30. 7. 2004
RSS backend
PDA verze
Čtěte Britské listy speciálně upravené pro vaše mobilní telefony a PDA
Reklama
Reklama
Celé vydání
Archiv vydání
Jiné zprávy
Zprávy, o kterých se v Česku mnoho nedovíte. Zprávy ze světa, který není jiný. Zprávy, které ale jiné jsou.
připravuje Štěpán Kotrba
Resources in English on Czech film, literature and politics
Rozšířené vyhledávání Google
  Hledej na WWW
  na www.blisty.cz
  na www.britskelisty.cz

zpravodajství Google






Rozšířené vyhledávání Google



Ekonomická krize
Ropný šok
Encyclopaedia Britannica


Reklama
Britské listy využívají
mediálního monitoru
Newton IT
překladače a slovníky
EUROTRAN 2006
WORDMASTER 2006
SLOVO - Politicko spoločenský týždenník
Politicky nekorektní karikatury Michaela Marčáka
Siromacha - román na pokračování
Původní archiv

Autoři

Vzkaz redakci

OSBL
Tiráž

Britské listy

http://www.blisty.cz/
ISSN 1213-1792

Šéfredaktor:

Jan Čulík

Redaktor:

Karel Dolejší

Správa:

Michal Panoch, Jan Panoch

Grafický návrh:

Štěpán Kotrba

ISSN 1213-1792
deník o všem, o čem se v České republice příliš nemluví
1. 8. 2004
Stálá mise ČR, Ženeva

Výsledkem maratonu jednání, který postoupili tento týden v Ženevě nejvyšší představitelé vlád odpovědní za obchod, bylo nakonec v sobotu 31. 7., pozdě v noci schválení třetího návrhu dohody mezi členy, který byl jako výstup z konzultací předložen. O napětí však nebyla nouze, zvláště, když se neustále oddalovaly termíny pro předložení návrhu dohody, který by byl výsledkem konsensuálního souhlasu všech členů. Přes všechny potíže, kterým organizace čelila již od neúspěchu v Cancúnu, se podařilo překonat mrtvý bod a vyslat impuls pro jednání, jejichž výsledek by měl výrazně napomoci dalšímu oživení mezinárodního obchodu a ostranění chudoby v rozvojovém světě.

Liberalizace světového obchodu a WTO TÉMA BL
1. 8. 2004

Prozatím sedmnáct zraněných po sobě zanechala exploze, která se ozvala půl hodiny po poledni v ulici Na Příkopech. Lidé utrpěli většinou tržné rány od střepů a skla.

"Nejde o terorismus, ale o kriminální čin," sdělil k tomu designovaný předseda vlády a stále ještě ministr vnitra Gross. K explozi došlo mezi Dětským domem a restaurací McDonalds na ulici Na Příkopech, v místech, kde je kosher restaurant a Casino Royal. Podle policie hodil neznámý mladík odjištěný granát pod stojící bílý pancéřovaný vůz Jeep Cherokee americké státní poznávací značky. Tomu se téměř nic nestalo. Má pouze poničené pneumatiky a podvozek.

Podle některých dobře informovaných zdrojů se jedná o vyřizování účtů mezi dvěma izraelskými podnikateli. Majitelem kasina Royal je Izraelec Aziz Abutbul, jehož otec Felix byl v Praze před dvěma lety zavražděn. Ten byl mimo jiné podezřelý z vraždy svého konkurenta Alexe Dubitskeho, jeho ženy a syna.

31. 7. 2004

Římskokatolický papež Jan Pavel II. v sobotu žádá od vedoucích představitelů řimskokatolické církve, aby útočili na feministickou ideologii, která tvrdí, že ženy a muži jsou v podstatě totožní.

Stanislav Gross
31. 7. 2004

Předsednictvo i ÚVV ČSSD schválilo ministry i dohodu

Pátek, 18:00 Sociální demokraté započali neveřejné jednání předsednictva strany, ze kterého mají Britské listy zvukový záznam, podrobnou zprávou premiéra Grosse o všech jednáních, které doposud vedl. Gross seznámil přítomné i se svou představou o složení vlády, která by podle Grosse měla mít 18 členů. Gross se zevrubně vyjádřil i o návrzích koaličních partnerů.

Miladu Emmerovou by si Gross přál jako ministryni zdravotnictví, Jiřího Paroubka ministrem pro místní rozvoj a cestovní ruch, po Milanu Urbanovi chtěl premiér, aby zůstal ministrem průmyslu. Gross velmi podrobně odůvodnil nominaci nestraníka Františka Bublana na post ministra vnitra a Martina Jahna jako místopředsedu vlády pro hospodářskou strategii. O křeslo ministra zemědělství se příliš nemluvilo, tento bod si Gross nechal na separátní jednání, která měl po skončeném předsednictvu dlouho do pozdních nočních hodin. O křeslo se vedla diskuse mezi současným ministrem Palasem a poslancem Skopalem. Ten, kdo "zavařil" tento souboj a myslel si přitom na křeslo ministra též, byl bývalý ministr zemědělství, dnes senátor Fencl. Jako živý argument na přesvědčování premiéra Grosse si přivedl předsedu Agrární komory Václava Hlaváčka, se kterým jednal Gross beze svědků více než dvacet minut. Podle kuloárových informací převážila před půlnocí podpora Jaroslava Palase. Poslanci Mládkovi premiér nabídl pouze funkci mimo kabinet a Mládek si vzal čas na rozmyšlenou. Spekuluje se v té souvislosti o velvyslanectví v Moskvě.

Sobota: Hotovo, schváleno. Podle očekávání. ÚVV ČSSD v poledne drtivou většinou schválil kaliční dohodu i personální návrhy, které předložil Stanislav Gross. I ti největší oponentni stávající "trojkolky" opatrně couvli. Největší odpor sociálních demokratů byl vůči Karlu Kuhnlovi a vůči politice ministerstva zahraničí. Vláda by měla být jmenována v úterý, program by měl být dokončen okolo 15. srpna. Po zasedání předsednictva se nepředpokládalo, že by Grossova vláda byla sociálními demokraty odmítnuta. Unie svobody v pátek koaliční smlouvu schválila také. Zbývá už jen přesvědčit 101. poslance vládní koalice Laštůvku, který sice řekl "Šéfe, já to beru..." ale dodal k tomu okamžitě "..., ale...". Nutno dodat, že jeho kritka proamerické politiky lidoveckého ministra Svobody se zakládá na pravdě. Na Stanislavu Grossovi je, aby učinil co učinit musí. Zjednal si respekt i v křesťanských kruzích.

Pondělí: Podpis koaliční dohody. V 10:00 se bude podepisovat v Síni státních aktů koaliční dohoda.
1. 8. 2004
31. 7. 2004

DOKUMENT

Britské listy přinášejí definitivní znění koaliční smlouvy, schválené předsednictvem ČSSD, Unií svobody i KDU-ČSL. Posledním orgánem, který budoucí koalici bude schvalovat, bude v sobotu ústřední výkonný výbor sociální demokracie.

