrozí rostlince či broučkovi zmizení z planety, má větší cenu, než každý z nás." Pro pana Zemana má větší cenu brouček než lidé. Je to jeho názor, ale neměl by nám ho vnucovat. Já se domnívám, že život člověka (dokonce i život pana Zemana) má větší cenu než život nějakého broučka.

27. 9. 2005

Příspěvek "Vysvětlení, které dovoluje matematice být královnou věd", znevažující iracionální čísla, vyprovokoval čtenáře k cenné odpovědi "Proč je matematika královnou věd".

Názor Freemana J. Dysona (česky zveřejněn v Čs. časopise pro fyziku z roku 1972, strana 76) byl: "Neobávej se opovržení teoretiků". Pisatel odezvy (F. J. Dyson , * 1923, britský, v Americe naturalizovaný kvantový fyzik a matematik, spolutvůrce amerických jaderných zbraní, po válce byl Dyson zodpovědný za demonstraci rovnocennosti dvou formulací kvantové elektrodynamiky, pak pracoval na Projektu Orion - jaderném pulsním pohonu raket pro let k souhvězdí Centauri, autor knih Imagined Worlds, From Eros to Gaia, Disturbing the Universe ) oprávněně zdůrazňuje důležitost i úspěchy diferenciálního počtu. Přesto - Ital Guglielmo Marconi (1874 -- 1937), označovaný za vynálezce radiového vysílání, při pokusech o vysílání signálů elektromagnetického pole se svým bratrem na zahradě diferenciálního počtu nepoužíval. Mladík byl empirikem. Podobně tomu bylo v bohatýrském období parních strojů.

29. 9. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Katarská agentura QANA přinesla zprávu, že u Sámarrá byl odpoledne zapálen ropovod vedoucí z ropných polí u Bajdží k rafinériím v jihobagdádském předměstí Durá. Plameny požáru byly viditelné na velkou vzdálenost. V odpoledních hodinách podnikli bojovníci dvojitý útok na kontrolní stanoviště amerických a iráckých sil u severního vjezdu do ropné rafinérie v centru Bajdží. Jak sdělili zaměstnanci rafinérie, najel nejprve sebevražedný útočník autem do stanoviště a usmrtil nebo zranil devět vojáků. Pak na vojáky zaútočilo sedm ozbrojenců, zapálili dvě auta iráckých sil a zabili nebo zranili pět dalších vojáků. Sami pak beze ztrát z místa zmizeli.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům. Texty jsou součástí propagandistické války obou stran.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
29. 9. 2005
Fidel Castro Ruz
Projev Fidela Castra u příležitosti založení Mezinárodního kontingentu odborných lékařů pro situace způsobené katastrofami a závažnými epidemiemi, 19. září 2005. - Fidel Castro je totalitní diktátor. Na Kubě, kde vládne, neexistuje svobodná výměna názorů a osoby s protivládními názory jsou vězněny. Tento projev je součástí Castrovy propagandy.

Počet latinskoamerických a karibských absolventů Latinskoamerické lékařské školy, pocházejících z Jižní, Střední a Severní Ameriky, společně s dnes promujícími mladými Kubánci dosáhl 3515 nových lékařů, kteří budou působit ve službách našich národů a světa. Tento počet poroste, až překročí deset tisíc nových lékařů ročně, aby tak byl splněn slib, že Kuba připraví během deseti let sto tisíc latinskoamerických a karibských lékařů v duchu dohody ALBA podepsané mezi Kubou a Venezuelou, která jich dodá stejný počet.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

