4. 2. 2005
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
Stanislav Gross
5. 2. 2005

Grossův skandál

Od chvíle, kdy se objeví kouř, mají novináři povinnost zkoumat, zda nehoří.

Teď, když má příběh Stanislava Grosse o tom, jak si koupil byt, zase další verzi, celé to ještě zdaleko neskončilo. Novinářská práce nemůže jen tak přijmout něčí tvrzení. Premiéra nyní zachraňuje nějaký bývalý zaměstnanec Mladé fronty, který se proměnil v jejího spolumajitele. Ani jeho příběh však nevypadá důvěryhodně, budeme-li uvažovat o řetězci události a o předchozích verzích tohoto příběhu.

Sloupek

ČT si od svého letošního kasovního trháku, soutěže Největší Čech, asi slibovala hodně, leč, jeden míní a druhý mění.

Ačkoli je to to téměř nepochopitelné, veřejnoprávní stratégové naprosto podcenili velikost fenoménu Jára Cimrman, představujícího antipod toho, co se Čechům často vytýká jako charakterová vada - malosti.

Nepochopitelné je to proto, že tento fenomén je aktivní ve všech společenských vrstvách, tudíž se s tím dalo dopředu počítat.

ČT zareagovala tím, že dala Cimrmana do karantény jako soutěžní virus, ačkoli on zřejmě své postavení v české společnosti potvrdil i v anketě.

Češi se s tím ale nechtějí smířit. Z blbé soutěže se stala věc veřejná a věc veřejná došla až tak daleko, že po internetu koluje petice zasazující se o regulérní zařazení Cimrmana do soutěže. K této iniciativě se připojilo již více než 8000 lidí, což je zhruba stejný počet jako k petici organizované proti novému školskému zákonu a je to také zhruba desetina všech hlasů, které se doposud zapojily.

ČT může těšit, že se lidé baví. ČT by ale mermomocí chtěla, aby se lidé bavili tak, jak jim to její "kreativci" narýsovali. Lidé se vyjádřili v tom smyslu, že chtějí nadále považovat za největšího národního génia Járu Cimrmana. Z hlediska objektivity je to taky jediné možné řešení. Vypadá to ale, že s ČT nic nehne. Umanula si, že tato soutěž musí mít "velký kulturní dopad" a nikdo neví proč. Teď se verbuje na středních školách:)

Hlasy lidí nestačily. Pokud by ale podpisy pod chartou dosáhly podobného počtu jako v samotném hlasování, bylo by to komické.

Petice ZDE

5. 2. 2005

Zloděj křičí: "Chyťte zloděje!"

Stalo se přesně to, na co jsme před lety s obavami poukazovali, když jsme upozornili na pochybnou privatizaci někdejších celostátních deníků Mladá fronta či Zemské noviny.

V závěru svého článku o privatizaci MFD napsal 16. března 1997 londýnský ekonom František Nepil:

Doufám však, že se Ondřej Neff nezmínil o mnoha milionech, které skupina zakládající Mladou frontu Dnes zaplatila za trh Mladé fronty, jen přehlédnutím. Za předpokladu však, že by skupina lidí vlastnících Mladou frontu Dnes za obrovský majetek Mladé fronty v roce 1990 skutečně nezaplatila, mělo by to vliv na další redakční politiku? Mladá fronta Dnes by mohla být snadno obětí vládního nátlaku formou: Buď nás budete podporovat, anebo se znovu podíváme, jak to vlastně s vaším vznikem bylo (a můžete přijít o milióny). I v případě, že by tento nátlak nebyl tak surový, bylo by pravděpodobné, že jakákoli kritika privatizace přivlastňováním si státního majetku zdarma nebo za zlomek ceny, by asi těžko našla pochopení u redaktorů a vlastníků deníku, jehož majetek byl získán podobným způsobem. Tím méně by získala jejich podporu strana, která by usilovala o nápravu tohoto zlořádu.

A teď se to právě děje. Pokud Stanislav Gross skutečně neprokáže, ověřenou dokumentací a splátkovým kalendářem, že peníze od Rostislava Roda opravdu financovaly koupi jeho bytu, lze mít velmi důvodné podezření, že byl Rod předhozen médiím jen proto, aby šéf ČSSD znovu upozornil na spornou privatizaci listu Mladá fronta. V podtextu je tato argumentace: "MFD mě nemá co obviňovat z korupce, když vstup tohoto listu do postkomunistického období byl spojen s pochybnými transakcemi, v jejichž důsledku získali někteří členové redakce osobně velké finanční částky."

Přitom však způsob, jimž bylo toto "vysvětlení" předhozeno české veřejnosti, je tak neuvěřitelně amatérský, že to vyvolává vážné obavy o osud českého státu. Řekněme to cynicky: Jestliže Stanislav Gross, dostane-li se do úzkých, není schopen ani připravit kompetentní vysvětlení své situace a předhodí veřejnosti tak neuvěřitelně zpackané, rozporuplné tvrzení ohledně půjčky od Rostislava Roda, znamená to snad, že stejně amatérsky a zpackaně spravuje jako premiér záležitosti českého státu?

Avšak potíž je, že list Mladá fronta Dnes nemá k vyšetřování možné korupce na nejvyšších státních místech řádný kredit. V důsledku historie svého "vzniku" není ten deník důvěryhodný. A argument, že redakce Mladé fronty si musela deník zprivatizovat do vlastní kapsy, protože jinak by zisk z jejího vydávání plynul i nadále do soukromých kapes jakéhosi Svazu mladých, nástupce Socialistického svazu mládeže, neobstojí. Je to argument: "Museli jsme si to vzít sami my k vlastnímu osobnímu prospěchu, protože jinak by to bylo k osobnímu prospěchu lidí, kteří si to nezasloužili."

Grossův skandál je zjevně velmi závažný a měl by se stát, jak argumentuje Fabiano Golgo, katalyzátorem pro energickou protikorupční kampaň. Jenže kdo to bude dělat, když mají v ČR mnozí čeští novináři velmi obdobně špatnou pověst jako politikové?

Investigativní práce Mladé fronty Dnes by byla důvěryhodná pouze v tom případě, kdyby osoby, které si v "revoluční situaci" přisvojily podíl na firmě, vlastnící tento list, a pak ho výhodně prodaly do zahraničí, finanční částky, které na tom vydělaly, státu vrátily.

Jaký je totiž pak rozdíl mezi údajnou korupcí ve vysokých vládních kruzích a v kruzích novinářských?

Není to jen, že zloděj křičí "Chyťte zloděje?"

Že by toto bylo důvodem, proč se po celou řadu dní k této kampani listu MFD proti Grossovi ostatní média nepřidala?

4. 2. 2005

pátek 16.00: Jak uvedla ČTK, premiér Stanislav Gross si půjčil peníze od strýce Františka Vika, který si je prý zase vypůjčil od "bývalého novináře" Rostislava Roda, který je získal prodejem svých akcií ve společnosti MAFRA zahraničnímu vlastníku.

Celá věc znovu připomíná pochybný způsob, jímž byl po pádu komunismu zprivatizován tento deník. Členové redakčního týmu někdejší Mladé fronty si ho "zprivatizovali mezi sebou", převzali do svého vlastnictví čtenáře deníku Mladá fronta i zavedenou značku "Mladá fronta", tu pozměnili tak, aby u čtenářů trval dojem kontinuity ("Mladá fronta Dnes"), avšak aby mohli právně přesvědčivě argumentovat, že jde o zcela nový deník. Majetek, který "revolučním způsobem" převzali do osobního vlastnictví, patřil státu. Získaný majetek pak s velkým ziskem prodali do zahraničí a osobně vydělali velké částky.