Předchozí verze dohody v jednom z návrhů ČSSD ARCHIV BL

Poziční teze US-DEU ARCHIV BL
31. 7. 2004

Od odstoupení předsedy strany a vlády Vladimíra Špidly uplynulo málo přes měsíc a nová vláda staré "trojkolky" je téměř poskládána. Nebyla to stavba z Lega, kde do sebe vše od počátku zapadalo. Jak jsme si však rozšířili své obzory a co jsme se za uplynulé období dozvěděli? Že máme talentované politiky, kteří se vyznají. Že za univerzální kvalifikaci pro politika, někdy i ministra jakéhokoli resortu, se u nás považuje "mladý vyučený právník".

31. 7. 2004
Karel Klimša

Přesně takovou hru hraje nyní premiér Stanislav Gross s představiteli ČSSD a koalice, když přemísťuje různé současné, minulé i budoucí politiky z jedné ministerské funkce do druhé. Již teď je jasné, že pravicová orientace vlády setrvá i nadále, čímž ČSSD dává najevo, jak se rozhodla. Obchodování s resorty upevnilo pozice "klidné síly" KDU-ČSL a nepřiměřeně zvýšilo vliv ministrany US-DEU. Záměr posadit Karla Kühnla do křesla ministra obrany a ponechat Cyrila Svobodu ve funkci ministra zahraničí ukazuje, že panem Grossem avizovaná snaha změnit styl vlády a odpovědněji hájit české národní zájmy se konat nebude. "Stojedničková" podpora vládě v Poslanecké sněmovně bude vratká tak, jako byla ta dosavadní. KSČM s pobavením pozoruje celé toto "letní divadlo" a čeká na vládní programové prohlášení. Nic však nenaznačuje, že by bylo lepší, než prohlášení Špidlovy vlády.

Autor je místopředsedou ÚV KSČM

Terry Gilliam v Uherském Hradišti
30. 7. 2004
Pátek 19.00:

Já se vyhýbám cenzuře. Raději bych dělal chyby tím, že něco nezcenzuruju, než abych udělal chybu tím, že něco zcenzuruju. Lidi, kteří jsou pro demokracii, holt budou muset pracovat trochu intenzivněji. Musejí být angažovanější. Ale prostě já nemám rád cenzuru. Raději bych udělal chybu ve prospěch svobodného projevu. Je to jako s trestem smrti. Jsem proti trestu smrti nikoliv proto, že bych si myslel, že se lidé nemají nikdy zabíjet, ale proto, že soudnictví dělá příliš mnoho chyb, takže jsou pak popravováni nevinní lidé. Musíte si rozhodnout, na kterou stranu dělat ty chyby.

V pátek v podvečer hovořil Jan Čulík v Uherském Hradišti s "Monty Pythonem" Terry Gilliamem.

Terry Jones
30. 7. 2004
pátek 14.00:

Jsem pevně přesvědčen, že jakmile jednou začnete lidem zakazovat cokoliv, octnete se na šikmé ploše. Je to nesmírně nebezpečné. Protože kdo má právo rozhodovat, co se smí říkat? A přece společnost musí být dostatečně pevná, robustní, aby dokázala tolerovat lidi, kteří chtějí šířit určité myšlenky. Nebezpečné nejsou myšlenky. Jestliže jsou nějaké myšlenky atraktivní, rozšíří se, i když se je někdo bude pokoušet potlačovat. Myslím si, že je nesprávné bránit lidem v tom, aby veřejně říkali cokoliv.

Oni přece demokracii nezlikvidují tím, že řeknou, že by se měla zlikvidovat! Když něco řeknete, ve společnosti to může mít vliv jen tehdy, když s tím souhlasí velký počet lidí. A pokud s tím, co říkáte, souhlasí velký počet lidí, musíte to samozřejmě přijmout, pokud věříte v demokracii.

V pátek hovořil Jan Čulík v Uherském Hradišti s "Monty Pythonem" Terrym Jonesem.

30. 7. 2004

V Boněnově na Tachovsku (za Chodovou Planou) dnes začíná 11. ročník festivalu freetechno hudby CzechTek. V malé vesničce mezi Planou a Teplou je od časného rána rušno a sjíždějí se tam stovky aut. Kolem poledne tam bylo asi 600 aut a podle hrubých odhadů asi 3000 až 4000 účastníků. Přes víkend se očekává reálná návštěvnost celé akce až 60 000 mladých lidí. Minulý rok jich totiž přijelo do Ledkova na Jičínsku více než 40 000.

SILNIČNÍ MAPA

Situace na místě je bez problémů, dopravu řeší policisté. Akce se chystá asi na 25hektarovém pozemku. Polovina těchto pozemků patří majitelce z Mariánských Lázní a na druhou polovinu je vyhlášek konkurz. Pozemky, kde se CzechTek připravuje, jsou v přírodě za Boněnovem. "Hluk z produkce by snad neměl místním lidem tolik vadit," věří starosta podle ČTK. "Myslím si, že organizátoři akce jsou schopní zajistit zázemí - cisterny s vodou, chemické toalety," řekl ředitel krajské hygieny Přemysl Tomašuk. Organizátoři po zkušenostech z předchozích ročníků nepředpokládají konfrontaci s policií ani veřejnou správou.

DIY, techno a festivaly CzechTek TÉMA BL

> > > > > > FOTOGALERIE BL - Czechtek 2002
> > > > > > > > FOTOGALERIE BL - Czechtek 2003

30. 7. 2004

Aktuální zprávy z jednání WTO v Ženevě

V pátek 30. 7., v ranních hodinách, byl členům WTO předložen nový, revidovaný návrh dohody, která by měla umožnit negociace, které se beznadějně zastavily na V. konferenci WTO v Cancúnu. Přinášíme první poznatky z analýzy textu dohody a nejzajímavější první reakce členů.

K návrhu dohody:

29. 7. 2004

Charakteristickým rysem společnosti, založené na útlaku, je to, že lidé smějí hovořit jen odpovědně. Charakteristickým rysem svobodné společnosti musí být, že lidé musejí mít právo hovořit neodpovědně. A proto odpovídám na tuto otázku, že svoboda projevu musí být svobodou projevu. Společnost by se měla ochraňovat před neodpovědnými verbálními projevy tím, že bude zdravou společností, nikoliv stíháním lidí.

Jan Čulík hovořil v Uherském Hradišti ve čtvrtek dopoledne s britským dramatikem Tomem Stoppardem.

