29. 9. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Mirek Topolánek
29. 9. 2005

Naši furianti

Změny na čele dvou parlamentních stran předznamenávají přestavbu domácí politické scény. Mění se nejen koaliční možnosti, ale i politický styl.

Těžko říci, co je v české politice realita a co show. "Když jste tak chytří, udělejme předčasné volby. Já se nebojím." -- "Když si troufáte na předčasné volby, tak začněme hned v pondělí. My se nebojíme." Tak nějak se v sobotu a neděli častovali představitelé ČSSD a ODS. Děje se tak proto, že představa stranické aktivity a přesvědčivosti je dnes spojována s postavou furiantsky sebevědomého lídra, který má právo přehrávat svá vystoupení až do polohy hraničící s pýchou a umíněností.

SLOVO LÍDR v tomto případě skrývá i skutečnost, že jeden z aktérů konfrontace, Jiří Paroubek, povede svou stranu zatím jen do blížících se voleb. Řádně zvoleným předsedou není. Vznikla tak určitá asymetrie -- volby jsou v demokracii nejdůležitější aktivitou strany a volebním lídrem by měl být její předseda. Je tedy zřejmé, že ČSSD ještě nezakončila svou proměnu. Lze proto očekávat, že se záhy objeví usnesení ústředního výboru o svolání sjezdu.

ČSSD ZVLÁDLA KÁDROVÝ ŘEZ na sobotním zasedání ÚVV lépe než KSČM. Jestliže vedení ČSSD vystupuje navenek mnohem stmeleněji, než působí v praxi, vedení KSČM díky mediální neohrabanosti vypadá rozháraněji, než ve skutečnosti je. I když spory i v této straně existují. Ty, které vyústily v dobrovolný odchod Miroslava Grebeníčka, vstoupily do závěrečné fáze letos na jaře. Tehdy výkonný výbor KSČM proti Grebeníčkově vůli rozhodl podržet u moci Grossovu vládu, přestože se již nacházela ve stádiu klinické smrti. Zdá se, že právě tehdy KSČM nastoupila cestu do defenzívy.

ZMĚNY VE VEDENÍ LEVICOVÝCH STRAN jim rozšiřují manévrovací pole. Sociální demokracie žila až dosud v zajetí antikomunistických stereotypů, které ji automaticky přivazovaly buď k opoziční smlouvě, nebo k lidovcům a unionistům. To se mění, a to hned na několika frontách. Poněkud nejasně adresná páteční omluva předsednictva ČSSD za intriky proti Miloši Zemanovi v době prezidentských voleb naznačila nesmírně důležitou skutečnost: pod vedením Vladimíra Špidly a Stanislava Grosse strana zabloudila. Ztratila se díky slabosti, ambicím a soukromým zájmům vůdců. Někteří Špidlovi blízcí spolupracovníci naznačují, kdy došlo k zásadnímu obratu: prý se tak stalo týden před volbami do Poslanecké sněmovny, kdy se po volební návštěvě v okrese Chomutov Špidla zastavil na kus řeči s Václavem Havlem. K setkání došlo na Hradě, přesně řečeno ve Lvím dvoře. Od té doby byl Špidla jiný. A s ním i politika ČSSD.

SOUČASNÉ ZMĚNY neznamenají vytvoření koalice ČSSD a KSČM, dokonce ani komunistickou podporu menšinové vády ČSSD. Pouze se otevírají nové možnosti, což vyžaduje úpravy stranických strategií. Zatím byl vždy rostly preference ČSSD do značné míry na úkor KSČM - a naopak. Nelze vyloučit, že posun ČSSD doleva vytvoří situaci, kdy KSČM nebude mít dostatečný potenciál pro podporu ČSSD či pro spolupráci s ní.

NOVÉ MOŽNOSTI znamenají nové naděje i nové obavy. Sobotní a nedělní vystoupení Paroubka i šéfa ODS Mirka Topolánka potvrdila, že se politika v Česku stala poněkud obhroublou.

Grosse dětinsky působící ladění projevů do ich-formy získává u Paroubka mobilizační charakter. Konfrontace se stává mnohem osobnější. Obdobně je tomu řadu měsíců na Slovensku. S tím rozdílem, že na Slovensku jsou obsahem sporu závažné sociálně-ekonomické problémy, v Česku se konfrontace převážně týká mocensko-politických zájmů. K paradoxům doby patří, že ve zhrublém mocenském politickém ringu působí Vojtěch Filip, v dané chvíli korunní princ komunistické strany, jako salónní politik.

Úprava stylu premiéra je spojena s neustálými útoky na prezidenta republiky. Není to jen náplast na sociálnědemokratické trauma z prezidentské volby. Jde i o odpověď na Hradem neustále zdůrazňovaný odpor k té zahraniční politice, kterou hlásá vláda. Tento rozdíl, zvláště vůči Evropské unii, nabývá na novém významu po vítězství pravice v Polsku.