Je-li výše uvedená zpráva ČTK pravdivá, je pikantní, že část těchto peněz o mnoho let později zjevně posloužila českému premiérovi jako půjčka na koupi bytu...

Analýza privatizace deníku Mladá fronta od londýnského ekonoma Františka Nepila ZDE

K privatizaci Mladé fronty nám napsal jeden účastník tohoto procesu, který si nepřeje být jmenován, ale redakci BL je jeho totožnost známa:

V článku Františka Nepila, který jste přidal ke své poznámce, jsou nesmysly:

  • MF v době přeměny na akciovou společnost nevlastnil Socialistický svaz mládeže, ale jeho nástupnická organizace Svaz mladých
  • vedení MF žádalo českou vládu (tedy stát) několikrát (a marně), aby list přešel do státních rukou, jenže to tehdejší vláda neudělala
  • současně samozřejmě celá redakce odmítala, aby list ovládali bývalí vedoucí funkcionáři SSM
  • Svaz mladých měl samozřejmě možnost dál vydávat MF a často jeho funkcionáři o tom i hovořili, ale neudělali to. Proč se jich nezeptáte?
  • kde jsou peníze (odhad je přes 20 milionů), které redakce vydělala v roce 1990 a které zmizely ve Svazu mladých?

5. 2. 2005

Prosim pana Fabiana Golga, aby se omluvil za sva nejapná tvrzeni o Italech, Mexičanech a Nepálcích (resp. o Itálii, Mexiku, Nepálu) ze svého článku "Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi" . Jinak jej (a jen jej a nikoliv všechny Brasilce) budu považovat navíc za hlupáka, píše Antonín Kosík.

4. 2. 2005

pátek 16.00: Konstatovala to v Londýně americká ministryně zahraničí Condoleezza Ricová v Londýně po své dnešní schůzce s premiérem Tonym Blairem a britským ministrem zahraničí Jackem Strawem na své první cestě do zahraničí ve své nové funkci.

Dodala, že USA budou používat diplomacie ve snaze přesvědčit Írán, aby se vzdal svého jaderného programu. Kritizovala však Írán za porušování lidských práv a tvrdila, že Írán je na Blízkém východě hrozbou míru, protože "podporuje terorismus".

Podrobnosti v angličtině ZDE

Alexandr Geljevič  Dugin
4. 2. 2005

Studená válka se už vrátila

Martin Škabraha se rozepsal o tom, kterak se New American Century proti Moskvě dovolává Čechů. Je nepochybné, že zejména Václav Havel dnes sehrává velmi smutnou roli a není vyloučeno, že již brzy po Tony Blairovi zdědí nelichotivou přezdívku "Bushův pudl". Z druhé strany bychom však přese všechno přehánění amerických neokonzervativců neměli přehlédnout, co se skutečně v dnešním Rusku děje. Ruská federace totiž v ideologickém ohledu neskýtá o mnoho pěknější obrázek než často a právem kritizované Spojené státy.

K podrobné recenzi filmu britského dokumentaristy Alana Curtise The Power of Nightmares publikované Britskými listy, se sluší doplnit ještě jednu informaci: Svět přízraků a nočních můr není ani zdaleka výhradním majetkem amerických neokonzervativců a islámských radikálů. V bývalé metropoli české gubernie, Rusku, působí lidé, kteří velmi přičinlivě působí v podobném směru. A protože -- alespoň pokud vím -- se zatím tímto fenoménem žádný z českých publicistů podrobněji nezabýval, jako dodatek ke Škabrahovi a Curtisovi přikládám politický portrét ideologa ruské neokonzervativní pravice Alexandra Dugina.

4. 2. 2005

Vůdce čečenských separatistů Šamil Basajev konstatoval v rozhovoru pro britské televizní zpravodajství Channel Four News, natočeném asi před třemi týdny, že plánuje další útoky, "aby ozřejmil ruský terorismus". Basajev je obviňován za útok na školu v městě Beslanu loni v září, při němž zahynulo 320 osob, polovina z nich dětí. Ruské úřady se pokoušely nátlakem na britskou vládu zabránit televizi Channel Four, aby rozhovor s Basajevem odvysílala. Channel Four to odmítl a konstatoval, že je zapotřebí, aby byla Basajevova argumentace "podrobena zkoumání".

Jose Manuel Barroso - World economic forum 2005 - Davos
4. 2. 2005
Zatímco se Západ hádá o podružnosti, Asie se tiše připravuje vstoupit na scénu.

Davos je většinou bělošský, evropský nebo anglosaský. A jsou to samí stárnoucí muži středního věku, kteří jezdí na toto Světové hospodářské fórum, píše Timothy Garton Ash.

World economic forum 2005 - Davos
4. 2. 2005

Sociálnu demokraciu nahradila oligarchia bohatých ako súčasť ceny, treba platiť za mier

Radovan Geist

Svet je nebezpečnejší a oproti minulému roku sme nesplnili skoro žiadny zo sľubov. Aj toto je jedno z konštatovaní, ktoré obsahuje správa z minulotýždňového summitu Svetového ekonomického fóra v Davose. Globálna oligarchia tam diskutovala o tom, kam svet za posledný rok doviedla.

Kritika biednych výsledkov jej vedenia sa neozývala len z okolia švajčiarskeho Davosu, kde protestujúci dávali najavo svoj nelichotivý názor na globálnu elitu zavretú v stráženej zóne, a z brazílskeho Porto Alegre, kde sa zišli jej ideologickí vyzývatelia, nadšenci, "profesionálni demonštranti" a "antiglobalistickí turisti". Tvrdé slová na svoju adresu si svetoví lídri mohli vypočuť aj priamo v dobre strážených konferenčných miestnostiach.

4. 2. 2005

Benona Sevana, činitele, který byl ředitelem programu OSN pro nákup potravin za ropu, ostře kritizovalo americké vyšetřování, že bral úplatky od Saddáma Husajna. Sevan také prý nabídl využít svůj vliv v OSN pro vydání kupónů na nákup irácké ropy za výhodné ceny jménem jedné malé firmy, registrované v Panamě.

Michael Marčák: Navrhl jsem lustraci anonymů. Je to sice kravina, ale nejméně dvacet lidí zbledlo jako stěna.
4. 2. 2005

Leo Strauss
4. 2. 2005
Earl Shorris, Ignoble Liars: Leo Strauss, George Bush, and the philosophy of mass deception od (Harpers Magazine, June 2004)

Kdo je nejvlivnějším filosofem na světě? Podle článku v americkém časopisu Harpers je to Leo Strauss. To je asi trochu překvapivá odpověd, na chodbách univerzit se o něm příliš nemluví. O Derridovi, Foucaultovi, Ryleovi nebo Rortym snad ano, ale o Straussovi jistě ne. Podle Earla Shorrise, autora článku, však filosof nemusí být známý, aby měl velký vliv.

Straussovou filozofií se také zabýval v britské televizi dokumentarista Adam Curtis ZDE ZDE

4. 2. 2005

V posledních dnech tištěná i elektronická média zveřejnila informace, že nás v některých nemocnících odmítnou ošetřit, pokud jsme klienty určitých nesolventních zdravotních pojišťoven.