30. 7. 2004

I taková vyjádření padala v Parlamentu ze strany koalice, v těchto dnech totiž opět vrcholí jedna legislativní taškařice našich zákonodárců. Nejde přitom o nic menšího, než o možnost vydávat občany ČR k trestnímu stíhání do členských států EU -- o tzv. "eurozatykač". Problematika je to navýsost komplikovaná, nicméně se týká v důsledku každého občana ČR a i dalších osob pod českou jurisdikcí. Ovšem ne pouze tak, jak se asi v souvislosti s "eurozatykačem" domníváte! Čeští poslanci občany ČR opět jednou postavili před zkoušku demokracie a právního státu a riskují, jak ji v očích Evropy ustojí...

30. 7. 2004

Lež můžete rozmělnit, ale zůstává stále jen lží. Nespokojenci na celém světě zvedají kotvy a snaží se přelišačit život stěhováním; utrpení domácí je vystřídáno utrpením v novém prostředí. Přitažlivost nepoznaného a "lepšího" dokáže zvednout celé komunity; lidská karavana se vydává od východu k západu, z jihu na sever, ojediněle i naopak. Migrace obyvatel není nic nového pod sluncem. Přináší s sebou mnoho prospěšného, neboť příkladně strnulá genetika dokáže z lidského plemene vytvořit obraz čirého zoufalství.

30. 7. 2004

Od nynějška zaznamenává policejní kamera u benzínové stanice v severoanglickém Bradfordu až 3000 automobilových poznávacích značek za hodinu. Teoreticky je úkolem této kamery identifikovat osoby, které nezaplatily za odebraný benzín u benzínové pumpy as pak také automobily, proti nimž byly vydány soudní příkazy a které jsou hledány. Avšak poprvé v historii bude tato televizní kamera poskytovat policii čtyřiadvacet hodin denně informace o automobilech, které se u dané benzínové stanice jen zastaví. Vyvolává to znepokojení u aktivistů za lidská práva.

1. 8. 2004

Virtuální bohoslužba na prázdniny

Čtení: Skutky 1,4-14; Text: Jan 14,8-9

Církev vyznává, že Ježíš se ukázal, vyjevil jako Mesiáš, Spasitel světa, Boží Syn. Stovky biblických míst nám takto Ježíše představují. Z nejdůležitějších jsou to křest Ježíšův v Jordáně s otevřenými nebesy a Božím hlasem: Toto je můj milovaný Syn, jehož jsem si vyvolil. A pak svatba v Káni galilejské, kde Ježíš zjevil svou slávu a moc, slavnější a mocnější než kteréhokoliv božstva, a pak ovšem ono prorocké vyznání Matoušovo o mudrcích, kteří jako reprezentanti pohanských náboženství se přicházejí poklonit židovskému králi, ve kterém poznají Spasiteli celého světa.

S kázáními faráře senátora Bárty se snad znovu setkáme v září... Hezkou dovolenou všem.

30. 7. 2004

Štěpán Kotrba se pohoršuje nad pokřivováním dějin. S tím souhlasím, otázka ovšem je, zda nepokřivujeme pokřivené. Postrádá "nadhled a noblesu", nazývá "vraždu vraždou, odboj odbojem, válku válkou, svinstvo svinstvem a svině sviněmi" atd. V tom mu držím palce, slovního eskamotérství je v podobných případech více než dost. Ale podle jakých kritérií rozlišuje ?

30. 7. 2004

Existují specifické jazykové prostředky a postupy, s jejichž pomocí může znalý pisatel potřebným způsobem předem rámovat čtenářovy představy i obrazy, týkající se konkrétního tématu, a to skrytou, takřka podprahovou formou, aniž by si toho byl čtenář plně vědom. Tyto postupy jsou velmi dobře popsány a zpravidla bývají uváděny jako odstrašující příklady žurnalistické praxe.

Spojení "exilový literární encyklopedista", které ve své polemice použil Štěpán Kotrba, nepředstavuje z tohoto hlediska nic jiného než klasický pokus o intelektuální a sociální znevěrohodnění toho, kdo je tímto titulem označen.

30. 7. 2004
polemika s názorem Jakuba Žytka v článku "Ideologická klišé exilového literárního encyklopedisty"

Vím, že možná otevírám Pandořinu skříňku traumat mnohých čtenářů, ale neodpustím si reagovat na Jakuba Žytka - tím, že mu v mnohém dám za pravdu. Ano, každou teorii potvrzuje teprve praxe a kdo nepřežil smrt, nemůže ji popisovat. To je opravdu nálepka, znevěrohodňující všechny, kteří říkají, jaké to bylo za tatíčka Masaryka či za Stalina, kdž je jim pětadvacet a po chárajícím podstavci Stalinova pomníku jezdí na skejtu. To je opravdu nálepka, znemožňující senátora Mejstříka, který hodnotí dobu, kterou neprožil. Ani on, ani jeho rodiče, kteří nestříleli na své bližní pouze proto, že s nimi nesouhlasili v názoru na Sovětský svaz... Že, Martine?

Říká se tomu "svědectví z druhé ruky" a u každého soudu, i toho posledního, je nevěrohodné.

30. 7. 2004

Ve čtvrtek odpoledne se na Letní filmové škole v Uherském Hradišti promítaly dva dokumentární filmy z České televize, které nemohly být víc jiné a nemohly výmluvněji ilustrovat, co je a co není dobrá filmařská práce.

30. 7. 2004

Český rozhlas 6 dnes večer, ve 20:10 v pořadu Média v postmoderním světě odvysílá první část diskusního včera Českých médií, VŠ JAK a ČRo 6 Inernetová svoboda, který se za účasti Štěpána Kotrby, Marka Antoše a Daniela Dočekala konal tuto středu v kulturním centru ministerstva Nostickém paláci v Praze.

Úplný zvukový záznam z diskuze | 15 672kB MP3

30. 7. 2004

Na rozloučenou dostali všichni ministři od Českých drah model lokomotivy. "Když se zatahá za jeho komín, tak vydává zvuky, které vzdáleně připomínají vlak vjíždějící do nádraží," popsal suvenýr Špidla.

Kuchaři připravili jako předkrm roládu z telecího a kuřecího masa, poté se podávala celerová polévka a jako hlavní chod kuřecí medailonky se sýrovými lasagnemi a restovanými houbami. Jako zákusek dostali ministři šlehanou pěnu z belgické čokolády podávanou na lékořicovém korpusu. Vybrané pochutiny zapíjeli pivem, vínem i koňakem. "Běžný pracovní oběd," komentovali menu vládní kuchaři.