3. 9. 2005

V srpnu 2005 přispělo celkem 109 čtenářů Britských listů na provoz časopisu úhrnem částkou 14 578 Kč. (Viz apel Jana Čulíka "Proč to nejde".) Na internetovém účtu Paypal máme nyní 746.73 USD. Přispěl jen zlomek z celkového počtu více než osm tisíc čtenářů denně, děkujeme. Apelujeme i na ostatní, aby nám třeba i malým, pravidelným finančním příspěvkem pomohli rozšiřovat a profesionalizovat práci časopisu ve veřejném zájmu, kterou děláme zadarmo. Vybranou částkou financujeme postupné dopracování našeho redakčního systému a odstranění četných nefunkčností, financování systematické novinářské práce to však zatím neumožňuje. Právě pro nedostatek financí jsme dosud nebyli schopni zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Přepólovaná alternativa Ondřej  Slačálek
23. 9. 2005 Rifkinova zpráva o zániku jednoho amerického snu Josef  Brož
23. 9. 2005 Čin hodný Josepha Goebbelse   
21. 9. 2005 Turecko mělo být v EU dávno před Bulharskem a Rumunskem Milan  Kulhánek
20. 9. 2005 Miluji tě, Rudolfe Bohumil  Kartous
19. 9. 2005 Je rozumné používat pojem "rasa"?   
16. 9. 2005 Cizinci mohou dostat v Německu německé občanství, ale... Tomáš  Krček
16. 9. 2005 Drama lidského života Jan  Čulík
15. 9. 2005 Zasmrádlé rasistické teplíčko ve střední Evropě Jan  Čulík

Ropa - Peak oil a energetická bezpečnost RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Minimální cena benzinu -- utopie, nebo schůdné řešení? Jan  Hošek
29. 9. 2005 Amerika by měla vrátit nakradené létající talíře Jiří  Míka
20. 9. 2005 Co nebylo řečeno o termojaderné fúzi Michal  Ruman
15. 9. 2005 Francie kompenzuje drahou ropu Simone  Radačičová
15. 9. 2005 Jak čelí chudý Jih růstu ceny ropy? Simone  Radačičová
13. 9. 2005 Skutečně už hrozí konec ropné éry?   
13. 9. 2005 Ještě jednou o termojaderné fúzi Michal  Mašín
12. 9. 2005 No justification for soaring oil prices Jan  Čulík
12. 9. 2005 Sluneční energie bez kompromisů Michal  Ruman
12. 9. 2005 Bude mít hurikán Katrina vážné hospodářské následky?   

Báseň pro tento den RSS 2.0      Historie >
23. 9. 2005 Šátky a pomeranč Dušan  Malíř
21. 9. 2005 Hrdá bolest Antonín  Sova
20. 9. 2005 Do Viňasu přišel Bouzek Petr  Štengl
19. 9. 2005 * * * Viola  Fischerová
13. 9. 2005 Chtít se popálit Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Štěpánek: Čech a Němec Ivan  Blatný
9. 9. 2005 Večerní strofa Vít  Kremlička
8. 9. 2005 Báseň aktivního nesportovce Petr  Kuklerka
7. 9. 2005 * * * Naděžda  Plíšková
6. 9. 2005 * * * Štěpán  Nosek

DIY, tekno a CzechTek RSS 2.0      Historie >
16. 9. 2005 Ti, jimž jde o lidská práva, by se měli o bezprávný policejní zásah proti Czechteku zajímat Jan  Rovenský
12. 9. 2005 EuroTek aneb od teknohudby k technokracii? Petr  Schnur
9. 9. 2005 CzechTek v rovině zneužití práva Miroslav  Polreich
8. 9. 2005 Odpůrci zásahu: Vláda chybně interpretuje zásah policie na Tachovsku   
1. 9. 2005 CzechTek po americku Thomas  Franke
1. 9. 2005 Hudbou proti nesvobodě - "Nechceme policejní stát"   
1. 9. 2005 Proč české servery ignorují Utah?   
26. 8. 2005 Velvyslanec ČR v Austrálii nepravdivě informuje o Czechteku Bushka  Bryndová
24. 8. 2005 Hysterie a zaujatost by při seriózním řešení problémů neměly mít místo Josef  Provazník
23. 8. 2005 Czechtek: Konečně pravda!   