4. 2. 2005

Až 90 novinářů z britského konzervativního deníku Daily Telegraph a týdeníku Sunday Telegraph, každý šestý redakční pracovník listu (firma zaměstnává 521 novinářů) bude propuštěno, aby společnost získala finanční prostředky na investice do nového výrobního zařízení. Firma The Telegraph group oznámila, že jednání s odbory v této věci bude zahájeno v brzké době.

Propuštění novináři dostanou odškodné ve výši plného platu za čtyři týdny za každý odpracovaný rok až po maximum 52 týdnů, konstatovala firma.

List má nového majitele, bratry Barclayovy, po skandálu s jeho předchozím majitelem Conradem Blackem, který z firmy vytuneloval miliony liber.

Podrobnosti v angličtině ZDE

4. 2. 2005

Pokud bude firma zvaná Policie ČR hodnocena z pohledu novinových titulků z posledních dnů a týdnů, dojde průměrný čtenář k tomu, že jde o nepříliš důvěryhodný spolek plodící jen chyby. Nadto oplývající neschopnými, případě zkorumpovanými kriminálními individui, zařaditelný tak někam mezi legendární Keystonské dráby nebo lotrovskou peleš, známou v české mytologii pod názvem Petrovští.

Jak jinak totiž může laskavý čtenář hodnotit informace o odposleších, hemžení bývalých důstojníků StB v řadách policie, viz nově třeba zástupce ředitele elitní jednotky URNA Kresty, případně zločinců z kauzy Berdych, loupežníků z pošt v Karlových Varech, mlátičky ze Studénky, přípdně korupčníků ze všech složek. Počínaje nadstrážmistrem z dopravní služby, který kouzlí s pokutovými bloky, a konče náměstkyní policejního prezidenta, podivně pracující s výběrovým řízením, kdy jsou již v banku velmi slušné peníze.

4. 2. 2005

Je to nedávno, co jsme s kolegy ve škole měli podepsat petici proti legalitě komunistické strany. Podepsalo naše vědecké vedení, čekalo se, že podepíšeme také. Právě proto, že komunisté mohou představovat nebezpečí pro českou demokracii, jsem petici nepodepsal.

Michael Marčák: Ta přikázání jsou geniální, Pane. V Čechách ale nepokradeš raději vynecháme...
4. 2. 2005

4. 2. 2005
Rozhovor Karla Srpa s Oldřichem Průšou, členem ústředního výkonného výboru ČSSD a Jaroslavem Doležalem, mluvčím Platformy pro renesanci ČSSD pro internetové rádio Jazzové sekce, Rádio Hortus

Zaujalo mne, že až v samém závěru úřadující předseda strany členům ÚVV sdělil, že Předsednictvo strany bylo seznámeno ústně s analýzou voleb. Mám na mysli podzimní loňské volby do krajských zastupitelstev a do Senátu. S upřímností dnes straně vlastní jsme se dozvěděli, že tato analýza, kterou zpracovávala privátní agentura za několik set tisíc korun, zůstane tajná. Utajena bude pro členy strany i pro členy ústředního výboru. Zůstane tajná proto, cituji "aby ji nezneužili naši političtí odpůrci".

K. Srp: Posloucháte rádio Jazzové sekce, posloucháte Rádio Hortus. Ve středu 2. února se sešla v Praze 2 v ulici Na Rybníčku Platforma pro renesanci ČSSD. Našimi hosty jsou Oldřich Průša a Jaroslav Doležal.

Rádio Hortus rozhovor odvysílá v sobotu 5. února 2005 ZDE

4. 2. 2005

Zruší EU zbrojní embargo vůči Číně?

Francie si udržela pozici třetího největšího exportéra zbraní po Spojených státech a Velké Británii. Zprávu zveřejnila v pondělí francouzská ministryně obrany Michèle Alliot-Marie.

4. 2. 2005
Mareš, Miroslav - Kopeček, Lubomír - Pečínka, Pavel - Stýskalíková, Věra. Etnické menšiny a česká politika. Analýza stranických přístupů k etnické a imigrační politice po roce 1989. 1. vyd. Brno : Centrum pro studium demokracie a kultury, 2004. 139 s. Politologická řada. ISBN 80-7325-050-0, MSM 142300001.

Analýzu oficiální etnické politiky v ČR, stranických přístupů k etnické a imigrační politice, k romské, židovské a německé menšině po roce 1989 přináší nová publikace brněnského konzervativního nakladatelství CDK. Na knize se podíleli členové a doktorandi brněnské katedry politologie na FSS MU v Brně, zpracována byla v rámci výzkumného záměru Etnika, minority a marginalizované skupiny v ČR.

Odpovědi do knihy opakovaně přislíbily, ale nikdy nedodaly ČSSD a KDU-ČSL. Ani na jeden dotaz neodpověděla ODS.

4. 2. 2005

Soudě podle posledního článku pana Línka, leccos se v dosavadní diskusi o Palachovispíše zamotalo nežli vyjasnilo. Mám tedy za to, že je nyní třeba předmět sporu v zájmu přehlednosti rozdělit na tři relativně samostatná témata: Palachasamotného, okruh jeho obdivovatelů a konečně skupinu těch, kdo dnes Palacha napodobují. Pokusím se zdůvodnit, proč toto rozdělení považuji za potřebné.

4. 2. 2005

Pan Dolejší, jehož názorů si vážím a s řadou z nich souzním, bohužel můj první příspěvek použil jako projekční plátno vlastních názorů, čímž se nevyhnul desinterpretaci.

4. 2. 2005

Halasně oslavované volby se staly příležitostí pro síly, které usilují o rozpad země, píše Michael Jansen v Jordan Times (úplné anglické znění článku je k dispozici zde). Ačkoli je autor silně zaujat proti Izraeli a Spojeným státům, jeho text přináší také důležité informace z Iráku, o nichž se jinde mnoho nedozvíme, píše Karel Dolejší:

19. 1. 2003

O boji "elít" proti vláde chudoby vo Venezuele

Na Slovensku sa vlády, zastávajúcej záujmy "ponížených a urazených", asi tak skoro nedočkáme. Oligarchia, ktorá sa nám tu rozliezla, si myslí, že je tu naveky. Vývoj posledných rokov vo Venezuele, kde bývalý plukovník Hugo Chávez demokraticky porazil celú bývalú vládnucu kliku -- jej vládne i opozičné krídlo -- naznačuje, že by sa mohla mýliť. Súčasný boj proti Chávezovej vláde je však zároveň varovaním, že za takéto víťazstvá treba zaplatiť vysokú daň. Ak človek verí správam, ktoré o Venezuele podávajú hlavné médiá, musí mu vŕtať v hlave, ako to, že je Chávez ešte prezidentom.

4. 2. 2005

Vzhledem k tomu, že jsem byl ve svém posledním článku "Kdo nese zodpovědnost za vznik islámu?" hodně jednostranný, dovoluji si lecco objasnit z tématu křesťanská církev a islám. A také rozšířit pohled na stav církve v době Mohamedova působení.

Křesťanská církev se v šestém století našeho letopočtu nacházela v obtížné situaci, do které se dostala jenom vlastní vinou. Opustila prosté učení biblických textů a raději začala pomyslně "měřit" sílu s řeckými filosofy.