Toto je výňatek ze středeční VNITROPOLITICKÉ ZPRÁVY o posledním zasedání vlády Vladimíra Špidly. Měla název Poslední zasedání Špidlovy vlády už řídil Gross a její úplné znění najdete na serveru ČTK

30. 7. 2004

Tak se nám politici v noci ze středy na čtvrtek 29. 7. nedohodli! Vrabci si už na střechách nadějně cvrlikali, že snad KDU-ČSL vyhandluje za svá stávající tři místa ve vládě ještě jedno čtvrté, pokud zároveň uvolní ministerstvo zahraničních věcí --- a hle, ono to "jaksi" nevyšlo! Mohlo se třeba zdát, že Kalousek a Svoboda nejsou zrovna intimní přátelé; vždyť byli už nejednou vnitrostranickými soupeři. Obětovat Svobodu za jedno další křeslo: proč ne? Jenže také prý padlo jméno možného nástupce v Černínském paláci za Svobodu; měl jím být Telička z Bruselu.

30. 7. 2004

ANALÝZA SOUČASNÉHO BEZVLÁDÍ

Jde o tu naši nynější "vládní krizi", a to v její "dějinné perspektivě". Ta krize je zvláštní "postpremiérovou reprízou" z konce června 2004 jiného dramatu, které bylo vypuštěno jako "premiéra" na politické jeviště naší vrcholné národní scény koncem listopadu 1997.

30. 7. 2004

Přibližně před měsícem publikoval Jan Sýkora článek, v němž položil otázku, zda demise předsedy vlády znamená automatickou demisi celé vlády. Autor uvádí, že pro výklad, podle něhož rezignace předsedy vlády znamená pád celého kabinetu, nenachází žádné opodstatnění. Ačkoliv dnes tato otázka již není aktuální z hlediska společenského či politického, má stále význam právní, neboť autor ve svém výkladu došel k nesprávným závěrům.

30. 7. 2004

Polemika k demisi vlády:

Rčení: kolik právníků, alespoň tolik názorů na jednu věc jsem nikdy nezpochybňoval. Nevím, jestli je vhodné rozvíjet takový minuciózní spor o jeden institut české Ústavy právě zde, ale jde konečně o situaci, která by mohla být velice aktuální i v budoucnu. Vysvětlím tedy proč nemohu s opačným názorem souhlasit a také se pokusím osvětlit, jak je možné, že se na věc díváme každý jinak.

30. 7. 2004
Zpracoval Muhammad Abú Nasr, přeložila Eva Cironisová

Sobota 24. července 2004: Obránci Fallúdže zajali opel, v němž jely dvě osoby, z nichž se vyklubali američtí špehové. Vezli kovové disky, které používali k označování terčů pro bombardování. Ve snaze ověřit si, zda je toto sdělení pravdivé či ne, vzali mudžáhidové disky a umístili je pod americké kontrolní stanoviště, které předtím obsadili. Když potom Američané stanoviště znovu obsadili a přiletěl bombardovací letoun, zareagoval na signály vyslané diskem a zasáhl je v domnění, že jde o cíl, označený špehy.

V rámci zásady Audiatur et altera pars zveřejňujeme zpravodajství o nedávných bojích v Iráku z hlediska osob, které bojují proti americkým a západním okupačním vojskům.

Předchozí zpravodajství iráckého odboje > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > > >
30. 7. 2004

Šli jsme dnes s kolegou po Václavském náměstí a přecházeli silnici deset metrů od přechodu. V tu chvíli se odkudsi zleva vynořil policista v bílé košili a my čekali průšvih. Jenže...

30. 7. 2004

Po přečtení příspěvku Štefana Švece "Policie, jak má být" jsem si uvědomil, jak se české policii daří vytvářet virtuální svět, míní Jan Stejskal. Nárazové akce jako Kryštof nebo ta současná pražská přechodová se přeženou, aniž by nechaly nějaké stopy na skutečné bezpečnosti na silnicích. Chování aktérů se možná na pár dní změní, ale pak se vše vrací do původního stavu. Zůstává mediální úsměv vlídného kníratého pána, letáček a nejasné vědomí, že policie cosi dělá. A málokdo si uvědomí nesoulad televizní akce se skutečným denním stavem na našich silnicích. A řekl bych, že by mnohem víc lidí ochotně přecházelo po zebře, kdyby třeba alespoň ty světly řízené přechody byly svým nastavením vůči chodcům méně diskriminační.

30. 7. 2004

Nominace V. Špidly na místo českého komisaře v Evropské komisi se zdá být první závažnou chybou, které se nová nastupující vláda staré "trojkolky" chystá dopustit. Zatím však není nic ztraceno. Českým obohacujícím příspěvkem k práci evropských orgánů a institucí by se neměl stát prověřený postup, zvaný pokus - omyl.

30. 7. 2004

Článků, věnovaných osobě Vladimíra Špidly, je v současné době zajisté dost. Otázek kolem pádu dvouletého předsedy a premiéra bylo ve sdělovacích prostředcích, českých hospodách a dalších státotvorných institucích také dost, nicméně jednu otázku si ještě položme.

29. 7. 2004

29.7.2004 16.00

Nový text dohody, termín jehož zpracování byl již několikrát odsunut a naposledy byl očekáván dnes v ranních hodinách, doposud nebyl dopracován. Ve středečních nočních hodinách však dospěla skupina FIPs (Five interested parties: USA, EU, Indie, Brazílie, Austrálie) ke kompromisu při projednávání základních prvků rámce pro zemědělská vyjednávání.

Vojtěch Jasný v Uherském Hradišti
29. 7. 2004

Já jsem se s Chruščovem sešel, když bylo po promítání Kocoura na sovětské ambasádě. On tam byl. Já měl svým způsobem Chruščova rád.

Historka o mém setkání s Chruščovem na té ambasádě je myslím velmi zajímavá. Poslouchejte. Viděl jsem tam Chruščeva, jak přichází s vodkou v ruce a s havířským kahanem, přišel ze setkání s havíři a ti mu ten kahan věnovali. Chruščev najednou s tím kahanem vlezl pod stůl, vstoupil tam, jako by to byla havířská sluj. A jak lezl s tím kahanem pod tím stolem, já jsem pod ten stůl vlezl z druhé strany a šel jsem po čtyřech proti němu. A tak jsme se pod tím stolem potkali tváří v tvář.

Ve středu jsem znovu hovořil s Vojtěchem Jasným v jeho hotelovém pokoji v Uherském Hradišti. Vyjádřil totiž prosbu, abych v rozhovoru s ním, který jsem v Britských listech publikoval v minulých dnech, doplnil některé další informace. Což tímto činím a doporučuji Jasným zredigovaný a doplněný rozhovor (obsahuje i novou historku o setkání s Chruščevem, viz výše) vaší pozornosti.

Rozhovor je ZDE

Vojtěch Jasný je neuvěřitelnou studnicí informací. Vše, co vám řekne, je pouze špička ledovce. Od každé jím vyřčené věty by bylo lze jít do hloubky libovolným směrem. Sdělil mi, že ho můj rozhovor inspiroval k tomu, aby skutečnosti, poprvé v něm zveřejněné, podrobně rozvedl v nové životopisné knížce. Doufejme, že knížka skutečně vznikne.