Český sen - dílo nebo podvod? RSS 2.0      Historie >
14. 9. 2005 Český sen trvá Bohumil  Kartous
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
12. 9. 2005 Vít Klusák: Čulík je neseriozní novinář   
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
14. 7. 2004 Český sen žaluje ODS a supermarket Julius Meinl za porušení autorských práv   
9. 7. 2004 Český sen je úžasný projekt...   
8. 7. 2004 Český sen: zábavný průvodce zemí, kde se neřežou hlavy Ondřej  Čapek
7. 7. 2004 Film Český sen: zklamání Jan  Čulík
12. 2. 2004 Český sen: Kultura hypermarketů   
23. 7. 2003 Invitation: "The Czech Dream" project in London   

Katastrofa v New Orleansu RSS 2.0      Historie >
18. 9. 2005 Američtí konzervativci útočí na Bushe   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
16. 9. 2005 Lidé umírali a budou umírat Miroslav  Šuta
14. 9. 2005 Nový Orleán Petr  Pospíchal
14. 9. 2005 Hurikán Katrina - změna klimatu a toxické znečištění Miroslav  Šuta
13. 9. 2005 Chaos je blízko a musíme s ním počítat Michal  Spáčil
9. 9. 2005 Bush vyhlásil den modliteb za oběti Katriny   
9. 9. 2005 Šok: Amerika není všemocná   
8. 9. 2005 Sdělovací prostředky jsou vůči Bushovi zaujaté   
8. 9. 2005 Civilizace je zatraceně tenký nátěr   

Co je podstatou uměleckého díla RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
7. 9. 2005 Tunel umění Alex  Koenigsmark
5. 9. 2005 Systém státních dotací je bojem o moc Jan  Samohýl
5. 9. 2005 Vysvětlovat prospěch z umění je jako vysvětlovat zamilovanost Jiří  Holý
5. 9. 2005 Umění je tyranií, překrucuje skutečnost a chová se k ní jako k děvce Jan  Paul
5. 9. 2005 Státní dotace jsou pro umění zhoubné Boris  Cvek
5. 9. 2005 Má stát dotovat umění?   
2. 9. 2005 Co je opravdu podstatou uměleckého díla? Pavel  Šmerk
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
2. 9. 2005 Neporadím vám Martin  Škabraha

Jean Charles de Menezes - nevinně usmrcený Brazilec v Londýně RSS 2.0      Historie >
26. 8. 2005 Do de Menezese stříleli třicet vteřin   
24. 8. 2005 Policisté zabili Brazilce, protože neměli v metru signál   
22. 8. 2005 Policie věděla, že Brazilec není bombový atentátník   
19. 8. 2005 Proč přišel Jean Charles de Menezes o život   
18. 8. 2005 Šéf londýnské policie se snažil zabránit nezávislému vyšetřování tohoto incidentu   
15. 8. 2005 Smrt v Stockwellu: Nezodpovězené otázky   
13. 8. 2005 Britská policie o usmrceném Brazilci lhala Fabiano  Golgo
5. 8. 2005 Tachovsko a Londýn: dva případy policejní brutality Thomas  Franke
1. 8. 2005 Zastřelen na útěku Michal  Jurza
27. 7. 2005 Policie nalezla atentátníkův automobil   

Modrá šance ODS RSS 2.0      Historie >
19. 9. 2005 Zahradilova Modrá šance: možná budoucí zahraniční politika ČR Jiří  Staněk
25. 7. 2005 Klausovo Národní souručenství Štěpán  Kotrba
22. 6. 2005 Mýty Modré šance viděné očima odborů Pavel  Janíčko
24. 5. 2005 Modrá šance pro zdravotnictví - změní radikálně a nevratně českou společnost k horšímu Jiří  Jírovec
20. 5. 2005 Mladá internetová pravice zvolna hnědne Ondřej  Slačálek
16. 5. 2005 Modrá šance pro bezpečí země Josef  Vít
13. 5. 2005 Ať zdechnou na zápraží nemocnic všichni, co nebudou mít na zdravotní pojištění - alespoň se pročistí genofond Josef  Vít
13. 5. 2005 Argumentace kritiků Modré šance je nepodložená, plná chyb a ideologická   
13. 5. 2005 Modrá šance je šancí pro levici Lubomír  Novotný
13. 5. 2005 Rozkradený stát Karel  Braunheld