Michael Marčák: Máte pravdu, příteli, v této zemi je ten bordel vidět i z této výšky pouhým okem . . .
4. 2. 2005

4. 2. 2005
Zdena Bratršovská, František Hrdlička

Nadcházející věk informatiky nám sice umožňuje, abychom svůj mozek nezatěžovali zbytečnými údaji (můžeme si je vyhledat ve slovnících a na internetu), ale dobrá paměť stále patří k výbavě, bez níž bychom v běžném životě jen tak neobstáli. Vědí to nejen staří lidé, žehrající na svou sklerózu, a studenti, selhávající při zkouškách, ale například i lidé, kteří obtížně rozeznávají tváře svých známých, lidé, kteří nemají orientační smysl, jakož i lidé, kteří si nepamatují vlastní lživé výroky.

4. 2. 2005

Chtěl bych se jen velice stručně vyjádřit k článku Martina Škabrahy "Vrací se éra studené války?" Myslím, že obsahuje mnoho důležitých podnětů k zamyšlení a že by z něho měl radost především realista Kissinger, který vírou ve "sny" vždy hluboce pohrdal (na rozdíl od lidí, jako byli a jsou Abraham Lincoln, Winston. Churchill, Václav Havel, Jan Pavel II. nebo Willy Brandt apod.). Poněkud znepokojivá se mi však zdají tato slova článku:

4. 2. 2005

Zaslouží si Filip Sklenář pozornost jako bojovník za ateismus? V roce 2005, v ateistické společnosti je jeho revolta stejně bezpečná jako zbytečná. Pozornost si však zaslouží jako někdo, kdo ve jménu Voltaira staví pomníky komunistickým katanům.

4. 2. 2005

Představme si následující situaci: s nateklou dásní běžíme k zubaři, přepadne nás lupič, okrade a zbije -- přitom nám vyrazí bolavý zub... Budeme usilovat o vypátrání a potrestání lupiče, jistě ho nebudeme vychvalovat, ale rozhodně se nebudeme pokoušet zasadit si zkažený zub zpět do čelisti. Je-li český atheismus částečně následkem komunismu, nechválíme komunismus, ale nemáme nejmenší důvod se vracet zpět ke svému zanícenému zubu. Necháme si ránu odborně doošetřit a vydezinfikovat -- rádi, že jsme se zbavili zbytečného problému.

Pan Sládek se dále pokouší argumentovat ad hominem, ale to je možno ignorovat; pokračujme v odpovědích na nastíněné otázky.

Michael Marčák: Inu, ne vždycky se člověku podaří udržet si profesionální náhled, zvláště když se jedná o platící pacienty
3. 2. 2005

4. 2. 2005

Ohlédnutí za třicátými, šedesátými a sedmdesátými léty 20. století

Pavel Siostrzonek

Tématem by měla být česká recepce děl myslitelů, jež jsou spjati s frankfurtskou školou kritické teorie. Konkrétně mám na mysli autory jako Max Horkheimer, Theodor W. Adorno, Herbert Marcuse, Erich Fromm a Jürgen Habermas a soustředím se především na období šedesátých let, kdy jejich vliv na české myšlení byl největší.

4. 2. 2005

LISABONSKÁ STRATÉGIA

Po akých dialniciach chceme ísť? Po informačných, alebo asfaltových?

Milan Ftáčnik

Autori nepredložili skutočnú stratégiu, ale akýsi zoznam priorít, ktorý vychádza z ich súčasných aktivít a stavu poznania vecí, no nie zo zhodnotenia súčasného stavu a opísania cieľového stavu. Autori sa snažia týmto dokumentom petrifikovať svoj prístup k reformám spoločnosti (akoby žiadny alternatívny prístup neexistoval) a z tohto pohľadu si pripravujú argumenty pre nutnosť svojej volebnej reprodukcie. V stratégii sa len okrajovo spomína cieľ Lisabonskej stratégie zvýšiť zamestnanosť a cieľ zvýšiť sociálnu súdržnosť spoločnosti sa nespomína vôbec. Ten prvý cieľ redukujú na podporu trhového prostredia a ten druhý na podporu chudobným pomocou sociálnej siete.

4. 2. 2005

LISABONSKÁ STRATÉGIA

Po akých dialniciach chceme ísť? Po informačných, alebo asfaltových?

Milan Ištván

Slovenská republika má schválených veľa rôznych stratégií a plánov. Napríklad Stratégiu informatizácie spoločnosti, Národnú stratégiu trvalo udržateľného rozvoja či Národný rozvojový plán. Pripravuje sa chválenie ďalších dvoch -- Stratégie rozvoja konkurencieschopnosti Slovenska do roku 2010, s podtitulom Lisabonská stratégia pre Slovensko, a Národnej stratégie pre širokopásmový prístup (National Broadband Strategy). Na nasledujúcich riadkoch prinášam pár poznámok k tomu "nášmu Lisabonu", pretože jednou z jeho prioritných rozvojových oblastí je aj informačná spoločnosť. Oblasť, ktorá je v našej krajine zatiaľ na okraji záujmu politických elít.

4. 2. 2005

LISABONSKÁ STRATÉGIA

Vypracovať stratégiu rozvoja konkurencieschopnosti krajiny na akýkoľvek čas presahujúci jedno volebné obdobie je na Slovensku záslužný čin. Zároveň je to veľmi ťažké. Takáto stratégia nemôže byť poplatná jednému politickému štýlu, ba dokonca ani jednej politickej či ekonomickej ideológii. Z tohto hľadiska je návrh vicepremiéra Ivana Mikloša problematický. Jeho základný rámec a nástroje sú totiž poplatné neoliberálnej ideológii tak v politike, ako aj v ekonomike. Navyše nezodpovedajú moderným trendom a zisteniam, potierajú najnovšie poznatky, pokiaľ ide o prepojenie štátu (verejných inštitúcií, verejných financií) a ekonomiky dosiahnuté a propagované medzinárodnými autoritami, ktoré sa dlhodobo venujú práve konkurencieschopnosti. Obávam sa, že aj preto táto stratégia neprinesie očakávané výsledky.

4. 2. 2005

LISABONSKÁ STRATÉGIA

Robert Fico

Diskusiu o stratégii rozvoja konkurencieschopnosti Slovenska treba privítať a takisto je možné s jej autormi súhlasiť v tom, že táto stratégia si vyžaduje v prvom rade správnu víziu, kam by sa mala naša krajina uberať. O potrebe takejto vízie hovorí Smer prakticky od svojho vzniku a pokusom o dialóg na túto tému bol aj náš návrh Štátnej doktríny Slovenskej republiky. Rovnako sme túto tému rámcovo formulovali našimi politicko-ekonomickými prioritami. Čo sa týka programových priorít našej strany, je potrebné predovšetkým zdôrazniť mimoriadnu podporu vzdelanosti ako jeden z leitmotívov politiky Smeru. Ak sa teda súčasná vláda SR, podnietená Európskou úniou a jej Lisabonskou stratégiou, konečne odhodlala niečo vypracovať, Smer to môže len privítať.