Vojtěch Jasný
26. 7. 2004
Vytáhl jsem Milana Kunderu, když ho chtěli vyhodit ze školy. Když jsme o tom jednali, řekl jsem, že si to vezmu na starost. On totiž řekl něco o "závazkovém čurání" a partaj ho chtěla vyhodit ze školy. Tak já jsem se s nimi sešel a řekl jim: "Kundera má moravský humor, vy tomu nerozumíte." On řekne "závazkové čurání", a nic zlého tím nemyslel, nechte ho být."
Takže tohle je ten incident z Kunderova Žertu?
Já jsem z toho Kunderu dostal, takže mohl zůstat na škole.
Chtěl bych o tom incidentu vědět víc.
To já nevím. No, on Kundera spal s Monikou Gajdošovou, to byla dogmatická komunistka. Ona taky chtěla chodit se mnou, ale já jsem nezabral. Byla to Slovenka, studovala scénář. To je všecko. On s ní spal a když šoustali, tak Kundera řekl něco o tom závazkovém čurání. A za to ho chtěli vyhodit ze školy.

S režisérem Vojtěchem Jasným (nar. 1925), autorem filmů Až přijde kocour a Všichni dobří rodáci, hovořil na Letní filmové škole v Uherském Hradišti Jan Čulík.

29. 7. 2004

Že je někdy sdělení reklamy vlastně alarmující zprávou o společenské situaci, chci doložit na několika příkladech.

Reklama je tuze zvláštní prostředek komunikace. Ne vždy mluví pouze jedním jazykem a ne vždy se člověk dozví to, co by očekával. Především v případech, kdy má reklama (zejména formou televizních šotů) snahu sdělit konzumentovi něco víc, než že bílá bude za jistých, ovšem zcela specifických okolností skutečně bílá, nebo že kousky ovoce v daném jogurtu jsou bezkonkurenčně největší, ne-li dokonce opravdové. Je patrné, že některé vizuály mají ambice tvářit se jako svébytná díla lidského umu a jejich sdělení nechtějí být jen propagací zaručené kvality produktu, pročež je někdy velmi těžké je přesně interpretovat.

29. 7. 2004

Medium is the message

Udělal jsem asi chybu, že jsem se vydal na nový "dokumentární" film Jana Svěráka a Martina Dostála o Svěrákově otci Zdeňku Svěrákovi. Jistě je vždycky problém, když autor natáčí film o vlastním blízkém příbuzném. Film Tatínek dost silně vyznívá jako PR akce. Není v něm absolutně nic nového ani objevného. Je to jen výrok o Zdeňku Svěrákovi, že "existuje". Exegi monumentum aere perennius, říká mladý Svěrák. Pokusil se svému otci postavit pomník. Je toho však skutečně schopen?

Irena Dousková v Uherském Hradišti
29. 7. 2004

Myslím si, že nejlepší věci jsou vždycky nakonec o jednotlivcích a o jejich vztazích. Ať se to odehrává v jakékoliv době a za jakékoliv situace.

Jan Čulík hovořil v Uherském Hradišti se spisovatelkou Irenou Douskovou o jejích knihách.

Recenze záznamu divadelního představení podle knihy Ireny Douskové Hrdý Budžes ZDE

Recenze povídek Ireny Douskové Dr. Kott přemítá ZDE
Prózy Ireny Douskové v češtině ZDE ZDE
Prózy Ireny Douskové v angličtině ZDE
Spisovatelka Irena Dousková
28. 7. 2004

V úterý večer se promítal na Malé scéně Slováckého divadla na Letní filmové škole v Uherském Hradišti dvouhodinový televizní záznam příbramské inscenace, vzniklé podle knížky Ireny Douskové Hrdý Budžes. Jde o vynikající fiktivní monolog asi devítileté holčičky, volně založený na autobiografických zážitcích samotné autorky (do první třídy šla v prvním normalizačním roce 1970). Komunistický normalizační útlak je v dívčině prostředí i v její rodině přítomen, avšak kniha Ireny Douskové není politický antikomunistický pamflet. Je to mnohovrstevnaté svědectví o autentické skutečnosti.

Divadelní představení stoprocentně nese až geniální herecké nadání Barbory Hrzánové, která hraje onu asi devítiletou holčičku a vede po celou inscenaci vlastně jediný monolog. Vstupy ostatních dvou herců jsou vinou režisérova pojetí nepřesvědčivé a přehrávané. Je paradoxem, že za toto vynikající, nepolitické umělecké dílo, přesně řečeno za neopatrný výrok herečky Hrzánové, učiněný, když ji za její výkon byla udělována Cena Thálie, jsou Hrzánová a zároveň zřejmě nyní i Dousková terčem popotahování v souvislosti s možným trestním stíháním za verbální "trestný čin". Znovu se tedy vynořuje v České republice neřešený problém s tzv. "verbálními trestnými činy".

29. 7. 2004

Myslím si, že nejlepší věci jsou vždycky nakonec o jednotlivcích a o jejich vztazích. Ať se to odehrává v jakékoliv době a za jakékoliv situace.

Irena Dousková

Autorka vyjádřila v rozhovoru s Janem Čulíkem zkratkou to, co lze cítit u každého, který svůj život prožije. Posedlost Jana Čulíka odhalováním zákoutí minulosti "za komunismu" a v ní všeho "totalitního" jako symptomatického pro tvorbu je zvláštní. Čulík hledá žurnalistické odpovědi tam, kde jsou jen provokativní otázky a odpovědi dává tvorba sama. Musí. Protože ona je cílem tvůrčího počinu, ne život.

29. 7. 2004

Světová obchodní organizace WTO a delegace jejich členů v uplynulém a tomto týdnu znásobily úsilí, jehož výsledkem by měla být na konci července dohoda o základním rámci jako předpokladu pro pokračování současného kola obchodních jednání. Dohodu schválí Generální rada, jejíž současné zasedání bylo přerušeno až do okamžiku, kdy budou členové připraveni k odsouhlasení textu dohody. V těchto chvílích však nelze předpovídat, zda k dohodě skutečně dojde a jakou podobu bude dohoda mít.

O vývoji přinášíme průběžnou informaci. Vzhledem k tomu, že se situace může změnit každým okamžikem, budeme ji během dne aktuálně doplňovat.
28. 7. 2004

Nový český premiér Stanislav Gross je ve věku 34 let podle listu Guardian příkladem "nového typu dynamických nových vedoucích představitelů ve východní Evropě". Nebude váhat zneužívat svých pravomocí.

29. 7. 2004

AUTOMOBILISMUS

Motto:

Přes sedm hodin včera blokovala dálnici D 1 ve směru na Brno řetězová havárie deseti aut, která se stala u Střechova na Benešovsku. Nehoda se stala odpoledne v úseku před částečnou dopravní uzavírkou. Tady do sebe postupně narazily dva nákladní a osm osobních automobilů. Při kolizi bylo zraněno šest lidí, z toho čtyři těžce. Jednu ženu převezl vrtulník do nemocnice v Praze-Motole. Provoz byl obnoven až v pozdních nočních hodinách.