Jenže zahraniční politika státu by měla být jednotná, konzistentní a čitelná. Na druhé straně lze jen obtížně chápat srpnové rozhodnutí vlády darovat Gruzii munici jako plnění příslibu z programového prohlášení, že vláda bude podporovat snahu OSN »předcházet ozbrojeným konfliktům a válkám, řešit vzniklé konflikty především mírovou cestou« a úsilí »snížit mezinárodní napětí, odstraňovat kořeny ozbrojených konfliktů«. Gruzie usilovně zbrojí a stává se nebezpečným ohniskem napětí.

SOUČÁSTÍ NOVÉHO STYLU jsou i ostré výpady ČSSD proti lidovcům. Tentokrát je vzápětí vystřídalo ujištění, že koalice žije -- také furiant jako lidový tanec střídá dvoudobý a třídobý takt.

Z informací, které se veřejnosti minulý týden dostalo o české politice, je nejzávažnější premiérovo tvrzení, že za útoky proti Grossovi v souvislosti s Unipetrolem stojí podnikatel Tomáš Pitr. Už dříve bylo obtížné rozlišit, který atak jde proti premiérovi a předsedovi ČSSD a který proti podnikateli Andreji Babišovi. Ti komentátoři, kteří nechápali, proč se někteří ruští politici snaží zbavit oligarchů, jako je Boris Berezovskij, Vladimir Gusinskij či Michail Chodorkovskij, mohou nyní názorně vidět, co někdy představují nové peníze v politice. Co může znamenat propojení politiky a byznysu.

Když zbohatlíci ovládají státníky, není to furiantství. Je to popření smyslu demokracie.

Článek vyjde ve čtvrtek v týdeníku Ekonom

                 
Obsah vydání       29. 9. 2005
29. 9. 2005 Anděl, opilci a agresivní bezdomovci Fabiano  Golgo
29. 9. 2005 Právo na sebeobranu Štěpán  Kotrba
31. 10. 2005
29. 9. 2005 Proti šéfu republikánské většiny v americké Sněmovně reprezentantů bylo zahájeno trestní stíhání
29. 9. 2005 Labouristická strana se omluvila za to, že vyhodila dvaaosmdesátiletého "výtržníka"
29. 9. 2005 Bezdomovci - pohled z druhé strany
29. 9. 2005 Literárky pro starší a pokročilé masochisty Štěpán  Kotrba
29. 9. 2005 Zatvrdlé cíle žalují František  Schilla
29. 9. 2005 Boj proti terorismu a jeho vliv na situaci uprchlíků a přistěhovalců
29. 9. 2005 Jak kritici ublížují filmu Štěstí Ján  Simkanič
29. 9. 2005 Sin City: alibistická oslava zvrácenosti Ján  Simkanič
29. 9. 2005 Amerika by měla vrátit nakradené létající talíře Jiří  Míka
29. 9. 2005 Minimální cena benzinu -- utopie, nebo schůdné řešení? Jan  Hošek
29. 9. 2005 Současný stav nezměníme František  Hájek
28. 9. 2005 Paroubek dal sociálním demokratům jasně najevo, jak vypadá a jak jedná konzervativní levicový lídr Štěpán  Kotrba
29. 9. 2005 SPD čeká na Godota Richard  Seemann
29. 9. 2005 Kancléřem budu já Igor  Záruba
29. 9. 2005 Naši furianti Oskar  Krejčí
29. 9. 2005 Protestantismus nezpochybňuje hodnotu světského úspěchu Bohumil  Kartous
27. 9. 2005 Jürgen Habermas, náboženství a postsekulární společnost
29. 9. 2005 Hrozí Francii násilný útok? Simone  Radačičová
29. 9. 2005 O komunistech pravých a nepravých Michael  Hauser
29. 9. 2005 Problémy Turecka, na které Josef Brož zapomněl
29. 9. 2005 Zášť katolické církve vůči homosexuálům volá do nebe Romana  Radová
29. 9. 2005 Petr Zvěřina - beránek, který snímá hříchy světa? Vojtěch  Polák
29. 9. 2005 Brouček nebo člověk, pane Zemane? Josef  Vít
27. 9. 2005 Číselná osa a opovržení teoretiků Bohumír  Tichánek
29. 9. 2005 Zpravodajství iráckého odboje za dny 24. - 31 srpna 2005
29. 9. 2005 Je třeba vychovávat lékaře, kteří budou mít rádi venkov, vesnice, okrajové a chudé čtvrti měst třetího světa Fidel Castro Ruz
22. 11. 2003 Adresy redakce
3. 9. 2005 Hospodaření OSBL za srpen 2005