Dvanáct zabitých iráckých gardistů  v Zabu,  65 kilometrů jihovýchodně od Kikrúku
4. 2. 2005

Bilancia irackých volieb je však krvavá: prestrelky na mnohých miestach krajiny, 10 samovražedných útokov, najmenej 35 mŕtvych, pričom väčšina ich skonala priamo pred volebnými miestnosťami. K tomu nevídané extrémne bezpečnostné opatrenia, uzavreté hranice či zákaz vychádzania po zotmení. O násilnostiach však svetové médiá hovoria len akoby mimochodom. Politici a politickí komentátori sa po nedeľňajších všeobecných voľbách v Iraku skôr predbiehajú v chvále priebehu volieb a vyzdvihovaní vysokej volebnej účasti, ako aj toho, že išlo o prvé slobodné voľby v krajine po päťdesiatich rokoch. Hlavné pre nich je, že Irak má demokraticky zvolené Národné zhromaždenie a bude mať legitímnu, demokratickú vládu.

A Spojené štáty sú spokojné, lebo doktrína demokratizácie a šírenia slobody v arabskom svete úspešne zaberá. Zároveň si všetci vydýchli, že nedošlo k "až" takým hrozným útokom, akými sa niekoľko dní predtým vyhrážal šéf irackých teroristov Abú al-Zarkáwí.

Michael Marčák: Následné vzorce si dobře zapamatujte. Na rozdíl od věd humanitních vám je nebude měnit každá nová vláda
3. 2. 2005

4. 2. 2005
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Úterý bylo dnem krvavých bojů, středu však americké síly vyhlásily dnem "amnestie pro bojovníky a ostřelovače" a nabízely 1 000 dolarů za každé odevzdané protitankové odpalovací zařízení, 1 500 dolarů za raketu Strela, 500 dolarů i více za každou bombu či pozemní minu, 250 dolarů za samopal, 100 za ruční granát a dokonce 10 000 za minomet. Další odměny byly stanoveny za odevzdanou munici. Američané tak hodlali využít bídných životních poměrů místních lidí, především rodin povstalců. V budově guvernérského úřadu bylo zřízeno středisko pro soustřeďování odevzdaných zbraní a Američané se představovali, že se místní lidé pohrnou využít jejich "velkomyslné nabídky". Povstalci toho využili a Američanům připravili překvapení. Sebevrahovi opásanému výbušninami a ozbrojenému RPG a raketometem se podařilo dostat až mezi americké vojáky a uprostřed jejich skupiny začal nejprve střílet a pak se odpálil. Byli zabiti čtyři vojáci, dalších deset utrpělo zranění různých stupňů.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Zpravodajství iráckého odboje TÉMA BL
4. 2. 2005

Nemůžete bojovat za demokracii v zahraničí a popírat ji doma

Katherin Brengleová , přeložila Eva Cironisová

Měla jsem to štěstí, že jsem se minulý týden mohla zúčastnit ne jedné, ale dvou demonstrací proti prezidentské inauguraci. První demonstrace, pořádaná Výborem pro mír a spravedlnost v Massachusetts, byla malou slavností se svíčkami před centrem říční správy. Druhá větší se sešla v Bridgewateru.

Organizoval ji Bill Haff z organizace Občané za informovanou společnost a začala tichou vigilií před bridgewaterskou radnicí. Asi 50 demonstrantů drželo svíčky a transparenty s takovými nápisy jako: Vraťte nám demokracii, To není můj prezident, Vrah (s obrazem George W. Bushe), Disent je vlastenecký a mým vlastním: Nemůžete bojovat za demokracii v zahraničí a popírat ji doma.

4. 2. 2005

Podle údajů ministerstva hospodářství a práce bylo v lednu v SRN celkem 5,037 miliónů nezaměstnaných, což je 12% obyvatel v produktivním věku a současně rekordní počet od konce války. Spolkový statistický úřad přitom oznámil, že v loňském roce vzrostl německý HDP o 1,7 %, což je nejvyšší růst od roku 2000. Tahounem růstu byl export, který vzrostl o 8,2 %. Mírně vzrostla i veřejná spotřeba (o 0,4 %), ale o 0,3 % oslabila spotřeba soukromá.

Podle německého sdružení automobilového průmyslu VDA čekají na zaměstnance tohoto odvětví další škrty a přestávka v reformách Hartz IV nenastane. S cílem yabezpečit v Německu pracovnmí místa žádají VDA několikaleté zmrazení mezd, zrušení bonusů, příplatků a delší pracovní dobu bez plné mzdové náhrady. Fakticky tedy žádají zaměstnavatelé razantní snížení mezd.

4. 2. 2005

VÝZVA

Se znepokojením sledujeme obnovení válečných akcí na území Demokratické republiky Kongo. Tamní válka stála už příliš mnoho životů na to, abychom mohli klidně přihlížet tomu, jak je znovu rozdmýchávána. Miliony mrtvých z Konga jsou trvalou hanbou celého lidského světa. Nedopusťme, aby jejich počet vzrůstal.

Nehodláme se pokrytecky tvářit, že nemáme s masakry v Kongu nic společného. Dnešní Demokratická republika Kongo je s mezinárodním ekonomickým systémem propojena nejpozději od druhé poloviny devatenáctého století, kdy na její půdu vstoupili evropští kolonizátoři a předvedli zde šíření západních hodnot ohněm a mečem v praxi.

Prohlášení Mír pro Kongo upozorňuje na obnovu bojů v Demokratické republice Kongo i na propojenost tamní války s celosvětovou ekonomikou. "Miliony mrtvých z Konga jsou trvalou hanbou celého lidského světa. Nedopusťme, aby jejich počet vzrůstal," uvádí se v textu. Prohlášení vyzývá k prolomení lhostejnosti vůči této katastrofě a zároveň k respektu vůči názorům jejích obyvatel. Svým podpisem podpořili prohlášení Mír pro Kongo například novinář Petr Uhl, ekologický právník Petr Kužvart či feministka Marie Lienau. Nyní je zveřejněno na internetové stránce, kde je možné jej podepsat.

3. 2. 2005

DOPOSUD NEZVEŘEJNĚNÝ DOKUMENT

Sebelepší politický program se míjí cílem, pokud opomíjí trendy vznikající a prosazující se mimo vlastní oblast politiky, zejména v ekonomice. Proto jsme za východisko základního (dlouhodobého) programu ČSSD zvolili průběh informační revoluce, nezadržitelnou globalizaci světových ekonomických i sociálních poměrů a konečně předpoklad, že v rodícím se multipolárním světě bude hrát významnou roli Evropské unie, v níž prosazujeme aktivní členství ČR.

Lidstvo dnes svádí dosud nevídaný boj s časem, který však není předem ztracen. Globalizace i některé trendy spjaté s rozvojem informační společnosti hrozí, ale současně nabízí i prostředky ke zvládnutí hrozeb. Budoucnost světa závisí hlavně na tom, zda se včas vytvoří politicko mocenské struktury a mezinárodně právní postupy, dostačující k řešení tohoto úkolu. Pochopí-li levice u nás, v Evropě i ve světě dějinnou situaci a vezme ji za východisko své politiky, dokáže hledat -- a díky svému internacionalismu -- i nacházet na všech kontinentech a ve všech kulturách sociální síly schopné a ochotné účinně spolupracovat na díle globální solidarity a společné záchrany.