Česká televize, 27.7. 2004

Každý rok ta čísla klesají a každý rok jsou vítána jako triumf. Británie má nyní nejbezpečnější provoz na silnicích v Evropě. Jen 3508 lidí bylo loni usmrceno na britských silnicích a jen 171 z nich byly děti. Jen 33 707 osob bylo vážně zraněno, napsal v úterý v deníku Guardian George Monbiot a pokračoval:

Budu opakovat známá srovnání. Lidé, kteří zahynou každoročně na britských silnicích, byl zaplnili 30 komerčních letadel. Od roku 1945 zahynulo na britských silnicích více lidí, než kolik britských vojáků přišlo o život za druhé světové války. Od března 2003 zahynulo v Iráku 61 britských vojáků. Na britských silnicích zahyne tolik osob každý týden. Každý sedmnáctý Brit zemře nebo bude vážně zraněn v automobilu. V ČR je na počet obyvatel ještě podstatně větší úmrtnost na silnicích než v Británii.

Situaci však lze napravit. Pro tento v podstatě technologický problém existuje technologické řešení.

29. 7. 2004

Sofistikovaná klasika

Navzdory sporným začátkům protagonistů stalinského režimu, kteří se s jeho režimem útlaku museli začátkem padesátých let identifikovat, aby pak byli schopni svobodné akce, byla jejich díla, vytvořená už koncem padesátých let, pozoruhodně svobodná. Jistě je to také proto, že období před rokem 1960 bylo prvním obdobím tání. Stalinismus byl na ústupu především v Sovětském svazu, a to muselo mít vliv i na tuhý režim v Československu.

Ať je tomu jakkoliv, Jasného film Touha (1958) je vzdorným gestem, hozeným komunistickému režimu. Ten film je překvapivě svobodný a v daném dobovém kontextu je skutečně zjevením. Podle Jasného svědectví byla při jeho vzniku pro něho katalyzátorem existenciální zkušenost: v krátkém sledu mu zemřela matka, narodil se mu mrtvý syn a pak mu zemřela i jeho první žena. Od té doby se stal mystikem, který věří, že je nutno se oddat osudu, a v tom hledat svou sílu. Možná že právě proto působí Jasného Touha tak neuvěřitelně svobodně.

29. 7. 2004
Jaromír Císař

Bytovou politiku ČSSD po roce 2000 charakterizují causy neuvěřitelně kompromitující a znevažující stranu jako celek.

Nevídaným způsobem byl promarněn politický kapitál, který poskytoval volební program a vládní prohlášení z roku 1998 včetně schválené Koncepce bytové politiky z roku 1999. Ztráta důvěryhodnosti a pokles voličských preferencí včetně výsledků voleb do Parlamentu EU to jsou také plody rezignace na sociálně demokratickou bytovou politiku, která patří k pilířům sociálního státu. Její vliv na širokou voličskou veřejnost je nesporný. Odpověď na otázku proč ČSSD nevolí mladí a značná část seniorů je snadná.

Autor je bývalý ministr pro místní rozvoj za ČSSD

1. 7. 2004

Tento časopis pro vás vyrábíme bez rozpočtu: Přispějte!

V červnu 2004 přispěli čtenáři na provoz Britských listů částkou 5950,00 Kč. Příspěvky stačí na běžný administrativní provoz listu, avšak neumožňují nám zatím financovat systematickou novinářskou práci ani systematickou technickou správu a technický rozvoj ani odbornou právní pomoc. Přitom čtenost Britských listů rapidně roste.

Finanční dary Občanskému sdružení Britské listy jsou v ČR odečitatelné ze základu daně z příjmu. Vydáváme k tomu na požádání písemné potvrzení.

Za finanční pomoc od čtenářů, za pomoc sponzora Globe.cz i za bezplatnou reinstalaci zařízení, kterou provedli Jan Panoch a Dominik Joe Pantůček, upřímně děkujeme. Dominik Joe Pantůček stále ještě (zadarmo) postupně zprovozňuje četné dosud nefunkční části časopisu, po lednové havárii serveru.

Děkujeme všem, kteří podporují provoz Britských listů finančními dary i zadáváním reklamy.

Jsme vám velmi vděčni za finanční záchranu našeho serveru, prosíme však: nepřestávejte přispívat, umožníte nám dělat naši práci lépe a efektivněji, budeme si moci například systematicky financovat právníka, což byl mělo být pro náš list nezbytné. Financujte si k vlastnímu prospěchu kritický a nezávislý deník.

Jsme vděčni za každý drobný příspěvek na provoz Britských listů, který je možno zaslat na účet v pražské Raiffeisen Bance, číslo účtu: 1001113917, kód banky 5500. Adresa banky je Karlovo nám. 10, Praha 2.

Čtenáři ze zahraničí mohou přispět na provoz Britských listů úvěrovou kartou na adrese www.paypal.com po jednoduché registraci odesláním částky na adresu redakce@blisty.cz.

18. 6. 2004

Ceník reklamy na BL

29. 12. 2003

Jak Češi bojují

Na autogramiádě knihy Jak Češi bojují jsme se dověděli, že čtenáři v Německu tisknou Britské listy svým příbuzným v ČR, kteří nemají připojení na internet, a v papírové formě jim je rozesílají poštou. Totéž lze učinit jednodušeji, koupíte-li svým přátelům a příbuzným bez přístupu k internetu naši novou knihu.

Nový knižní výbor z Britských listů Jak Češi bojují, který představuje to, co je podle našeho názoru na časopise nejzajímavější, je k dostání v internetovém knihkupectví Kosmas ZDE a v dobrých knihkupectvích - například v pražském knihkupectví Fišer v Kaprově ulici na Starém Městě (nedaleko stanice metra Staroměstská) a v knihkupectví Academia na Václavském náměstí. Kniha obsahuje informace, které jinde v České republice nenajdete. Objednat si ji můžete i emailem na adresu libri@libri.cz.

Kniha, kterou sestavil Jan Čulík, má 704 stran, její obsah je ZDE. Ve čtrnácti oddílech zahrnuje výbor texty sedmi autorů (Jana Čulíka, Fabiana Golga, Štěpána Kotrby, Radka Mokrého, Kathryn Murphy, Jana Paula a Jakuba Žytka) a desítky barevných i černobílých fotografií s mnohdy pikantním pohledem do zákulisí české politiky, všedního dne či událostí, které stály za zaznamenání.