Literární noviny RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Literárky pro starší a pokročilé masochisty Štěpán  Kotrba
21. 7. 2005 Jiří Vančura už nemá nic společného s Literárními novinami   
20. 7. 2005 Reklama a hlasatelé zelené pravdy a lásky v Literárních novinách Štěpán  Kotrba
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
25. 4. 2005 Literární noviny: Vyhrocení situace mimo právní rámec je krajně nešťastné   
25. 4. 2005 Literární noviny: Opravdu nešťastné vyhrocení Jiří  Vančura
20. 4. 2005 Literární noviny -- po valné hromadě Jiří  Vančura
12. 4. 2005 "Literárky zničili osmašedesátníci" Ivan  Brezina
29. 3. 2005 Ještě jednou k petici na záchranu Literárek   
25. 3. 2005 Poslední číslo Literárních novin: Milník v dějinách žurnalistiky Ondřej  Slačálek

Osvobození Československa v roce 1945 a konec II. světové války RSS 2.0      Historie >
18. 8. 2005 Překvapivé paměti Čestmíra Císaře Jan  Čulík
24. 5. 2005 ...a ani spojenci by Německo neporazili bez příspěvku SSSR   
23. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce IV. Boris  Cvek
23. 5. 2005 Anglo-německý spor o obětech a vinících Richard  Seemann
16. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce III Boris  Cvek
13. 5. 2005 Skutečnými hrdiny druhé světové války byli Svědkové Jehovovi Filip  Sklenář
12. 5. 2005 Válka Milan  Valach
11. 5. 2005 Proč neslavíme konec druhé světové války Jan  Vnouček
11. 5. 2005 Pár myšlenek o druhé světové válce II Boris  Cvek
10. 5. 2005 Smí mít pravda dva konce? Miloš  Dokulil

Globální oteplování RSS 2.0      Historie >
21. 9. 2005 Firmy chtějí jednat proti globálnímu oteplování, brání jim v tom vlády   
11. 8. 2005 Globální oteplování se přiblížilo bodu nevratnosti   
8. 7. 2005 Pitný režim duše Bohumil  Kartous
4. 7. 2005 Sladké mámení alternativ Milan  Černý
1. 7. 2005 Blair se prý připravuje na rozkol s Georgem Bushem   
30. 6. 2005 Alternativní zdroje energie jsou nerealistické   
23. 6. 2005 Independent: Zabíjíme tuto planetu   
19. 6. 2005 Amerika usiluje o likvidaci připravované dohody o podnebných změnách   
10. 6. 2005 Ropný lobbista zkresloval v Bílém domě vládní zprávy o globálním oteplování   
10. 6. 2005 Američané se už nemohou skrývat před globálním oteplováním   

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
4. 7. 2005 Moc nočních můr v internetovém archivu   
13. 5. 2005 Curtisova Moc nočních můr na filmovém festivalu v Cannes   
15. 4. 2005 Význačný televizní dokumentarista obvinil BBC, že přehání hrozbu terorismu   
31. 3. 2005 Moc nočních můr Adama Curtise v Bratislavě   
11. 3. 2005 Neoliberální plíživý převrat a smrt demokracie podle Noreeny Hertzové Stanislav  Heczko
2. 3. 2005 Moc nočních můr na Ostravské univerzitě   
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová

Český film RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
26. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy dostalo cenu v San Sebastian   
15. 9. 2005 Štěstí Bohdana Slámy   
9. 8. 2005 Co se právě hraje v Athénách pod Akropolí? Jan  Čulík
1. 8. 2005 S Břetislavem Rychlíkem o jeho tvorbě a o České televizi Jan  Čulík
1. 8. 2005 Skončila letošní Letní filmová škola - většina nových českých filmů byla nevýrazná Jan  Čulík
29. 7. 2005 Štěstí Bohdana Slámy - nejlepší český film letošní sezóny? Jan  Čulík
28. 7. 2005 A. J. Liehm: Každá dobrá kultura je kritika proti Jan  Čulík
27. 7. 2005 "Nový" český film plný starých myšlenek a stereotypů Ema  Čulík
27. 7. 2005 A 'new' Czech film full of old ideas and sterotypes Ema  Čulík

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
29. 9. 2005 Labouristická strana se omluvila za to, že vyhodila dvaaosmdesátiletého "výtržníka"   
22. 9. 2005 Je načase stáhnout západní vojáky z Iráku?   
14. 9. 2005 Více než 100 osob usmrceno při bombovém atentátu v Bagdádu   
12. 9. 2005 Konec moderního světa   
12. 9. 2005 Otazníky kolem 11. září   
12. 9. 2005 11. září 2001 - jeden velký otazník Petr  Schnur
1. 9. 2005 Kenneth Clarke ostře zaútočil na Blaira kvůli válce v Iráku   
27. 8. 2005 Británie začíná deportovat Kurdy do Iráku   
25. 8. 2005 George W. Bush se tak unavil na dovolené, že musel jet na druhou dovolenou   
24. 8. 2005 Proměňuje se Irák v islámský stát?   

Zelení RSS 2.0      Historie >
6. 9. 2005 Smělé řeči osamělého předsedy Milan  Daniel
2. 9. 2005 Soubor veřejných urážek Jana Beránka by vydal na mnoho stran Václav  Drbohlav
12. 8. 2005 Pražští Zelení za Pražskou výzvou nestojí Petr  Uhl
15. 7. 2005 Hnutí Duha: Nešermujte s naším jménem Dominika  Kovaříková
14. 7. 2005 Zelení ze Země a zelení z Marsu Pavel  Pečínka
17. 5. 2005 Získají domy nakonec polistopadoví zbohatlíci, kteří zasedají v městské radě? Stanislav A. Hošek
16. 5. 2005 Snahy řešit konflikty ve straně Zelených   
19. 4. 2005 Demokracie není apriori dobrá, nebo špatná Petr  Kuba
29. 3. 2005 Pokusy na zvířatech nejsou nezbytné   
11. 3. 2005 Konec Cirkulárních novin Jan  Machonin

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 BBC terčem kritiky za zpravodajství o útocích ze 7. července   
18. 9. 2005 Blair "poslal s nadšením" vojáky do Iráku   
18. 9. 2005 Tony Blair zaútočil na BBC "za její antiamerikanismus"   
14. 9. 2005 Vegetariánství škodí zdraví Petr  Wagner
14. 9. 2005 Děti prý mohou být vegetariány! Bohumil  Kartous
14. 9. 2005 Špatná mapa ve vysílání ČT 1 Roman  Staněk
12. 9. 2005 Český sen, cenzura v televizi a mediální manipulace Jan  Čulík
8. 9. 2005 Nacističtí vrahové v tajných službách Pavel  Barák
2. 9. 2005 Ubráníme se? -- pokus o stručnou typologii současné mediální manipulace Bohuslav  Binka
27. 8. 2005 Bývalý šéf BBC požaduje "pravdu a krásu" v televizním vysílání   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
26. 9. 2005 Chvála braku Milan  Černý
23. 9. 2005 INVITATION   
15. 9. 2005 15 let Českého dialogu a Libri prohibiti   
7. 9. 2005 Foglar, homosexualita, skejťácké paradigma a ideál jáství Jan  Stern
6. 9. 2005 Dnešním časopisům pro děti něco chybí... Štefan  Švec, Jan Čulík
2. 9. 2005 Co hledám v literatuře já Štefan  Švec
26. 8. 2005 Podpořte Českou knižnici Jiří  Holý
13. 7. 2005 Zkrat B. T. Chrochtan
11. 7. 2005 Vztah církve a pracujícího lidu Štěpán  Okač