Text této, nejnovější a doposud nezveřejněné verze programu ČSSD zahrnuje změny, přijaté nedávným programovým jednáním ústředního výkonného výboru strany, které upravilo kapitoly 3,4,6,9,10. Zbývající kapitoly, které byly doporučeny k dalšímu přepracování na základě diskuse v sekcích, jsou zatím v původním znění schváleném XXXI.sjezdem ČSSD v březnu 2003 a budou nahrazeny až po zapracování změn, navržených v současné diskusi. Po schválení přesednictvem ČSSD budou rovněž předloženy ke schválení nadcházejícímu XXXII. sjezdu ČSSD. Ten se bude vyjadřovat nakonec k programu jako celku.

Otazník k titulku přidala redakce Britských listů jako impuls k veřejnému zamyšlení, nakolik je ještě v roce 2005 "Grossova" ČSSD věrna tradicím strany, vzniklé před více než sto lety pro oněch "dolních deset miliónů" , pro dělníky a další zaměstnance, pro lidi práce. Nakolik je stále ještě sociálně demokratická...

3. 2. 2005

Diskuse kolem propuštění "spartakiádního vraha" z ústavního léčení do léčení ambulantního, zejména pak medializace této kausy v televizních pořadech, vyvolaly z mnoha ohledů zajímavé diskuse. Ty se týkají jak českého trestního práva, tak výkonu trestu, potažmo ochranné léčby.

3. 2. 2005

Prezident Bush sice nevyhlásil Íránu válku, ale deklaroval nepřátelský postoj USA vůči íránské vládě.

Ve svém "zprávě o stavu Unie" použil ve středu večer americký prezident Bush jednadvacetkrát slovo "freedom" a sedmkrát slovo "liberty". Jeho projev skončil slovy: "Cesta Prozřetelnosti je nerovná a nepředpověditelná - ale přesto víme, kam vede. Vede k svobodě."

Analytik BBC Paul Reynolds se zamyslel nad tím, co to všechno znamená:

3. 2. 2005

Potíž je, že my nejsme schopni uznat, že by západní přítomnost někde na světě mohla být negativní. Nechápeme, že cesta ke stabilitě v Iráku možná začne tehdy, až odejdeme domů

Volby v Iráku se měly konat do půl roku po invazi v roce 2003, než sunnity odcizilo americké bombardování a bití lidí, píše Simon Jenkins, komentátor deníku The Times. Každé volby jsou paprskem slunce. Stejným paprskem, řekli by jistě mnozí Iráčané, by byl vodovodní kohoutek, z něhož by tekla voda, světlo, které by svítilo, a nemocnice, jejíž zaměstnanci by se nestávali každodenně cestou do práce obětí únosů.

Volby, jsou nástrojem k určitému cíli, nikoliv cílem samotným. Historie je plná diktátorů, kteří se dostali k moci prostřednictvím voleb. Mnoho zemí svrhlo nedemokratické režimy bez americké invaze: od Íránu přes Rusko až po Jihoafrickou republiku a nejnověji po Ukrajinu.

Tam, kde Amerika zasahovala - v Libanonu, v Somálsku, na Haiti, v Kosovu a v Afghánistánu - důsledkem skoro nikdy nebyla demokracie.

3. 2. 2005

Britští vědci objevili novou hrozbu světu, která je možná důsledkem globálního oteplování. Vědci z cambridgžského British Antarctic Survey zjistili, že obří ledový masiv v Antarktidě, o němž se domnívali, že je stabilní, začíná tát. Pokud by roztál, hladina světových moří by stoupla o více než pět metrů. Znamenalo by to, že by se octly velké části zemí, jako je Bangladéš, pod vodou.

Britští vědci provádějí naléhavá měření. Zjistili, že led z tohoto masivu v západní Antarktidě plyne do moře obrovskou rychlostí 250 krychlových kilometrů za rok, což každoročně vede k stoupnutí hladiny světových moří o pětinu milimetru. Ještě před čtyřmi lety se vědci domnívali, že je tento ledový masiv zcela stabilní.

Podrobnosti v angličtině ZDE

3. 2. 2005

Nedělní irácké volby se mnoha komentátorům jevily jako milník, po jehož překročení se začne naplňovat sen o demokratickém Iráku, první kostce v mozaice demokratického středního Východu.

Vysílala rozhlasová stanice ČRo 6 ZDE

3. 2. 2005

Známé pořekadlo z Říma: dovídáme se skutečný stav papežova zdraví teprve, když zemře...

Bez ohledu na to, kolikrát opakuje vatikánský mluvčí, že Jan Pavel II je v pořádku, víme, že člověk Karol Wojtyla je téměř mrtev. Ale Vatikán ho dál zaměstnává jako papeže.

3. 2. 2005

Jak američtí neokonzervativci naslouchají Čechům

Na webových stránkách známého neokonzervativního projektu New American Century se ještě před Vánocemi objevil článek s názvem "Naslouchejme Čechům". Jeho autor v něm kritizoval ochotu Evropské unie zrušit zbrojní embargo vůči Číně, což by vlastně znamenalo smířit se z ekonomických pohnutek s realitou tam panujícího politického režimu a podpořit jeho strategické zájmy. Naproti tomu autor velmi ocenil odpor, který vůči uvedenému záměru kladou nově přijatí členové EU, zejména pak Češi, pořádající nedávno na toto téma konferenci na půdě Senátu (vystoupili zde např. Jan Ruml a Josef Jařab). Pokud prý tvůrci americké politiky potřebují v dané kauze zastání, mají se poradit "s našimi přáteli Čechy, kteří něco málo vědí o tom, jak nakládat s údajnou nevyhnutelností diktatury." Nebylo to poprvé, co se Češi objevili na uvedeném webu. Na konci záři 2004 zde byl např. uveřejněn "Dopis sta", který svým podpisem podpořil i Václav Havel a který vyjadřoval silné znepokojení nad nedemokratickým vývojem v Putinově Rusku.

Naši američtí přátelé z nás, resp. z našich oficiálních reprezentantů, zkrátka musí mít radost. Máme ale důvod k radosti i my?

Dolary v Iráku
2. 2. 2005

"Když jsem se pozastavoval nad tím, že se rozdávání těch peněz vůbec nezaznamenává, jeden můj kolega mi řekl: 'Podívejte, Crone, 700 milionů dolarů je fyzicky spousta peněz. A když někdo přijde a chce na něco pár milionů, trvalo by to strašně dlouho, než bychom to přepočítali, tak to neděláme.'" Crone na to namítl: "No, tak jste ty peníze aspoň mohli před vydáním zvážit, mohli jste zaznamenat, že jste někomu vydali řekněme padesát kilogramů stodolarových bankovek."

Následující informace z Washingtonu byla záměrně utajena na dobu až po iráckých volbách z obav, jaké by to mohlo mít následky. Auditoři americké vlády provedli inspekci kont iráckého ropného fondu, který od útoku na Irák spravuje západní koalice - a zjistili, že z nich zmizelo 8,8 miliard dolarů - více než 40 procent celkové částky. Nevědí, kam se ty peníze poděly. V žádném případě není jisté, že byla tato obrovská částka vydána na rekonstrukci Iráku ve prospěch jeho obyvatel, což mělo být účelem příjmů z prodeje ropy.

Zároveň vychází najevo, že za správy západní koalice v Iráku se "ztratily" obrovské částky iráckých i amerických peněz. Investigativní pořad rozhlasu BBC File on Four se v úterý večer zabýval tímto zřejmě dosud největším korupčním skandálem ve světové historii.