17. 6. 2004
>   29. 7. 1996 - 30. 12. 1996
>     2. 1. 1997 - 28. 3. 1997
>     2. 4. 1997 - 30. 6. 1997
>     1. 7. 1997 -   1. 9. 1997
>     3. 9. 1997 - 28. 9. 2001
(Interní linky v článcích dosud nefungují, pokud nenahradíte sekvenci http://www.britskelisty.cz/ sekvencí http://www.blisty.cz/files/isarc/)
22. 11. 2003

Britským listům můžete psát na adresu redakce@blisty.cz, šéfredaktor Jan Čulík má adresu culik@blisty.cz a také J.Culik@slavonic.arts.gla.ac.uk , pražský redaktor Štěpán Kotrba má adresu stepan@kotrba.cz a skype stepan.kotrba, technickému správci Dominiku Joe Pantůčkovi pište na adresu joe@joe.cz.

Redakční výběr nejzajímavějších článků z poslední doby RSS 2.0      Historie >
1. 8. 2004 Světová obchodní organizace: dohoda! Ludmila  Štěrbová
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Demise premiéra znamená demisi celé vlády Jan  Kudrna
30. 7. 2004 Bude ČR nakonec opravdu posledním útočištěm teroristů z celé EU? Jan  Sýkora
30. 7. 2004 Plíživé stěhování Václav  Dušek
30. 7. 2004 Ceterum autem censeo...demise premiéra neznamená demisi celé vlády! Jan  Sýkora
29. 7. 2004 Bytová politika jako test nové koaliční vlády Jaromír  Císař
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   
29. 7. 2004 Touha a Tři přání Jan  Čulík

Letní filmová škola, Uherské Hradiště RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2004 Škoda, že v České televizi nemůže Igor Chaun odvysílat celý svůj film Jan  Čulík
30. 7. 2004 Kdo to neprožil, nemůže tomu porozumět Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Monty Python Terry Jones: Tony Blair by měl být postaven před soud jako válečný zločinec Jan  Čulík
30. 7. 2004 Monty Python Terry Gilliam: Všechny státy mají tendenci směřovat k totalitě Jan  Čulík
29. 7. 2004 Znovu s Vojtěchem Jasným Jan  Čulík
29. 7. 2004 Film Tatínek: Jan Svěrák oslavuje svého otce   
29. 7. 2004 Touha a Tři přání Jan  Čulík
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
29. 7. 2004 Stereotypy a osobní zkušenost Štěpán  Kotrba
29. 7. 2004 Tom Stoppard: Ve svobodné společnosti musejí mít lidé právo hovořit neodpovědně Jan  Čulík

Česká literatura RSS 2.0      Historie >
29. 7. 2004 Irena Dousková: "Humor je způsob obrany proti agresivitě světa" Jan  Čulík
28. 7. 2004 Irena Dousková, dětství a normalizační komunismus Jan  Čulík
21. 7. 2004 Šťastný život a správná metodologie vědy Stanislav  Heczko
1. 7. 2004 Proč nejsem komunistou   
24. 6. 2004 Svět, který se zřekl šamanů a bláznů Zdena  Bratršovská, František Hrdlička
17. 6. 2004 Zaniklo nakladatelství Catbird Press Jan  Čulík
9. 6. 2004 V pozoru Antonín Jaroslav Liehm
8. 6. 2004 Blízká setkání Emil  Hakl
8. 6. 2004 Emil Hakl: Autentické svědectví o světě Jan  Čulík

Katolická církev RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2004 Papež kritizuje feministické hnutí   
13. 7. 2004 V Rakousku se vyšetřuje sexuální skandál v katolickém semináři   
28. 6. 2004 EU odsoudila "bigotnost Vatikánu"   
5. 6. 2004 Papež zkritizoval Bushe   
4. 6. 2004 Papež požaduje navrácení suverenity Iráku   
11. 4. 2004 Počátky křesťanství Lenka  Kužvartová
5. 2. 2004 Katolická církev znovu zaútočila na BBC   
2. 2. 2004 Papež o právu, Bush o moci -- Svoboda o čem? Miroslav  Polreich
21. 1. 2004 Daniel Herman: Pro vnitřní potřebu není pro vnitřní potřebu, i když to musí být pro vnitřní potřebu Štěpán  Kotrba
14. 1. 2004 Kardinál podpořil užívání kondomů   

Izrael, Palestina, Blízký a Střední východ RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Není zeď jako zeď, hlavně, že je tlustá Zdeněk  Moravčík
16. 7. 2004 Izraelci stříleli na potravinový konvoj OSN   
15. 7. 2004 Skutečnou situaci znají jen ti, kteří ji prožívají Jana  Malá
12. 7. 2004 Kdo mlží a manipuluje fakta? Pavel  Mareš
9. 7. 2004 Mezinárodní soudní dvůr odsoudil izraelskou zeď   
28. 6. 2004 Muži nenechají ženy svobodně dýchat   
25. 6. 2004 Premiér Špidla ignoroval palestinského ministra zahraničí Radmila  Zemanová - Kopecká
22. 6. 2004 Očima židovského vojáka   
22. 6. 2004 Mučení iráckých vězňů americkými vojáky má inspiraci z Izraele   
7. 6. 2004 Ščaranskij: odpoutání je iluze Pavel  Mareš

Školství RSS 2.0      Historie >
14. 7. 2004 Vzdělání jako nástroj individuálního prospěchu? Bohumil  Kartous
2. 7. 2004 Poslankyně ČSSD nařídila pedagogům domácí vězení   
1. 7. 2004 Svoboda a zodpovědnost jsou dvě strany téže mince Petr  Plaňanský
30. 6. 2004 Komunisté proti rodině aneb výuka doma Josef  Vít
21. 6. 2004 Jste dyslektik a bydlíte v Kroměříži? Na středoškolské studium zapomeňte Bohumil  Kartous
21. 6. 2004 Ostuda pro město Kroměříž? Ondřej  Hausenblas
21. 6. 2004 Dyslektikové v britských školách: Zákon jim zaručuje rovné postavení   
21. 6. 2004 Pozor na zavádění školného na českých univerzitách! Jan  Sýkora
4. 6. 2004 Slučování škol Jiří  Kratochvíl
24. 5. 2004 "Vyhozená" učitelka se vrací do práce   

Sdělovací prostředky RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Je nejsvobodnějším médiem Internet? Pro koho? Štěpán  Kotrba
22. 7. 2004 Rozdíl mezi psem domácím, hlídacím, vlkem stepním a hyenou skvrnitou Štěpán  Kotrba
20. 7. 2004 BBC by neměla být financována jen z koncesionářských poplatků   
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
12. 7. 2004 Úloha médií v demokracii   
12. 7. 2004 Pohřešuje se veřejnoprávní televize Bohumil  Kartous
7. 7. 2004 Jak je to s hodnotami Zdeněk  Bárta
5. 7. 2004 BBC pod palbou kritiky už zlikvidovala některé své servery   
30. 6. 2004 BBC chce zpřístupnit na internetu svůj televizní archiv   
25. 6. 2004 Parlamentu se podařilo odsoudit ČT natrvalo do role druhořadého hráče Jan  Prokeš

Zelení RSS 2.0      Historie >
26. 7. 2004 Eurovolby nebyly zelené Ondřej  Slačálek
23. 7. 2004 Neuvěřitelné smyšlenky Ivana Breziny Vojtěch  Kotecký
21. 7. 2004 Zelení mloci útočí Ivan  Brezina
2. 7. 2004 Strana zelených jde doprava Milan  Valach
2. 7. 2004 Martin Bursík vstupuje do Strany zelených Pavel  Pečínka
17. 6. 2004 Gratulace Milanu Horáčkovi: Zelený z Česka do europarlamentu přece jen pronikl Pavel  Pečínka
14. 6. 2004 Zelení na další křižovatce Klára  Kněžková
17. 5. 2004 Vyloučení Milana Horáčka bylo zrušeno Petr  Uhl
17. 5. 2004 Jakub Patočka: "Novinář smí být zároveň i politikem" Jan  Čulík
12. 5. 2004 Město lidem, ne autům!   