22. 1. 2005

V prosinci 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 15412 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Právě pro nedostatek financí nejsme schopni rychle zprovoznit celou řadu potřebných technických funkcí serveru (vyhledávání, statistiky, knihovnu, galerie, zasílání BL mailem, onlinové chaty, odstranit četné technické chyby).

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Hlavní potíží v současnosti je, že nemáme finanční prostředky na kompletní zprovoznění veškeré funkčnosti serveru Britských listů.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
6. 2. 2005 Dva zámky plný prezidentů Jiří  Jírovec
5. 2. 2005 Porušují protestanté svoji zásadu sola scriptura? Karel  Sýkora
4. 2. 2005 Našlo křesťanství inspiraci v řeckém pohanství? Karel  Sýkora
4. 2. 2005 Leo Strauss: guru neokonzervativců Greg  Evans
4. 2. 2005 Eurasianistický neokonzervatismus: Třetí pilíř světa nočních můr Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Skladiště vzpomínek Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
4. 2. 2005 Davos: Amerika se hádá s Evropou, budoucnost je v Asii   
4. 2. 2005 Největší Čech - věc veřejná Bohumil  Kartous
3. 2. 2005 Vrací se éra studené války? Martin  Škabraha

Vláda Stanislava Grosse a politika ČSSD RSS 2.0      Historie >
5. 2. 2005 Pohádka o dobrém strýci Vikovi a kouzelníku Rodovi Fabiano  Golgo
5. 2. 2005 Nevěřím novinářům ani politikům Jan  Čulík
4. 2. 2005 Proč (ne)kopat do policie Jan  Bohata
4. 2. 2005 S upřímností ČSSD vlastní: "Strana nám byla ukradena a my ji chceme zpět"   
4. 2. 2005 Grossovi půjčil na byt "bývalý akcionář podniku MAFRA" Jan  Čulík
1. 2. 2005 Jak vládnout neovladatelnému Oskar  Krejčí
1. 2. 2005 Škromach: Strany nemajú prispôsobovať program konjunktúre Radovan  Geist
1. 2. 2005 Důchodová reforma nutně vyvolá reformu podnikových areálů Vladislav  Černík
30. 1. 2005 Jednání ÚVV bylo opět neveřejné...   
30. 1. 2005 Gross "vysvětlil" a "doložil" své příjmy na nákup bytu Štěpán  Kotrba

Jan Palach RSS 2.0      Historie >
4. 2. 2005 Spor o Palacha: Výzva, nebo návod? Karel  Dolejší
4. 2. 2005 Spor o Palacha: sebereflexe, nebo bagatelizace? Vladimír  Línek
2. 2. 2005 Ideál neospravedlňuje, motiv ano Vladimír  Línek
31. 1. 2005 Ideál neospravedlňuje nic Filip  Sklenář
28. 1. 2005 Největšími Čechy jsou Jan Palach a Jan Zajíc Petr  Jánský
28. 1. 2005 Dnes nepotřebujeme mučedníky, ale sebevědomé občany Karel  Dolejší
24. 1. 2005 Jan Palach: Kam až lze zajít v úsilí o vlastní fyzické přežití? Karel  Dolejší
20. 1. 2005 Palachova oběť byla velká a hrozná, dnes by možná stačilo jen trochu ochoty spálit si prsty Jiří  Škuba
20. 1. 2005 Šmelinářů bývá víc než partyzánů Ivan  David
19. 1. 2005 Je Palachova oběť hodná následování? Filip  Sklenář

Novoroční projev Václava Klause, leden 2005 RSS 2.0      Historie >
10. 1. 2005 Klausův projev Václav  Žák
7. 1. 2005 Klaus je člověk, který ví, co říká   
7. 1. 2005 Klaus má geniálně moudré, reálné vidění světa   
6. 1. 2005 Projev státníka Wenzel  Lischka
6. 1. 2005 Zuzaně Dáňové: Proč se rozčilujete?   
5. 1. 2005 Mají Češi rádi Franze Josefa?   
5. 1. 2005 Volná soutěž idejí v boji o moc končí, rozhodovat napříště budou jen peníze Jan  Paul
5. 1. 2005 Drzost cizince Jiřího Jírovce   
4. 1. 2005 Klause nemusím, přesto ho hájím Ondřej  Fér
4. 1. 2005 Plytký populismus Václava Klause Zdeněk  Bárta

Katastrofa v jihovýchodní Asii RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 Koupíte si šest airbusů, anebo na vás uvalíme evropská ochranářská cla   
5. 1. 2005 Je Bůh terorista?   
5. 1. 2005 Výstražný systém, který mohl varovat před tsunami, existoval   
5. 1. 2005 Jak to, že se americká základna v Indickém oceáně ubránila před tsunami?   
4. 1. 2005 Humanitární organizace požadují přístup na Andamanské a Nicobarské ostrovy   
4. 1. 2005 Letiště v městě Banda Aceh bylo dočasně uzavřeno   
3. 1. 2005 Katastrofa v Čechách horší než v Asii? Wenzel  Lischka
3. 1. 2005 OSN: Vlády asi nesplní své sliby   
2. 1. 2005 Při asijské katastrofě nezahynula žádná zvířata   
2. 1. 2005 Přívalové deště ztěžují humanitární pomoc   

Ukrajina RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Na Ukrajině to Západ udělal správně, v Iráku špatně. Jak to dopadne s Íránem?   
5. 1. 2005 Ukrajinská politická šachovnice Oskar  Krejčí
4. 1. 2005 BHHRG Watch: "Třetí kolo ukrajinských voleb bylo zmanipulované"   
31. 12. 2004 Je nutno vznést vážné otázky týkající se amerického vlivu na Ukrajině   
30. 12. 2004 Ukrajina: Premiér Janukovyč odchází z funkce   
27. 12. 2004 UKRAJINA: Kdokoliv se nyní chopí moci, bude čelit jiným lidem   
27. 12. 2004 Rusko nemá právo na impérium   
26. 12. 2004 Ukrajina: Juščenko vítězem   
22. 12. 2004 Kam kráčíš, Ukrajino? Oskar  Krejčí
14. 12. 2004 Napomáhá či škodí silový postoj Washingtonu demokracii na Ukrajině?   

17. listopad RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Oskar Krejčí: Komunisti museli disidentom moc doslova vnútiť   
26. 1. 2005 Opozice nechtěla jít do vlády   
24. 1. 2005 Šlo o lidskou důstojnost, i když to většina už zapomněla Vilém  Prečan
24. 1. 2005 Filipov: Nic se nepohne do května 1990   
24. 1. 2005 Blacková: Nechte Fojtíka jet do USA   
24. 1. 2005 Proč se v Praze pořád nic neděje   
24. 1. 2005 Klaus: Z Občanského fóra se stává politická strana   
13. 12. 2004 17. listopad -- přestaňme se litovat Milan  Valach
10. 12. 2004 Trojí ohlédnutí za "Listopady" Petr  Miller
8. 12. 2004 17. listopad trochu jinak Miroslav  Polreich