Útok na USA, Afghánistán, Irák RSS 2.0      Historie >
30. 7. 2004 Zpravodajství iráckého odboje za dny 19. - 24. července 2004   
22. 7. 2004 USA: Spiklenecké teorie a atmosféra strachu   
21. 7. 2004 Kdo přiměje český tisk, aby se omluvil za lži publikované před válkou?   
20. 7. 2004 Iráčtí teroristé vypsali odměnu 200 tisíc jordánských dinárů na hlavu iráckého ministerského předsedy Miloš  Kaláb
18. 7. 2004 Americký útok na dům ve Falludži "usmrtil 11 lidí"   
16. 7. 2004 Opusťte bojiště! Michel  Chossudovsky
16. 7. 2004 Americké hospodaření v Iráku   
16. 7. 2004 Válka, ropa a demokracie Mojmír  Babáček
14. 7. 2004 Ve výzvědných informacích o Iráku byly "vážné chyby"   
14. 7. 2004 Britské výzvědné informace o Iráku: "Pochybné a s vážnými nedostatky"   

Pád vlády Vladimíra Špidly RSS 2.0      Historie >
31. 7. 2004 Gross: Varianta vlády, která je možná, i když není žádným zázrakem Štěpán  Kotrba
30. 7. 2004 Demise premiéra znamená demisi celé vlády Jan  Kudrna
30. 7. 2004 Dvojí "poučení z krizového vývoje" Miloš  Dokulil
30. 7. 2004 Viktorie, zasloužil si.....? Jaroslav  Doležal
30. 7. 2004 Nepřehnal Gross svou vyjednávací "pružnost"? Miloš  Dokulil
29. 7. 2004 Bytová politika jako test nové koaliční vlády Jaromír  Císař
26. 7. 2004 Jsou neexistující "zemanovci" vlivní nebo bezvýznamní ? Ivan  David
26. 7. 2004 Ministerstvo školství by měl vést odborník Radek  Sárközi
26. 7. 2004 Návrh koaliční smlouvy   
23. 7. 2004 Špidla bude "vykopnut nahoru"?   

Americký dokumentarista Michael Moore RSS 2.0      Historie >
28. 7. 2004 Fahrenheit 9/11: vyprodaný sál a dlouhý potlesk Viktor  Šaněk
27. 7. 2004 Zamyšlení nad filmem Fahrenheit 9/11 Jiří  Jírovec
14. 7. 2004 Proč novináři pomáhají vládám lhát občanům?   
14. 7. 2004 Moorův film Fahrenheit 9/11 zlomil v Británii kasovní rekord   
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
6. 7. 2004 Michael Moore: Klidně si ukradněte můj film, jsem pro svobodnou výměnu informací   
5. 7. 2004 Michael Moore si založil blog   
29. 6. 2004 Pokusy zakázat vysílání filmu Fahrenheit 9/11 jsou útokem na svobodu slova Jiří  Kratochvíl
28. 6. 2004 Michael Moore poděkoval politickým odpůrcům za obrovský úspěch svého filmu   

MFF 2004 - festivalový deník RSS 2.0      Historie >
21. 7. 2004 Dobrý český film a jeho americký vzor Petr  Šafařík
12. 7. 2004 Brabcův Krysař není úplně špatný film Jan  Čulík
12. 7. 2004 Ohlédnutí za Karlovými Vary Jan  Čulík
12. 7. 2004 Uhýbají čeští filmaři před skutečností? Jan  Čulík
11. 7. 2004 "Provinční" udělování cen v Karlových Varech? Bohumil  Kartous
10. 7. 2004 Karlovy Vary: Hlavní cenu získal mechanický italský film Jan  Čulík
9. 7. 2004 Nový Moore konečně i v ČR! Petr  Šafařík
9. 7. 2004 Správce statku: "Užívat si života, než uplyne, je důležitější než podnikat" Jan  Čulík
8. 7. 2004 Slabinou MFF Karlovy Vary je tradičně nevýrazná soutěž Petr  Šafařík
8. 7. 2004 Karlovy Vary: Trapné vtípky Marka Ebena Jan  Čulík

Americká protiraketová základna v České republice RSS 2.0      Historie >
27. 7. 2004 Brutální spinning České televize a "bezpečnostních" expertů Petr  Baubín
17. 7. 2004 Američané se nyní rozhodli postavit svou protiraketovou základnu ne v ČR, ale v Polsku?   
13. 7. 2004 G. W. Bush - Syn hvězdných válek Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Guardian o kontroverzním americkém plánu vybudovat protiraketovou základnu ve střední Evropě   
13. 7. 2004 Média v Česku o americké základně Štěpán  Kotrba
13. 7. 2004 Bude v ČR vybudována americká vojenská základna? Jan  Čulík
9. 7. 2004 Spojené státy tajně jednají o výstavbě raketové základny v České republice Stanislav  Kliment
21. 2. 2003 DOKUMENT: Strategie národní bezpečnosti USA   

Evropská unie RSS 2.0      Historie >
24. 7. 2004 Za "tvrdou práci" bude mít eurokomisař plat 600 000 Kč měsíčně   
23. 7. 2004 Špidla bude "vykopnut nahoru"?   
23. 7. 2004 Zdiskreditovaný spojenec Tonyho Blaira nominován na komisaře EU   
22. 7. 2004 Co po washingtonském konsensu? Miloš  Pick, Jaroslav Ungerman
13. 7. 2004 Evropský soudní dvůr zrušil rozhodnutí ministrů financí   
8. 7. 2004 Giscardova ústava nedává naději   
7. 7. 2004 Demontáž sociálneho modelu Európy? Ľubomír  Tokár
2. 7. 2004 Sociální stát a globalizace Miloš  Pick
25. 6. 2004 Vladimír Špidla: "Sociální demokracie na prahu nové civilizační etapy" Vladimír  Špidla