Dokumentární filmy Adama Curtise - hlubinné porozumění současnosti RSS 2.0      Historie >
26. 1. 2005 Česká redakce BBC informuje o filmu Adama Curtise Jan  Čulík
19. 1. 2005 Curtisova Moc nočních můr znovu v britské televizi   
18. 1. 2005 Bez analýzy a syntézy se ve světě nezorientujete - musíte vytvářet teorie o tom, jak věci jsou Irena  Ryšánková
6. 1. 2005 Jak Adam Curtis bourá mýty prostřednictvím šokujících vizuálních souvislostí Marta  Svobodová
6. 1. 2005 Síla nočních můr v Nostickém paláci   
20. 12. 2004 Je Adam Curtis Sergejem Ejzenštejnem digitální televizní éry? Lucie  Česálková
6. 11. 2004 Adam Curtis - Vymítač duchů   
4. 11. 2004 Al Kajdá neexistuje   
4. 11. 2004 Jak si stáhnout z internetu film The Power of Nightmares Tomáš  Stýblo
28. 10. 2004 Podivný svět fantazie, lhaní, násilí a strachu, v němž dnes žijeme   

Český film RSS 2.0      Historie >
13. 1. 2005 Formanovo Taking Off je typické emigrantské dílo Jan  Čulík
9. 1. 2005 Vcelku slušná televizní inscenace Jan  Čulík
8. 12. 2004 Jak se v Jihlavě opět myslelo filmem Petr  Šafařík
29. 10. 2004 Český sen: Podstatný film aneb Zklamání z kritiky Jana Čulíka Petr  Šafařík
10. 10. 2004 Bezesné noci: Studium postojů, nikoliv fakta Jan  Čulík
22. 9. 2004 Hřebejk filmy točit umí Jaroslav  Krupka
17. 9. 2004 "Češi, uvolněte se a zbavte se defenzivních předsudků" Jan  Čulík
9. 8. 2004 LFŠ: Skvělá akce, mizerné provedení Ondřej  Čapek
9. 8. 2004 Co dluží česká kultura komunismu Milan  Černý
5. 8. 2004 Několik poznámek na téma LÁSKA Igor  Chaun

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
3. 2. 2005 Vyřeší volby situaci v Iráku? Václav  Žák
3. 2. 2005 Volby: chabá útěcha za proměnu Iráku v naprostý chaos   
2. 2. 2005 Účast ve vietnamských volbách byla také velká   
2. 2. 2005 Demokracie není zaklínadlo Oskar  Krejčí
2. 2. 2005 Irák: Největší korupční skandál ve světové historii   
1. 2. 2005 Zpráva o stavu Iráku   
1. 2. 2005 Irák je stále místem strachu   
31. 1. 2005 Projevme základní slušnost a podpořme touhu Iráčanů po svobodě   
30. 1. 2005 Britské vojenské letadlo havarovalo v Iráku   
30. 1. 2005 Volby v Iráku byly prohlášeny za "úspěšné"   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
25. 1. 2005 Hrubý amatérismus České televize Bohumil  Kartous
18. 1. 2005 Česko hledá... Jan  Sýkora
14. 1. 2005 Jára morálním vítězem? Bohumil  Kartous
9. 1. 2005 Sledovanost veřejnoprávní BBC nezadržitelně klesá   
5. 1. 2005 Dáda není dada Bohumil  Kartous
4. 1. 2005 "Dáda" Patrasová škodí dětem a České televizi - dělá jí za to ČT zakázanou reklamu? Jiří  Černý
4. 1. 2005 Otázky televize BBC   
15. 12. 2004 Rekordně klesla sledovanost televize BBC   
8. 12. 2004 BBC propustí 5300 zaměstnanců   
2. 12. 2004 BBC má snížit svůj programový rozpočet o 15 procent   

21. srpen 1968 RSS 2.0      Historie >
22. 11. 2004 Udalosti, ktoré zmenili pohľad na svet Michal  Barnovský
13. 9. 2004 Definitívny koniec československej jari Peter  Greguš
3. 9. 2004 Třeba uprostřed noci na opačný straně Zeměkoule Tomáš  Koloc
1. 9. 2004 21. srpen: Trinásta komnata dejín Pavol  Janík
23. 8. 2004 Chcete snad říci, že srpen 1968 nebyl událostí?   
23. 8. 2004 K roku 1968: Psal jsem z pozice laika Boris  Cvek
21. 8. 2004 Ukradená normalizace Milan  Krejčiřík
21. 8. 2004 Českoamerická televize o invazi z roku 1968   
21. 8. 2004 Výstava o Pražském jaru 1968 a o srpnové invazi na Michigan University   
20. 8. 2004 Zkreslený pohled Borise Cveka na osmašedesátý rok je alarmující Jan  Čulík

Školství RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Vysokoškolské vzdělání -- bezplatně, či za školné? Miroslav Václav Steiner
26. 1. 2005 Petice Jaroslav  Hutka
25. 1. 2005 Vláda občanovi omezuje svobodu volby Miloš  Dokulil
25. 1. 2005 Nebylo to "politické rozhodnutí" Miloš  Dokulil
20. 1. 2005 Je jediná alternativa vůbec alternativou? Miloš  Dokulil
18. 1. 2005 Šéf britské školní inspekce kritizoval islámské školy   
17. 1. 2005 Metodika plánování a metodika dialogu Boris  Cvek
17. 1. 2005 Školné na vysokých školách: Drsná zkušenost z Kanady Jiří  Jírovec
13. 1. 2005 Katedra architektury v Cambridge nakonec nebude zrušena   
13. 1. 2005 Rodiče nechtějí o dětech nic vědět Bohumil  Kartous

Genderová nerovnost ve společnosti RSS 2.0      Historie >
28. 1. 2005 Egypt otřesen sexuálním skandálem, svědčícím o tamějším postavení žen   
23. 12. 2004 OSN: Sexuální skandál v Kongu novým Abu Ghraib?   
10. 12. 2004 Soud zakázal násilníkovi vstup do bytu   
10. 12. 2004 Ženy jsou ignorované oběti konfliktů po celém světě   
9. 12. 2004 Nejhorší zločin na světě   
2. 12. 2004 Žena roku 2004? Jiří  Kratochvíl
2. 12. 2004 Diskriminuje islám ženy?   
26. 11. 2004 Postavenie ženy v 19. storočí Zuzana  Pinčíková
26. 11. 2004 Feminismus a bezpředsudkové myšlení?" táže se udiveně Petra Konrádová v Reflexu. "Žurnalismus a nepředsudečné myšlení?" nepodivuji se příliš... Jan  Matonoha
23. 11. 2004 Týden proti násilí na ženách   

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
21. 1. 2005 K čemu je podivné myšlení o takových věcech, jako je například literatura Pavel  Janoušek
19. 1. 2005 Jana Černá neboli Honza Krejcarová, dcera Mileny Jesenské, milenka Egona Bondyho, černá lyra nebo bílá labuť s poraněnou perutí Bohumila Hrabala ... Ludvík  Hess
14. 12. 2004 "Kolik budu muset studovat literatury?" Rajendra A. Chitnis
14. 12. 2004 `How much literature do I have to do?' Rajendra A. Chitnis
6. 12. 2004 Supermarket sovětských hrdinů v časopise Téma   
6. 12. 2004 Na genologické vycházce František  Hrdlička
1. 12. 2004 Autorské čtení "nezavedených" spisovatelů   
19. 11. 2004 Divoké víno Ludvík  Hess
15. 11. 2004 S Josefem Škvoreckým o pádu komunismu v Československu   
5. 11. 2004 Slam poetry 2004 Tomáš  Krček